Kategorier
Vardagstrams

Man får väl ångra sig?

Jag har cirka två timmar på mig att skriva klart en krönika. Sån framförhållning har jag liksom. Fick maila HelaHälsingland igår med PANIK-CAPS-LOCK och fråga om jag fick ett dygn till på mig. Och det fick jag. Så nu jävlar ska jag vara klok. 
 
Medan jag gör det så kan ni fundera lite på hur jag går tillväga för att skydda ytan på det här bordet…. 
 
 
… utan att förstöra färgen eller ytan. Olja går alltså bort eftersom att det gör trä’t mörkare. 
 
Jo, detta är alltså vårt ”nya” köksbord. Allmoge-finfuru från 1800-talet, inropat på Bukowskis för en spottstyver. Fy fan va fint. Nån som vill köpa ett vidrigt sexstolars ekbord? Jag fattar verkligen inte hur jag tänkte där och det har jag fått äta upp i många år. ”Men du skulle ha ett ekbord med höga stolar sa du ju…” envisas maken med varje gång jag vrålar att jag hatar skiten. 
 
Man får väl ångra sig?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Man får väl ångra sig?”

Om du inte vill använda båtlack, så lägg antingen en genomskinlig plastduk över eller – vilket nog är snyggare – lägg över en plast-/glas-/plexiglasskiva med samma mått som bordet.

Eftersom bordet är av furu kommer det att mörkna hur du än gör. Sambon som är möbelsnickare säjer: olja det med Osmo-olja som är en hårdvaxolja. Då mörknar det inte lika fort. Annars vattenbaserat klarlack men då får du plastig yta och bordet åldras inte med värdighet.

Hej!

Jag har följt dig ett tag nu och tycker att du är suverän! Lär mig mycket av dig och vill också säga att jag är imponerad över dig som "self made woman".

Två tips:

1. Ett spännande ämne för en artikel är #fittuppropet startat på DN debatt. Tog själv mod till mig och bloggade på temat

http://ceciliaelving.com/2013/04/02/vi-maste-vaga-prata-om-snippan/

2. Hårdvaxolja är grejen! Dock kommer ytan att bli lite mörkare. Vi hade ett oljat ekbord som hade hur många fettfläckar som helst efter bara tre veckor (har en ettåring hemma) och jag sandpapprade och la sedan på två lager hårdvaxolja. Dock är det skillnad på ek och furu och ditt bord kommer absolut att se mörkare ut med hårdvaxolja.

Testa bivax. Det blir inte mycket mörkare när det väl torkat. Ytan blir otroligt snygg och lite silkig liksom. Hur du än gör tror jag det blir något mörkare. Testa nånstans där det inte riktigt syns först?

Måste krönikorna ha politiskt innehåll?? När jag inte kan komma på nått brukar jag skriva nån lite tramsig, gullig vardagsbetraktelse som får pensionärerna att gråta typ.

Svar:
Nä de måste de absolut inte, men jag brukar vilja uppfostra hembygden lite HAHAHAHA
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag säger OSMO hårdvax för golv. Dyrt men värt det, träet mörknar inte och man får en yta som är tålig och man tom kan spilla rödvin på och bara torka upp utan att det lämnar fläckar. Dessutom ska det (enligt vad jag minns från när jag gjorde det) vara giftfritt så man kan lägga mackan direkt på bordsytan utan rädsla. Håller länge om man är noga när man gör det.

OT: Detta börjar valsa friskt på nätet just nu. Vet inte hur väl det stämmer, men det känns inte rätt i min magtrakt när jag läser. Det känns som om de missar hela biten med socialisering och samhällets förväntningar och värdering av det klassiskt manliga. Men jag är inte rustad att argumentera mot. Kanske har någon bra argument och lite fakta i ämnet? http://www.businessinsider.com/actually-the-gender-pay-gap-is-just-a-myth-2011-3?op=1

Hej!

Den finns matt lack som då inte syns så mkt som vanlig lack och om jag minns rätt så kan man ha lite pigment i den (ljust här alltså) så att bordet inte mörknar. Men kolla i färgaffären 🙂

Kram Lisa

Jag har inget tips på hur behandla ytan.

Dock tycker jag absolut att du får ändra dig. Jag brukar använda uttrycket "jag är väl inte sämre människa än att jag kan ändra mig". Det är ett bevis på att man kan ta till sig information och erfarenheter och lära sig från det, vilket för mig är definitionen på intelligens.

Lycka till med det nya bordet, hoppas att du trivs bättre med det.

Jag använde det mattaste lacket för golv jag kunde hitta på mitt teakbord. Inget hände med färgen och det blev skittåligt! Känns inte plastigt heller. Då var det iofs redan behandlad med något (typ olja?).

Säger som Carina, Osmo hårdvaxolja skall du använda. tränger ner på djupet som en olja och lägger sig ovanpå som en lack. Välj en som är svagt vitpigmenterad då håller den sig lite ljusare längre.

En mycket tålig yta som du kan hälla rödvin på med gott samvete. Kom tillbaks dagen efter och torka av.

Enkelt att laga ifall man går igenom ytskiktet.

Jag är absolut ingen expert vill jag börja med att säga men, såpa skulle jag göra. Det gör vi iaf med våra typ 150 år gamla golv för att de ska hålla sig utan att behöva "göras om". Om man tar tex. lack (vilket jag ju hajar att ni inte gör) så måste man ju ta bort gamla lacken innan man lägger den nya. Såpa är något man också måste underhålla, nån gång per år typ, men första behandlingen skulle jag ta den fetaste såpan du kan få tag på (Hälsingesåpa är bra tycker vi) och gå över bordet massor av gånger (typ 10) först outspädd, sedan späda med lite mer vatten, överbliven såpa torkas bort mellan varven (det ska också torka hyfsat mellan varven…). Det ska tilläggas att denna behandling är toppen, men blåbär är alltid blåbär. Sedan om ni bara torkar av bordet då och då med riklig mängd såpa så ska det hålla sig fint för evigt… typ. Så gjordes det på gamla goda tider.

Hej natasja, jag skulle rekommendera paraffin. ytan blir behaglig och tåligare, kanske aaaaningen djupare i färgen men inte mycket, men man ska behandla den tunt, var en snåljåp och gnugga ordentligt med bara en liten klick åt gången! linoljevax (eller osmos vaxer) är också ok. /snickarn. ps. du är fetast <3

Hej!

Jag skulle också säga Osmo hårdvaxolja som ytbehandling,den är väldigt mijövänlig.Om är trät väldigt torrt behöver det mättas innan med till exempel en kinesisk träolja.På denna hemsidan finns tips på hur man kan ta hand om sina träytor. Mycket bra tips! umeatrateknik.se/trateknik_tips_inoljning.html

Vi har ett 40 år gammalt obehandlat furubord som köksbord. Såpa är svaret. Det mörknar inte och om ungarna hackar märken i bordet försvinner de nästa gång du skurar det eftersom obehandlat trä sväller.

Jag har en liten skvätt klorinliknande i sista sköljvattnet för att döda lite bakterier osv.

Bordet i fråga är alltså använt i 40 år av en storfamilj. Det har alltid funnits barn i familjen. Ett obehandlat bord tål vad som helst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *