Kategorier
Vardagstrams

Sånt där ytligt….

Är det bara jag som har hår som självmant och envist dreadar sig själv? Jag har torrt hår med självfall och om jag inte borstar håret typ varannan dag minst så korvar det ihop sig. Smala, hårda, tvinnade dreadkorvar. På riktigt. 
 
 
Omöjligt att borsta ur men jag har en sån där detangler-borste som funkar. Tackålov.
 
Jag ligger i valet och kvalet när det gäller håret förresten. Efter två graviditeter och en massa amning så förändrades strukturen markant och hatade jag inte håret innan så gör jag det verkligen nu. Det må se fantastiskt ut, men fy fan vad svårt det är att sköta. Jag blir tamejfan tokig.
 
Jag vill ju ha dreads men är så jävla rädd att det dels ska vara sjukt obekvämt (ni vet som när man fått tovor i håret och det liksom känns jättekonstigt, korvigt, ofräscht och obehagligt även fast man sätter upp det?) och dels att jag inte ska trivas. VAD GÖR JAG DÅ LIKSOM?? Ni som följt mig ett tag vet ju att jag är helt neurotisk när det kommer till håret. (tack mamma för att du klippte mig i en 80-tals pop-pojksnagg ackompanjerad av en tunn ”råttsvans” i nacken.)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Sånt där ytligt….”

Jag kan inte uttala mig om dreads – tyvärr inte haft det! Men om du vill slippa det torra håret så kan du ju göra en keratinbehandling. Det är rätt underskattat och sjukt gött. Man slipper oroa sig för tovor och liknande, men om du fortfarande vill ha dreads ändå, så är det ju ingenting som keratinbehandlingen är ivägen för. Men as said, det blir lättskött som tusan. Håller länge också. Dock kan det vara lite dyrt, men det är inte särskilt komplicerat, så en billigare salong kan ta hand om det också.

Kram!

Jag är också hårneurotiker så jag vet precis hur det känns. Jag har haft dreads. När jag tog ut dem lyckades jag rädda en hel del hår, men jag har ganska glatt och slinkigt hår som i princip aldrig tovar sig. Andra jag känne har fått klippa/raka av sig sina. Om du är väldigt sugen på att göra dreads kan du ju testa och göra ett par stycken, typ två-tre i nacken eller så, om du känner att de är skitäckliga har du ju inte förlorat hela håret. Om du bestämmer dig för att göra dreads vill jag bara säga att jag avråder från det om du har hårbottenproblem, typ mjäll, eksem eller psoriasis. Jag har det tredje och det funkade INTE med dreads, så kan vi ju säga. Dreads kan lukta, de luktar liksom hår. Jag tror att det är viktigt att göra dem hårda som fan så att det inte kommer in så mycket vatten och annat i dem, då finns risk för mögel och annat mys.

Jag tror att dreads kan vara sjukt skönt och praktiskt och kännas väldigt annorlunda än tovar. Men om du inte är säker på att du skulle gilla det och inte gillar kort-kort hår (som det tyvärr blir om man rakar av dreadsen) så kanske du kan köra på en mellan-lång hårklippning för att få bort det värsta av de slitna längderna och spara ut håret igen?

jag får kamma håret flera gånger om dagen om jag ska slippa en 5 cm bred dread i nacken.. sjukt störande. jag måste dessutom borsta det i vått tillstånd för att ens få igenom borsten. men det funkar för mig… men kommer de sig nån lösning kan du väl dela med dig? jag behöver råd jag me 😉

Hej,

Sedan jag färgade håret med henna har strukturen blivit annorlunda. Innan var det väldigt mjukt och svårt att göra något med eftersom alla uppsättningar trillade ner. Nu är det grövre, mer lockigt och lättare att göra något med. Men det är också svårare att borsta ut.

Färgade du ditt hår med henna innan du blev gravid första gången? Hur har det påverkat ditt hår att bli gravid och amma?

Ett tips som jag använder är att ha i leave-in balsam när håret är svårt att reda ut och att borsta håret när det är blött.

Mitt hår har alltid också tovat sig, fast inte i tvinnade långa tovor utan mer som nystan. Hårstråna är tunna och jättemånga. Nu har jag dreads, för andra gången, och älskar det! Mitt hår fixar dreadsen av sig självt och medan andra med dreads får kämpa med att få dem att hålla ihop måste jag med jämna mellanrum dra isär dem istället.

För mig är det optimalt, ingen daglig skötsel, bara "tillfixning" någon gång i månaden, tvätt varje eller varannan vecka.

Fast det bästa är nog att man ser lite skönt alternativ ut även om man bara drar på sig jeans och en t-shirt!

Kramkram

Jag har också väldigt tjockt hår, och jag brukar alltid kamma håret när jag duschar.. Dels så tar det bort allt löst hår som fastnat plus att det blir lenare.

Du kan ju också göra som vana att borsta håret oftare än varannan dag, jag borstar mitt morgon och kväll ´+ har knut mitt på huvudet på natten (bäst är att fläta innan du gör en knut).

Sen kan du,om du inte vill ha kort hår, bara tunna det hos frisören 🙂

Rättelse: Bättre i sängen skrev han faktiskt. Ett utdrag:

Jag har en EXTREMT ”obehaglig” och opolitiskt korrekt teori om att tjejer som blivit sexuellt utnyttjade på något sätt faktiskt är bättre i sängen än den ”fina halvt oskuldsfulla tjejen från Eskilstuna”. Den är baserad på oräkneliga berättelser jag har hört från vänner som blivit utnyttjade.

Spyr.

Jag rakade av mig det mesta av håret och det ångrar jag inte för en sekund. Jag har haft långt tjockt hår i större delen av mitt liv och det var rätt jobbigt. Men nu behöver jag inte fundera alls, jätteskönt.

När andra pratar om trassel, flygigt hår osv så inser jag att jag inte ens har tänkt att jag har hår. 🙂

Egentligen skulle jag vilja raka av allting, just nu har jag tuppkam, men jag låter bli mest av hänsyn till andra. Det låter knäppt men så är det.

Nu frågar jag här för att jag är nyfiken. Skrev på din fejsboksida men skiten dök ju upp i Google sen (googlade mig själv, haha) och jag försöker hålla mig därifrån iallfall. Men i genuslathunden skrev du att man ska sluta sminka sig. Hur förhåller du dig till all annan smyckning, tatueringar, smycken, hårfärgningar? Är det "mer okej" för att det inte är lika präglat av ett "måste"?

Svar:
Jag tror definitivt att det, ur ett perspektiv, är annorlunda med andra typer av kroppsförändringar. Dvs de som inte föds ur ett normativt ”krav” på hur kvinnor ska se ut. Jag ses ju inte som okvinnlig, ful eller äcklig om jag t.ex låter bli att tatuerar mig.Men ur ett annat perspektiv; viljan att vara vacker, så stammar det ofta ur samma plats.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag förstår, och håller med. Såhär i tanken, om man skulle vara en person som är uppenbart "alternativ", med -mycket- tatueringar, någon frisyr som står ut, kläder som talar mycket för personligheten, ett utseende som liksom inte representerar hur en kvinna "ska" se ut, är det mer okej med smink då? Det känns som att själva sminket skulle drunkna i allt det andra och bara bli en del i paketet (inte dra på en tröja och herregud! jag måste ju måla ögonbrynen innan jag visar mig ute!), men det kanske är en vuxens syn på saken?

Johanna.

Marie Plosjö gav ju ett väldigt bra svar på det. Men han tror alltså fortfarande att det är så? Det låter som en sådan där manlig fantasi att tjejer bara behöver "ridas in". Han verkar inte tro att kvinnor också är människor.

Ha ha, det låter ju lite sjukt, men jag gick nyss och tänkte på ditt hår! Du skriver ju mycket om utseendefixering och vikten av att våga vara ful, men har samtidigt ett av nutidens viktigaste kvinnliga attribut: den böljande hårmanen. (Det är väl förresten inte bara idag som det är så. Det är inte länge sedan som kvinnor skulle skyla sitt hår, och inte gå omkring och inbjuda till synd med lössläpta (pun intended!) lockar.)

Jag har följt dig några år, men missat det där med fulfrillorna i din barndom. Då är det svårt att följa sina egna normer! För mig handlar det dock inte om att ha långt hår, utan att käka nutella till frukost. 🙂

Och alltså. Dreads. Så sjukt snyggt! Men har en förmåga att lukta apa, även om den som har dem såklart inte tycker det. De jag känner som har haft dreads har älskat utseendet, men tröttnat på all skötsel som krävs (första månaderna) och på känslan av att aldrig "vara fluffig" på huvudet.

Svar:
Jag är ju lika mycket en produkt av min tid som alla andra. Jag är alldeles för fåfäng för att raka skallen men hoppas på att komma förbi det nån gång.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Känner precis igen det där med håret. Har också torrt hår med självfall. Jag vill gärna ha långt hår och håller på att spara ut, men jag får jämt gå med det i fläta för har jag det utsläppt så är det instant dreads typ. Jag har lite kokos- eller arganolja i håret varje kväll, inbillar mig att det gör att det tovar sig _lite_ mindre.

Man kan ju göra smala, tunna dreads, det kanske inte är så stort steg?

Jag har haft dreads under flera år när jag var yngre. Det gjorde sjukt ont när dom var nygjorda, kunde inte sova på tre dagar och konstant ont i huvudet men vad jag har hör så beror det på hur varsamma dom som gör Dreadsen är… Efter det tyckte jag inte det gjorde ont och jag kunde ta ut/ reda ut mina när jag tröttnade efter 4 år… Det tog tid men gick så man behöver inte raka sig sen. Nu hade jag ju lite löshår i mina också, vet inte om det var därför det gick bra att ta ut dom?

Svar:
upplevde du nån skillnad på det hår som växt ut I dreadsen och det hår som du hade från starten? Jag inbillar mig att mitt hår alltså det som växer ut, det nya jugnfruhåret som är ofärgat osv, om jag skaffar dreads, kommer att vara i bättre kondition när jag till slut tar ut dreadsen? Trots dread-slitaget.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja, jag hoppas att du tog det på rätt sätt. Alltså att jag tyckte att det var kul att jag först (av nån outgrundlig anledning) gick och tänkte på ditt hår, och någon timme senare klickar in mig på din blogg där du skriver om din relation till …just ditt hår!

läste det Johanna länkade till och mår verkligen piss nu. Jävla värld, jävla män, jävla trauma, jävla allt.

Angående dreads så har jag alltid tyckt att det verkar väldigt bekvämt, men håller med om tipset ovan: testa ett par i nacken så är ju inte så mycket hår förlorat om du inte trivs.

Det går trots allt ofta att reda ut dreadlocks om man ångrar sig men det kan bli att man får offra en del hår längst ned men man måste normalt sett inte raka sig helt i alla fall. Jag tänker att det är allt ditt färgande som pajar håret. Jag trodde inte att det spelade så stor roll för mig tills jag slutade och har helt annat hår än tidigare. Jag kan tillägga att jag de sista åren jag färgade nästan bara använde henna och sa till mig själv att det var snällt mot håret men jämfört med ingen färgning var det inte snällt men kanske lite bättre än konstant färgning med mer kemiska grejer.

Ja håret som växte ut var ju i bättre kvalitet även om det också gjordes till dreads, det var rätt långt när jag fått ur alla dreads men slitet och tunt längst ner så jag klippte en av en bra bit. Men ändå inte jätte stor skillnad, jag klippte ju inte av allt det "gamla" håret utan det var också kvar…

Synd att du inte känner att du kan ta steget att raka skallen. Det gjorde jag 2010. Då hade jag hår nästan ner till midjan. Det var slitet och fult efter graviditeter, färgningar mm.

Det är det bästa jag har gjort verkligen!

Nu är det på god väg att bli långt igen, men jag rakade faktiskt av det flera gånger och jag vet att jag kommer göra det igen. 🙂

Nej men ditt as!! (skämtsamt här nu)

På den bilden så har du ju perfekta hårfärgen som jag vill ha och försöker färga till men aldrig får, och den där dumma brodern fick det naturligt.

Har tyvärr inga erfarenheter av dreads men färgen på håret är ju fantastisk.

Jag skaffade själv dreads i oktober, när jag ledsnade på mitt urtunnade hår (som var ett resultat av psykisk ohälsa.) Första månaden var fruktansvärd och jag ville skjuta mig själv. Dreadsen måste ju sätta sig så första månaden får en inte tvätta håret. Smuts, svett och en håebottwn som inte är van vid att håret är så hårt åtdraget – döden! Men ACOs återfuktande hårbottengel är räddningen. Och huvudvärk för att håret plötsligt är jävligt tungt. Om du seriöst vill skaffa dreads, gör det på Seienstyle i Gamla stan. Hon som äger stället är skitbra, hon gjorde jättefina dreads med extensions på mig.

Hade du haft babyhår som jag (= sådant som känns alldeles mjukt oavsett hur mycket saltvattengelé, hårspray eller andra dylika kemikalier jag skulle proppa i det) hade du säkerligen hatat det 😉

Känner igen mig i fobin mot korta frisyrer. Min mormor snaggade mig när hon barnvaktade mig en gång, mamma utbrast när hon hämtade att "du har förstört mitt baaarn" och sedan dess har jag hatat kort hår. Men bestämda mig för att möta rädslan för tre-fyra år sedan och tänka sig, nu har jag en sån där praktisk mammafrisyr. Eller lesbisk frisyr. Eller hundfrisyr (= lite voffsigt i nacken för tillfället). Och oavsett vad så är det alldeles lent och platt.

hade också problem med att håret tovade sig hela tiden. Värst på morgon och efter sex. Så nu har jag klippt av allt i en kort kort pojkfrisyr. Kan vakna på morgon och det ser ut som när jag gick och la mig, så jävla skönt.

Jag hade dreads ett tag men jag vill inte rekommendera det till någon som tycker att tovor känns jobbigt och som älskar att borsta igenom håret now and then. Jag minns att jag under (den korta) tiden jag hade dem drömde våta drömmar att bara få tvätta och borsta håret samt att det kliade som satan i hårbotten. Jag har dessutom alltid älskat känslan av en ren och genomtvättad hårbotten, dagen jag klippte av dem kändes helt fantastisk.

Men varför inte skaffa inflätade dreads-extentions och testa på hur det känns först? Go cyber synth! Vet inte om det känns likadant men borde kännas ganska likt.

har haft dreads i 20 år, både jätte skönt och jätte jobbigt. Man vaknar och är klar liksom inte en massa fixande och trixande,snyggt som fasiken är det ju oxå :)de negativa bitarna är att man ofta får problem med hårbotten typ mjäll och att det tar femhundra år att torka när man tvättar det. När det går löss på skolor och dagis får jag panik, har klarat mej alla gånger utom en det var svårt att få bort ur dreadsen men det gick jag använde ca 5 flaskor lusmedel. Min dotter hade dreds i 12 år och kammade ut dem det tog ett par månader och vissa ställen fick hon klippa bort men det gick (håret blev lite sprött och krusigt efteråt till en början).jag skulle INTE kunna borsta ut mina, lessnar jag blir det rakhyvel.

Skulle du inte snälla kunna skriva ett inlägg om YOHIO? Jag skulle tycka att det var intressant att veta ifrån vilket perspektiv du ser det hela; om det är "BRA, man ska vara sig själv"-synvinkeln, "nä, FY" eller en helt annan.

Att man inte skulle kunna tvätta nygjorda dreads på över en månad är en smaksak skulle jag säga. Jag gjorde mina dreads för ca 4 veckor sedan och har tvättat dem 1 gång i veckan och färgat dem. Bara man är beredd att jobba (virka i mitt gallkr med dem är det inget problem. Man ska inte misshandla sin hårbottnen bara för att man har dreads. Ta hand om skalpen och i andra hand dreadsen.

Men som vissa sagt innan, det är mycket jobb med dreadsen i början, beroende på hur man vill ha dem. Virka, virka, virka. Men om man vill få svar på lite allmänna frågor tycker jag att Baba Yagas dreadssalong ger bra svar på sin hemsida. Gå in där och kika, man kan även ringa henne om man har frågor.

Dreads är ganska obekvämt i början, sträva, hårda, ivägen när man sova/ligger i soffan. Men det är väl en blandning av att man vänjer sig och att de mjukar upp sig och växer ut lite som gör att man vänjer sig. Är man beredd att jobba med dreadsen så är det absolut värt det!

"Efter två graviditeter och en massa amning så förändrades strukturen markant"

Är du säker på att det är graviditeter + amning som ställt till det? Kan det inte vara upprepade färgningar (även om vissa var med henna)?

Ett alternativ till att klippa är ju att låta ditt "virgin" hair växa ut och inte färga det alls för att se om kvaliteten blir bättre 🙂

Svar:
jag har färgat och misshandlat mitt hår sen jag var tolv. Alltid varit väldigt tåligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

jag hade dreads för massa år sen. jag älskade det just för att det var så smidigt. alltid snygg i håret utan att röra ett finger. mitt hår består av tunna, fina hårstrån som lätt trasslar sig så jag behövde bara dra isär håret emellanåt eftersom jag alltid hade det i tofs.

nackdelen var att jag fick problem med kliande hårbotten (slarvade med hårfönen efter dusch), det fick mig att vilja ta ut dom efter drygt ett år. min mor och min sambo hjälptes åt att kamma i en vecka, sen var det uträtt. från att ha haft hår ner till midjan, hade jag hår till pattarna. sen fick jag klippa det till axlarna då det var hemskt slitet längst ner.

jag säger: go for it!

När jag hade dreads tyckte jag det var sjukt obekvämt att luta huvudet mot något. I alla fall om detta något var lite hårdare än en kudde. De där hårda korvarna var inte så najs att luta sig mot helt enkelt.

Jag tog ur mina dreads för några månader sedan. Jag saknar dem redan. Jag tvinnade mina med bivax och det hjälpte nog att bevara kvalitén på håret för när jag kammade ur håret var det förvånansvärt mjukt. Vill man ha ur dreadsen kan jag rekommendera att dränka håret i olja, det underlättade enormt.

Tror att det är olika för alla men det enda negativa med dreads, enligt mig, är att de växer ut. Jag orkade aldrig underhålla utväxten vilket gjorde att de växte ihop med varann. Men visst var det skönt att slippa tvätta hår och bara dra upp allt i en tofs på morgonen.

Fastnar mina längre kommentarer i ngt spammfilter eller vart tar de vägen? känns jobbigt att skriva och sen finns de inte, hur bör jag skriva, skall jag dela in mina lite längre kommentarer i flera olika?

Dreads är så himla fint men ganska ofräscht. Har flera kompisar som haft det (varav det faktiskt var jag som gjorde dem på en) men de har alla klippt/rakat av sig håret efteråt för att det varit omöjligt att reda ut dem. 🙂

En frisör förklarade för mig att långt hår nöts av att bara röra vid kläder/jackkragar/handväskhandtag osv så jag försöker fläta mitt så ofta det bara går och att borsta det med en jättemesig borste (som inte sliter på håret men som det tar länge att borsta med) åtminstone varje dag. Sedan jag återgick till att använda "vanligt" balsam har det också blivit bättre gällande beginning-to-dreads i nacken. Det går ju bra att bara anv det på de tovigaste ställena. 🙂

Lycka till med ditt hår!

Jag lyckades förresten kamma ur mina dreads när jag inte ville ha dem längre, så jag behövde inte klippa av mig håret (ifall det är det du är rädd för). Sen kanske det inte funkar på alla, men för mig gjorde det det 🙂 Och när jag gick till frisören efteråt kunde hon inte se att jag hade haft dreads, så det kan inte ha förstört håret speciellt mycket heller. Hade mina i ett år ungefär.

Dreads är det bästa jag gjort. 1. Snyggt 2. Bekvämt med att slippa borsta/styla hela tiden. 3. Behöver bara tvätta var annan tredje vecka. Men det är ju knepigt man är en sån som lätt ångrar sig. Jag är inne på år 6. Still Loves it!

Av någon anledning började jag tänka på Ariel när jag såg denna bild. Även om hon inte har dreads. Kanske för att ni båda har rött hår, och för att ditt hår ser lite vått ut på bilden 🙂

Jag har precis samma problem. Långt hår med självfall som dreadar sig JÄMT! Jag måste ha det i fläta mesta dels av tiden, annars måste jag slita ur dreadsen vilket inte är så toppen för håret.

Men kokosolja hjälper! Klägga in i håret och täck med handtuk. Alternativt sov med det i. Balsamer ur sen och voila, mindre ledset hår!

Annars är ju självdreadande asbra om du vill ha dreads! Gratis med. Bara sluta borsta ur håret ett tag så får du snygga och naturliga dreads.

Dreads är förövrigt inte obehagligt att sova eller så, bara att fläta det eller sätta upp i knut så slipper de vara ivägen.

Jag tycker dreads är guds gåva till alla med mer eller mindre bråkande hårstrån, ja det kan behöva "fixas"med lite lösa hår och utväxten och sånt då och då, men det dagliga är så skönt, men vaknar ju med en färdig frisyr, knyt två runt resten och man är klar!

Snabbare och smidigare blir det nästan inte.

Förutsatt att man gör rena naturliga dreads, dvs utan vax, honung och annat kladdigt, så är dreadsen lätta att tvätta när man känner för det, jag hade mina i nästan fem år, och jag hade perioder när jag tvättade dem var 10:de dag och perioder när jag tvätade dem varranann månad. Då frågade jag ofta min omgivning om doft osv, och hade det gått långtid så börjar man ju lukta hårboten, och det är oftast den som är ibehov av tvätt av och till, men dreadsen i sig upplevde aldrig jag eller någon annan luktade illa.

Ibörjan kan de vara sjukligt obekvämt, eftersom man oftast gör de extra hårda ibörjan så de håller sej och inte går upp, och de är oftast dreadade närmre hårbotten en vad som är bekvämt, just också för att de ej skall gå upp så mycket. Men med allteftersom håret växer och tiden går så mjuknar de och "lossnar" lite, vilket jag ser som en fördel, det är då de blir bekväma! Efter det upplevde jag aldrig att de kändes som obekväma tovor, mer mjuka korvar, sköna att sova på och mjuka att gosa mot, dock omöjligt att köra fingrarna genom håret om man nu vill det.

När jag tröttnade så kammade jag ut dem, det tog extremt långtid, eftersom de sätter sej mer och mer julängre tiden går, ibörjan kan det vara relativt "lätt" att kamma ut dem om man ångrarsej, beroende på metod och hårkvalitet.

Håret som kom ur dreadsen var typ som bebishår, det som vuxit ut och in i dreadsen var super mjukt.

Det var givetvis risigt i topparna, så jag fick klippa av en del, men hade endå massor med hår kvar.

Orkar man inte kamma ut dem, och ej heller raka sej, då låter man helt enkelt dem växa ett par månader utan att dreada utväxten och sen klipper man av dreadsen vid håret och man kan ha en snygg halv kort frippa istället.

Är du lika bekväm som mej, men endå vill ha långt lätt skött hår så tror jag verkligen du hade uppskattat att ha dreads.

Jag tycker dreads är guds gåva till alla med mer eller mindre bråkande hårstrån, ja det kan behöva "fixas"med lite lösa hår och utväxten och sånt då och då, men det dagliga är så skönt, men vaknar ju med en färdig frisyr, knyt två runt resten och man är klar!

Snabbare och smidigare blir det nästan inte.

Förutsatt att man gör rena naturliga dreads, dvs utan vax, honung och annat kladdigt, så är dreadsen lätta att tvätta när man känner för det, jag hade mina i nästan fem år, och jag hade perioder när jag tvättade dem var 10:de dag och perioder när jag tvätade dem varranann månad. Då frågade jag ofta min omgivning om doft osv, och hade det gått långtid så börjar man ju lukta hårboten, och det är oftast den som är ibehov av tvätt av och till, men dreadsen i sig upplevde aldrig jag eller någon annan luktade illa.

forts.

Ibörjan kan de vara sjukligt obekvämt, eftersom man oftast gör de extra hårda ibörjan så de håller sej och inte går upp, och de är oftast dreadade närmre hårbotten en vad som är bekvämt, just också för att de ej skall gå upp så mycket. Men med allteftersom håret växer och tiden går så mjuknar de och "lossnar" lite, vilket jag ser som en fördel, det är då de blir bekväma! Efter det upplevde jag aldrig att de kändes som obekväma tovor, mer mjuka korvar, sköna att sova på och mjuka att gosa mot, dock omöjligt att köra fingrarna genom håret om man nu vill det.

När jag tröttnade så kammade jag ut dem, det tog extremt långtid, eftersom de sätter sej mer och mer julängre tiden går, ibörjan kan det vara relativt "lätt" att kamma ut dem om man ångrarsej, beroende på metod och hårkvalitet.

Håret som kom ur dreadsen var typ som bebishår, det som vuxit ut och in i dreadsen var super mjukt.

Det var givetvis risigt i topparna, så jag fick klippa av en del, men hade endå massor med hår kvar.

Orkar man inte kamma ut dem, och ej heller raka sej, då låter man helt enkelt dem växa ett par månader utan att dreada utväxten och sen klipper man av dreadsen vid håret och man kan ha en snygg halv kort frippa istället.

Är du lika bekväm som mej, men endå vill ha långt lätt skött hår så tror jag verkligen du hade uppskattat att ha dreads.

Mitt blonda tjocka hår med självfall är precis likadant! Mina "dreads" uppstår speciellt de första dagarna efter tvätt (använder BM-metoden) i samband med att jag låter håret självtorka och låter bli att borsta det.

Om du aktivt "gör" dreads kommer det bli som många över skrivit; att det gör ont, känns spänt, står rakt ut de första timmarna/dagarna osv. Om du istället (vilket jag rekommenderar) bara låter håret dreada sig själv (=låter det vara, separerar dreaden från varandra om det blir en "klump", fortsätt låta det vara)kommer det bli mjukare och mysigare dreads. De kanske blir lite olika storlekar och så, men ser absolut mer naturligt och inte så tillgjort ut, som "gjorda" dreads gör.

Har haft dreads som jag kammat ut, vilket fungerade. Nu har jag naturliga dreads i kanske 75% av mitt hår, överallt förutom i en del av överhåret och håret vid ansiktet (har inte lugg, men där luggen hade suttit, haha). Det är så det blev.

Det enda jag gör nu är att separera dreaden från mitt odreadade hår ibland om det blir till en klump, separera dreaden från varandra om de försöker växa ihop och så.

Du kan ju låta dina nuvarande dreads fixa till sig själva och se hur det känns.

Lite off-topic, men färgar du ditt hår? Vilken färg i så fall?

Jag skulle vilja ha exakt den där färgen. Lysande och skitcoolt!

Svar:
jag bleker ner till orange. ibland drar jag i lite henna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vill du inte ha kvar dina dreads om du väljer att göra såna så är det bara att kamma ur. Visst det tar tid och kan göra jävligt ont stundvis, men det går.

Håret blir inte förstört på det viset heller när man har dreads. Jag kammade ut mina gamla förra året efter att ha haft de i 5 månader. Håret var sönderfärgat, oklippt och allmänt trasigt redan innan +torrt.. Det hår jag förlorade när jag borsta ur var sånt hår som hade lossnat av sig själv och som låg kvar i korvarna. Ingen förlorad längd eller markant förlorad tjocklek.

Efter att jag kammade ut och de gjorde en inpackning så var håret lika fint som innan, inget tras eller slit. Jag valde dock att klippa av till en frisyr och min frisör påpekade noga att det fanns inga slitna toppar eller liknande i mitt hår, trots dreads.

Det är lite för att håret ligger lätt skyddat i korvarna och utsätts inte för samma slitage som vanligt hår gör..

Men är du osäker så gör ett gäng i nacken och känn efter, känns det inte bra är det bara att borsta ur.

Dreads luktar inte apa som någon annan kommenterade så länge du håller efter och tvättar de. Inte tvätta för ofta dock. Jag tvättar 1-2 ggr i månaden bara.

De första dagarna kan de klia och strama i hårbotten, eftersom håret håller på att vänja sig att ligga åt vissa håll. Kan vara lite svårt att ligga skönt med huvudet eftersom det inte är lika platt som vanligt hår. En vanesak mest, jag hade inga problem i början med mina (dock är detta 5:e gången jag har dreads så 😛 )

BTW; ska du göra dreads så använd för guds skull inga som helst produkter i håret när du gör de. Inge vax, ingenting. Det sitter kvar, blir svårt att få bort, drar till sig damm och skit och dreadsen kan bli riktigt j*vla äckliga då. antingen tuppera+virka, neglect (de kommer naturligt och man bara separerar de från varandra) eller twist&rip.

Inget kladd eller liknande alls! 🙂

men gud om jag hade haft din hårkvalitet när jag gjorde mina dreads… jag fick KÄMPA mig till mina dreads, och använde bivax för att hålla kvar dreadet. men som nån/flera har skrivit, dreadsen blir lite stela och drar till sig damm. det är också riskabelt att tvätta dreadsen, man måste se till att de torkar. det var inga problem för mig, mitt stora problem var att de var som snyggast år 3, när de var långa och härliga, började bli följsammare. och TUNGA. jag fick nackproblem av att inte kunna vrida på huvet innan jag flyttade på dreadsen (det var håret som var tungt, inte vaxet, det mesta nöts bort förutom i inre dreaden). så tänk på det om du har långt och tjockt hår. det gör också infernaliskt ont att göra dreads, så klipp av längderna först. mitt axellånga hår tog tio timmar att dreada och jag var yr i två dagar av att ha haft skalpen sliten i så länge.

när jag tog bort dreadsen hade jag nån tanke om att kamma ut, men jag stog inte ut längre än luggen. vaxade dreads är MYCKET svårare att kamma ut, så är man inte beredd på lite snagg ska man undvika vax. förmodligen behöver du inte vax dock, du har ju redan dreads! men efter typ 4 år med mina långa tunga dreads, som jag färgade med henna, var det så himla skönt att bara snagga av alltihop! eller ja, jag sparade faktiskt några på toppen av huvet så jag fick en dread-hästsvans 🙂 nu har jag vanligt hår igen. jag har motsatsen till ditt hår, du kan stampa på det och mala det i stenkvarnar, det kommer ändå ut som spikrakt tungt glänsande hår. så igen. ÖNSKAR JAG HADE DITT HÅR. för mitt hår var inte dreads något som nötte men jag är ju inte riktigt rätt person där eftersom mitt hår står emot allt… jag tyckte dessutom att de fungerade nästan smutsavvisande. jag vet inte hur man gör för att lyckas få så stinkande dreads som man ibland hör om, men ev fixar inte allas hårbottnar konceptet.

men allt hår som växer ut på huvudet är ju nytt, vare sig det är dreadat eller inte. kanske gillar inte ditt hår blekningen så bra? prova kortare frisyr ett tag? slitet hår smittar friskt hår, så att göra dig av med det som är slitet kan hjälpa det nya att ta över kalufsen helt.

Herregud vad mycket konstiga idéer folk har om dreads! Man måste inte ett jäkla skit. Låt för guds skull bli vax och virknålar och annat sattyg, sluta bara borsta håret så dreadar det sig själv. Tvätta bör man givetvis göra som vanligt för att hårbotten ska må bra.

amy, få (nordiska) hårkvaliteter dreadas av sig själv. hade jag inte vaxat och hårdkammat och virkat hade jag aldrig fått dreads. när korvarna väl satt där behövde jag bara tvinna in vax lite nu och då första två månaderna, tack vare rigoröst arbete med kam och virknål. och tvinnande mellan brännande handflator. det finns lika många metoder som det finns dreads, jag förespråkar inte heller produkter i dreads men det är ju inte helt omöjligt att det funkar alldeles utmärkt att göra dreads med vanlig uberkemisk hårgele och typ wellas hårspray. apropå "måste inte göra ett skit".

Jag använder Bodyshops hairbutter inpackning för torrt hår, en burk räcker till kanske 3-4 gånger, om en har tjockt hår. Det fungerar jättebra och är inte helt ok i pris, typ 125 kr för en burk. Håret känns som att det får massor med götta i sig och det blir väldigt fylligt. Jag vet inte hur det fungerar mot att håret tovar sig, men jag tänker att får det mer näring och fett kanske det inte lika lätt trasslar in sig…

Känner igen mig i "hårsituationen".Hade dock dreads när jag var yngre och började fundera om det gick hand i hand, men varför skulle det göra det när det växer nytt.Oavsett så är mitt hår likadant, ibland älskar jag det för det är livfullt och gör mitt hår till mitt och andra gånger vill jag ha tunt, riktigt mjukt följsamt.Sådär som bara finns om man i stort sett aldrig färgat håret m.m

Fint hår du har, tjusig färg!

Skaffade dreads september förra året och det är det bästa jag gjort. Hade inget problem med håret men har alltid varit alldeles för lat och ointresserad för att göra något med det. Dreads hade jag alltid drömt om.

Som de andra säger, i början kan det vara obekvämt. För mig var det värst första veckan, andra veckan började det avta. Man klarar av det och när det avtar är det sååå värt det. Skulle inte heller rekommendera vax eller liknande i håret, inga produkter alls. Sedan tvättar du bara håret så ofta som hårbotten behöver, den måste må bra annars kan man få problem. Personligen har min hårbotten aldrig mått bättre, den trivs toppen med tvätt varannan vecka med naturliga och milda produkter.

Jag har också naturliga dreads, visst är det härligt. Jag har hittat ett balsam som är sjukt sjukt sjukt bra. Det är från Dove och är en blandning mellan schampo och inpackning.. Fan kommer inte ihåg vad skiten heter nu.. Men den är mer i en tub än en flaska och slår alla inpackningar i världen. Plus att man bara behöver ha i det någon minut, det är det enda som klarar av att lösa upp mina dreads jag får under dagen.

Jag har haft dreads i två omgångar men kammade ut dom pga att håret förändrades och ramlade av.( hade dock inget med dreadsen att göra utan en brist hos mig)

Ska du skaffa dreads ska du INTE (oavsett vad vissa här säger);

Skaffa på seienstyle (de gör kemiska dreads)!!

Använda bivax lr ngt alls i dreadsen!!

Dreads ska göras genom hård tovning och sedan virkning. Då blir dom tajta och bra. Det är även bullshit att man inte "får" tvätta håret; hår kan inte dreads sig om det är fett o jävligt.( döremot brukar man låta det gå ett par veckor då de är nygjorda

)

Det är obehagligt och kliar oftast Satan de första veckorna innan hårbotten vant sig,sen är det grymt skönt. Varmt på sommaren dock!

Usch, jag vet precis hur det känns. När jag har nytvättat här räcker det att jag borstar det två gånger per dag, men om jag inte har det så behöver jag borsta det typ 3-4 gånger. Speciellt på vintern. Jag kan liksom inte ha utsläppt hår då för det slutar bara med att jag har en enda stor tova. Till och med om jag har hästsvans så blir det tovigt på vintern. Vet inte vad jag ska göra åt det. Vill helst inte klippa av det heller eftersom jag trivs i långt hår. Berätta om du hittar något ruskigt bra schampo/balsam/annan metod som funkar. Jag är idel öron

Låt dreadsen flöda!! Det som känns konstigt ibörjan kommer du vänja dig vid, för det är sjukt värt det enligt mig! Dessutom blir allas dreads olika, i storlek, hårdhet osv. beror på hur de behandlas. Man kan ha mjuka och goa, eller hårda och sticksiga:)

Går också i dreadstankar. Jag har haft syntetiska dreads och det var så jääkla skönt. Bara rulla ur sängen och man är good to go nästan på en gång. Det jag oroar mig för är att det ska lukta.. Upplevde inte att det luktade så mycket med mina syntetiska (tvättade dem en gång i veckan) men andra kanske märker det mer..

Det där med att det är obekvämt.. Jag tror man vänjer sig rätt fort. I början med mina kändes det skitkonstigt och TUNGT. Men det tog nog bara en vecka eller så, så hade jag vant mig. Svårast var att lära sig hur man skulle sova på dem.

Annars är ju det absolut skönaste att raka huvudet 😉 Det gjorde jag i 2½ år, men lär inte göra det igen. Är nog för vuxen för det nu, haha!

Folk kommer säkert säga till dig att du inte ska göra dreads för att "oooh, du har ju SÅ fint hår!" men gör som DU tycker. Har också jäkligt fint och glansigt hår, men det handlar ju om vad man känner sig bekväm med och hur mycket tid och ork man vill lägga ner på sitt hår, tycker jag.

Jag har dreads och kan säga att det är det bästa beslutet jag tagit hittills. Man vänjer sig vid känslan, är inte alls obehagligt på nåt sätt. Det enda negativa jag kan komma på är att när man virkar in utväxten så kan man uppleva en rejäl huvudvärk i någon dag efteråt. Annars är det befriande med dreads! Slipper hålla på och fixa, kamma, locka, tupera, spraya, färga osv osv.. Det bara liksom är. Go for it!

Många av mina vänner har dreads och när jag har frågat dom om det är jobbigt/obehagligt enas de alla i ett starkt "NEJ" – utan bara att dom älskar sina dreads och känner sig bekväma i dom! 🙂 Personligen vet jag inte, men det är vad mina vänner sagt i alla fall 😀

Jag har haft dreads! Som jag även sedan borstade ut, puh.. Tog en dread då och då och gjorde en fläta av den när den var utborstad. Men det som gäller är oparfymerat schampo plus virkavirkavirka med en virknål så att de behåller sin form och inte bli sneda och korviga (om du inte vill ha dem såna). Det gör ont att typ sova på dem de första dagarna, men det försvinner! Annars är det bara gött.

ey!

om det lätt tovar sig så slipper du massa arbete med dreadsprocessen! för det är en process… något jag inte fattade när jag gjorde mina var att de skulle ändra sig och ändra sig igen och igen innan de till slut låser sig. oavsett om man frenetiskt virkar eller fullständigt låter bli barret så kommer det ta tid innan de är klara. jag hade hår ner till röven och hade velat fram och tillbaka i elva år (jo. elva.) innan jag till slut singlade slant om dreadsen (osund hårrelation… ofrivillig hockeyfrilla i femårsåldern) men MÅSTE säga att jag aldrig ångrat mig. aldrig mer hår i näsan, ögonen, maten, golvbrunnen i duschen. aldrig dålig hårdag, aldrig statisk elektricitet i nyllet…

ja, de luktar lite om man inte tvättat dem på länge (luktar som smutstvätt) och vad jag förstått så är det som möglar (om det är nåt som börjar mögla) inte håret utan gamla produktrester. använd således schampoo utan en massa skit i (leave-in glans, -repair, -silk -osv). finns särskilda schampoon och naturliga tvålar att använda. en söt liten (väldigt liten) brittisk tjej som heter harriet som har producerat en massa youtubevideos om sina dreads, olika metoder att göra dem, ta hand om dem, dekorera dem, tvätta dem och borsta ur dem.

puss

Om jag förstår det rätt så är du (enligt din egen tolkning) neurotisk när det gäller ditt hår (delvis?) på grund av att din mamma klippte dig i en frisyr som på något sätt stred mot normen/hur du ville ha det.

Du ser ingen risk i att, med diverse normbrytande (yttre) attribut, ge dina barn liknande känslor – det vill säga att de blir "neurotiska" beträffande könstillhörighet och de attribut som de upplever "hör till" respektive kön för att kompensera för eventuella skamkänslor eller känslor av att vara annorlunda?

Svar:
min mamma styrde över mig ganska mycket. Jag fick inte bestämma så mycket. Min mamma tvångsklippte mig. Jag grät varje gång. Jag grät när hon viftade bort min gråt med ett ”men du är så fiiiiiin” när jag kände mig så jävla ful i det där korta håret.
Mina barn får bestämma mycket själv. Jag är lyhörd för deras önskningar och även om de inte alltid får som de vill så är jag noga med att de känner att de blir hörda.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *