Kategorier
Vardagstrams

Mina relationerär viktigare än mitt behov att tycka

Igår blev jag indragen i en diskussion om Cissi där några menade att jag, om jag ville bli tagen på allvar, skulle låta bli att alliera mig med henne och jag blev bara så trött. Om vi bortser från att jag faktiskt blir tagen på allvar, jo jag lovar jag blir faktiskt det, så tycker jag att det är viktigt att man står för sitt. Cissi står för sitt och jag står för mitt och även om vi inte håller med varandra hela tiden så kan vi, kors i taket, vara kompisar ändå! JAG VET DET ÄR JÄTTERADIKALT MAN KAN VARA KOMPIS MED MÄNNISKOR SOM TYCKER ANNORLUNDA!
 
Cissi är min kompis och min svägerska. Inte min ”allierade”. Det är helt ok att hon har andra åsikter, andra värderingar eller uttrycker sig som en jävla idiot emellanåt. Jag tycker om henne ändå!
 
Det är inte vår uppgift att läxa upp våra vänner. Diskutera visst, men kan man inte acceptera åsiktskillnader så får man tacka för sig och gå vidare.
 
För mig är mina vänner och relationer viktigare än mitt behov av att tycka. Jag har vänner som inte är feminister, vänner som är helt jävla genusomedvetna med småprinsessor men ändå helt jävla otroliga, vänner med fördomar om invandrare, kvinnor, bögar men ändå välkommnande och kärleksfulla och fantastiska. 
 
Cissi och jag är vänner och vi har mer gemensamt än olikheter. Så.
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Mina relationerär viktigare än mitt behov att tycka”

Om jag bara omgav mig med människor som har exakt samma åsikter som mig så skulle jag inte ha någon pojkvän. Flertalet av mina vänner skulle också ryka. Det finns dock gränser för vad för slags folk jag umgås med. Nazister går bort och likaså kvinnohatande machosvin.

Som när folk klagar på att min pojkvän inte är feminist, nej det är han inte, men han är den finaste och bästa killen jag någonsin träffat ändå. Jag försöker såklart få honom att öppna ögonen för genus och liknande men det är inte så att jag skäller ut honom varje gång han råkar säga något jag tycker är dumt för jag behöver inte det! Jag är inte en sämre feminist för att jag älskar någon som inte anser sig vara feminist.

Så tråkigt man hade haft det om alla ens vänner och umgängeskrets hade tyckt exakt samma som en själv. Då hade det inte blivit några diskussioner och man hade inte kunnat växa som människa för det gör man när man pratar och diskuterar. Men visst, det finns gränser för vilka jag skulle umgås med.

Jag hade en kompis som sa upp vänskapen med mig när jag inte röstade som hen i förra valet (kan ju tillägga att varken vännen eller jag röstade på något "radikalt" parti…). Hen hävdade att hen bara kunde vara vänner med personer som hade samma intressen och tyckte likadant. Tråkig inställning tycker jag som oftast tycker det blir roligare diskussioner när man inte är helt ense…men nåja, såna vänner varken behöver eller vill jag ha.

Nu tappade du mig totalt, du får förklara det för mig som om jag vore en 3 åring.

För jag förstår verkligen inte och jag kan inte ens föreställa mig diskusionen.

Varför skulle ni inte kunna vara vänner om du vill bli tagen på allvar?

Vad har det ena med det andra att göra?

Vad är det som är så radikalt med att ha vänner med olika åsikter, är det inte berikande?

Eller missuppfattar jag det?

Jag förstår verkligen inte hur dom här personerna la upp argumentationen

Men vad är problemet?! Varför kan man inte skilja på person och åsikt?!?!

Om jag BARA skulle ha kompisar som tycker som jag skulle jag inte ha några kompisar och det gäller alla människor. Man hittar alltid områden där man inte tycker lika.

Acceptera att en annan tycker annorlunda och DEAL WITH IT!

Självklart måste man kunna ha vänner som inte tycker exakt lika som en själv hela tiden. Om man bara vill ha det är det kanske bättre att sitta framför spegeln och prata med sig själv 😉

Man måste kunna skilja på person och åsikt, även om jag upplever att vissa åsikter som folk uttrycker gör att jag får en annan syn på dem som personer. Om man t ex uttrycker sig rasistiskt är det ofta ett uttryck för bristande medmänsklighet och trångsynthet, vilket båda är egenskaper jag har svårt för.

Tycker inte att alla mina vänner måste hålla med mig i allt. Men när det gäller att man inte respekterar alla människors lika värde eller har en förenklad världsbild som gör att man tycker det är rätt åt vissa att de är fattiga eller liknande brukar jag ifrågasätta dem. I och för sig så är nog alla så vettiga att de inte tycker det.

Hur kan du vara vän med rasister, eller som du skrev; folk som har fördomar om invandrare?

Där går min gräns. Jag har sagt upp bekantskapen med en hel del personer pga av detta. Men det är klart, du påverkas väl inte av deras åsikter personligen eftersom du själv och din familj är ljushyade.

Svar:
att vara fördomsfull är inte synonymt med rasismför övrigt är jag ”svartskalle” så jag har fått min dos av ovett från rasister genom livet.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller helt med om att man kan vara vän med personer med helt andra åsikter än en själv. Det skulle faktiskt vara tråkigt att bara umgås med personer som tycker som jag. Däremot finns det vissa åsikter jag inte skulle kunna acceptera hos en vän, vad man inte kan acceptera är väl olika från person till person och vilka åsikter man själv har. Jag skulle inte kunna vara nära vän med en person som uttrycker rasistiska åsikter tex, även om personen är hur fin som helst i övrigt.

Skilja på person och åsikt säger man men oftast hänger det ihop fast det betyder inte att man ska förkasta folk för man förändras som människa och ens åsikter förändras också. Man får tycka olika 🙂 Sen vet jag inte vilken diskusion du refererar till LD.

Personer som har FÖR olika åsikter funkar jag inte så bra med tror jag… Eller, det beror ju på vilken sorts relation man har. Skulle aldrig kunna leva med en person som har helt andra värderingar eller annan politisk uppfattning än jag själv, men människor som man inte träffar så ofta… Där vet jag ju inte ens alltid vad de faktiskt står för.

Men som någon ovan skrev, personer med rasistiska eller nazistiska åsikter, personer som totalt ifrågasätter feminismen.. nä, någon nära relation skulle jag inte kunna ha med dem. Och definitivt INTE någon som är homofob. Vore ju att totalt förakta mig själv.

Man kan absolut tycka olika i en vänskapskrets. Min bästa vän är vänsterpartist. Hon är helt insatt i partiet mm o sitter i kommunen. Det blir ibland starka konversationer om politik för vi ser på saker o ting helt annorlungda, men vi är vänner ändå. MEN jag tycker att det går en gräns på vissa åsikter. Vist kan alla tycka som de vill, men jag tycker att person o åsikt går ihop. Jag skulle aldrig kunna vara kompis med någon som är rassist eller tycker att kvinnor förtjänar bli slagna mm. Tycker att det är för starka motsattser o jag skulle inte kunna umgås med såna människor.

What?: Att ha fördomar om invandrare eller Stockholmare, Danskar, Afrikaner, feminister mm gör inte någon till rasist. Det är när man vill missunna och trycka ner en annan grupp av människor än de man själv tillhör som man är rasist.

Att folk ropar rasist för minsta lilla är snarare ett stort problem som gör att vi får in SD gubbar i riksdagen.

Jag följde den diskussionen igår och jag blev bara så illa till mods. Jag känner varken er eller dom, men dom gick bara på och på och var så elaka. De gav sig inte, la ut privata diskussioner för allas beskådning, och gaddade ihop sig med de som tyckte likadant och sa elaka saker om er, eller speciellt om Cissi. Ren mobbing. Jag skulle då mycket hellre vara kompis med er kan jag säga.

Iwy, du behöver inte läxa upp mig i vad en rasist är för något. Det har jag mycket klart för mig själv. En person som har fördomar om invandrare är till 90 procent rasister och 10 procent har fördomar av ren och skär dumhet. Bespara mig dina föreläsningar tack!

Är väldigt skeptisk till människor som säger sig inte ha fördomar.. Det har de flesta, om mycket. I bland vet man inte ens om det. Det är tråkigt, men inte fel i sig, väl? Det som är fel, är att behandla människor olika eller illa på något sätt, pga de fördomar man har.

Lady Dahmer, du är inte en s.k "svartskalle" någonstans så att du ens jämför dig med ljus hud med en person med mörk hud är löjligt. Du får säkerligen inte ens utstå hälften av alla fördomar och hat som en mörkhyad person får göra just på grund av färgen på huden så lägg ner! Att du sedan är vän med personer som har just fördomar mot invandrare/mörkhyade bevisar just det att du inte vet vad du talar om. Gå en mil i någon annans skor heter ett ordspråk.

Svar:
du vet du vad? Tala INTE om för mig vad jag är och inte är. Gå en mil i nåns skor? Du kan ju börja!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nyfiken… Vart sätter du gränsen? Hur olika åsikter, värderingar etc är ok? Eller kan alla bli din vän?

Svar:
det beror på övriga egenskaper samt hur länge jag känt personen och vad vi har för relation. jag kan inte sätta en gräns alls!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lady Dahmer, jag har ÖGON och SER att du INTE är mörkhyad. Tror du att jag är blind? Sen är det fel att omtala sig själv (speciellt när du har VIT hud) eller andra för nedsättande ord som "svartskalle". Du får säkert utstå ett och annat skitsnack men tro inte du kan jämföra det med hatet och fördomarna som finns mot mörkhyade. Det har funnits där i hundratals år genom slaveriet, apartheid m.m så försök inte ens…

Vad försöker du påvisa här egentligen? Att det är ok att kalla mörkhyade eller andra för "svartskalle", förminska fördomar mot invandrare genom att säga att det inte är rasism?

Svar:
att vara svartskalle är ej synonymt med att vara mörkhyad. Jag har olivfärgad hy, bruna ögon och mörkbrunt hår. Jag är grek. Att osynliggöra rasismen jag utsatts för för att det finns de som haft det värre är så jävla fult. Jag har för övrigt inte sagt att det är ok med rasism eller rasistiska tillmälen så kom in i matchen för helvete.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Iwy: Jag läste Nationalencyklopedins definition av rasism, vilken talar om att det bland annat handlar om: antagandet om att det finns samband mellan vilken ras man tillhör och nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster, lynne och moralisk karaktär och att dessa drag skulle vara gemensamma för alla medlemmar av respektive raser.

Jag vet inte vad det är för fördomar du har hört, men de jag hör handlar ofta just om att bara för att man inte har ett "klassiskt svenskt" utseende så har man vissa egenskaper och man drar alla över en kam. Är det helt andra fördomar du har hört eller vill du att man skriver om NE:s definition?

Vi har också olika erfarenheter kring detta med att någon kallar någon annan för rasist. De gånger jag hört någon kalla nån annan rasist så har det handlat om denne uttryckt mer eller mindre främlingsfientliga åsikter och det kan enligt mig ändå inte klassificeras som "minsta lilla".

ordet "svartskalle" är uppbyggt av två ord, nämligen "svart" och "skalle". En människa med en SVART skalle. Jag frågar dig nu, har du en SVART skalle? Nej det har du inte så beskriv dig heller inte som sådan. Beskriv inte andra för det heller för den delen.

Jag osynliggör inte rasismen som du säkert har fått utstå men om vi pratar rent generellt här så kan vi istället jämföra rasismen som finns och har funnits i flera hundra år (slaveriet, apartheid m.m) mot mörkhyade och rasismen mot greker. Jag har ingen aning om vad som du har blivit utsatt för men rent generellt så är rasismen mot mörkhyade mycket värre än rasismen mot greker.

Sen så måste du ju tycka att rasistiska åsikter är ok eftersom du är vän med personer som uttrycker sig fördömande mot invandrare, som du själv skrev här i bloggen.

Svar:
svartskalle är människor med mörkt hår. Inte mörk hud. Även om de med mörk hud också kvalificerar. svartskalle = svart hår/mörkt hår. Greker, italienare, turkar, kurder osv är svartskallar. jag har inget intresse av att jämföra rasism.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har inte alls följt den diskussionen, men jag kommer ihåg att du för en ca 2 v(?) sedan sade i en kommentar att du aldrig skulle umgås med en liberal. Var det ngt du sa bara i affekt?

Jag och min bästa kompis röstar totalt olika, den ena blå den andra röd. Men vi är bästa vänner ändå, vi behöver ju inte diskutera politik varje gång vi ses.

Svar:
jag sa att jag inte umgicks med några liberaler. för det gör jag inte.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

så som jag uppfattar ’what?’ försöker hen helt enkelt påpeka att du har white privilege. jag har ett icke-svenskt efternamn, men har icke desto mindre supermycket white privilege. det är naturligtvis mycket viktigt att inse.

Svar:
i vissa sammanhang så har jag absolut det. Jag är europe. men det utesluter inte att jag typ hela mitt liv blivit kallad svartskalle, turkjävel, ”nämen du är ju inte en riktig svensk” osv osv. White privilege sure, men fortfarande svartskalle.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till what?: svartskalle betyder per definition att någon har en svart skalle, men för den skull kan folk använda det som skällsord även på människor som inte är mörkhyade., vilket Natashja försöker förklara men du inte verkar förstå…jag har till exempel hört det användas mot somalier, bosnier, kroater, koreaner m.fl., varav flera faktiskt haft ljust hår men haft en sak gemensamt: de är inte etniska svenskar. Så bara för att du ser det på ett sätt så kan de som faktiskt blivit utsatta se det på ett annat. Jämför inte äpplen och päron, eller i det här fallet, olika människors syn på den rasism de mött. Du har inte, och kommer aldrig få, insikt i eller kunskap om hur varje människa känner sig och mår, så sluta jämföra "olika sorters rasism". Rasism är hemskt och vidrigt vem det än drabbar, kan vi inte bara enas om det?

Svar:
tack!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nej jag tycker att du har fel nu LD som många andra också försöker säga men du slår dövörat till.

Svar:
vad är det du tycker att jag har fel om?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker det är otroligt magstarkt av folk att sitta och uttala sig om huruvida LD har utsatts för rasism på grund av sitt grekiska ursprung eller inte. För såvida ni inte har följt henne som en skugga hela hennes liv har ni inte en aning om vad hon har fått höra.

naturligtvis, du äger ju dina upplevelser osv. och som du säger, det finns ju "olika grader" av white privilege.

angående twitterdebatten, så tycker jag det är konstigt att påstå att du inte kommer att tas på allvar pga din koppling till cissi. däremot tycker jag ofta att hon verkar provocera just för provocerandets skull, eller också kanske hon bara formulerar sig olyckligt/klumpigt. jag vet inte riktigt, men tycker mig ganska ofta se att hon skyller på missförstånd, feltolkningar eller s.k. "lättkränkthet".

Svar:
grejen är ju att cissi får ansvara för sig själv. Som offentlig opinionbildare så använder man ofta provokation för att väcka debatt. Det är ett minerat område och man får ju givetvis ta ansvar för reaktionerna det väcker.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

I det du säger. Det är ett bakvänt tänkande men du är ju fri att umgås med vem du vill. Men varför har du inte bättre vänner som inte har rasistiska åsikter?

Svar:
Jag har sagt mycket här, vad specifikt är det du inte håller med om?Jag har inte rasistvänner. Jag har vänner med fördomar. Alla har fördomar. Även du. Vad som är en bra vän står och faller inte med en dålig egenskap. Thats my point med inlägget.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men skrev du inte att du hade vänner med fördomar mot invandrare?? Det är ju att vara rasist iallafall om man säger sina åsikter högt. Vad är det annars att vara rasist om inte det? Se Jolins förklaring om NE.

Svar:
Jag håller inte med om att det är så enkelt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Och vad kännetecknar en rasist enligt dig då? Varför ska fördomar förmildas genom att vägra kalla det vid sitt rätta namn? Jag förstår mig inte på dig alls.

Svar:
Med begreppet rasism avses att man ger en viss grupp människor ett lägre värde än andra grupper på basis av t.ex. hudfärg, nationalitet, etniskt ursprung, kultur, modersmål eller religion. Rasism handlar alltså om att nervärdera människovärdet hos en människogrupp eller en företrädare för gruppen.
Fördomar är nåt helt annat och kan i samband med rädsla, okunskap och känsla av överlägsenhet resultera i rasism. Vad som är rasism är inte en fråga som är enkelt att svara på och du kan hitta hundratals olika definitioner beroende på vem du frågar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det som störde mig var att du tog Cissi i försvar precis som föräldrar kan göra om sina barn. Eller de du så ofta kritiserar.

"Han menade inget illa" "nej inte min son, han vill bara ha uppmärksamhet" "inte skulle han" osv.

Att ha fördomar mot invandrare är visst att vara rasist, där har du fel men jag skulle väldigt gärna höra dina argument till varför det inte är så.

"Jag är inte rasist men faan ta alla svartskallar som kommer hit och våldtar" fördomsfull ja, rasist nej, eller?

Svartskalle = alla med svart hår och sydeuropeisk härkomst. + alla andra ickesvenskar, men jag är inte rasist, bara lite fördomsfull 😉

Svar:
Du kan läsa min förklaring/definition på rasism till Malin.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men malin klart man inte är rasist bara för att man har fördomar om invandrare, ingen är fördomsfri inte ens du, jag lovar att det en eller annan gågng hoppat ut en fördom från din mun. Kallar du dig rasist för de?

Jag tycker det är skillnad på rasism och fördomar, men fördomar som grundar sig på en uppfattning om etniskt ursprung kallas ofta rasism och fine – det är väl en form av rasism, men jag kan tycka att det finns grader i helvetet, så att säga.

Om någon t ex tittar på mig och tar för givet att jag är förtjust i stark mat, då hen tror att jag är från Thailand – är det rasism? Om någon förutsätter att jag kan äta med pinnar? Det finns de som sagt till mig att "jag är inte rasist – jag älskar asiatiska brudar". Jag har även blivit tillsagd att sticka hem (vart det nu är).

Håller med om att det inte är glasklart, men om jag påpekar för någon att det sagda gick för långt, förväntar jag mig en ursäkt, inte ett försvarstal, såvida nu inte personen ifråga faktiskt är rasist.

Jag håller med Johan nu. Väldigt bra sagt och jag vill också ha en djupare förklaring av LD. "Jag är inte rasist MEN…"

Svar:
Du har fått en förklaring nu Malin, en ganska genomgående sådan. Duger inte det så kan jag inte hjälpa dig att förstå.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Va, tror ni på allvar att "svarta" och "invandrare" aldrig har fördomar om varandra? Som sagt, alla människor har fördomar.

Ser jag en kvinna med burka så tänker jag oftast att det är synd om henne. Ser jag "araber" på flygplatsen blir jag extra vaksam och har dom dessutom ryggsäck, hjääälp!

Och jag har nära vänner som är "araber" och flera bekanta som bär burka men dom känner jag ju 😉

Jag är negress förresten…

Ja men du har fel LD och det försöker vi säga dig men det går inte in. Tråkigt tycker jag.

Svar:
Du TYCKER att jag har fel. Att avfärda min åsikt med att ”det går inte in” är jävligt nedvärderande. Lägg av med det. Att inte hålla med är inte synonymt med att man inte fattar eller kan ta till sig. Jag håller inte med dig och har argumenterat bra för min sak. Jag tycker att DU har fel.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker det är märkligt att man ska behöva "ta avstånd" från en person i den offentliga debatten när man dessutom är nära vänner. T.ex tycker jag att Elaine Eksvärd inte behövde bemöta Blondinbellas kommentarer om genus på sin blogg, men däremot behövde ju Hanapee göra det. Det framgår ju att de inte umgås längre och det vore att hyckla om hon inte ifrågasatte. Däremot tycker jag att man inte behöver visa mer förståelse för människor man känner för att man "vet" att de "egentligen inte" tycker så, men är benägen att basha personer man inte känner helt hejdlöst. Som Hanapee ibland ju gör.

Det kanske blir lite "dubbelmoral" men så är det ju att vara människa. Man blir ju inte mindre människa för att man är offentlig. Måste vara svårt att skilja dessa personer åt.

Precis, ALLA kan ha fördomar och ALLA kan vara rasister, mycket eller lite, jag skulle också kunna generalisera och säga att en viss grupp är mer än andra men det gör jag inte.

Däremot så kan jag avslöja att de två värsta rasisterna jag själv träffat på är dels en indier som bodde i Malawi och en tunisier boendes här i Sverige.

"H" sa det bra! Man har massa fördomar utan att vara rasist. Jag är "halv svartskalle", ser svensk ut, har fördomar som alla andra (om både "svennebananer" och "svartskallar"). Men det viktiga är att man inser att alla människor har samma värde. Och att man inte kan säga att alla norrmän, amerikaner, araber eller spanjorer är likadana.

What: du har missförstått, svartskalle används inte bara om svarta utan om alla som inte har typiskt blont/blå ögon/ utseende.

Fast fördomar och rasist är absolut inte samma sak, som vissa påstår. Ja, de kan hänga ihop med varandra men det är inte samma sak. Som någon skrev tidigare att man kan ju ha fördomar om stockholmare, norrmän, amerikaner eller varför inte moderater. Men det betyder ju inte att man är rasist! LDs beskrivning av rasism tycker jag är alldeles utmärkt. Varför bråkar ni om något som egentligen är jättekonstigt att bråka om? Har ni inga egna vänner med fördomar? Det har jag, och ingen av dem är rasister.

Men LD du har fel. Både jag, många andra och NE bevisar det. Inse bara!

Svar:
nej, du har inte bevisat nåt. Ingen annan heller. Vi har en diskussion där vi lägger upp motargument. Du däremot har inte argumenterat för din sak, bara sagt ”du har fel’.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag skulle, till skillnad från dig LD, använda definitionen prejudice + power för rasism, likväl som för alla andra förtryckande strukturer. Då blir istället alla med power (i det här fallet vita) rasister, då vi alla växt upp i en rasistisk struktur, men precis som Kinapuffen sa så finns det grader i helvetet.

Jag tror många tänker på rasism som det hatiska exempelvis SD representerar, och då blir inte "bara" fördommar rasism, även fast de är rasistiska fördomar.

Min poäng är att dina vänner med fördomar säkert är rasister, men inte på det sätt många tänker sig rasism. Det betyder inte att alla vita är onda, men det är bra att vara medveten. Rekommenderar bloggarna bodiebroadus.blogspot.se/ och falskheten.blogspot.se

Håller i övrigt med dig, personliga relationer är mycket mer komplexa än "Du har en dålig åsikt, vi kan inte vara vänner mer". Man kan ju alltid diskutera och ifrågasätta sina vänner privat.

Du har fel Dahmer! Gör om gör rätt

Svar:
Jag håller inte med. Kom med motargument istället för att låtsas vara nån annan, Malin, Jenny J eller vad nu nu heter. Du bidrar liksom inte till diskussionen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är klart man kan ha fördomar utan att vara rasist. Alla människor präglas ju av allt de får höra under hela livet, vilket ger en fördomar. Skillnaden är ju om man har vett nog att strunta i sina förutfattade meningar eller inte.

Någon annan? Jag svarar bara för det jag tycker och sen får andra svara för sig. Tror du att alla som inte tycker som du är troll? Rätt många här som inte håller med dig så är alla samma person? Skulle inte tro det. Jag tycker du ska ta till dig det människor säger istället. Du har redan fått bra svar innan på varför du har fel.

Svar:
du vet att jag kan se ditt ip va? Att jag inte håller med betyder inte att jag är oförmögen att ta till mig. Du behöver förstå att man kan ha olika perspektiv utan att för dens skull vara ovillig att lyssna på andra. Jag tänker inte bemöta dig mer tills du kommer med konkreta motargument till sakfrågan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men vad bra att du kan se ip nummer. Jämför då mitt med Malins så kan du be om ursäkt sen.

Svar:
jo, den sista siffran skiljer. men ni bor på exakt samma plats. (ip-numret kan förändras beroende på olika faktorer.) Så antingen är ni samma person eller så bor ni i samma hus. jämför gärna: http://iplocation.truevue.org/95.199.205.123.html (ditt IP) och http://iplocation.truevue.org/95.199.219.110.html (malins)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med dig fullt ut!

Jag är judisk och östeurope och det har jag blivit nedslagen för. Rasism finns överallt. Kan tillägga att jag är vänster som satan och min pojkvän röstade SD i förra valet… Ändå har vi varit ihop i tre år, vi diskuterar helt enkelt inte politik med varandra. Även fast jag ibland flikar in saker för att konvertera honom. Jag hatar hans åsikter. Men jag älskar HONOM. Han är en genomfin människa. Jag orkar helt enkelt inte med politik när det gäller relationer. Och är anonym för jag sitter på mobilen och är superlat. 😀

Ja mycket ska man höra innan öronen trillar av!

Svar:
titta ett nytt IPnummer från exakt samma plats! En liten liten byggd en bit från ljusdal. Givetvis bara en slump Malin/Jenny/osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Anonym, intressant men också chockerande.

Jag blev så chockad och provocerad när du skrev att du inte orkar med politik när det gäller relationer, ligger på golvet och hyperventilerar just nu!

Inte lätt att diskutera definitionen på rasism när alla vill hitta på sin egen definition 🙂 Jag tog den från NE för att det kändes som en seriös källa, sen finns det säkert andra definitioner från andra källor.

Håller med om att vi alla har fördomar om andra människor, vare sig vi vill erkänna det för oss själva eller inte. Däremot har vi ju en förmåga att tänka också, som tur är, som gör att vi kan inse det orimliga i våra fördomar och fördomarna behöver inte nödvändigtvis vara våra egentliga åsikter. Men när man faktiskt uttrycker att jag tycker si och så om de människorna med den hudfärgen eller den religionen osv, som en åsikt, då tycker jag faktiskt att man kan definieras som rasist.

Jag vill inte att mina vänner ska vara lika mig, jag vill ha vänner som kan inspirera mig, utveckla mig, ge mig andra synvinklar och åsikter än mina egna. Att bara leka med lika är för jäkla tråkigt! Vem ska då utmana mig? Sitta och ha en klubb för ömsesidig beundran är inte min grej. Jag vill kunna få "stryk" av mina vänner och älska dom i alla fall. Jag älskar de vänner som klarar att tala sanning med mig och våga kritisera mig. Det är sann vänskap enligt mig i alla fall.

Jag är vän med en rasist. Han kan uttrycka rasistiska åsikter om andra (inte till dem, men om dem) vilket kan få mig att baxna. Vad gör jag? Säger upp bekantskapen? Nej, jag diskuterar med honom. Bemöter hans repliker med argument och försöker få honom att tänka till. Han är en underbar, snäll och generös person men han är också en produkt av sin uppväxt. Alla får fördomar serverade av sin omgivning under uppväxten och alla är inte lika bra på att bara avfärda dem. Det kan ta tid att arbeta bort.

Varsågod och slakta mig för att jag är vän med en rasist, allihop.

Svar:
skulle aldrig falla mig in! Jag känner också rasister som är fina på andra sätt. Och du är himla klok tycker jag. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller helt med dig, vilket bra inlägg LD! Röstar själv vänster, men trivs ofta bättre i sällskap med människor som inte är uttalat vänster då jag tyvärr ofta finner "vänstermänniskor" inskränkta (det räcker inte att jag är antirasist, jag skall vara det på deras sätt(och får absolut inte kritisera något som har med islam eller judendomen att göra, t

ex omskärelse av ickemedicinska skäl för då är jag rasist, islamofob, antisemit-trots att majoriteten av mina vänner ändå har invandrarbakgrund) Det räcker inte att se att det finns brister i jämställdheten, jag måste se och beskriva bristerna med en exakt terminologi annars är jag sexist, ja du förstår min poäng…

Svar:
åherregud ja jag förstår verkligen vad du menar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Folk verkar tro att en måste ha brun hy för att kunna råka ut för rasism. Det finns olika grader av vithet också. Jämför bara en blond skandivan, en slav och en kines. Alla kan ha vit hy men det finns även en hierarki där också. Självklart kan också LD ha råkat ur för rasism. Ta inte ifrån någon dens erfarenheter, sjukt kränkande!

Självklart är inte en fördom om människor med annan bakgrund samma sak sim rasism. Jag blir så trött när människor genast ska skrika stora ord som rasist! Feminist! Antifeminist! Islamofob! Så fort en tanke eller åsikt vädras. För vi måste kunna diskutera och ventilera våra rädslor, funderingar och åsikter utan att stämplas och få en etikett.

Sim jag ser det så är en fördom defensiv och rasism offensiv. Stor skillnad! En fördom bottnar ofta i arv, miljö, okunskap medan rasism bottnar i ett aktivt hat, ett medvetet ställningstagande. Och alla människor har fördomar! Medvetna eller omedvetna. Men alla tror och tänker saker om människor från andra miljöer.

Så ni som skriker högt att LD har frl, hopoa ner från era höga hästar och sluta vara så stridiga och hatiska…. Att vara rasist och ha fördomar är inte samma sak! Sen kan vi ha olika åsikter i frågan. Det är okej.

Julia: Word!

What?: Du tycker att fördomar=rasist, jag håller inte med. För det finns också bra fördomar och harmlösa fördomar.

Det är inte rasism att ha fördomar som: danskar röker, engelsmän gillar te, rika är snobbar, afrikaner har svart hud etc.

Joline: Men var går gränsen mellan rasism och fördom? Det finns ju fördomar om allt och alla. Enligt NE skulle det t ex vara rasism att anta att gula/öst-asiater är smarta. Men själv förknippar jag rasism med förtryck pga dåliga fördomar.

Ja vi har väl helt olika erfarenheter där om du aldrig hört någon säga/antyda att något är rasistiskt och tyckt att de överreagerat.

Jag förstår inte grejen med att skilja på person och åsikt. Om en person nu representerar en åsikt så är det en del av personen? Och är det då rimligt att bortse från åsikten bara för att personen som besitter den råkar vara någon jag känner?

Nej, jag umgås inte överdrivet mycket med folk av andra åsikter/värderingar än vad jag har (frivilligt). Får helt enkelt inte ut någonting av det. Diskussionerna håller en helt annan standard när det är mellan personer som är av liknande grundåsikt kring någonting än när man måste förklara det mest fundamentala, definiera varje ord man använder sig av för att någon över huvudtaget skall förstå. Med folk som är på samma våglängd är det lättare att bygga vidare på tankar/åsikter på ett djupare plan än vid "jag tycker såhär" "okej, det gör inte jag" "okej, då tycker vi olika. fint väder ute osv"-konversationer.

Och nej, det handlar inte om att jag är inskränkt eller "inte kan se bortom min egen världsbild" utan helt enkelt att det bara är tidskrävande och onödigt och ger mig ingenting att ha basic"diskussioner". Om jag nu funderar på vad folk som inte håller med mig tycker och tänker är det lätt att kolla på ett forum, gå på ett politiskt möte, sätta på debatt på TV eller någonting annat. Man utsätts ju ändå för åsikterna, men för dess skull behöver man ju inte aktivt söka upp dem om det inte tillför en någonting.

Svar:
kan man inte ha vissa åsikter gemensamt och andra inte?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Intressant att du skrev detta när jag skrev om mig och min bästa vän. Inte alls på samma nivå dock. 🙁 Vilket gör mig riktigt ledsen.

Jag har länge varit vän med min bästa vän och vi har alltid varit olika… men nu…. jag vet inte vad. Jag vet inte hur jag ska lösa det här. Jag känner mig liksom desperat. Därav inlägget också.

Det är klart det går att ha vissa åsikter gemensamt och andra inte. Dock brukar det inte röra sig om lika stora åsiktsskillnader vid gemensam "grundsyn" på världen som om den är helt åtskild från den andras.

Iwy: Nej det är väl kanske svårt att dra en gräns mellan fördomar och rasism, vi verkar ju alla ha olika definitioner, jag kopierar det jag skrev lite längre upp om hur jag tänker:

Håller med om att vi alla har fördomar om andra människor, vare sig vi vill erkänna det för oss själva eller inte. Däremot har vi ju en förmåga att tänka också, som tur är, som gör att vi kan inse det orimliga i våra fördomar och fördomarna behöver inte nödvändigtvis vara våra egentliga åsikter. Men när man faktiskt uttrycker att jag tycker si och så om de människorna med den hudfärgen eller den religionen osv, som en åsikt, då tycker jag faktiskt att man uttrycker sig rasistiskt.

Sen tycker jag inte om man måste hålla på att definiera allt som sägs och kalla varandra för rasister, det hjälper ju föga. Men att uttrycka en åsikt som talar om att man ser ner på andra människor tycker inte jag borde ses som "minsta lilla" det bör tas på allvar. Det kan verka litet i sammanhanget, men om många har dessa åsikter kan det gå riktigt illa, det finns det ju tidigare bevis på.

En av mina ex-vänner var sååååå otroligt ok med att hen och jag tyckte olika i en del frågor. Sedan visade det sig att hen stört sig precis hela tiden och till slut skällde ut mig för att jag tyckte som jag tyckte och ville att jag skulle säga att hen hade rätt. Då var den vänskapen slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *