Kategorier
Vardagstrams

Business eller ideal?

Undrar lite hur Isabella Löwengrip resonerade när hon signade upp Natacha Peyre på Spotlife. Jag säger inte att det är något fel på Natacha, hon är säkert en jättegullig person, men hon bloggar ofta om thinspiration och annat utseendefokuserat och objektifierande och det rimmar illa med Löwengrips påstådda agenda att vilja jobba för sunda kroppsbilder och unga kvinnors självkänsla.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Business eller ideal?”

Blondinbella la upp sin erfarenhet om mäns näthat mot kvinnor på facebook. Tyvärr körde hon översättningen till engelska genom google translate, vilket fått inlägget att cirkulera runt snarare som ett skämt.

Usch, jag lärde mig just nåt nytt, thinspiration…..:( Vill inte.

Dessa tjejer som verkligen vet om att de är förebilder för unga tjejer, typ BlondinBella, Natacha och Kissie, förstår de inte vilket ansvar de faktiskt axlar med detta?

Tyvärr så tror jag att Isabellas business alltid går före hennes passion att stärka unga tjejers självkänsla. Det blandat med brist på analys leder nog till vissa dåliga beslut från hennes sida.

Jag försökte f.ö. svara på Natachas inlägg om "hen", men det verkade som att den bara försvann.. Irriterande, jag ville verkligen ge henne svar på tal för jag är så trött på alla "nu har jämställdheten gått för långt" kommentarer om just "hen". Har folk fortfarande inte fattat undrar man ju?

Jag förstår mig inte på Blondinbella. Ibland verkar hon hur vettig som helst, och ibland så verkar det som om hon enbart vill tjäna pengar till vilket pris som helst. Jag växlar hela tiden mellan att vara imponerad och besviken när det gäller henne.

Ja för att inte tala om den illa bevarade hemligheten att NP arbetar/arbetade (?) som lyxprostituerad i LA. Snacka om taskig förebild för de unga läsare som söker sig till bloggar på spotlife.

Jag tittade lite i ”kissies” kommentarsfält. Nästan oavsett vad blogginlägget handlar om så finns det kommentarer som berättar hur ful hon är, hur äckligt det är att vara så smal, hur äckligt det är med plastikoperationer, hur ”fejk” hon är, att hon har anorexia och så vidare. Då jag frågade hur de som skrev tänkte så svarade samtliga något i stil med ”Det är ju bra att småtjejerna som har kissie som förebild lär sig att man inte ska se ut så. Det är inte hälsosamt att se ut så.”

Hur tänker ni som läser min kommentar om det här? Hur tänker ”Lady Dahmer” om det här?

Sara Brännholm: Fast jag är lite trött på det där med att unga tjejer som bloggar ska vara förebilder. Varför hör man aldrig någon säga sånt om män, typ "Carl Bildt är ju en förebild för medelålders män då känns det problematiskt att han har suttit i styrelsen för ett företag som tros varit inblandat i brott mot de mänskliga rättigheterna…"

Varför säger man inte så? Jo, för att det är underförstått att medelålders män kan tänka själva. Det kan också unga tjejer.

p:

Det är givetvis helt fel taktik att hoppa på Kissie på det sättet. Jag tycker mig ana att folk försöker gömma sig med "jag menar bara väl, och tänker på småtjejernas psykiska hälsa" medan det i själva fallet handlar om att de bara vill hata, och få sig att må bättre över sig själva genom att hacka på någon. Lite som människor som ska komma med "välmenande" råd om andras vikt, för att de "tänker ju bara på deras hälsa". I själva verket vill de bara kritisera hur andra ser ut. Givetvis ska man kunna ifrågasätta idealen som Kissie representerar, men inte genom personangrepp.

Fanny Åström har skrivit en del intressanta blogginlägg om just Kissie, där hon bl.a. menar på att folk älskar att hacka på tjejer som uppenbart försöker följa rådande ideal, och som i deras ögon går till överdrift. Det är ju en definitiv dubbelbestraffning av kvinnor (som så ofta förekommer); kvinnor ska vara snygga och sexiga, men ska inte på något sätt visa att de har ansträngt sig till att vara det. Man ska vara naturligt felfri helt enkelt, som de flesta vettiga människor förstår är en omöjlighet.

Länkar till några inlägg av Fanny:

http://www.arsinoe.se/?p=20039

http://www.arsinoe.se/?p=10446

Natascha! Vem som! Snälla, hilfe!

Har bestämt mig för att inte vara tyst och istället ta diskussion och nu sitter jag med muppar som vill avfärda mina argument om mäns näthat mot kvinnor såvida jag inte kommer med korrekt statistik fakta. Diskussionen vänder från att handla om näthat/kvinnohat till att egentligen handla om manshat. Jag blir knäpp, men…

Hur bemöter jag detta?

Hjälp mig gärna hur jag ska fortsätta.

http://www.sn.se/nyheter/sormland/1.1686269

(Ber om ursäkt att jag använder ditt forum Natasha, det är inte för att fiska besökare utan jag vill uppriktigt ha hjälp hur jag bemöter detta).

Tack på förhand och Natasha, du är grym!

Jo, tyvärr blir det väl att folk ibland tar den "enkla vägen" genom att t ex säga något om utseendet ibland när man vill kritisera någon. Dock tror jag att de flesta EGENTLIGEN vill kritisera det som ligger bakom ytan, dvs åsikterna som personen ifråga framför eller kanske ett kvinnoideal som representeras av t ex Kissie.

Jag vet att man inte ska hacka på kvinnor som bara följer rådande ideal, samtidigt är det så att dessa kvinnor ofta själva kämpar för att behålla just det idealet genom att t ex uttrycka sig nedlåtande mot kvinnor som är tjocka, inte klär sig moderiktigt och de är allmänt kritiska mot genustänk. Det ger en visserligen inte rätten att komma med personangrepp men ibland tror jag diskussionen hamnar där i ren frustration. Många (alla?) av dessa kvinnor är ju faktiskt så dåligt insatta i det de skriver (när det t ex handlar om hen) att en diskussion snabbt blir väldigt frustrerande.. Minns t ex Angelica Blicks hen-diskussion.

Jag undrade faktiskt också hur Blondinbella tänkte där…hmmm..

Sen är det inte fel om man vil leva som Natacha gör, men det känns så långt i från Isabella Löwengrip och hennes guldtrådssömmade koftor och modemattor. Men det är väl en tanke med det med gissar jag.

Blondinbellas passion är fört och främst hennes egna intressen. Hon mäter sig själv i framgång och inte i vikt som många andra unga tjejer. Men egentligen är det mesta hon gör luftslott. Inget bolag har direkt gått med vinst och det mesta hon gör floppar faktiskt.

Svar:
Men hon vågar. Det är ganska häftigt. Trots nederlag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag, såsom säkert flera andra, har en komplicerad åsikt om Blondinbella. Ett tag tyckte jag väldigt illa om henne då hon i sin tidiga karriär stod bakom de ideal som jag tyckter väldigt illa om. MEN samtidigt så hjälper hon nog många unga tjejer att våga sig på andra karriärsvägar är de klassiska. Att inte bara sålla sig till grupen, att våga stå ut osv.

Nu för tiden känner jag ett visst systerskap med Blondinbella, ett som jag försöker känna med alla kvinnor, särskilt de som har en offentlig roll. Vissa har jag självklart fortfarande svårt för, såsom Katrin Zytomierska och andra som jag tycker motarbetar kvinnors rätt till… ja allt.

Men jag tycker att BB gör ett bra jobb, hon är sig själv trogen. Jag har varit feminist i över 15 år och gör fortfarande saker som kan anses stödja kvinnans underordnad. T.ex. kan jag ibland uttrycka mig i ordalag som kan anes befästa den underordanden. Det är svårt, stora delar av vårt samhälle är faktiskt uppbyggd på dessa åsikter. Varför ska jag då straffa andra som kanske inte heller lyckas hålla så hårt på vad som kan anses vara feministiskt eller inte? Jag håller väldigt sällan med Blondinbella men jag tycker samtidigt att hon är beundrandsvärd och inte ska förringas, särskilt inte av feminister. Om inte vi börjar känna systerskap med framgångsrika kvinnor, vem ska då göra det?

Vad gäller N.P så kan jag absolut inte respektera kvinnan och står inte bakom BB beslut men det har ingeting att göra med systerskap eller min respekt för henne som affärskvinna. Sådana frågor är alltid komplicerade.

Svar:
Ungefär som jag tänker kring BB också
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bara för att sticka ut hakan lite här. Vad är skillnaden mellan Natachas sillisar och ex Sofi Farmans sillisar? Träningsboken som kan anses som thinspiration? Jag står inte på någon sida här för jag känner varken Sofi eller Natacha utan undrar mer varför vissa saker anses fula och dåliga på någon, men helt ok på någon annan?

xx

Tess

Svar:
Natacha är lite mer extrem på flera sätt, men jag är inte speciellt stort fan av Sofi heller och har skrivit om henne tidigare. Det handlar liksom inte om sillisarna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@ P

Jag tycker inte att det är rätt att bemöta någon på det sättet. Hur fel jag än kan tycka att Kissie är som en förebild för unga tjejer så bör de som kritiserar göra det på ett väl formulerat sätt och inte genom glåpord och påhopp.

Det känns bara som att det är det första folk säger om ex Kissie eller Natasha. Det blir så stor vikt runt brösten och det tar ifrån den "riktiga" kritiken tycker jag personligen. (Lite som att sparka in en öppen dörr)

När jag jämför Sofi och Natasha så är de bara exempel, ( vi kan ta gynning, tyra och Kissie lika gärna) jag reflekterar inte alls över dem som personer utan enbart det faktum att de har silikonbröst.

Varför ska alla alltid nämna brösten när de nämner vissa och andra får ingen kritik alls? Ganska intressant tycker jag.

Jag gick snabbt in på hennes blogg och när jag såg hennes "hen inlägg" tog jag bort sidan på direkten. Orkar inte med sånt just nu. Anonym jag tappade också tron på mänskligheten, IGEN.

DET ÄR VERKLIGEN JÄTTSJUKT ATT VI SKA DELA IN MÄNNISKOR I TVÅ STYCKEN FACK! ATT VI SKALL DELA IN PÅ GRUND AV VAD SOM HÄNGER ELLER INTE HÄNGER MELLAN DERAS BEN. Fyfan. Vad händer med världen? Snart kommer väl folk bli förvirrade om de är kvinnor eller män av detta hen:ande! Vad kommer att hända då liksom!

Åh blir bara så trött för att det är ungefär så de flesta människors tankesätt är.

"Victoria- Alla Förtjänar Att Leva"

Men tänkt på att kvinnor också kan ha grejer som hänger mellan benen på dem. Du vill väl inte diskriminera människor med långa blygdläppar? 😉

Jag som bli upprörd över en massa saker hela tiden förstår inte riktig varför en blir upprörd över NP:s hen-inlägg. Hon har ju missförstått hela begreppet, hon undrar varför män inte ska få vara manliga och kvinnor kvinnliga. Om en har förstått hen-begreppet på det sättet kan jag förstå att en funderar. Speciellt med tanke på att NP verkar bygga upp mycket av sin identitet och utseende på en sexualiserad femininitet.

Sen kanske jag låter som en gammal repig LP men det är inte NP som är problemet. Det är att män sexualiserar och objektifierar framförallt vissa kvinnor och att vi (kvinnor) också har svalt männens hora/madonnakomplex med hull och hår.

Ja fast hennes främsta drivkraft är att tjäna pengar vilket hon säkert kommer att göra på att ta Peyre till Spotlife.

Du som sa att allt floppar, det gör det inte, hon tjänar mycket bra med pengar och kommer troligtvis och förhoppningsvis om du frågar mig fortsätta att göra det.

Finns det inte ett värde i att det finns offentliga personer som ser ut som Natacha Peyre och ”kissie”? De står ju för hur de ser ut och vill inte se ut på något annat sätt. De står för hur de är utan att vilja ändra sig trots att de får så mycket hatkommentarer (kissie får kanske mer än vad Natacha får). Är inte det bra ur ett feministiskt perspektiv? Det handlar väl om att folk ska få se ut hur de vill utan att behöva känna att de är fel?

Svar:
Ur ett feministiskt perspektiv? Ja isåfall genom att stå exempel för hur långt kvinnor är beredda att gå för att bli smala eller knullbara. Den stora frågan är ju varför. Varför vill de se ut så?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Lady Dahmer"

Jag menar att de är kvinnor som står för hur de ser ut trots att de får så mycket hat för det. Är inte det bra? Det finns ju trots allt många tjejer som ser ut så och vill se ut så. Ska dom känna att de är fel? Är inte målet att alla ska få se ut hur de vill utan att må dåligt för det eller få hat för det?

Tycker det är intressant att NP tycker att kvinnor ska vara kvinnliga och män manliga, men i inlägget om frågestunden frågar en om hennes bror (?) är bög då han är så "feminim". NP svarar då att han inte är bög utan väldigt säker på sig själv. Så det finns nog potential att förstå jämställdhet och genus om hon tänker ett varv till.

Jag har fått lära mej att man ska döma en person genom deras handlingar och inte vad dom säger. Alla verkar höja henne till skyarna för hennes "buissnissminde" och visst har hon väl lyckats på ett sätt, men hon säger en sak och gör en annan så att hylla henne för att vara en insperation för unga tjejer är rent av BS. Men det är ju bara min åsikt, och de flesta skulle väl säga att jag bara är svartsjuk.

Lite roligt är det ändå att sitta och läsa era kommentarer här till exempel Lady D´s "Jag är inget stort fan av Sofie heller…."

Nähä så bara för att hon valt ett annat liv så duger hon inte enligt dina mått?

Feminist? Nävisst?

Svar:
nej, det handlar verkligen inte om det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *