Kategorier
Vardagstrams

Flickorär försvarslösa, pojkar är farliga

På min morgonbloggrunda hittade jag den här bilden och jag vet inte med er men jag blir iallafall så innerligt TRÖTT på att det aldrig förändras, trots klagomål, trots debatt, trots tidningsartiklar och TV-program där HM och Lindex och alla de större kedjorna får en ordentlig dos skit för sitt konstanta könande. År efter år. 

Jag blir trött på alla som köper skiten. På alla föräldrar som fortsätter att klä sina barn så här uppdelat. På alla föräldrar som inte TÄNKER. 
 
 
Källa: Enligt Ellen
 
Som ni kanske ser då, så är det flickornas tröjor till vänster med söta, snälla bytesdjur. GULLEGULL liksom. Och till höger ser vi de tuffa, farliga, aggressiva rovdjuren (Jaja jag vet att björn är allätare, men bilden illustrerar nåt annat) till de små tuffa farliga pojkarna. Går det att cementera den här unkna föreställningen på ett tydligare sätt?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Flickorär försvarslösa, pojkar är farliga”

Ja herregud… Vad ska man säga. Min 4-åring gick på kalas i söndags iklädd strumpbyxor och en lång tröja. Hans storasyster (halvsyster på pappas sida så jag har inte haft så mkt med uppfostran att göra där) försökte "göra narr" av honom genom att högt flera gånger säga "Kolla, farmor/pappa/mormor, han har STRUMPBYXOR på sig!" och så flinade och fnissade hon. Hon är 11 och väldigt stereotypt flickig. Har försökt prata med henne men jag gissar att det är för sent…

Men om man köper kläderna och använder dem icke-sterotypt exv björn till en flicka.. hur kommer man då åt problemet? hur får man företagen att förstå? För det är ju svårt att bara handla kläder av genusmedvetna märken (då de oftare är lite dyrare kläder). Blir mer och mer inne på att sy eget när min första unge ploppar nu i höst.. 🙂

Nu är det längesen jag skrev det här, men kände att jag var tvungen att dela med mig. Tjejer ska dessutom frysa också. Skulle köpa en badrock till min systerdotter i vintras och hittade två stycken på just Lindex. En i killmodell, varm, fluffig, mysig. En tjejmodell, tunt tunt tyg, kort, men med chicht ludd på ärmsluten. Sjukt irriterad. Bilder i länken nedan.

http://somennyblogg.blogspot.se/2011/12/idag-ar-jag-ganska-arg-pa-att.html

Lindex är inte direkt bra på det här med att bekämpa könsstereotyper.

Jag kan inte förstå hur de sk "Jämställdisterna" å ena sidan tycker att det är fördjävligt att kvinnor ses som svaga små godhjärtade offer i behov av extrahjälp medan män ses som stora starka förövare som får klara sig själv om de har problem SAMTIDIGT som de tycker att genusmedveten uppfostran är fel och "flickor ska få vara flickor och pojkar, pojkar". Hur kan de inte förstå kopplingen!!??.

Svar:
de är dumma i huvudet helt enkelt. kan ej se nån annan förklaring.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Er det ikke bare sådan, at det her genusbegreb er en relativt ny ting? En ting som synker ind i folks hjerner som tiden går. Måske! Du og andre genus-fortalere kan ikke ændre verden over natten, ændre på ting, som vi alle har inde under huden; der er pigeting og der er drengeting! Tror du ikke, at jo mere du og dine følgere nedgør folk (forældre) og deres intelligens, jo mere vender de sådan nogle som dig ryggen? Har du tænkt på at tøjkæderne ikke følger genusfortaleres udstukne regler for hvordan de skal markedsføre og sælge, fordi du og dine ikke er "store" nok….endnu!? I fylder ikke nok i samfundet! I konsumerer ikke nok til at kæderne vil ændre deres koncepter for jeres skyld. alt tager tid!!!!

Vad hände med min kommentar?

Ja, iaf. Märkligt hur vissa som alltid brukar klaga på att kvinnor ses som goda offer medan män ses som onda förövare samtidigt ofta är emot genusmedvetenhet när det gäller barn och kallar det för hjärntvätt. Hur kan de inte se kopplingen?

Det är riktigt sunkigt. Igår var jag på Kappahl, det var samma där. Jag letade efter vantar, det enda jag hittade (som inte var Hello Kitty) var vantar med skelett. Det fanns inga "vanliga", enkla vantar. Jag vill inte ha Hello Kitty-vantar som är vita, ljusbeiga eller ljusrosa (sjukt opraktiskt) men jag vill absolut inte ha vantar med dödskallar och skelett på. Suck. En annan sak jag tycker är helt galet är att barnavdelningarna inte kan samla typ jeans på samma ställe. Jeans som jeans tycker jag. Det tycker inte Kappahl. Kappahl tycker att pojkar skall ha raka jeans, alternativt byxor med häng i rumpan (på en två-åring, really?)och en sliten, trasig look. Flickor skall ha jeans med glitter, fluffiga rynkade fickor och rosa detaljer. Och det är väldigt viktigt att skilja på "tjejjeans" och "killjeans". Nej, jag är SÅ TRÖTT på detta. Och då är ändå inte Kappahl värst i spelet heller.

Var inne pa H&M har om dan och tyckte det var varre an nagonsin. Och da ar jag inte lika "genusmedveten" som du utan handlar en del tjejiga klader. Blir oxa vansinning pa att kvaliten pa tjejkladerna ar sammre.

Kan du inte göra så att man kan klicka på "nästa sida" eller "äldre inlägg" när man kommer till slutet av en sida?

Jag tittar inte in här så ofta, men vill läsa ikapp när jag väl gör det, och det är omstädigt och jobbigt att gräva i arkivet.

Svar:
AMEN HERREGUD MÄNNISKA, TITTA IN OFTARE! närå, jo det skulle vara skitgrejt med en sån knapp men tyvärr är det ingenting jag styr över nu, utan det är en funktion som blogg.se totalt failar att tillgodose trots påtryckningar. Jag ska klaga igen. Påminn mig gärna fler gånger. Om jag tjatar så kanske de får tummen ur röven! Skulle det vara enklare om jag satte arkivet på en tydligare plats i menyn? Kom gärna med alternativa lösningar. Användarvänlighet är prio ett.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alltså vem köper en tröja med en uppenbarligen rabies-smittad björn på till sitt barn oavsett kön? Den ser ju ut som något en får mardrömmar av!

Jag känner också den där tröttheten. Att det inte spelar någon som helst roll hur många gånger det tas upp till debatt – nästa säsong är det precis samma skit igen. Känns som Lindex är allra sämst också av de stora kedjorna (men konkurrensen om bottenplatsen är hård) när det gäller att tänka fräscht & nytt. Särskilt när det gäller kläder till de lite äldre barnen.

Tack vare dig och den utbildning jag går, har jag blivit mer genusmedveten. Jag brukar handla en hel del från H&M eftersom de har rätt billiga plagg. Jag försöker välja kläder till mina barn som är rätt neutrala, inga stereotypa figurer beroende på kön.

Dock älskar mina barn Pippi Långstrump och jag blev riktigt upprörd när jag såg att Pippi-pyjamasar hängde på "tjejavdelningen" på H&M.

Sen när är Pippi en figur som passar till just tjejer? Betyder det att killar inte "kan/bör/ska" ha Pippi? Jag köpte pyjamasen iallafall, men det kanske inte alla skulle göra då den hänger på en specifik avdelning. Jag brukar även köpa Hello-Kitty (som mina barn älskar) och andra färgglada plagg just för att det är vad ungarna tycker om.

Det jag kan känna är svårt, är att man själv inte vill bry sig om vad andra tänker när man klär sina barn i plagg som bryter mot normerna, men ändå finns rädslan där för att barnen ska bli retade. Jag är själv ett gammalt "mobb-offer" så det är något jag aldrig vill att mina barn ska få uppleva. Hur kan man förhålla sig till sin egen rädsla, inte låta det "gå ut över" barnen?

Kanske blir lite luddigt, men det jag menar är att min tanke är att om ingen börjar våga bryta mot normerna, så kan ingen förändring av synsättet på "tjejigt/killigt" ske heller. Hoppas du förstår vad jag menar. 🙂

Till sist; Du och din blogg är GRYM – du är en sann inspiration! 🙂

Blir så jävla trött och blir mer och mer medveten ju äldre mitt barn blir. All denna uppdelning med stora skyltar som berättar vad som är ok att handla beroende på vilket kön barnet har. Lindex har exakt samma kläder på olika avdelningar bara olika färger glada färger på tjejernas och mörka "tuffa" färger på pojkarnas..Jag har inga problem att handla på olika sidor och blanda men det är så trist med all indelning. Önskar jag hade råd att bojkotta alla billiga kedjor men försöker iaf handla bra medvetna märken second hand när det finns. Men ibland blir det akut brist på något och man måste in på tex Lindex. Sist hörde jag en förälder säga till din dotter – Nej inte den tröjan, den är för pojkar kom hit och kolla här på tjejkläderna…suck…

Men var står det att det är till flicka/pojke? Det bestämmer ju köparen och den som bär plagget…?

Svar:
Fast det där är ju en sån tröttsam bortförklaring. Det är tydligt vem kläderna riktas till. Om vi bortser från de tydliga markeringarna som puffärm, rynk, rosetter osv, eller etketterna "girls wear" och "boys wear" eller att de befinner sig på olika avdelningar eller att det är flickor resp. pojkar som modellar plaggen i katalogerna….. *andas* … så vet barn redan vad som förväntas. Rosa och gull till flickorna och tufft till pojkarna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Givetvis måste flickorna ha lite "rynk på axlarna". Vore ju tragiskt om de tog på sig en helt vanlig tröja utan volanger, spets och krusidull.

Tycker att det är ledsamt att det än idag inte har gjorts någon ändring. Jag har en 7 årig dotter som är väldigt lång för sin ålder. Jag har enorma problem med att hitta kläder som faktiskt fungerar på ett BARNSLIGT barn och inte på ett barn som ska se "vuxen" ut. Lindex jeans går knappt över ungens anklar (!), men det är bara att gå in på pojkavdelningen och välja ett par jeans där i hennes strl och de sitter bra.

Kom att tänka på ett härligt scenario som min kompis var med om. Hon var inne på en sån där köp&sälj-sida på facebook och hittade ett klädpaket med kläder i hennes fyraåriga dotters storlek. Paketet innehöll en blå overall, svarta stövlar, jeans, tröjor med tryck föreställande Star Wars, Batman, bilar mm och rubriken var "Klädpaket till tuffa grabben!". Min kompis tyckte att det skulle vara perfekta lekkläder till dottern, och skrev till personen som sålde att hon var intresserad. Personen som sålde frågade hur gammal hennes son var, kompisen svarade "Min dotter är fyra" och personen svarade: "Såg du inte rubriken? Jag säljer bara till en pojke". VAFAN.

Visst blir man trött! Klart att det går hur bra som helst att köpa "tvärtom" och ge en tröja med ett gulligt rådjur till sonen och en tröja med en folkilsk björn på till dottern. Men problemet ligger ju inte i hur svårt eller lätt det är som vuxen att trava över till "fel" avdelning i affären och köpa en tröja. Problemet är ju att barnen fattar att de får "fel" tröja. De fattar att vissa sidor i katalogen riktar sig till tuffa, aktiva pojkar och andra sidor riktar sig till fina och sociala flickor. De ser också tydligt vilken avdelning i affären de borde handla på och om de mot all förmodan inte skulle ha uppfattat det här så finns det alltid någon (barn eller vuxen) som kan upplysa dem om det när de kommer där i sin nya tröja sen. Sen kan jag hålla med tidigare kommentarer som inte vill köpa tröjor med djur som ser arga och farliga ut vare sig till pojkar eller flickor. Själv undviker jag det extremaste åt båda hållen till båda mina barn.

Jag skulle önska att klädkedjorna, som H&M, KappAhl och Lindex kunde ta sitt ansvar att börja en förändring. Behöver vi verkligen könsuppdelade barnavdelningar liksom? Är inte föräldrar och andra vuxna kompetenta nog att kunna hitta lämpliga kläder till sina ungar om de är indelade i byxavdelning, tröjavdelning, pyjamasavdelning osv istället för flick/pojkavdelning? Så kanske barn tillslut skulle slippa vara så medvetna om vad som är passande och inte beroende på vilket kön de tillhör.

Julia:

I affären hänger ju tjej- och killkläder på helt olika ställen, så det är liksom aldrig någon tvekan om vad som är för vilket kön. Och om man ändå är osäker så har kläderna ofta etiketter som det tex står "girls’ wear" eller liknande på.

Synd att det är puffärmar,rosetter och diverse annat lull på "tjejtröjorna". För det första skulle jag, om jag hade en dotter, inte vilja att hon kläddes i för pluttinuttiga kläder. För det andra skulle jag inte tveka att köpa någon av dessa gulligulltröjor till min 3½ åriga son, bara en slapp rosett och krusiduller. Fult och onödigt enligt mig.

Åhhh jag kommer att köpa tröjorna med rabiessmittade rovdjur till min brorsdotter för det passar henne och hennes temprament. Kanske slänger med en gulletröja också för henne att ha till sina snygga älskade blåbyxor. Faster blir nog favoriten som vanligt!!

Jag blir alltid irriterad när jag ska köpa kläder till min son, jag gillar inte gullegull och jag gillar inte "tuffa" kläder. Det finns inte jättemycket "mitt emellan", men efter att ha rensat båda avdelningarna så har han åtminstone nya tajts o ny tröja, utan tryck och utan spejsade detaljer.

En annan sak jag blev förbannad över nyligen var när vi var hos min sambos bror och hälsade på. Brorsan och hans tjej är verkligen trångsynta och jag ville bara hålla för öronen på min son så att han slapp höra deras jävla åsikter. Bland annat skojade sambons bror om att "vår son kanske blitt som sin pappa", dvs brorsan skojar om att min sambo har en feminin sida och det är tydligen negativt, "så han leker väl bara med dockor, höhöhö". Alltså JA, vår son leker med dockor, han leker med vad sjutton han vill (ja, inte knivar och eld även om han säkert gärna lekt med det också) och det är inget fel med det! Så vill vi uppfostra vår son och då vill jag inte att det kommer idioter och hånar honom för det och verkar få det att låta som att det är något fel att leka med dockor när man är pojke. Alltså, ja, deras jävla vänner var lika störda dom, vardagsrasister som "inte alls är rasistiska". Undrar varför jag aldrig ser fram emot att hälsa på, hm. Tur att vi bara träffas typ 2 ggr per år.

Svar:
Säg ifrån ordentligt för EN ENDA kommentar kan sänka din son helt. EN ENDA.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nej man behöver inte dela upp saker, man kan ju blanda i både tidningar och inne i butiker, men det enklaste är j att låta barnen ha på sig det dom vill. Är man tjej och vill ha en björntröja så kan man väl få det.

Svar:
Problemet är ju att barn gärna "vill" det som förväntas.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nä.

Jag ser inte att det är flickornas till vänster och pojkarnas till höger. Jag skulle lätt köpa en sån där Blå med en arg björn på till min dotter. Hon skulle bli skitcool i den ju? 🙂

Svar:
Du ser inte de tydliga markeringarna? Puffärm + rosett? Det är ganska tydligt vilka barn de är riktade till.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag blev så glad häromdagen. Lionel gjorde sitt första egna val av keps häromdagen och valde då sin storasysters rosa keps med hjärtan på för att sedan nästa dag välja sin Blixtenkeps. Det är det jag försöker eftersträva att han ska kunna ha både och.

En annan sak jag reagerar på är att det oftast är så mycket mera kläder på tjejernas avdelning. Eller har jag fel?

Men vad är grejen med rynk på alla kläder som ska vara till flickor? Det går knappt att hitta ens en pyjamas utan rynk om man tittar bland tjejkläderna. De flesta pyjamasar vår tjej nånsin haft kommer från killavdelningen, de andra ser så obekväma ut. Jag menar rynk på axlarna, en rosett på bröstet (skitskönt när man sover på mage) och resår runt handlederna i stället för en normal mudd (ger jättesnygga märken på armarna om ärmen glider upp lite). Men det kanske inte räcker med att begränsa flickornas rörelsefrihet när de är vakna, det ska vara riktigt jädra obekvämt att sova också.

Svar:
Rynk och rosetter och gärna lite insytt i midjan. MÅSTE MARKERA SNIPPAN liksom.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej Natashja! 🙂

Hur ställer du dig till användandet av ordet ’man’?

Som i den här meningen: "Man kan inte göra så."

Jag ska börja använda ’en’ istället för ’man’. Har du någonsin funderat på detta? 🙂

Tack för den bästa bloggen någonsin. 🙂

Svar:
Det är ett ord jag helst skulle vilja byta ut, men av gammal vana så är det svårt. Men det kommer! En är en bra ersättning.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hur vet du att föräldrarna inte tänker? De kanske är lika medvetna som du men gör ett annat val.

Svar:
Nja. Eller jo, det finns kanske de som vill sina barn illa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Herregud låt kuken och fittan stanna vid att vara knull-och kissverktyg. Det värsta är att de flesta inte ser ett samband mellan små saker (som klädval) och befästande av könsroller. Eller så bryr sig folk inte.

Jag har gjort en snabb skiss av känslan att vara fast i en könsroll, kolla gärna in den.

Det är för bedrövligt, och det känns som om Lindex och H&M (och liknande) slår dövörat till när det här kommer upp till diskussion. Dessvärre så blir det hela ju inte bättre av folk som inte heller vill blanda sig in i diskussionerna och bara ignorerar. Min väninna började med att hon enbart ville ha "könsneutrala" kläder, men det har hon slutat tvärt med och köper bara blommigt och rosa till sin flicka. Det är ju inte fel i det heller, men variation förnöjer som man brukar säga.

Fast hallå där, du köper ju själv könade plagg och leksaker och använder dem "tvärtom". Det konsekventa vore väl att inte köpa sånt alls, om du nu tycker dig ha rätt att klaga på föräldrarna som köper det.

Svar:
Jo emellanåt gör jag ju det och det är ju inte så bra egentligen, men jag har ej råd med märkeskläder (de enda som inte är könade) Dock försöker jag undvika de mest stereotypa. Och HM.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Var inne på Ica häromdagen och råkade gå förbi en ställning med strumpor. Tydligen tycker Ica det är okej att bestämma att det bara är pojkar som får använda strumpor med gröna ränder på. "Pojkstrumpor" stod det på skylten över. Jaha liksom. Sen blev jag distraherad av ett barn i Pippikläder med spindelmannenryggsäck som gick och bar på en vit leksakshund med rosa koppel och var MYCKET exalterad över detta.

Jag har slutat dela upp barnkläder i kön. Bara att benämna det så har man gjort en skilland. Mina barn har barnkläder. Punkt. Sedan finns det viss typ av kläder jag inte klärt barnen i.

"Som ni kanske ser då, så är det flickornas tröjor till vänster med söta, snälla bytesdjur. GULLEGULL liksom. Och till höger ser vi de tuffa, farliga, aggressiva rovdjuren (Jaja jag vet att björn är allätare, men bilden illustrerar nåt annat) till de små tuffa farliga pojkarna."

Bara i denna text har vi konsumenter, du som skribent definierat plagget. Jag säger aldrig ordet kill/tjej avd, killtjejplagg. Sjävklart är vi så manipulerade av företagen/normer. och vi luras och lockas in i könsfällor. Men skulle jag definiera dessa tröjor så skulle jag välja att inte sätta kön på dem. Sen är det jävligt sorgligt att de flesta köper en viss färg modell till sina resp flickor pojkar.

Jag tänker sällan på vilken avd jag är på, jag letar bra praktiska kläder och sen kan det vara irriterande att få springa fram o tillbaka mellan storlekar som finns på två avd beroende på färg.

Mer färg, prickar, ränder, spets, glitter, åt barnen.

Svar:
För att kunna motarbeta och synliggöra så behöver man uppmärksamma det som vi gemensamt i samhället redan definierat. Att låtsas som att dessa plagg inte är "tjejkläder" funkar inte.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad sägs om en gemensam webshop med olika tryck för barn? Med gemensam menar jag att en grupp kreativa illustratörer i blogosfären bidrar med tryck till kläder via någon sådan webshop och så kan vinsten typ doneras till något relevant, typ att varje år köpa genusböcker till förskolor runt om i landet! Hade man haft många bidrag så skulle det inte bli en massa jobb för en enskild konstnär, och folk hade kunnat bidra med sina verk enligt vissa regler (Ej våld och ej könsstereotypiskt) och så hade man haft en ansvarig grupp som godkänner trycken (Godkänt enligt ovanstående kriterier samt kvalitetscheck)

Jag har noll koll på hur man skulle göra det, jag är inte en businessmänniska, jag är en idékläckare

Jag ser ingenstans att de till vänster är avseddda för flickor och de till höger för pojkar. Det är ju exkat samma storlekar på de 2 tröjmodellerna. Är kanske ett fritt val man gör, vilken tröja man köper till sin tjej/kille?

Var står det någonstans att de till vänster är tjejtröjor och de till höger är killtröjor???? Är det månne bloggarens egna fördomar som kommer fram här?

Svar:
Lägg ner det där tramset. Du vet lika väl som jag att tröjorna är riktade till tjejer resp. killar. Om nu inte katalogen och affären där uppdelningen är tydlig vore nog alltså. Samt märkningarna på etiketterna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Okej. Till er som menar att det inte står någonstans att kläderna är för flickor respektive pojkar.

Har ni någonsin varit inne på t ex H&M? Har ni tittat i deras katalog, besökt deras hemsida? Om inte, så rekommenderar jag att göra det. På hemsidan klickar ni på "barn". Där kan ni sedan välja "Flicka storlek si och så", alt. "Pojke storlek si och så". När ni har gjort detta, så kommer ni finna plaggen ovan på "rätt" avdelning, där plaggen dessutom endast bärs av det kön som det (plagget) är menat för. Det blir liksom väldigt, väldigt tydligt då. Sedan kan ni ju kanske också besöka en butik och ta er en kik på hur barnavdelningarna är uppdelade.

Hej

Jag tycker du har väldigt vettiga åsikter, å jag älskar att du får mig att tänka.. Så jag tänkte höra med dig om en sak jag funderat på.. Jag älskar rosa, spetsar, volanger, hjärtan mm. Jag klär gärna min dotter i det. Dock ser jag till att det e praktiska kläder. Alltid bodies å inte klänning eftersom det annars glipar å hon blir kall när hon kryper, inte för snäva kläder mm.. Men nu har jag börjat tvivla på mig själv.. Tänk om hon tror att hon måste använda rosa spetsar för hon är flicka (hon är dock bara 8 mån än, men senare).. Måste jag klä henne i kläder som jag tycker är mindre fina för att hon ska förstå å lära sig? Jag vill ju egentligen inte klä henne för att behaga mig,utan jag vill uppfostra henne så gott jag kan. Hur ska jag tänka?

Å förresten, apropå det här med "man".. Jag gillar inte ordet, men jag föredrar att använda ord som jag eller majoriteten av sveriges befolkning eller många mammor/pappor på öppna förskolan. Tycker ordet "man" är lite av att skylla ifrån sig, "ingen nämnd ingen glömd". Jag tycker om att vara mer specifik.

Svar:
Grejen är väl snarare att hon får ett annat bemötande när hon kläs i gulliga kläder. Att flickor har rosa kommer hon tyvärr fatta sen och kanske t.o.m gå igenom den fasen (eftersom att hon ser alla andra flickor göra det) men tills dess kan det vara klokt att fundera lite på hur du kan motverka samt påverka henne NU.
Du svarar ju på det lite själv när du säger att du inte vill klä henne för att behaga dig. Jag klär mina barn i alla färger, oavsett min personliga smak, för att ge dem just regnbågen och alla alternativ.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du skriver: "Du ser inte de tydliga markeringarna? Puffärm + rosett? Det är ganska tydligt vilka barn de är riktade till. "

och jag svarar: Nej?

Testar nytt koncept och vägrar se kodningen. Det gör väl du också när du klär din son i en hello kitty kepa? 🙂

och visst, "tjejkläder" kanske jag ser, men inte pojkkläder. vem är det som är diskriminerad då? Pojkarna som inte får nåt för sig själv alls? 😉

jag kanske är blind men står det någon stans att den ena sidan är för pojkar och den andra för flickor? Jag ser bara uppdelningen mellan motiven: farlig Vs Gullig. Jag kan ju själv, eller tillsammans med ungen välja vad man vill ha på sig utefter preferens inte efter kön. Farlig och gullig kan ju passa på båda könen. Mycket stör mig när det kommer till uppdelning av könen, men inte detta.

Agnetha. En sak är väl att man inte vill se och vill försöka lära om. Men att du på riktigt inte ser eller förstår vem plaggen riktar sig till? Då undrar jag vilken sten du levt under hela ditt liv. Man kanske väljer puffärmen till sin son, med flit, för att försöka motverka. Men absolut ingen kan komma och påstå att det inte är helt jäkla uppenbart att plaggen till vänster riktar sig till flickor och de till höger är menade för pojkar. Skillnaderna ligger till och med i passformen, både på sådana här plagg och jeans. Det har ju tagits upp både här och på andra ställen, där företagen erkänner att plagg till flickor är tajtare och mer figurnära än vad samma typ av plagg tillverkat för pojkar är. Det behöver kanske inte stå "FÖR FLICKOR" på ryggen på tröjorna, men allt det andra sänder tydliga signaler. Och om du nu ser det som klassas som flickkläder, hur kan du då inte se det som man tänkt ut att pojkar ska ha på dig? Allt stereotypiskt som pojkar bör gilla väljer man att trycka på kläderna. Det betyder inte att flickor inte kan ha på sig dem, såklart. Det är ju fortfarande kläder. Men det är bl.a den extremt tydliga fördelningen inne på butiker/kataloger/hemsidor som är problematiskt, för barn fattar rätt snabbt vart de ska gå och vart de inte hör hemma.

Caroline… Om du läser de andra kommentarerna, så får man veta att jo, det är extremt tydligt uppdelat och att jo, visst säljer man plaggen till olika kön. Gå in på H&M’s hemsida och klicka på fliken som heter "Barn", om du vill ha det ännu lite tydligare.

Väntar vårt första barn och har blivit lite överväldigad av allt som behövs köpas – en helt ny garderob tex eftersom vi inte har någon att ärva ifrån. Efter tips gick jag in på blocket och tittade efter billiga paket med kläder till lilltjejen. Efter 30 min surfande var jag HELT mörkrädd av alla idiotföräldrar och deras unkna könstänkande. "Kill-paket" ELLER "tjejpaket". Gissa en miljon gånger vilka färger som fanns i respektive paket?! Blir inte några blocketfynd för vår lilltjej iaf! Fy fasen

Jag blir så trött i huvudet av alla kommentarer här som försöker låtsas att "jag fattar inte AAAAALLS vad du menar? Vadå pojk och flickkläder?", Lägg ner, ärligt talat!

Är ni så blinda så ni inte ser att klädesbutikerna medvetet gör just pojk och flickkläder så tycker jag nästan synd om er.

Eller det kanske bara är en slump tänker ni? Som inte alls påverkar våra barn?

Och? Du hävdar att kvinnor är förtryckta så är inte kvinnor enligt din logik, försvarslösa?

Om kvinnor nu inte är försvarslösa varför kan inte kvinnor avgöra själva vilka kläder de vill köpa? Du kan inte ha kakan och äta upp den samtidigt

Svar:
Du kanske ska läsa på lite om socialiseringsprocessen. ALLA, män som kvinnor, påverkas av normer och ideal. Det är vi alla försvarslösa inför. Men det innebär inte att vi är försvarlösa på alla områden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag ser absolut att det är kläder som är riktade till tjejer respektive killar. Men jag ser inte skillnaden mellan de här tröjorna och de pysselböcker (rosa och blå) som du skrev ett inlägg om tidigare. De var lika tydligt (on inte mer) riktade till pojkar respektive flickor, trots det valde du att köpa två stycken. Jag kan inte se varför det är mer medvetet konsumenrande jämfört med de föräldrar du anser "inte vilja sina barn väl" som köper HM tröjor.

Svar:
Jag köper även kläder som är riktade. Igår hade Tamlin t.ex en kittytröja med tydliga markörer på. Det är skillnad på att köna och på att inte göra det. Däremot så eftersöker jag lite eftertanke hos företagen och föräldrar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ni som skriver att ni inte alls fattar att det ska föreställa pojk- respektive flickkläder spelar antingen dumma eller så lever ni under en sten. Gå in på valfri HM-affär, kolla hur de har delat upp pojk- och flickkläder. Likadant gör de på hemsidan och i katalogerna. Att säga att man ska sluta bry sig om att det är "pojkkläder" och "flickkläder" är som när folk säger saker som "problemet ligger ju hos er feminister som bara klagar på hur ojämställda ni är, om ni slutar klaga kommer det nog bli bra till slut".

Nu var jag kanske lite otydlig, självklart går det bra att skita i vad som är "pojk/flickkläder" och klä en pojke i en gulligulltröja och en flicka i rabiessmittade djur-tröja. Men att påstå att problemet ligger hos de som ser "pojkkläder" och "flickkläder" är dumt, som att påstå att problemet inte finns om man inte låtsas som det.

"Jag blir trött på alla som köper skiten. På alla föräldrar som fortsätter att klä sina barn så här uppdelat. På alla föräldrar som inte TÄNKER." Men om du också köper kläderna, var är skillnaden? Det är ju inte som att försäljningsstaistiken hos klädkedjan registrerar att du klär en pojke i "flickkläderna" och tvärtom. Det enda som syns i deras statistik är ju att kläderna säljer. Sen förstår jag att just dina enstaka plagg inte påverkar en klädjätte, men om alla tänker som du så blir det ju som förrut. Det är ju samma sak som när du köpte pysselböckerna på COOP, det enda det medför är att det bidrar till att den type av produkter säljer alltså kommer de att fortsätt att säljas.

Svar:
Jag vet. Jag vet. Men det känns inte som att man har nåt egentligt val. Jag har inte råd att handla hela garderober på polarnåpyret eller villervalla. Det är det få som har och då är jag ändå ganska välbärgad om man jämför med många andra. Och det är ju därför jag blir så arg.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag fick många muttrande kommentarer i lördags av makens mormor att vårt Pyret allt var en tjej för att vi valt mörklila tjocksockar till vårt barn, (vi fick dem förövrigt av farmor)Sedan när jag hittade en söt scarf i rosa med fåglar på så muttrade plötsligt farmor om att man minnsan inte kunde se att Pyret var en pojke för det är så jävla viktigt att det är en pojke och inte ett barn. Blir lite ställd när kommentarerna kommer även om jag säger att Pyret är ett barn. Men även det verkar vara väldigt provocerande… *suck*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *