Kategorier
Vardagstrams

”Jag ber inte att få bli tolererad, och eran nåd är inte någonting jag kräver.”

Asså åh, Jason Timbuktu Diakités tal vid prisutdelningen idag. Hörde ni det? Jag tänkte cyniskt att jaja hur BRA kan det vara egentligen, alla som bara snackar om att de bölar rakt ut när de hörde det, vi får väl se, varför skulle jag grina? Efteråt ba: JAHAAAAAA därför.

Det kommer gå till historien. Jo jag tror det. Talet, i sin enkelhet, ställde skåpet där det ska stå. Jason levererade klarhet efter klarhet.

Något annat som också går till historien är att talman Per Westerberg (M) bojkottade ceremonin. Han ville inte ta ställning för ”en kontroversiell prisutdelning”. För antirasism har blivit kontroversiellt i dessa SD-tider. Jag undrar om talmannen bojkottar riksdagsdebatter där SD deltar.

Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån.

Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant.

Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Så fientligheten mot mig på grund av min hudfärg kan egentligen aldrig bli främlingsfientlighet – det är och förblir rasism.

Och ni behöver inte vara toleranta mot mig. Jag ber inte att få bli tolererad, och eran nåd är inte någonting jag kräver.

Däremot kräver jag, med all kraft jag kan uppbåda, att bli bedömd på mina handlingar och på min personlighet.

Och jag kräver att den doktrin, som håller en person högre än en annan person, på grund av dennes hudfärg, religion, kön eller sexuella läggning, omedelbart och för alltid, diskrediteras, suddas ut och överges.

Jag kräver att få känna mig säker i Sverige.

Jag kräver att få tillgång till det arbete som mina meriter berättigar mig, till att få tillgång till den bostad som min inkomst räcker till.

Jag kräver att få be till den Gud jag vill, och älska den person jag vill. Jag kräver friheten att yttra mig, även av dem som inte håller med mina yttringar.

Och jag kräver att bli sedd som en del av detta samhället.

Men i utbyte ger jag dig mitt liv Sverige. För dig kommer jag och mina barn alltid hjälpa till att bygga. Jag ger dig min uppfinningsrikedom. Jag ger dig min kreativa förmåga och min energi.

Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige, och jag kommer att dö i Sverige.

Tack.”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ””Jag ber inte att få bli tolererad, och eran nåd är inte någonting jag kräver.””

Underbara, fantastiska Jason! Nog för att jag har älskat vad han står för innan (tack vare låtar som Pendelparanoia, Alla vill till himlen men ingen vill dö, I väntan på vadå m.fl.) men det här var SÅ BRA!

ÄLSKAR honom!!!! Måste tillägga att Per bojkottade pga att Jason i en av sina texter rappar om att dunka Jimmie Åkesson gul och blå. Jag förstår symboliken i det och tycker inte det är anledning nog att bojkotta men det kändes bra att läsa att det var DET som var det kontroversiella och inte antirasismen som jag först trodde. Då hade jag blivit galen!

inte alls på tal om ditt inlägg, men behöver hjälp. Vill så gärna hitta en berlock i guld i form av en kvinnosymbol ♀. Har googlat allt jag kan men HITTAR INTE!!!!!! Du din feministgudinna kanske ligger inne på info??

Bojkotten handlar väl mer om att Jason uppmanar till våld i sin låt, snarare än att vara emot antirasism? Låt oss inte lägga ord i munnen på Westerberg, det är inte okej.
Däremot så har man gjort klart för sig att priset egentligen var tilldelat honom innan låten kom ut eller hur det var, därför förstår jag mig inte på allt kacklande som har ägt rum.

Jag tänkte precis samma sak och sedan satt man där och grät sönder ögonen. Det är historiska ord och det är otroligt läskigt att tänka att vi har kommit hit, till den här punkten när det inte längre är självklart. Jag känner inte igen det land jag föddes i.

Julia:
Vet inte om du syftade på det jag skrivit, men det citatet jag skrev syftade på handlar snarare om att man verkligen inte behöver respektera sådana som Jimmy Åkesson då det han står får hatar på andra. Det är hans åsikter som disrespectar folks existens = han är ett as & förtjänar inte att tas på allvar. Världen skulle varit en mycket bättre plats UTAN dessa haters/rasister/kvinnohatare/homofober & all annan skit SD’s politik står för & försöker föra in som diskriminerande lagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *