Kategorier
Vardagstrams

Ni vet när jag säger att jag låter mina barn bestämma hur de ska klä sig?

Jag menar VERKLIGEN det.
 
 
Ibland undrar jag vad de tänker på barnens förskola. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ni vet när jag säger att jag låter mina barn bestämma hur de ska klä sig?”

Haha åh. <3

Förresten, jag fick något ryck och ville gå och spela lite spel jag spelade när jag var liten så jag gick in på spela.se och vad ser jag där? Jo, kategorin "tjejspel" där bland annat matlagningsspel, skönhetsspel (så som dress up och makeover) och sköta barn-spel fanns. Jag hade inte fattat det innan jag började läsa din blogg men det har varit såhär enda sen jag började spela spel online och nu fattar jag hur påverkad jag har blivit av detta. Usch!!

Det ser så himla skönt och fritt ut. Jag tänker på när jag var liten och ärvde mycket av min storebrors kläder och mina föräldrar inte hade så mycket cash att de gick och shoppade moderna kläder på könsspecifika avdelningar till mig. Jag är övertygad om att det har hjälp mig att inte vara lika insnärjd i skönhetsmyten och ha ett mer avslappnat förhållande till kläder. Ju senare det slår till desto bättre.

Personalen på förskolan är luttrad. Som förskollärare har man sett ALLT i fråga om påklädnad på barn 🙂

Min personliga favorit var en tjej som kom iklädd pyjamas, täckbyxor och pappas slips. Det piggar upp!

Meh de ser ju ut som PÅSKKÄRRINGAR!!! Äsch, skojar, superfina glada kläder! Färg gör alla glada! (väl?)

Vet du, jag skrev om genusmedvetenhet och den ständiga frågan varför inte vi genusFÖRÄLDRAR klär oss likadant som våra barn idag. Blir så irriterad på missförståndet där, eftersom genusuppfostran ju handlar om att hitta sin egen identitet, oberoende av biologiskt kön, samhällets hittepå-könsroller eller för den delen ens föräldrars klädstil. Så NEJ, vi behöver inte klä oss vare sig i beige kroppsstrumpa eller i regnbågsstass för att vara bra genusföräldrar. Eller?

Såg ju väldigt skönt ut =)

Så länge ungarna trivs så är det ju bra. Önskar jag hade lite mer färger i ungarnas garderob…men köper faktiskt inte så mkt kläder själv till kidsen utan det är mest sånt som mina föräldrar samt svärföräldrar ger 😉

Haha de är ju helt underbara 🙂 Våra barn klär sig också helt efter eget huvud (utom lillebror som är för liten för att klä sig själv). Jag har helt släppt tankarna på vad skolan/förskolan tänker, det finns så många "fel" med oss som familj, så är det någon som ägnar tankemöda åt det får de göra det utan att jag orkar bry mig. Ha en underbar lördagkväll, det har vi i alla fall 🙂

Så härligt kreativt och färgglatt! 🙂

Hoppas de som ser dem tänker så för har insett att människor tydligen provoceras lätt. Skrev på min blogg idag om hur en främmande man argt påpekade att min son borde klippas för att inte se ut som en flicka. Och detta säger han mitt framför honom!?

Jag jobbar på förskola och kan säga att lärarna förmodligen har fruktansvärt många åsikter. Jag är utbildad inom vården men kan säga att förskolelärare är den mest dömande yrkesgruppen jag jobbat med.

Men det är ju barn. Låt de hållas för tusan.

Jag har en liten crush på tamlin tror jag, det är något med honom. Han är verkligen en fotogenisk människa, inte genom att han blir "snygg" enligt ideal på bilder utan att alla bilder som jag sett på honom är han så bra. Som att du gör att varenda känsel han känner fastnar just i ögonblicket. Åh jag vet inte. Jag är kär i honom, och Ninja. Men Tamlin, adore him,

När jag var barn hade jag och mina föräldrar en deal som fungerade skitbra. Vi bestämde tillsammans kvällen innan vad jag skulle ha på mig dagen efter. Men skulle man vara med och välja så fick man inte krångla på morgonen om valet av kläder. Min storebror hade samma deal. Men å andra sidan var inte mina föräldrar speciellt brydda om jag hade en rosa tröja, orangea byxor och röda strumpor, huvudsaken man var hel och ren.

Jag kommer så väl i håg när jag var närmare 7-8 år och mamma var så satans less på allt jävla rosa som jag tyckte om, att hon mutade mig att ta en blå jacka, gröna byxor osv. I utbyte fick jag en serietidning MITT I VECKAN! Haha och tillslut var den rosa garderoben borta och ingen av oss tycker om rosa idag.

Stackars barn! Det är klart att det är du som bestämmer hur de ska klä sig. Om man skaffar en garderob med enbart påskkärringskläder i genuslabbet så är det ju klart att de inte har något val.

Typ som att välja mellan pest eller kolera.

Blir mer och mer oroad över hur detta påverkar deras välmående. :S

Svar:
varför är det klart att jag ska bestämma detta och på vilket sätt skulle detta påverka deras välmående?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Som förskollärare blir jag väldigt glad när jag ser föräldrar som ger barnen redskapen att skapa sig en egen identitet. Men det absolut viktigaste är att barnen har kläder som håller dem varma och torra. Barnen har så mycket roligare ute i skogen eller på gården om de har kläder efter väder.

Åh! Här väljer barnen också kläder själv, dock har de ännu aldrig valt sån "påsklärring" outfit utan mer "vanligt". Ibland kan de vara pyjamas tröja till fin byxor men inte så där härligt 🙂 och jaja, ibland vill de ju ha badkläder mitt i vintern men då sätter vi dock stopp.

Tror inte heller att de bryr sig ett skit på förskolan. De har nog sett det mesta och det ska mycket till för att någon ska lyckas chocka dem. Dessutom tror (och hoppas) jag inte att de väljer sina ytterkläder själva. Eller låter du dem gå ut i sandaler när det är -10 ute?

Svar:
Jo de får välja ytterkläder själva. Jag litar på deras förmåga att känna efter själv om de fryser eller ej. Släpper jag ut dem i sandaler så upprepar de inte misstaget nästa gång. 😉
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har spenderat dagen med en gammal kompis och hens son. Vi var och besökte vår gamla skola. Hens son (4 år, typ) har långt hår – längre än till axlarna. Han älskar kläder i klara färger och gärna i okonventionella kombos. Jag tror att min vän fick höra "vilken söt tjej" och "vad heter hon" hur många gånger som helst, men priset tog nog ansiktsmålaren som efter att ha inlett med "duktig tjej" och blivit korrigerad lade till "men han är ju i alla fall jättesöt".

Min vän har inget uttalat genustänk egentligen, hen menar bara på att det är viktigt att sonen får välja hur han ska se ut och nu råkar han vilja ha långt hår och rosaröda kläder, så vad är problemet?

Jamen det är ju prima! Låt dem bli rejält nerkylda och åka på någon riktig jävlig lunginflammation någon gång så lär de sig säkert. Perfekt!

Svar:
Har aldrig hänt. Som sagt, jag litar på mina barns förmåga att känna om det är för kallt eller inte. Fryser de så säger de snabbt till.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Angående ytterkläder så tror jag kanske att de upprörda kommentatorerna inte vet/förstår att du ser till att det finns passande ytterkläder tillgängligt. Du tvingar ju inte dina barn att gå med för kalla kläder om de nu skulle vilja prova på det, fryser de så får de mer kläder.

Svar:
precis
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hos oss är det jag och min man som till 99% bestämmer vad barn ska ha på sig, jag tycker inte att en 3 åring är mogen den uppgiften, det handlar inte bara om praktiska kläder som passar till väderlek och det man ska göra utan även om den etiska biten där olika färger passar ihop osv. Sen bryr jag mig visserligen inte hur andra gör men så här gör jag helt enkelt.

Svar:
jag tror du menar estetiska biten, inte etiska. Men varför är det viktigt tycker du? En del i att lära våra barn att yttre spelar noll roll är ju att inte lägga värderingar i hur kläderna ser ut eller hur väl de matchar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

tycker det är helt okej att barnen får bestämma själva vad dom ska ha på sig, HEMMA. men på förskolan blir det en helt annan grej. tycker verkligen det är SKITJOBBIGT när föräldrar kommer med barn som inte är klädda efter väder speciellt eftersom att vi är på utflykt 4/5 dagar ex barn som vägrar regnjackan vid skogsutflykt (när det regnar!) då går det inte att låta dom "känna efter själv" för vid den tidpunkten är dom redan genomblöta och gråter för att dom är blöta, det går inte att packa med alla barns regnjackor som dom vägrar ha på sig + extra kläder till alla att byta om till i regnet.

som allra gladast blir man ju när barn kommer i kläder dom kan leka, klättra och ha kul i!

Svar:
jag ser till att alltid ha kläder för väder tillgängligt på förskolan OM barnen skulle välja fel plagg. Det funkar. Men för det mesta så väljer barnen rätt eftersom att de lärt sig själva att känna efter.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Påskkärringkläder? För att det är färgglatt? Jahoopp, kalla det vad ni vill men LDs ungar ser riktigt härliga ut. Man blir så glad av färger. Att de inte mixar och matchar precis som det ska vara enligt en del torra personer beror på att de är barn och har föräldrar som tycker att man ska ha på det man själv vill utan att tänka på andra!! Hoppas de fortsätter även om det kommer en torris och gnäller som du som kommenterade

Ha en fin dag LD, underbart väder ute! perfekt för färgglada tyger!

Sådana möjligheter kommer mina framtida barn också ha, och detta är ju såklart tack vare mig men också på grund av dig som i grund och botten lärde mig hur världen ser ut. Det känns jävligt bra att vara en 17årig feminist som ger blanka fan i vad andra tycker (oftast), jag har utvecklats så himla mycket. Tack vare dig (och mig).

Anna; att barn ibland inte har det du eller jag finner lämpligt innebär inte att barnens föräldrar inte gör sitt bästa för sina barn. De saknar bara erfarenhet av vad det innebär att vara i skogen/ gården i olika väderlek.

Fnulan; om det ändå vore så enkelt. Alla barn och föräldrar är så olika. Vissa tänker mer än andra gällande normer. Jag blir glad av att se hur föräldrar ger barnen verktyg till att skapa sig själva.

Härligt!

Jag önskar att dina barn kunde göra en visit på vår förskola och visa hur man kan klä sig för huga så pedagogen förfasade sig över att min dotter kom dit i sin favoritpyjamas för "Ooh, vad ska de andra barnen säga??! Men har du PYJAMAS, XXX!" (med en tillgjord och mycket kritisk röst)

Inte konstigt att barnen lär sig att inte sticka ut.

Tösen hade inte ens sovit i pyjamasen, hon hade valt pyjamasen för att hon tyckte om den och klätt om för att gå till skolan… 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *