Kategorier
Vardagstrams

Vilkenär din favoritseriemördare egentligen?

20131212-131416.jpg
Panikhandlade en halvbra julklapp åt karln. Åt två stora portioner frozen yoghurt med frukt och bär. Pratade intensivt om seriemördare och kreativa mord med lysande små ögon i över två timmar. (Vilka är sjukast? Äckligast? Intressantast? Perversast?)

20131212-131506.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vilkenär din favoritseriemördare egentligen?”

Ed Gein är sjukt fascinerande. Iklär sig flådda kroppar som liknar hans mor och går runt i dem i sitt hem och låtsas som om man är henne, hade kappor gjorda av vaginor och bröst, lampskärmar av människohud, halsband av bröstvårtor och huvuden på sänggavlarna. Hade velat köra terapi med denna man. Vad försiggick i hans hjärna egentligen liksom?!

Skulle inte säga jag har någon favorit direkt (skulle vara Wuornos då, kanske), men två som lyckats ge mig mer obehag än ”övriga” är Albert Fish och Delphine LaLaurie. Kan inte sätta fingret på varför just dom två sticker ut på det sättet heller. Båda är ju väldigt länge sen o s v, men ah.. just dom tycker jag faktiskt varit en aning obehagligare att sätta mig in i. Fish påminner rent ytligt om en (urgullig, supersnäll) farbror jag kände som liten (som jag minns honom då).. så det kanske förklarar just honom, i o f. X)

Jeff Dahmer, så klart. 🙂
Snubblade faktiskt in på din blogg, just för att du delade namn med min favoritseriemördare. Då var jag inte alls intresserad av feminism utan förväntade mig någon typ av seriemördarblogg.

Jag mar valdigt illa over seriemordare – blir radd over att det finns sadana sjuka manniskor.
Dock finner jag Jack the Ripper ganska intressant. Vill hemskt garna veta vem han var och varfor han gjorde det. De tror ju att han var en valbestalld man och t.om. det brittiska kungahuset har ansetts vara potentiella medbrottslingar.
Londonpolisen har forresten annu inte lagt ned utredningen, den ar fortfarande oppen. Om sa varst manga faktiskt engagerar sig I att losa morden ar dock en annan fraga ..

Fast det är väl inte så ovanligt? Hela kreativa mord-grejen är ju nästan en helt egen film genre i sig.(Typ Saw och liknande.) Så uppenbarligen gillar folk sånt och jag skulle tro att de flesta som gillar det räknas som vettiga..

Jag tror inte att Eric Harris och Dylan Klebold (Columbine) räknas som seriemördare, de är väl mer skolskjutare. Jag tycker de är så otroligt intressanta för att de var i min ålder och för att de framförallt var så unga.
Annars skulle jag nog säga Jack the Ripper för att ingen vet vem han är och för att han bara är allmänt creepy.

Jeffrey Dahmer, utan tvekan. En av anledningarna till att jag började läsa din blogg var faktiskt för ditt coola bloggnamn. Hehe.
Andra ”favoriter” är också Dennis Nilsen, Richard Ramirez och Ed Kemper är intressanta. För att nämna några.

Alltså, det är ju gräsligt att överhuvud taget tänka att en har en ”favvo-seriemördare”, men de jag funnit mest fascinerande att läsa/höra om är Andrej Tjikatilo och ”the Zodiac Killer”, Aileen Wournos livsöde tycker jag var en, kan jag skriva, spännande historia. Mest hemsk såklart, men om inte förlåtande så förklarande.
Sen vet jag att jag sett en dokumentär om en seriemördare som avrättades i Utah medelst arkebusering nån gång på 80-talet, men hur jag än letar (är lite trött) så kan jag inte finna hans namn.
Jag erkänner att jag tycker det är rätt sjukt, att vara intresserad av vad som rör sig i så sjuka hjärnor.

No1 Jeffrey Dahmer
John Wayne Gacy
Ed Gein
Henry Lee Lucas och Ottis Toole
och Aileen Wuornos
tja..typ så *s*
Tur att min bästa vän är lika torsk på seriemördare som jag ,
det är ungefär det vi brukar kunna prata om över en kanna kaffe eller så 😛

Vilket snaskigt, tabubelagt ämne! Hoppas i alla fall att ingen av läsarna har egen erfarenhet av att någon närstående har blivit (serie)mördad. Då är det nog inte kul ifall den mördarens namn skulle nämnas här som en ”favvomördare”.

Definitivt Ed Gein och Charles Manson! Jag gjorde faktiskt ett specialarbete om Manson på gymnasiet, och den mannen är grym på att prata och påverka folk! Jag är otroligt fascinerad av honom, men jag är mest fascinerad av den psykologiska aspekten. Varför gör de som de gör? Hur tänker de?

Hej Lady Dahmer, det här är OT men jag skulle önska ett inlägg om dina tankar kring skolstart 6års. Får sån jävla ångest då jag hör hur vänners ungar blir uteslutna eller retade (inte mobbning). Känns jobbigt o snart vara där och skicka in sin unge i lejonkulan. Är nyfiken, hur tänker du och dina läsare kring det? Nojar vi föräldrar mer än vi borde, barn är ju tåliga om de har stöd hemifrån eller? Det är bara ett förslag på inlägg.

Åh, så svårt att välja! Jag går igenom perioder där jag är mer intresserad av vissa. Men jag kommer nog alltid ha en soft spot för Jack the Ripper och Elizabeth Báthory, eftersom det var med dem det började för mig, när jag var liten. Andra personliga favoriter är Paul Bernardo och hans fru Karla Homolka, Kanadas typ mest kända seriemördare, även kända som ”The Ken and Barbie Killers”.

Man kanske inte skall ha någon favvo bland sådana personer. Men det finns en som fascinerar, Jack The Ripper. Både myt och verklighet. Jag har gått Jack The Rippervandring i London och den här boken kan jag starkt rekommendera.
http://www.bokus.com/bok/9780233002576/jack-the-ripper-the-casebook/
Egentligen vet man väldigt lite om honom. Enligt storyn skall han ha mördat 5 prostituerade kvinnor i East End, med modern gärningsmannaprofil och kriminalteknik gissar man på mellan tre och nio offer.
Man vet inte ens om han kallade sig så, brevet med rött bläck adresserat From Hell till Londons polischef, kan vara skrivet av en journalist som ville satta fart på storyn.
Vad som är intressant är att storyn överlevt till våra dagar. Men en av anledningarna kan vara att han skar ned ridån och blottade hela hyckleriet dubbelmoralen och sexualskäcken i det viktorianska London.
I 1880talets London gick det utmärkt att åka från dom finare områdena till East End för att utnyttja fattiga kvinnor, bara man inte talade högt om det. London hade 100000 prostituerade, som var tvungna att försörja sig eller svälta ihjäl. Samtidigt kunde en bagare bli stämd för att bakat för obsena bakverk.
Samtidigt har säkert Storbritannien aldrig varit så rikt som då med växande industri och kolonier.
Jack The Ripper var en av historiens värsta psykopater, men plötsligt blev alla intresserade av det London, som det här samhället absolut inte ville visa upp.
Så här skrev en ung George Bernad Shaw
Vi Socialdemokrater har väntat på att organisera oss, utbilda oss o.s.v. för att förändra samhället, sen kommer någon och mördar fyra kvinnor med kniv och hela pressen blir kommunistisk.
Har du inte möjlighet att gå den ruggiga vandringen i London kan du göra det här.
http://kajsalisasblogg.wordpress.com/2013/04/26/kajsalisa-ater-i-london-del-5/
Här finns lite mer fakta om hyckleriet och tidsandan då.
http://kajsalisasblogg.wordpress.com/2013/10/05/litterara-miljoer-i-sepia/

Din brevpolare Edmund Kemper faktiskt. Bland annat på grund av hans lite kufiska men intelligenta framtoning, ovanliga självinsikt och ironiserande över sina tillkortakommanden. Dock var inte intresset för hans fall var omedelbart.
Jag började på allvar läsa om seriemördare när jag var 13 år och inte fick se på skräckfilm – istället fick verklighetens hemskheter fungera som substitut via Crime Librarys artiklar om både kända och mindre kända mördare. Ed Gein, Jeffrey Dahmer, Albert Fish, John Wayne Gacy, Richard Trenton Chase, Westley Allan Dodd och Dennis Nielsen var en del av de fall som avverkades under perioden då nyhetens behag var som starkast.
I kölvattnet av detta, när jag redan hade börjat tröttna på morbida detaljer, läste jag om Edmund Kemper, men iIstället för att fästa allt fokus på de direkta brotten framträdde istället allt runt om kring mycket tydligare.
Den komplexa bilden som verkligheten utgör – hans föräldrars ageranden och relationen med systrarna, tragedin med de unga kvinnorna som inte fick leva sina liv och andra människor omkring honom gav en mer mångnyanserad upplevelse för mig än hos något annat fall, då jag tidigare fastnat vid morden.
Jag förstod det inte direkt utan var mer besviken över att det inte längre var lika spännande läsning, men ett par år senare när jag återupptäckte Crime Library upplevde jag en distinkt skillnad jämfört med andra fall genom att jag relaterade till betydligt fler av människorna som berörts, inte bara Kemper själv.
Av allt det jag läst om honom är det mesta konsekvent och all fakta passar överlag ihop bra – två grejer undrar jag dock över och kanske skulle du kunna svara på dem? (Om det inte är så att innehållet i er brevväxling är helt privat, vilket jag så klart respekterar)
1. I boken ’The Co-ed Killer’ av Margaret Cheney (som f.ö kallade Jeffrey Dahmer för Richard i den…) skriver hon att han ska ha varit förlovad med en yngre, blond tjej när han precis blivit frisläppt från Atascadero State Hospital. Detta nämns inte någon annan stans, så jag undrar om det är något han själv kanske tagit upp?
2. Nu kommer jag inte ihåg källan (det kan ha varit SKCentral eller Flashback) men jag har också läst att han inte klarar av att ha kontakt med kvinnor – att de får honom att må fysiskt dåligt samt visa tecken på upprördhet. Dock intervjuades han alldeles efter rättegången av en kvinnlig journalist i samma ålder som hans mor och hon beskrev inga sådana tendenser. Tvärt om pågick deras samtal så pass länge att hon även åt middag där tillsammans med honom. Vad är ditt intryck när det kommer till Kempers syn på kvinnor? Finns det något rationellt resonemang från hans sida kring biologiskt kön kontra genus?
Ursäkta det väldigt långa svaret på din fråga, haha.

Alltså, jag tycker himla mycket om Zodiac. Sen gillar jag Dahmer en massa också.
Appropå kreativa mord.. Har du kollat in serien ”Hannibal”? Riktigt fina brottplatser där måste jag säga. Sen är resten av serien fantastisk också, så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *