Kategorier
Vardagstrams

Kan man inte kan tänka sig att betala för mitt uppehälle så ska man inte förvänta sig att jag ska avstå från lön

Vet ni vad? Jag blir glad av den här bilden:
 
 
Jag blir glad av att se en tjejtjejig tjejtjej stå bredbent och målmedvetet samtidigt som hon självsäkert tittar in i kameran. Det här är girlpower, för låt mig berätta en liten sak för er som inte riktigt har fattat hela grejen än: tjejigt är inte dåligt. Upprepa tillsammans med mig:
 
TJEJIGT ÄR INTE DÅLIGT
 
Så. Det är ok att vara tjejig. Det är ok att älska rosa, prinsessor, fjärilar, glittriga halsband och söta djur fast man är tjej. Jag ser inga problem alls med annonsen ovanför (annat än den kassa retuscheringen) men ändå är det några som menar att jag hycklar samt frångår ”mina principer” (vilka då?) när jag tillåter företag som kappahl att annonsera här.
 
Jag håller inte med.
 
Visst, det optimala hade väl varit om mindre företag som t.ex Olika eller Villervalla eller andra genusgodkända företag hade velat ge mig betalt för annonsplatser, men de vill de inte. Och visst hade det varit kul om jag kunnat få betalt ändå, bara för att jag är så jävla bra? Men visst är det ändå allra bäst att ni slipper betala för att läsa, diskutera och hänga här hos mig och visst är ni väl ändå lite glada för att jag faktiskt har tid och ork att lägga ner tid på att blogga?! För tänk om jag t.ex inte fick betalt för detta och istället var tvungen att skaffa ett Riktigt Jobb? Då skulle jag antagligen inte ha samma ork eller lust att blogga. Detta tåls att funderas på.
 
Till saken hör även att jag tackar nej till att skriva sponsrade inlägg och göra annan slags reklam, som skulle ge flera tusenlappar mer i månaden och tro mig jag ÄR frestad, för pengar är viktigt. Jo det är faktiskt det. Men jag tackar nej. För att det inte känns bra. För att jag inte vill sänka min trovärdighet. För att ni förtjänar bättre. 
Så, om det mot all förmodan är så att någon fortfarande tycker att jag gör fel? Vänligen sluta läs min blogg. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kan man inte kan tänka sig att betala för mitt uppehälle så ska man inte förvänta sig att jag ska avstå från lön”

Ärligt talat. Jag läser din blogg ofta och jag är extremt reklam-kritisk (formligen HATAR reklam i 95% av fallen) och jag tycker du är en av få som klarar sig bättre än de flesta. Så länge man inte har total makt över sitt reklamflöde kommer det komma med vissa saker som inte är 100% sig själv och det är fan nåt folk får deala med.

Jag blir sjukt jävla less på att alla människor som syns i ett ställningstagande skall synas I ALLT. Fan tagga ner lite och välj striderna liksom. Bah.

Kul att få se reklamen ifråga, jag har add-blocker så jag har inte hängt med alls. Trodde det skulle vara något riktigt hemskt ju.

Jag ser inget uppenbart galet i bilden. Jag tycker inte ens att barnet i fråga är överdrivet könsstereotypsikt klädd (möjligtvis tröjan, men den är inte extrem den heller). Och att hon dessutom står bredbent och inte ber om ursäkt för sig själv gör faktiskt att bilden på många sätt blir bra ur genussynpunkt.

Nej, de som klagar på den bilden gör det nog mest för att de vill leta fel hos dig.

Folk gnäller för att gnälla. De kanske inte inser att du, som bloggare inte kan ha hundra procent koll på de reklamer som dyker upp. Jag menar, alla bloggar har reklam – men det är bara du som får skit för det för att du ÄR normkritisk och genusmedveten – när folk tycker reklamen "går emot" dina principer och värderingar så är det inte företagen som får höra det. Tyvärr. Antar att man som offentlig person får stå ut med mycket.

Jag förstår verkligen inte de som klagar på dig. Självklart så måste du få in din lön! Ska du sluta ha reklam så slutar det kanske med att du slutar att blogga helt eller att det bara kommer ett inlägg i veckan. Och det tror jag inte att någon här vill. Så jag håller med dig, de som inte gillar reklamen kan ju sluta läsa bloggen om de nu tycker att reklamen är viktigare än dina åsikter och inlägg.

Svar:
Jag skulle aldrig sluta blogga, men jag tror inte jag skulle ha tid att blogga såpass mycket. Jag skulle definitivt inte ha tid att bemöta alla kommentarer osv. Det skulle nog bli mkt vardagsbloggande typ ”idag gjorde jag”.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har aldrig sett någon reklam på din sida. Blir förvånad att inte fler har add-blocker? Men kör på med den reklamen du har, folk borde ju fatta att du inte kan bestämma hur andra företags annonser ser ut.

jag tycker definitivt att du skulle kunna skriva sponsrade inlägg och dylikt lite till och från! pengarna förtjänar du, VERKLIGEN. jag (och många många andra) får så enormt mycket inspiration av dina inlägg. du är faktiskt en av de viktigaste förebilderna för mig när det gäller feminism.

kram på dig

Alltså jag hatar verkligen reklam, men jag ogillar även det kapitalistiska systemet i helhet och oavsett vad jag tycker om det måste jag delta i det för att överleva, jag måste välja att placera mina pensionspengar i fonder trots att jag önskar att det var som förr med EN allmän fond. Jag måste delta i systemet och sälja in mig själv till en arbetsgivare för att få pengar till mat och hyra, för alternativet hade varit att flytta ut i skogen och leva på bär samt antagligen frysa ihjäl till vintern.

Folk måste ju fatta att alternativet hade varit att du helt levde på din man (vilket folk också skulle tycka var hyckleri) eller skaffa ett annat jobb och inte ha tid att blogga (och då är frågan om det verkligen är bättre för genuskampen i längden?), nej säger jag. Vi måste alla bryta mot våra principer alternativt inte uttrycka åsikter alls.

Du har inte funderat på att skaffa något sätt för läsarna att donera pengar?

Svar:
jodå, men jag är inte säker på att det skulle mottas positivt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har inte med inlägget att göra, men kolla på Vetenskapens värld där de pratar om hur mycket en påverkas av livet i livmodern. Tex pratar de om att flickor som utsätts för mer testestoron när mamman är gravid i högre grad väljer leksaker som tex bilar, de som inte utsätts för det väljer tex dockor. Och man har sett samma sak hos apor, att flickapbarn hellre väljer dockor och pojkapbarn hellre bilar, men att det påverkas av hur mycket testestoron man utsätts för i livmodern. Vad tror du om det? Kan det finnas en viss biologisk förklaring till sånt ändå? De säger tyvärr inte så detaljerat hur studien gått till.

(Håller med dig om ja egentligen allt du skriver om könsroller, normer, etc och blev väldigt förvånad när de pratade om detta i programmet. Jag var övertygad om att det är social påverkan osv som spelar störst roll gällande könsroller och sånt)

Förutom posen och blicken gillar jag också att det är lite av ett tatueringsmotiv hon har på tröjan, det är ju inte så värst vanligt ändå att tjejer har tatueringar osv. Om jag varit i hennes ålder hade jag lugnt velat ha den där tröjan!

Bra bra tycker jag! Jag brukar aldrig spana in reklamen i kanten särskilt mycket, men hade något riktigt fasansfullt dykt upp hade jag kanske reagerat. Fast, nä, jag skulle reagera mer om du plötsligt skulle skriva ett sponsrat inlägg om rakhyvlar 😉 Som någon ovan skrev: Ett sponsrat inlägg någon gång ibland om det är för något du står för, varför inte? Ingen tycker väl att det är kul för jämnan, men som sagt: någon gång ibland.

Inser för övrigt att jag har dig och andra heltidsbloggare som måttstock när jag bloggar. Jag försöker publicera 2 inlägg om dagen i alla fall trots 45-timmars arbetsvecka. Hehe.

Jaja. Som sagt. Reklamen stör mig inte. Blogga på.

Men jag hoppas man får fortsätta diskutera och ifrågasätta, du har ju starka åsikter och drivande frågor. Men man behöver ju inte vara elak och kanske ska man hoppa över din blogg om man irriterar sig för mycket..Men du väcker ju uppmärksamhet:)

Svar:
att diskutera sakfrågorna jag tar upp är ju en sak, men jag har ju egentligen ingen skyldighet att vara öppen för personlig granskning. Nu så har jag inte så mycket problem med att bemöta funderingar, men jag märker ganska snabbt när nån bara är ute efter att sätta dit mig och där har jag noll tålamod.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Säger som någon sa, att inte fler har AdBlock? Borde finnas för mobilen också bara. Fast spelar mindre roll i mobilen för din blogg är inte responsiv eller har en mobilversion = jobbig att läsa från mobilen.

Har också adblock och störs inte av reklamen, och även om jag gjorde det hade jag insett att det inte helt är upp till dig vilken reklam du får på din blogg. Däremot tycker jag inte att reklamen är helt okej, och det har inte med att den skulle vara flickig att göra. Tvärtom tycker jag att det är något obehagligt vuxet/kvinnligt över bilden, vilket är det som stör mig. Barnet har smink, tillfixad "vuxen" frisyr, och det är något med hur hen drar sig i shortsen som jag tycker är mycket obehagligt. För mig signalerar det snarare "kolla hur snygg jag är när jag pekar!", som är en typiskt light-sexualiserad kvinnobild, än "kolla jag äger dig!". Hade hen stått bara rätt upp och ner och pekat, utan att dra sig i shortsen, tycker jag att bilden hade varit mycket mer okej och ren girl power.

Svar:
jo det var det jag syftade på med dålig retusch.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker det är bra att du poängterar att du inte är emot tjejigt! jag fick en bredare bild av dig och håller med dig mer och mer.

bra skrivet helt enkelt.

Svar:
tjejigt är bäst ju! Men problemet är att tjejer ofta hamnar i prinsessfällan med allt vad det innebär och det är det som jag vill motverka. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tack tack för svaret! Jag ska fundera lite tystare, men gillar inte att bara skriva "spamkommentarer" typ bra blogg, du är bäst osv..då är man hellre tyst, men kika in kan man ju göra:)

Jag vet inte vad som krävs för att vara föreläsare, men om Blondinbella får föreläsa så varför skulle det inte funka för dig liksom. Du har skrivit något om social fobi eller så så det kanske skulle vara jobbigt? Men det vore fett om du fick föreläsa på skolor (andra ställen också iofs) om "din grej" och fick betalt för det.

Det är jag som är flickan på reklamens mamma! Kul du gillar bilden!

Vill kommentera av en enda anledning. De använder inget smink på barnen såvida de inte kommer till fotograferingen å är illröda under näsan efter förkylning. Då KAN de dutta på lite, men inte alltid. Drar i shortsen? Ja hon är ett barn. Många barn, inklusive mitt står ofta å drar i kläderna. Hon har håret i en knut med ett band, det har hon hemma också. Ser inte det vuxna i det?

De är även väldigt noga med att barnen har kul, bilderna de får är från ren å skär lek.

Kunde inte hålla med dig mer LD! Du är en förebild i sättet som du markerar när folk tar sig friheter. Jag tycker det viktiga är att du ö.ht har funderat på vilken sorts reklam du tycker är ok och inte. Uppskattar att inte behöva bombarderas av bantningsannonser osv. Tycker dock precis som du att Kapp Ahl annonsen gör en glad. Däremot kan gärna de som kritiserat dig här kan ta sig en funderare på varför de tror att du har en skyldighet att vara öppen för allsköns personliga granskningar. Du har tagit ett beslut om vilken sorts reklam du känner dig bekväm med. Du har tom bloggat om dina ställningstaganden. End of story, like it or leave it. Tvivlar starkt på att en man skulle fått samma sorts "privatlivsgrillning" och förväntningar på att redovisa/motivera privatlivet in i minsta detalj.

Ppd: fast undrar man lver det kanske man också skulle reagera på baddräkter med. De är, liksom bikinin, till för att skyla tex just bröst. Reagerar man negativt så får man väl bara börja använda badshorts utan överdel till sina döttrar.

Bh till små barn är något jag däremot inte har någon som helst förståelse för.

Men alltså. Jag är inte ute efter att sätta dig dig personligen, men jag förstår inte riktigt hur du kan försvara en överspacklad ung tjej med uppspärrade ögon, men du kan absolut inte se hur en del exempel hos genusfotografen var överdrivna? Jag tror du är lite hemmablind.

Men ja, klart du ska tjäna pengar och jag förstår att man inte kan välja annonser blablabla. Reagerade bara litegrann här.

Alltså nu blir jävligt irriterad!

Det är MITT barn ni hittar på historier om! Hon har INTE en gnutta smink! Hon är ett barn som det tydligen är okej att kommentera utseende på. Hon är inte ens 5 fyllda men ändå ska det klankas ner på henne? Är ni så jävla avundsjuka på att hon fått fina färger utan att vara sminkad?Ta för f-n reda på fakta innan ni uttalar er.

Sen kan man ju fråga sig hur man är som person när man kan prata nedlåtande om ett barn.

Åh, finaste Ninja!

Jag känner den där ungen, en helt venlig, unge, med bus och lek i blicken, de ögonen har man svårt att inte smälta för kan jag lova.

Önskar att ni kunde se henne, precis som hon ser ut (som på bilden) springade med sin vänner på fotbollsplanen för att köpa en glass av pillargontanten i glsskiosken 🙂

Och retuscherad, bakrund och gräset kanske, Ninja ser precis ut som hon brukar, och det är en härlig unge!

Och vet ni, hon älskar att bli fotad 😉

Sandra.

Okej om du säger att hon inte har smink har hon inte det. Det är uppenbarligen ett mycket vackert barn, jag kan inte se att jag har klankat ner på henne. Men jämför med vissa av bilderna hos genusfotografen. Även om hon nu inte har smink så är hennes pose mer utmanande än många av exemplen hos genusfotografen. Det var DET jag reagerade på. Inte att ditt barn är utmanande, okej? Och var har jag uttryckt mig nedlåtande om ditt barn? Just det, ingenstans. Om du inte tål att hon blir bemött och diskuterad på ett lugnt och sansat sätt kanske du skulle ge sjutton i att utsätta henne för att vara modell? Jag har öht inte kommenterat hennes utseende förrän jag sa att hon var vacker.

Igen, om du blir irriterad på mitt inlägg som var kritik mot LD’s synsätt (jävligt okritisk kritk dessutom) och en jämförelse mot genusfotografens inlägg borde du nog inte exponera ditt barn på det där sättet. Du anar inte vilka elaka saker man kan få höra.

Vet inte vem genusfotografen är.

I vilket fall som helst är det negativa kommentarer om ett barns utseende. Det tycker inte jag är ok vare sig det handlar om mina barn eller andras. Inlägget var inte bara riktat mot dig, utan även andra idiotiska kommentarer som förekommit här.

Angående sättet hon står på är det mitt i en lek de lyckats fånga detta. Ska inte barn få röra sig hur dom vill utan att vissa vuxna ska förvränga och associera till något "fult"?

Ninja ska fortsätta fotas så länge som hon tycker det är kul. För det är just vad det är. För en 5-åring är det väldigt spännande att åka tåg, bo på hotell och få träffa å leka med nyfunna vänner och de som hon fotats med flera gånger och lärt känna ordentligt.

Nånstans trodde jag inte att vuxna människor uttalade sig så otroligt klumpigt.

Svar:
jag förstår att du tar illa vid dig, dock så måste man kunna ställa sig kritisk till hur barn FRAMSTÄLLS. Som i det här exemplet med din dotter. 🙂 Det är ju inte hon som är fel på nåt sätt! Däremot så kan man diskutera hur fotot är taget, hur det retuscherats osv osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

På vilket sätt har jag egentligen uttryckt mig klumpigt? Jag kritiserar hur hon framställs. Eller, inte ens det egentligen. Jag har noll förståelse för hur du väljer att bli så upprörd när du tydligen inte ens vet vem genusfotografen är, som jag jämförde med. Det var liksom jämförelsen som var hela grejen.

Givetvis ska barn få leka, men det kanske inte betyder att om man skulle fotografera (för ett kommersiellt syfte) den leken att det skulle vara lämpligt. Till exempel om ditt barn leker doktor eller sitter på pottan eller whatever. Inte något fel på aktiviteten i sig men det skulle knappast vara alltför svårt att ta ur sitt sammanhang. Om du förstår hur jag menar.

Hursomhelst så har du en otroligt söt dotter, och betydligt viktigare än så så verkar hon ha attityd och livslust.

Överspacklad ung tjej med uppspärrade ögon.

Den meningen syftar jag delvis på. Det är väl ändå utseendet på min dotter som kommenteras då och inte retuscheringen?

Sen vore jag tacksam om nån kunde förklara vad i retuscheringen som är hemsk? Blommorna som lagts på?

Tack ändå för fina ord. Det handlar inte om att folk måstectycka att hon är fin, smaken är som baken. Det jag reagerar på är hur man kan bedöma ett så litet barns utseende. Jag antar att om nu själva är förälder skulle inte ni heller bli så glada att okända människor diskuterar de på samma sätt som gjorts med min Ninja.

Cecilia. Jag har återigen läst inläggen, nu utan att jag är så uppretad över tidigare kommentar från någon annan.

Jag tror jag har fattat dig helt fel, att du inte alls menade nånting med just denna bild..? Jag läste det som så, och jag ber så hemskt mycket om ursäkt. ( egentligen var det inte ditt inlägg som gjorde att jag reagerade så. Utan det var droppen som fick bägaren att rinna över..)

Jag har några frågor angående inlägget från Sam?

Vad är det vuxna med frisyren?

Vad jag vet är det många barn som har en knut på huvudet med ett band i!

Vart är hon sminkad?

Får inte barn dra i sina kläder utan att det ska relateras till sex?

Vad är dåligt retuscherat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *