Kategorier
Vardagstrams

Zlatan har nåt annat att skämmas för

Att Zlatan var en jävla pappskalle visste jag ju redan. Han utstrålar inte så mycket annat precis. Men att han var så här blåst räknade jag inte med.

20131226-122419.jpg
Det absolut tråkigaste här är inte att han avslöjar sin trista kvinnosyn utan att han gör det inför alla sina fans. Det finns hur många unga tjejer som älskar att spela fotboll och som har Zlatan som förebild och idol och de blev precis pissade i ansiktet av någon som borde förstå att uppskatta idrottsprestationer, oavsett vilket kön utövaren tillhör.
Eller tror han att kvinnor inte jobbar hårt? Jag förstår inte. Jag förstår bara att jag precis tappade lusten att introducera Ninja till fotboll.

20131226-131456.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Zlatan har nåt annat att skämmas för”

Nej det här är verkligen en av de tråkigare konsekvenserna av att män har så otroligt svårt att se på kvinnor som människor. Zlatan är tyvärr inget undantag där. Håller med om att det är vidrigt gjort mot alla hans fans och beundrare.
Fotbollen har generellt ett extremt stort mansproblem att hantera, sexuellt utnyttjande av fjortonåringar, hustrumisshandel och kvinnoförakt. Fast just ja, så ser det visst ut i hela samhället inte bara inom fotbollen…

Jag blev enormt upprörd både över Zlatans uttalande och alla kommentarer jag gått igenom på bland annat Aftonbladet. Vilken rutten syn många har och jag tappar lite hopp om mänskligheten. Jag har läst allt från att kvinnor inte kan spela fotboll, att damlaget inte alls kan mätas med herrlaget, till att det är typiskt flator att bli upprörd över hans uttalande. Jag har med andra ord läst en hel del kränkande kommentarer. Det som förvånar mig mest är, som du också nämner, att en förebild för många fotbollsspelare därute uttrycker sig så förbannat idiotiskt. Jag har alltid älskat fotboll, både att utöva sporten och följa den, dock så är det tråkigt att så många anser sig vara kunnigare och bättre för att de är av det manliga könet.
Hade damfotbollen fått lika mycket uppmärksamhet, samma förutsättningar och hade damlag funnits lika länge som herrlag så hade kanske allt sett helt annorlunda ut. Begriper inte folk det? Jag är så trött på att läsa kränkande kommentarer hur dåliga vi kvinnor är i sporter och att vi överlag är sämre än männen i alla sporter och sammanhang. När anser dessa personer att kvinnor är bra? Aldrig?

Jag försvarar inte Zlatan på något vis.
Men det skulle vara väldigt intressant att veta vad han faktiskt sa och inte vad media skrev att han sa.
Sedan missar han sin egen poäng, precis som alla andra.
Självklart går det att jämföra en manlig fotbollsspelare med en kvinnlig.
Men frågan är om det verkligen går att jämföra ett herrlag med ett damlag.
Damlandslagets anslag är X antal miljoner mindre än herrlandslagets.
Därmed kan damerna omöjligt få samma förutsättningar.
De får inte samma tillgång till träningsläger, coaching,samarbeten och sponsorer.
De flesta i Damlandslaget är tvungna att ha ett extraarbete vid sidan av fotbollen för att kunna försörja sig.
Därav blir naturligtvis träningstillfällena färre och förutsättningarna sämre.
Damerna missgynnas även av att den globala damsattsningen är svag och därför får de inte samma chans till ett motstånd som kan höja dem.
Så nej det går inte att jämföra damfotboll och herrfotboll, eftersom de får så olika förutsättningar.
Däremot går det utmärkt att jämföra enskilda spelare och mästerskapsstatistik, där damerna f.ö, leder överlägset över herrarna.
Och framför allt borde det gå att uttrycka sig på ett tydligt och moget sätt.
Och känner han sig felciterad av tidningen kan en åtminstone begära att han uttalar sig och ber om ursäkt!

Jag tycker att han har lite rätt i det där.sen säger han det klantigt. Men läser du hela artikeln säger han mycket bra saker med. Självklart kämpar kvinnor lika hårt som männen det var inte det han sa.

Äntligen tar du upp sport! Som jag har väntat 🙂
Men ja, jag blir så upprörd. Precis som Malin här ovanför har jag läst massvis med kommentarer överallt och kvinnoföraktet flödar verkligen. Jag orkar liksom inte längre… Nu har jag hållit på med fotboll och andra sporter, har bland annat ett SM-guld i en annan stor sport men blir så ledsen när killar försöker förklara bort det med att konkurrensen är större bland killar och att de tror att de är bättre än oss. Sånt gör mig ledsen. Kan de inte bara säga grattis, vad kul och sen gå vidare. Måste de börja jämföra med sig själv? Trycka ned någon annan. Bara för att pojkar 15 slog damlaget betyder det knappast att Bosse, Kalle och Johan 35 skulle göra det. De har inte varit aktiva på 15 år och bara söndagsjoggat de senaste 10 åren.

Det är verkligen tråkigt. Jag har inte orkat läsa en endaste kommentar, för jag visste (tyvärr!) redan innan att trollen skulle krypa fram och visa sina fula trynen. Det är så löjligt att jämföra kvinnors idrottsprestationer med mäns i sporter där damer/damlag inte möter herrar/herrlag. Den jämförelsen är bara relevant i hästhoppning, där kvinnor och män tävlar på samma villkor och har samma fysiska förutsättningar.
Idrottskvinnor måste, precis som idrottsmän, vinna tävlingar och matcher för att få en medalj eller titel. Vart i ekvationen glömdes det bort? Det går aldrig att förklara bort kvinnors idrottsprestationer med att det är lättare motstånd, för det är det inte kvinna mot kvinna. Och om nu de svenska herrarna skulle vara så ofantligt mycket bättre än damerna så borde de väl klara av att vinna mot andra herrar i landskamper? Sluta bortförklara brister och lägg energin på att bli bättre FOTBOLLSPELARE både på och utanför planen. Det är inte damernas fel att Sverige missar herrfotbolls-vm och absolut inte deras fel att Zlatan inte vinner Ballon d’or. Tänk om damerna skulle skyllt förlusten i semifinalen under EM i somras på att de är så trötta på att bli jämförda med herrfotboll hela tiden? (Nej, det är inte uttalat men det projiceras mellan raderna i uttalanden som Zlatans.)
Till sist, damlandslagets förlust 1-3 mot P15: det är underligt att samma människor som pekar på den enda matchen för att hävda att tjejer inte kan spela fotboll, missar att damerna vann mot ett P17- eller P19-lag och spelade en oavgjord match som slutade 1-1. Kanske beror på det som psykologiskt kallas för selektiv perception? Dvs att hjärnan stänger ute annat än invanda föreställningar… upphovet till alla fördomar.

Han har ju rätt i en sak och det är att man kan inte herrfotboll med damfotboll men av den enda anledningen att damfotboll är så mycket bättre!!
Om en herrfotbollspelar blir knuffade eller dom skulle krocka på paln så slänger dom sig ner håller om valfri (oftast fel) kroppsdel och skriker/gråter.
Damerna däremot reser sig upp, borstar av sig och springer vidare. Nu av är jag inte så insatt i fotbollen men av det jag sett så har ju damerna kommit ganska mycket längre än herrarna i vm/em.

Jag skulle gissa på att han var full ärligt talat, fotbollsspelare har extremt lite ledigt så han kanske tog lite mycket av julsnapsen när han väl hade möjlighet. Jag har svårt att se vad han skulle vinna på att ta en sådan här debatt offentligt eller varför han skulle göra det.
Han har massor av befogad kritik som han kan ställa, gällande hur t.ex. fotbollsgalan ser ut eller hur media jämför honom med damer, men det skall han ta internt. Inte ta offentligt. Speciellt inte när han har verbalförmågan av en kossa. Speciellt inte när han är landslagskapten. Speciellt inte när han inte har uttalat sig lika nervärderande om kvinnomisshandlaren Gerndt.

Tycker att han har rätt i det han säger. Han säger ju gång på gång att kvinnor är grymma och kämpar hårt men att man inte ska jämföra herr och damfotboll eftersom det är en enorm skillnad.
Och det är det ju. Varför ska man inte kunna få säga det?

Han har rätt i sak, tjejer spelar inte in lika mycket pengar som killar så det går inte att jämföra det, men hans uttalande, det nedsättande sättet han sa det på är förkastligt. Det är förödmjukande. Idioti liksom. Min dotter kommer spela fotboll i alla fall för våra damlag är bra och damernas landslagstränare är en fantastisk förebild. Att folk kritiserar Zlatan nu från olika positioner ger också hopp.

Appropå korkade uttalanden om kvinnliga idrottsprestationer.
Kom att tänka på en rätt kul grej som hände för ett tiotal år sedan.
Det var när svensk damcurling stod på topp. Någon sportreportrar som var besvikna för att dom manliga resultaten uteblev i OS uttalade
”Det rockar inte om svensk damcurling.”
För det första: Hade inte deras guldmedalj i OS någon betydelse? För det andra: Skall medelålders män i slips och blazer med kanallogga på bröstet prata i TV om vad som rockar (fniss).
Hur som helst curlingtjejerna blev förbannade och spelade in den här videon ihop med Hammerfall. Om jag minns rätt så fick den rätt stor uppmärksamhet.
http://www.youtube.com/watch?v=vAtBVRFD_Zg
Vore kul om fotbollstjejerna gjorde något liknande för att ge igen.
Eftersom Zlatans uttalande är så himla korkat så borde det ju gå att driva med.

Helt otroligt klumpigt sagt av honom. Han säger ju inte bara att man inte ska jämföra dam- och herrfotboll utan han säger att damfotboll är så otroligt mycket lägre än herrfotboll så att det är under hans värdighet att jämföras med en kvinnlig spelare.

Han menar väl att det inte finns något vettigt att få ut av en jämförelse med någon som inte spelar i samma liga för klubblag, eller landslag. Varför skulle de jämföras överhuvudtaget? Han tycker antagligen, med all rätt, att han är en av världens bästa fotbollsspelare. Så han hade väl tyckt en jämförelse med nästan alla spelare, oavsett kön, varit larvig.

När det kommer till bilen som Anders Svensson skulle få så är det fel. SvFF borde inte särskilja prestationer genom kön. Då ska motsvarande prestation, utförd av kvinna, få samma pris.
Men han har rätt i att det inte går att jämföra dam- och herrfotboll. Och då behöver vi inte ens diskutera den fysiska fördelen män generellt har. Det handlar snarare om hur många utövare herrfotbollen har jämfört med damfotbollen. Att slå igenom i herrfotboll är oändligt mycket svårare eftersom nästan hela världen spelar. Konkurrensen är stenhård från barnsben redan.

det är hårdare för damspelare i sånna fall eftersom de får dåliga tränings tider, inga sponsorer, inte lika stort(färre) motstånd att öva sig med/emot, kan inte försörja sig på fotbollen och behöver extra jobb och får då inte samma tid och återhämtning en manlig spelare får.

Det intressanta här är ju inte ifall han har rätt i sak eller inte, utan det faktum att han provoceras något så oerhört av att jämföras med kvinnor och måste ta avstånd från det genom uttalanden som stinker av kvinnoförakt.

Jag håller med dig.
Sen tycker jag inte att det finns någon mening med att jämföra herr- och damidrotter där de inte tävlar mot varandra och på lika villkor för det finns inget att vinna på en sån jämförelse för någon.
Jag har också läst massor med föraktfulla kommentarer om detta på alla möjliga ställen och blir så ledsen.
Jag har aldrig velat att mina barn ska börja träna fotboll (av lite olika skäl men framför allt finns det ett tidigt elittänkande som inte passar min filosofi) och nu vill jag det ännu mindre.
Däremot så förväntar jag mig att ett förbund ska behandla sina aktiva lika oavsett kön. Ska en herridrottare hyllas för en prestation så ska även en damidrottare hyllas för motsvarande prestation på samma sätt.
Fotbollförundet kunde ha skött det här mycket bättre, tex genom att ge de landslagsspelare (oavsett kön) som slår rekord en plakett eller graverad pokal.
Jag hade förväntat mig mer av min fd klassföreståndare (fotbollförbundets ordförande), men tydligen inte.

Det går inte att jämföra damfotboll med herrfotboll. Det är pinsamt att jämföra någon som fått utrymme och uppmuntran som Zlatan med någon som tvingats fokusera på annat än fotbollen. Att du dessutom väljer Aftonbladet och text-tv för att visa på vad Zlatan sagt, gör inte det hela mer logiskt. Han må vara en pappskalle, men tänk efter lite. Analys. Vet du hur kvinnliga fotbollsspelare vill uppfattas? Vet du huruvida de vill bli jämförda med ännu en man eller ej? Problemet ligger snarare i att de frågar Zlatan en sådan fråga, och därmed uppmärksammar honom som (viktig)man snarare än fotbollsspelare.

Här är länken till intervjun i Expressen så som de har publicerat den:
http://www.expressen.se/sport/fotboll/zlatans-attack-efter-debatten-om-bilpriset/
Det Zlatan verkar vara upprörd över är att Anders Svenssons prestation hamnar i skuggan av något annat. Visst är det synd, det är varken Zlatan, Anders eller Therese Sjögrans fel. Det är förbundets fel helt och hållet, de hanterar detta jättedåligt.
Absolut ska Anders uppmärksammas för att han har gjort hittills mest antal landskamper och att han slog Thomas Ravellis rekord. Men uppmärksamma det på ett sådant sätt att man även kan uppmärksamma de kvinnliga fotbollsspelarna utan att det blir en massa tjafs.
Enligt ovanstående länk så anser Z också att damerna använder upp pengarna som herrarna drar in, jag undrar om han ser det på samma sätt när det gäller juniorerna och U21-landslagen? För vad jag vet så är de direkt inga dragplåster för sponsorer.

Kvinnor som vill spela i landslaget måste slita lika hårt som en man och dessutom hånas dem och trakasseras av män som påstår att kvinnor i inte är lika duktiga som män att spela.
Therese Sjöblom förtjänar en bil lika mycket som Anders Svensson men bara för att man kan förtrycka henne så gör man det.
Det finns inga bevis för att Zlatan skulle vara bättre än någon kvinna på någonting!

Problemet är väl att hälften av dem möter honom med ryggdunkar, den andra hälften vill säkert inte ge sig in i diskussionen, för sport är ju sport och har inte med ”politik” att göra. Alternativt andra fega ursäkter som gör att kända män får fortsätta spy ut kvinnoförakt och komma undan med det.

Nej nej nej, introducera henne inte för fotboll, det ska vara hästar och ridning! Eller körning, marathonkörning är tufft som fan och sjuk kul!
Hästsporten lär henne självdisciplin, mod, att inte vara rädd för att skita ner sig men framförallt LEDARSKAP och MEDKÄNSLA. Asbra kombination av egenskaper, tycker jag.
Bollsporter är för mesar; att sporta med ett 600 kg tungt djur now THAT’S tough.

Håller helt med dig IG! Det som gav mig styrkan att ta mig ur misshandelsförhållande med 90kg man var just insikten om att, hej, jag klarar ju galant av att hantera av hästar på 600 med bara rösten och vikt o balans. Den insikten man får av att lära sig samspela med hästar har jag inte hittat någonsannanstans.

Blir mest fascinerad av de som vill försvara Zlatan för att han är så duktig på sportboll. Som om det är ett frikort att vara en rövhatt. Till och med i det här kommentarsfältet. Spännande.

Jag vet inte hur mycket man kan förvänta sig av en person som har (haft?) en förkärlek för att tala om sig själv i tredje person… Visst är det skillnad på herr- och damfotboll, men deras förutsättningar är ju så olika att det blir väldigt svårt att jämföra. Det ger dock ingen rätt att uttala sig så föraktfullt och nedsättande som han gör.

Men NEJ LadyDahmer!!! Det är nu ALLA föräldrar ska introducera sina döttrar för fotbollen! Jag började spela fotboll med killar när jag var 5 år, fortsatte i ett flicklag när jag var 8 år. Spelade elit-och landslagsfotboll tills jag slutade pga skada och det är tamejfan den bästa och roligaste perioden i mitt liv! Alla vänner man fått världen över och alla platser jag har fått besöka tack vare fotbollen (förutom att det är världens roligaste sport att ägna sig åt) skulle jag aldrig vilja vara utan.
Mer fotboll för kvinnorna! Mer kvinnor för fotbollen!

Roligt att höra att du inte hindrades av de patriarkala strukturer som skrämmer flickor från att spela fotboll. Innan flickor kan spela på samma villkor som du beskriver så måste vi störta patriarkatet som förhindrar detta.
Gamla normer om att kvinnor skulle vara sämre måste bekämpas.
Krossa patriarkatet!

Herrlag – Damlag
Scenario 1. Herrlaget & Damlaget är lika fotbollsskillade i jämförelse med varandra, the outcome borde rimligtvis vara att en kämpe ur vardera lag belönas med en hedersbil.
Scenario 2. Herrlaget överklassar Damlaget pga biologi/pengasatsning/whatever, ”det är som två olika sporter”, the outcome borde rimligtvis vara att – vad? – att bara ett av dessa fotbollslandslag hyllas & uppmuntras att kämpa vidare med att tilldela en spelare en hedersbil? Trots att bägge lag, inom samma sport, utkämpat samma strid, i samma liga, mot för respektive könsgruppering likvärdiga motståndare… Eeh?
Tankeflummig rambling, ej insatt i varken fotboll eller Zlatan/bil-frågan.

Att Z verkar ganska dum i huvudet och har en värdelös kvinnosyn kanske är svårt för oss andra att ändra på. Men att denne man får vara lagkapten och därmed talesman för svenska herrlandslaget och i förlängningen fotbollsförbundet är skamligt. Istället för att tala ner Sveriges fina damlandslag birde han vara stolt.
Att sen förbundet vägrar kommentera hans utspel, vilket jag tolkar som de stödjer honom gör mig vansinnig! Hur svårt är det att säga att det uttalandet står för Z och är inget de stödjer och att de ska ta ett snack med honom för det är emot deras jämställdhetspolicy?!
Men de själva följer ju inte ens den policyn vilket höstens pinsamheter visat mer än tydligt.
När man sen läser alla kommentarer och ser hur så många män ser på kvinnor blir jag mörkrädd.

Han talar väl snarare upp svenska damlandslaget. Men tycker det är onödigt att jämföra prestationer för dam- och herrfotboll. Vilket det är. Finns ingenting vettigt att få ut av det. Men felet är gjort av förbundet.

Ingenting är tydligt med det Zlatan sa. Han menar nog helt enkelt att det är omöjligt att jämföra dam- och herrprestationer. Så varför kan inte Anders få bilen bara, no bullshit. Sen är det förbundet alla ska jaga, om man är missnöjd med varför inte någon kvinna får någon bil. Inte Zlatan.

Men LD, låt inte en en idiot förstöra en hel sport för dig. Om du tror att Ninja skulle tycka fotboll är kul så go for it! Om kvinnor alltid ska vänta på mäns gillande och respekt innan de gör något så blir det inte mycket action. Nej, vi måste hålla på med det vi älskar och brinner för oavsett vad män säger! Deras respekt borde komma automatiskt så småningom, när fler och fler kvinnor briljerar inom det de är bra på. Och även om den där respekten aldrig infinner sig så är det liksom inte för deras skull vi ägnar oss åt saker i alla fall. Vi behöver inte deras godkännande.
Vi straffar bara oss själva om vi låter bli att göra någon grej vi vill göra, bara för att det finns mycket sexism inom det området. Det är precis i dom områdena vi måste in och röra om! Vi kan liksom inte sitta utanför och tycka en massa saker och hoppas att män ska ändra sig av sig själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *