Kategorier
Vardagstrams

Åh nej, påkommen med tretton döda horor! Vem ska städa?

En poäng till skorna. Men. Nej.
Sunkigt Alex.
 
 
 
Lyssna gärna på Liv Strömquist!
 
 Lyssna: ”Men män i offentligheten får se ut hur fan som helst.”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Åh nej, påkommen med tretton döda horor! Vem ska städa?”

Jag tyckte hans bilder var jätteroliga (inte de ovan). Tyckte de belyste på ett bra sätt vilka löjeväckande "sug i blicken"-bilder kvinnor i media förväntas ställa upp på. Typ lite som de där GQ-omslagen du visade häromsistens. Så ser jag Maries bilder. För mig är de helt absurda. Varför sitter hon där och visar magen och skrevar typ. Ser helt sjukt ut. Lite som den där modellen med "bam!"-tutten som ska sälja jackor. Varför måste Marie visa kroppen och vara sexig för att få vara med i tidningen?

Förstår inte alls Kakans resonemang om att Maries skrevbilder var del av hennes yrke??? Marie är väl artist, inte utvikningsbrud? Nej, jag förstår inte grejen. Visst får Marie posera hur hon vill men jag tyckte bilderna var extremt löjliga och gillade hur Alex drog uppmärksamhet till dem.

Heeelt sjuka bilder på Alex. Pinsamt. Men jag måste dock opponera mig mot Livs tes i radioklippet. Hon har helt rätt i att en kvinnlig Alex inte hade fått alla de möjligheterna som Marie delvis fått pga sitt utseende (vill inte hävda att Marie fått allt serverat på ett silverfat, hon har säkert kämpat och förtjänat det hon har fått, trots sitt utseende). Men faktum är att lika lite som en kvinna som ser ut som Alex fått de möjligheterna som Liv pratar om, skulle en man som ser ut som Alex få dom. Kolla bara på hur killarna i A teens ser/såg ut. Kolla på män i reklam för skönhetsprodukter. Men det är klart, vissa av uppgifterna hade kanske varit lättare för en man att få, förnekar inte att utseendefixeringen sträcker sig betydligt längre gällande tjejer än killar. Menar bara att den även i allra högsta grad existerar gällande män också.

Angående utseendehetsen för män vs kvinnor. Skillnaden som jag ser det är att kvinnan SKA vara snygg oavsett vad hon har för yrke, medan mannen kan se ut hur fan han vill om han nu inte är med i ett boyband eller typ A-teens eller är modell.

Fast jag anser (ex motsatsen till Anna) att oavsett att det också ställs krav på mäns utseenden, så dumförklaras inte dessa omedelbums för att de är just snygga. En vacker kvinna har däremot en bevisbörda på sig att få alla att förstå att hon också har en hjärna. Riktigt samma sak gäller inte för män. Tänk att "vi" är så efterblivna anno 2012.

I vilket syfte togs den här bilden?! vad vill den oss? mer än stärka Schulmans ego som åtrådd man o sexobject? Försöker han vara rolig eller???

Är förbannat trött på bilder med ansiktslösa o nakna eller nästan nakna kvinnor!

Så.. vad är problemet? En massa snygga tjejer?

Kan någon förklara vad ert problem är? Titta inte på bilder ni inte gillar av olika rubbade anledningar.

Dessa kvinnor vill förmodligen inte ha ett dyft att göra med er, än mindre förknippas med er och absolut inte "representera" er.

Svar:
Jag kan liksom inte välja om jag ska titta på bilder som dessa eftersom att DE FINNS ÖVERALLT. Då får jag välja att bosätta mig i en grotta ute i skogen och det har jag inte riktigt lust med.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Erik: Problemet är att kvinnor i media alltid framställs som objekt. Hur ser kvinnorna ut tycker du? Jag tycker de ser ut som skyltdockor. Ansiktena är bortvända från kameran och endast mannen i bild tittar rakt fram med styrka och pondus – till skillnad från kvinnorna som är totalt undergivna. (och problemet är att det ALLTID är såhär. Detta är ingen engångsföreteelse.)

Är det där verkligen nytagna bilder? Det känns som nåt gammalt från 1000apor-tiden. Inte för att det ursäktar något, men han var ju ganska olik sig då jämfört med hur han är nu. Har svårt att tänka mig att han skulle ställa upp på dessa bilder idag, men vad vet jag. Är det kanske nåt skevt skämt angående hans "älska mig"-show? Då har han ju sannerligen skjutit sig själv i foten. Klumpigt.

Erik: Problemet är att Alex klagar på att kvinnor objektifierar sig själva och själv har han bilder som dessa där kvinnorna är objektifierade.

Läs inte bloggar du inte gillar av olika rubbade anledningar.

Varför tror du att tjejerna ska föreställa horor? Är hora ett skällsord? Det är en kvinna som tar betalt för sex. Tjejerna ser mer ut att vara showdansöser, allt ser ut att vara taget från en show…

Svar:
rubriken är ett citat av Liv Strömquist och jag kan garantera att hon inte ser hora som något dåligt. Tjejerna ser döda ut osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alla älskar att hata Alex Schulman.

Det han gjorde var ju bara att visa upp hur bisarra bilder på kvinnor i media ofta är, på samma sätt som till exempel Genusfotografen också har gjort. För tyvärr krävs det ofta att en man gör samma typiska reklamposer som kvinnor ofta får göra för att man ska inse hur konstiga och onaturliga de poserna faktiskt är. Hade en vanlig tjej gjort något liknande de bilder Alex tagit så tror jag att folk hade älskat det.

Det jag tycker är lågt är snarare att de i radioprogrammet börjar prata om hur ful Alex är. Och räkna upp ett antal män som är så fula att de aldrig fått chansen om de varit kvinnor. Schysst…

Hans bilder med de nakna tjejerna tycker jag väl mest är väldigt konstiga, men jag tror att det är menat som parodi eftersom de är så otroligt överdrivna.

Om en kvinna skulle göra en parodi på den ovanståede bilden skulle det vara preeeeecis lika roligt. Eller vänta lite, skulle inte det bli väldigt likt en bild på Madonna? Och Madonna skrattar man inte åt, Madonna har pondus. Sålänge hon är snygg också förstås, då får hon lov att ha pondus och omge sig med yngre män vältränade män.

Sen, till Alex försvar måste jag bara påpeka att han brukade även ta bilder på när han försökte se ut som Tom Cruise. Han tog med bilder på Tom till frisören och sedan poserade han med Toms sug i blicken. Ett sätt att driva med hur tjejer tar med inspirationsbilder till frisören såklart men även sitt eget utseende och sina egna komplex och det är han bra på tycker jag, väldigt ofta är han mest bara mänsklig och väldigt öppen med det. Med allt vad det innebär.

Svar:
Det blir alltid lite komplicerat när man sparkar neråt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast den bilden är ju jättegammal. Från långt innan han träffade sin fru och fick dotter och fullt med svägerskor. Han har själv tagit avstånd från hur han var då och sagt att han förändrats på alla sätt och vis. Och det kan man väl få göra.

Svar:
Självklart. Men man bör också ha lite djupare analys om man själv levt i samma strukturer som man sen rannsakat.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Anna:

Men Livs poäng är ju att det offentliga rummet är fullt av fula/mindre attraktiva, framgångsrika män & ingen nämner någonsin deras utseende (hon börjar ju själv en uppräkning…) medan kvinnor alltid i alla sammanhang ska vara snygga (eller stå ut med en aldrig sinande ström av skämt & kommentarer om sitt utseende). En ful man blir kanske inte underklädesmodell, men det är också en av få saker han inte kan bli. Och som diskuterades här för ett tag sedan, så har män som lever på sitt utseende (tex modeller, popidoler) låg status hos andra män (& därmed i samhället i stort).

Omi:

Fast skillnaden mellan Alex & Genusfotografen är ju att den senare pratar om strukturer & värderingar i samhället i stort, medan Alex ser det som Maries privata problem.

Sparka uppåt, sparka neråt, du kanske ska sluta sparka runt överhuvudtaget LD… Vad är poängen, finns ju ingen förutom att försöka sparka uppåt, meningslöst.

Svar:
jag förklarar bara skillnaden. För det är en skillnad.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Oj, det var en lite äcklig bild. Blev lite besviken på honom nu, trodde han var för smart för att ställa upp på nåt sånt där. Undrar om han ser fram emot att hans dotter 16 år gammal ligger naken hos nån medelålders karl för att pimpa en bild på ett "snyggt" sätt? Fast kanske det är en gammal bild?

Jag menade alltså att om en vanlig tjej gjort narr av reklambilder på samma sätt som Alex så hade folk älskat det…

Anonym: Hur vet du att Alex ser det som Maries privata problem? Han kallar ju bilderna för "bisarra populärkulturella yttringar" vilket iaf jag tolkar som han inte bara tycker att Maries bilder, utan liknande stereotyper av kvinnor öht, är problematiska.

Jag tycker att Alex pekar på samma saker som Genusfotografen, fast med ett flamsigt och roligt tilltal istället för ett pedagogiskt.

DE DÄR BILDERNA ÄR APGAMLA!!! KOLLA IN ALEX’ BABYFACE!!! DE HAR INGET ATT GÖRA MED DE IRONISKA BILDERNA PÅ SERNEHOLT!!!! Ursäkta att jag skriker men det verkar inte vara någon (läs: lady damer) som är intresserade av att informera om detta lilla men icke obetydliga faktum…

Weran

Vad spelar det för roll att bilderna är gamla? Det är ju precis samma sak som Alex påstår att han ville upplysa om, det sjuka sättet kvinnor porträtterar sig själv i media. Synd bara att han inte valde att härma dessa kvinnors poser med en kvinna i Alex position.

Är ju rätt konstigt att klaga på en sak man själv är del av

Till "Hej" (och alla andra intresserade),

jag tycker att det spelar roll eftersom lady dahmer vidarebefordrar dessa som hon själv hittat i någon annans blogginlägg och relaterar dem till Serneholt-gate. Det ger folk intryck av att Alex gjort dessa bilder med kvinnorna nu, och det stämmer ju helt enkelt inte. Jag är helt övertygad om att även Lady Dahmer och andra feministiska bloggare inte alltid varit så som de är nu och haft de insikter de har nu precis som de flesta av oss. Vi förändras med åren och får nya värderingar. Tack och lov!

Jag vill inte hålla Alex om ryggen men jag tycker att man om man vill kommentera och driva på debatten, faktiskt måste jobba med schyssta medel och öppna kort. Ta en titt på kommentarerna så ser ni att väldigt många faktiskt tror att bilderna tagits nu vilket skulle göra dem relevanta i debatten.

Jag gillar verkligen Lady Dahmer men ibland tycker jag att hon tar lite väl billiga poänger, särskilt som hon dessutom inte kommit på det hela själv och överskriften enligt egen utsago är ett citat från någon annan. Detta framkommer dock inte i inlägget utan först i kommentarsfältet. (tycker dessutom absolut inte att kvinnorna ser döda ut, det känns väldigt spekulativt och framför allt som ett sätt att skapa en tuff, provocerande rubrik)

Svar:
Jag tycker bilderna är relevanta eftersom att han själv suttit i samma position som marie, fast på andra sidan så att säga. Oberoenda av när de togs. Det är lätt att håna andra men om man tar hänsyn till sin egen historia och utveckling så fattar man ju att det inte riktigt är så enkelt. Jag ogillar inte ens Alex, men tycker att han behöver lite mer analys. Ang. rubriken så har jag citationstecken (tydligt?) kring det samt länk till liv, där citatet kommer från.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD:

Tack för svaret! Citattecknet antog jag skulle illustrera att det var alex egen kommentar: "Åh nej…"

Det är som du säger viktigt att hålla koll och analysera samtiden och oftast håller jag med dig till punkt och pricka. I det här fallet tycker Jag att alex fått oförtjänt mycket stryk för bildserien som jag tycker var jäkligt rolig och dessutom snarare feministisk än antifeministisk, men det är bara min personliga uppfattning. Härligt med debatt dock!

Det är så hjälplöst roligt att Alex reagerar på just dessa bilder – som är en drift med hur män ser ut i kalsongreklam. Alltså när han reagerar & tycker en kvinna ser jättekonstig ut på bild är det en kvinna som inte ser ut som en "typisk" reklam-/mediakvinna, utan har ett manligt uttryck.

en stilla fråga… varför kalla tjejerna på bilden för horor? (hej alla ni som inte tror jag fattar sarkasm, jag tycker bara att LD går emot sig själv här)

Svar:
Nu kallar jag inte kvinnorna på bilden för nånting, jag citerar Liv Strömquist. Men om det nu var så? Hora. Vad är det? En kvinna som tar betalt för sex.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *