Kategorier
Vardagstrams

En bild säger mer än 1000 ord #vikthets #hälsohets

Läste aftonbladet nu på morgonen och överöstes i vanlig ordning av den konstanta bantningshetsen och ”lyckliga” berättelser om tjockisar som tryckt 40 påsar chips varje dag och äntligen blivit smala (och lyckliga såklart).
 
Att det finns folk som på riktigt tror att vi går genom livet i ett vacuum där vi kan välja vad vi ska påverkas av är frustrerande för det blir så svårt att argumentera med människor som hävdar att man inte behöver ”ta åt sig”. Men det kryper in under skinnet oavsett om vi vill eller ej. Oavsett om vi är medvetna eller ej. Oavsett.
 
Jag har medvetet valt bort att läsa vanliga tidningar som riktar sig till kvinnor eller ”hälsomedvetna” av samma anledning. Jag mår aldrig bra efteråt. Jag känner mig aldrig nöjd med den jag är efteråt utan känner tvärtom att jag behöver förändras och förbättras.
 
 
 
När det gäller viktväktarna så blir jag bara så trött på alla som försvarar dem och menar på att ”de bara hjälper folk”. Va fan hörrni, viktväktarna förespråkar bantning genom det klassiska ”räkna kalorier” (fast de kallar det points istället) och bantning är aldrig bra för nån, nej inte ens för folk som lider av svår fetma. 
 
Viktväktarnas framgång bygger dessutom helt och hållet på att deras kunder återkommer. (dvs INTE lyckas hålla vikten nere). Att de skulle hjälpa människor till ett hälsosammare liv är även det ett jävla skämt eftersom att de dels säljer produkter och bars och färdigmatskartonger med sitt namn på (ej hälsosamt) och dels förespråkar en fettsnål, kolhydratsstinn diet och slutligen menar att man får äta lite vad man vill bara man håller sig till de points man tillskrivits för dagen. 
 
Så.
 
Läs gärna:
Weight Watchers Works. For Two Out of a Thousand. (And They Probably Weren’t Fat to Begin With)” (Tack Joppa för länken)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”En bild säger mer än 1000 ord #vikthets #hälsohets”

Jag ÄLSKAR den klassiska bantningsbilden – en platt, muskulös men ändå slank och perfekt mage som aldrig varit överviktig, med ett måttband virad runt. Alternativt en tjej som står och ler mot en våg.

Budskapet är antingen "Åh, jag brukade vara helt tjock men nu är jag tonad och lycklig, titta så lite måttbandet visar! Och ingen extra hud, inga födelsemärken, inga bristningar, inget hår och inga finnar eller andra tecken på bristande perfektion, allt sådant försvann med centimeterna." eller "Jag är smal och alltså lycklig, men jag oroar mig fortfarande för att måttbandet skall visa för mycket".

Jag har på något sätt omedvetet valt bort att se de annonser du nu har ringat in … Det är ju hur många som helst … Fruktansvärt! Det är som när min sambos 9-åriga dotter säger till mig att hon inte vill äta så mycket för hon vill inte bli tjock. Var är samhället på väg då undrar jag …

Hej!

Här är mitt tips om hur jag har tjänat mycket pengar. Jag handlar mycket från internet och genom att gå genom denna sida så brukar jag fort samla ihop poäng till olika presentkort.

Jag brukar tex handla på sidor som ellos, Nelly.com, Bubbleroom, zalando, apollo, viking line m.m http://gratisbio.se/?RecruiterID=302794

Här är även en sida som har märkesvaror jättebilligt. Supernöjd med denna sida: http://campadre.se/tipsa/7817

Men jösses, varför ödsla energi på detta? Det är ju likadant varje år, så det är ju inget ovanligt att annonseringen ökar och träningsanläggningarna är överfyllda till bredden med personer som vill ändra sin vardagsrutin och livsstil. Jag tycker det är sunt att börja på ny kula, ut med det gamla vanorna och in med nya oavsett vad det må vara.

/Camilla

Varför skulle det vara dåligt att banta för någon som äter förtio chipspåsar om dagen? Det handlar ju om liv och död?

Svar:
väger man för mkt pga 40 chipspåsar om dagen så är det bara att sluta äta 40 chipspåsar om dagen, man behöver inte banta. Man SKA inte banta.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja jisses. Jag var hemma hos päronen på jullovet och kollade lite mina i gamla Frida och Veckorevyn från 1998-2002 när jag va 16-20, det är som man har fått ett par kritiska glasögon på sej nu som man inte haft förut. Mycket tack vare dej, LD 🙂 Vidrigt att såna tidningar gjordes/görs för unga tjejer. Det hackades på kändisar, modet skulle följas, smink inhandlas, "gör om mej", "fyra killar tycker till om tjejers kroppar" (MYCKET gojs om vad killar tycker, om tjejer/sex/sin flickvän) osv.. Inte konstigt att man kände sej som ett ofärdigt projekt efter att ha läst dessa 🙁

Jag har gjort som du, dvs valt bort tidningar, för hur jag än försöker så kryper det in under skinnet med hetsen hur jag ska se ut för att vara "snygg" och snygg är fortfarande viktigast. De andra är sekundärt. Den biten har hjälpt mig enormt, men ändå, bara jag klickar på aftonbladet eller nästintill vilken blogg som helst, så översköljs jag av hur jag ska se ut ändå.

Det är EN av anledningarna till att jag återkommer hit. Du är så mycket självfötroendeboosting. Hos dig känner jag verkligen att jag får ha alla mina vaalkar, hårstrån och rynkor ifred. <3 Tack för det!

Blir galen av att tänka på hur mycket av sin tid den genomsnittliga västerländska kvinnan lägger ner på utseende (eget och andras) – på att försöka förbättra det och på att bara noja över det (med medföljande dåligt självförtroende). För att inte tala om hur stor del av kvinnors pengar som går till utseendeförbättrande grejer – smink, kläder, skönhetsbehandlingar, bantningspreparat osv i all oändlighet. Samhällets fixering vid kvinnliga kroppar är garanterat det som mest och effektivast håller tillbaka kvinnor i samhället!

Svar:
GALEN!!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Denna fråga har inte med inlägget att göra, men jag vet att du tidigare har skrivit mycket om duktighet och hur man kan bekräfta barnen på andra sätt än genom att säga "åh vad duktig du är!" eller "åh vilken fin bild du har ritat!". Jag brukar själv försöka föra en dialog med barnet istället, vilket är relativt lätt att göra om barnet är lite äldre och kan prata. Jag har dock börjat fundera hur man gör för att bekräfta ett yngre barn, t ex en ettåring. Vad kan man säga istället för "åh vad duktig du är som går!" t ex? Har du några tips eller kan hänvisa vidare till någon blogg/inlägg som beskriver hur man kan bekräfta de yngre barnen? 🙂

Tack för en läsvärd blogg!

Svar:
Du behöver inte säga nåt alls, bara att hen lyckas gå är belöning nog! Men vill du absolut säga nåt så räcker det med att vara entusiastisk och säga kanske ”oj går du?!”
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag älskar att du tar upp det här om hälsohetsen. Vi behöver prata om det, för att även om människor säger att det är annorlunda nu eftersom vi bara vill bli ’starkare’ och ’hälsosammare’. Men som du säger, samma tankar ligger bakom det som ligger bakom ätstörningar. Att vi inte duger som vi är.

Något läskigt jag har reagerat på är hur föräldrar säger till sina barn att de inte ska äta godis för det blir man tjock av. Inte för att man får dåliga tänder som jag fick höra när jag växte upp.

Svar:
ja det där är fan vansinnigt!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Eh den "lyckliga" fd tjockisen som nu blivit "smal" enligt dig vägde fortfarande över 170 kg och var allt annat än lycklig och ansåg sig fortfarande ha ca 80 kg kvar att gå ned och han vädjade om att få hjälp med att operera bort överflödig hud och det var jobbigt för honom i vardagen. Så direkt lycklig verkade han knappast vara.

Och exakt vad är det som är så fel med att räkna kalorier? Att jag började räkna kalorier (på eget bevåg, inga VV) gjorde att jag droppade 40 kg och nu orkar gå i trappor och leka med mitt barn.

Ok jag kan hålla med dig om att det råder en hets i samhället, men du går nästan lite långt åt andra hållet. Du retar dig på att AB rapporterar om en man som har vägt nästan 400 kg och klarat att gå ned en hel del av dem men som fortfarande lider av en övervikt som klassas som livsfarlig fetma. Men i din värld kanske det minsann är hälsosamt att väga 170 kg?

Svar:
räkna kalorier är en förlegad metod som ej tar hänsyn till hormoner, hjärnan, blodsocker, kroppens behov eller det faktum att vår kropp inte är en brännugn. Dessutom går kaloriräkning ut på att äta mindre än vad kroppen behöver och det påverkar ämnesomsättningen och hälsan negativt. För örvigt så handlar det här inlägget INTE om artikeln i sig utan om det utbud Aftonbladet har på sin framsida.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är onödigt att vanliga tidningar ska hetsa, för det är jävligt drygt. Men i övrigt så finns det vi som älskar hälsotidningar. Jag blir motiverad och testar nya tips nästa gång jag är till gymmet tex. Alla är ju olika. Sen fattar jag inte hur det kan vara så svårt att äta med sunt förnuft och ha en onyttig dag i veckan. Det handlar inte så mycket om vikt utan mer en vägledning till att må bra.

Svar:
att ha tidningar för olika målgrupper är ju inte speciellt konstigt
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vill inte verka petig men, "En bild säger mer än 1000 ORD" menar du väl? Det är så jag hört ordspråket iaf.

Svar:
amen herregud vilket jävla hjärnsläpp jag fick hahahaha ska ändra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Me

Du har uppenbarligen inte förstått inlägget. Hon kritiserar inte ens artikeln om mannen som gått ner så mycket kilo i sig.

Hon räknar upp hur många artiklar som hör kring vikt och hets att komma in i jeansen som finns på en vanlig tidning. En vanlig tidning där du vill läsa nyheter finns en löjlig mängd artiklar och tips om hur du går ner i viktigt, eller hets att du ska vara smal.

Det var åtminstone så som jag tolkade det.

Jag bestämde mig för några månader sen att inte läsa aftonbladet längre pga av just alla dessa skitartiklar och annonser om vikt och träning. Och kan säga att jag har inte saknat blaskan ETT DUGG!

Du är inte så mycket bättre själv.

I mitt umgänge så pratas det inte om det yttre. Kanske något suck om slitet hår eller att naglarna behöver målas om men knappast om vikt och definitivt inte om andra människors kroppar/vikt. Så jävla blaha och ointressant. Klart vi lever i ett utseendefixerat samhälle med en massa vikthets när folk hela tiden väljer att ta upp ämnet.

Kan också tillägga att jag tog upp ett gammalt intresse i somras, dvs gymma. Jag går inte till gymmet för att gå ner i vikt utan för att bygga muskler. Jag gick i samma veva ner eftersom jag slutade trycka i mig skit (muskler vill ha proteiner, vitaminer och mineraler, inte socker..) och jag kan säga dig att jag mer eller mindre dagligen fick försvara mig när människor (såna jag hejar på men knappast kallar för vänner eller ens bekanta) flög på mig ute på gatan och anklagade mig för självsvält. Helt j ä v l a sjukt.

Jag skulle aldrig kliva fram till en människa och säga "men guuuuuuuuuuuuuuud så smaaaaaaaal du har bliviiiiiit!" eftersom jag tycker att sådant är helt sjukt. Vem är jag att pracka på någon mina personliga åsikter utan att dom bett om det?

Jag tycker att det börjar bli rätt tjatigt att gå in på din blogg. Hur ofta handlar det inte om

Jag var lite snabb i fingrarna.

Hur ofta handlar dina inlägg inte om vikt? Kan du inte skriva om viktigare saker? Som vikten av självkänsla och självförtroende? Att jobba för att nå sina mål, att omge sig med människor som lyfter och inte sänker. Har man tillräckligt med såna människor i sitt liv så tror jag inte att man orkar bry sig i småsaker som viktväktar-annonser osv.

Hur viktigt det är att tro på sig själv och vara en bra person/människa.

Svar:
Jag tycker att du först och främst ska leta reda på en blogg med det innehåll som passar din smak, inte be mig ändra MITT innehåll efter din smak. Jag skriver om det som jag brinner för, det som är aktuellt, det som JAG tycker är viktigt. Det är feminism, genus, kroppsfrågor och kvinnosyn. Vill du läsa om nåt annat får du hitta en blogg som skriver om det du vill läsa om. Hur enkelt som helst!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jo just det, jag hade nog förmodligen inte ens reflekterat över din vikt eller kropp om du inte hela tiden hade haft behov av att försvara den.

Jag är en rätt liten tjej, bara ca 1½m lång och jag jämför det med om jag skulle posta bilder på mig och hela tiden (nåja, ofta..) hade påpekat att det faktiskt är okej att vara kort. Tröttsamt.

Svar:
Men om det jag skriver är så tröttsamt så kan du rulla iväg nån annanstans.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Viktväktarna är verkligen SKIT! Känner ingen det har fungerat för, alla har antingen 1. Gått upp allt igen 2. Utvecklat någon form av ätstörtbeteende. Det blir sån hets kring maten när man ska väga/mäta /räkna varje dag. + man tvingas gå HUNGRIG.

Svar:
Japp. samma med de jag känner.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Mina föräldrar fullständigt VÄGRADE låta mig läsa "tjejtidningaar" såsom Veckorevyn, Frida, Ok och liknande när jag var tonåring. Ja var hur arg på dem som helst vid tillfället…men nu är jag jäkligt tacksam.

Finns bara ett sett att gå ner i vikt och det är att göra av mer än vad man får i sig.

Svar:
det här inlägget handlar inte om hur man går ner i vikt så din kommentar kan du behålla för dig själv
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att du är både vettig och smart och du har skrivit massor med inlägg som intresserat mig men detta eviga tjat om att det är okej att vara överviktig osv osv är tröttsamt. Du kan ju verkligen uttrycka dig i skrift så varför inte ta upp lite djupare ämnen? Vi kommer nog aldrig komma ifrån den här vikthetsen så det du gör känns ju mer som att dunka skallen i väggen.

& vad spelar det för roll vad andra människor tycker om vårt yttre om vi lär våra barn (nej, jag har inga egna..) hur viktig insidan är istället? Att man ska försöka att vara en sådan människa man vill möta i spegeln varje dag.

Det känns inte alls som att du tycker att din kropp är/känns okej utan mer att du tycker att andra ska tycka det. Jag skulle aldrig i hela mitt liv hålla på att försvara mitt utseende. Om folk inte tycker om det, titta åt något annat håll? Samma inställning som du har om din blogg. Gillar man den inte, läs någon annan då..

Svar:
Som sagt, jag skriver om det JAG tycker är viktigt och intressant. Det finns massvis med intelligenta, vettiga och smarta personer som bloggar om dina intressen. Sök dig vidare istället för att gnälla på innehållet här. På riktigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hade lite, lite samma tanke som Mad Madi.

Jag undrar om du hade skrivit så mkt om vikt, vikthets, tjocka och smala om du själv hade varit smal som bilderna du la upp häromdagen, eller om du gått ner alla kg du gått upp under dina graviditeter?

Svar:
Jag vet inte, spelar det någon roll? Man är sig själv närmast och nya insikter kommer med erfarenheterna man får genom livet.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Oj, blev lite luddigt skrivet, jag menade bara att du tar upp många bra saker som många inte vill eller vågar se. Tycker ju inte lika i allt som dig och ibland irriterar du mig men av någon anledning följer jag dig ändå:)Allt gott..

Jag brukar inte läsa AB så ofta, mest för att allt de skriver är skit men jag var inne häromdagen och jag tänkte på precis samma saker som du pekar ut + alla "den här kändisbruden visar upp sina behag på röda mattan" "Snygga former kändisbrud!" osv. Varenda tjej de skriver om är bara där för vad de har på sig/deras kropp. Tröttsamt.

Men att uppmuntra folk att gå in på Veckorevyns hemsida för att rösta på dig i deras tävling är helt ok? Även det skulle ju kunna förstöra din image liksom.

Svar:
På vilket sätt då?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Man ser det man själv koncentrerar sig på. Själv lägger jag inte märke till de där annonserna.

Svar:
inte medvetet nej, men undermetvetet så gör du det. Du blir påverkad.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Mad Madi

Kanske fokuserar LD så mycket på IDEALET för att det behövs en motvikt mot all bantningshets, hälsohets. Hennes röst är fjantig i jämförelse med alla andra röster som propagerar för smalhet, tappa kilo och "äta sunt" (så lite points som möjligt m.a.o). Jag anser att detta är ett förbannat viktigt ämne i samhället idag. Söker du något annat, klicka förbi. Bry. Dig. Inte.

Föräldrar försöker lära barn sina ideal. Föräldrarna är färgade av idealen i samhället. Barnen är inte heller isolerade i föräldrarnas vård hela livet. Samhället kommer influera dem med. Föräldrar har inte ensam rätt på influerandet!

Bra att du inte bryr dig. Tror heller inte LD gör det. Hon provocerar fram din reaktion, begriper du inte det??? 🙂

Jag gick med i viktväktarna 2001, gick ned 25 kg. Höll min målvikt i 10 år. Ja sen blev jag gravid och gick upp allt. Men 10 år måste väl ändå räknas som rätt stabilt. Jag gick med nu igen innan jul. Det är ett format som passar mig, vi är ju alla olika och andra saker som LCHF passar mig inte. 🙂

Men hur som så är den där skärmdumpen från AB irriterande.

Nilam,

Precis, LD röst är fjantig i jämförelse så varför lägga ner någon energi på det?

Jag tror inte på att försöka göra skillnad genom att så högt man bara kan propagera för att det ska vara okej att se ut som man vill, äta det man vill äta, och visa sin orakade armhåla bara för att majoriteten av tjejer rakar sig där. Iaf inte om man gör det för att man försöker få det mer accepterat. Jag kör min grej bara och bryr mig inte i vad andra människor tycker om min kropp.

På mitt gym är jag är i minoritet. Det finns fler tjejer som tränar som mig, det är jag medveten om, men dom flesta tjejer jag känner tränar för att gå ner i vikt och tycker inte att muskler är något för tjejer. Dom tränar inte på samma vis som jag gör. Jag får också höra från killkompisar att killar oftast inte gillar välmusklade tjejer, men vad bryr jag mig i det?

Jag ser också alla dessa bantingsreklamer och tycker att det är tragiskt. Men jag bryr mig inte.

Svar:
Jag vet att jag gör skillnad för väldigt många människor. Om jag bara når EN så är det bra. Vad kul att DU inte bryr dig eller tar åt dig, men många gör det. Jag talar för dem. För våra barn. För mina barn. För att medvetandegöra och diskutera. Har du bättre idéer, kom med förslag – men gnäll inte på andras engagemang.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD, jag vill bara säga tack för att du tar upp det här viktiga ämnet! Jag har definitivt fått en och annan ögonöppnare under den här senaste tiden, och måste erkänna att jag var också en av de som trodde att övervikt = ohälsosam och mer mottaglig för sjukdomar. Visar verkligen på hur j*vla hjärntvättad man är!

Kärlek till dig du kloka härliga människa för det viktiga budskap du för fram!

Nu blev jag lite bitter på mig själv för att jag inte var snabb nog, tänkte nämligen själv skriva ett inlägg som detta, just med bilder från Aftonbladet. Nu känns det ju bara dumt att upprepa det du redan har skrivit.

Jaja, great minds think alike! Väldigt bra inlägg, hur som helst.

men varför tycker du det är ok att gå ner i vikt med lchf? det skriver du ju om.

Svar:
Går man ner i vikt med LCHF så är det för att kroppen vill det. LCHF balanserar din kropp. Väger du för lite så går du upp i vikt av lchf. När kroppen får rätt mat så mår den som den ska och anpassar sig efter sin naturliga form. och den är helt individuell. Att gå ner i vikt är inte fel per se.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag ska börja träna nu. Börjar träna för är att bli stark och frisk. Nu har jag dåligt immunförsvar, jag är klen och svag. Jag tänker INTE banta! Jag ska sluta med godis och chips och läsk. Men det är inte att banta, jag ska äta vilken mat jag vill och när jag vill. Slutar med godis och chips och läsk dels pga mina tänder, är rädd att de ska bli en massa hål och dels för att jag vill att min kropp ska må bra och kännas frisk. Om jag går ner i vikt eller inte skiter jag i för jag vet precis som du att man kan vara tränad, stark och frisk även i en överviktig kropp! Jag är också trött på vikthets.

Svar:
att vilja sin kropp väl är ju bara bra, bara det ej gå över till fixering (alltså att du börjar känna dåligt samvete om du äter nåt sött eller glömmer att träna. LIVSNJUTNING är viktigast av allt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Att vilja bli starkare och få sin kropp att må bättre tycker jag faktiskt inte är en hälsohets, det måste jag lägga till=) För jag tycker egentligen om mig själv som jag är förutom det faktum att min kropp kan må bättre och det vill jag ge mig själv 😉

Känns verkligen som att hälsohetsen är som påtagligast nu! Finns ju fan nästan ingen jag följer på instagram som inte lägger upp massa #fitspo #healthy #osv -bilder.. Vad ska man säga liksom? Ska man gilla och kommentera, typ grattis du är fett duktig som äter ceasarsallad utan krutonger och dressing och wow vilket optimalt mål du strävar efter med bilden på okönd spinkbrud i bikini att döma. Skämt och sido… men samtidigt wtf är världen påväg?

Ska snart fixa asball design på bloggen så den ser inbjudande ut och hoppas få fler följare! Du LD är min #fitspo vad gäller åsikter, vill bli lika fit som dig på att nå ut och påverka/inspirera! Kram

Jag förstår precis vad du menar med hur vikthetsen påverkar oss negativt. Visserligen kan jag bli sjukt inspirerad av alla vältränade människor som visar upp sina gamla byxor som de numer skulle kunna tälta i, men det slutar ändå med att jag känner mig kass som inte ens kan hitta motivationen till att gå iväg till gymmet.

Jag blir dock lite nyfiken på var du drar gränsen för vad du anser är okej reklam. Hoppas du förstår min fråga nu, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera den:) Du förespråkar ju inte en osund livsstil bara för att du är emot bantning, men vad tycker du är okej att marknadsföra? Det finns ju faktiskt människor som vill och skulle må bättre av att gå ner ett par kilo, och som behöver hjälp med det. Det är ju inte de som annonsörer på Aftonbladet riktar sig till (snarare till osäkra människor vars problem inte enbart, eller kanske ens alls, ligger i deras fysiska hälsa), men de finns ju någon stans. Var går gränsen för "vikthetsreklam" enligt dig?

Svar:
men vad betyder egentligen ”inspirerad” i såfall? Om man blir ”inspirerad” att förändra sig, är det verkligen inspiration då? Är det bra? När det gäller att förespråka så tänker jag att ”sund livsstil” handlar om så mycket mer än det vi äter och det vi gör. Det handlar mer om stress, attityd, självkänsla. Reklam är ju reklam och har ej som syfte att uppmuntra hälsosam livsstil, reklam har endast och enbart som syfte att tjäna pengar åt företag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Går man ner i vikt med LCHF så är det för att kroppen vill det."

Spelar väldigt liten roll vad man äter gällande viktnedgång, den enda egentligen effekten lchf har är att man blir lite mindre hungrig i processen.

Han som åt 40 chipspåsar om dagen är säkert sjuk. Undrar hur många artiklar det hade blivit om det var en person som var väldigt underviktig och bara åt 40 kalorier per dag. Undrar varför det inte finns program som heter "Aldrig mera mager" eller "Biggest gainer"? För att det är legitimt att skratta åt och hetsa feta människor, men man skulle aldrig tänka tanken av att ha ett förnedrande program för anorektiker. Givetvis tycker jag inte vi ska ha NÅGRA förnedringsprogram, men jag frågar bara VARFÖR?

Han som åt 40 chipspåsar om dagen är säkert sjuk. Undrar hur många artiklar det hade blivit om det var en person som var väldigt underviktig och bara åt 40 kalorier per dag. Undrar varför det inte finns program som heter "Aldrig mera mager" eller "Biggest gainer"? För att det är legitimt att skratta åt och hetsa feta människor, men man skulle aldrig tänka tanken av att ha ett förnedrande program för anorektiker. Givetvis tycker jag inte vi ska ha NÅGRA förnedringsprogram, men jag frågar bara VARFÖR?

Nej jag blir inte påverkad på något sätt. Lägger ju inte märke till det, och tänker inte i såna banor. Så uppenbarligen blir jag inte det 🙂

Bantning tänker jag typ på 0 % av dagen.

Det värsta omslag jag har sett i den vägen var Amelia med en tjej som stod i röd t-shirt (lite för kort) och ljuslila trosor med måttband i handen, fejkat leende och segertecken.

Min tanke var "Snälla någon, om inte stylisten kan ge dig ett par byxor eller en kjol, då kunde du väl åtminstone fått ett par trosor som matchade?"

Hej:

Fast jag tror alla blir påverkade av det. Även om man inte blir det medvetet så lurar det sig in i ens medvetande i form av bilder och tankar kring ideal och hur en vacker kropp ska se ut tex.

Och även om du eller någon annan är undantaget som bekräftar regeln och inte påverkas alls, så återstår ändå alla andra som på ett eller annat sätt blir påverkade. För alla oss tror jag det är skitviktigt att det finns röster som diskuterar, ifrågasätter och problematiserar våra ideal och synen på (kvinnors) kroppar.

Särskilt för de som är unga (tonåringar) tror jag det är otroligt viktigt att det finns ett ifrågasättande av skönhets- och utseendepressen som kommer från alla håll.

Jag lovar att jag inte ska låta det bli en fixering 🙂 Jag kommer att unna mig och kommer inte att bli arg på mig själv när jag blir sugen på godis. Det är normalt eftersom att det är GOTT. Jag håller verkligen med dig om att livsnjutning är viktigt. Just därför skulle jag inte vilja banta. Att äta god mat för mig är njutning, gemenskap och en viktig del utav livet. Så träning och ha kul på vägen. Det är nog rätt väg för mig att få min kropp att må bättre.

Jag läser att du inte gillar träna (läste någon konversation på Twitter tidigare). Nu menar jag inte att du måste träna osv. men hur är det med simning?

Du skrev att du gillade rida men att det kostar. Jag gillar också rida men simma är även väldigt roligt. Enda problemet är väl att visa upp sig… Fast det kanske du inte har problem med som jag. Sen finns det säkert olika badhus. Iofs det kostar också men billigare än rida och du kan köpa flera pass billigare eller något.

Själv skulle jag aldrig tänka tanken att gå på gym, aldrig varit intresserad. Däremot simma eller bara powerwalka alternativ jogga – men det är kämpigare än simma. Bada gör jag gärna i bassäng (hatar maneter, smuts osv.) men gå eller jogga gör jag helst i naturen. Så rofyllt att höra på skogens alla ljud.

Titta bara på tvreklamerna.. Snygg och smal. Snygg och smal smal och snygg smink och smink och smink och öl.

Jag slutade läsa aftonbladet för längesedan eftersom det var bara en jävla massa skit. Vinklat eller så handlade det om skönhet. Jag vill kunna surfa/titta på saker som jag tycker är helt okej att min dotter ser. och tyärr finns det inte mycket jag tycker är lämpligt. Barnkanalen är det som gäller här hemma.

Tycker det är så synd att viktnedgång likställs med TRÄNING i debatter som denna. Det gör att träningen blir "hets" och folk rusar till F&S, Sportlife, SATS och alla de andra tusentals gymmen. Väl där (japp, jag är en F&S:are) så inser en att alla ÄR olika. Framför allt märks det på ledarna. De kommer i alla olika typer av kroppsformer, men kör alla lika hårt ändå (beroende på pass givetvis). Fokus hamnar på vardagsmotion, på vardagsnivå. På en sund nivå- och främst för att du får se alla människor som tränar. Någon kanske har viktnedgång som mål. De flesta har Hälsa och Välmående som mål. Det är inte synonymt med platt mage eller BMI på 19…

Oj man är ju uppenbarligen härdad eller van och ser inte allt men som du säger så tar man säkert in det omedvetet ändå. Jag var ju inne på det förut att det bara är dåligt att viktblogga dvs lägga fokus på vikten ännu mer, blir bara att man eldar på vikthetsen. Men är väl svag helt enkelt, blogga hjälper mig att fokusera på nyttigheten och dumt nog känns det viktigare än allt ändå. Trots att man egentligen vet bättre.

Utan att överhuvudtaget lägga någon värdering i övervikt respektive undervikt eller "normalvikt" heller för den delen, så vill jag ändå dryfta en sak med anledning av detta inlägg. Mer ur ett filosofiskt perspektiv liksom.

För 30 år sedan var genomsnittsvikten för svenskarna avsevärt mycket lägre än vad den är idag.

Det är ett faktum. När jag gick i grundskolan på 80-talet var det relativt ovanligt med runda eller mulliga barn, liksom även vuxna. Nu är det i vissa klasser snarare regel än undantag att barnen är mulliga. (Obs! Fortfarande lägger jag ingen värdering i detta.)

I min barndom fanns inte heller samma frossbeteende vad gäller läskdrickande och godisätande, eller överätande. Barn rörde generellt mer på sig, liksom vuxna, och matpriserna var högre, vilket kan ha bidragit till att man åt mindre och därmed inte vägde lika mycket i genomsnitt som man gör idag.

För hur det än är så är ju vikten da facto kopplad till mängden energi man stoppar i sig, och mängden energi man gör av med genom förbränning.

(Lägger fortfarande ingen värdering i vilken typ av vikt som är bäst eller så)

Så det jag undrar är (retorisk fråga): Tror vi (ni) på allvar att alla de svenskar som var genomsnittligt smalare på 80-talet (och många årtionden dessförinnan) då vara drabbade av en kollektiv vikthets som dessutom präglade hela nationen?

Det tror nämligen inte jag. Jag tror nämligen att vårt ät- och rörelsebeteende har förändrats, och att vi som svenska medborgare i takt med att vissa matprodukter har blivit billigare har börjat äta mer av dessa, samtidigt som vi rör oss allt mindre.

Om det är bra eller dåligt för var och en av oss är inte relevant just i mina tankegångar här, men det är intressant att människor hade en lägre genomsnittsvikt bara en generation tillbaka, utan att vara undernärda, lida brist på viktiga näringsämnen etc, och att vi tror att vår genomsnittsvikt idag är något slags naturtillstånd (som man då om man går på din linje, Lady D, inte ska kämpa emot för då handlar det om "vikthets").

Jag störs inte av att människor är tjocka eller smala hit och dit, men jag störs av slöseri, och jag tycker att det är slöseri att äta mer än man behöver, och bevisligen gör vi ju det eftersom vi väger mer idag.

Svenskarna äter i genomsnitt 40 kg mer kött om året per person än för trettio år sedan. För trettio år sedan klarade man sig alltså utmärkt på 40 kg mindre, men idag tror vi att vi inte gör det.

Jorden utarmas mer och mer, och sett ur det perspektivet tycker jag att vi ska fundera över varför vi äter mer än vi behöver och vad det får för konsekvenser för dels vår närmiljö, men framförallt för alla de miljarder som inte behöver ägna någon tid att diskutera eventuella sjuka ideal, utan bara kämpar för att få mat för dagen.

Jag vet att jag äter bra mycket mer än jag egentligen behöver. Jag äter för att jag behöver näring, för att det är gott med mat, men också för att trösta mig och lugna mig emellanåt. Jag har ett "unna mig"-beteende som jag delar med många andra svenskar och jag tycker inte att det är en mänsklig rättighet att få äta mer än man behöver.

Strunt i vikthetsen, jag önskar bara att vi någon gång kunde diskutera de större perspektiven.

@Liv

Tänkte på det där du skriver att folk var mycket smalare för några decennier sedan när jag såg ett avsnitt av dokumentären om Olof Palme som gick på tv nyligen. På alla gatubilder från 60, 70 och 80-tal såg man en otrolig skillnad jämfört med nu. Ingen var tjock! Och den genomsnittliga människan på bilderna var otroligt mycket smalare än en genomsnittlig människa idag. Särskilt tydligt var det på männen. Det är verkligen helt sjukt när man ser det så tydligt! Och jag håller verkligen med dig om att människor idag generellt helt enkelt äter för mycket.

Tycker dock det lite är ett problem som kan skiljas från "hälsohets" som LD menar. Hon är väl mer ute efter detta att det blivit en statusmarkör att vara smal och att övervikt förknippas med att man helt enkelt är en "sämre" person. Att folk idag generellt är "övergödda" kan inte reduceras till ett individuellt problem & lösas med flera bantningstips.

Det är sånt här som gör en mörkrädd. Det blir liksom så tydligt vart vi är på väg. Överväger att printa detta inlägg och typ lägga överallt i hela huset, mamma vill gå med i viktväktarna. "men det är ju inte bantning de håller på med. De räknar ju bara kalorier, och man får ju äta vad man vill. Det är ju inga soppor eller så man gär på" Gud så dumt!

Ett tips för att slippa allt sånt, och alla annan reklam; skaffa Google Chrome som webbläsare och installera adblock! Inte nog med att man slipper fruktansvärd reklam så laddas sidorna mycket snabbare med 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *