Kategorier
Vardagstrams

Ett annat perspektiv i genusdebatten

Kvinnopartajs senaste inlägg är jag antagligen för dum för att greppa men de har ju en såkallad ”högre nivå” på sin analys än den här gamla dammiga genusdummien om man säger så. Men även om de läser min blogg (och tweets) som fan läser bibeln och ibland är helt ute på högstadienivå så har de ofta relevanta poänger. Det blir iallafall alltid en intressant diskussion i kommentarsfältet och jag lär mig alltid en massa nytt!
 
Ni som missade Cissis och min diskussion, ”Fråga Feministerna” idag kan lyssna på det i efterhand. Antingen här: 
 
 
 
… eller så letar ni reda på ”Cissi Wallin” på iTunes. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ett annat perspektiv i genusdebatten”

Fast det här inlägget från dem var väl inte så himlans bra? Jag har ofta bra analytisk förmåga och den här går jag bet på, känns inte alls relevant, det enda jag kan hålla med om är att det är väl hårda ord mot Isabella ibland. Jag ska dock inte sticka under stol med att jag själv riktar kritik mot Bella, för jag tycker inte hon har bra™ åsikter i fråga om genus, men för den skull skulle jag inte kalla henne för okvädesord. Men det här inlägger från KP var faktiskt varken tänkvärt eller välskrivet, de brukar vara antingen det ena eller det andra, ibland till och med båda två.

Svar:
Nä det här var mindre bra tycker jag, men gissar att det kommer bli intressant diskussion under det! De är flera personer med flera olika vinklar och läsarna är skarpa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kanske, som det ser ut hittills dock verkar inte någon direkt fatta galoppen av vad Maggan försöker påvisa. Dessutom tror jag de flesta, som jag uppfattat det idag iaf, verkar rörande överens om att både Odd/Bella var skevt ute och så även Ribbing.

Jag fattade inte poängen ALLS. Det kan vara jag som är trött och inte orkar sätta mig in i vad det handlar om , men jag tyckte att hela inlägget var rörigt. Som jag till slut uppfattade det som var att Bella ska få tycka precis som hon vill men om man säger emot henne så är man typ.. elak? Nej men det var typ lite som att alla ska få ha åsikter men man får inte ha åsikter om varandras åsikter.

Jag satt mest som ett frågetecken när jag läste KPs inlägg.

Gör inte Maggan exakt samma sak mot dig som hon klagar på att folk gör mot BB i samma inlägg? Varför ska man inte kritisera BB när hon beter sig illa? Eller va?

Nej jag fattar inte. Tycker ofta KP skriver svamligt obegripligt och då tappar jag lusten att läsa (och eventuellt lära.) När en läst samma inlägg flera gånger och fortfarande inte fattar är en antingen korkad eller så skriver de väldigt illa. Jag hoppas på det senare 🙂 Sedan tycker jag de ger dig osköna passningar ofta. Det är givetvis helt ok att kritisera men de gör det ofta på ett väldigt högstadieaktigt sätt.

Tänkte också på att de ofta kritiserar dig, vilket ju är okej men sättet de gör det på brukar ofta vara lite.. hånfullt kanske? Tycker det är lite konstigt att hon inte gillar att Bella får så mycket kritik och hur elaka alla är med henne så gör hon typ samma sak mot dig i samma inlägg.

..en grej till: Det verkar som att du LD är lite undfallande mot dem. Har jag fel? Det känns som att du liksom försvarar dem fast de är taskiga, (återigen; lite som på högstadiet) för att de har några relevanta poänger i bland. Det kanske de har, och BB kanske är en skarp affärskvinna, men jag undrar lite varför du låter ganska många oförskämdheter (KP) och rena kvinno- och HBTQ-fientligheter (BB) passera?

Svar:
Nah, men jag pallar inte att beefa. Vi har bråkat tillräckligt och jag tar inte betet. Deras trams står tydligt och behöver inte bemötas. Jag är liksom övertygad om min egna awesomeness oavsett. 😀 Deras analyser däremot är bra emellanåt och ibland är deras kritik mot mig relevant. Jag vill att flera feministiska röster får höras, speciellt de som är i kontrast mot mina för det ger er en bredare bild av sakfrågan. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag fattar det onödigt svåra inlägget som att det är lite fult att inte låta andra (tex blondinbella) ha en åsikt utan att bemöta den antingen gullegullande eller hatiskt. Det går ju alltid att bemöta andras åsikter sakligt och utgå från att de (t ex blondinbella) är fullt kapabla och dessutom borde ha rätt att tänka ut, uttala och stå för en egen åsikt utan att vare sig bli daltade med och typ psykoanalyserade eller personligt påhoppade.

Svar:
Jag fattar det också så. Men jag håller inte med dem om att det är så jag gör. Jag gullar inte. Att vara trevlig är inte att gulla eller dalta. Det är inte riiiiiiiktigt min stil så att säga.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag vet inte om de har en "högre nivå" på sina inlägg – högre nivå än vem? De sågade totalt min analys om Blondinbella som normbrytare och undrade "vilken nivå jag var på egentligen" och det gjorde mig irriterad. Visst, de hade inte skrivit rakt ut att "BB är en normbrytare", men de antydde det och i mitt inlägg spann jag vidare på det här med normer och intersektionalitet och ja, de tyckte bara att jag var ute och cyklade. Så nä, då blev jag lite sur faktiskt. Jag må vara dålig på att ta kritik, vet inte, inte tyckte inte att analysen skulle förlöjligas för jag hade definitivt poänger.

De är säkert skitsmarta, alla bakom KP, och deras läsare också, men samtidigt: När saker skrivs så komplicerat så att folk inte fattar exakt vad de menar – är det automatiskt att betrakta som "högre nivå" då? Och nu menar jag inte KP i synnerhet, utan fenomenet i allmänhet.

Det senaste inlägget förstod jag inte riktigt heller. Jag tycker alltid det är fel att gå på och kalla någon för fula ord, men att kritisera någon som helt uppenbart har missuppfattat något, och som dessutom själv hånar en grupp människor i samhället – klart man måste få göra det. Jag läser t.ex. inte Blondinbellas blogg i vanliga fall, men just när hon skrivit sina genusinlägg, ja, då är jag på hugget – för det känns viktigt. Hon har tusentals personer som följer henne enbart på facebook, klart hon har inflytande, och då kan man inte slänga ur sig ogrundade "fakta" utan att få mothugg. Men, som sagt, skulle aldrig kalla henne för "puckad", "slampa", "annat otrevligt" – självklart inte.

Svar:
asså, det är ju vad DE tycker och säger. 😉 Det var en av dem som myntade ”genus för dummies” ang. min blogg. Ibland tycker jag att de är skitskarpa och ibland tycker jag att de inte fattar nåt. (obs, de är ju inte en homogen massa utan flera personer)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja alltså jag tycker absolut du verkar bemöta Blondinbella på ett mycket sakligare sätt än de på kvinnopartaj bemöter exempelvis dig. Stör mig nåt enormt på deras elitistiska ton på bloggen.

Personligen tycker jag att "genus for dummies" är bättre, om vi vill nå fler människor. Jag älskar att snöa in mig i analyser och resonemang på rätt "höga nivåer" (hehe) och mina uppsatser är skrivna med ett queerteoretiskkt perspektiv, men när det kommer till faktiskt påverkansarbete i samhället är det SKITviktigt, tycker jag, att "vanligt folk" förstår. Och nej, jag sätter mig inte på några höga hästar här, men jag menar helt enkelt personer som inte vet vad "hen" betyder, som inte kan läsa ut förkortningen "hbt", som aldrig hört talas om "intersexualism". Alla dessa människor är viktiga att nå, och då gäller det att vara tydlig, pedagogisk och med lite igenkänning. Precis som DU, med andra ord.

…och när jag jobbade med hbtq-frågor inom Sveriges Förenade HBTQ-studenter t.ex. poängterade jag ALLTID att vi måste börja från början – hellre tala om för alla vad hbt är så att de fattade, än att börja snacka om den heterosexuella matrisen och tappa hela publiken på en gång. Ja, "hbt for dummies" helt enkelt. Fina grejer.

Snälla LD, sluta skriv att de där människorna levererar en högre analys. De spyr ur sig vad helst för pinsam och fördomsfull skit som kommer till dem. Det är neurotiska snorvalpar, med prestationsångest. Bara för att man har pluggat ett polmagprogram på högskolan i typ Åmål, så betyder inte det att man befinner sig på en högre nivå. De är okunniga hipsterfittor helt enkelt och tro mig – de har ingen aning.

Med vänlig hälsning, en som verkligen befinner sig på en "högre nivå".

Eh, alltså kan inte uppfatta det på något annat sätt än att man inte ska få kritisera kvinnor som öppnar truten för att dom är såå moodiga som gör det?

Får rysningar av det här med att "vara en medsyster" och aldrig vara elak eller annat än trevlig mot kvinnor. Det är väl ojämställt om något.

Läste på Facebook om en kille som fått en tallrik slängd i ansiktet (och blev rätt kvaddad i ansiktet och halvt uppskuren) av sin flickvän som inte blev dömd trots massor av bevis. "Sluta dalta med kvinnor" skrev han i sin samhällsanalys (som dock inte var helt träffsäker från en kvinnas perspektiv men hey nu handlade det om honom och killars perspektiv). Helt rätt, dalta inte med kvinnor. Vi är inte svaga eller mindre benägna att begå våldsbrott (trots att statistik inte visar på det så är vi ju inte utom räckhåll för utövande av relationsvåld, som män som den här killen inte vågar ta upp med risk för att ses som omanliga).

Vi behöver inte någon kram när vi uttryckt en åsikt.

Att Isabella får mer medial uppmärksamhet (menar typ nättidningar) än Odd beror ju bara på att hon är mer känd.

Dock tycker jag väl att du kan skippa det här "du kan bättre" till BB, för frankly nej det kan hon inte. Låt henne vara kass liksom. Det är okej ^^ Ulf Brunnberg kan nog också bättre om han bara tänker ett extra varv eller läser om en text, men det funkar ju tyvärr inte så för alla.

Svar:
Jag har väl högre tankar om BB än om Ulf. Just för att BB uttryckligen försöker jobba med frågor kring mobbing och annat förtryck. Men ja…. nä jag känner egentligen inte henne alls.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag upplevde att Cissis respons på sin egen jämförelse med vit kolonialism var mycket talande.

"Vi, ja alltså inte jag, men vi som kollektiv, eller historiskt, men inte nu, fast lite nu, men inte jag som person…" Typ

Precis så reagerar många män kring feminism. Handlar Cissi på HM? Köper hon billig mat? Bananer? Snittblommor? Kör hon bil? Isf ÄR hon en del av strukturerna, eller iaf en möjliggörare.

Inte för att peka ut Cissi här, utan för att öppna för hur SVÅRT det faktiskt kan vara att se och erkänna sin roll i strukturer som förtrycker och beskär andra människors möjligheter.

Mer intersektionalitet, och öppna för de män som vill förstå sin roll i patriarkala strukturer. Peka inte ut, välkomna dem in. De flesta är faktiskt rätt vettiga!

Svar:
Ha! Du skulle ringt in och satt oss på plats! Jag håller med fullständigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD! Du är så rackarns bra! Dels kan du ta BB på ett bra sätt genom att bemöta det hon skriver men inte fördumma henne (ibland undrar jag om hennes genusgrodor egentligen är PR-trick), för dum är hon verkligen inte. Däremot verkar hon inte se utanför sin egna sfär och verkar således inte ha någon större förståelse för att livet kan te sig olika för olika människor. Vidare tycker jag att du, LD, är stor i sinnet när du kan säga att KP har poänger ibland i sin kritik mot dig men att du ändå inte tar någon skit av dem när de uppenbarligen missar mål. Tack för ordet!

Kära Lady D, tack för en grym blogg! Jag håller kanske inte med om allt, men som blivande lärare är det underbart att få läsa om genus och få nya tankar 🙂 Jag har en liten fråga dock, mest av nyfikenhet. Jag tränar Polefitness och älskar det! Men många associerar det fortfarande med striptease och liknande trots att det är grym träning! Jag undrar vad din åsikt är om det, samt liknande sporter/aktiviteter? Än en gång, grym blogg! 🙂

Angående någonting helt annat som kvinnopartajsidan tog upp i länken: Det här med att sitta bredbent på bussen. Jag hamnade bredvid en sådan man för några dagar sedan, som med sitt bresande tog upp ca 70% av mitt säte också. Jag tänkte först sitta så ihoptryckt jag bara kunde med benen kvadrupelt lindade om varandra, men så tänkte jag på vad du skrivit och bresade på jag också. Långsamt, centimeter för centimeter erövrade jag mitt eget säte. Inte helt, men kanske till 80% iaf. Och kände mig s j u k t mycket nöjdare med mig själv när jag klev av bussen än jag gjort om jag bara suttit och försökt förminska mig. Tack för den inspirationen Lady Dahmer! 🙂

Jag har aldrig kommenterat här innan, men nu måste jag bara säga en grej.

Jag har följt dig nu i några månader. I början tyckte jag om jag ska vara helt ärlig att du var gapig och ganska jobbig, sorry. 😉 Men nu har jag mer och mer börjat inse hur bra du är, att det du säger är så vettigt. Du har öppnat mina ögon för hur viktigt det är med genustänket och sådär. Jag beundrar dig verkligen för att du orkar ta alla fajter! 🙂

Svar:
haha, de flesta tycker att jag är gapig och jobbig i början men jag tror det är ett ganska tydligt tecken på hur vi uppfattar kvinnor som hörs och syns. 🙂 Tack för din peppiga kommentar!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej LD! Jättebra och intressant radiosändning! Uppskattade den verkligen! Tonen hölls jättebra hela tiden, och härligt att höra på dem som ringde att även de som hade kritik lät bli att göra det till pajkastning utan faktiskt hade sakliga funderingar. Jag tror att ni hade kunnat förklara "hen" mer effektivt för mannen som undrade kring det – till exempel att det kan användas när man pratar om mer generella sammanhang där man inte vet könet på den man pratar om, eller där könet på denne inte spelar någon roll. Jag tror att han antog att ordet skulle användas istället för han och hon även i sammanhang där man vet könet och det är relevant.

Tack för ett bra program och en bra blogg! =)

Gud alltså, länka gärna till vart vi påstår oss ha högre nivå? Högre nivå än vem? Rent krasst, högre än Cissi W eller LD, ja väldigt mycket högre, men vi räknar inte i HP. (högskolepoäng, inte hipsterfittepoäng)

Svar:
Jag har inte skrivit nåt om högskolepoäng här. Jag skrev högre nivå helt enkelt. Högre analys. högre nivå, Och det har ”ni” (nåja, ni är ju flera olika individer) ju sagt många gånger.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När då? Blandar du ihop det med en annan KP bloggares egna blogg kanske? eller om vi varit ironiska. Högskolepoängen, vad var det för snille som började jiddra om det då? Hipserfitta? JA, Universitetshora? NEJ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *