Kategorier
Vardagstrams

Kan man tvätta lampskärmar?

Ponera att man hittat en lampskärm i soprummet och den kanske är lite gulare än den ska vara på utvalda ställen. Hur tvättar man den bäst för att inte sabba tyget? Går det ens?
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kan man tvätta lampskärmar?”

Jag lät min ligga i vatten med diskmedel ett tag. Sedan skölja av i duschen. Gnuggade även in diskmedel lite försiktigt. Vet inte hur effektivt det är dock, men tyget höll och lite skit försvann säkert

Tandkräm är guld om det bara är vissa fläckar du vill ta bort. Ta inte för mycket tandkräm på borsten bara för då blir det jobbigt att få bort. Ta sen en blöt trasa och dutta bort tandkrämen både på in och utsidan.

Sett om gruppen Alla tjejer är horor på facebook? Kika in på västerbottensnytt, de har ett reportage om det och hur de personer som ifrågasatte gruppen fick ta jäkligt mycket skit! För allt skulle ju "bara vara på skämt" Ser inget roligt alls i att normalisera att tjejer kallas kvällens luder, eller hora, eller att man som tjej skriver själv att man är en hora/luder och tycker det är kul..

Tack för unga som ifrågasätter!

Jag skulle rekomendera bara vanligt vatten.

Jag hittade själv en taklampa i tyg i en övergiven fäbod som jag lät ligga i vårt badkar med endast vatten i ca ett dygn. Jag lät den sedan torka. Självklart inte kliniskt ren men flera gånger bättre än de gulfläckiga skick den var i innan.

Vanish! Spraya på och skrubba lätt med en svamp och skölj sedan hela lampan med ljummet vatten. Akta bara så att det ínte rinner mörkare färg från banden ner på det vita. Ps älskar ordet ponera – det används helt klart för sällan!

Lägg i blöt i svag såplösning eller bikarbonatlösning. Gnid försiktigt med mjuk svamp eller bara fingrarna på fläckarna. Inte för varmt vatten. Eventuellt lim kan både lossna och även bli gult!

Eventuella fettfläckar går bort lätt med en blandning av potatismjöl och vatten som man låter torka in och sedan borstar av. Indränkta fläckar kan behöva några upprepningar av proceduren.

Våtservetter för barn används flitigt i vårt hushåll, då till helt andra saker än barnrumpor. Får bort fläckar som vuxit fast vid exempelvis spisen och liknande. Dock vet jag inte hur det funkar på tyg.

Inte så mycket till tips när jag tänker efter..

det här har ju inte alls med inlägget att göra, men känner att jag vill tipsa dig. har du sett den här reklamen för nya säsongen av Biggest Looser? http://web.stagram.com/p/426506855322632934_5374495

det är så jävla sjukt, vidrigt och snedvridet att en blir helt mållös. en kan maila TV4 på tittarservice@tv4.se vilket jag gjorde tidigare idag. blev mitt längsta och mest arga (men konstruktiva) mail typ någonsin. jag fattar inte hur de kan sända ut sådana här signaler att en bara kan hitta kärlek och lycka med att vara "smal". och för all del: dessa ideal, signaler till ungdomar och käftsmällar till både "överviktiga" och folk som lider av t.ex. anorexi.

fy fasen alltså. ska bli spännande att se vad de svarar, OM de gör det. men helst önskar en ett offentligt uttalande som jag skriv att jag krävde. ja jösses.

Ättika är GRYMT bra att göra gulnade textiler ljusare, tar bort fläckar och fräschar upp allmänt. Jag tvättar av olika anledningar med vanlig såpa, och en skvätt ättika i vittvätten då och då gör den lysande.

Lös upp Alvedon, den sorten som smälter i munnen, i lite vatten och ta med en mjuk diskborste. Var helt oslagbart mot fläckarna jag hade i soffan. Dock inte så miljövänligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *