Kategorier
Vardagstrams

Sömntips!

20130825-141720.jpg
 
Den som vill läsa SCUM på svenska kan klicka här!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Sömntips!”

Bör man läsa SCUM? Som feminist ställs jag ofta till svars för innehållet i, liksom Solanas handlingar. Det jag hört om SCUM känns väldigt långt från hur jag ser på feminism, men det är som sagt bara hörsägen. Så, är det värt att läsa? Hur? Varför?
OT: Är det bara jag som ofta har problem att få länkarna till kommentarsfältet att fungera numera?

Jag tycker att en bör läsa SCUM, och gärna ett gäng gånger. Detta för att det är en väldigt intressant text på många sätt.
Det första intressanta är textupplägget. Det är en text som talar till kvinnor, om män. Det är en text som ser kvinnor som starka, kapabla och intelligenta. Detta är något väldigt ovanligt och det märker en när en läser texten. Att som kvinna bli tilltalad på det sättet upplevde jag som väldigt stärkande och befriande. Att liksom vara ett subjekt på ett väldigt tydligt sätt.
Sedan är manshatet intressant, det är nämligen på många sätt befogat. Patriarkatet ställer till med så jävla mycket elände i kvinnors liv, och jag tycker att det är jävligt rimligt att vara arg. Det betyder inte att jag instämmer med Solanas om allt hen säger, verkligen inte. Däremot tycker jag att det är skönt med en feministisk text som inte ber om ursäkt för sig, som inte kompromissar. Det är nämligen väldigt ovanligt.
Jag läser texten som en uppgörelse med patriarkatet, och läser ”män” som ”manligheten”. Ur det perspektivet tycker jag att den har mycket relevanta saker att säga om samhället vi lever i. När jag läser boken känner jag igen många av beskrivningarna av den patriarkala manligheten, även om jag inte håller med Solanas om att ursprunget till detta är att mannen rent biologiskt är en ofullständig kvinna.
Jag tycker att det är dumt att stirra sig blind på de problematiska delarna i texten och därför bli oförmögen att ta in det som faktiskt säger oss någonting. Jag tycker att det är mycket det som är själva vitsen med texten, just att den tillåter sig att vara problematisk, orimlig, kompromisslös och hatisk.

Ledsen, men jag finner inget rofyllt alls med SCUM manifestet.
Jag undrar hur många det egentligen är som har läst det?
På mina bästa dagar kan jag avfärda det som pinsamt, andra dagar gör det mig ganska upprörd.
Sida upp och sida ner med helt omotiverat hat och ologiska tankegångar.
Förstår inte vad det har med feminism att göra?
Det förnedrar inte bara män utan även indirekt kvinnor.
Här finns ingen kommunikation, ingen samexistens, ingen samlevnad, bara hat och förnedring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *