Kategorier
Vardagstrams

Detär illa när inte ens fotomodellerna duger

Den här reklamen våldför sig på mitt facebookflöde just nu:
 
 
Hej ”Evas Underkläder”. Nej, jag känner mig inte ett dugg pepp på att köpa era plagg, med tanke på att man måste vara sönder-retuscherad samt lida av en eventuell ätstörning för att de ska passa. Tips om ni vill nå kvinnor är att använda kvinnor med realistiska kroppar i er reklam. 
 
Vad säger ni om det?
 
 
Jahaaaaaa, ni tänker så. Men hörrni, om ni inte kan hitta en kvinna med snygg kropp utan att retuschera den till oigenkänlighet så har ni för höga krav på vad ”snygg kropp” innebär.
 
Det är illa när inte ens fotomodellerna duger liksom.
 
 
PS. Jag tycker ni ska avskeda er bildredigerare. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Detär illa när inte ens fotomodellerna duger”

Word. Har flera vänner på Facebook som gillar dessa j*vla bilder hela tiden och jag får migränkänningar samt lust att kräkas varje gång.

How about NO, people?

Dock så är flera av dessa mina 30-40 år gamla kusiner (av manligt kön) som även gillar sidor så som "Porn Godess" och "Vi som älskar bröst". Orkar inte ens gå in på vad dessa sidor handlar om, tror ni fattar ändå…

Tack för en awesome blogg, Lady D!

Tanken är väl sådan att man skall se på bilden och tänka "oj, så fin hon är! Så fin vill jag också bli, jag vill köpa den där produkten så jag kan se ut så!", men det gör man ju inte. Det vore ju mycket mer lockande för mig att se kläder på en kvinna som såg ut som jag, så man får en bild av hur man skulle se ut. Säger inte att det skulle vara bättre, men det skulle ju vara mer lockande än att se kläderna på en tjej som är anställd för att vara precis tvärtom hur jag ser ut, och fortfarande inte anses vacker nog.

Svar:
jag förstår verkligen hela grejen med vackra smala modeller, men den här kvinnan har ju retuscherats så pass att hon inte ser mänsklig ut längre. Och jag håller med dig, jag skulle bli mer lockad av att se kläder på större kvinnor men jag tror utmaningen är för stor för företagen. eller nåt?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Såg för övrigt på 22-nyheterna på TV4 igår och när nyhetsankaret ska presentera ett inslag med Gerard Depardieu säger hon något i stil med "den numera kraftiga skådespelaren eller något sådant.

Ursäkta men vad f-n har hans så kallade kraftighet med inslaget att göra? Inte ett skit.

Jag har funderat på om den där sidan är ett virus! Det är så många bilder som dyker upp på loggen hit och dit av människor som jag aldrig skulle kunna tänka mig skulle trycka gilla på såna bilder.

Hej Evas Underkläder!

Varför tror ni att en snygg kropp är samma sak som en Barbie-kropp? Att en underklädesmodell har snygg kropp är väl en sak, men att den ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig är en annan. Tänk över vad som egentligen är snyggt.

Nyttan jag har av att se hur underkläder sitter på den här sortens modeller är ungefär lika med nyttan jag har av att se att en BH sitter hur bra som helst på en skyltdocka i affären.

Man tänker "Gud, vilket bra stöd den här verkar ge!" intet ont anandes om att supermodeller i hemlighet har små jetmotorer inopererade i brösten som håller dem uppe hela dagarna.

Bildredigeraren borde lägga energi på att räta upp henne istället, det ser ut som hon är på väg att tippa åt sidan, det gör mig nervös.

Visst är bilden retuscherad osv men modellen har ju i grunden den kroppsformen, det är inte konstigt att ha en smal midja likaså som det inte är konstigt med nån annan kroppsform. Tråkigt om de anser att hennes kroppsform är den enda rätta men jag tycker att modellen har en väldigt snygg kropp och man KAN se ut så.

Svar:
modellen är kanske smal, men att hon skulle ha den ”kroppsformen” är en sanning med modifikation. hennes midja har dragits in, hennes lår smalnats av, hennes armar ser deformerade ut för att de har pillat så mycket på dem i photoshop. osv
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alltså, "snygg kropp" (hur man nu väljer att definiera det) är väl en sak, men så som de har fixat med den här bilden får det mig mest att tänka på hubotarna i serien "Äkta människor" som gick på SVT för ett tag sedan… Känner ett behov av att spana efter eluttag i armhålan.

Hej Lady D!

Om du har sett och läst min kommentar om vikthets, så skulle det vara väldigt roligt att höra hur du förhåller dig till det jag tar upp:

dvs

Att vår matkonsumtion ökar utan att vi egentligen behöver det för att må bra. Är det viktigt att vara sk "tjock" bara för att det är det är viktigt att manifestera att man duger som man är? Måste debatten hamna i ytterlighetsdikena hela tiden? Kan man tycka att retuscherade modeller en dålig företeelse, att alla kroppsformer är okej, att man duger som man är, och ändå samtidigt reflektera över

varför vi generellt sett är "tjockare" idag än för trettio år sedan?

Är det ett självändamål att vara "tjock"?

Svar:
nu handlar inte det här inlägget om tjocka som äter för mycket. Och ofta handlar det sällan om att äta mycket hellre än fel. Och du, ingen är tjock för sakens skull eller för att bevisa att man duger.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Retuscheringen på kvinnan där upp och är verkligen sjuk och jag fick in för att kolla deras fb sida och där fanns fler där brösten satt helt konstigt pga av retuschering eller där det t.ex inte fanns någon linje under skinkan, den var tydligt borttagen. Men de hade ändå rätt många olika typer av modeller vilket jag tyckte var

uppfriskande jämfört med Ellos, kappahl lindex modellers som t.ex

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/268575_10151384170020170_660548285_n.jpg

Oj, allt kom inte med. forts följer här:

Detta är miljöpolitik också. Är det rätt att vi äter mer än vi behöver, bara för att vi kan och för att vi har rätt att väga hur mycket eller lite vi vill? Bör vi ta bilen sådana sträckor som folk förr i tiden oftare cyklade eller promenerade, bara för att vi kan göra det?

(Förr kunde man varken äta hur mycket som helst eller ta bilen till vardags för man hade inte de resurserna. Nu kan vi i västvärlden det, men det vi gör för att vi har råd numera går ut över andra delar av världen och deras befolkning.)

Självklart har vi alla olika förutsättningar för olika typer av kroppar, en del är sk överviktiga pga hormonella och genetiska faktorer, men majoriteten av befolkningen är det ju inte, för i så fall så skulle ju inte samma majoritet av befolkningen ha varit genomsnittligt smalare för ett antal årtionden sedan.

Alltså beror övervikten för många av oss på att vi äter mycket mer än vi egentligen behöver (ur biologisk och fysiologisk synvinkel alltså).

Mvh Liv

Hej Lady Dahmer!

Det här är inte riktigt relevant till just detta inlägg, men då det berör samhällets vikthets så kände jag att det var viktigt att ta upp och visa någon som faktiskt inser det sjuka i det här.

Jag är 17 år gammal och har en nära vän till mig (vi kallar henne A) som i somras fick diagnosen bulimi. A har under en lång tid haft en ohälsosam relation till mat och träning – väldigt ofta får hon ångest om hon äter något "onyttigt" utan att ha tränat under samma dag. I just hennes fall så handlar det alltså inte om att spy upp maten, utan att använda träningen som kompensation. A utreddes och fick diagnosen efter samtal hos BUP.

Under ett av samtalen i somras så föreslog en psykolog/kurator att A kanske skulle må bättre av att börja anteckna kost och träning och gå med i exempelvis Viktväktarna. Min ätstörda vän svarade att man inte kan gå med i Viktväktarna med en ätstörning, varpå kvinnan sa "men du kräks ju inte upp maten så det borde vara okej".

Att få höra det här gjorde mig arg, ledsen och uppgiven. Jag blir äcklad av det faktum att en ung tjej med en ätstörning inte ens kommer undan vikthetsen när hon ber om hjälp på BUP, utan uppmanas att börja banta istället – för ja, att gå med i Viktväktarna är att börja banta. Precis som du understrukit någon gång; att räkna kalorier är inte sunt. Det hör inte till ett sunt beteende och det är inte en hållbar plan för att långsiktigt gå ner i vikt. Och även om det faktiskt hade varit någonting som fått en att gå ner i vikt och stanna där – VARFÖR tipsa en ätstörd om något sådant? Synen på vikt och hälsa ligger verkligen så jävla skevt till om man på allvar tror att man hjälper ätstörda genom att uppmana dem att notera varenda intagna och förbrända kalori. Självklart resonerar inte varje psykolog på BUP såhär (hoppas jag), men en person är illa nog. Hennes uppmaningar ledde inte direkt till något tillfrisknande hos A.

Jag vill i samband med den här kommentaren tacka för att du drar fram det här ämnet i ljuset, inte för att hetsa utan för att visa människor vilken otroligt snedvriden syn vi har på vikt och hälsa. Det hjälper otroligt många. Tack för en underbar och inspirerande blogg också!

Svar:
vilket vansinne att rekommendera VV till en person med ätstörning. DEtta borde definitivt anmälas.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller med Liv om att vår överkonsumtion är ett stort problem ut miljösynpunkt men det går inte att sätta likhetstecken mellan personer som är överviktiga och personer som överkonsumerar och ständigt åker bil och flyg för man har ingen aning om anledningen till någons övervikt eller vilka val de gör i vardagen.

Men håller med om att det är för lite fokus på omställning av livstil för planetens skull och även något så basic som vår egna och nästa generationers överlevnad i all den här hälsohetsen.

Svar:
det är ju snarare tvärtom dessutom, övervikt är vanligare i arbetarklassen och de åker ju sällan flygplan eller konsumerar prylar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@ Jennie

Nej, jag vet att man inte kan veta vad överviktiga individuellt gör för val vad gäller livsstil. Men man måste ju kunna dra några generella slutsatser av det faktum att genomsnittsvikten för en svensk idag är ett antal kilo högre än för t.ex trettio år sedan. Det måste ju bero på något.

Om antalet överviktiga idag är högre än för trettio år sedan, dvs en större procent av befolkningen är överviktig idag jämfört med då, så finns det ingen annan förklaring än en ändrad livsstil.

Dvs fler äter mer än vad de egentligen behöver i förhållande till vad de gör av med. Det är ett faktum. Och när de gör de så bidrar de till att i onödan slösa på jordens resurser

Jag kan bara se till mig själv och de människor jag har i min omgivning som också har överviktskilon. Skulle vi äta mindre och röra på oss mer som vår föräldrageneration, så skulle vi vara smalare.

Det finns ju forskning på detta: storleken på portionerna på exempelvis lunchrestauranger växer, chipspåsar och godispåsar växer i storlek, vi äter 40 kg mer kött per person och år än för trettio år sedan, osv osv.

Det är med andra ord inte konstigt att genomsnittsvikten har ökat, och ökar den så ökar naturligtvis också övervikten.

För övrigt så har jag inte skrivit något om flygplansresande eller konsumtion av prylar, utan jag har skrivit om vardagskonsumtion av mat och vardagsanvändande av bilen.

Jag ser fram emot en kommentar av dig, Lady Dahmer, som handlar om det jag egentligen skrev och inte om medelklassens res- och prylkonsumtionsvanor.

Jaa, om modellen på bilden anses ha en snygg kropp, vad har då jag? Då kan man inte ens definiera det jag har som kropp för jag har lika många armar och ben, men sen tar likheten slut. Fast snygg, det är jag ändå!

Det värsta är att jag bara ett par år sen på allvar trodde att det var sådär en "riktig" kvinnokropp såg ut. Och att allt som skilde sig från den normen, inklusive min egen kropp, var onormal.

Finns det någon över en ålder av 25 år som skulle komma undan med den där typen av underkläder? Nej, tacka vet jag Lindex basic-trosor i svart och vitt. Jag får knulla med min kille utan att se ut som något hämtat ur Moulin Rouge.

HAHA.. Får väl snart börja att operera oss till en "normal" kropp. Hur stor är tankenivån på folk som gillar sånt här. SKRÄMMANDE

Och gärna slätrakat, noppat in till minsta millimeter. För TÄNK om man skulle råkas på att ha HÅR MELLAN BENEN. Nej det går ju inte.. då blir det ju FÖR luftigt, bra för PHt osv osv. nej usch och fy. Går inte att knulla heller! OMÖJLIGT.

Oj, nu fick jag ett litet utbrott igen.

Utan att ha läst några av kommentarerna måste jag bara säga att min första, spontana tanke var: Vad konstig hon såg ut! Hon ser ut som… Jag vet inte – lite alien.

Läskigt.

Det är en sjuk, sjuk värld vi lever. Tack för att du orkar skriva och engagera dig! 🙂

Måste bara berätta en helt fantastisk sak, jag och min gubbe satt och åt middag och läste inlägget om modellen när han sa: Vem är hon till höger? Hon var ju verkligen snygg! Alltså: Modellen dissades helt, han såg bara din bild på sidan. Egentligen helt sunt, för vem vill ha fiktion? Alltså: heller en snygg tjej som Lady Dahmer i en underklädes annons.

Det är tydligt att man behöver Evas underkläder för om brösten får hänga fritt går ryggen av. Dock verkar inte kompetens behövas om man jobbar åt Evas underkläder. Helt plötsligt ser jag en ny karriär framför mig!

Det enda märket jag vet som faktiskt vågat tänja på gränserna och använda lite större modellen är Dove, och ja, det lockar mig att köpa deras produkter mer då.

Jag har hört många säga att tjocka viiiiissst får synas och det finns ju tjocka med i TV överallt, vi har ju Lill-babs som är jätteomtyckt och massa andra, men de verkar inte fatta grejen. Så fort det är en tjock människa med så ska vara

A) roligt, humor, skratt

B) en lång livshistoria om hur personen blev tjock och hur hen ska åtgärda/har åtgärdat det, alltså att man gör det till något tragiskt.

Så nej, tjocka människor syns inte alls på samma sätt i TV.

Förstår heller inte att folk tycker att du bidrar till hetsen med att ta upp detta, för det är viktigt. Man behöver ju prata och agera för att man ska göra någonting åt det, och det hjälper i små steg, jag kan helt ärligt säga att du är en stor bidragande faktor till att jag inte längre fokuserar på vikt och kroppsform, för utan dina kloka inlägg hade jag nog inte reflekterat lika mycket över det. Vanliga diskussioner brukar låta "men det är okej att vara tjock, det är insidan som räknas", sedan ska allt vara bra och alla problem åtgärdas, men du fattar verkligen att det är mer än så.

You go, LD.

synd i att det här går över till "hennes kropp är onaturlig" blablabla, "ser inte normal ut", "hon har säkert ätstörningar"… okej – jag ser att hon är grymt photoshopad och det är onödigt! men seriöst, vaaaaarför varför får man inte vara smal utan att få en jävla massa "riktiga kvinnor har kurvor", "hon har nog en ätstörning" – kommentarer?

Håller med tessan, kommentarer om att hon ser onormal ut är onödiga. Det är, tro det eller ej, fysiskt möjligt att vara väldigt smal och ändå ha höfter och stora bröst.

Det dåliga är ju "evas underkläder" säger att hon har en snygg kropp när det är uppenbart att de retuscherat denna kvinnas kropp helt sjukt mycket.

Kan hålla med Liv om att ett större strukturellt samhällsproblem än bantningshets är att vi som kollektiv blir allt fetare. Kanske bantningshetsen bara ska ses som ett symptom på detta större och mer djupgående problem.

@Emma

Men herregud! Så sjukt. Men tyvärr är det där inte helt ovanligt verkar det som, jag blev väldigt märkligt behandlad av psykologer och kuratorer när jag hade bulimi.

Jag håller med LD om att det borde anmälas. Sånt här borde fan inte få hända.

Evas underkläder är ju jättebra just därför de har underkläder för både större och mindre kvinnor. Det ser man ju direkt man går in på sidan. Visst retuscheringen var inte snygg men annars är det ju ett bra företag för alla storlekar. Även mindre.

Förskräckligt PS-arbete!

Två tips för att slippa mötas av de där reklamerna:

AdBlock! Superbra funktion som är jättelätt att installera. All reklam på alla sidor försvinner.

Har du inte möjlighet att ladda ner AdBlock kan jag rekommendera alla kvinnor att byta kön på Facebook! Då får man helt plötsligt en annan sorts reklam som ofta är mycket mer givande att ta del av än "tjejreklamen". Om inte annat kan man ju göra det för att det är intressant. Jag känner att jag lurar Facebook 😀

Men alltså, det finns ett enormt utbud gällande förebilder som vi kan välja mellan. Det är förvisso något smalare utbud för kvinnor än för män men likväl MÅSTE man inte utgå ifrån de mest smala och retuscherade modellerna och må dåligt över att man inte passar in i idealet. Man kan välja ett ideal som passar ens egna genetiska förutsättningar och försöka leva upp till detta med hjälp av enkla och icke-plågsamma metoder.

Kvinnor har det på många sätt och vis väldigt enkelt, det enda som krävs är egentligen bara att vara smal. Och det kan man nå väldigt enkelt. Det enda som krävs är:

1. Träna lite mer

2. Ät lite mindre

Hur svårt är det?

Du fick mej att tänka till lite där Liv. Tror absolut det kan va värt att diskutera överkonsumtion även i termer av mat, men som du säger ska det då vara generellt för människan och inte ett utpekande av vissa individer. Dock är jag rädd för att det kommer användas som ytterligare ett skenargument för att vara smal, som bara bidrar mer till utseendehets.

!May, nu skojar du eller trollar du. Sådär tänker ingen vettig människa."

Du menar nog: sådär tänker ingen vettig KVINNA.

Men så borde kvinnor tänka, det skulle lösa problemet över en natt.

@May

Förklara gärna vad du menar med att man kan "välja ett ideal som passar ens egna genetiska förutsättningar". Okej, jag kan välja ett ideal som passar mig, men samhällets ideal kommer med största sannolikhet se annorlunda ut ändå.

Jag såg en av deras reklamer på en "fylligare" tjej. Enorma bröst och av lite större storlek än de brukar ha. Men höfterna och låten va MISSTÄNKT raka och smala i jämförelse med resten. Någon hade klagat på retucheringen, och de svarade med att de endast retucherat bort fettet/valkar för att man ska få en bättre bild av hur troskanten ser ut.

Töntig ursäkt.

@Mupp: Försök hitta en rollmodell som är lik dig genetiskt. Exempelvis, genetiskt vore det galet för mig att försöka emulera Tom Cruise, däremot skulle jag kunna sträva efter en Zlatan-look relativt enkelt eftersom min kropp naturligt liknar och dras åt det hållet.

Ungefär som att man som kvinna exempelvis kanske ligger närmare Scarlett Johansson än Kate Moss. Då kanske man kan komma undan med ett ganska normalt kaloriintag istället för kokain och självsvält. Ingen tvingar dig att eftersträva det omöjliga, det finns många val du kan göra som är relativt enkla för DIG att uppnå.

@May:

Men varför i helvete måste man eftersträva något överhuvudtaget? Kan man inte vara sig själv?? Varför denna hets om att eftersträva ideal och se ut som någon annan osv osv osv till oändlighet?

@May:

Okej. Men ändå, även om jag har ett ideal för mig själv har samhället andra ideal som jag inte kan leva upp till.

Och jag är lik Kate Moss, och även om jag uppenbarligen lever upp "smalidealet" så finns det andra ideal. Som att "kvinnor ska vara kurviga", "det är äckligt med supersmala tjejer", "ingen vill ha en spinkig tjej"…

Så, oavsett vad jag har för ideal för mig själv har samhället ideal som alla påverkas av.

@mupp:

I slutändan sitter det i ditt huvud. Om du har ett ideal som du eftersträvar och lever upp till i tillräcklig mängd för att vara nöjd med dig själv, då är allting väl.

Det jag menar är att i slutändan kommer nästan alla människor att jämföra sig med andra människor. Jag tror att ytterst få klarar av att helt utgå ifrån sig själva. Därav är just en strategi att då faktiskt försöka leva upp till något som är realistiskt och relativt enkelt, men som ändå utgör ett av alternativen vi har som ligger innanför vår kulturs ideal.

Om du lever upp till ett "kate Moss ideal" så BÖR detta räcka mer än väl för att du skall kunna vara extremt nöjd trots att vissa ideal går åt mer kurviga håll.

All heder åt dom som helt kan undgå detta, men jag tror att dom är ganska få. Speciellt om vi tittar på människor som inte redan spridit sina gener.

May: Menar du att det bara är att vara smal för kvinnor? Så jag bör alltså ha jättelätt att hitta en karl trots att jag är plattbröstad och allmänt ful, bara för att jag är smal? Skulle inte tro det. Utseendekraven rör inte bara vikten.

@Hannah:

"Så jag bör alltså ha jättelätt att hitta en karl trots att jag är plattbröstad och allmänt ful, bara för att jag är smal?"

Ja. Väldigt enkelt. Tja, sedan tillkommer givetvis ungdomsfaktorn också, om du är gammal spelar det givetvis ingen större roll vad du gör.

@ Liv.

"Dvs fler äter mer än vad de egentligen behöver i förhållande till vad de gör av med. Det är ett faktum. Och när de gör de så bidrar de till att i onödan slösa på jordens resurser."

Varför vill du isolera miljöfrågan till att handla om att de med överflödskilon är de som tär mest på jordens resurser? Håller med om att det är vi i västvärlden som gör det och att våra välfärdssjukdomar ibland är ett symptom på det. Men är det automatiskt de med överflödskilon som tär onödigt mycket eller kan det lika gärna vara till exempel någon som köper hem en massa mat och sedan slänger den? Var fjärde matkasse slängs ju i Sverige. Och hur kan minskat bilåkande inte höra ihop med minskat flygande? En flygresa till Thailand motsvarar ju ett års bilkörning.

Det är förövrigt intressant att om man går in på hemsidan som bilden kommer ifrån finner man snabbt att dom använder en hel del plus-size modeller.

Så återigen, det finns många val och man måste inte haka upp sig på dom mest svårtillgängliga.

jag som kan banna mig själv (jobbar dock på det) med att vara en väldigt ytlig person, tycker inte ens det där är fint S: usch tjejen ser ju precis lika plastic ut som mina barbies

skönhet sitter inte i vikt och mått utan kommer inifrån.. En lycklig sund tjej med glimten i ögat slår vilken nerknarkad svältande sönderredigerad tjej som helst, konstigt att inte media och idealspridare fattat det ännu!

Ja, det dar var ju inte sa tjusigt redigerat. Dessutom har de fatt henne Att se ut som en transvestit I ansiktet (inget gel med det men tror inte det var det evas underklader efterstravade) det lustiga Ar Att hon Ar sakert supersot I verkliga livet, men det syns ju inte har.

@Jennie

Nej, jag hävdar inte alls att att det är "de med överflödskilon" som "tär mest på jordens resurser". Inte alls, det är ju befängt. Det finns massor av andra faktorer och människor av olika storlek som tär mer på andra sätt genom konsumtion av prylar, resor, slängd mat mm.

Men jag vill diskutera varför vi som kollektiv väger mer och äter mer idag än för 10, 20, 30, 40 osv år sedan (kött exempelvis, vet att jag tjatar, men jag tycker att just den siffran är alarmerande med tanke på djurindustrin och den klimatpåverkan och det lidande den medför).

Mat måste vi äta, annars överlever vi inte. Det kan dessutom vara gott, trevligt och lustfyllt att äta mat – mycket som lite. Det kan också var ångestladdat att äta mat, eller ointressant, man kan äta oreflekterat eller medvetet.

Man kan stoppa i sig jättemycket i onödan (utan att vara hungrig, ibland inte ens sugen), jag vet det för jag gör det rätt ofta själv utan att ha någon ätstörning eller så, ibland äter jag bara något för att jag är uttråkad. Och jag tror inte att jag är ensam.

Och jag gör det för att jag kan, för att vi i Sverige har ett överflöd av billig mat. Skulle vi inte ha ett överflöd av mat, så skulle vi inte äta lika mycket, för då skulle inte maten räcka. Och skulle vi som kollektiv inte äta lika mycket, så skulle vi som kollektiv inte väga lika mycket. Enkel matematik.

Om jag vore ensam om att ibland äta helt i onödan, eller att äta mer än jag behöver, att ta en portion extra fast jag är mätt, så skulle ju inte den GENOMSNITTLIGA VIKTEN för svensken i allmänhet ha ökat så rekordartat.

Jag pekar inte ut någon som är specifikt överviktig på ett särskilt sätt, jag talar om oss alla.

Vi har alla ett grundläggande människovärde oavsett utseende, storlek, hudfärg, personlighet osv osv, och det är BRA att vi talar om att vi duger som är, att vi inte ska behöva se ut som retuscherade fotomodeller för att duga.

Men man måste ju ändå kunna diskutera huruvida det är NÖDVÄNDIGT att äta mer än man behöver (oavsett om man är "smal" eller "tjock").

Miljöproblemen med flygresor är också intressant att diskutera, men det hör inte hit, för det enda jag har försökt att diskutera är att vi måste förstå kopplingen "äter vi mer än vi gör av med, så går vi upp i vikt".

Det här är nog det roligaste jag sätt! Jag som gymnasieelev inriktning foto kan retuschera bättre. Eller vafan, till och med min mamma kan redigera bättre! Dessutom om man är riktigt duktig redigerare vet man att så där får man fanimej inte göra xD d

@Liv

Ja, det är intressant att fundera över varför vi äter mer nu och billig mat är säkert en del av orsaken.

När jag var på språkresa i England bodde jag hos en typisk "arbetarfamilj". Föräldrarna hade flera jobb för att klara av att överleva ekonomiskt och lite tid+liten budget = snabb, fet och billig mat.

Men jag är också övertygad att, det som LD uppmärksammat så bra på sistone, hälsohetsen är en annan orsak. För mig personligen räcker det att ta ett titt på mitt eget liv och att de gånger jag funderat mest på att leva nyttigt, satt flest förbud för mig själv och mått som sämst över min vikt är också de perioder där jag ätit som mest och gått upp i vikt.

http://localleaks.blogs.ru/

Jag antar att du inte gått miste om hela gruppvåldtäktsskandalen i USA där de försökte mörka ner det hela eftersom gärningsmännen spelade i fotbollslaget? Snälla skriv nåt om det. Man blir så arg! Bara det att de i flera år har kallats för "The Rape Crew" och har som vana att droga tjejer och våldta dem såhär är ju sinnessjukt stört. Och det värsta är ju att sättet de pratar om tjejer på inte alls är ovanligt, bland både killar och tjejer. Särskilt det här med att inte ha respekt för just "fulla slampor". Varför är världen så hemsk?

@Liv

Förstår vad du menar och tycker absolut att vi ska prata mer om fördelning av resurser. Men håller inte med om att vi behöver prata mer om att äter vi mer än vi gör av med går vi upp i vikt. Då blir vikten en måttstock för hur mycket vi äter och det gynnar inte resurstänket. Finns väldigt många personer som kör någon extrem variant av LCHF och käkar kött eller animaliska fetter i nästan varje måltid. Det hjälper dem att hålla vikten men är inte det bästa ur resurssynpunkt medans en kolhydrat och sockerberoende vegetarian kan göra av med mindre resurser utsläppsmässigt men ändå ha någa fler extrakilon. Nu tog jag två extremer. Men vikten säger ingenting om det är resurskrävande mat man äter eller inte.

@Liv

Förstår vad du menar och tycker absolut att vi ska prata mer om fördelning av resurser. Men håller inte med om att vi behöver prata mer om att äter vi mer än vi gör av med går vi upp i vikt. Då blir vikten en måttstock för hur mycket vi äter och det gynnar inte resurstänket. Finns väldigt många personer som kör någon extrem variant av LCHF och käkar kött eller animaliska fetter i nästan varje måltid. Det hjälper dem att hålla vikten men är inte det bästa ur resurssynpunkt medans en kolhydrat och sockerberoende vegetarian kan göra av med mindre resurser utsläppsmässigt men ändå ha någa fler extrakilon. Nu tog jag två extremer. Men vikten säger ingenting om det är resurskrävande mat man äter eller inte.

På min fb har bara deras större modeller dykt upp. Först såg jag bara en väldigt snygg modell, sen när jag tog på mig glasögonen så var hon ju alldeles konstigt plastigt retuschad. Min i första intrycket positiva bild av Evas underkläder rasade snabbt. Trist att det var för bra för att vara sant. Igen.

Hahaha!! Åh jag då! Haha! Jag tänkte: "Men vadå vad är felet? Förutom att hon ser ut som en barbie-docka?" :S

Haha! Ja det är klart att det var DET som var felet!! 😀 Jag tycker dessutom att tjejen ser ut som en transvestit med allt det där sminket och när hela människans proportioner har blivit helt fel på grund av all retuschering. Sorgligt. Undra om någon verkligen missar hur dum hon faktiskt ser ut.. ursäkta men det här är fan bara idiotiskt dumt!

Hahaha!! Åh jag då! Haha! Jag tänkte: "Men vadå vad är felet? Förutom att hon ser ut som en barbie-docka?" :S

Haha! Ja det är klart att det var DET som var felet!! 😀 Jag tycker dessutom att tjejen ser ut som en transvestit med allt det där sminket och när hela människans proportioner har blivit helt fel på grund av all retuschering. Sorgligt. Undra om någon verkligen missar hur dum hon faktiskt ser ut.. ursäkta men det här är fan bara idiotiskt dumt!

Det värsta är ju att modeller i allmänhet nästan alltid är såhär photoshopade, man märker det bara inte lika tydligt, eftersom bildredigerarna oftast vet hur man använder photoshop.

Ville bara säga att jag älskar din blogg. Tycker att det du skriver är fantastiskt! (Det jag läst hittils)Hoppas verkligen att du inte slutar skriva för det du gör är viktigt. Har aldrig kommenterat på en blogg förut, men nu var jag bara tvungen. Ta hand om dig!

Svar:
tack 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Jennie

All mat är resurskrävande. Och det stora kollektivet äter varken extrem-LCHF eller eller vegetariskt. De flesta äter lite av varje och lite för mycket.

Jag drar naturligtvis inte slutsatsen, så fort jag ser en överviktig person, att här har vi en som tär på jordens resurser, absolut inte.

Men man måste kunna förhålla sig till statistik och dra slutsatser av det. Kollektivet går upp i vikt och det är inte bra, även om vi duger som v är.

Och när det gäller LCHF så gör det mig förtvivlad att miljöaspekten aldrig, aldrig, aldrig diskuteras. Om majoriteten av svenskarna för några årtionden sen lyckades hålla en normalvikt utan några extremdieter, så borde vi kunna det idag också.

Svar:
att man aldrig diskuterar miljö beror på att LCHF inte belastar miljön mer än vanlig kost. I många fall mindre eftersom att man uppmuntrar kött från lokala djur samt inget ris eller soja. osv. Att LCHF skulle handla om att svulla stora mängder kött, som då brukar vara argumentet för miljön, är en myt
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hatar bilder där dom klistrat ihop en kropp i photoshop, "jag vet vi tar snyggaste delarna från fem olika kvinnor och gör världens snyggaste icke-existerande tjej" (ändå ska de kropparna också redigeras?). Huvudet tycks vara påklistrad på en skyltdocka, armarna kanske är hennes egna hmm…

Det värsta är väl kanske att det inte är nytt. Kvinnor har nästan alltid pressats in i märkliga kroppsideal. Vi är så himla vana vid att vara tvungna att fixa, trycka, operera, korsettera osv, att vi knappt tänker på det. Kanske därför det verkar så OK med dessa retuscherade foton (det är det inte)?

Fantastiskt att vi, i vår tid, kan säga att "Nej, va fan, lägg av nu!"

@May:

Vet du hur mycket företeag spenderar på marknadsröing? Vet du varför? Jo, för att det fungerar. Det fungerar att sända budskap till människor med bilder och text, budskap som de tar till sig, Budskap som tar sig in i folks huvuden.

Så ja, det sitter i kvinnans huvud. Men det är ditsatt at miljoner budskap från media och kultur. Och vi matar varandra med det vi lärt oss.

Det är alltså inte så enkelt som att själv välja ett ideal som passar just mig. Som kvinna har jag sedan spädbarnsåldern rean fått lära mig vilka ideal som är dom "sanna", dvs dom som präntats in i mig tydligast. Det har ristats in i huvudet under alla dessa år och jag är ledsen att behöva meddela dig att det inte är så enkelt som att tänka lite logist för att sluta känna sig fel om en inte ser ut som en vet att en borde.

Kan vara svårt för män att sätta sig in i situationen, då de får så mycket färre budskap om hur de borde se ut under en livstid. Ni har andra normer att leva upp till.

@ Liv

Anlendingen till att det är så svårt att prata miljöfrågor i samband med lchf är att det är många som inte ökat sin köttmängd (bara såna som kör någon extremvariant) utan bara tagit bort kolhydrater och ökat vissa grönsaker. Det är som Lady D inte så stor skillnad om man jämför med resten av Sveriges befolkning för i Sverige äter vi sjukt mycket kött. Det är norm att äta kött och eller fisk varje dag, ibland till och med två gånger om dagen. ALLA (eller ja nästan alla) svenskar behöver minska sin köttmängd, inte bara de som äter LCHF. Sen underlättas ju inte den diskussionen av att det numera råder fobi mot bönor och linser för de innehåller kolhydrater och klimatvänliga grönsaker som växer under jorden går fetbort. Det blir minst sagt lite svårt förhandlingsläge, håller med dig om det..:)

Och asså ekologiskt och närproducerat är jättebra. Men det säger inte så mycket om vilka utsläpp produktionen orsakar, det är fortfarande mer resurskrävande att äta kött, fisk, ägg och mejeriprodukter än importerade bönor (som vi dessutom skulle kunna odla mer av här).

Svar:
min man äter low carb men ALDRIG kött t.ex. Att folk äter för mycket kött är såklart ett ledsamt faktum, men jag opponerar mig bara mot att det är speciellt för lchf’are. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Lady Dahmer (och delvis Jennie)

Ja, det är möjligt att det inte handlar om att "svulla stora mängder kött" (och att alla svenskar, även icke-LCHF:are, äter jättemycket kött ändå), men eftersom mat som rovor, potatis, linser, bönor mm (= extrembilliga och resurssnåla) är mer eller mindre förbjudna för LCHF-are så blir det ju svårt att välja andra alternativ än animaliska (dvs oftast mer resurskrävande produkter än icke-animaliska).

Dessutom äter ju svenska kor kraftfoder som till väldigt stor del består av soja från Brasilien, majs från USA mm.

Det går åt betydligt, betydligt mer soja till att föda upp en ko som så smånigom blir kött på våra tallrikar, än att använda sojan direkt till olika sojabaserade matprodukter.

Kolla gärna följande länk för att lära er mer:

http://vision.se/Om-Vision/Fair-Union/Miljo-och-klimat/Schyst-matbord/Kott-och-klimat/

Om man på allvar vill kämpa för ett jämställt samhälle och en jämställd värld, så måste man väl leva med hela världen i tankarna, i synnerhet när man handlar mat? Eller sträcker sig idealismen bara så långt som det känns bekvämt?

Vår lyxmatskonsumtion (kött, grädde, smör, socker, kaffe, kakao)får negativa konsekvenser främst för de delar av världen som är fattiga.

Nu blev detta mer en diskussion om mat än om vikt, men allt hänger ju förvisso ihop.

Svar:
det jag menar är att lchf’are inte äter mer kött än vanligt folk som även äter rovor osv. Inom lchf så tar man bort kolhydrater, men man lägger inte till protein för att ersätta. Jag vågar dessutom påstå att de flesta som jag känner som äter enligt lchf är mer måna om att det de äter är närodlat, uppfött på naturligt foder, miljövänligt osv.

men sen är det ju klart att västvärldens ätande är ett problem, men jag tror det blir för enkelt att peka fingar på att folk är själviska eller lata för det handlar till störst del om kunskap, eller bristande sådan: vad för mat är nyttig? Hur lagar man vegetariskt? osv. En ganska stor majoritet tror exempelvis att vi måste äta kött för att må bra. (för en del är detta dock sant, men jag menar ur ett näringsperspektiv)

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Intressanta tankar, Liv! För alla som är intresserade kan jag tipsa om Maja Söderbergs kokböcker om klimatmat, finns på biblioteket där jag bor så värt att kolla. Där finns många recept och många tankar om det här med att vi äter i stort sett samma mat året runt, vilket ju är väldigt dåligt klimatmässigt. Jag är absolut ingen expert själv och inte så intresserad som många andra säkert är, men t.om. jag fann dem trevliga och upplysande. Information finnes på http://www.klimatmat.se/.

@Liv

Finns nog väldigt få som kan slå hål på sådana argument som du anger nu Liv. För jordens bästa är det ingen tvekan om vad som är bäst att äta om man bor i Sverige. Därför tycker jag att det är maten, vad den innehåller (näring och mineraler) och hur den påverkar resten av världen, djuren och naturen som är det tyngsta argumentet för att ändra kosten, inte vikten. Det är dessutom ett välkommet avbrott mitt i all hets om vikten runtom oss. Att sätta fokus på de värdena som är lite större än oss själva ibland.

Och ja, nu ska jag inte skriva mer men var kul att du tog upp miljöfrågan tycker jag…:)

Jag är djupt oroad över att modellen inte har porer i huden. Skulle tro att det är ett livshotande tillstånd och att hon behöver akut hjälp.

Angående övervikt:

det är inte alltid så enkelt som "ät mindre, motionera mer". Nästan alla vet hur man går ned i vikt, och särskilt då överviktigiga, eftersom alla från damtidningar till jobbarkompisar påpekar att man borde banta. Jag har inte träffat en enda tjock kvinna som inte HATAR sin kropp (män också, men inte i lika stor utsträckning). Och självhat motiverar inte till förändring.

Jag tror att det är där man måste börja, med känslorna. En bra bok att läsa om man inte förstår varför tjockisar inte bara bantar är Lisbeth Stahres böcker om hur våra känslor påverkar ätbeteendet: http://www.lisbethstahre.com/stahremetoden/bocker.asp.

Jag vägde 100 kilo under en period som bulimiker. Jag bantade, hetsåt, kräktes, fastade och hetstränade. Jag hatade min kropp och mig själv. Självklart visste jag EXAKT hur man gör för att gå ned i vikt, men det var inte så enkelt att bara äta mindre. Bantning tenderar att förstärka ätstörningar.

Övervikt och fetma hör OFTA ihop med ätstörningar, antingen bulimi eller hetsätning/överätning. Det är ätstörningen man måste komma tillrätta med först. Man botar inte en alkoholist genom alkohol. Man botar inte en ätstörning med bantning. Man måste komma åt det som ligger bakom. Ett sätt är att genom feminismen kritisera samhällets skön-hets-norm (som modellen ovan) och därigenom lära sig att det är ok att inte se ut som en retuscherad modell.

Att sluta hata sig själv är nyckeln till ett hälsosamt liv. Det är också nyckeln till att orka bry sig om sin omvärld och ta ansvar för hur ens ätande påverkar andra människor, djur och miljö. Att vara oförstående inför eller till och med nedvärdera och dumförklara tjocka är fel väg att gå. Det går inte att få någon att skämmas sig ned i vikt. Uttalanden som "det är bara att äta mindre och sluta vara lat" spär endast på självhatet och göder en eventuell ätstörning.

SLUTA DÖMA!

@Jennie

Ja, Jennie, efter det här inlägget ska jag inte heller skriva mer i ämnet (inte just nu i alla fall), men det har varit trevligt att kommunicera med dig. 🙂

Jag håller med dig om att en förändrad kosthållning till en mer klimatsmart variant är viktig främst för sin egen skull (miljön). Men äter vi mer miljövänligt och mer måttligt så kommer det här med en balanserad vikt på köpet som en bonus (i alla fall för de allra flesta av oss) och det är ju inte så illa.

Och eftersom många av oss som är "tjocka" lägger så mycket tid på att grubbla över orättvisa och sjuka utseendeförebilder (som i många fall är just helt

skruvade i sitt utseende), så verkar det ju som att det här med vikten är en mycket känslig fråga.

Trots att man samtidigt hävdar rätten att "få duga som man är" utan att behöva göra om sig efter någon slags utseendemall.

Men om majoriteten av de tjocka som inte vill vara tjocka (eller hela befolkningen för den delen, som genomsnittligt går upp i vikt varje år), skulle göra några små vardagsförändringar vad gäller kost och motion (cykla till jobbet, gå i trappor mm), så skulle fler så småningom väga mindre. Bland annat på grund av att de åt mindre.

Och skulle kollektivet äta bättre och mer måttligt, så skulle det indirekt gynna miljön.

Jag lägger definitivt inte skulden för miljöproblemen på de som är överviktiga, men alla vi som kollektivt går upp i vikt är delaktiga i ett resursslöseri.

Skälet till att jag nu skrivit så många inlägg är slutligen som sagt inte att jag tycker att vad man väger hit och dit är superviktigt.

Men jag tycker att det dumt för oss alla (och miljön) om vi gör oss (jag är själv överviktig) till menlösa offer som tror att vår vikt inte hänger samman med vår kosthållning.

Och faktum kvarstår: om människor vägde mindre förr (trots att de åt pasta, potatis, linser, bönor mm allsidig kost som innehöll kött ibland men inte alltid), varför skulle då inte vi klara det idag, utan extremdieter?

@tessan & lili

Det är fullständigt onormalt att se ut som bilden. Jag tycker inte att några har skrivit om att det skulle vara konstigt att vara smal och ha stora bröst men kvinnan på bilden är helt förvriden, ser inte mänsklig ut. Även smala kvinnor med stora bröst kan inte se ut sådär, ingen ser ut sådär. Alla bilder verkar redigeras nu så vi helt tappat bort hur en människa ser ut. Kolla t.ex. in denna sida hur snygga fixas till ännu "snyggare" http://www.genusfotografen.se/?p=2089

Ok, sorry för off-topic, men angående lchf och miljöaspekten.

Sen jag slutade vara vegetarian och istället började med low-carb äter jag väldigt lite importerad mat. Inget spannmål, inget ris, ingen frukt. Inte heller något innehållande HFCS eller palmolja. Jag försöker i så stor utsträckning som möjligt äta närproducerat kött, ekologiska ägg och svenska grönsaker.

Dock är det svårt att argumentera för om man frågar t.ex. en vegan hur det är sämre för miljön än deras importerade tofu och ris och exotiska frukt så är det svårt att få riktigt bra svar. Då hamnar det stället på etik och moral, vilket är en helt annan grej.

@Isabelle

Ok, jag skrev att jag inte skulle skriva mer, men jag måste bara skicka en kommentar till dig, Isabelle.

Du är väl medveten om att även närproducerat kött kommer från köttdjur som oftast föds upp på kraftfoder (gjort på bla importerad soja och majs).

Importerade produkter (exempelvis soja till kraftfoder eller soja till vegetariska produkter) behöver inte vara sämre för miljön bara för att de imorteras. Det är frakten det hänger på, om det går att frakta långväga med t.ex båt etc.

Men eftersom exempelvis soja som fraktats långt (oavsett fraktsätt) räcker till mer mat om det äts "direkt" så att säga, i stället för att gå den långa vägen via köttdjuret och den lilla köttbit det resulterar i, i slutändan, så kan man nog betrakta den vegetariska kosten som mer resurseffektiv trots att en del produkter måste importeras.

Huruvida import är dåligt för miljön har med fraktsättet och kvantiteterna att göra.

Jag är förmodligen helknäpp,men när jag ser den där bilden så tänker jag: Åh exakt sådär vill jag se ut…men eftersom bilden är sönderretucherad så inser jag ju att inte ens underklädesmodellen ser ut så i verkligheten. Önskar att jag kunde släppa drömmen om den perfekta kroppen,vara nöjd med den kropp jag har och sluta drömma om större bröst o plattare mage…

JAg förstår inte grejen med att ”tjocka” människor får kommentera de smalas utseénde, men de smala får absolut INTE säga någonting kritiskt om en tjock person. Varför kan man inte bara acceptera att alla är olika, kvinnor är just KVINNOR och män är just MÄN. Det som är viktigt är att leva ett hälsosamt liv och må bra i sin kropp.

Svar:
vem har sagt att smalas kroppar ska kommenteras? Den här kroppen är RETUSCHERAD och det är det som kommenteras.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

De verkar ha lite redigeringsproblem om man tittar på deras hemsida.

Jag var speciellt imponerad av den här bilden: http://www.evasunderklader.se/bh/speciella-bh/sjaelvhaeftande-lyftande-bh/

Självlyftande, och osynlig, bh?

Eller den här: http://www.evasunderklader.se/bh/speciella-bh/bh-djup-urringning/

Som jag var tvungen att förstora för att se om det verkligen var en bild eller om det var någon som ritat den. Jag är fortfarande inte säker på om det är ett riktigt foto.

Bettina, har du inte märkt av vad människor skriver här samt i LDs andra poster om kvinnokroppar om hur X mår illa om kvinnors lår inte går ihop, hur Ys midja är en åttaårings & hur Ys kropp ser ätstörd ut?

Ja, modellen är supertuschad men hon har inte en omöjlig kropp om en bortser från dom majestätiska brösten som är sällsynta att finna på en så späd kvinna (& ja, späd låter lite trevligare än mager, eller? Jävla ohyfsat språk folk har om smala här).

Jag tycker bara att det vore förbannat trevligt om människor slutade försöka balansera ut fat-shaming med att spotta på smala kroppar. Det är tröttsamt & jag erkänner att jag mår dåligt av det när en ständigt får höra hur kroppar som påminner om min är sjuka, äckliga, okvinnliga & obehagliga att mysa med.

Jag tycker absolut inte att det är berättigat att skylla på ett smalprivilegium då en uttrycker sig nedlåtande om smala kroppar. Jag tycker däremot att det är en vidrig besatthet vid att ha en godkänd mall för hur en kvinna får se ut för att anses vara frisk & vacker.

Skulle man alltså inte känna igen den riktiga kvinnan/fotomodellen bakom bilden i oretucherat skick? Tycker antagandet är en smula överdrivet Och nån koppling till ätstörning skulle i vart fall inte jag göra. Fotomodeller har i regel god fysisk och psykisk hälsa.

Svar:
nej fotomodeller har i regel inte god fysik. fotomodeller lider ofta av just ätstörningar och är för smala för att det ska vara bra för kroppen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Evas underkläder påstår att det är en riltig modell bakom bilden. Finns väl heller ingen anledning anta något annat.

Svar:
ja det är en riktig model. som retuscherats hårt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag läste nånstans att kvinnor idag ser fler avklädda/nakna kvinnokroppar på bild än i verkligheten. Tror det stämmer. Inte konstigt att man tror man är onormal om man inte ser ut som på bilden.

Ida, Bettina och Marielle: att som kvinna få ständiga kommentarer om kroppen drabbar smal som tjock. Det är i grunden samma vidriga situation.

Men (ja, det kom ett "men":)) jag tycker att feta är mer avskydda i samhället än smala. I vardagen, så väl som i filmer och TV-program skrattar folk åt tjockisar och äcklas av dem. Ständigt påminns man om att smal betyder "vacker och lyckad". Inte lika ofta ser man annonser och artiklar om hur man ska gå upp 10 kilo för att bli snygg. Hollywoodstjärnor svälter, de tvångsäter inte för att bli mulliga. Vi har lättmjölk istället för extrafetmjölk och en miniavdelning i klädaffären för stl 48-54, inte tvärtom. Därmed inte sagt att det är ok med "thin-shaming"!

Jag har varit både smal och fet. Visst fick jag kommentarer om min kropp när jag var smal (och INGEN borde ta sig friheten att kommentera nån annans kropp), kommentarer som "men guuud vad smal du är, hur mår du?", "ät upp dig så får du en kille", osv. Men kommentarerna jag fick som fet var elakare, som "din feta jävla kossa", "fy fan så jävla äcklig och fet", "kan du inte göra nånting ÅT det där?!", osv. Det är endast min erfarenhet, men jag upplevde att smalkommentarerna ofta handlade om illa dold avundsjuka, medan fetkommentarerna handlade om äckel och hat.

Hur upplever ni andra det?

Och du vet att den är redigerad eller? Du är 100% säker på att du inte klankar ner på kvinnans kropp? Jag tycker att hennes kropp är awesome och det tror jag att du också tycker, i smyg 🙂

Svar:
Ja jag vet att den är redigerad. Jag är nämligen inte blind.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Linda M:

Jag kommer aldrig att tycka att det är en ursäkt för att håna smala kroppar. Som sagt: jag tycker inte att en balanserar hån med mer hån. Jag har aldrig sagt att det är värre att vara smal men varför skulle det ha betydelse att det ena är värre när båda sätten att behandla människor är fel?

Jo, ska berätta lite kort om hur jag har upplevt det för jag har aldrig upplevt det som avundsjuka.

Jag har tagit illa upp. Jag är rätt så untouchable för vad främmande människor säger till mig men just när dom kallar mig anorektisk, mager osv tar jag väldigt illa vid mig & jag tar åt mig. Jag tolkar inte det som avundsjuka & jag vill inte se ut så. Klart att jag tar illa upp om människor säger att jag ser sjuk ut, typ såhär: http://www.unnidrougge.com/kissthefuture/wp-content/uploads/2009/07/anorectic.jpg

& att det tillkommer en attityd som säger att det är OK fast det är elakt & sårande. Jag kan vara den som äter mest på en fest men så säger ändå någon att jag måste vara anorektisk för att jag inte har ätit nåt + är så smal som jag är. Jag kan sitta i terapi & tala om att jag hetsäter utan kompensation (dvs utan att spy upp maten igen) & ändå drar terapeuten in samtalet på att jag skulle vara anorektiker som om det jag säger eller gör inte spelar nån roll utan bara att min kropp ser sjuk ut i deras ögon.

Jag tycker själv inte att jag ser sjuk ut i kroppen men det är jävligt tråkigt att hela tiden höra sånt om en inte tolkar det som avundsjuka. & då är jag inte ens underviktig enligt BMI, jag brukar ligga vid inledningen för normalvikt så jag tycker än mer synd om dom som ligger lägre än så för oj vad mkt mer skit dom måste få..

@Marielle

Du måste skoja! Hon ser allt annat en mänsklig ut, människor ser inte ut sådär. Hjälper inte att vara smal man blir inte en plastdocka för det. Är absolut inget fel med att vara smal, problemet är att bilder retuscheras sönder. Självklart att reklam vill ha smala snygga personer men låt det vara riktiga personer i så fall.

Skämtar absolut inte. Hennes smalhet är inte särskilt särskild, men hennes ackompanjerade kurvighet i byst, höft & midja är inte orimlig. Ovanligt? Garanterat, men det anser jag vara någonting annat än orimligt. Däremot tror jag att det för dom flesta krävs att ta bort ett revben för att få den sortens kurva i midjan, så för dom flesta är det en naturligt omöjlig kropp. Men lår, magens platthet & armar är inte märkvärdigt smala.

F.ö. så anser jag att det är stor skillnad på att kritisera smala kroppar & kalla dessa för sjuka & äckliga, & på att kritisera retusch & idealkultur & kalla detta för sjukt & äckligt. Jag har inte sagt fy skäms till dom som talar om retusch utan till dom som tror att det för diskussionen är relevant att bjäbba om att ingen karl vill ta i en ’mager’ kvinna & ingen riktig kvinna vill väl se sjuk ut? etc.

Till Emma som har en kompis som blev rekommenderad att räkna kalorier med en ätstörning:

När jag var 14 insåg jag att jag hade en ätstörning, jag hetsåt. Jag åt av emotionella skäl och jag mådde inte bra. För att vara en 14-åring var jag relativt insiktsfull och sökte upp skolsköterskan för att få hjälp med att komma vidare.

Skolsköterskan frågade om jag kräktes, när jag svarade nej fick jag tillbaka att det inte var en ätstörning och att jag borde komma i kontakt med en dietist som kunde sätta upp ett kostprogram för mig enligt kostcirkeln om jag tyckte att jag behövde kontroll över mitt ätande och om min vikt var ett problem (det var den inte, jag hade inte nämnt min vikt öht, på den tiden var jag smal i kroppen men fet i huvudet).

Det gör mig uppriktigt ledsen att sjukvården i vissa fall inte kommit längre gällande ätstörningar än så här på de snart 20 åren som gått sedan jag stod framför min skolsköterska och bad om hjälp. Jag hoppas att din vän kan få hjälp på ett positivt sätt som tar bort fokus från kalorier, bra mat/dålig mat och kan få ha en avslappnad relation till mat.

Marielle:

Jag tycker självklart inte att det är ok att håna smala för att man hånar tjocka. Däremot tycker jag mig se att "fat-shaming" är mer utbrett än "thin-shaming". Och jag upplevde det som att kommentarerna jag fick när jag var fet var mer elaka och hatiska än de jag fick som smal, men det är ju min personliga erfarenhet.

I grund och botten är det två sidor av samma mynt: att vissa tycker det är ok att anmärka på andras (oftast kvinnors) kroppar. Jag önskar att kvinnor med olika kroppsformer accepterades i samhället och fick synas (icke-retuscherade) i modereportage, Hollywoodfilmer och annonser.

Jag får också upp den där j*vla reklamen i mitt flöde. Har försökt anmäla dem men enligt FBs riktlinjer så strider den inte mot dem. Men jag tar illa vid! Visa kvinnor med normala kroppar någon gång!

Kanske retucherat, eller inte….Förutom att de har ngt mindre bröst såg min mamma ut så, och har en dotter m samma midja o lika smala armar. Kan vi ALLA få lov att se ut som vi gör, tack? Att sedan d ena eller andra upphöjs till ideal har alltid skapat problem. Min kloka gammelmormor berättade om hur förtvivlade alla smala tjejer var förr (= sent 1800-tal när hon var ung-tidigt 1900-tal). Man hade nedhasade axlar, o skulle ha mjuka runda axlar o gärna en fin klyfta mellan brösten. Smalisarna åt o åt, grädde var favoriten, men hjälpte ju knappt när man är född platt spink. Mina knotiga axlar hade ratats direkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *