Kategorier
Vardagstrams

Bejaka seriemördaren i mig

Om jag nyss ebayade hem ett litet kattkranium? JA DET GJORDE JAG fast jag kommer aldrig våga öppna paketet eller ta i det för uuuuuuu liksom. Nu kontemplerar jag huruvida jag ska köpa den där uppstoppade tvåhövdade musen som samma säljare erbjuder, men jag tror den är bortom min gräns för makabra äckliga saker. Vi får se.

Tanken är att jag ska försöka samla ihop lite roliga saker till ett cabinet of curiosities (alltså ett skåp med konstiga saker) som min älsklingsbloggare The Dainty Squid har. (Jag vill ha allt hon har. Inte bara kabinettet)

dainty
 
Minus tänderna. *kräks*
Så nu behöver jag er hjälp. VAD måste man ha i ett sånt här skåp? Vilka skallar är finast? Andra tips?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Bejaka seriemördaren i mig”

Sånna där inlagda foster och embryon från djur och människor. Hade vi i musiksalen på min gamla skola… har en bekant som på vinden hade en lampa gjord av människohud (från judar under förintelsen). De slängde den men en sån vore ju verkligen obehagligt att ha. Känns dock lite oetiskt att aktivt leta efter möbler i judeskinn *ryser*.

Jag tycker att hästkranier är väldigt snygga om man har lite plats i sitt kuriosa-kabinett. Ett litet tips-var försiktig så att du inte köper skelett och dylikt från utrotningshotade djur. Man behöver inte vara oetisk bara för att man gillar morbida saker.
Annars kan jag tipsa att kolla in konstnären Sandra Hila. Hon gör tavlor med ben och sådant.

Människoben rekommenderas icke, även om de går att få tag i på boneroom.com så är man ute på lite hal is när det gäller etiskt behandlande av mänskliga kvarlevor. Men de har lite på samma hemsida som inte är så problematiskt, även om det kan vara i dyraste laget. Snäckor, djurben, bevarade spindelnät i ram… Och givetvis återskapade skelett i plast. =)

Tips: Åk till Uppsala och besök Museum Gustavianum (yes, så pompöst som det heter). Väldigt spännande ställe. Dels kan man leka lik alt. doktor alt. student inne på gamla anatomiska teatern och dels så har de ett rum fullt med småttigt kuriösa, både i kabinett och utanför. Barnen lär älska stället! På riktigt alltså.

Varför är det oetiskt med människoben i privata samlingar men ej på museum?
Själv skulle jag inte säga nej till Rasputins penis, men den har museumet i Moskva lagt beslag på. Till skillnad från dem skulle jag inte fläka ut hans privata delar för vem som helst att beundra. ;P

Tallmaja, det råder lite delade meningar om hur etiskt det är med mänskliga kvarlevor på museum. Det kan tyckas vara oetiskt eftersom det generellt sett gäller arkeologiska skelettfynd och dessa kan ha kommit till museum på oetiska sätt. Till exempel har samiska kvarlevor hamnat på svenska museum genom att samiska gravfält grävts ut i slutet av 1800-talet helt utan tillstånd. Svenskar sket fullständigt i samernas rättigheter och var väldigt framstående inom rasbiologi och hade stora samlingar skallar från alla möjliga håll som de fått tag i genom att vara tidstypiska skitstövlar mot andra etniciteter… Samtidigt finns det ett utbildnings- och forskningsvärde i att behålla vissa skelett. DNA-forskning går ständigt framåt och argument kan dras för att det är slöseri att låta värdefullt benmaterial återbegravas om mer kan läsas ut av det.
Benmaterial på museum är så att säga alltid tillgängligt för vidare forskning, medan ett kranium i någons bokhylla inte är det. Jag läste arkeologi i tre år och hanterade människoben dagligen, och själv skulle jag inte vara bekväm med att ha riktiga mänskliga kvarlevor i mitt hus. Men sådant är ju givetvis väldigt personligt. Vi hade många långa diskussioner om etik på våra seminarier, kan jag säga! =)

Kan tipsa om att kolla in Calamityamelie på Instagram. Cool tjej som snart öppnar upp sin egen web-shop där hon ska sälja denna typ av grejer. Typ fladdermus-skelett, stora insekter, uppstoppade smådjur (även tvåhövdade!!!) osv osv. Men som jag har förstått det säljer hon redan via sin Instagram så man måste ej vänta på att shopen ska öppna.

Ett litet uppstoppat djur är ju givet, samt fågelkranier. Ett grävlingskranie och sån där katt som står i skåpet som man ser muskler/inälvor/ben på på valfritt djur/kroppsdel är ju asviktigt.
Om du vill fylla ut lite kan du stoppa in en kristall eller två.
Någon liten inälvsparasit, groda, orm eller liknande (helst med två huvuden!) inlagd i vätska är ju fränt.
Flera av mina sadelmakerikompisar har hela skinnet av en grävling inklusive tassar med trampdynor och klor kvar, dem är gjorda av roadkill.
Ett helt skelett av ett litet djur typ råtta, fisk, ekorre osv.
Sköldpaddsskal? (OBS självdöd sköldpadda!)
Jag kommer inte på något roligare då jag är totalt inkörd på anatomi, skelett, uppstoppade djur osv. Dock pallar jag INTE tänderna, får ilningar i tänderna bara av att se dem pga extrem tandläkarskräck.

Älskar The Dainty Squids inredning och grejs och mojs! Va kul att du läser den bloggen! Själv går jag också bananas på kranium och allt sånt i inredningsväg. Senaste inköpt: Litet aligatorkranium.
Lycka till med skåpet av awesomness!

Ja, verkligen vidrigt. Ett kattkranium, varför skulle man vilja ha det? Och det här med att det inte nödvändigtvis är självdöda djur dessa kranier kommer ifrån? Riktigt obehagligt faktiskt.

Helt plötsligt kände jag att du skulle varit rätt person att skänka den mumifierade igelkotten jag fann under ett skjul förra året, till.
Sorry. Den var verkligen ”torr” och då när jag fann den, kände jag viss ångest för att den hade kunnat krypa in där (den kröp in) det inte var meningen att ”nåt” skulle kunna krypa in, och sen ligga där och liksom torka ihop till ingenting.
Dessutom bor vi hyfsat nära varann har jag förstått: Du – Segersäng, jag – Trångsund.
Nå, jag har ett foto på en igelkottfisk, ihoptorkad av 38 graders värmen på en strand i Oman förra året. Det skulle kanske platsa i the Critter Cabinette?

Apropå seriemördare, hur ser du på exempelvis Jeffrey Dahmer, med tanke på att du har tagit hans efternamn till ditt onlinealias samt verkar ”idolisera” honom (tänkte på bilden längst ner på sajten)?

Åh, välkommen till biologvärlden
Vi kallar såna skåp naturkabinett och det är inga konstigheter. Skelett kan man såklart ocskå hitta i skogen, hittat fina älgskallar o annat. Lite stora för ett skåp iof. Hittar man ett fräscht dött djur kan en konservator fixa uppstoppning o montering. Lycka till med samlandet.

Intakt ormskinn. Aska från en människa. Elefantbete. Uppstoppad blåsfisk eller sjöstjärna. Barnens avklippta naglar. Strutsägg. Mensblod. Navelstumpar. Moderkaka. Kotunga. Uppstoppad giftspindel. Arsenik. Enhörningshorn. Och något tvåhövdat eller siamesiskt är ju nästan ett måste.

Nej nej inga elefantbetar! (Eller annat olagligt heller för den delen såklart). När ska folk fatta att det är förbjudet att handla med dessa grejer:( Jag anmälde nyligen en annons på Blocket där säljaren försökte sälja en elefantbete. Den annonsen togs bort av Blocket omgående och jag uppmanar alla att anmäla om ni ser sådana annonser vare sig det är Blocket, Tradera etc..

Musée de l’homme i Paris var precis så, fast på en stor skala, finns bilder på Google på en del av deras läskigheter.
Jag tänker skönhetstorterande instrument och resultat, typ bilder på korseter, kinesiska fötter, lindade huvuden, halsringar för halsförlängning mm (noterar att det nästan alltid är kvinnokroppar som stympas för skönhet…)
Rakknivar. Foton på avlidna var en vanlig sport i början av fotografiets historia. Sniglar inlagda i plast eller sprit.
Grose! På ett fascinerande vis. Människor (vi) är märkvärdiga.

Hej! Obs, menar ej detta som något drygt, men heter det inte bara kuriosakabinett på svenska också? Tänkte bara istället för att skriva på engelska. Men det kanske inte är samma sak?
Kranium är otroligt vackert så jag tycker absolut du ska ha det, bara lite svårt att veta var de kommer ifrån och att de är självdöda osv.

Jag har ett en älgkäke, ett hundskelett från början av 1900talet och diverse ben jag har hittat i skogen, hittade en typ uppäten död kanin och skinnade skallen och hängde upp den i ett träd för att flugorna skulle plocka bort småskit men sen var den borta, fågeljävlar, men jag jobbar på att fylla huset 😉
Saker i burkar tycker jag du ska ha! jag saknar det själv.. vill ha döda ormar i burkar, och tavlor med insekter på nålar, nu har jag en tavla med tre fjärilar men den e väldigt fancy och blingig så inte så goth 😛

Har inte läst övriga kommentarer, men tänkte genast på sådana där inplastade skivade foster, så en ser utvecklingen i genomskärning. Som en manifestation av aborträtten?! Vad tycks!
Annars kanske några små konstiga vapen eller tortyrredskap. Vackra små kristallflaskor med ont innehåll. Giftiga örter eller svampar. (bara du låser skåpet väl)

Min sambo har haft ett rävhuvud i frysen i snart två år nu. Du kan få det, men du får själv koka bort kött och päls. =) Du får en rävskalle och jag får mer plats till ärter, winwin!

Äh att ha kranium är itne så konstigt. Min lillebror samlade på djurkranium som barn. han hade…Räv,rådjur,grävling,mus,katt,och okänd. Alla hade han hittat i skogen under åpren. Ja inte musen den låg i en djup tunna med frön=(

Uppstoppade djur kanske? I mitt eget har jag ett antal kranier, två från katter, som har dött ”naturligt” ett är ett nästan fullt katt skelett dock i bitar, min mamma hittade det vid vägkanten, det andra kom upp ur marken när de byggde om på ett ställe. Bäver är förbannat coolt, det har jag också, och uppstoppade djur.
Provrör och likande kemiutrustning går i bland att hitta på loppisar för billig peng. Lika så små saker från andra länder, tänker typ egyptiska skarabeer, små kinesiska skulpturer och liknande.
Fosiler och kristaller kan även det funka bra. Det bästa jag har i mitt kuriosakabinet är dock ett gammalt rör från någon skola. Min pappa hittade det när någon skulle slänga det. det har i torkad och mumifierad form alla stadier av en grodas utveckling, från ägg till fullvuxen.

Jag växte upp i en jägarfamilj och min farfar var biolog så när jag var 11-12 lovade jag mig själv att när jag blev stor skulle jag ALDRIG inreda mitt hem med konserverade foster, uppstoppade djur, ormskinn, skelett och kranium, anatomiplanscher, älgkronor etc, och jag skulle INTE ha gamla gevär och patroner på väggarna 🙂 I stort sett alla i övre mellanvästern inreder sina hem så. Sen minns jag hur illa det luktade från skeletten och pälsarna för man var tvungen att impregnera dem så de inte blev uppätna av malar och andra mysiga djur.
Fossiler har jag däremot jättemånga av och de är bara vackra enligt mig och jag ser inget äckligt eller hemskt med dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *