Kategorier
Vardagstrams

Pussy riot på riktigt liksom.

Det här är tamejfan det finaste jag har sett. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Pussy riot på riktigt liksom.”

vad jag ångrar att jag inte gjort så på lärare och andra vuxna som tryckte ner mig i min barndom. Jag vågade inte och hade lärt mig att tjejer inte får slåss. Fan, jag vet fortfarande inte om jag skulle våga göra så om någon betedde sig illa mot mig. Den där tjejen gjorde rätt.

Det var väldigt starkt gjort av henne!

Men det vänder sig i magen av ångest när jag ser hur hela klassen sitter där och tittar men ingen gör något. Ingen öppnar käften och står upp för sin klasskompis. Hade något gjort det kanske hon inte ens hade behövt ge honom en känga.

När jag själv gick i skolan var jag alltid den som fick öppna käften och säga ifrån när ingen annan tordes. Så mycket skit som jag fick utstå pga det av lärare och andra elevers föräldrar… Jag var ungen som hade dåligt inflytande på de andra och jag var en bråkmakare. Lyckades med konsten att bli utslängd från en skola vid 10 års ålder pga mitt "uppkäftiga" beteende.

Jag var varken elak eller någon bråkmakare. Jag ifrågasatte varför lärarna fick bete sig hur som helst och säga vad som helst och jag stod upp för mina "vänner". Men var har det lett mig idag? Ingenstans faktiskt.

Men hur fan kan detta ens vara möjligt?! Har aldrig sett nåt liknande.. GUBBJÄVUL. Så jäkla arg man blir alltså. Jag hoppas att den människan får sparken och aldrig mer få komma tillbaka som lärare. Förstår dock att ingen av barnen står upp för flickan. Det är ju bara barn, jag hade inte vågat stå upp emot den där hemska … Däremot är det ju någon som filmar, så och sen lagt upp. Bra gjort. Och sjukt bra gjort av lillflickan!! Modig liten tjej!

Bra gjort men jag undrar vad som hände sen. Det är Ryssland, inte Sverige. Hade samma sak hänt här hade läraren fått skit för det i efterhand och flickan hade lärt sig att ingen har rätt att klanka ner på henne. Nu lär det bli hon som fick stå för konsekvenserna, kanske tom en smäll tillbaka efter det här klippet, och hon lär sig bara att det är bäst att vara tyst…Sorgligt nog är det vad som händer många barn, som lärt sig stå upp för sig själva, när de möter vuxna som är villiga att gå över gränsen för att bevisa att vuxna alltid har rätt.

Undra om det är acceptabelt i Ryssland att lärare beter sig sådär… Fyfan vad hemskt att bli utskälld framför alla.

När man kollade på videoklippet tänkte man "somebody do something!" och till slut hände något bra.

Fast man undrar ju vad som händer efter denna händelse.. Konsekvenserna lär ju inte vara så vackra…

Underbart slut. Men det ger mig ändå en klump i halsen, min älskade son på 2,5 veckor ligger tätt bredvid och sover tungt med snusande andetag. Tänk om han skulle bli utsatt för liknande, och som fler kommenterat, att ingen klasskompis står upp för tjejen i videon. Tänk om det var han. Det är i stunder som den a som jag blir skräckslagen inför det ansvar som vilar på lina axlar iom föräldrarollen. Hur gör man? Tänk om det blir fel?

Men LD, du är en stöttepelare i min vardag. Du vågar prata om det som inte blev som man tänkt sig, du vågar säga saker som att man längtar bort från sina barn etc. Keep up the good work, du behövs sannerligen!

Hade vi haft lite mer rysk disciplin i våra svenska skolor så hade jag lovat att barnen lärt sig mer! Och vi hade sluppit generation på generation som inte ens uppfyller kraven till gymnasiet. Sen kan ni hobbypedagoger sitta och farfasas hur mycket ni vill! Hur fan vet ni att inte flickan förtjänade en redig avhyvling? Nog kan jag hålla med om att detta var lite i överkant! Men alla med minsta lilla inblick i dagens skolväsende vet vad jag pratar om. Skolan idag fungerar som fritidsgård där personalen står helt maktlös. Minsta lilla antydan till förhöjt tonläge resulterar i en anmälan av de blåögda medelklassföräldrarna! Vilket de curlade små snorungarna vet! Därför är det jävligt riskfritt att sula det avbitna suddet i huvudet på stackars fröken. Ingen av er hade fan pallat en dag framför en högstadieklass, utan bönat och bett om att få slippa skiten när det gått upp för er att ordet "hora" faktiskt kan sägas på mer än hundra olika sätt. Och ja, flickor är lika jävliga! Nästan värre tom. Vill ni verkligen förmedla till era barn att det är helt ok att spöa på läraren om du får en hård tillrättavisning och känner dig obekväm? Eller grundar sig era applåder i att det var en "oskyldig" liten flicka som gav igen med en pungspark

Svar:
barn förtjänar aldrig avhyvlingar och tror man att barn mår bra eller lär sig bättre på det sättet så tror man jävligt fel. Rysk disciplin? Med tanke på den utbredda alkoholismen, våldsamheten (ryssland har flest seriemördare per capita i världen bland annat) och flera andra samhällsproblem så är jag ganska glad att vi inte utövar det här.
Ja, jag vill verkligen förmedla till mina barn att de har rätt att försvara sig mot vuxna som brukar våld och som kränker.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Få se nu. Du tycker alltså att skolan idag genom uppmanad passivitet fungerar på ett bra sätt? Och du har inga som helst problem med att dina barn måttar sparkar mot personalen när de i sina outvecklade hjärnor känner sig kränkta? Dessutom anser du att den utbredda alkoholismen mm beror på Rysslands stränga skolor? Vet du LD hur många nobelpristagare ryssarna fostrat fram? Och kan du gissa hur många svenska niondeklassare som i år inte var behöriga att söka till gymnasiet?

Svar:
nej jag tycker inte att skolan funkar bra alls. men det har inget med det här att göra. och nej jag har inga problem med att mina barn måttar en spark nej. (givetvis beroende på ålder. en sjuårig liten tjej är inte densamme som en könsmogen 15åring tex) Huruvida ryssland fostrat fram nobelpristagare säger ingenting om hur bra deras pedagogik. Det går att skrämma människor till lydnad. Om nobelpriset är till priset av barnets självkänsla eller välmående så får det vara.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tror verkligen inte att flickan "fortjanade" det dar. Jag kan inte mycket ryska sjalv, men fran det jag kan forsta sa sager lararen att "ty", som betyder "du" pa ryska, heter "you" pa engelska. Flickan forstar inte.

Som sagt kan jag inte sa mycket ryska. Men i vilket fall som helst fortjanar inget barn att sta framfor hela klassen medan lararen skaller ut hen pa det sattet.

Anonym 00:38:35:

"När de i sina outvecklade hjärnor känner sig kränkta" – och vad fan menar du med det? Kan du bara känna dig kränkt som vuxen eller? TYCKER DU ATT DET ÄR OKEJ ATT EN VUXEN HÖJER RÖSTEN MOT DIG/SKRIKER PÅ DIG OCH DRAR DIG I ARMEN/KNUFFAR DIG ELLER PÅ ANDRA SÄTT RÖR ELLER TALAR TILL DIG PÅ ETT HOTFULLT SÄTT? VARFÖR SKULLE DET VARA OKEJ ATT GÖRA DET MOT ETT BARN? Tycker du det är okej att din arbetsgivare skäller ut dig, skämmer ut dig inför alla, osv? Hm? SKÄRPNING. Tror du helt seriöst att ett barn bara skulle slå en vuxen, HELT på random – alldeles allvarligt? Skämtar du?

Stick med dig. Och så skrev hon inget om att det skulle vara bättre att uppmana till passivitet, men nog fan ska en vuxen inte lägga sina fingrar på mitt barn. En vuxen ska kunna hantera barn utan att dampa loss.

Nej, en vuxen får aldrig bete sig på det sättet, men nog kan jag hålla med anonym 00:38 att det gått överstyr på många svenska skolor. Det löser vi dock inte med den typen av pedagogik, utan genom att anställa utbildad, LÄMPLIG personal – fritidsledare/fritidspedagoger, kuratorer och psykologer (på HELTID – inte en halvtidare för 3 skolor) och ger lärarna möjlighet att vara lärre, så att de orkar med att undervisa på ett bra sätt och har ork att inte bli så jävla provocerade, för det blir vi. Men med goda förutsättningar orkar lärarna planera goda lektioner som passar alla och då kommer de flesta barn också känna att det är meningsfullt och intressant. De andra barnen får i en ideal skola den hjälp de behöver – detta är enligt mig receptet på en lugn skola.

Läraren i klippet är tyvärr nog ganska typisk i skolor i många andra länder, enligt vad mina elever berättar (99% av mina elever kommer från andra länder).

Jag tror att det är lätt att som svenks tro att läraren skäller på flickan, men om man förstår ryska så hör man att han egentligen inte alls säger några elaka saker, utan bara förklarar, dessutom är det väldigt vanligt att gestikulera och prata med sådant tonfall i Ryssland. Fingret i pannan var förstås att gå överstyr.

Läraren försöker få henne att uttala You pÅ engelska. Men det går ju till överdrift kan vi väl alla se. Dn skammen att stå längst fram och bli hånad inför hela klassen. Ett tecken på att det INTE är en ok situation är dels att ngn filmar dels flickans reaktion. Varför har filmens annars fått den här uppmärksamheten?

Hur hade ni velat att era ungar agerat i samma situation? Stått där och tagit emot all skit? Det hade nog resulterat i en unge som kommer hem från skolan och som bryter ihop så fort hon kommer innanför dörren. Så hade iaf jag reagerat som barn.

Svensk skola och dess bristande kvalité beror INTE på dålig disciplin. Det handlar om minskade och för dåliga resurser, som drabbar barnen i slutändan. Inte fan lär du dig engelska eller whatever bättre för att läraren är sträng??? Kom igen!

Jag och min bror har alltid varit de som har stått upp för våra kamrater när vi tyckt att lärare/personal på skolan behandlat någon orättvist. Jösses vad mycket skit, mobbing och samtal hem vi har fått utstå från skolans egna personal. Som tur är har vi bra föräldrar, som alltid har lyssnat på oss och slagits för vår sak vid vår sida när de trott på oss. Tro inte att våra föräldrar är några mesproppar, vi har fått uppfostran och de har sagt ifrån. Men de har lyssnat på mig och min bror och vad vi har och säga sen vägt det mot vad skolans personal har sagt, sen tagit ställning.

En gång efter att min bror sagt ifrån när lärarinnan skällt ut en klasskamrat inför klassen plockade hon fram min bror så han fick stå framför klassen. Sen gick hon runt i klassrummet och alla i klassen tvingades säga att han var en dålig kamrat som förstörde för klassen. Det är hemskt, fruktansvärt. Vissa människor ska inte jobba med barn. Jag ser inte fram emot den tid då jag kommer tvingas lämna mina barn i famnen på dessa hemska människor.

Jag hoppas att den här flickan har bra föräldrar som tror på henne och att andra vuxna på skolan lyssnar på henne.

Sofie

2012-09-06 ? 07:12:54

Jag tror att det är lätt att som svenks tro att läraren skäller på flickan, men om man förstår ryska så hör man att han egentligen inte alls säger några elaka saker, utan bara förklarar, dessutom är det väldigt vanligt att gestikulera och prata med sådant tonfall i Ryssland. Fingret i pannan var förstås att gå överstyr.

Flickan ser ju skrämd ut och situationen och mannens kroppsspråk upplevs som hotfullt. Jag tror dig inte. Så där kan inte va som man normalt konverserar. Han har dessutom plockat fram henne så att hela klassen ser att just hon inte fattar. Hade han bara pratat lugnt med henne har jag svårt att se att hon helt plötsligt skulle välja att sparka sin magister mellan benen.

Anna:

Självklart går han till överdrift, jag menar bara att han åtminstone inte kallar henne "dum i huvudet" eller något liknande, och att hans tonfall inte ligger lika långt från en normal konversationston som det kanske tycks vid första anblick. Med det sagt försvarar jag inte läraren, utan gjorde en observation.

Då jag själv gick de första 8 år av mitt skolliv i en rysk skola så kan jag med all säkerhet intyga att det inte är speciellt ovanligt att lärare ballar ur på elever på det viset på gubben i videon. Han är fasiken snäll jämfört med många andra lärare! Däremot har det (i mitt fall) varit ovanligt med skrikiga manliga lärare; de flesta som ballade ur och skrek och gormade var faktiskt kvinnor. Oftast förklarades det med att de hade låga löner, dålig social situation hemma etc. Ingen ursäkt för att behandla ungar som skit, visst, men bara en förklaring. Tyvärr har det alltid varit en tradition i vissa av Rysslands klasser att skrämma barn till lydnad (speciellt flickor, förstås). Hur många trasiga själar som har vuxit upp olyckliga pga. detta vill jag inte ens tänka på. Tack och lov är traditionen gammal och jag märker att mina jämnåriga inte längre uppfostrar sina barn på detta vis.

Däremot tycker jag absolut inte man ska blanda in RYSK PEDAGOGIK i det hela för det gubben och de många andra i hans stil utövar är INTE rysk pedagogik. Rysk pedagogik – som lära – är otroligt human och baseras på barnens inbyggda kompetens. En stor del av den västerländska pedagogiken baseras på rysk pedagogik (kanske inte Montessori och sånt då, men det talar vi inte om här). Blanda inte in teori och praktik, tack. Och speciellt inte antal framstående forskare, matematiker, författare etc. Få av dem skulle hålla med om att anledningen till att de har blivit framgångsrika beror på att de har skrämts upp till att bli så kunskapstörstiga som de är. Det beror snarare på att pedagogiken baseras just på att lära barn att älska att lära sig, inte att lära sig "enbart de verktygen man kan tänkas behöva i arbetslivet", som den moderna arbetarklasspedagogiken bygger på. Och förresten så har Tyskland, Israel, USA m fl frambringat minst lika många framstående folks inom vetenskap och konst. Utan att ungarna i de länderna blivit skrämda till lydnad.

Slutpoäng:

1. Barnens status i Ryssland går sakta från 0 till 2 (jämfört med 10+ i Sverige) = positivt

2. Folks som inte kan nåt om pedagogikens historia borde läsa på för annars blirre bara fel

3. Flickan i videon kommer att få fett med skit för det hon gjort, förmodligen av sina egna föräldrar = sorgligt.

Men ändå – tycker hon gjort helt rätt! 😀

Svar:
tack för ditt inlägg! Väldigt intressant att läsa!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Läraren har noll pedagogisk förmåga och han försöker "förklara" You på engelska och "ty" på ryska. Sen kallar han henne för idiot för att hon inte förstår. (Enligt en kompis som kan ryska, själv kan jag inte så mycket) Inte så jävla lätt om det står en brölande surkuk och bara skäller. Om jag skulle lära ett barn (eller vem som helst egentligen) som reagerar som hon gör (tittar passivt ner i marken) hade jag knappast tänkt "Åh jävlar så duktig jag är nu hen fattar ju precis vad jag menar" och fortsatt. Ta ett chillpill för fan, gubbjävel!

Och konsekvenserna lär nog ha blivit ett samtal med rektorn.

Elina du har rätt de är precis vad han säger, Och om anonym däruppe fortfarande tycker att hon förtjänade en avhyvling där pga det så är du totalt korkad! nå tycker du det??

Svar till Anonym: det är uppenbart att du inte har satt din fot i skolan (och om du mot förmodan har det, ta den därifrån är du snäll). Den bild du målar upp är samma skeva bild som målas upp i mängder av medier. Barn och ungdomar behöver ibland vuxna som sätter ner foten, som visar gränser. Men det är inte förenligt med utskällning inför klassen och att bli förminskad av en äldre äcklig vit man. Jag är lärare, och aldrig har jag fått ett sudd kastat på mig, däremot får man som lärare vara med om nyfikna diskussioner, en hel del provokation (nyttigt) och man får förmånen att utmana, stötta och älska mängder med ungdomar!

Annika: "att bli förminskad av en äldre äcklig vit man." Är det bättre om de blir förminskade av en äcklig svart man eller kanske en äcklig gul kvinna??

Suck, helt otroligt att de allra mest besatta av kön och hudfärg i det här landet är våra feminister och antirasister…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *