Kategorier
Vardagstrams

Vad köpte ni i julklapp till barnen?

Vaknade av ett hysteriskt ”MAMMA MAMMA JULTOMTEN HAR VARIT HÄR HAHAHAHAHAHA (sinnessjukt skratt) MAMMA TOMTEN HAR LÄMNAT PAKET UNDER GRANEN HAHAHAHAHAHA!!!”

20131227-125129.jpg
Ninja som uppenbarligen har köpt tomtekonceptet hittade paketen som jag eh jag menar tomten lagt där igår. Vi kunde inte ta med allt till Delsbo.

20131227-125456.jpg
Lyckan är fulländad! (Hos mamma också) Lamporna lyser, ser ni?!

20131227-125657.jpg
Ahhh det står nån utanför fönstret!

20131227-125750.jpg
Som ni ser så är det ju ett matriarkat. Bara kvinnor så långt ögat når. Fyfan va fint.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vad köpte ni i julklapp till barnen?”

Ahhh men gud nostalgin! Jag hade också sådana där djurfamiljer när jag var liten! En julafton hade tomten (pappa) till och med byggt ett dockhus till mina djurfamiljer. Vad kallas de där djurfamiljerna? Vilket företag tillverkar dem? Så himla fint att de fortfarande säljs, såhär 25 år senare.

Av oss fick vår 3,5-åring böcker, flygplan och pussel. Även om det kanske blev lite väl stor övervikt åt bilhållet vad gäller julklappar från släkten är jag ändå glad att de gjorde val utifrån det som faktiskt intresserar vårt barn, och inte utgick från stereotyper om vad hon borde gilla bara för att hon är tjej.

Lilla A fick en snorgrön sparkcykel med två hjul bak och ett fram. Den största succéklappen bjöd hennes mormor på. En kista från IKEA proppfull med utklädningskläder. Det var pippi, piratkläder, prinsesskjoal, mjuka skor och hattar från IKEA you name it. Grymt uppskattat och den julklapp som helt plötsligt alla barn lekte med istället för sina egna.

Vilken toppenbra julklapp med utklädningskista!
Om man dessutom är lite händig kan man ju modifiera gamla kläder, eller sådana man hittar på second hand, så behöver det inte bli så dyrt.

Till vem som orkar bry sig. Jag har en manlig stalker som förföljer mig runt på nätet och använder mitt nick Hmm. Det är ganska lätt att se när det är han och inte jag då man lätt ser att det är en man som skriver. Avsikten är 1) att svartmåla mig 2) alternativ använda mitt repp för att smyga sig in så att folk ”litar” på honom.
Jag har inte skrivit på LDs blogg sedan ca en månad.
/Hmm

Mina brorsbarn fick i julklapp att följa med till leksaksaffären och välja varsin sak i rimlig prisklass. Blev lite ledsen när tjejen trånade efter en leksaksdammsugare, kände att det varken främjar fantasin eller kreativiteten. Slutade med att hon valde någon Pet Shop-grej och brorsonen valde en Skylanders-figur. Och så åt vi hamburgare och de fick milkshake. De var hemskt nöjda och vill göra om det nästa jul!

Har ju haft lite dålig planering och har lyckats klämma ut båda barnen i januari vilket gör det ännu svårare när dom har födelsedag så tätt efter jul.
Lilla fick massor med (billiga) halsband och öronhängen osv. Hon älskar att klä ut sig.
Stora fick glitterpennor (det hade inte blivit ngn bra jul annars sa han) och lite diverse.
I det stora hela fick dom rätt lagomt med paket, nu gäller det bara att komma på vad dom ska få när dom fyller år…

Jag känner igen mig. Mitt andra barn fyller år på torsdag i nästa vecka och jag har inte en aning om vad det ska bli för födelsedagspresenter. Morfar köper plusplus, så mycket vet jag, men vad ska jag själv hitta på…

Av oss fick barnen böcker, pussel, pennor och Årets succé: Trash Packs. Vet inte om det är populärt någon annanstans än på äldsta barnets skola, men maken till lycka har jag inte sett. Han fick en STOR soptunna (det är små gummifigurer som föreställer olika skräp och som bor i mindre soptunnor) som han gick med under armen och dessutom sov med (ovanligt för denna sexåring). Är glad att vi köpte den fast det egentligen inte är något vettigt med dom alls (tror de kan utmana varandra på fighter också utöver att bara samla på dom) just för denna LYCKA. liten fick också ett par som han är för liten för, men glad ändå. Sedan fick de ett begagnat skrivbord och lite annat sådant som känns mer rimligt ur både miljö- och konsumtionssynpunkt 🙂
Av andra fick de både en massa bilar (som vanligt, har man snopp så har man), kläder och varsin sminkdocka! Plus till moster som uppmärksammat att de älskar att leka frisör och låna smink 🙂

Av mig fick barnen LEGO, pärlor och snöre att träpärlor på och DVD-filmer.
Av sin pappa fick barnen LEGO och var sin surfplatta.
Av morfar fick barnen böcker, fia med knuff, memory och en Rubiks kub (2×2).
Av mormor fick barnen böcker, DVD-filmer och reflexer.

Av oss föräldrar fick den lilla snippbäraren klossar (trä och duplo), en vetekudde i form av ett bi, bilgarage och verktyg. Av resten av släkten fick hon kritor/pennor, dockvagn, Skrållan, böcker och kläder. Favoritprylarna var nog vetekudden och dockvagnen 🙂 Inte otippat lågt genustänk från släkten, därav inga dockor osv från oss föräldrar. På så sätt får hon lite balans i leksakslådan.

Stora barnet fick spel till sin DS ”Animal Crossing”. Mellanungen fick dockor och hästar och den yngsta fick en sköldpadda(alltså leksaks) som jag egentligen ville ha själv. Sjukt värt, nu myser jag med Sköldis och den lilla slåss med de större om allt annat, säger bara julefriden 😉

Mina stora barn fick upplevelser med sin mamma i julklapp, och sen får de varje år böcker, strumpor och tandborstar 🙂
När de var små fick de en julklapp på morgonen, sen fick de ett när tomten kom, övriga paket fick de dagen efter (ibland sparade jag nåt till nyårsafton) för att de fick ändå så pass många av övriga släkten att det mest blev riv och slit till slut. Jag älskar att ge bort presenter hela året, nånting önskat, nånting kitschigt, nånting nyttigt, nånting att pyssla med och nånting att läsa!

Mitt barn fick pipmugg och nappflaska till sin favoritdocka, en ny mjuk docka, en sopbil, två småbilar (porsche och subaru), ett dockbadkar, en xylofon, en te-servis och en brödrost i trä samt lite yllesockar och vantar från min syster och ett par byxor från farmor. Kanske blev det lite väl mycket dockrelaterat men hen älskar dockor just nu och bilar är nummer två (porschen i synnerhet blev poppis och hen gillar både att köra den och mata den med pipmuggen) men jag är ganska nöjd med balansen. I normala fall hade jag nog klämt in något pussel eller någon bok men hen har just börjat lyssna en hel massa ärvda böcker hen inte intresserat sig för förut så jag lämnade det till födelsedagen i sommar. Jag ger gärna en hel del julklappar och försöker istället begränsa leksaker och liknande till jul och födelsedagen (kanske 1-2 däremellan och då begagnat i första hand, till jul och födelsedag blir det mestadels nya saker).

Jag gav en gosedjurs kanin med fötter och händer i plast (bitleksak)
plastnycklar (alla ungar älskar nycklar!)
en mörkblå klänning med svarta prickar
en mjukisdress (byxa och tröja) i lila sammet med fjärilar och blommor
en gosedjurs kanin skallra
till min systerdotter som blir 3 månader imorgon ^^
Vårat barn är beräknat om 63 dagar så han har ju egentligen inte fått någon julklapp i sig eftersom han inte är född än! ^^ men vi har fått en massa kläder från min syster som min systerdotter växt ur 🙂

Jag köpte inte mycket, tycker vår generation ger för mycket materiella ting.. Snart har de allt och miljön klarar inte mer saker och vårt enorma konsumerande.. Trist men sant.. kolla vädret runt om i världen bara så ser vi vad vi alla håller på göra.. Kram ändå..

Vår 8:a åring fick wii u med Mario och Link, bok samt en hoodie. 5-åringen fick lego, bok och Nintendo ds. Vår minsting som blir två snart fick duplo (återanvänt från vinden), liten dockvagn och bok. Alla tre var nöjda och glada.

3 åringen fick bla pussel o figurer med favoriten Jake i piraterna. Hon älskar dem. Prinsessklänningar. Alfons Åbergböcker och sagoCD. Målargrejer. 2 små duploset m Hello Kitty.
Bebisen fick en trumma o en bit/snurrgrej till att sätta på bordet.

Åh vad mysigt med jul med barn!
Om jag hade haft barn hade jag åkt upp i fjällen och åkt skidor hela julen och tänt brasa varje kväll och låtit dem äta alldeles för mycket godis och läsa böcker och kolla Disney. Men jag har inte barn och jag antar att idyllen i min fantasi inte skulle vara så fin som jag tänker den.
Julen är rätt enslig såhär mitt emellan att vara barn och inte ha egna… Har svårt att se mig själv som vuxen och mamma men är ju inte alls barn längre heller…

Blev lite nostalgisk. Delsbo ligger rejält nära min mormors före detta stuga i Hålsjö, ett gammalt mejeri som nu är till salu. Har inte känt någon eller ens läst något om området förrän för några dagar sedan. Ibland känns det bara som världen är liten.

HEJ! måste bara fråga en sak och hoppas på att få svar av dig (eller någon annan). jag läser till förskollärare och skriver just nu mitt examensarbete. skriver om överrepresentationen av hanar i barnlitteratur med djurkaraktärer och därför ganska mycket om mansnorm. minns att någon gång på internationella kvinnodagen skrev DN/någon annan dagstidning om lika många kvinnor som de annars brukade skriva om män (ca 80%) och folk blev upprörda för de tyckte att de överdrev med kvinnodag för SÅ MYCKET behövde de ju inte skriva om kvinnor!! vet du eller någon annan var det kan finnas ”källa” på det här??? KRAM och tack på förhand!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *