Kategorier
Vardagstrams

Enda sättet att äta semla på

 
Svenska tradition sen 1700-nånting och är det nåt jag gillar så är det tamejfan traditioner. (ej dumma traditioner dock). Maken äter sin torr och är därmed en skam för sitt Vasa-arv men jag äter med mjölk som sig bör. Varm mjölk. Gärna med kardemumma och kanel i. 
 
Hur äter ni? Och framförallt; hur många äter ni? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Enda sättet att äta semla på”

Tar av locket, dippar det i grädden och äter upp det. Sen äter jag upp resten av semlan som en macka. Torr alltså, men gärna med cola light till. En i taget men många per säsong! Mhh.. semla.

Jag gillar inte semlor, men jag inbillar mig att jag kanske har ändrat mig varje år det är dags, för det är ju ett ganska mysigt koncept tycker jag.

Slutar dock med att jag skrapar bort 90% av grädden och 70% av mandelmassan…

1. Ta av locket

2. Peta bort mandelmassan och slänga det

3. Dra in all grädde i mitten där hålet efter mandelmassan är

4. Tar på locket och äter torrt!

Ja, mandelmassa är ingen favorit :p gillar vaniljkräm mer och då äter jag den direkt rakt av! För min del blir det kanske 2 semlor per år då det inte är en direkt favorit för mig som sagt haha.

Självklart med varm mjölk, gärna fet mjölk, i djup tallrik, doppa locket först, sen njuuuut!! Söderbergs bageri vid Tfnplan, eller så bakar jag själv, hm, kanske sysselsättning för dagen? Coop nästa!

Har provat med varm mjölk men tyckte att det blev så degigt. Ska vara mycket florsocker på, sen tar jag av locket och drar av lagom mycket av grädden. Sen äter jag resterande rätt o slätt som den är. En perfekt semla har lagom med grädde och mandelmassa. Men i år har jag valt att inte ät någon. Jag har vissa fällor jag försöker undvika. Börjar jag äta så kan jag inte sluta. Senaste åren har jag ätit 3 semlor om dagen (under semmelperioden). Vågar fasen inte köpa nån

Aldrig varit förtjust i semlor och nu äter jag LCHF sedan lång tid tillbaka. Fast ska nog testa LCHF-semlor men de kommer inte ligga i någon blaskig mjölk. 😉

Antalet semlor beror på hur tom magen är eller ej samt hur stora semlorna är. Fast troligen bara en lagom stor, åt gången alltså.

Tycker inte så mycket om semlor (märker detta när jag äter) men blir sugen och köper ibland eftersom jag inte minns det så bra.

Om jag äter gör jag det naturligtvis på det enda rätta sättet:

Utan mjölk. Äter försiktigt som en smörgås så det inte kladdar så mycket, locket ska ligga kvar på semlan tills sista tuggan (som blir väldigt stor och består av den allra mittersta biten).

Nej inte mjölk!

Så här äter jag mina semlor:

1. Ta av locket och dippa i grädden. Var noga med att florsocker som eventuellt trillar av hamnar i grädden.

2. Ät upp resten när locket är uppätet

Jag tycker att det bästa med semlor är mandelmassan och de bästa semlorna är de jag själv eller en kompis har gjort. /Lina

Usch nej, blött bröd är ju göräckligt! Jag äter alltid min semla torr, men däremot dricker jag gärna ett glad mjölk till. Det brukar bli en semla per år, kanske två om jag får på jobbet eller blir bjuden någonstans.

Exakt inga just nu för LCHF’andet (och för att jag inte kommer överens med bröd) men annars, TORR! Bröd doppat i vätska får mig att vilja kräkas, kan inte blanda mat+vätska när jag äter heller. Tugga och svälj först, drick sen. Sambon kör stenhårt på en massa mjölk och kanel. Det tillhör att äta locket först, också!

Alltså fick jag bara välja ett enda bakverk för resten av mitt liv så är det Semla, utan tvekan. Och jag kan äta dem hur som helst. Bara det är semla liksom. Så jag äter många. Med min semelfetish borde jag ha någon form av släktskap med Ture Sventon

Jag hatar semlor.. Men min familj och min pojkvän älskar det, de har ätit säkert 14 st var den senaste veckan, på en massa olika sätt.. Usch 🙂

Men om man nu måååste äta semlor gör jag ett ytterst tunt bröd doppat i liite varm mjölk, mycket mandelmassa , liiite grädde och lite marsipan 🙂

Jag äter helst ingen alls för jag gillar inte semlor. Ibland bjuder någon för att vara snäll och då kan jag väl trycka i mig en halv eller nåt innan det tar stopp. Jag gillar verkligen inte smaken, speciellt inte då det är mandelmassa i :-b

Hetvägg är ju det enda rätta, gärna ska ska den stå i mjölken en liten stund så bullen suger åt sig 🙂

Äter en eller två åt gången, beror lite på storleken, har väl ätit 7-8 st i år 😀

Äter med varm mjölk, som sig bör. Älskar att äta upp locket först och sedan dränka resten av semlan med mjölk så den blöttnas upp riktigt ordentligt. Äter såklart utifrån och in, dvs lämnar mandelmassan och det godaste till sist 🙂

Eftersom mjölk är typ det vidrigaste jag vet så äter jag den som man ska, dvs som den är. Locket först för att inte få grädde över hela mig, sen resten efter bästa förmåga. Och eftersom de kommer i tvåpack på Ica så äter jag två, en till lunch och en till middag 😛

//Emma Hå

Har i ärlighetens och skammens namn aldrig ätit semla på det viset som du… Det är något med de blöta brödet som jag inte riktigt går igång på. Men semla i sig, det går jag igång på. Av med lock, äta lock, sedan käka resten fort som fan och rakt av. Inte hålla på med skedar och sådant. Hittills i år bara ätit trista tvåpackssemlor från Matdax, men det ska nog bakas här framöver…

Äter dem som de är. Tar av locket, skrapar av lite grädde att ha på det, äter upp locket och äter sen resten som en macka typ.

Har nog ätit 10 stycken redan i år *skäms lite* hade för några veckor sen enorma cravings efter semlor och åt typ 2 stycken varje kväll i en vecka…

Jag lyfter av locket och äter det. Sedan tar jag bort det mesta av grädde. Jag gillar inte grädde. Det är mandelmassan som är semlans höjdpunkt. Resten av semlan håller jag i handen medan jag äter den, precis som när jag äter vilken bulle som helst.

Hur många jag äter? Gärna två åt gången.

Så vida inte bullarna i sig är torra och trista äter jag utan mjölk, med mycket fyllning, locket först. Har just bakat en omgång så nu väntar jag på att middagen ska bli klar så jag får äta semlor nån gång. Funderar på att blanda saffran i en del av fyllningen.

Haha, tycker det där med att vräka ner semlan i varm mjölk är så märkligt! Får lust att ta fram stavmixern och köra ihop det till en härlig semlesmoothie och servera i glas när jag ser det där.

Har faktiskt nu valt att inte äta semlor mer

tycker inte om det! bara ätit det för att man "ska" och för att "Aaaalla"! tycker det är gott..

men jag gör fan inte det! ofta så är grädden antingen utan socker eller för söt, för lite mandelmassa, torr bulle utan smak

för stor så man blir äckligt mätt

samma sak med pepparkakor, vidrigt!

hela barndomen tvingade jag i mig dom äckliga torra kakorna, och jag tycker inte om det!

men alla tjata och bjöd..

mjuk pepparkaka dock , med grädde och lingonsylt, det är gott de!

tycker det är riktigt värdelöst med traditioner som "tvingar" en att äta saker man inte tycker om.. (fast egentligen så är det ju människor som tjatar, gnäller, tvingar och bjuder och skyller det på tradition, men jag tror egentligen inte tradition är till för att vara obehaglig och jobbig.)

När min mamma väntade mig käkade hon ungefär en semla om dan från januari fram tills jag föddes. Jag är född 9 april. Jag kallades för Semlan när jag var liten (och min bästis för Marängen). Dock har utbudet med glutenfria semlor varit väldigt dåligt fram till för några år sen, så jag har aldrig riktigt lärt mig uppskatta semlor (men grädden äter jag gärna!)

Det blir ju så slemmigt och degigt om man äter den med mjölk. Jag har svårt för uppblött bröd. Jag tycker inte om mandelmassa så jag äter vaniljsemlor. Tar av locket och doppar det i grädden och sen äter jag upp den rakt av. Eller jag biter nog runt lite runt kanterna så att man får lite av vaniljen i varje tugga. Jag äter alldeles för många för mitt eget bästa.

Hehe, jag hör många som säger att de äter semlor bara för att "man ska det". Jag gjorde också det förr, nu har jag slutat. Man måste inte alls 🙂 jag hatar grädde men åt gräddtårta, semlor, varm choklad med grädde osv bara för att det är "tradition" och "såååå gott".

Man måste inte heller dricka jul/påskmust om man tycker det är vidrigt. Så det har jag också slutat med 🙂

Innan, på den tiden när jag tålde mandelmassa åt jag alltid först locket, skrapade av grädden och åt resten. Ibland med mjölk och ibland inte. 🙂

Åt alltid bara en i taget men det blev många på en "säsong".

Nu äter jag bara en gång om året när vi är på en julmarknad. Dom har en saffranssemla med vaniljkräm istället för mandelmassa. Den är god 🙂

Klart man äter den som hetvägg! Mycket mjölk ska det vara. Och så vill jag gärna vänta lite också så att det bildas en mjölkhinna på ytan… Jo, jag vet, lite slemmigt, lite läskigt men ack så gott!! Jag brukar även gröpa ur extra mycket av inkråmet, kasta det (även om många säger att man ska blanda med det med mandelmassan, Humpff!) och blanda mandelmassan med grädde. Då går det fylla extra mycket mandelmassa i semlan. Just så!

Eftersom jag varken tycker om kardemumma eller mandelmassa eller massa semmelbröd brukar jag äta högst en, för traditionens skull. Ibland ingen.

En gång hittade jag och en kompis dock minisemlor på ett café, de var goda och storleken helt i min smak!

Usch jag åt sådär när jag var liten men nu påminner det om välling eller nått. Blä

Nu äts den först med locket för att skopa upp lite grädde. Sen äter man runt, runt, runt, runt. Tills det bara är massa grädde och mandelmassa kvar! MÖÖÖÖÖMS! och typ 1 gång i veckan. 😛

Äter max en halv semla i taget, blir proppmätt bara av det och blir inte gott heller om det blir för mkt.

Om det är köpsemlor alltså. Bakar jag själv gör jag dem mkt mindre.

När jag var liten var det med varm mjölk som semlor serverades och jag gillade det inte.

Varm choklad till är dock gott, ska vara riktigt stark choklad då. Inte något oboy-blask.

Hembakta med riven mandelmassa blandat med en del av innehållet i bullen och lite mjölk, på med grädde, lock och florsocker. Äter gärna två på raken 🙂 min semlesäsong började i mitten på januari!

Jag börjar med locket, doppar i grädden, ger en bit av semlan till katten, resten av den sätter jag i mig rakt av. Eh ja, fast mandelmassan gröper jag ur och trycker i mig. Den är GOOOOOOD!!

Jag äter rätt få semlor förutom när

jag blir bjuden 🙂

När jag är hos mamma blir det som hetvägg med varm mjölk, rätt gott faktiskt. Men annars tar jag av toppen och äter för sig och sen mumsar i mig resten. Föredrar små söta semlor. Avskyr s.k. wienersemlor.

Jag trycker pliktskyldigt i mig en liten, liten semla varje år, med så lite grädde som möjligt på. Tycker alltså inte om semlor över huvud taget, men… tja, jag gillar också traditioner. Lite får man väl anstränga sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *