Kategorier
Vardagstrams

Nästa idiot som kallar mig hemmafru kommer att blockas

Faktum är att alla som påstår detta och därmed förminskar det jag gör kommer att blockas så jävla hårt att de kommer skita tegelstenar i en månad.
 
Frågor på det? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nästa idiot som kallar mig hemmafru kommer att blockas”

Kan man leva på att blogga såsom du gör, och skriva en artikel ibland i någon tidning? Det trodde jag faktiskt inte. Har du något annat jobb också?

(och näe hur lite man än tjänar så är man ju inte hemmafru/man sålänge man drar in pengar, anser jag)

Min sambo är läkare och jag jobbar deltid på förskola, så ni kan ju alla gissa vem som får dra det ekonomiskt tyngsta lasset hemma hos oss.

Han sade, för att vara snäll antagligen, att vi klarar oss gott på hans lön så jag kan ju ta min lön och spendera den på bara mig – men det sade jag att så ska vi verkligen inte ha det. Han förstod sedan att det skulle sätta mig i en beroendesits till honom om han skulle stå för hyra, mat etc och jag för… ja.. godis?

Svar:
Leva på? Kan man leva som timvikarie? Kan man leva på skitlöner?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det tycker jag att du gör helt rätt i. Lite hederlig uppfostran av ohyfsade människor kan vara på sin plats ibland. Och att kalla någon som jobbar för hemmafru är faktiskt bara…konstigt.

Svar:
Det är enbart i syfte att göra ner, förminska eller ogiltigförklara mig som folk kallar mig hemmafru. Bara i det syftet och jag känner att jag inte har tid eller tålamod för folk som bara vill tjafsa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nej man kan inte leva på alla löner. Jag hade ett jobb där jag tjänade ca 1000 kr i månaden, det kunde jag inte leva på då jag gillar att bo inomhus och äta annan mat än den som finns i soptunnor.

Och vad är det sedan för fel på att leva lite på den partnern som tjänar mer när man tjänar väldigt lite?

Så länge man är tillsammans så är man ett team och ekonomin är gemensam. Jag kan köpa saker för min sambos lön och vice versa.

Lite off topic men känns halv-vettigt att fråga här: vad gör man om man får en person på bloggen som argumenterar någorlunda kvalitativt men har så långa och invecklade svar att jag blir deprimerad bara av att se att han har skrivit(för han är självklart jämställdist också)….Hur förhåller du dig till den typen av kommentarer? Känns inte som jag kan blocka honom för då gör jag bara att "han får rätt" genom att jag ger mig. Eller tänker jag galet här…

Svar:
Om jag märker att en person har svårt för att hålla diskussionen på en vettig nivå så blockar jag. men om personen är schysst i övrigt men lite för långrandig så ger jag ”råd” istället. t.ex ber hen korta ner lite för att jag inte har tid att svara. en del jämställdister är bara ute efter att sätta åt och då blockar jag
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hahaha, skrattade högt av "med fingret på musen". 😛

Tycker absolut att du gör rätt i det! Jag tycker inte att det är något fel på att vara hemmafru, om det är ett eget val. I det här sammanhanget används det dock som en förolämpning för att förminska det du gör och det ska du inte behöva ta.

Jeg synes du tager det lidt for tungt – personligt. Der er ikke noget galt i at være hemmafru, hvilken man vel også er, selvom man også arbejder hjemme – altså har et lønnet job.

Jeg er da både og. Det skammer jeg mig ikke over!

-eller er der noget jeg har misforstået her?

Svar:
Jag tycker det är dumt att vara hemmafru i ett partiarkal samhälle. Att man vill vara hemma med sina barn är inget konstigt eller fel, men det ÄR en kvinnofälla i vår kultur. Och jag är ingen hemmafru.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du gör helt rätt. Varför använder folk ordet "hemmafru" som en förolämpning egentligen?

Men ja, det är konstigt att kalla dig hemmafru.

Svar:
I mitt fall är det för att kastrera mig. Typ ”du är hemmafru och lever på din man USLA FEMINISTISKA FÖREBILD”.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Är det något av många saker som jag beundrar dig för Nataschja så är det för att du gör just din egen grej "kör ditt eget race" (jaja klyscha osv). Du vågar ju trots alla påhopp av alla de slag! Du är modig och jag tycker mig se mellan raderna att du är nöjd med hur du har det. Heja heja!

äsch, jag känner lite att de som kallar dig hemmafru får stå för det, så länge du vet att du ät lycklig och inte är det så är väl resten egentligen ingenting att bry sig om, annars kan man dra det hur långt som helst? blockera alla som uttalar sig rasistiskt, alla som uttalar sig nedvärderande om kvinnor osv osv. eller så låter man alla tala och ha sina åsikter, och ja, jag har också lite svårt att se hur du skulle få ihop det ekonomiskt utan din man med två barn, liksom jag har svårt att se hur en vikarie skulle få ihop det, en städare, liksom jag vet att jag som student aldrig skulle få ihop det därav att jag är 22år och bor hemma fortfarande och är beroende av mina päron, och ja de kallar mig MAMBO och vafan om detta som jag är definierar mambo så är jag en riktigt stolt sådan! tar det lite med en klackspark…

Svar:
Jag tycker inte att alla ska tillåtas tala eller ha åsikter i min blogg. Alla är inte välkomna här.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad definierar en hemmafru egentligen? gäller det som lesbiskt par också, eller gäller det endast om det är en man och en kvinna som är i ett förhållande? är det lika "fel" att vara hemmafru om det är två kvinnor i ett förhållande och ena kvinnan stannar hemma och tar hand om ett barn? kan en man också vara hemmafru? jag förstår att det inte någonsin är bra att vara beroende av någon såklart oavsett hur konstellationen ser ut men samtidigt tycker jag någonstans att det kan vara vackert, för visst kan man sätta en "hemmafru" beteckning på någon som även tjänar mindre än den andra och därmed till viss del blir försörjd av den andra parten? då har båda ett jobb iofs men inte skulle klara sig själv… hmm…

Svar:
hemmafru är en fru som har hemmet som arbetsplats. fast då hemmets sysslor. oavlönat. hon städar, tar hand om barn och hem på heltid och försörjs av sin man.
Nej hemmafru är man inte när man jobbar, oavsett hur lite man tjänar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sa tacksam att provocera 🙂 ha ha Jag var aktiv i ett live chat for nagra ar sedan och vi satt val ca 50 personer i ett "rum" och battlade om olika saker. En skon kansla var att bara klicka "ignore" pa dem man inte gillade, en sekunds varning, sen var den personen borta. Man (EN) hade ju sina ja-sagare med sig. Nu handlade det har bara om ca 100 pers men tillslut blev det trakigt att inte veta vad dom sa, alla dom dar man blockat, alla andra kunde lasa vad dom skrev, men en sjalv fick sitta dar med sina "snalla" och lydiga chattare. Undra om en man skulle blocka lika mycket som du gor Tascha?

Svar:
vad män gör skiter jag i men antagligen skulle de just det. Det är snarare kvinnor som ofta tror att de måste stå ut med att förolämpas och förminskas och ta skit. Jag tar ingen skit. Jag har ingen jävla skyldighet att lyssna på folk som bara vill tjafsa eller vara dryga eller elaka. Det har inget att göra med att jag bara vill ha ja-sägare här, och om du använder ditt lilla huvud och tittar runt lite så ser du ganska tydligt att folk är fria att säga emot och tycka annorlunda än mig. Du bland andra. Och jag heter inte Tascha.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Oj vad känsligt. Undrar varför?

Svar:
ja…? var ska jag börja: 1. jag har fått höra detta i fyra år. 2. det sägs alltid i syfte att förminska mig 3. jag är inte hemmafru.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nope, inga frågor, jag förstår, det går inte att missförstå. Och jag önskar mig ett jobb som jag kan utföra oavsett plats, ett jobb jag kan utföra oavsett om jag är hemma i soffan, på ett kafé eller i ett hus vid medelhavet (eller på ett kontor för den delen). Jag önskar mig den talangen.

Så vad är det du gör då? Får du betalt av att blogga? Hur försörjer du dig?

Svar:
Ja jag får betalt för att blogga och skriva krönikor
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Det är snarare kvinnor som ofta tror att de måste stå ut med att förolämpas och förminskas och ta skit."

Källa på det tack skulle vara roligt

Svar:
sluta tramsa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Jag tycker det är dumt att vara hemmafru i ett partiarkal samhälle."

Vi lever inte i ett patriarkalt samhälle, men bra kämpat

Svar:
HAHAHAHAH good one 😉
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är inget fel med att vara hemmafru, de sköter egentligen de viktigaste jobben. Eftersom jag anser att män är överlägsna kvinnor så låter jag min man både dra in pengarna och städa, laga mat, diska och göra alla tråkiga saker som gäller barnet. Själv bloggar jag och leker med ungen när hon väljer att leka något som jag tycker är kul.

Bara en stilla undran – har du verkligen 247 tusen följare på bloglovin (bloglovin säger 4 tusen…) eller är det en ploj-ikon??

Svar:
om du klivkar på den ser du det verkliga antalet. den gick sönder.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att det är tråkigt att det arbete en hemmafru gör är så lågt värderat, och att man använder det som en förolämpning för att förminska.

Det enda som verkar spelar roll är hur mycket pengar man drar in.

Jag tycker nog att den riktiga vinnaren är den som får vara hemma med sina barn, inte den som har mest pengar på kontot, jag ställer inte upp på att en inkomst ska vara det enda som ger en människa värde.

Du härliga anonyma människa! I vilken verklig lever du då du påstår att vi inte lever i ett patriarkalt samhälle? Jag skulle faktiskt vilja veta några exempel på varför du anser detta. Det hade jag tyckt varit mycket intressant! På riktigt alltså!

Ok, hjälp mig här. Det dåliga med hemmafru-grejen är alltså att man oavlönat gör det mesta av arbetet i hemmet och är beroende av mannens inkomst? Var det rätt?

Och exakt vad är skillnaden mellan dig och dem? Ja, du drar in en inkomst, men du gör oavlönat det mesta av hushållsarbetet och är beroende av din makes inkomst.

Jag försöker inte mucka, jag vill på riktigt fatta.

Okej, ponera att alla hemmafruar i Sverige startar bloggar som de börjar tjäna pengar på, då är de inte hemmafruar längre?

Svar:
Ponera att alla hemmafruar börjar odla grönsaker som de säljer eller utför nåt annat arbete…?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ok, men du hae ju varit f-ledig rätt länge så det kanske inte är så konstigt… Varför är det "förminskande" att säga att någon är hemmafru? Hemafru- eller man! är inte så fördelaktigt i det långa loppet (om man ser till SGI, pension mm.) men sen när blev det ett skällsord?

och hur ska vi komma tillrätta med näthatet om vi kör tig i de som inte håller med och saknar goda argument om man kör "tyst med dig annars slår jag dig konceptet"? :-s

Svar:
det blir ett skällsord (?) nä’r man använder det för att förminska och degradera en person. De som kallar mig hemmafru gör det alltid i syfte att ogiltigförklara mig som feministisk förebild.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Först och främst så förstår jag faktiskt allvaret i detta. Ändå så kan jag inte låta bli att vara "tecknad-film-skadad" och jag försökte verkligen hindra mig själv från att svara: "-Om du dricker vatten med snabeln, smakar det snor då?" som svar på frågan: Frågor på det? (Från ice age 4 som snurrat ca 400 gånger på dvd’n här hemma)

Ignorera mig, please. Skadad var ordet.

Jag är snarare föräldraledig/arbetslös än hemmafru. Det är också en viss skillnad på att medvetet sätta sig i en sits där man hamnar i en traditionell kvinnofälla och att tycka att samma sits är kvinnans plats. Jag tycker att hemmafru klingar dåligt och ordet säger ju att det är i just egenskap av fru man är hemma, det antyder att man jobbar för mannen. Vilket man oftast inte gör i en relation idag oavsett vilket kön man har.

Tycker inte riktigt titeln spelar sådär jättestor roll, utan vad man gör och hur det känns för en själv och ens familj.

Vissa kvinnor väljer att stanna hemma med barnen tills de är ett par år, sedan kan man kalla det för föräldraledighet/arbetslöshet/hemmamamma/hemmafru – det är lite skitsamma i min mening. De gör bara samma sak vad kvinnor/mammor gjort i tusentals år, knappast normbrytande eller nytänkande, men jag kan inte anklaga dem.

De som kallar dig hemmafru emot din vilja är väl bara avis.

Skitskönt att slippa knega och sitta hemma och skriva istället, good on you!

Ett jobb är väl ett jobb oberoende på hur mycket man tjänar och vart man utför det. Jag har aldrig hört att definitionen på arbete är att det måste göras i den omfattning att man kan försörja sig på lönen. Därför fattar jag inte varför folk ska envisas med att fråga om du kan försörja din familj. Inte för att jag tycker att de har med det att göra heller… Sen förstår jag inte varför det skulle vara fult att vara hemma med barn (längre än den traditionella föräldraledigheten) varken för kvinnor eller män. Jag förstår att det kan vara en "kvinnofälla", men jag fattar inte varför man ska se ner på det.

Så du har alltså inte huvudansvaret över hem och barn, och skulle kunna lämna din man alt. bli lämnad och ändå fixa det ekonomiskat?

Svar:
Hur är detta relevant i sakfrågan?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Att vara hemmafru är det bästa som finns!

Eftersom mannen i princip tjänar dubbla högavlönade löner varje månad så finns det ju absolut ingen anledning för mig att arbeta.

Att ha till uppgift att sköta hemmet på dagarna när mannen arbetar tycker jag är vardagslyx! Det borde fler kvinnor göra. Stanna hemma.

Alltså jag har verkligen missat de här diskussionerna inne hos Fredrik Backman (eftersom han nu var uppe som exempel). Först de ifrågasättande kommentarerna som dömer ut honom som människa och förälder eftersom han inte har ett "riktigt" jobb, och som berättar att han är en dålig förebild för sin son eftersom hans fru tjänar mer pengar. Sedan alla kommentarer som kräver en redovisning av vad exakt han gör på dagarna, hur mycket han arbetar och hur mycket han tjänar. Det är ju helt sjukt! Du borde inte nedlåta dig till att svara på den typen av kommentarer!

@Britt

Men man blir ju också helt utelämnad åt mannen, tappar fullständigt social status, hamnar utanför alla trygghetssystem och kommer inte få en spänn i pension.

Trodde faktiskt att det var ert upplägg att du var hemma och maken förvärvsarbetade. Så har jag förstått det av vad du skrivit. Men bra, då vet jag! Gött att du drar in pengar på bloggen, det är du/den värd.

Grymt konstig argument att du skulle vara hemmafru eftersom du inte skulle kunna klara din och barnens försörjning på din lön? Varken jag eller min man skulle klara att försörja oss ensamma som vi bor/har det nu utan skulle få flytta, snåla osv. Är vi båda hemmafruar då eller?

Om en hemmafru börjar blogga är hon inte hemmafru? Förtär jag dig rätt?

Svar:
Och en hemmafru börjar jobba dvs utför syssla mot betalning så är hon ingen hemmafru nej.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Med ett halvtidsjobb som förskollärare, en kreativ verksamhet under uppbyggnad + man med hög inkomst blir jag emellanåt kallad lyxhustru! Det är det värsta jag vet. Önskar att man kunde blocka irl också…

Varför finns det inte uttryck som hemmaman?

Jag förstår inte varför det finns folk som vill definiera dig in i ett fack beroende på vart du jobbar?

Jag menar det finns ju massor av folk som jobbar hemifrån? Det gör dem ju inte till hemmafruar och hemmamän bara för det?

Suck så tröttsamt

Anonym som svarade Britt: "Men man blir ju också helt utelämnad åt mannen, tappar fullständigt social status, hamnar utanför alla trygghetssystem och kommer inte få en spänn i pension."

Pensionsargumentet kan du glömma. Det svenska pensionssystemet är ett luftslott och kommer att kollapsa långt före iaf jag som närmar mig 30 går i pension. Har du inte sparat ihop din egen pension eller betalt en privat försäkring (något som ens man kan göra om man lever som hemmafru)utan förlitat dig på Sveriges pensionssystem baserat på ditt lönearbete så kan du känna dig rätt blåst 🙂 Dina andra argument faller också eftersom en smart hemmafru skriver avtal om hur hennes ekonomi ska säkras om paret går skilda vägar.

Man kan ju dessutom fundera på varför ingen kallar det hemma-man när det som i vårt fall är jag som pluggar + jobbar och maken som är hemma och sköter hem och barn..då är han bara arbetslös..

När jag läser alla kommentarer här förundras jag samtidigt över hur du orkar svara och diskutera med så många som skriver helt koko grejer och verkar vara totala idioter. Vissa skriver eller ställer frågor som om de bara har en halv hjärna eller bor på en annan planet. Det är så bra gjort av dig, för det är på något sätt även nödvändigt om man vill vara med och skapa förändring. Du är grym!

Hade en smart tanke när jag läste ditt inlägg, sen läste jag en del kommentarer och tappade liksom tråden. Många hade redan skrivit det jag tänkte.

Hur som helst så kan jag ju passa på att tacka för många ögonöppnare och att jag nu bättre kan sätta ord på mina tycken med bland annat din hjälp.

Återkommer om den där första tanken slår till mig igen.

Hej!

Så fort man inser kvinnors sexuella makt och viftar bort patriarkatteorin för det nonsens det är, så blir det faktum att många tjejer väljer att vara hemmafru mycket lättförstått- FÖR ATT DE KAN.
Nu må det vara kvinnor med dåligt drive som i praktiken utnyttjar sina män, men feminismen är fylld med paradoxer, så är inte förvånad över det faktumet.
En av mina nära vänner har 2 systrar. Själv gör han mycket av arbetet hemma, hans andra syster som är ”milt feministisk” gör lite mindre, och hans radikal-feministiska syster gör ingenting, utan bloggar ist.
Hade hon förstått att hon inte alls var förtryckt, utan bara i en ställning där hon inte BEHÖVER prestera, så hade det antagligen kunnat bli något av henne! Istället lever hon i en paradox, kan leva på män och tas om hand när hon vill skaffa barn, dock övertygad om att hennes ”mans-tjänare” förtrycker henne.
White mans burden i modern tappning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *