Kategorier
Vardagstrams

Den patriarkala ordningen styröverallt

 

Jag ser verkligen inget problem med att ha speciella events eller platser för enbart män eller enbart kvinnor så länge det inte handlar om att systematiskt utesluta och diskriminera en av dessa grupper. (t.ex tjejkväll på järnhandeln eller tjejdel i gymet)

 
Ett problem är ju att män väldigt ofta sätter agendan och gärna berättar för kvinnor ”hur det ligger till”, speciellt inom områden som är traditionellt manliga. När kvinnor och män samlas i grupp så är det även vanligt att kvinnor tystnar och att män tar större delen av talutrymmet. 
 
Då funkar det att ha t.ex en ”tjejkväll” där kvinnor får den trygga frizon de behöver för att våga ta del av, tala, fråga och prova på. I det långa loppet tror jag snarare att det för samman än skapar klyftor. 
 
 
 
Förresten, du som är sugen på att diskutera feminism och genus och allt därmellan kan med fördel bli medlem i facebook-gruppen ’’Varför apor aldrig bär rosa klänning”. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Den patriarkala ordningen styröverallt”

Appropå genus och sådant, här kommer en rolig historia.

Jag har alltid tyckt att hen-dagis och sådant är ganska fjantigt. Man behöver väl inte uppmuntra ungarna att leka med alla leksaker, de leker väl med vad de vill?, har varit min tanke. Nu i veckan började min son på förskola, och jag går och svettas nästan hela tiden nu. Stackars barn.

Dag ett plockade en äldre flicka undan efter sig (min pojke är 15 månader, han förstår inte det där med att städa) och personalen var direkt på och skojade om att "generna syns tidigt", det märks att flickorna är de som städar och pojkarna leker, precis som det skall.

Dag två

Och även inom traditionellt kvinnliga sysslor som städning och matlagning ska produkter som används inom områdena marknadsföras av män. Män som visar kvinnor hur prylen funkar (hur ENKEL den är) och kvinnor som typ kissar på sig av lycka. Tv-shop…

Appropå genus och sådant, här kommer en rolig historia.

Jag har alltid tyckt att hen-dagis och sådant är ganska fjantigt. Man behöver väl inte uppmuntra ungarna att leka med alla leksaker, de leker väl med vad de vill?, har varit min tanke. Nu i veckan började min son på förskola, och jag går och svettas nästan hela tiden nu. Stackars barn.

Dag ett plockade en äldre flicka undan efter sig (min pojke är 15 månader, han förstår inte det där med att städa) och personalen var direkt på och skojade om att "generna syns tidigt", det märks att flickorna är de som städar och pojkarna leker, precis som det skall.

Dag två suckade pedagogerna lättat när en pappa kom in – guuuud vad bra, då kan ju han hjälpa dem förstå den nya kameran! Skönt att ha en karl i huset ibland, hahaha! Jag hade gärna hjälpt till med nya kameran – jag är inget tekniskt geni men att plugga in en kamera på laddning kan jag allt. Men de frågade inte mig, de väntade tills en man kom in och då jublade de över att de skulle få hjälp.

Dag tre upptäckte de att sonen hade blommiga strumpor, och då skulle de givetvis genast fram och prata om strumporna som var så himla speciella. Strumporna var köpta billigt i en affär runt hörnet och därför hade två flickor i gruppen exakt samma strumpor, men de fick inga kommentarer alls. När vi skulle gå hem sista dagen och stod och sa hej då började fröken tala om att sonen var ensam pojke. "Så skönt för dig, eller hur, lilla plutten? Då vet du att du är ensam med tjejerna, behöver du inte hålla ögonen öppna efter andra killar som kommer och skall sno brudarna, eller hur vännen?" Han är femton månader och den blygaste, tystaste och mest försiktiga i hela gruppen, knappast den som skall sättas på försvarspost!

Jag blir helt förtvivlad. De är ju fantastiska pedagoger och den bästa förskolan vi hittat, men jag vill verkligen inte att han skall växa upp i tanken att det är genetiskt och bra att han inte städar upp efter sig, något som skall uppmuntras som en rolig lek för att han är pojke.

Svar:
men herregud det låter helt vansinnigt. Du måste ta upp detta med förskolechefen. eller helst med pedagogerna, men jag fattar att det kan vara känsligt och svårt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alltså, jag kanske överdriver, men då står jag fan för att jag gör det, men exemplet på det här med matlagningskurser för herrar får mig att tänka på uppsvinget med kock-program i tv. EFTER NÄR fick det uppsvinget????? Alltså tidigare i historien har det traditionellt varit kvinnor som varit mat-kunniga, de som trollat med maten och gjort den god, men med Nakna kocken och hen vet alla manliga kockar så har det helt plötsligt blivit AS-hippt att vara kille och stå i köket. Inget ont i det, som så, fan det är väl asbra att killar också vill stå i köket, MEN att det först då blir ett status-yrke att vara kock, först när männen tar sig in på den arenan, det gör mig fan skogstokig.

Visst vi har Mat-Tina och Nigella bland annat och USA’s bästa kock anses fortfarande vara Rachel Ray….men de får fortfarande inte lika mycket utrymme som männen som nu kockar som tuppar i hönsgården.

Morrr….

Men VARFÖR måste man ha en "tjejkväll"? Varför kan man inte ha en kväll för "folk som inte kan ett skit om vvs" (jättebra initiativ)? Och varför ha en "matlagningskurs för herrar" när man kan ha en "matlagningskurs för folk som aldrig stått vid spisen förut"? Tycker det är så grymt irriterande när folk delar in saker efter kön (och därmed upplyser alla om vad en person med snopp eller snippa förväntas kunna), när de egentligen är ute efter att dela in efter kunskapsnivå eller intresseområde.

Svar:
för att, som jag skriver i inlägget, män ofta sätter agendan. En nybörjarkväll för män och kvinnor skulle säkerligen ändå domineras av de män som är där.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker du också att killar är dumma i huvudet? Att tjejer är det bättre könet? Att killar tror mer om sig själva? Min blogg driver med killar jag dejtar och dejtat, vill du ha dig ett gott skratt så gå in och läs och tipsa mig om andra dumma killar jag kan skriva om!

Svar:
Nej det tycker jag inte. du har nog kommit fel.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

S: anlednngen till att man kan ha tjejkväll är för att blandade kvällar ofta slutar med att tjejerna inte får utrymme alls. Anledningen till att äldre herrar inte tycker om att visa sig svaga och hjälplösa inför massor av kvinnor utan hellre har en herr-klass är för att det fortfarande anses som skamligt att vara sämre än en kvinna/svag inför en kvinna. När ett gäng herrar ensamma är svaga eller lär sig något nytt är det mindre förnedrande och skamligt eller laddat än om ett gäng herrar gör det inför damer. Borde inte vara så, men givetvis förstår man varför, och jag tycker att ändamålen helgar medlen i sådana fall.

@ LD & Lisa

Jag tror inte ni har helt fel. Men jag tror ändå i fallet med vvs-kursen & matlagningen det bara spär på och stärker bilden av hur män & kvinnor ska vara på ett kontraproduktivt sätt. Det finns en risk att kvinnor som kom på matkursen och vice versa skulle "ta över", men eftersom kurserna vänder sig till absoluta nybörjare, så tror jag inte det skulle vara ett stort problem eftersom ingen skulle sitta inne med expertkunskap (och ärligt talat skulle det knappast komma särskilt många män på vvs kursen och äldre kvinnor på matlagningskursen).

Däremot finns det förstås massa andra sammanhang där det är motiverat att hålla arrangemang för ett kön – tex på gymmet eller då man vill ha möjlighet att diskutera manliga/kvinnliga erfarenhet "i fred".

Sara Brännholm: Män har i långa tider ansetts vara bättre kockar, inget nytt där. Kvinnor kan laga mat män kan göra en konst av det.Allt kvinnor kan göra kan en man göra bättre bara dom vill osv osv. Detta är inte min åsikt utan hur man har sett på det. Även om kvinnor har lagat den mesta maten har den bästa kommit från män just för att dom är män och på så vis fått en högre status. Som tur är håller detta synsätt på att förändras,men även där är det en lång bit kvar.

Idag ska min kille lära mig hur man byter bromsklossar på min bil för jag vet inte hur man gör (han har utbildning inom området), jag har aldrig gjort det innan och det är viktigt att man gör rätt. Nästa gång hoppas jag på att jag kan göra det själv. Min kille är lastbilschaufför och jag är nationalekonom. Vi lär varandra saker för vi anser att det är viktigt att man kan klara sig själv. Hemma gör vi alla hushållssysslor tillsammans och det tycker vi är super bra 😀 Det finns ingen chans att jag skulle gå på en sån där tjejkväll,om jag har funderingar kring något frågar jag bara någon som har koll, oftast någon i min närhet.

Har själv funderat på detta. Jag känner mig generad och dum inför människor som kan mer, framför allt om de har en lite nedlåtande attityd – oavsett kön.

Var på löplabbet för att testa ut nya skor i somras. Känner mig sedan skoltiden skitdum i all form av träningsaktiga miljöer, har aldrig sprungit på löpband trots att jag joggat från och till under åren osv osv. Min syrra gick på löplabbets tjejbutik och tyckte att det var så bra, inte lika pinsamt med bara tjejer, men den var semesterstängd så det var inget alternativ.

I alla fall. Jag går in i butiken, känner mig lite halvdum, får snöra på mig ett par skor och vänta på min tur. En superfit tjej står på bandet intill och gör precis allt rätt. Sen kommer två killar i trettioårsåldern in. Den ena börjar med att fråga om en toalett, det är ganska brådskande. Därefter börjar de båda killarna snacka sinsemellan om träning och löpband, den ena har aldrig sprungit på band och tänk om han trillar av, haha, han har ju sett löpbanden på gymmet men aldrig testat dem.

Gud vad glad jag var att de kom, att snubbla på löpbandet kändes helt okej när jag visste att det fanns fler än jag som var blåbär på stället. Skulle känt mig så oerhört mycket dummare om jag omgetts av tjejer med koll på läget.

Föredrar alltså alla gånger att omges av folk på samma nivå, det tycker jag är befriande. Inser dock att många inte resonerar som jag, men har lite svårt att greppa det (även om jag förstår anledningen i teorin). Jag har aldrig upplevt helt kvinnliga miljöer som mer förlåtande eller trygga bara för att alla är tjejer – kanske är det det som är förklaringen.

Jag är helt för könsseparatistiska aktiviteter som komplement till blandade. När det nu är så att det de facto finns personer av båda kön som tycker att det är svårt att ta plats i grupper och kanske då extra i blandade grupper, varför förneka dem könsseparatism? Det känns som att säga "Äh, skärp dig!" till folk och vem har rätt att göra det?

Jag funderar ändå över om de män som skulle gå på en nybörjarträff skulle börja ta plats. De erkänner ju sin egen okunskap i ämnet redan när de går dit. Jag tycker mest att den typen av evenemang sprider idén om att män ska kunna vissa saker och kvinnor är automatiskt nybörjare. Jobbigt för en kvinna i branschen som antagligen blir ifrågasatt och måste "bevisa sig" just pga den fördomen.

Jag har många killkompisar men ingen av dem kan något om VVS och ingen av dem "styr och ställer" heller. Om en sådan gammalmodig karlakarl dyker upp på en sådan träff får väl de ansvariga se till att ordet fördelas jämt.

Svar:
problemet är ju att även de som är medvetna inte alltid ser när män tar över. vi är alla så färgade av könskulturen att vi inte märker strukturerna alla gånger. helt plötsligt har man blivit avbruten tio gånger av nån jävla karl och inte ens märkt vad fan det var som hände.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alltså min kille kan nog inte mer än mig när det kommer till hur man byter delar i t.ex. en tvättställsblandare, vi båda är lika okunniga. Och jag tror det finns massa killar som heller inte vet hur man gör det. Blir så trött när det är någon teknisk grej som (bland tjejer) ska fixas och man helt utan att ha provat själv innan frågar "finns det någon kille som kan hjälpa oss?".

Att ha särskilda dam- och herrkvällar för olika saker kan vara ett jättebra sätt att nå ut till en underrepresenterad grupp. Man kanske inte ens hade tänkt tanken att gå på en sådan kurs annars?

Det är också väldigt tråkigt om sådana här initiativ kvävs av grupper som ropar "diskriminering" eftersom det ofta drivs av personer som upplevt en snedfördelning och vill göra något åt det. De vill bara hjälpa till.

Hej Lady D!

Jag är tjej, ung, kort, blond, har ljus röst, men jag säger vad jag tycker, oftast, jag är inte blyg. Men på grund av mitt utseende så blir jag "lilla gumman" jag kan bli lite väl omhändertagen av killarna på mitt jobb, vilket är otroligt irriterande då jag är självständig av mig. Men frågar jag om hjälp med en sak får jag tio gånger upp. Jag ser dig som en människa med pondus, och jag undrar om du har något tips för mig, hur ska jag hävda mig, visa att jag kan lika mycket som vilken annan. Hur gör en för att få pondus?

Svar:
Du måste kräva det främst i dig själv. Inte be om hjälp om det absolut inte går själv, ta i lite extra, bevisa för dig själv att du klarar dig. Och säga ifrån direkt om killarna daltar. *’jag är inte efterbliven” typ.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det där med kvinnor tv, böcker osv… Själv har jag fastnat helt för Doctor Who. Många kvinnor och även om Doctorn har huvudrollen så är kvinnorna alltid mycket närvarande i många roller – både som "goda" och "onda". Så fort dotter lärt sig läsa undertexter så ska hon få se dem med oss.

En aspekt av att ha "tjejkväll" som i exemplet här är ju att det bygger på tänket att alla helst umgås med folk som har likadana könsorgan som man själv. Jag som känner mig obekväm i rena kvinnomiljöer skulle aldrig gå på ett sådant arrangemang, men gärna en nybörjarkväll för alla.

Svar:
och jag skulle definitivt trivas bättre i en kvinnor-endast grupp. Människor är olika helt enkelt. Då är det bra att man möjliggör för de som är som jag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med många av föregående talare, du är verkligen en ögonöppnare! Någon i "genus&jämställdhet"-gruppen hade lagt upp det här och min första reaktion var "men va faaan, varför dela upp kvinnor och män på det viset?? varför inte bara ha en nybörjarkväll?". Men efter det här inlägget ser jag på det med helt andra ögon. Du har helt rätt.

Hej! Jag skriver här för att jag har en fråga och jag tror att du har ett klokt svar. Nu på senaste tid har ju det här med viktminskning varit på tapeten på din blogg och jag har fått tänka efter ordentligt och ändrat inställning till en hel del. 🙂

Men… Jag har många vänner och bektanta runt om mig som varit överviktiga och nu gått ner i samband med nyttigare mat och motion, och kommer ibland och berättar för mig att "åh nu har jag gått ner femton kilo, jag är så glad!"

Min första tanke och reaktion är att säga grattis och att de varit duktiga, men sen tänker jag efter om det verkligen är en så bra sak att säga… hur reagerar man på detta?

Svar:
Säg bara ”jaha”. Eller omdu vill tala om det: ”hur känns det då?” ”Har du märkt nån skillnad på orken?” fokusera på hur det känns i kroppen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ang ditt förra inlägg.

Jag har inte kollat på film sen dess och tänkt på detta med att män är med mest och mest framträdande. Däremot i morse när jag gick till jobbet så gick jag förbi biografen här i Hudik och såg afficherna. Då kom jag inte helt otippat att tänka på ditt inlägg, för tro fan att varenda film som visades just nu handlade om män. Män i huvudrollen, män som gör saker med män och så någon tjej i bakrunden, sexig såklart…

Vet inte vad jag vill säga med detta, bara det att när man får in tanken så SER man att de fan stämmer.

L: Jag har slutat kommentera om folk går ner i vikt helt och hållet. Om de själva säger något om det så brukar jag mest komma med någon kommentar i stil med "Om du gjort det för din egen skull och är nöjd är det väl bra, men jag tycker du är bra hur du än är"…typ, beroende på situation, men över lag så drar inte JAG upp något som har med vikt att göra 🙂

Gällande kockar är det som det brukar vara generellt: kvinnor lagar mat i hemmet och männen i det publika. Att män på sistone även börjat laga mat i hemmet och att kvinnor börjat laga mat i det publika är relativt nytt (jag tror 11 av ca 130 deltagare i Årets Kock var kvinnor och då ansågs det vara en rejäl ökning).

Om kvinnor befann sig i publika kök var det inte som kockar, det var som kokerskor (på skolor, hem etc dvs i omsorgsmiljöer) eller som kallskänkor eller biträden.

Jag har aldrig jobbat med andra kvinnliga kockar när jag arbetat på à la carte-restauranger eller hotell, det har varit manliga kockar och kvinnliga servitriser och kallskänkor (fanns bara på hotellen). Däremot inom förskolan har de flesta varit kvinnor.

Personligen hade jag gärna gått på en sån grej, så länge det inte hade fördummats ner eller gjort "tjejigt", jag älskar att vara självständig. På samma vis som jag anser att det är självklart att jag kan byta hjul och göra div. enklare felsökningar på bilen så anser jag det vara självklart att jag ska kunna ta hand om saker i hemmet som rör t.ex just vvs.

Min mamma är en sån där kvinna som viftar med ögonfransarna mot karlarna i närheten när hon fått punka på bilen. Jag fick inte byta hjulet med ursäkten att jag skulle fått olja på kläderna isf. Så jag fick stå där och se på medan karlsloken bytte och sen fick jag göra om det eftersom han nog aldrig hade dragit åt en hjulbult i hela sitt liv.

Det gör mig fly förbannad faktiskt att människor ska anses vara experter på något beroende på vad som finns mellan deras ben.

Har aldrig lagt märke till det förut, men i somras såg jag hemma i Småland att den lokala järnhandeln har en manssymbol i o:et i loggan. Precis som hela volvo:s logga utgörs av en sådan. Känner mig välkommen.

Tydligen finns någon som önskar att hon är jag och hänvisar till min blogg. Skrolla upp och läs svaret från "Wonderwoman".

Jag har svarat henne på min blogg och ber om ursäkt å hennes vägnar för ett ointelligent inlägg i ett opassande sammanhang.

Fattar inte riktigt…

Du säger å ena sidan att det är dåligt att det finns tjejkvällar/killkvällar och samtidigt säger du att det är bra? Just det här inlägget är lite förvirrat enligt mig. Du lägger samma argument både på plus- och minussidan (ex: typiskt manliga områden med tjejkväll leder till att männen "berättar hur det ska vara", vilket är dåligt/typiskt manliga områden med tjejkväll leder till att kvinnor vågar ta för sig och fråga, vilket är bra).

Svar:
nej jag har inte sagt att det är dåligt med tjejkvällar. Jag har sagt att det finns ett behov av dem och att det är bra att de finns. Inget annat.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag antar att du tar för givet att serviceteknikern är av manligt kön, annars förstår jag inte inlägget alls. Kanhända har du egna fördomar att se över?

Svar:
Nej, varför drar du den slutledningen? Jag har inte sagt nåt om eventuell tekniker.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det här med tjejdel i gymmet har jag i alla fall lite blandade åsikter om. Det är väl för att kvinnor inte ska behöva "stå ut med mäns blickar" men 1 det är diskriminerande Mot de män som INTE tittar (de flesta) 2 det blir en konstig logik, det är ju MÄNNEN som gör fel isåfall och då är det väl DE som ska behöva göra nåt åt det ?? Du skrev ju att du var emot det, kan du förklara lite mer varför?

Svar:
En del kvinnor vill ha en fredad plats, fri från blickar, kommentarer, raggningsförsök osv. Det finns ett behov för detta och det här är den lösningen som finns. Har du ett bättre förslag? Och nej jag har aldrig sagt att jag är emot tjejgym som koncept.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nej nåt bättre förslag har jag nog inte, en kunde ju hoppats att gymen skulle ta hårdare tag i detta på något sätt, fast hur vet jag inte. Men jag tycker inte det är bra. Borde ju vara männen som ska träna i avskildhet om dom inte kan sluta ragga titta eller så. ( Fast förstår också att det aldrig skulle ske) Ok jag tolkade det som att män systematiskt utesluta från tjejgym och att du ansåg det vara fel, läste lite noggrannare nu dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *