Kategorier
Vardagstrams

Djurfri cirkus

Vi var ju på Cirkus Skansen igår. Jag har letat länge efter en cirkus utan djur eftersom att djur alltid far väldigt illa inom cirkusindustrin oavsett vad cirkusarna själva påstår. Nej, att ”släppa ut” elefanter och kameler och diverse andra djur på grönbete emellan varven räknas inte som ”schysst behandling”. Att få sådana här djur att bli så pass dresserade kräver alltid omänsligt våld. 
 
Men det verkar omöjligt att hitta djurfria sådana som sagt. Cirkus Skansen är dock ett bra alternativ, om än litet och inte lika avancerat, men perfekt för små barn som inte kan sitta stilla länge och som har begränsad attentionspan. Och bäst av allt; inga riktiga djur. 
 
Mina ungar älskade det. Tamlin applåderade hysteriskt med lycklig gapande mun och undslapp till och med ett ”woooooo”. Jag känner ofta att jag vill hitta på mer med ungarna men faller på lathet.
 
Vad har ni för smultronställen för små barn här i stockholm? 
 

 
Jag hade nöjet och turen att träffa på Rose-Marie // Bambi på cirkusen och passar på att låna lite bilder av henne. Kika in och läs om hennes upplevelse! 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Djurfri cirkus”

Cirkus Cikör har djurfri cirkus under konceptet ’Nycirkus’. Om det passar för så små barn vet jag inte, men det kanske kan sparas några år annars. De har även cirkusskola/-lek för barn från 5 år.

Jag håller med dig om att djurhållning inom cirkus är otillräcklig. Men hur menar du att det alltid krävs omänskligt våld för att uppnå sådan dressyr? Det är ju tvärt om så att positiv förstärkning och våldsfri fostran har visat sig ge bättre och tillförlitligare resultat än traditionella metoder. Sedan att dessa alltför sällan används är en annan sak, men de finns och fungerar!

Svar:
Visst funkar våldsfritt bättre i längden, men då får man inte alltid de resultat man vill. Och resultatet man vill uppnå på cirkusar är onaturligt beteende och fullkomlig lydnad.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har lite problem med termen "naturligt" och tror att vi skulle behöva bena ordentligt i det för att komma fram till en terminologi vi kan vara överens om. Men man kan få fram en stor mängd varierade beteenden med "naturliga metoder" shaping, klicker, positiv förstärkning etc. Däremot används ofta inte dessa metoder på cirkusar, där traditioner ofta har större grepp än på exempelvis djurparker och akvarier. Huruvida vi skall hålla och visa upp djur alls är en annan diskussion, och där lutar jag nog åt nja.

Men som sagt, metoderna finns, fungerar och ger bättre resultat. Men heder åt dig för att du söker upp och besöker en djurfri cirkus. Tror det är bra för både djur och barn.

Kulturhuset! Gratis och ungem älskar’t!

Tekniska museet har tydligen gratis inträde på onsdagar fick jag höra idag. Har dock inte kollat upp det så det kan vara fel.

Annars Aspuddsparken, Bleckan och Bandängen. Jag är dock inte förtjust i vinter men på sommaren hänger vi alltid i någon av parkerna så fort vi kan.

Besökte cirkus(med djur) i somras hade inte varit sen jag var barnbok tyckte det skulle bli skitkul! Men usch vad jag mådde illa av att se djurnumren! Elefanterna såg vanvårdade ut och hästarna blev rejält påpiskade hela showen. Lämnade stället med en olustig känsla i hela kroppen. Fy tusan.. Den här cirkusen kommer varje år till staden sär jag bor. Nu mer mår jag dåligt av att bara se cirkustältet…

Njae, dressyren kräver absolut inte våld, snarare är nog den det trevligaste de här djuren har. Numera tränas de allra flesta "trickdjur" med klickerträning, som bygger helt och hållet på positiv förstärkning. Pisken som används är ytterst sällan något mer än en signalgivare/förlängd arm. Sen finns det självklart rötägg även i den här branschen.

Däremot håller jag helt med om att det är förkastligt att hålla djur som cirkusar gör. Hästar behöver röra sig fritt över stora ytor varje dygn för att må bra, antar att elefanter har liknande behov om man tittar på hur de lever i det vilda.

/Minou

Älskar Junibacken men det är så dyrt där! Sen tycker jag om parker. Här ute (Handen) är det nära till Tyresta nationalpark o by,och dit brukar vi åka; promenera,titta på hästar,höns,kaniner och så finns det korvgrillning,lanthandel mm. Mysigt!

Som heldagsutflykt kan man även åka ut till Utö,världens bästa ö!

Det ligger inte i Stockholm men är absolut värt att åka till för barnen; Busfabriken i Norrköping(tror jag det är). billigt och hur kul som helst för vilda barn och när man kommer därifrån är de som släckta ljus. alla vinner.

Tekniska muséet i Stockholm har också jätte-jättebra aktiviteter för barn i alla åldrar. Brukar vara väldigt uppskattat 🙂

Vad fint att du bojkottar cirkusdjur! Tycker själv att förhållningssättet till djur blir ganska skevt för barn vid en sådant inlärande. Vuxna med.

Förstår f.ö. inte hur man överhuvudtaget kan försvara saken (en slags "hint" bland vissa kommentarer) då det påvisligen kommit in ett flertal fall om misshandlade djur från cirkusar på en ganska kort tid (Anne the elephant i Storbritannien är ett ganska bra exempel). Annars har vi ett bra dokumentärsklipp här:

http://www.youtube.com/watch?v=rsaps5crOhM

Vad trevligt det låter med mer traditionell cirkus utan djur! Jag måste erkänna att nycirkus verkligen inte är min grej men samtidigt så vill jag inte ha en massa djur som ev plågas heller.

Tack för en underbar blogg som inspirerar och upprör! Jag ska åka med min son 8 år till stlmh och bo på hotell ett par nättermi nästa vecka, vi tänkte oss naturhistoriska museet men vad mer? Jag är en riktigt lantis, livrädd för att komma vilse men det fixar sig nog;)

En grej jag gillar när det går att vara ute flera timmar är att åka till Slusse, ta färjan till djurgården, INTE gå in på något museeum, skansen eller Gröna Lund. Köpa en glass, sitta på en bänk och titta på folk, spårvagnar, båtar, fåglar. Gå lite planlöst. Ta spårvagnen till centralen och åka hem. Kostnad 0-100 kr beroende på antal glassar (förutsatt sl-kort) Stressnivå=0 för man behöver inte slåss med alla andra som ska först in överallt.

CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR CIRKUS CIRKÖR

SÅ JÄÄÄÄVLA BRA!!!

Hör inte till tråden men ville bara ha sagt att jag nu drömt om dig och apan flera nätter. Vi är i drömmen bästisar och har skitkul. Blir smått Depp när jag vaknar och inser att ni inte kommer över på fika idag heller. Så nu är det sagt och ute ur systemet! 🙂

De få gånger jag varit på cirkus så har det bara varit hästar och hundar som varit med i föreställningen. Om man antar att tricksen lärs in på klicker/shapingvis så förstår jag inte att det är mer synd om dem än om ridskolehästar i stockholm eller hundar som går på hunddagis.

Eller som man ska prata om andra showande djur; spanska ridskolan i wien och hundar som tävlar freestyle med sina ägare.

Vad är den stora skillnaden, jag förstår inte?

Både ridskolehästar och cirkushästar jobbar varje dag, de har begränsat med både tid och utrymme att gå fria på (detta gäller iallafall ridskolorna i stockholm) och de står uppstallade en stor del av tiden. Skillnaden skulle väl vara att på cirkusen så är det samma människor som sköter om dem och jobbar med dem medans på ridskolan är det olika elever hela tiden. Har man tur så får man rida samma häst 3-4 tillfällen i rad på ridskolan enl min erfarenhet.

Och hundarna.. vilka hundar drömmer inte om att få vara med sina ägare nästan hela tiden och bli stimulerade och jobbade ordentligt med VARJE dag.

Nej, som sagt… jag förstår inte riktigt den stora skillnaden…

Men vilken "insats" av dig!!

Jag hade nog aldrig direkt ens tänkt tanken på att leta efter en cirkus utan djur men det är ju hur toppen som helst!!!! En självklarhet!! Vi tror verkligen att vi kan göra precis vad vi vill med djuren. De ska ätas men också användas till olika slags nöjen. Usch vad hemsk människan är. 🙁

Jag älskar by the way kossan!!!! Helt underbar!

Hej!

Det var inte igår jag terroriserade ditt kommentarsfält. Bristen på internet har gjort mitt engagemang i LadyDahmers blogg lite halvskral.

Jag kan inte hålla med dig mer. Jag HATAR djur i bur.

Efter mycket om och men köpte jag årskort på Kolmården efter att f.d. djurskötare övertygat mig om att dom har det ok.

Men det svider i pappa Dans hjärta när barnen hoppar jämfota av glädje samtidigt som djuren är uttråkade som tusan.

läs gärna mitt inlägg om VAB-depressionens 5 stadier 🙂

puss och kram / dan-syndrom

jag har en vän som kommer fran en cirkus familj, han har berättat om de olika metoderna att fa djuren att göra det man vill. att djuren inte har det bra är helt klart. de har ett nummer att utföra, ett företag att driva och da gar det inte att vänta och ha talamod med att de ska lära sig. klicker träning finns samt posetivförstärkning, men det kräver längre tid, tid som inte finns.

ridskolan i wien gar inte att jämnföra med en random ridskola. i wien blir de korrekt behandlade i hanteringen men de far ingen daglig utevistelse i en hage.

privata hundägare som tävlar i agility/feestyle/bruks mm. jobbar alltid (finns untantag) med nya metoder/psykologi. jag har alltid sett gott uppförande i träning och tävlig, och en enorm koncentration och fulltfokus pa hunden.

det är stor skillnad pa träning av djur, ta reda pa fakta och se vad du bidrar till. välj vilken syn ditt barn kommer ha pa djur och sina med människor.

alternativ är:

ak till en bra bondgard

ak till katt-/hundhem och hjälptill (gosa, promenera)

bra inlägg lady D!

Verkligen så jävla skitbra att du skriver om djurfri cirkus i din blogg!!! Det har ju börjat komma mer och mer vilket jag tycker är fantastiskt för att gå på cirkus är ju en härlig känsla, men jag kan inte stödja hur djuren behandlas så då blir det bojkottning istället.

Den som jag har hört talas om och skulle vilja se är Cirque du Soleil. De kommer till Stockholm i mars.

http://www.cirquedusoleil.com/en/shows/alegria/default.aspx

Tack för en underbar blogg!

natalie:

Så det är egentligen en fråga om inlärningssätt som gör att det inte är bra med djur på cirkus?

Förstår jag rätt då?

Om man haft tiden att lära in tricken via klicker/shaping så hade det varit ok med djur på cirkus?

Personligen tror jag att det är en viss skillnad på djur och djur.

Hundar och hästar kan jag förstå att kan med rätt träning trivas. Kattdjur däremot? Deras naturliga instinkter är ju att jaga, inte följa en ledare. Hundar och hästar är ju flockdjur som får trygghet av ledarskap. Elefanter kan jag inte uttala mig om, men spontant känns det inte helt logiskt att ha dem inburade.

Du ska inte bli vegetarian? Ungefär alla djur som föds upp för köttindustrin blir behandlade på samma sätt om inte värre. Men av andra anledningar såklart.

Svar:
Vad får dig att tro att jag inte redan är det?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: Förlåt isåfall, jag hade för mig att du har sagt att du inte är det

Svar:
jag äter fisk så nej jag är inte det. Men det visste ju inte du. 😛
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du gör helt rätt i att inte gå till cirkusar med djur. Det är grymt och vidrigt och totalt oacceptabelt och de har aldrig bra djurhållning. Det kan en förresten räkna ut i vilket fall: även om en tror på lögnerna om att träningen är utan våld osv osv så borde en fatta att det är plågsamt att bli runttransporterad i en lastbil eller annan liknanade anordning. Så bara där har vi tillräckligt för att det ska vara oacceptabelt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *