Kategorier
Vardagstrams

Naturlig skönhet är få förunnat

Elaine Eksvärd säger bestämt att hon aldrig vill bli en skönhetsfixande storasyster för vår lillasystergeneration. Men då är jag fräck och säger att det är hon ju redan!  Hon skriver även att hon vill gå med sina snygga naturliga bröst och inspirera andra att vara detsamma och där tänker jag med ett sting av barnslig avundsjuka och bitterhet att KUL FÖR DIG då som har de där snygga lökarna som många av oss andra bara kan drömma om. (eller operera oss till.) För det där med naturlig skönhet, det är ju ganska få förunnat och har man inte vunnit i genetiklotteriet så är det kört.

Dessutom så är den där naturliga skönheten sällan speciellt naturlig ändå. Du ska raka, fila, klippa, putsa i all oändlighet. Det är ju fan mycket lättare att duga om man får ta till det stora artilleriet än om man ska förlita sig på naturen. Tyvärr. Vilken ångest detta medför.

Men man snackar ofta om de onaturliga skönhetsidealen med allt vad det innebär, botox, silikon osv, som kvinnornas största hot men jag ser mer problem med det här naturligare idealet. Och jag lurar inte mig själv att tro att mitt val av hårfärg, piercing eller tatueringar har mer med fri vilja att göra än Lottas val att ta botox. Jag säger inte att det är bra med ingrepp, men jag tycker vi ska vara jävligt försiktiga med att peka fingrar åt andra håll när vi egentligen borde rannsaka oss själva.

Att vara emot ingrepp känns för mig fel eftersom att jag är för människors rätt till sina kroppar. Jag kan däremot välja att själv avstå dem. Vara emot dem för EGET PRIVAT bruk utan att för dens skull moraliera kring andras vanor och val.

Sen är det givetvis så att vi bör diskutera och problematisera ångesten som många kvinnor känner kring sitt yttre. Självklart är det ett problem att så många kvinnor tror att de måste lägga sig under kniven (eller nålen) för att må bra. Varför är det så många kvinnor som tycker att de behöver ändra på sig för att duga? Det är ju DÄR kärnan ligger.

Problemet ligger i kravet att vara vacker, inte i verktygen vi använder för att ta oss dit.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Naturlig skönhet är få förunnat”

Ännu ett inlägg som får en att fundera. Att följa din blogg är rena utbildningen. Speciellt det där med att ge komplimanger fastnade hos mig. Det ligger numera och skvalpar permanent i bakhuvudet, speciellt när det kommer till hur jag kommunicerar med min yngsta syster (8 år). Har följt din blogg i typ fyra månader eller vad det kan vara och shit vad jag har vuxit. Det är rätt coolt. Tack!

Jag har länge velat operera mina bröst men har känt en stor ångest inför det eftersom jag inte vill bli dömd för en blåst och ytlig person eller ännu jobbigare att jag skulle ha gjort det p.g.a ett patriarkal förtryck och känt ett tvång. Den typen av moraliserande feminister får mig faktiskt att må sämre.

Jag ser inget problem med det ”naturligare idealet”. 1: Av naturen ser folk väldigt olika ut. 2: Skönhet är något subjektivt. Så länge vi på riktigt bejakar det naturliga idealet är det inga problem. Då räcker det med att vara naturlig för att vara fin i någons ögon. (Är det viktigt att ”alla” tycker att man ser bra ut? Varför, i sådana fall?) Grymt praktiskt!
Med barbiedocksidealet ser jag dock bara problem. Knappt någon människa är född till att se ut så. Det är en kamp att uppnå det idealet. Slöseri med tid, pengar och sin egen självkänsla. Vi är värda bättre än att klämmas in i den mallen!

Jag håller inte med. Tanken att skönhet skulle vara subjektivt är så orimligt naivt. Det vi uppfattar som vackert har biologiska orsaker. Symmetri spelar t.ex en stor roll. osv. Utöver det biologiska så påverkas vi ALLA av rådande normer.

Vilket intressant inlägg du skrivit idag!
Skönhet är mycket olika saker tycker jag. Det jag har märkt för egen del är att de ansikten som påminner om de människor jag lärt mig att relatera till (dvs skapat en anknytning till) attraherar mig. Människor som jag känner mig väldigt trygg med blir de vackraste jag vet.
Sen kommer man aldrig ifrån att ett rum som är inrett i balans ( med färgskalor & möblering som skapar skönhet) utstrålar en annan slags skönhet än det mindre genomtänkta rummet gör och på samma sätt är det med människors utseende.
Jag håller inte med om att människor bör ha fullständig rätt till sin egna kropp på det sätt ni beskriver.
Det jämför jag lite med att ge sitt barn fullständig bestämmanderätt över sin kropp. Alla vuxna människor klarar inte av att begränsa sig själva eller kanske pga negativ självbild utsätter sig för risker dom annars inte skulle ta. Jag anser att lagstiftning behöver finnas för utsatta människors skull så de förhindras att skada sig själva. (Mänskligheten stöttar upp då tycker jag) Däremot är det än så länge (för mig) en svårbedömd fråga var gränsen ska dras när det kommer till människors fysiska hälsa och skönhet…

Men vem är det som säger att hon har ”snygga naturliga bröst”?!? Det är ju hennes åsikt. Om man älskar sig själv älskar man ju sina bröst också. Mina är av den storleken att vissa säkert hade velat lägga i silikon, men jag vet också såna som gärna hade haft min storlek för att slippa värk i axlar osv. Men det jag vill komma till… Elaine skriver ju bara… gilla det du har.
För mig som är småtuttad har alltid tanken på såna momsisar som du har förknippats med moderlighet och värme. Stora, små, häng, ickehäng är ju inte där problemet ligger. Det ligger i skallen hos de som tycker utsidan är viktigast.

Men är inte det väldigt mänskligt att jämföra sig själva med andra. Det ligger i våra gener att göra oss attraktiva för det motsatta könet. Då kan ju frågan vart gränsen går mellan det ”naturliga” och det skapade behovet? Nu när man faktiskt kan göra om hela sitt utseende med hjälp av operationer och kemikalier så förstår jag att vissa tar chansen. Man kan ju hävda att det kanske är dessa farliga och potentiellt icke lyckade operationer som man borde motverka. Skulle hata att se ett samhälle där det är norm att operera sig.

Jag håller definitivt med om att alla ska få göra vad de vill med sin egen kropp; jag tycker inte att någon ska få bestämma om jag ska äta chips till jag väger 100 kilo, lika lite anser jag att någon annan har rätt att hindra mig från att operera in ett par DD-tuttar om jag vill. Men jag vet inte om debatten i detta fall handlar om min rätt att göra si eller så med min egen kropp heller…
Det stora problemet som jag ser med att skönhetsoperationer är det enda sättet att uppnå idealet är ju att det är så mycket mer riskfyllt än t ex smink eller fejkhår. Man måste inse att det är en gigantisk skillnad i risk mellan att sövas ner för en bröstoperation och att blondera håret.

Du är SÅ klyftig. Vill va som du.
Själv har jag ingen naturlig överläpp. Den existerade inte. Inte en jävel kommenterade detta, men jag mådde dåligt av det. Man ska ju liksom ha en överläpp. Jag såg dessutom alltid lite sur ut. Men nu finns den. Var förut lite ”emot” det men är nu så jävla nöjd att jag tog steget att göra det. Fuck vad andra säger. Och fuck i att den inte är ”naturlig”.

Utseende är sån ångest. För det känns som en aldrig duger.
Trots att jag är vuxen, passerat trettio och liksom vet mitt värde som människa så fastnar jag i denna utseendehets. Blir grinfärdig om killen inte ger mig komplimanger eller en kväll inte vill ha sex (för då är det ju MIG det är fel på, jag som är osexig. Inte att han kanske inte är sugen…)
Trött på att höra att jag är hårig (nähä), trött på att höra män jämt snacka om stora tuttar och naturligt vackra kvinnor och så vidare.
Sen om en skulle komma där utan smink, orakade ben och ingen BH så ser de förskräckta ut.
Och alla dessa kvinnor som synar en uppifrån och ned med ett höjt ögonbryn. För att en kanske inte är så uppsminkad, föredrar gympadojor framför klackar osv.
Jag har väl fått ”ynnesten” att ha ett fint ansikte, jag ser bra ut helt enkelt. Men inte kan jag suga åt mig att jag är det, eller att folk tycker det. Utan då blir mitt fokus enbart på att jag är tjock, har mörkt hår på kroppen, inte har snygga ”naturliga” tuttar osv.
Vill vara nöjd och glad. Är innerligt trött på människor som predikar att alla är vackra och man ska älska sig själv för den man är osv. För att sedan gå och köpa dyra märkeskläder och fint smink, träna som galningar (för att de vill vara friska och sunda, det har absoluuuut inget att göra med utseendet. Vilket det så klart har).
Ofta är dessa unga, framgångsrika personer med fördelaktigt utseende.
Visst, skönhet, attraktion osv är subjektivt. Alla gillar olika. Men normerna spelar så jäkla stor roll. Som detta med att avnormalisera kvinnlig kroppsbehåring, att ålders- och viktrasism är så utbrett. Jag menar, människor (som förmodligen är awesome) blir bortvalda och ratade för att de är för gamla eller för tjocka. Av partners, av jobb och i alla möjliga sammanhang.
I vissa kulturer ska en kvinna vara rund, det är en norm.
I vår kultur ska en kvinna vara smal men gärna ha stor byst, det är också en norm.
I vissa kulturer är det önskvärt att vara lite försynt och tillbakadragen. I andra ska man vara utåtriktad.
ALLA påverkas av normer och trender, allt annat är som du skriver, naivt. Jag vill duga som jag är, jag vill inte att någon ska behöva gå omkring och stolt visa sina ”naturliga” bröst, för att andra ska känna att det är okej att ha det. Det ska bara vara så, att alla bröst är okej, alla utseenden, stilar, kroppsstorlekar, personligheter och gud vet allt annat.
I stort sett ingen människa kan leva upp till en norm, och vi gör oss olyckliga på det, fast vi duger precis som vi är. Eller ja, borde duga som vi är.
Kärlek till dig och alla andra som jobbar hårt för att föra ut budskapet och få igång diskussionerna.

Ahhh! Vad skönt att du var här och kommenterade själv, jag var precis på väg in för att skriva samma sak.
Det här
”Hon skriver även att hon vill gå med sina snygga naturliga bröst och inspirera andra att vara detsamma och där tänker jag med ett sting av barnslig avundsjuka och bitterhet att KUL FÖR DIG då som har de där snygga lökarna som många av oss andra bara kan drömma om.”
verkar ju vara produkten av en total missuppfattning. Eller ja, jag hoppas det iaf för annars skriver ju LD att hon i själva verket är avundsjuk och bitter på att du har en nice självbild trots att du upplevt att din kropp förändrats på ett sätt du först inte var bekväm i och det hade ju varit minst sagt konstigt.

[…] Lady Dahmer skriver om detta att vara naturligt vacker, och jag finner det svårt att inte brista i gråt över konceptet. Jag är ju verkligen inte alls sådär naturligt vacker som man skall vara – inte motbjudande ful på något sätt, inte något puckelryggigt, dreglande missfoster, men jämför nu med Naturlig Skönhet som den framställs. Och titta, hon är inte alls perfekt, hon har ju sitt naturligt vackra hår ner över ena ögat, och ändå älskar han henne trots allt detta, eller på grund av det eftersom hon ju har vett att vara så naturlig och inte förstöra sig med sitt kladdiga smink. […]

Jag håller med lady till 100 %! Även om ideal ändras från kultur och tid så har skönhet alltid en gemensam nämnare. Nämligen symmetri. Om man ska snacka skönhet vetenskapligt vill säga. När man pratar om olika preferenser pratar vi inte bara skönhet utan då är det ju även andra faktorer som spelar in. När vi söker en partner tex söker vi ett utseende som komplettera vårt eget så våra framtida barn ska få så symmetriskt ansikte som möjligt. Sedan söker vi även en partner med en viss personlighet och lukt. Det som skrämmer mig är hur viktigt utseende är för många idag speciellt kvinnor så det är inte alls konstigt att vi vill operera oss osv. Om vi bara kunde acceptera att alla inte är vackra skulle vi må så mycket bättre och strunta i att se ut som liv Tyler… För nej utseende botar inte aids. Just nu har jag inte tänkt att operera mig men jag är fortfarande ung så vem vet om 10 år när botox kanske kan köpas på Ica… det jag tänker dock är ju att även om jag förändrar mig själv ändras inte mina gener och mina barn kommer kanske att få mina mindre vackra delar. Vill jag då att de ska må dåligt över deras utseende eller vill jag att de ska må bra och hellre inte bry sig. Helst det senare men med tanke på hur vårt samhälle utvecklas till så kommer mina barn inte ha en chans. Det är så synd.

Att vara vacker har egentligen att göra med att man vill vara omtyckt, älskad och beundrad. Klart jag vill vara det! Därför blir det sån hets att fixa till sig. Och detta med tex vad du skriver om botox hör inte saken bättre. Varför kan ingen inse att vi ska tycka om oss själva för den vi är? Att förstå vilket mirakel vi egentligen och att kroppen fungerar. Var hamnar fokus egentligen? Och varför gör vi detta i grund och botten?

Jag blir väldigt provocerad av att människor känner ett sånt tvång att vara vackra. När skönhet blir det viktigaste en person har. Jag blir illa berörd av gynoplastik där människor offrar sin egen sexuella njutning för att underlivet skall se mer tilltalande ut för en partner. Jag menar samtidigt att folk har rätt till sina kroppar och till att göra vad de kan för att må bra, det är närmast en skyldighet man har mot sig själv.
Men som jag ser det är naturlig skönhet något som går att finna hos alla. Jo, faktiskt. Jag tråkas ut av likriktning, ju likare människor är varandra, graviterandes mor ett snävt ideal, ju tråkigare tycker jag världen blir att betrakta. Det gör mig knappast bättre än andra att jag tycker så, jag är väl lika egoistisk som de flesta antar jag.
Jag blir lycklig av att se människor som verkar trivas i sig själva, då uppfattar jag dem som vackra oavsett form, färg, storlek, kön, ålder. Jag blir beklämd av människor som behöver bli speglade av andra inom en snäv mall för att uppfatta att de duger. Jag blir beklämd av ankläppar. Men jag piercar, tatuerar, sminkar. Jag sätter mig inte på några höga hästar och tror att jag är bättre eller friare än andra. Jag bara sörjer att idealet är så snävt att alla dessa vackra människor går runt och har ångest och komplex.
http://en.wikipedia.org/wiki/Orlan#The_Reincarnation_of_Saint-Orlan

”Problemet ligger i kravet att vara vacker, inte i verktygen vi använder för att ta oss dit.”
Fast du måste väl ändå erkänna att vissa verktyg är mer skadliga än andra.
Att sminka, raka, färga hår, noppa och sola är ju långtifrån lika drastiskt och riskabelt som att operera sig, spruta in gift under huden, bleka huden med farliga kemikalier eller svälta sig smal. Även om det är ett uttryck för samma skönhetshets (många gånger) så finns det en gradskillnad. Att påstå att sminka sig är samma sak som att operera in silikon är att blunda för att inte bara utseendehetsen ökat utan att även de drastiska metoder folk tar till för att leva upp till dem säger något om vår syn på kvinnlig skönhet.

Precis som det skrivits så tror jag också att skönhet är både objektiv och subjektiv.
Det finns klassiska skönheter som de flesta finner attraktiva, det bara är så. Vi är ju skapta så att vi dras till vissa specifika saker, det är biologiskt. Vi vill hitta någon som är ung, ser frisk och stark ut och som ser ut att ha bra gener på alla sätt. Vi dras till människor som ser hela och rena ut helt enkelt och med just symmetri. Sen tror jag att alla utöver det har ett eget tycke och smak, värderar skönhetsideal olika och vissa människor är ytligare än andra.
Precis som LD skriver så tror jag också på att alla ska få bestämma över sin egen kropp och vill en lägga sig under kniven så fine, gör det. För det är inte där problemet ligger. Jag kan tycka att det är mer okej om en har grova komplex för något, då är det okej, men om en bara vill se bra ut i betraktarens öga, om en söker mer bekräftelse, eller att det är fåfänga, då kan jag känna att allt det här gått till överdrift. MEN! Varför har vi komplex? Det är ju där problemet ligger. Problemet ligger ju absolut inte huruvida någon bestämmer sig för en fix up, problemet är ju att vi idag överhuvudtaget funderar över det.
Människor har blivit förälskade och förökat sig i alla tider, utan dusch, rakhyvel, operationer eller tandläkare. Så egentligen, vad är det vi håller på med?

Ah, vilket tänkvärt inlägg! Naturlig skönhet. Vad räknas som naturlig skönhet? Ja, det är väl när man är född snygg utan spackel och sånt. Undra varför människohjärnan anser att symmetri är så tillfredsställande? Appropå gyllene snittet.

Saknar dina gamla blogginlägg, där du inte var så påverkad av alla andra feminister i bloggvärlden (som alla är bra på sitt sätt). Nu känns det som att du vänder kappan efter vinden mest hela tiden och att bemöta andra bloggare har blivit viktigare än egna spaningar, erfarenheter osv.
Visst, man utvecklas, lär sig nytt, får nya infallsvinklar osv. Det är bra och så ska det vara. Men jag känner knappt igen dig längre och då ska du veta att jag följt dig sedan glansdagarna på Familjeliv.
Jag önskar att du slutar ”tävla” med de andra bloggfeministerna och återgår till att bara vara du. Självständig hen som tar plats, som inte ber om ursäkt, som kommer med egna spaningar och analyser, som bryter ner feministisk teori till vardagsfeminism. Du är ju så jävla bra när du är du!
/Hen som är så grymt trött på alla feministiska debatter feminister emellan och denna tävlan om vilken feminism som är mest rätt

”Naturlig skönhet” är det inte många som är välsignande med. Det är inte naturlig skönhet med målade naglar, hår fullt med silikoner, smink, rakade kroppsytor så varför detta tjafs om ingrepp? Jag tycker att det är värre att använda push up bh (vilka har INTE push up?!) för att aktivt framhäva sina bröst än att operera brösten men inte trycka det i folks ansikten.

”Jag tycker att det är värre att använda push up bh (vilka har INTE push up?!) för att aktivt framhäva sina bröst än att operera brösten men inte trycka det i folks ansikten”. Oj, ett geni tar ton…

Håller inte med alls faktiskt och hela det där med att alla ska ha samma syn på vad skönhet pga. biologi stämmer inte.
En undersökning gjort av Tovee och Cornelissen 2001 i UK visade att när kvinnor och män skulle bedöma utseendet på 50 olika kvinnor vars bilder var tagna framifrån samt i profil så var ett lågt BMI mycket mer attraktivt än ett lågt midje-höft-kvot. Midja höft kvoten ska då vara det som vi är biologiskt inställda på att tycka är attraktivt eftersom de kvinnorna ska ha lättare att föda barn samt vara mer fertila.
En studie gjord av Chu et al 2007 visade också att när kvinnor skulle värdera mäns utseenden så valde de inte de män som hade ett mest symmetrisk och vältränat utseende.
Jag tycker det är bättre att säga att man ska vara nöjd som man är istället för att säga ”ändra dig om du inte trivs”.

Skulle bara vilja påpeka att det inte alltid är positivt att vara ”vacker” i mäns ögon. ”Vacker” varar dessutom inte för evigt för någon av oss och ju ”vackrare” en kvinna är som ung, desto svårare får hon sannolikt att acceptera att hon åldras.

Jeg kjenner jeg blir forbanna av hele diskusjonen og hele kroppshysteriet.
Jeg har et barn med en sykdom som kan føre til at h*n får store misdannelser i huden etterhvert. Altså, det er ikke sikkert at mitt barn får disse symtomene i SÅ alvorlig grad (det vet vi ikke), men faren for at h*n kommer til å ha et så grotesk utseende at folk enten stirrer uhemmet eller ser bort, ja, den er der faktisk. Og i den sammenheng blir diskusjoner og pupper og lår og hår og botox temmelig uinteressant. Skjerp dere! Dess trangere idealer dere er med på å skape, dess verre er det for min unge. Og deres også forresten.

Jag tycker verkligen om ditt sätt tankesätt kring den här frågan. Jag har under en lång tid känt mig så fruktansvärt pinsam och patetisk över det faktum att jag faktiskt bryr mig om mitt utseende i viss mån. Har skämts över mig själv när jag känt mig ful, typ som att jag är en ”oskön tjej” som hatar tv-spel och bara sminkar sig. Och då är jag inte ens utseendefixerad i någon speciellt stor bemärkelse – och nu har jag alltså insett att det inte är JAG som är pinsam om jag färgar håret eller noppar ögonbrynen, det är skiten bakom som pressa mig till det som är pinsam. Sjukt skön insikt! 🙂

Men visst kan man vara intresserad av smink, piercibgs och snygga kläder utan att lida av dålig självkänsla/ hjärntvättad av normerna? Har själ vuxit upp med en mamma med 0 intresse av utseende&stil men jag blev motsatsen. Ändå är det inte ett resultat för att ”jag mår så dåligt” som om jag vore ett offer av något slag. Inte som att jag MÅSTE fixa mig eller så dör jag. Tycker bara det kan vara kul sådär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *