Kategorier
Vardagstrams

Det godaste du har gjort mamma!

(Jo, hon sa faktiskt så)
 
Jag får aldrig dåligt samvete när jag gör lättlagad skitmat till ungarna. Mest för att min prioriteringlista handlar om att 1. göra ungarna mätta och 2. lära ut matglädje. För jag tror ju att matglädje är sånt där som följer ungarna hela livet sen och det som i sin tur bidrar till att de vågar prova på nya maträtter och ingredienser. Så jag kör genvägar då och då med pasta och mos och korvar och socker. (Ketchup). Alltid great success också. 
 
 
En svensk klassiker.
 
Fast lite modifierad såklart. Korven är vegetarisk och moset är gjort av potatis, palsternacka och massa blomkål. Visste ni att blomkål är en riktig C-vitaminbomb? 
 
Vad är era bästa s.k ”säkra kort”?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det godaste du har gjort mamma!”

Pannkaka! Det äter vi jämt om ingen har tid eller ork att laga mat, dessutom är det så himla gott så det borde nästan räknas som en efterrätt 😉

Svar:
Maken säger att det ÄR efterrätt. Men vi brukar mata till den lite! När du vänt och ska steka andra sidan, släng på några skivor ost på den stekta ytan. Sen serverar du pannkakan med gräddfil., avokado och grönsaker! Matigt och relativt nyttigt trots mjölet!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Mitt säkra kort är alla former av lite finare ost 🙂 Halloumi är favoriten, men även ädelost, feta (gärna i olja med örter), mozzarella, chevre mfl, nämde jag att hon är knappt 4 år ;)MAn kan liksom muta lite "om du äter 3 tuggor till så får du mer halloumi!"

Mina säkra kort: färsk tortellini, lax i ugn, pyttipanna och korv.

Jag tror också att matglädje är otroligt viktigt att jobba med från start. Och även att barn redan från början får en chans att prova nya saker. Mycket av barns stora aversioner mot saker som smakar tror jag kommer av att vi mjäkar så från början.

Att salta mat till små barn är ju dumt, men det betyder inte att maten inte kan smaka något. Det finns så mycket häftiga kryddor att använda sig av, och så mycket fantastiska råvaror att använda.

Mitt barns favorit just nu är pepparrot. Det är inget konstigt, han gillar det, för vi har aldrig "varit försiktiga" med sånt som smakar.

Köttfärssås brukar alltid barnen äta bra av, jag river ner zucchini och morötter för att fylla ut den och ibland får röda linser följa med.

Riktigt gott blir det och det blir en stor laddning så det går att frysa in och ta fram vid såna dagar det blir hjärnsläpp och en inte orkar laga något!

Köttfärssås! Ungen älskar det och jag har efter 25 år äntligen hittat ett recept som jag gillar. Och det är inte bara lättlagat och billigt, jag brukar göra maaassor och frysa in i matlådor. Perfekt för de där dagarna (som inträffar lite för ofta) när en helt saknar inspiration att göra något i köket…

Jag tycker om mat – att äta alltså – och det gör sonen med, däremot tycker jag att vardagsmat är rejält tråkigt att göra, vilket säkert kommer från mina föräldrar. De drog mer eller mindre lott om vem som blev tvungen att göra maten på helgerna. Tyvärr överför jag väl samma inställning till sonen. Dock känner jag att jag vänder ut och in på mig själv inom andra områden för att han ska få bra rutiner hemifrån, jag kan inte piska fram matlagningen varje dag också.

Ofta vill han äta havregrynsgröt till middag, och vem är jag att neka honom det? 😉

Nu är ju jag bara 18 år och har inga barn, men om jag är trött och hungrig så brukar jag ta fram quinoa-salladen ur frysen (findus, den är vegansk!) och fräsa på ett par minuter med lite paprikakrydda och salt bara. Går skitfort, är asgott. Win win 😀 Annars blir det korv med bröd om jag är sugen på sånt (tofukorv då, inte djurkorv)

Skulle jättegärna vilja veta hur man gör det där moset :D!

Svar:
SKitenkelt! Skär potatis i bitar, skär palsternacka i bitar och kokar en stund. Sen i med ett knippe blomkål och koka tills allt är mjukt. (hur mycket av varje man vill ha får man bestämma själv) Mosa och i med massa smör och kryddor. Man kan även häva i philadelphiaost! Det blir mums!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Allt som går att äta med händerna funkar. Annars tycker jag det är väldigt olika vad de gillar plötsligt ska vad jag trodde var favorit absolut inte ätas och tvärtom. Bra tips är att låta dem vara med att laga mat. Då tycker iallafall min fyraåring att det är roligare att äta!

Men gud vad sugen jag blev på potatismos 🙂 men fan, jag måste hålla mig i en timme och tjugo minuter för att orka jättemiddagen min familj ska bjuda min pojkvän på 😛

Jag och mina systerdöttrar har väl i stort sett samma smak när det gäller mat. Fiskbullar, pannkakor, makaronipudding, sheperds pie, korv med bröd, potatismos, bacon, lax, pasta i olika former funkar alltid för oss 😀 jag har tur att de älskar min mat!

Än så länge äter vår tvååring allt, men fisk (i olika former) älskar han verkligen.. så fisk, potatis och ngn hemmagjord sås funkar alltid. Och broccoli, det är nog en ännu större favorit än fisken, så det äter han till det mesta. Själv är jag löjligt förtjust i vegetarisk lasagne, men det måste vara Den vegetariska lasagnen.

Mitt säkra kort vad gäller sonen är kyckling, ris och currysås. Det skulle jag ge om jag misstänkte att han var sjuk, äter han inte det så är det något fel på han…

Annars min lättlagade variant är snabbnudlar och behålla vätskan så att det blir som en soppa och steka bacon som jag köper ifrån Ica som redan är tärnad. Det går i princip alltid hem det också men är inte favoriten.

Själv är jag inte lika lättroad som han. Jag vill ha god mat…

Blomkål i mos låter mumsigt, det måste jag prova. 🙂

Jag kör inte med sk säkra kort. Min filosofi är att barn får i sig vad de behöver ändå. Men klara favoriter hos lillen är blodpudding, pannkakor och precis vilken maträtt som helds som råkar innehålla korv och ketchup. ;p

Jag tycker pannkakor har fått ett oförtjänt dåligt ryckte på den senaste åren. Det har blivit prestige att inte ge sina barn pannkakor. Ägg och mjölk innehåller många nyttiga ämnen. Mjöl och socker är väl mindre nyttigt om man , lixom jag, är en vuxen, knubbig och lat diabetiker, men för barn som konstant rör sig och dessutom växer är det nog långt ifrån farligt med pannkakor till lunch någon gång i bland. Då är väl det sk fredagsmyset då barn får möla i sig chips, läsk, godis och ostnågar ett större problem.

Korv går alltid hem. Försöker köpa en med jättehög kötthalt, men ibland ba "men vafan hotdogs går bra de med". Spagetti och köttfärssås funkar också, samt kyckling, gärna i nuggetform (köper de dyra som är ren filé).

Nar jag var liten, och aven nu! :p var min mammas sakra kort Lapkojs! Jag alskar fan lapkojs, och den ska vara gjort pa pulvermos och salta biten i konservburk! Lite smorgasgurka och rodbeta pa det sen sa ar jag nojd som tusan!

Aaah vart sjukt sugen pa det nu ju, javla skit!

(finns inget gott pulvermos eller saltabiten har i england) 🙁

Svar:
Åh vad jag älskade lapskojs när jag var liten. "Flygolycka" kallade vi det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag brukar mixa massor av grönsaker och sedan lägga i hallon/jordgubbar så att det blir rött. Det är den röda färgen som är hemligheten, och extra fort åker det ner om jag säger att det är sylt! 🙂

säkraste kortet: värma en jävla GORBY-pirog. andra säkra kortet: pastaskruvar och oliver.

och jag skiter blanka fan i att jag värmer en färdig-pirog till mina 2åring ibland 😀 det finns värre saker här i världen 😛

Mina barn är ju från varsin planet och det slår aldrig fel – finns inte många maträtter där båda äter allt på tallriken. Jag kör lite semi-vegitariskt och småLCHF:igt här hemma och har nyligen upptäckt zucciniplättar vilket huliganderna ääälskar.

Vad säger du om att tvinga barn att äta upp sin mat, fast de inte vill? Är det okej?

Svar:
Absolut inte! ALDRIG! Så skapar man ett dåligt förhållande till mat samt förstör barnets naturliga förmåga att själv känna när hen är hungrig eller mätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

He, he jag håller med dig till fullo. Det är också vad det sunda förnuftet säger mig. När man inte har barn själv vill man (jag åtminstone)däremot inte vara sådär tvärsäker i mina uttalanden kring ex barnuppfostran, eller ovannämnda exempel. Fast det är klart ser och hör man sådant som är uppenbart fel, så måste väl även en barnlös person få ha åsikter om det?!

Gå gärna in på bloggen: Jackie och jag (Katrin Z kompis) och läs om hur hon tvingar sin två-åring att äta upp. Stackars unge säger jag bara!

Jo, jag blev vegetarian för bara typ 2 månader sedan, så jag är ju fortfarande ganska färsk i ämnet. Men jag kom ganska nyss på att i princip allt lösgodis innehåller gelatin, och då tänkte jag på dig faktsikt, och började fundera på hur du gör med dina barn. Mest bara för att du är den enda jag vet som uppfostrar sina barn med vegetarisk kost (så himla himla bra! Sörjer att jag aldrig fick bli det och att det tog lite över 15 år innan jag förstod vad köttindustrim faktsikt går ut på.)

Men kortfattat nu då: hur har du gjort och gör med hela den här barn/godis/gelatin-grejen?

Mitt bästaste säkra kort är att ge ungen sushi. Då äter hon tills hon storknar. Fast det orkar jag ju aldrig laga själv nästan. Kanske en gång/år eller nåt.

Annars funkar lite olika plockmat bra. Typ högar av olika grejer på tallriken, som ex oliver, halloumi, lite kokta rotsaker (sötpotatis, svartrot och palsternacka är absoluta favvosar), en klick creme fraiche osv beroende på vad man har hemma.

Mormors currysås med kyckling och ris är också ett säkert kort, fastän den är stark. Hemma vägrar hon äta starka grejer. (varför gör dom saker hos mormor som dom vägrar hemma? Typ äta upp maten och sova hela natten och sånt?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *