Kategorier
Vardagstrams

Ralph Lauren, ditt kvinnohatande as, DÖ FÖR FAN!

Den här SMALA människan är alltså plus-size-modell?
 
 
Jag fattar noll. Har jag totalt tappat perspektivet? Har jag blivit så jädrans fet att jag tycker att alla under storlek 46 ser rangliga ut? Amen ni vet så där som feta människor kan vara, tycka att alla är smala fast de kanske inte riktigt är det. Jaja, SKITSAMMA. Mitt ena ben är lika stort som båda hennes tillsammans och hon är alltså ”plus size”. PLUS SIZE. 
 
Bilden talar för en kultur där size zero ses som norm och allt över det är ”kurvigt”, ”mulligt” och t.o.m ”tjockt”. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ralph Lauren, ditt kvinnohatande as, DÖ FÖR FAN!”

Efter lite googlande verkar hon dra storlek 14 i UK, vilket representerar typ storlek 42 i sverige. 42 och uppåt är tydligen vad som räknas som plus size :/ Har väldigt svårt att fatta hur hon kan representera min målgrupp, då jag har storlek 40/42 och absolut inte är i närheten av hennes kropp. Hon måste vara typ +2 meter.

jag blev riktigt upprörd av det här, så jag googlade henne för att se om detta bara var en överretuscherad bild eller om hon faktiskt är så här smal men ändå rankas som plus size. och jo, liiite större såg hon kanske ut att vara på de andra bilderna jag fick fram. typ 2 kilo större. i vilket fall såg hon inte ut att någonsin ha behövt en storlek större än 38. om jag minns rätt så brukar 38 och 40 vara medium, vilket betyder att hon i så fall inte ens är i närheten av plus size.

jag fattar verkligen inte hur en sådan här liten brud, som jag skulle kunna knäcka på mitten, kan räknas som stor. precis som kvinnorna i ditt tjockchock inlägg räknas som feta. att modeller ska vara supersmala är ingen nyhet, men måste industrin helt tappa verklighetsuppfattningen?

en annan sak som gör mig så otroligt trött är allt det här tjatet (från tidningar, kvinnor, män…) om hur snyggt det är med kurvor. men med kurvor menar de oftast inte oss kvinnor som har lite större överarmar, putmage, lite dubbelhaka och breda lår med tillhörande celluliter (d.v.s. så som de flesta kvinnor ser ut) utan de tänker på disney/marylin monroe-idealet med sin timglasformade överkropp; alltså stora pattar och röv, getingmidja och sedan lika smal som en modell över resten av kroppen. som om det finns mer än typ 3 kvinnor som faktiskt ser ut så. suck.

Visst är det sjukt!

JAg har tänkt mycket på Lindexreklamen som gick ganska nyligen. De var så duktiga och märkte jeansrumpor med storlek på jeansen, för att visa att visst har vi kläder för _alla_ storlekar. Problemet var bara att bilden på den "stora", du vet, tjockisen i deras XLNT-byhor, hon hade en MINIMAL valk övan för byxlinningen. Vi pratar alltså om en valk som size 0-modellen kan ha haft innan retuschering. Så alla storlekar och former my ass. Snacka om komplex jag fick! Och vilken jävla bild de sänder ut. Så tröttsamt!

Alltså, drar hon en 14 så är hon ungefär 3 1/2 meter lång. Jag är 1,63 och en storlek 14 (motsvarande stl 40 i de allra allra flesta affärer utom Topshop som vill att vi ska känna oss ännu sämre och kallar det 42…), och jag är fanimig dubbelt så bred som henne över höfter och lår.

Sen ska Plus size i England tekniskt sett vara stl 16 (42) och uppåt, dock bokar de flesta stl 14-tjejer för plus size-jobb.

Det är inte du som tappat perspektivet, det är modeindustrin som har tappat sitt perspektiv. Tycker hon ser ut att vara smalare än mig men hon ska tydligen vara 40/42 så de har nog redigerat bort ett par kilo 🙁

Fy fan alltså. Att den som skrev texten inte SKÄMS! Vad tänker de med?

Men herregud. Plus size med dom där benen. Det är ju vad jag petar tänderna med. Lite byst och midja och helt plötsligt är det plus size. Så osunt. Jag har gamla Elloskataloger från tidigt 80-tal och där ser alla modeller ut sådär så på 80-talet var tydligen alla plus size.

Bwahahaha, plussize MY ASS! Jag drar en storlek 42 och är 1,68 lång, hon måste ju vara 3 meter på höjden, minst??? Och jag har fan never ever sett så tjusig ut i pennkjol (lycka till med den), linne och inga strumpbyxor! Får hon ofta skavsår på låren måntro?

Galet. Ska man vara PLUS size ska man ju representera de klädstorlekar som inte alltid finns i "vanliga affärer" alltså inte se ut som en genomsnittlig 38 som är den absoluta medeln. Och "former" nuförtiden tycks tydligen vara bara man har minsta antydan till höfter (och inte är pojkrak som catwalkmodellerna)

Fast om en "riktig" modell är en size zero och den här tjejen är en fyra så är hon ju en plussize. För att kriterierna är annorlunda än i riktiga världen. Vi får inte glömma det, att modebranschen är en alldeles egen liten kvasivärld.

Gubbfan är ju dummare än vad jag trodde. Död åt dig ditt avskum! Är hon plus size måste det vara på längden inte fab är det på bredden! Vilket budskap sänder detta ut till alla andra NORMALbyggda människor? Jag SPYR!!

Jag googlade på hennes namn och såg bilder där man iaf såg en hint av lite hull som gjorde att hon såg större ut än den "vanliga" modelltypen. På denna bild ser det dock ut som att hon gått ner i vikt och blivit lika smal som modeller som inte har ett plus framför sitt yrkesnamn.

Helt jävla bisarrt! Precis samma sak i Ellos. Fast det här är fan värre än Plus size-modellerna i Ellos. Den här kvinnan är SMAL. Inte bara normalbyggd utan SMAL. När blev ej synliga revben och större bröst än en A-kupa plus size?

Någon fler än jag som undrar vart ordet/kroppstypen mager har tagit vägen? En person som tidigare ansågs som mager har plötsligt istället blivit "smal" och då automatiskt förskjutigt idealen nedåt ett snäpp. Jag vill bara SPY på hela skiten och tackar min lyckliga stjärna att jag inte är tonåring längre.

Ja, det sjuka är väl att alla "mannekängkläder" är sydda för storlek 36-38, att alla modeller som går de visningarna ska passa i samma storlek och då räknas alla ÖVER 38 som Plus Size. Själv är jag i samma storlek som kvinnan där ungefär (40-42). Att vara plus size är inte något dåligt. Varför skulle det vara kvinnohat att ha en plus size-modell? Tycker att det är tråkigt att så många direkt ser det som kritik. Det är bra med fler tjejer i större storlekar än 36-38 i modesammanhang.

Den där modevärlden är så bajsnödig att de hade kunnat gödsla valfri kontinent med all sin skit. Först och främst har de så jävla dålig självinsikt att de inte inser att det är de själva som pushat fram ett extremt ideal idag (jämfört med hur modeller brukade se ut), och sedan för att de påstår sig gilla nyskaparanda och saker som provocerar men mig veterligen så är det lika sällsynt med blandade modeller (färg, form, längd, o.s.v.) som snö i Sahara. Ängslig bransch deluxe.

Det är ju inte konstigt att tjejer blir helt viktbesatta när de ser bilder som denna. Jag var själv väldigt smal när jag var yngre, jag hatade nin kropp och hade tyckt att kvinnan på bilden var tjock om jag sett den då. Sedan fick jag barn och min syn på vad som är vackert har förändrats totalt.

Det är inte meningen att kvinnor ska ha 0% kroppsfett, helt slät hy utan celluliter och sakna hår på kroppen. Det är inte naturligt överhuvudtaget, så var FAN får alla "modesnubbar" luft ifrån egentligen. Vad ger dem rätten att bestämma hur vi kvinnor ska se ut. Jag blir förbannad… de förstör så många liv.

Förskräckligt tamefan.

Men har du sett HMs senaste modell för HM+? She got curves! http://www.hm.com/se/subdepartment/LADIES?Nr=4294928438 (den mörkhåriga)

Svar:
Jo hon är förbannat snygg. Men jag blir ändå lite less på att, när större kvinnor väl får synas så är det uteslutande kvinnor med kurvorna på rätta stället. Vi vanliga tjockisar ser sällan ut så. 🙁 Och kläderna hon visar är ju för riktigt stora kvinnor.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

utbrast i ett härligt bubblande skratt här vid mitt ensamma frukostbord när jag fick se rubriken och visste att ett riktigt lovande inlägg skulle följa. underbart! och underbart att så många verkligen reagerar på detta. lady d, du gör min dag!

*Lady D*

mjo, fast det där med att modeller sällan har dubbelhaka eller hängmage gäller ju alla, oavsett om modellen är spinkig, mellan eller plus. vanligt folk har ju ofta har kurvor på helt andra ställen än tits’n ass, oavsett vikt. så det är ju en helt annan fråga, dock en oerhört viktig sådan den med!

Svar:
Jo det har du rätt i
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Plus Size har nog aldrig betytt "större än vanliga människor". Det betyder "större än den genomsnittliga modellen". Har den genomsnittliga modellen storlek 32 är en modell med storlek 38 plus size. Så är mitt intryck iallfall.

Jag tycker det är tradigt när de har plus size-modeller som skall visa kläder i generous-avdelningarna, och så är de modellerna ibland smalare än mig fast jag inte behöver de extra stora kläderna. Herregud, det finns så många vackra kvinnor som kan visa hur fina kläderna ser ut, vilket ju är själva tanken. Måste de sätta en brud i storkek 36-38 att visa kläder i storlek 46-52 då? Man tycker ju att det vore mer logiskt att de hade tjejer i samma storlek som genomsnittet som kunde visa hur vackra kläderna skulle vara på, så att man kunde relatera. Ser man en brud som ser bra ut i en storlek 32 blir man ju knappast inspirerad att gå och prova just den klänningen.

Förresten, vad tycker du om programmet "How to Look Good Naked" med Gok Wan?

Jag är dessvärre inte förvånad över att dinosaurien Ralph tycker att hon är plussize, har man en skugga är man antagligen för tjock enligt honom. Men att andra håller med och sprider hans ideal är ju förtvivlande.

Aniina (och till viss del LD): Det är ju knappast Ralph Lauren som personligen (eller ens hans företag) stämplat Robyn Lawley som plus size-modell. Det är ju liksom hela modeindustrin det är fel på, som menar att allt över typ 38 är plus size. Tycker bara det blir missriktat att angripa Ralph Lauren i det här fallet. Men jag håller såklart med i övrigt, att detta är helt sjukt.

Lille B: Alltså du har ju totalt missat poängen? Det handlar inte om att hon är snygg eller inte, utan om att det är så jäkla skevt att hon ska kallas plus size. Dessutom, det du implicerar om att bara kurviga kvinnor är snygga känns ju inte så himla fräscht.

Känns som att de nuförtiden misstar "plus-size" med "inte sexton år längre". Såsom i alla modekataloger där de har "plus-size"delarna, där är modellerna kanske ett par kilo tyngre men de är också alltid äldre. Men det är klart att 30-åringar inte har samma kroppar som 15-åringar, man är inte plus-size för det :S Stööööört.

Ralph Lauren lyckas alltid med kassa kvinnoideal och kassa reklamkampanjer!!

Tycker fortfarande det är sjukt att det inte var så längesen Vogue gick ut med att ha iallafall myndiga kvinnor med ett normal BMI få pryda deras tidningar.

Jag har stor respekt för dina åsikter och är mycket glad över att du uppmärksammar förtryck, skeva ideal och könsstereotyper. Men när du uttrycker dig som nu: dö för fan, så känner jag att du kanske ska vänta i 3 sekunder innan du klickar på posta inlägg. Man tar ingen som uttrycker sig så på allvar. Det räcker gott och väl utan de starka orden, det är nog med dina åsikter och reflektioner som är sunda och mogna på alla sätt och vis.

När jag modellade hade jag storlek 36 och bokades med andra ord när man ville ha en "kurvig tjej med attityd" (kräääks). Kvinnan på bilden ser ut att vara lika smal som jag är nu. Storlek 38. Fan vad skoj alltså. Att leva i en värld där 38:or är plus size och alla däröver är… vadå? Flodhästar?

Ibland känns det nästan som om jag föredragit att födas som flodhäst än som människa.

(Jo, jag ser att ni skriver att hon har stl 42. Det tror jag helt enkelt inte på att hon har. Inte på den bilden.)

Har inte läst alla tidigare kommentarer så här kanske kommer en upprepning.. Men KappAhls jäkla reklam för jeans. De visar upp en massa kvinnorumpor från 36-42, men alla ser likadana ut!

Se denna bild tex: http://www.google.se/imgres?um=1&hl=sv&sa=N&biw=1280&bih=639&tbm=isch&tbnid=p-u31QN2t-ClqM:&imgrefurl=http://cupcakecarny.sofia-albertsson.se/blue-skies-over-my-head-give-me-another-reason-to-get-out-of-bed/&docid=accPZ3rkNDEpdM&imgurl=http://cupcakecarny.sofia-albertsson.se/wp-content/uploads/2012/08/Kappahl-STJ%2525C3%252584RT.jpg&w=944&h=530&ei=2h9fUIHZGKOn4gTpuIGABw&zoom=1&iact=hc&vpx=221&vpy=158&dur=2311&hovh=168&hovw=300&tx=112&ty=57&sig=109465314694164995663&page=1&tbnh=94&tbnw=168&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:0,i:73

Ingen mage som hänger över kanten där inte, utan en smal midja. Varför i helvete kan man aldrig visa en vanlig kvinnokropp någon gång, så som de flesta kvinnor ser ut? Och varför inte ha på hela jeansen? Jag tror Genusfotografen redan skrivit om detta, men men!

Men herregud, du ser väl på bilden att tjejen inte är trådsmal, utan mer normalbyggd? Självklart ska vi inte ha feta/överviktiga människor i reklamen, för det är osunt och skulle idealet vara att man skulle vara fet så skulle ju välfärdssjukdomarna öka lavinartat. Det är ett sånt tramsigt hyckleri att låtsas att man blir beklämd av att människor på bild är 1. snyggare än en själv, 2. smalare än en själv, 3. sexigare än en själv, 4. bättre klädd än en själv. Det är ju det som är ett ideal, hur kan man rasa mot det, det är ju precis så vi alla vill se ut, och bör sträva mot för att minska frosseri och den livsfarliga fetman som breder ut sig i landet.

Svar:
Asså allvarligt, kör upp det där "feta människor är osunt" i röven. Hur osunt är inte idealet som modevärlden prånglar ut idag? Det är en jävla skillnad på att ha tio kilos övervikt och på att ha femtio. Det förstnämnda är inte farligt alls utan tvärtom ofta hälsosammare än det underviktiga idealet.
Jag har för övrigt inga problem med att människor på bild är snyggare eller smalare än mig. Det jag har problem med är 1. de retuscheras till omänskliga proportioner. (alltså, de är inte "snyggare" utan de är airbruschade) 2. att de har ohälsosam vikt 3. att man kallar normalviktiga människor för "plus size".
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lisen: Som LD sa, tycker du att det är hälsosamt med idealet som råder idag? Redan supersmala modeller svälter sig själva och retuscheras dessutom till omöjligt smala proportioner. Du skriver "det är ju precis så vi alla vill se ut", nej vet du vad, jag som varit underviktig hela mitt liv och lidit av bulimi i nio år skulle vara jätteglad om jag fick vara normalviktig, hälsosam och frisk. INTE trådsmal som modellerna. Och jag skriver inte såhär för att jag är avundsjuk på att kvinnan på bilden är smalare än mig, för jag är definitivt mycket spinkigare än henne. Om hon är snyggare, sexigare eller bättre klädd än mig är upp till var och en att avgöra, men det är ju faktiskt inte relevant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *