Kategorier
Vardagstrams

Krymplingen

Jag håller på att bli tokig. Ända sen jag var typ tio har jag haft Restless legs och det i kombination med sova och natt är ett jävla HELVETE. På senare år så har jag ibland så sjukt ont att jag bara vill grina. Ingen sömn får man heller när det är som värst. Och inte finns det nån bot heller så jag kan bara förbereda mig på ett liv av MER lidande.
Gaaaaah!
(Jag sov alltså inget i natt. Plus att Tamlin skallade mig femtioelva gånger och vet ni, om man har hängpattar och ligger på sidan och sover och det kommer ett barn klättrandes med armbågar och knän så GÖR DET JÄVLIGT ONT!)

20130824-155528.jpg
Ibland får jag känningar i händerna också. :-((((((

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Krymplingen”

Jag får RLS-problem av en annan medicin jag tar och för att motverka det de kvällar det blir som värst så tar jag just Sifrol. Och den fungerar riktigt bra för mig, så länge jag inte måste ta den flera dagar i följd eller öka dosen nån natt för då väger inte effekten upp biverkningarna. Men tar jag bara en nån gång ibland, högst två-tre dagar på raken, så får jag inga biverkningar alls.
Så Sifrol har verkligen räddat mig genom många annars sömnlösa nätter och jag är jätteglad att den finns. Det kan ju definitivt vara värt att prata med en läkare om iaf och få testa 🙂

Jag vet att vissa får någon slags medicin när de har kroniska krypningar, det är någon som också används på Alzheimers. Det kanske du vet redan, men ifall du inte hört det, så har du hört det nu! Hoppas du får ordning på det, jag har det tidvis nuförtiden också och det är OUTHÄRDLIGT.

låter apjobbigt! Har du provat att träna ben, asså köra nåt benpass typ? min kille har en mildare variant och av restless legs tycker det blev bättre av regelbunden träning… annars vet jag inte.

Får jag ge ett tips? Gå till läkaren och be om en MR, för det kan vara din rygg som är problemet. Det är skitjobbigt att inte få sova. Tro mig, jag vet.
Jag har nervsmärta och äter medicin mot det och då får jag oftast sova. Hoppas du kan få hjälp!

Äsch! jag som hade tänkt att skriva om Magnesium, Zink, Omega-3, B- & D-vitamin och Boll- eller Kedjetäcke. Men det flesta saker har nog alla redan skrivit.
Hoppas du blir bättre till nästa natt!
🙂

Jag har också lidit fruktansvärt utav det, och nu när jag är gravid har det varit ett rent helvete!
Ända tills jag började ta magnesiumtabletter, då slutade det helt. Värt att testa 🙂
Även ett glas grape tonic varje kväll ska hjälpa. Och sova med en kudde under bena.
Lycka till, vet hur jobbigt det är!

Det kan finnas bot. Ta två kryddmått magnesium i citratform 3-4 gånger per dag. Öka om du känner för det. Tar du för mycket per gång går överskottet ut i tarmen och du blir lös i magen (det är det ”värsta” som kan hända – inga andra bieffekter). Det skall vara ”i citratform” av någon anledning. Företaget har en FB-sida där man kan be om råd eller leta ytterligare info. Jag och många med mig har blivit hjälpta. Myrkrypningar är skitjobbiga! Vill du testa så är detta produkten: http://www.hightechscandinavia.se/index.php?id_product=178&controller=product&id_lang=6

Har själv RLS. Jättejobbigt. Även om mina problem växlar väldigt till att inte kännas av alls till att märkas väldigt väl. Kommer i både armar och ben, plus att det kan leda till att jag som rör benen under natten. Sen kan det gå veckor utan problem alls.

Jag ser att det skrivits tidigare men det tål att upprepas magnesium, vitamin B12 och järn! Brist på dessa kan orsaka krypningar, stickningar, domningar och smärta i både ben och armar. Har du brist så hjälper det heller sällan att börja äta bättre eller att ta en multivitamin/-mineraltablett eftersom de inte är starka nog för att korrigera bristen. Innan du tar tillskott av järn bör du först få kollat på VC att du har järnbrist, för för mycket järn är farligt. Vitamin B12 däremot är vattenlösligt och helt ofarligt så det kan du prova själv, även magnesium ka du prova själv utan att riskera något. De bästa sorterna finns på hälsokosten och titta efter B12 av formen kobalamin och magnesium i form av magnesiumcitrat, och båda två i terapeutiska doser. Det är inte alls osannolikt att det löser problemet och att du får sova gott efter någon vecka. Dessvärre hjälper det dock inte mot kravlande kottar. 😉
/Charlotta

Ser att många gett massor av tips. Mitt ex hade RLS och jag fick efter många om och men iväg honom till husläkaren. Där fick han tabletter som han tog en timme före sänggående och hade då inga problem alls efter tio års mycket jobbiga nätter. De hetter Adartrel och fungerade mkt bra.
Lycka till
Ulrika

Ajaj… Gå och prata med din husläkare bums! Så här ska du inte behöva ha det. Som flera skrivit tidigare i tråden så finns det bra medicinering att prova mot RLS, t ex Sifrol, efter att man uteslutit järn-, folsyra- eller B12-brist som huvudanledning till RLS:en. Ett tips: Problemen kan bli värre av koffein, så om du dricker mkt kaffe och te kan det vara värt att prova att dra ner lite ett par veckor.

Jag har också krypningar, i ryggen. Tror det beror på graviditeten. OM du nu (mot förmodan) inte testat tidigare tips är det ju värt det! Träning hjälpte en vän till mig…
Själv har jag nada tips och oftast hjälper det föga då den man tipsar redan testat det mesta 🙂 Att inte få sova gör en ju klart lite, ja… Knäpp! Jag är iaf beredd att offra mkt för en natts ostörd sömn. Bland annat läggs barnet ibland i annan säng så hängpattar, hängmage och andra kroppsdelar får vara ifred!
Lycka till!

Jag har haft samma problem! Yoga har hjälpt mig i förebyggande syfte, men när det är som värst hjälper typ… ingenting! Det är så otroligt frustrerande. Har således inga konkreta råd att ge, förutom att ta upp det med din husläkare nästa gång du är där. Jag fick sömntabletter, men de vill man ju inte ta regelbundet… hmm.

Gör du yoga? Med risk för att låta som en sån där jobbig, nyfrälst jävel; yoga hjälper tamejfan mot allt. Det hjälper mig mkt mot ångest, ischias, PMS, knäproblem, ryggvärk och sömnsvårigheter så jag kan hoppa upp och sätta mig på att det finns övningar som hjälper mot RLS.

Du har fått många goda och välmenande tips. Jag hoppas det känns uppmuntrande och så stöttande som jag tror det är avsett.
Jag har själv funktionsnedsättningar, och ibland bubblar det över. Då vill jag bara få klaga och svära och säga vilket skit det är. Då är jag tämligen ointresserad av lösningar (har provat allt utom att dansa baklänges runt ett kyrktorn vid midnatt med en liljekvist bakom örat).
Ibland behöver man få vara ledsen och uppgiven. Tips och förslag kommer ofta ur omtanke, men ibland är den omtanke jag behöver att bara få vara i min ledsenhet. Kanske är det inte alls så för dig. Men du har min sympati.

Men varför inte låta barnen sova i egna sängar? Mina tvillingar har sovit själva sedan de var 4 månader. Jag lägger dem bara med en flaska mjölk och sen sover de 12 timmar. Med storebros samsov vi och han har fortfarande störd sömn vid 7,5 års ålder. Det är bra för hela familjen att lära barnen tidigt o sova själva.

Hej, såg att någon redan tipsat om parkinson medicin. Jag är sjuksköterska och det är vanligt att Madopark (parkinsson medicin) används mot restless legs. Du kan ju prata med en läkare och kanske få prova?
Ps Jag gillar din attityd och åsikt ang att samsova med barnen. Ska själv ha en liten bebis i december och vi är helt förberedda på att sova allihop tillsammans. Varför ska föräldrarna sova ihop men barnen absolut sov själva?? Jag har sovit i mina föräldrars säng hur ofta och när jag ville under hela min uppväxt och det har INTE skadat mina sovvanor!

Jag lider med dig! Jag väntar på en remiss till neurologen för att jag fick biverkningar av standardbehandlingen (Sifrol). Har du provat att blöta ned en handduk i iskallt vatten och vira in fötterna och benen i den? Det låter knäppt men benen domnar typ bort då. Det hjälper mig just nu iallafall.

För mig hjälper magnesium men jag behöver en högre dos än rekommenderat dagligt intag. Jag behöver 500mg av Ledins magnesium varje dag som grunddos och sen ibland ytterligare en tablett vid PMS eller när mina tarmar strejkar så upptaget blir dåligt. (Ledins är tydligen inte bästa sorten men den är billig och funkar för mig)
Andra mineraler som kan hjälpa är kalium, järn och kalcium. Funkar inga mineraler eller andra naturliga metoder (strumpor, täcken osv) så finns medicin som man kan få utskrivet. Det är samma som mot Parkinsons sjukdom. Själv tycker jag man ska testa de naturliga vägarna först då mediciner ofta har allvarliga biverkningar men det är bra att det finns hjälp att få.

Supermagnesium från hälsokost är min räddning. Fungerar för mig och känns mycket naturligare än mediciner. Ett plus är att magen fungerar mycket bättre, men de kan göra en trött, så ett par innan sängdags är att rekommendera.

En viktig fråga till er som vet!
Kan smärtan från Restless leg syndrom vara begränsat till leder?
jag har sen tidig tonår haft problem med plötslig och konstig smärta i leder, det passar inte in på reumatism eller något annat uppenbart
det börjar ofta i en led och ”vandrar sen” jag har aldrig haft det i fötterna eller händerna, utan i vrist, knä, höften, handled, armbåge och axel
oftast så är det bara vrist och knä, den är ofta bara på en sida men kan ”vandra” upp och ner och till andra sidan
Smärtan känns som att leden trycks ihop och dras isär samtidigt brutalt
det sticker, dunkar, spänner och trycker, gör riktigt jävla ont!
det blir inte rött, det svullnar inte och blir inte varmt, det kan komma året runt och när jag inte gjort någonting och när jag ansträngt mig mycket, det bara dyker upp utan förvarning, alltid på kvällen och sitter i ca. 4-12 timmar
det enda som lindrar är maxdos av smärtstillande och att hålla leden varm, väldigt varm!
om det är benen så kan jag sätta mig i kokhett vatten, alltså sticker jag ner något som inte är påverkat så bränner jag mig, men där det gör ont, känner jag ingenting, bara skönt och smärtan domnar bort
alltså när jag får det så kan jag inte sitta stilla, för det gör så ont, men jag kan heller inte vandra omkring, för känns inte som att benen håller (jag har även vid 2 gånger fallit ihop när jag haft det)
Jag har under hela den här tiden haft B12 och Järnbrist i perioder, såg att det kan påverka syndromet, men vet inte exakt om det hänger ihop helt
har blivit ignorerad av läkare väldigt länge och litar inte något vidare på dom.. har ofta blivit tillsagd att det är växtvärk, överansträngning eller bara sitter i mitt huvud..

Jag fick det när jag var gravid med nummer två, det var horribelt! Jag lider verkligen med dig som måste leva med det. Jag såg att någon här ovan tipsade om en blöt kall handduk, det körde jag med och det lindrade en liten stund.. bättre än inget. Brukade duscha ben och fötter med iskallt vatten i duschen också. Några andra Knep kom jag aldrig på..

Jag har också Restleslegs och får Sifrol mot det. Fungerar superbra! Dock vet inte så många läkare om att den medicinen hjälper,men vissa mediciner som parkinsonpatienter från fungerar bra vid restleslegs, så som Sifrol och Madopark. Det är ett rent helvete att ha restleslegs, man blir smått galen av värken och myrkrypet.

Hej!
Ser ju att du fått en massa tips & om du har haft detta sedan du var 10 år kan jag tänka mig att du testat det mesta….men jag ville ändå bara slänga in denna länken (just in case att det hjälper) :
http://www.icepower.net/se/
Jag har haft RL sedan jag var liten men det har kommit och gått i omgångar. Dock var det hemskt under mina två graviditeter, den senaste förra sommaren. Syrran som var grav samtidigt med samma problem tipsade mig dock om denna kylgelen som funkade rätt bra!!! Om jag masserade benen med den innan jag gick & lade mig så kändes det inte alls lika illa….(A word of caution dock, om du har tänkt att klia dig eller göra annat trevligt i grottområdet efter du smörjt in dig – tvätta händerna först annars blir det åka av på ett icke önskvärt sätt…trust me, been there done that….haha…)
Och ja, det gör så jävla ont att få kavlade tuttar….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *