Kategorier
Vardagstrams

Skolor som förbjuder nationalsången?

Efter rasistdiskussionen så fick jag lite exempel på skolor där nationalsången förbjudits så jag mailade helt enkelt rektorerna. Nu har jag fått mitt första svar. Jag är ej förvånad. 

 

Mitt mail:

Hej! Mitt namn är Natashja Blomberg och jag har fått veta att ni förbjudit era elever att sjunga nationalsången på skolavslutningarna (anledning skulle vara att det är rasistiskt ) och skulle vilja veta hur ni tänkte när ni tog beslutet.

 

Tack på förhand.

 

Svaret:

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Skolor som förbjuder nationalsången?”

happ, då kan du maila kunskapsskolan i tyresö då nationalsången förbjöds under min högstadietid där.. mellan åren 2001-2005 ungefär ?

Svar:
Det ska jag! Tack för tips!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja där ser man ju! Tas den bort är det ju ’givetvis’ för att den är rasistisk inte för att den är dålig och gammalmodig. Sen blir jag förundrad att det verkar vara en så stor grej att sjunga nationalsången på skolavslutningen, jag är 22år och har aldrig sjungit nationalsången på en skolavslutning, bara jämtlandssången. Väldigt kul att läsa detta inlägg 🙂

Var är "analysen"? Tankarna?

Gillar din blogg och det märks att du lägger ner tid på den men i inlägg som det här då du avslutar med citat/bild av någon annan som ska tala för sig självt hade jag gärna sett en fortsättning, typ "varifrån kommer den här uppblåsta debatten..?" osv

Hoppas du inte tar detta som negativ kritik!

Svar:
Vi har ju diskuterat den här frågan här ett par gånger. Titta i arkivet för september. Jag postade två inlägg tidigare och det här inlägget är en uppföljning på den diskussionen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har inget minne av att vi någonsin sjöng nationalsången på våra skolavslutningar. Vi sjöng "Den blomstertid nu kommer". Och nej, det handlade inte om någon påstådd "omvänd rasism" och det var inte "invandrarnas fel". Vi hade nämligen inga barn med invandrarbakgrund på hela skolan (jag gick i en mycket liten skola i norrlands inland). Jag är så trött på gnälliga så kallade "etniska svenskar" som anser sig bli orättvist behandlade i tid och otid. Vem bryr sig om man sjunger nationalsången på skolavslutningen eller inte?

Svar:
Den blomstertid nu kommer samt Idas sommarvisa är ju tradition i sverige. Jag tror de är förvirrade bara.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

I like!

Det är sånt bullshit och något som köksbordsrassarna har hittat på helt enkelt. De sprider en massa myter å skit om vad hederliga snälla svenskar tvingas avstå.

Vem sjunger dessutom nationalsången på en skolavslutning? Varför då? Jag har gått i skolan själv en jäkla massa år, har 4 barn som gått igenom grund och gymnasieskola och ALDRIG varit på en skolavslutning där det sjungs nationalsången. Den passar inte där.

Däremot skrålar jag gärna med inför hockeymatcher och dyligt.

Men SUPER av dej att kolla upp sånt här nonsens.

Applåderar.

Kram Asta

Svar:
Köksbordsrassarna är dagens ord. Jag anammar! Och ja. Så jävla trött på det här tramssnacket.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej igen.. Vet inte hur ofta man egentligen ska skriva här, kan ju verka desperat, men jag har ju nyss hittat hit, så man blir väl lite snacksalig. Heja Sverige!

Svar:
Du får skriva hur ofta du vill. Delta gärna i diskussionerna!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

På min skola i Helsingborg var nationalsången och svenska flaggan förbjuden. Jag vet inte hur det är nu, men då typ 95-97 så var det ajabaja.

Svar:
Vad hette skolan?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har fem barn och har bevistat ett oändligt antal skolavslutningar. Ingen har någonsin sjungit nationalsången på någon av dem.

Svar:
Nej det är inte speciellt vanligt. Men av nån anledning så upplever många att den "förbjudits" pga de där sabla bananafrikanblattarna
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När jag var liten sjöng vi nationalsången på nationaldagen. Varför skulle man sjunga den på skolavslutningen? Vad har sommarlov med nationalstaten att göra egentligen?

Svar:
eller hur?! Men tydligen en viktig fråga för många.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

På de fyra skolor jag gått på under grundskoletiden (samt den gymnasieskolan jag gick på) har vi aldrig sjungit nationalsången på skolavslutningen, inte för att det var förbjudet utan för att det inte varit tradition där. Dock har vi vid ett tillfälle sjungit nationalsången på nationaldagen.

Jag förstår inte diskussionen? Varför är nationalsången så jävla viktig att sjunga på avslutningen? Vi sjöng alltid "nu blomstertid" och idas sommarvisa..

Svar:
Vi sjöng heller aldrig den och jag har gått på sju skolor samt jobbat på tre förskolor. Inte tradition i sverige.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag minns att vi sjöng nationalsången, men kan för mitt liv inte minnas om det var på sommaravslutningen eller om det var vid något annat tillfälle. Men jag är så pass gammal att vi dessutom sjöng kristna psalmer vid avslutningarna. Det får man nog inte längre…

Svar:
Vi firade ju nationaldagen förr i ti’n på skolorna. Innan den blev en helgdag! Då flaggades det och sjöngs. Kanske det du tänker på?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag blir så glad varenda gång jag ser att bonne-rasister blir ifrågasatta av några andra än mig. Tack! (Ägnade allt för mycket energi på samma debatt, men i en mindre skala med en "vän" och hennes patriot-idiot-pojkvän för ett tag sen. Som att prata med en medicinboll ungefär. Suck.)

När jag gick i högstadiet (i början på 90-talet) plockade man bort nationalsången från skolavslutningen när ett par barn från Somalia började i skolan. Man trodde att sången skulle uppfattas på fel sätt….

På mina barns skola sjunger man däremot nationalsången på sommaravslutningen.

Svar:
Vilken skola var detta?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

60-talist, uppväxt i typisk svensk småstadsidyll: vi sjöng ALDRIG DU gamla du fria under hela skoltiden. Har två barn födda -84 och -90. Inte heller på deras skolavslutningar spelades nationalsången. Sd-folket har byggt upp en myt om något som aldrig varit. Som så mycket annat i deras världsbild.

Sv: Gustav Adolsfsskolan hette den, jag tror den är nedlagd nu.

Då på 90-talet var där ju en "invandringsboom" (i brist på bättre ord) på grund av krig och jag tror det tog skolledningen lite på sängen. Min skola var den enda som hade förberedelseklasser i hela stan. Det blev så att majoriteten av eleverna i dessa klasserna fortsatte på skolan även efter förberedelsen. Som högst var det 98% invandrare där. Jag tror inte skolan ledning var speciellt utbildade i hur man hanterade en sån situation. Och mycket sköttes så oerhört klumpigt. Jag tror inte någon fick speciellt bra undervisning.

Eftersom svenskarna var i minoritet så var rasismen mot svenskarna stor, man kunde få stryk bara för att man var svensk. Jag minns en episod då vi fick måla våra elevskåp, många målade sitt hemlands flagga. Så gjorde även tre svenska tjejer, de fick order av skolledningen att tvätta bort det för det var rasistiskt. Alla andra fick behålla sina flaggor.

Men detta var som sagt 90-tal och det hela var så nytt. Förhoppningsvis är det bättre på skolorna idag.

Jag har, likt flera ovanstående kommentatorer inte heller varit med om att man sjungit nationalsången på skolavslutningarna, varför ska man göra det? Vi sjöng alltid "den blomstertid nu kommer" vilket jag tycker verkar mer logisk och passande. Sedan har nationalsången sjungits i skolan på nationaldagen, där även den känns som ett mer logiskt tillfälle att sjunga den.

Det är lustigt, det där – så fort nationalsången sjungits ett år på en skolavslutning och sedan av någon anledning inte sjungs nästa år, börjar någon hojta om att nationalsången "förbjudits". I själva verket kanske musikläraren bara tyckte att det var en trist sång. Luciatåg/julkonserter ser sällan identiska ut år efter år, och inte heller skolavslutningar, men det är bara nationalsången jag varit med om orsakar sån debatt om den något år råkar försvinna från programmet.

Alltså, det jag har tänkt på nu ett tag efter tramset om att var och varannan svensk skola skulle ha förbjudit nationalsången pga lättkränkta invandrare, vore det inte mer kränkande att faktiskt banna nationalsången och svenska flaggan. Det borde liksom vara mer kränkande för invandrare än att faktiskt bara chilla lite och sjunga på och flagga lite lagom. Att ta bort/förbjuda vore ju lite som att "jo men nu har vi såna där så kallade "nysvenskar" i lokalerna och eftersom att de inte är riktiga infödingar så döljer vi vår kultur för dem så blir de nog glada" århundradets tankevurpa…

Jag tror också att vardagsrasisterna är de som gläds mest av att det förbjuds (eller att det påstås vara så)det är ju svårt att spela kränkt när man inte har några belägg för det.

Det är väl helt enkelt som sagt så att det aldrig har varit särskilt vanligt att nationalsången sjungits på just skolavslutningen, det handlar inte om att den har förbjudits – det är svårt att förbjuda saker som inte har funnits. På de skolor jag har gått på har det snarare varit Idas sommarvisa och liknande som har sjungits (vilket känns mer logiskt). Däremot har jag vid flera tillfällen varit med om att nationalsången sjungits på just nationaldagen i skolan, vilket är helt ok.

Jag gick på en skola där majoriteten var från utlandet. Minns då att ingen av de mörkhyade ungarna klagade på att sjunga samt fira Sveriges nationaldag. Dock klagade de finska eleverna lite… fast lärarna förklarade får oss att vi bodde i Sverige och det var helt naturligt att man firade på något sätt nationaldagen. De nämnde även att vi fick göra vad vi ville senare, fast i skolan skulle vi delta i varje aktivitet.

När jag tänker tillbaka på åren jag gick i låg- och mellanstadiet, tycker jag att vi finländare fick annorlunda rättigheter än de andra med andra rötter. Vi fick hela lektioner med finsk undervisning, vi fick fira Finlands nationaldag (elr pyssla inför nationaldagen som oftast hamnade under helgerna), vi fick sjunga på finska på skolavslutningen… etc.

Vad fick de andra? Enda jag minns att de fick sjunga bjäller klang ett år på arabiska. Medans luciatåget fick sjunga någon finsk advent sång (jag inte kommer på svenska namnet på) varje år.

Men visst är det fantastikst att kommunen fixade undervisning på modersmålet? Fast inte direkt jämställd med tanke på vad vi fick och de andra eleverna inte fick. (Så klart att de fick modersmålsundervinging någon gång i veckan.)

Jag är inte heller förvånad. Och dessutom, bara för att nationalsången inte sjungs betyder det väl inte att man aktivt har förbjudit den? Jag gick från nollan till åttan på samma skola, och vissa år sjöng vi nationalsången, andra inte. Det var aldrig tal om något förbud, den var bara inte alltid med, precis som många andra sånger. Big deal.

Vi sjöng Nationalsången vid skolavslutningarna. Många lärare (både män och kvinnor) hade folkdräkt. En dräkt ifrån den ort de kom ifrån. Vi gick i kortege och alla elever fick var sin svensk flagga att vifta med. Psalmer sjöng vi också (Den blomstertid nu kommer, I denna ljuva sommartid mfl.).

I min klass gick elever ifrån Irak, Iran, fd Jugoslavien och Ryssland. De var med och tog del av Sveriges kulturarv. Vi pratade även om hur man firade högtider mm i deras hemland. Andra länder har lyckats sammankoppla sin nationalsång med en känsla av stolthet, gemenskap, tradition och högtid. I Sverige är det tyvärr inte alls så. Tänk på tex Norge eller Frankrike.

Jag satt och hoppades att han som rånade snubben på tågspåret skulle visa sig vara Markus Enqvist från Örebro, eller något lika helyllesvenskt. Hade det varit Markus hade man sagt att han var ett riktigt jävla svin, men nu kommer det att heta att invandrare är riktiga jävla svin.

Vi sjöng inte heller nationalsången på avslutningen men däremot Den blomstertid nu kommer och jag har absolut inget minne av att det skulle vara förbjudet. Då har jag också bytt skola 75 miljoner gånger typ.

Tittar man dessutom på nationaldagen, vilka är det som firar den mest? Det är väl ändå invandrarna själva?

Och det här med att det skulle vara förbjudet att sjunga nationalsång, inte fira jul i skolan osv osv är det dom som har bett skolorna att göra det? Nä tror knappast det!

Förövrigt var köksbordsrasist bland det bästa ord jag hört sen min 14 årige son uttryckte ordet "tändblå" istället för ljusblå som liten.

😀

Jag har aldrig sjungit nationalsången på någon avslutning – varken mina egna eller mina barns. Och på min tid var det garanterat inte "invandrarnas" fel, för jag är så oändligt gammal att vi inte hade några (förutom finnar & jugoslvaer, men de räknade inte riktigt).

Både jag och min sambo jobbar inom skolan (och har också gått ett gäng år var inom svenska skolan) och vet naturligtvis att man INTE sjunger nationalsången på skolavslutningen utan snarare den blomstertid nu kommer och en omskriven variant av "popular" av Eric Saade (låter inte det namnet lite utländskt va?? han måste vara skickad från nån invandrarmaffia för att ta över!).

Däremot var min sambo för ovanlighetens skull lite sådär diskbänksupprörd över att han inte trodde att ungarna (han har 10-11-åringar) visste varför de var lediga på svenska flaggans dag och han trodde att de inte ens kunde nationalsången. Jag motade denna upprördhet med att han faktiskt inte hade en aning. Huruvida de vet varför man är ledig nationaldagen vet jag ännu inte (vi firar den ju knappt i sverige, gjorde vi inte när jag var liten heller) men han kom förvånad hem och kunde meddela att ungarna i alla fall kunde mer av nationalsången än han själv. HA! Inte för att min sambo är en "jag är inte rasist men.." för han är väldigt upplyst i allmänhet och även uppväxt med mångkultur som något helt jävla naturligt, vilket det ju är, det här var mer ett gupp i vägen där han fick sig en tankeställare! Väldigt roligt 🙂

Skrattade för övrigt högt när jag såg detta för det är naturligtvis ljug i 95% av fallen. När jag gick i högstadiet minns jag att vissa svenska flaggor osv förbjöds men det var ju för att man använde dem på kläderna osv för att just hetsa mot folkgrupp, de var just de personerna som skrev jävla neger osv som hade dem på sig. Att man däremot inte fick flagga med svenska flaggan på en flaggdag existerade ju inte. Men en hel del puckon minns det säkert som att de förbjöd svenska flaggan.

Nationalsången var inte förbjuden i vår skola, men jag kommer ihåg att en klasskamrat till mig (som inte var rasist) ställde sig upp och höll högra handen på hjärtat när vi övade den i skolkören, precis som vi lärt oss att göra på vår pingstkyrkas sommarläger och då, plötsligt i 9:an, fick en mordisk blick och en utskällning av vår klassföreståndare. Det är inte lätt att vara barn, damned if you do, damned if you don’t.

Jag kan inte riktigt relatera till folk som säger att de aldrig sjungit nationalsången på skolavslutningen? På de skolor jag gått på (fem olika) har den alltid sjungits. Både första och andra versen (trots att så gått som ingen kan den andra).

Eh, vet inte vad jag ville ha sagt med det här inlägget egentligen. Min poäng är väl bara att det inte spelar någon roll om en låt sjungs eller inte. Det behöver inte alltid ligga någon djup och seriös ideologisk grund bakom beslutet. Ibland bara "är" saker.

Bra du tar upp det här för detta är sånt som folk sitter hemma och retar upp sig över utan att ta reda på hur det egenligen ligger till. Under både min och mina barns skolgång så har det varit så att på "svenska flaggans dag" (som nationaldagen kallades när jag var liten) så sjöngs nationalsången, på avslutningarna har det varit Den blomstertid nu kommer" och Idas sommmarvisa, samt en drös med elever som spelat egna istrument eller sjungit. Något förbud har det aldrig varit. Å vår nationalsång är inget jag är impad av..möjligtvis att jag tycker raden "du tronar på minnet från fornstora dagar" passar jäkligt bra…

Däremot vet jag många invandrare som tycker vår nationalsång är vacker.

Uppenbarligen har reglerna ändrats sen jag gick där, 2005 eller så ljuger rektorn något folk som har syskon/barn på den skolan påstår, men jag låter det vara osagt. Ber om ursäkt om det är så att uppgifterna jag givit är felaktiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *