Kategorier
Vardagstrams

// No Poo // Jagär en syndare!

 
Idag kapitulerade jag. Idag köpte jag shampoo och silikonstint balsam men få inte panik, det är bara tillfälligt och jag ska förklara varför. Er No Poo-Guru har inte övergett den heliga tron. 
 
Det är nämligen så att silikoner i stora lass faktiskt har en fördel. Det ger glid. Och glid är bra för hår som t.ex är väldigt långt eller lätt trasslar eller för hår som är sönderblekt eller uttorkat. (som mitt) Det skyddar mot yttre påfrestningar (vind, väder men också mekanisk åverkan), det stänger in fukten i strået och det gör att håret slits mindre när man hanterar det.
 
Nackdel är ju såklart att silikoner måste tvättas bort med starka sulfater (shampoo) och att det lätt bildas belägging på hårstrået när silikonet byggs upp. (därav viktigt att använda djuprengörande shampoon utan ”vårdande” ämnen) (Det finns dock lättviktssilikoner som är relativt vattenlösliga)
 
Så, mitt hår mår alltså inte så bra efter sommarens misslyckade extremtoning (eller snarare helvetesblekningarna efteråt) och behöver rehabiliteras och det kan ta tid. För att inte utsätta det för ytterligare stress så vill jag hålla det lättskött och det är där silikonet kommer in. Jag hoppas att min hårbotten kommer klara det dock. Håll tummarna! 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”// No Poo // Jagär en syndare!”

Jag slutade med silikoner i håret i slutet av förra året. Jag älskar att vara utan silikoner! Håret får volym så det hänger inte i ansiktet och det blir inte lika elektriskt heller. Jag har provat att använda silikonbalsam en gång efter att jag slutade för att se om skillnaden verkligen är var så stor som jag trodde, och det är den verkligen! Jag kan verkligen inte använda silkoner längre, tycker det känns fruktansvärt! Jag har också långt, trassligt och skadat hår men på mig räcker det med att använda klick. Jag använder sulfatfritt barnshampoo med veteprotein. Jag tycker att det låter som en bra ide att använda silikoner om håret är så långt och skadat som du beskriver att ditt är.

Svar:
Det finns lättviktsbalsam som inte tynger ner!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lady D! Snälla snälla snäällaaa gör en tutorial på hur du lyckas så bra med din donut (eller vad du nu använder)?! Har själv långt och tjockt hår och får inte alls till det ): Tack för en underbar blogg!

Svar:
Jag har planer på att göra en utförlig videoblogg!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller tummarna för dig! Plus att jag förstår precis hur du menar – hur mkt jag än no poo’ar så slår fan inget känslan av hur otroligt lätthanterligt mitt hår blir av silikonbalsam.

Har tamigtusan aldrig haft så tovigt hår efter en dusch som med balsammetoden! Självklart ger jag fan i att inte dra och slita i det (främst eftersom mitt hår är lockigt och blir katastrof om jag försöker kamma det annat än med fingrarna), men fy farao vad ihopgeggat det känns trots att hårkvalitén är bättre än någonsin.

Samma sak med att ibland är man bara för lat för att balsamtvätta, då tar jag sulfatfritt istället och vet att håret blir rent även om jag bara drar runt lite slappt med fingrarna i typ en halv minut.

PS: Kan du inte skriva lite mer om det här ämnet i bloggen? Helst nåt provocerande, haha, som går ut på att folk som tror att håret inte kan bli rent utan schampo är så jävla lurade. Alternativt ha med det i videopodden.

Sedan några månader tillbaka använder jag aldrig balsam. Kramar istället i lite hudkräm i handdukstorrt hår, efter att ha tvättat det med schampoo. Vet inte om det räknas som no poo direkt men det funkar jättebra om man som jag har fint skandinaviskt hår. Ger lagom stadga och det är bara att dra fingrarna genom håret för att reda ut det. (Silikon)balsam tynger ner min hårtyp – med hudlotion får jag volym.

Inget tips för dig Lady Dahmer, som har ett hårsvall jag bara kan drömma om, men kanske för nån annan bloggläsare? 🙂

Jennie, ett tips till dig som jag själv precis provat är att använda klicks vattenbaserade glidmedel i håret. Jag glömde glidmedlet framme när vi hade gäster en gång och upptäckte det inte förens de gått hem hehe 🙂

Jag har varit och nosat på no poo kan jag säga, men är för otålig att härda ut den första tiden, som lär vara rätt jobbig.

Kan annars rekommendera frisörschampo- och balsam som ex Paul Mitchell och Matrix. Grejen med dessa schampon/balsam är att de dels är skonsamma för håret och dessutom är dryga som sjutton.

Exempelvis mitt Paul Mitchell schampo, 300 ml och för runt 200 spänn, köpte jag i början av januari i år och det är inte slut än. Då överdoserar jag ändå ofta och tvättar håret varannan dag!

Hej,läste din kommentar ang bingo och den här tjejen som var med på bild.. Du skriver i princip att hon inte Har några skyldigheter mot katrin? Du som ändå verkar vara ganska vettig, vi vill väll ändå vara goda mot varandra? Även om hon inte känner Katrin… Vi vill väll inte med avsikt såra någon vi inte känner? Klart att det gäller åt båda hållen.. Och självklart ska han vara den sista att såra henne.. Men jag tycker ändå vi alla har ett ansvar för att försöka vara förståndiga och inte såra varandra. Mvh

Svar:
Absolut, men att lägga över skulden på en tjej som inte lovat trohet blir väldigt fel. Att inte ta hänsyn till människor man aldrig har träffat är ganska mänskligt. Vi vet inte vad Bingo sa eller vad som hände.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Säger bara en sak: The Body Shop! För lata no poo människor, deras schampo och balsam innehåller inget skit och så slipper djuren lida då de inte testar på djur och så har de oftast rättvisemärkta produkter samt ekologiska. Man mår bra och gör bra :))

Svar:
problemet för mig är att deras balsam inte ger den effekt jag vill uppnå nu.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller i princip med dig Carro, men huvudansvaret har ändå alltid den som är i ett förhållande, d v s den som har någon att vara (o)trogen mot (om nu avtalet varit sådant).

Tyvärr fokuseras det väldigt ofta på ex älskarinnan. Alltså istället på den verkliga "förövaren".

Av ren nyfikenhet undrar jag hur du står till Lushs schampoon och balsam. De innehåller inte silikon såvitt jag minns, men man undrar ju lite vad en människa som faktiskt kan saker tycker om dem.

Svar:
Shampoona tycker jag inte om. Håret känns inte rent. Det är ofta problemet med vårdande shampoon. Deras balsam är bra, om man har friskt hår. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Carro: Hur blir effekten med glidmedel i håret då? Föreställer mig att det blir glansigt och icke-frissigt, men sånt har jag inga problem med. Söker just stadga och samtidigt volym – men det kanske glidmedel ger?

Funderat läännge på att testa no poo men klarar inte den feta hårperioden.. Blivit rekommenderad Pureology av frisören, men vet inte i det faktiskt ÄR så skonsamt för håret? Förutom kostnad, är det någon som håller med, eller är det bara som de flesta andra "vårdande" schampon fast med ett högre pris?

Svar:
kolla innehållsförteckningen. sulfater?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Rebecca – Men det är ju sååå värt det! Grejen med no poo för mig iaf var att inte behöva tvätta håret lika ofta. Förut tvättade jag varannan dag, och då var det riktigt fett och äckligt alltid när jag steg in i duschen. Nuförtiden blir bara en gång i veckan. EN GÅNG I VECKAN! Det är så jävla underbart 🙂

Förövrigt kan du pröva Bikarbonattvätt i början, för mig blev det aldrig en "fet-period" med det som det blev med balsammetoden (vilket inte ville fungera på mig överhuvudtaget).

Jag är lat no poo. Men the body shop var HEMSKT för mitt hår. Värre än det segaste tuggummi blev det av det schampot. Har nästan hela flaskan kvar som står i duschen o hånar mig sen nästan ett år..(ja jag skrev ju att jag är lat, borde slänga den). Nettos balsam funkar dock finfint!!

Laks: Tack för svaret! Är det jag vill uppnå med hela no poo-grejen. Tvättat också håret varannan dag och det är precis som ditt var, superfett redan på morgonen! Tror jag testar bikarbonat det första och ser hur det går. Tack! 🙂

Har du provat WEN? Dom slår ju stenhårt på att dom inte innehåller kemikalier utan tvättar rent och ersätter både schampo och balsam.

Örter och naturliga ämnen sägs det innehålla…

Svar:
dock massvis med silikoner i. vilket då behöver shampoo.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Av ren nyfikenhet bara: hur långt är ditt hår? Ska det bli längre? MVH, Den Hårbesatta

Svar:
Inte så långt. halvvägs nerför ryggen. ska klippa en bit dock. vill ha till fötterna och längre
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åååh jag blir så fylld av längtan när jag ser ditt långa fina hår, jag vet inte vad jag ska göra med mitt! En blekning slog slint (Jag hade färgat mitt blonda hår svart och sen avfärgat) på grund av för hårt vatten och mitt hår bara gick av, det är så torrt och skört nu och jag vill bara gråta, hur gör jag? Hur räddar jag det här så det får växa ut igen??

Svar:
Massvis med fuktgivande inpackningar som SMT. oljeinpackningar emellanåt och överväg silikon om du tål shampoo.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hur länge innan du går tillbaka till silikonfritt igen?

Svar:
vi får se. Det är egentligen shampoo jag vill undvika, så finns det nåt sätt att tvätta bort dem utan sulfater så får vi se.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men vad fan! L’Oréal!? BOJKOTTA NESTLÉ!

Svar:
I know i know. Men elvital är det enda silikonskiten som faktiskt funkar på mitt hår men jag ska hålla ögonen öppna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lady D, har du någon erfarenhet av kokosnötsolja? Jag började använda det nu i sommar efter att ha läst om denna mirakelolja på nätet 😉 Mitt hår var slitet och solblekt och skittrist. Nu efter en tids användande (har oljan som hårinpackning innan jag tvättar det) så är håret så himla glansigt och friskt, och jag har kunnat dra ner avsevärt på antalet tvättar!!

Svar:
Jag älskar kokosnötsolja! I maten, håret, på huden!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag brukar använda ett intensivbalsam med mycket silikoner ibland för att håret behöver "vila". Men huh vad slitsamt det är att få bort det sen. Håret blir riktigt risigt en period innan det återfår sin naturliga kraft.

Svar:
Nu har det tydligen utvecklats lättviktssilikoner och sådana som inte bildar beläggning! Ska läsa på lite mer om dessa och återkomma.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Stort tack för att du öppnade mina ögon för noo poo. Nu har jag varit schampo-, tvål- och krämfri i 2 månader och det känns fantastiskt. Passade på att sluta unde semestern och det var nog bra, för håret såg ut som det doppats i olja 🙂

Kramar och keep up the good work (menar främst ditt förmedlande av intelligenta tankar och vettiga ideal, inte schampoanvändande).

Lexie, fast Body Shop är tyvärr inte så bra som man kan tro. De ägs av L´oreal som faktiskt testar på djur. Sedan så innehåller deras produkter både sulfater, paraffiner och silikoner – fast i andra skepnader. Det är samma med Lush.

Jag har inte alla bokstaver pa mitt tangentbord sa det har medelandet kan bli lite konstigt och jobbigt att lasa… men hur som helst 😛 Jag tvattar mitt har relativt sallan, 1-2 ggr/v och forsoker undvika sulfater och silikoner sa gott det gar. Hur som helst har jag anda anvandt schampoo och balsam aven om jag kollat relativt noga pa ingredienserna, men vill egentligen ga no poo.Mitt problem ar dock att mitt har ar valdigt slitet och torrt fran att ha forst fargat haret brunt i ett ar och sedan tillbaka till mitt naturliga blonda, och jag det blir sa fruktansvart trasligt efter tvatt och speciellt utan balsam so jag undrar nastan om det inte sliter mer pa haret att reda ut dessa dreds som blir an att anvanda schampoo och balsam. Jag tankte att du kanske har ngt tips eller ngn mirakel losning pa detta eftersom du faktiskt ocksa blekt ditt har? :)tack tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *