Kategorier
Vardagstrams

Snartär det dags för försäljning

Idag var det dags för kalas två. Familjefika. Mer tårta. Hinner inte blogga. Imorgon har jag köpt städhjälp för då ska det fejjas fint inför lägenhetsfotograferingen inför försäljning.
 
Hörrni, vad fan ska man tänka på inför försäljningen? Jag vägrar drälla lime överallt, men finns det några andra knep för att få hemmet att se lockande ut. Traditionella tips typ ”måla vitt” eller ”ha inga personliga saker hemma” undanbedes. (Jag har redan full koll på den biten) Jag vill ha roliga och ovanliga tips typ ”låt en plåt nybakta bullar stå framme”. 
 
 
Jag är världsbäst på att baka tårta. 
 

 
 
 Fifan vad bra att ha en BFF som äger städfirma. Hon hittar alltid tid för mig och skickar alltid sina bästa. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Snartär det dags för försäljning”

Nä men alltså allvarligt att ha städat innan. Och det har ni ju uppenbarligen redan tänkt på. Det värsta exemplet jag varit med om var en hyreslägenhet som vi kollade på där de háde en liten, småäcklig kanin inne på toan. Sågspån och kaninlortar överallt blandat med tvätt.

Men ja vi tog lägenheten ändå. Hittade sen efter inflyttningen en exotisk porrtidning gömd bakom badrumsspegeln, det var faktiskt ganska ofräscht på flera sätt 😉

Ett tips är att om man har möjlighet ska man placera dubbelsängar i alla potentiella sovrum. Att inte ha säng alls i sorum utan att ha typ extra v-rum eller kontor där det finns plats för åtminstone enkelsäng = no no.

Aldrig aldrig nybakta bullar! Då tänker köparna på en gång att ni försöker dölja mögellukt! Det bästa är att det luktar rent, inga dofter som kan dölja mögellukt. Det är det första man lär sig är ett varningstecken när man kollar på nytt boende…

Eftersom bostadsaffären troligen är vårt livs affär, så bestämde jag mig för att bara köpa alla töntiga tips rakt av. Det fonns ju en anledning till att de flesta annonsbilder är vitmålade, glest möblerade, färska blommor, frukter, snygga handdukar och dyr tvål samt levande ljus på toaletten. För att det funkar. Har sålt två lgh och det har gått bra och även om en del saker (som konjunktur tex) är svårt att påverka så kände jag att det var vikitigt för mig att göra allt jag kunde för att få till en bra affär.

Idag har alla de stora mäklarfirmor en timmes stylist som ingår och den använde jag (sen kan man även köpa till homestyling när de bär in ny inredning) men det använde inte jag. Fick dock bra tips av stylisten och antecknade frenetiskt och körde sen på de flesta tipsen där. Minns särskilt "pampig bäddning", dvs mkt kuddar och gärna halvbäddat med överkast till hälften och sen snugga sängkläder.

Lycka till och hoppas att det går riktigt bra!!

När det gäller städning och allmän uppfräschning är persiennsnören en försummad detalj. Blev lite mobbad när jag ägnade nästan en dag åt att byta dem inför lägenhetsförsäljning, men de gamla bruna snörena såg sååå hemska ut…

Inte för att vara trist, men är din stolthet/smak värd tiotusentals kronor?

Alltså är du beredd att förlora massa pengar på att ha din mycket personliga smak kvar i en lägenhet du ändå ska flytta ifrån?

Hur fint ni än har det så är det ju inte så att folk i allmänhet vill flytta in i andras färdiginredda, plottriga hem, utan man vill kunna göra stället till sitt. Och då distraherar bara förra ägarens personliga grejer.

Svar:
jag har precis målat allt vitt samt burit ner typ alla tunga vackra möbler i förrådet. Så nej, det här handlar varken om stolthet eller personlig smak. Jag har inget intresse av att låta min personliga smak sätta stilen inför försäljningen. Vad jag däremot frågar efter är tips på att göra lägenheten mer attraktivt. De traditionella råden har jag redan koll på. Jag vill ha tips på det där lilla extra som får folk intresserade.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

jag hade nog köpt alla urfåniga tips om vitt vitt görtrist rakt av, pga att jag hade velat få in så mycket pengar som möjligt.. 😛 MEN! Mitt tips är färska snittblommor, ljus i varje rum (lite lyxigare kanske), rent och städat (check!) och se till att det är ordentligt vädrat innan du fixar kaneldoften (om ni bestämmer er för det.)

Vad jag förstått (för herre min je så trendig jag är) så är det där kliniskt homestylade ute och lite mer personlig inredning inne när det gäller försäljning. I alla fall i Sthlm och det är ju där du bor 😉 Nuförtiden ska det vara lite mer personliga detaljer och inte limeskålar. Men personligen tror jag att man ändå bör ha ganska avskalat och isf några få personliga detaljer för att inte "skrämma bort" potentiella köpare. Du vill ju ändå ha så många budgivare som möjligt liksom.

Jag har förvisso aldrig varken köpt eller sålt en lägenhet, men jag kan ändå tänka mig att det är av högsta vikt att ge potentiella köpare möjligheten att skapa sig en egen bild av sitt framtida hem. Så trots att du undanbad dig tips om att inte ha personliga saker framme, så skulle jag ändå försöka tona ner mitt hem så mycket som möjligt om jag vore er. Speciellt med tanke på att ni har en ganska särpräglad inredningsstil.

Som tack för tipset kan jag ta en sådan där fantastisk tårta, hörrö.

Svar:
jag undanber mig dessa tips pga att jag redan har koll på dem. Jag vill ha tips som man inte kan läsa sig till på hundra mäklarsajter.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men jag som är från byn där inga visningar sker i princip funderar att vet inte alla som går på visningar att alla har stylat till det och förskönat ytan? Skriv hellre en lapp att så här ser de ut, så du köper ingen gris i säcken i alla fall:)

Jag fick upp priset med en halv miljon på min etta genom att inreda en garderob som "walk-in-closet" där jag hängde upp mina snyggaste klänningar och ställde fram mina vackraste stilettklackar. Var noga med att få dit "kan med fördel göras om till ett sovrum". Folk köpte det och bjöd hejvilt, trots att där inte fanns några fönster. Sen satte jag greken att storstäda inför varje visning och köpte massor av färska snittblommor. Det centrala läget och den stora privata terrassen högst upp i huset gjorde säkert sitt till också.

Jag blir också misstänksam om det luktar för mkt i en lägenhet – så även om det luktar för mkt rengöringsmedel. Vad försöker de dölja liksom?

Men jag har varit på några lägenhetsvisningar där jag tyckte de hade piffat till det på ett roligt sätt. I den ena stod det på köksbänken (som såklart var rent från handdukar, disktrasor mm) en vinflaska, två vinglas och en vinöppnare.

En annan hade köpt nybakat bröd och lagt fram på på köksbänken med brödkniv bredvid. Visserligen kanske det är lite farligt med kviven, men det såg bra ut 🙂

Godis till kidsen, sprit till de vuxna. Nä, men lite mer seriöst så nånting som påminner om hur det kan vara att bo där. Att känna sig välkomnad och kunna föreställa sig ett liv i den lägenheten. Hallen är jävligt viktig. Nånting som påminner om området lägenheten ligger i, förutom att säga "nära till förskola" eller liknande. Kanske broschyrer om gym, skolor och fritidsaktiviteter i närheten.

En granne till mig kom och ringde på för att höra om jag kunde komma förbi honom under hans privata lägenhetsvisning med potentiella köpare. Jag skulle då fråga om jag kunde låna något (typ hammare, en kopp socker) eller lämna tillbaka ett par jeans jag trott han glömt i tvättatugan då mäklaren sagt att potentiella köpare ser det som positivt med bra grannsämja 🙂

Skriv "Ring XXX" (mäklarens telefonnummer) med rött läppstift på badrumsspegeln. Lägg menyer till de lokala favorithaken på matrumsbordet alt sätt upp på kylskåpet så de som har dålig koll på området får en känsla för vad som finns; Olssons konditori, någon bra sushi, thai osv. Har ni balkong? Ställ ut en temos med kaffe och muggar så folk stannar länge på balkongen och fastnar för den 🙂

Inga tips men lycka till!

Själv är jag ju den som hellre skulle köpa en ostylad lägenhet med gamla fula 90-talstapeter än en med nya vita väggar för jag hatar vitt men är samtidigt så pass snål/resursmedveten att jag inte skulle kunnat tänka mig att måla om direkt när någon lagt ut pengar och fixat upp stället även om det inte är min smak. Är lägenheten gammal och ful däremot så ’får’ jag ju rusta upp den och dessutom exakt som jag vill.

Jag vet inte om detta är tips du redan har koll på, men jag chansar. Rensa ut typ hälften i garderoben så det som finns kvar hänger luftigt, köp extra belysning om det är lite mörkt i nåt rum, snygga handdukar och sängkläder, häng alla tavlor i ögonhöjd i en rak linje, fräsch mat i kylskåpet, fräscha krukväxter i liknande krukor, frukt och tulpaner, färska kryddor i köket, en fin flaska olivolja, ljusa diskreta gardiner så det blir mycket ljusinsläpp. Spännande med visning snart, lycka till!

Kanske kan lägga upp det som en vernissage? Lite tilltugg, bubbel (vatten, pommac…) och istället för lista med priser på konst kan det vara lista på det som finns i omgivningen, med fönstren som tavlor ("i denna riktning", "här utanför", "går du åt det här hållet" etc). Lycka till!

Gör fina färgkombinationer med frukt! Jag köpte massa gröna äpplen, apelsiner, bananer och la i en skål blev jättefint mot de vita väggarna. Sen är ett tips att porträttera en stäming om ni har balkong kan ni ju ställa ut en fin kopp te på bordet och lägga en fin filt och bok bredvid så de som kollar på bilderna kan föreställa sig ett liv där och ba "åh tänk vad mysigt, sådär vill jag också ha det!" 😉

På juristprogrammet fick jag höra av en lärare "Om du kommer in på en visning och det luktar nybakta bullar kan du vända direkt. Det betyder att de försökt dölja mögellukten"…

Vad du än gör, spreja INTE för mycket lukt omkring lägenheten! Jag var på en lägenhetsvisning med min mor, och vi fick båda springa därifrån samt att stackars mamma fick ett allvarligt asthma attack. Undvik doftljus och parfym.

Vi är i sälja och köpa bostads -träsket just nu och lyssna på mäklaren om du vill få så mycket som möjligt för lägenheten..och det vill ni väl?

Nyvädrat, rena element (folk glömmer att torka av dom) och kliniskt rent är mina stalltips 🙂

När vi sålde fick vi tipset att försöka ha lite "märkesgrejer" framme för att visa att "vi är lyckade, medvetna människor". Haha. T.ex. att låna en kaffemaskin eller moccamaster (om man nu inte har någon sån) och ställa bort ica-maxi-bryggaren, att lägga undan "fultidningarna" och strategiskt placera ut DN och SvD så de ser så naturliga ut, ha framme en ekologisk olivolja och kanske en nypressad juice i kylskåpet. Gärna ha någon iittala-lykta framme (det är ju sjukt egentligen hur folk "går på det", haha). Glöm inte heller att pimpa till balkongen lite (om ni har någon). Jag köpte kryddor på Ica och satte i små krukor och det såg himla trevligt ut.

Baka inte bullar! Det får en att tänka "Jaha, vad är det för skum lukt de försöker dölja? Är det mögel i badrummet?" (Jag är kanske också en skadad jurist 😉 ). Vi har tittat på lägenhet i lite över ett halvår nu och det enda som spelar roll för oss är att det är rent och snyggt och har en känsla av ett hem.

Inga hetare tips än snittblommor, färgglad frukt och oanvända, fluffiga handdukar.

Dock höll jag på att bli galen på den där visningsfrottén som ingen fick använda och tänkte gladeligen torka mig i röva med den när lägenheten såldes!

Jag har en vän som läser till mäklare och hon säger att det är bra med en vit/ljus bas och sen välja en eller två accentfärger som ska finnas i små detaljer här och var i lägenheten. Då upplevs det som en röd tråd genom lägenheten och den blir mer "enhetlig". Ett annat tips från henne är att låta lyxiga/märkessaker stå framme och ta bort typ allt annat, då det säljer. Exempel i badrummet kan du ställa fram tex någon fin parfym och två-tre finare nagellack, eller kanske någon dyr hårinpackning, så får de potentiella kunderna känslan av att om de köper den här lägenheten kommer "lyxen" ingå. Viktigt att flaskorna och utseendet på produkterna utstrålar lyx 😉 Hittar du inget hemma så låna av en kompis, det har jag flera vänner som gjort, haha. Samma sak med någon fin olivolja i köket, och färska örter så känslan blir "åh här kan vi laga lyxig mat" 🙂 Sedan om ni har balkong tycker jag som någon skrev ovanför att ni kan lägga ut några filtar, ljuslyktor, en termos och några kaffekoppar, det ger ju verkligen en myskänsla 🙂 Sedan är bäddningen i sängen viktig, inte bara ett överkast, utan gå bananas med massa kuddar, flera lager, några filtar och låt påslakanen synas längst upp. Använd mysiga färger som vitt, beige, grått, kanske ljusrosa så det upplevs som harmoniskt! Sedan de klassiska lyxiga doftljusen såklart 😉 Det var mina mäklar-tips, hoppas du hittar ngt användbart. Tack för en bra blogg!

"Mäklartricket" – en flaska champagne i kylen. Haha. Då tänker köparna att de kommer få mycket att fira om de köper er lägenhet 😉 Annars är det superviktigt att vädra! Ofta gör mäklaren det, men det är alltid bra att göra det själv också. Även "goda" dofter kan skrämma bort spekulanter då det inte känns som "hemma" 🙂 Kram från en utbildad fastighetsmäklare

Vi hade visning igår och ska ha en ikväll och här är mina bästa tips: självklart kliniskt rent (vi fick beröm av mäklaren att vi hade städat så bra vilket får en att fundera om inte alla gör det?), inga handdukar hängande i badrummet utan ihopvikta på en bänk el likn (tänk spa). Som flera andra nämnt, bädda med överkast men vik ner övre delen så sängkläderna syns. Bulla upp med kuddar. Vi höll det väldigt opersonligt inne i lägenheten men tillät oss spåra lite på balkongen istället med massa färger, blommor etc. Vi ställde även fram en fin flaska vin och två glas på balkongen. Cheesy, men jag tror det funkar 🙂

LD: Ok, låter bra! Visste inte hur långt du kommit. Hoppas det går fint! Jag hade blivit frestad att köpa lgh om det stod lite godisskålar på borden och sånt.. hehe. Med fint godis i.

Jag har inte läst alla inlägg så kanske tipset kommit redan- men det jag tänkte på var trapphuset. Kanske första intrycken kommer redan där. en blomma, någon kul inredningspryl eller liknande, och något fint direkt utanför er dörr.

Lycka till!

Inga dofter, alltså inga doftljus, inga bullar etc. Vädra ur, ha gärna färska blommor men tänk på att det ska vara sådana som de flesta inte är allergiska mot, gärna tända ljus och ljuslyktor, ej doftljus. Städa och plocka bort så mycket som möjligt så det ser luftigt ut. Inga handdukar på toaletten om du inte köper helt nya gästhanddukar och inga hygienartiklar. Städa i skåpen, folk öppnar alla skåp för att kolla utrymmet. Om du tänker ta med dig micron så låt den inte finnas med på varken visning eller foto, gäller alla vitvaror och kaffebryggare m.m. Tvätta alla fönster. Håll dig till högst te färger i lägenheten så att det blir en enhetlighet och att det finns en röd tråd. Ha gärna fina kuddar placerade på sängen och bädda med överkast. Det är det jag kommer på nu, har själv precis haft fotografering av min lägenhet.

jag åkte hem och fixade mammas lägenhet i 2veckor innan fotografen kom. vi skalade också ner på det personliga, men det var inte sterilt utan beboeligt… jag gjorde några nya tavlor, köpte en ny bänk från loppis, allt för att få det att se tipp topp ut. det funka, mamma fick grymt mkt cash.

andra hus jag har sett har för lite prylar framme, det ska fortfarande se ut som någon bor där (någon som bara äter färskfrukt, läser inrednings tidningar och är sjukt ordningssam)

styla ordentligt!!!!!!

Vad som är "rätt" saker i kylskåpen och på borden beror ju på till vem bostadsförsäljningen vänder sig till – par i karriären, äldre, barnfamiljen? En barbapapa i barnrummet piggar alltid upp. Och leksaker i trä, typ Brio och sådär. Vid entrén är det bra att ställa ut ett extra skoställ för dem som tar av sig skorna, annars blir ju första lägenhetsintrycket en helrörig hall. Inte så kul.

Något ägarna måste ha haft fokus på var LJUSET. Inbjudande rum med mysiga lampor. Märktes väl efter att vi flyttat in, inte lika mysigt då inte:)

Skicka in en släkting/polare som pratar fint om grannar också. Haha!

Badrum och toalett bör vara så fräscha och luftiga det bara går.

Har ni balkong så gör något fint i en blomlåda och låt det se inbjudande ut där. Balkong är ju ett pervärde och något som folk gärna betalar extra för.

Utanför, försök fixa bort exempelvis cykelkaos, trista lappar och fula dörrmattor. Det är kanske överkurs men peta gärna ner lite blommande påskliljor i jorden om ni har en sån där tråkig buskrabatt utanför. kanske til å med ge sig på att putsa rutorna på porten om det är glasrutor i den.

Gör en liten broschyr med allt roligt och bra som finns runt omkring typ cafeér, bibliotek, bra pizzeria, stor lekplats, fin utflyktsplats, aktiva föreningar å ha gärna med ungefärliga avstånd till dem med.

Om visningen även innefattar gemensamhetsutrymmen, kolla över dem med i förväg.

När vi sålde huset satte vi upp en lapp i barnens rum där det stod att det var ok att låna leksakerna. Glada barn = glada föräldrar . Mäklaren sa efteråt att det var uppskattat.

Snittblommor som är vackra men inte doftar, karameller som är vackra och smakar gott (dessa två saker gjorde vi, det var uppskattat), och jag tyckte lappen som tillät barnen leka med leksakerna lät som en strålande idé! Och något gott att dricka lät också som en väldigt bra idé..

Har inte läst alla men detta är mina småtips:

– Plocka ner gardiner = mer ljus

– Rensa i köksskåp/garderober mm så det ser fräscht ut och man får intrycket av gott om plats

– Ställ fram en skål karameller där folk lockas att smaka, och det ser fint ut också

Hur lägger man upp vine-klipp på sin blogg? måste man posta dom på twitter först? eller kan man göra det direkt via telefonen?

Svar:
jag tar dela och bädda in. enklast är att dela på typ facebook och sen klicka på länken där. ej på mobil.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jättemånga bra tips! Jag tänker också på kylen – att se till att den är ordentligt storstädad både inne och utanpå! Diska alla hyllplan och lådor och putsa utsidan ordentligt. Blir alltid lite kladd eller smulor eller salladsrester någonstans, inte så fräscht!

Och om ni har duschdraperi eller liknande till dusch/badkar – se till att det är tvättat eller avtorkat! Också ett ställe där det fastnar massa skit som syns väl och är ofräscht.

Lycka till med försäljningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *