Kategorier
Vardagstrams

Men vore det inte lite mysigt med lite hakkors på Berns?

Vet ni, om jag gick ut och ställde mig på gatan i typ en halvtimme så skulle jag under den tiden stöta på typ hundra mörkhyade kvinnor. Minst. (alltså ok, inte i segersäng men i stan iallafall)

berns blackface

Berns hade fyra månader på sig att hitta en mörkhyad statist. Under dessa fyra månader så gissar jag att de inte ägnade nån tid alls åt att hitta nån som kunde spela Josephine Baker, utan istället satt de antagligen och smekte sig själva nånstans i ett fikarum, för när det var dags för spektaklet så nöjde de sig sonika med att låta en VIT KVINNA MED BLACKFACE spela legenden.

Skärmavbild 2013-08-01 kl. 21.28.23
Jag tror snarare det varit brist på hjärnkapacitet.
För er som inte har koll på blackface och som inte orkar googla kan jag säga som så, att de lika gärna kunnat klä in salongerna med nazistflaggor.
Skärmavbild 2013-08-01 kl. 21.35.10

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Men vore det inte lite mysigt med lite hakkors på Berns?”

Ja men fy fan det är så jävla sjukt. Och säger verkligen någonting om att människorna på Berns har ett allvarligt problem med vithetsnormen. Hur tänkte dem liksom? Ehh få se nu är någon här mörkhyad..? Näee men det är ju lätt fixat vi tar dig och lite brunkräm på det..Perfekt!
Jag får så extremt mycket skämsrysningar å deras vägnar.

Blir så sjukt provocerad av svaret ang detta som gavs till aftonbladet.
”Annika Frisch beklagar den uppkomna situationen.
– Det var aldrig vår mening att någon skulle ta illa upp, vi gjorde det här med våra bästa intentioner. Vi är otroligt ledsna om någon tolkar det här som rasistiskt. Vi har uppmuntrat svarta artister att uppträda här i alla år, så det här känns otroligt tråkigt, säger hon.”
Istället för att erkänna och medge att det är rasism så säger en att det är ledsamt om det uppfattas som rasitiskt??!?!? Så det är värre att uppfattas som rasistisk än att faktiskt agera rasistiskt? OCh kommentaren vi har uppmuntrat svarta artister att uppträda här” är ju ungefär samma so matt säga att jag har en svart kompis så jag kan ju inte vara rasistisk.
så jävla provocerande.

Det skulle vara intressant att höra hur deras lösning gick till. Satt de samlade kring bordet och slet sitt hår av förtvivlan när de inte kunde hitta en endaste svart kvinna?
Hur reagerade alla andra när ett ljushuvud kläckte idén att de kunde måla om en vit till en svart?

Men detta handlar ju inte bara (eller alls) om huruvida man ’hittar’ en svart kvinna för att spela Josephine Baker eller en vit man för att spela guden Tor.
Att man ur konstnärligt syfte väljer en annan person än den som är absolut mest bildlik personen som ska gestaltas är väl ändå ganska accepterat.
Att man sminkar någon till en annan etnicitet (vilket ju inte gjorts i Tor-fallet, men som B Ismael ’helt korrekt’ gjort i sin kommentar) är däremot något helt annat – i detta fall dessutom i form av blackface med alla konnotationer det har.
Det finns minst (!) två diskussioner här:
– den ena om konstnärlig frihet och medvetenhet vad gäller gestaltande av historiska eller mytologiska figurer
– den andra om strukturellt förtryck, som det ju är när man i svaret hänvisar till ’brist på svarta statister’ (som ju är lika svårt som att hitta som kvinnliga styrelsekandidater/föreläsare etc..)
Det tredje, som väl inte är så mycket att diskutera, är aningslösheten (i bästa fall) eller den totalt osminkade (ha!) rasismen som ligger bakom hela Bernssaken – och som inte alls går att jämföra med Branagh/Elba/Tor-saken, där det väl är just konstnärlig frihet och medvetenhet som ligger bakom valet (och varken rasism eller aningslöshet). Dessutom: Joséphine Baker vet vi en hel del om hur hon såg ut, Tor lite mindre.. kanske såhär: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Thor_statue_reproduction.jpg eller såhär: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Three_kings_or_three_gods.jpg frågan är vilken skådespelare som bäst skulle göra det jobbet..
/M

Jag måste bara tacka dig Lady Dahmer.
Jag är 15 år och råkade trilla in på din blogg för kanske ett år sedan, och jäklar vad jag utvecklats och hittat mig själv sedan dess. Först tyckte jag att du var konstig, extremt pinsam och lite läskig. Då och då klickade jag mig in, och efter några månader så började jag tveksamt att följa dig på bloglovin. Nu har du i kanske ett halv år varit min främsta förebild och någon vars blogg kunnat klicka mig runt på i timmar, och varje gång fått aha-upplevelser och förstått lite mer.
När jag började högstadiet var det värsta jag skulle kunna tänka mig att komma till skolan med orakade ben och osminkad. Jag och mina vänner höll stenhårt fast i alla normer om hur kvinnor skulle göra och bete sig. För killar gillade ju inte tjejer som tog plats eller sa emot, och var man inte accepterad av dem var man världens loser, en förlorare. Det var de som bestämde vilka som var något eller inte. Jag var en av dem som suckade åt tjejerna som var för fula eller inte fnissiga nog att bli accepterade av killarna.
Men genom att läsa din blogg började jag märka och se saker. Hur töntiga mina kompisar är som inte vågar gå på Ica orakad i shorts och osminkad i skräcken att träffa någon bekant. Eller hur fel det är när två av våra klasskompisar hånglar på en fest och tjejen blir en slampa och killen en ”kung”. Jag har börjat märka hur mycket mer högljudda mina killklasskompisar är än tjejerna, hur mycket större och hur mycket viktigare de verkar tro att de är och hur tjejerna bara fnissar och gör sig till och inte alls märker hur förnedrade de är.
När jag sedan börjat kalla mig själv för feminist, vilket var några månader sedan, vågade jag inte berätta för någon om mina åsikter. Jag vågade fortfarande inte sluta raka benen eller ens följa feministiska konton på Instagram. Istället smygläste jag fler och fler bloggar, och mitt intresse och förståelse växte.
Idag har jag orakade ben och förstått hur elak mina föräldrar egentligen är när de talar om för min lillasyster hur fin hon är i rosa klänningar eller förklarar för mina brorsor att killar inte har målade naglar.
Idag finns ingen rädsla över hur andra ska reagera när jag berättar att jag är feminist, idag skiter jag i om folk skulle se att jag följer feminister på ig. Idag förstår jag att människorna som tycker att feminister som är dumma i huvudet i själva verket borde vara de som inte vågar presentera sig själva.
Nu ska jag till hösten börja nian och kommer antagligen bli kräkless, arg och grymt irriterad på alla idiotiska normer som jag, tack vare dig, lärt mig att se. Men satan så bra den synen är ändå, och satan vad jag ska visa mina fortfarande blinda vänner och folk runtom mig hur det verkligen är och lära dessa hur vi tillsammans ska FÖRÄNDRA. Förändra allt som är fel fel fel. Precis som du lärt mig.
Jag hoppas att du märker hur du förändrat mig och hur du gett mig ett helt nytt sätt att tänka och förstå. Och hur grymt tacksam jag är över det du gör!

Detta är verkligen helt sanslöst! Så om det inte gick att få tag på några registrerade statister så är det alltså stört omöjligt att lösa på annat sätt än att måla en vit person brun?! För aldrig någonsin har en ju hört talas om möjligheten att faktiskt bara fråga en person som inte registrerat sig som statist om de har lust att ställa upp? Näe, det kan ju omöjligt gå. Det kan ju inte ens vara så att flera skådisar faktiskt har upptäckts ute på stan? Nämen usch, nu ska vi inte bli sådär icke-rasistiskt konstruktiva när Berns bara ville bläffa på lite färg på nån för att lösa problemet.

Natasja, du sa en gång att du uppfostrar dina barn olika. Du vill att Tamlin ska upplevas som snäll och Ninja som en som tar för sig.´
Det kanske är detta som gör att du vill vara nära Tamlin hela tiden,att ninja uppfattar det som att du bara älskar honom.
Du har helt enkelt format dem´till det du ville.

http://www.statist.se, en snabb sökning (tog ca 1 sek) gav på första sidan flertalet WOC i Stockholmsområdet.
Det här är fan en av de sjukaste nyhterna jag har läst på länge, hade jag besökt Berns hade jag börjat bojkotta men det kan man ju inte ta till.. Vad jag antar hände är att de hade en lista med folk de brukar anställa/någon i teamet brukar anställa/osv och den listan innehöll endast vita kvinnor (inte särskilt förvånande men sjukt förargande) att de då varken kände ”men shit, vi har inte en enda WOC of i vår vanliga repertoar det måste vi ju ändra på”, eller kom på tanken att Blackface är extremt förnedrande ur ett historiskt perspektiv är hemskt.

Detta är en förolämpning mot både Joséphine Baker och alla mörkhyade skådespelerskor som söker jobb. Baker var en frontfigur i medborgarrättsrörelsen, den enda kvinna som höll tal vid Linconlmonomentet samtidigt som Martin Luther King och hon tillsammans med sin man skapade sin”regnbågsfamilj ” (de adopterade barn från hela världen för att visa att alla människor kan komma överens). Hon vänder sig nog i sin grav nu.

Hejsan!
Jag hade tyckt att det vore intressant att höra vad du tycker om detta inlägg : http://www.arsinoe.se/barnafodarideologin/ . Jag blev ganska upprörd när jag läste det och det verkar vara ganska olika uppfattningar bland kommentarerna så jag hade, som sagt, tyckt att det vore roligt att läsa din syn på saken då du uppenbarligen har fött barn. Alltid kul med olika vinklar på problem tycker jag!
Hoppas du har en fin sommar annars!
Vänligen Louise

Är det du som kommenterade: ”Jag trodde att det var ett skämt, något sorts sjukt, försenat aprilskämt…Automatisera barnafödande?! Wow, snacka om att se på det ur en konstig synvinkel. Precis som skrivits ovan, ge bättre möjligheter för de kvinnor som väljer att skaffa barn. Ökad ersättning, bättre vård samt möjligheter för dem som vill använda bedövning etc. Hur kan det ses som något negativt som ska avskaffas att bära på ett barn? Det är redan ett fritt val att skaffa barn eller inte…jag förstår inte vad problemet är? Det finns inget som tvingar någon att genomgå en hemsk, smärtsam förlossning. Det finns hjälpmedel, det är bara att använda. Krävs det förbättringar? Ja. Helt klart borde det finnas bättre stöd för kvinnor som väljer att skaffa barn. Skulle en lösning vara att inte vara gravid? Alltså det är verkligen märkligt hur du kan se en värld där människor produceras på löpande band som en utopi. Det låter snarare som en beskrivning på någon hemsk sci-fi. Jag är glad att den världen inte kommer att bli verklighet.”? Det var en ganska otrevlig och okonstruktiv kommentar.

Den här grejen är så jävla sinnessjuk. Hur kan de vara sådana idioter. Det värsta är dock hur polisen verkar ha hanterat de protester som var utanför Berns, bland annat anklagade de människorna som genomförde den till att uppvigla till brott, fast det enda de gjorde var att stå utanför och visa att de visst finns svarta kvinnliga statister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *