Kategorier
Vardagstrams

Kritik har inget med avund att göra

Ofta när man (jag) skriver något kritisk om eller till någon så avfärdas det som avundsjuka och jo visst finns det missunsamma idioter som bara sitter och väntar på att hitta nåt de kan hacka på men för dens skull så får vi inte avfärda all kritik som bitterhet och avund. 
 
Ibland säger och skriver nämligen folk saker man (jag) inte håller med om, om frågor man (jag) kanske brinner för eller engagerar sig i, och då bemöter man (jag) det. Inget konstigt med det. Det är inte avundsjuka eller bitterhet.
 
Att vilja förändra människor är nåt både jag och många som syns i den offentliga debatten har gemensamt. Det är en del av det politiska. Att bara tycka i sin ensamhet är inte ett måste och åsiktsfrihet handlar heller inte om att få tycka utan motstånd. Att med argument och diskussion försöka påverka människor att ändra åsikt är inte detsamma som att tvinga dem eller pracka på dem sin egen. Det är liksom så debatt funkar. Ger man sig in i en debatt så får man helt enkelt räkna med att få mothugg.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kritik har inget med avund att göra”

Det du säger har jag tänkt och reagerat på länge, d v s att så fort du är kritisk, eller har en avvikande åsikt så är du avis och bitter. Inte minst reagerar jag på något som ofta nämns nämligen den s k svenska avundsjukan. Finns det verkligen en speciell svensk avundsjuka? Vad tror du?

Apropå detta så tycker jag det är viktigt att skilja på avundsjuka och missunnsamhet. Jag tycker inte man ska skuldbelägga avundsjuka – att jag vill ha något som någon annan har (men som jag själv ännu inte har) är väl inte konstigt egentligen. Det är när man börjar tycka att någon inte förtjänar eller har rätt till något som den har som "sund" avundsjuka övergår till att vara "osund" missunnsamhet. (Förtydligande: jag uppfattar det inte som missunnsamhet att tycka att en rånare inte har rätt till bytet. Däremot tycker jag det är missunnsamhet att t.ex. mena att någon inte förtjänar framgång för att den är född med silversked i mun.)

Det är väl faktiskt en av de få gångerna jag verkligen önskar jag vore smal, och det är i de situationer jag vet att vad jag än säger så kommer motparten avfärda det med att "jag är bitter för att jag är fet" typ..

Att bemöta en kritisk röst med ’du är väl bara avundsjuk’ är ett fult sätt att flytta fokus från kritiken i sig till den som uttrycker den. Det är en strategi som misstänkliggör det som sägs utan att ens bemöta det, och samtidigt trycka till kritikern så att hen kanske skräms till tystnad framöver. Det är viktigt att genomskåda den sortens debattstrategier!

Men det där är verkligen en korkad och dålig argumentationsteknik. Alltså att påstå att den som kritiserar är avundsjuk. Det där med kroppsideal är väl en typisk situation där någon bara: Ha! Men du är ju bara avundsjuk för att du inte ser ut som [valfri modell, filmskådis etc]. Det är precis som Ugglan skriver en ful härskarteknik som bör påpekas och demoleras 🙂

Jag har jättelätt för att erkänna när jag är avundsjuk, det är lite härligt tycker jag, och det betyder väldigt sällan att jag missunnsam.

Det är ganska intressant när det inte går att kritisera en rik/framgångsrik person utan att få höra att "du är bara avundsjuk" eller något om "jantelagen". Ofta handlar det om att tysta kritik vilket blir ännu obehagligare när det faktiskt är någon med mycket makt och inflytande som använder sig av den tekniken.

Sluta skriv "man gör si eller så" skriv EN förfaaaaen ( <3 ) vi feministfittor ska inte behöva matas med mer män. JA lite hårt jävla manshat så här på kvällen -> behöver lufta lite i hemtentaskrivandet som BARA handlar om döda gamla gubbar och deras döda gamla tjat.

Jag gillar faktiskt kritik, men bara så länge den är konstruktiv(tror det heter så på svenska ).Den som ger kritik ska inte ha någon elak baktanke med det. Men vissa gillar o kritisera bara för att o vist kan vissa kritisera av ren elakhet o avundsjuka. Ibland kan det bli ren häxjakt på vissa bloggare o då spelar det ingen roll vad de skriver eller gör för de får ändå massvis med negativ kritik. Ibland käns det faktiskt som Blondinbella har blivit en sådan offer. Hon verkar få kritik för precis allting. Jag personligen skulle tycka det var extremt svårt o leva under sådan press hela tiden. Att oavsett hur man är eller vad man gör så får man alltid höra att man gör fel, tycker fel, är el.Jag skulle nog tappa självförtroendet helt till slut.

Precis. Det är så tröttsamt att alltid få höra "du är bara avundsjuk" jämt. Man kan faktiskt bara ha en annan åsikt.

"Men så får man ju inte säga i dethär landet" används jämt av rasister när de nämner saker som man jämt får höra i dethär landet… Det de menar är väl att de ofta får mothugg på sina rasistiska yttranden och/eller att de inte vill bli kallade rasister.

Jag har tänkt på detta länge, och det är likadant i hästbloggvärlden där det finns oerhört många bloggar och hästmänniskor med olika åsikter. Så fort någon ifrågasätter det någon annan skriver så är denne person "avundsjuk". Börjar bli sjukt irriterande!

Haha! Det här inlägget behövde jag läsa, det fick mig faktiskt att tänka till. Jag avfärdar ofta människor som idioter som inte är värda att lägga energi ens att förklara för när de tycker annorlunda. Jag orkar inte alltid bemöta kritik eller ta en diskussion utan suckar hellre för mig själv och håller käften. 😉

tänkte bara börja med att säga att du har en grym och inspirerande blogg och tänkte att du skulle vara den ultimata personen att leda mig rätt i mitt grubblande, eller i alla fall hjälpa mig att bygga vidare på tankegången..

alltså, jag undrar vad du tycker om könsindelade fängelser? Jag har läst en del om just kvinnor och brott i skolan, så slog tanken mig och jag började googla runt lite och hittade en diskussion på ett forum men som med de flesta diskussioner om jämlikhet så spårade den ur rätt snabbt och gav mig ingenting att spinna vidare på om du förstår? Min första reaktion var liksom att det inte skulle fungera eftersom de kvinnliga brottslingarna skulle löpa risk att bli våldtagna, men män blir ju också våldtagna i fängelse? Varför behöver kvinnor bli skyddade från manliga brottslingar, när de manliga brottslingarna inte behövs skyddas från varandra? Den enda "riktiga" anledningen jag kan komma på annars är det att inget barn förtjänar att födas i ett fängelse och att fler kvinnor skulle bli gravida i fängelse, men säg mig o helige LD , vad tycker du?

Skrivet av Anonym: "du har gått om Lady Gaga!

Jag brukar googla fram din sida genom att skriva "lady" och så brukar du komma på andra plats – efter Lady Gaga. Inte längre! 😛 "

Svar: Men det är ju för att din dator sparar dina sökningar, inte för att Lady Dahmer är större än Lady Gaga, haha!

Många många ggr så märks det att folk ÄR avundsjuka när det kommer bittra kommentarer på bloggen eller fb eller vad det nu är och det riktigt lyser igenom att folk är avundsjuka och att det inte alls är kritik på ett bra sätt.

Mothugg tål jag, men avskyr när folk inte har något att bygga sina mothugg på förutom personangrepp. Sådant tycker jag är patetiskt. Jag har väldigt sällan fått riktiga mothugg i min blogg och i olika forum. Nivån på diskussionen har sjunkit direkt och då tycker inte jag att det är det minsta kul längre. Är det vad motståndarna vill? Att man ska dra sig ur för att man inte får ut något av det hela och att de därför kan fortsätta larva sig?

Förutom om man ifrågasätter & argumenterar emot en SDare eller annan politisk inkorrekt vardagshjälte – då försöker man istället TYSTA denna. Haha. Utgråtande argument jag ofta hör även från afk-bekanta från "den andra sidan".

Tänkte på det bara häromdagen. Att kritik ofta bemöts med anklagelser om avundsjuka eller annan slags förminskning (behöver inte spela roll vilken, resultatet man vill åt är nog detsamma – att slippa diskutera/ogiltigförklara det den andre säger).

Det allra konstigaste är när detta sker EFTER att personen/personerna som går till attack har lagt fram en öppen frågeställning. Det ter sig väldigt märkligt, för mig, att vissa inte ens vill diskutera de åsikter och teorier de offentliggör på exempelvis sin blogg(då BER man väl faktiskt om granskning, särskilt om man har en relativt fet läsarskara?).

Ja, jag kanske är känslig, men för någon vecka sedan kommenterade jag någons blogginlägg om kroppshets, m.m. och fick ett jättespydigt svar bara för att jag inte höll med om allt vad personen sa, trots att jag tyckte att jag varit ganska trevlig i min text. Men jag antar att det inte tjänar någonting till att lägga energi/tid på människor som inte vill diskutera eller tänka efter, som bara kört fast i sina egna föreställningar. Jag kräver såklart inte att alla ska tycka som jag, men en ärlig diskussion kan man väl i alla fall få? 😀

Hur tänker du om sådana hopplösa fall?

Jag hatar avundsjuk-argumentet. Och "den svenska avundsjukan" och jantelagen som tydligen är grunden till allt. Tycker man olika så är det ju såklart jantelagen det beror på, vad annars liksom? Suck.

Vargflikkan: Länka till videon plx, hittar inte på YouTube. Tack på förhand 🙂

Får ryck på idioterna som kommenterar på artikeln om att ammande mammor ska visa hänsyn till andra & helst amma hemma (!). Vilka ska prioriteras visad hänsyn, den hungriga bebben & dess mamma eller lättkränkta äckelmagade töntar som MÅSTE glo när dom ser någon i perferin ta fram en vällingtutte? Shit.

Väldigt bra inlägg. För det är just så. Istället för att lära sig bemöta kritik och diskutera lär vi tom. små barn att när någon kritiserar så är det bara för att hen är avundsjuk. Som att kritiken skulle inte få existera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *