Kategorier
Vardagstrams

Hej Liljeholmens akutmottagning!

Då är Ninja inne på sin femtioelfte UVI så vi drog till Liljeholmens närakut (eller vad det nu heter) och fick jordens sämsta bemötande. Det ska fan inte kännas som att man är en korkad jävla idiot som har mage att komma och ställa till besvär för den stackars personalen när man söker hjälp för ett sjukt barn men det är precis så det kändes, och värre ändå.
 
Utskällningen var i luften på nåt sätt och det suckades, snästes samt himlades med ögonen och det var inte bara jag som blev idiotförklarad utan tamejfan varenda stackare som var där. En sköterska skrek åt en unge på kanske sju bast som grät och var rädd. En annan var sarkastisk och dryg. En tredje otrevlig. Ja ni fattar.
 
Det var helt sjukt.
 
Jag trodde nästan ett tag att det var dolda kameran för SÅ jävla absurt var hela spektaklet. Jag fattar att det är ett stressigt jobb men klarar man inte av att jobba utan att bete sig illa så är det dags att ta tjänstledigt eller se sig om efter ett nytt jobb. 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hej Liljeholmens akutmottagning!”

Det lyder godt nok ikke rart, og ej heller særligt betryggende! Hvad er UVI? Håber Ninja snart er frisk igen.

Svar:
urinvägsinfektion.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Stackars Ninjan som är sjuk och fyfan för att behöva vara med om otrevlig personal i vården. När man söker vård är man ofta utsatt, mår dåligt och är kanske till och med orolig, och då MÅSTE fan personalen vara snälla och trevliga. Visst har de ett stressigt jobb och de kan inte rå för att man får vänta länge, men sitt bemötande kan de faktiskt kontrollera. Och som du säger, blir man så påverkad av stressen att man inte kan bete sig som folk så är man på fel ställe.

Åkte akut upp för att jag misstänkte propp i benet för ett par veckor sen. Hon i receptionen dum förklarade mig då jag inte tagit värktabletter och himlade på riktigt med ögonen åt mig, skrattade samt suckade högt rakt framför ögonen när jag beskrev mitt problem. Visade sig att jag hade flera proppar i både ben och lungor. Hade sån god lust att skrika på henne, högt. Men tyvärr blev jag inlagd akut eftersom jag var så dålig. Det är fan inte okej att beter sig illa när man är i tjänst.

Åkte akut upp för att jag misstänkte propp i benet för ett par veckor sen. Hon i receptionen dum förklarade mig då jag inte tagit värktabletter och himlade på riktigt med ögonen åt mig, skrattade samt suckade högt rakt framför ögonen när jag beskrev mitt problem. Visade sig att jag hade flera proppar i både ben och lungor. Hade sån god lust att skrika på henne, högt. Men tyvärr blev jag inlagd akut eftersom jag var så dålig. Det är fan inte okej att beter sig illa när man är i tjänst.

Känns som det är så här på många ställen tyvärr. De allra flesta gånger jag ringt och bett om tid/hjälp har de varit väldigt motsträviga i telefon och tyckt att jag ska vänta en vecka och se ifall det går över, att jag ska självkurera! Haha, vet inte om jag ska skratta eller gråta! Ringer för det första aldrig och ber om hjälp om jag verkligen inte behöver det, för det andra har läkaren jag senare fått träffat sagt tydligt att jag borde fått tid mycket tidigare. Men det har hänt att man fått himla bra hjälp ibland också, som när jag fick skjuts av vår lokala distriktssköterska in till vårdcentralen så en doktor fick kika på mig och där av undgick blodförgiftning. Puh, är dock nöjd med vårdcentralen jag har nu, hittills.

Ringde min vårdcentral pga. att mitt ena öga bara rann och rann, och det gjorde svinont att blinka. Jag förklara mitt problem för sjuksköterskan i telefon, varpå hon svara "Jaaa, du, vi har problem med våra datorer här. Det är väldigt jobbigt"

Jag blev helt paff, vad fan har det med något alls att göra? Och jag bara "borde jag komma in?" och hon menar att "hur känner du själv? Behöver du komma in?" Jaa, inte fan vet jag, du är utbildad och ska kunna berätta sånt för mig din jävla idiot!!!!

Jaja, visade sig att det var en allvarlig släng av Irit och jag fick akutremiss till ögonkliniken. Men det hade jag ju inte kunnat gissa själv hemifrån.

Människor som jobbar inom vården måste VILJA hjälpa människor, tycka att det är viktigt och att det är ett givande jobb (vilket det bör vara?). Det går inte att jobba med ett sånt jobb och typ hata människor och bli lättirriterad, inte bra för nån.

Ursh, det värsta jag vet! Och jag håller dessutom på att utb mig till ssk vilket är jävligt tufft när man har praktik och ser vad för bemötande vissa har! Fruktansvärt. Blir riktigt arg och ledsen. Och dessutom har jag fått kritik för jag är FÖR EMPATISK och bryr mig om dem jag tar hand om och när jag utför undersökningar (som kan vara obekväma/smärtsamma). Fruktansvärt!

Nej, fan, folk som inte är stresståliga har inget i vården att göra. I alla fall inte på jour- och/eller akutvårdsmottagningar.

Nästa gång ska du nog säga ifrån och nästkommande vardag kontakta chefen för mottagningen och framföra dina synpunkter. Är det något som varje mottagning och avdelning vill vara bra på så är det bemötande, man jobbar efter värdegrunder och har ledare och medarbetare-avtal med krav på varandra. Alltid är kravet "gott bemötande" med. Därför är det så oerhört viktigt att det kommer fram när det inte funkr, för vi som verkligen strävar efter att alltid ge ett gott bemötande och visa respekt för patient och närstående vi har precis samma lön som de som inte gör det.

Har heller aldrig blivit bra bemött av de som jobbar inom sjukvården. 2007 åkte jag in för att jag inte kunde äta, hade fått i mig någon klunk yoghurt på en vecka. Jag var 16 och läkaren sa bara att jag var tonåring och i vad han så fint kallade det "fjortisåldern".. Då äter man aldrig tydligen.. Inget hände.

2009 åkte ja in igen, samma problem fast mycket värre saker ingick denna gång. Det tog 6 månader innan de gjorde nått. Det visade sig att jag har crohns, samt hade inflammation i magsäck, hals, struprör osv, var en vandrande inflammationsbomb helt enkelt. Läkaren som gjorde undersökningen som visade dett sa att hon aldrig under sina 20 år sett något liknande och kunde inte förstå hur det kunnat bli så.. Ja de gjorde ju inget så? Nä nu står jag på mig, skäller någon på mig så gapar ja fan tillbaka oavsett vilket jävla jobbb de har, haha!!

Vet du om hennes urin har odlats så att det inte är så att hon har någon form av resistenta bakterier om hon haft upprepade infektioner på senaste tiden? Bara en tanke så att hon inte får flera onödiga antibiotikakurer.

Och jag håller med om att så ska man inte bete sig om man jobbar inom vården med patienter. Jag blir så förtvivlad varje gång jag hör om patienter som behandlas illa vid vårdbesök.

Jag jobbar administrativt i vården och vårdar alltså inte patienter, däremot är man stundtals ansiktet utåt. Jag tycker det är djupt allvarligt när ni fått detta bemötande, jag rekommenderar att sådant kommer fram till chefer för verksamheten. Någon undrade om man behövde åka in akut pga UVI, eh, ja om barnet ( lr som vuxen ) haft skiten upprepade gånger och har väldigt ont såklart man vänder sig till vården. Jobbar själv på jourverksamhet nu, det är mkt vanligt att folk söker för urinbesvär. Hur som helst, så tycker jag sånt bemötande ska rapporteras, Nastascha. Hade jag varit dig så jag hade omedelbums kontaktat någon chef och det klart ni var chockade när ni var där men ni skulle egentligen gjort jävligt klart för dem hur illa de uppförde sig. eller du kanske sa det? Lycka till och hoppas du slipper fler otrevliga bemötanden.

Hej !

Jag hade många UVI som liten och det visade sig bero på att jag hade dubbelsystem. Alltså fyra njurar och fyra urinledare. En av dessa urinledare ballade ur och det resulterade i reflux. Urin pressades tillbaka upp i systemet och det blev infektioner. Detta upptäcktes efter MÅNGA turer och mina föräldrar höll på att bli galna. Begär utredning av Ninja, om det inte redan är kontrollerat att hon inte lider av detta.

Elin

Som Elin skrev ovan kan upprepade uvi bero på missbildningar i urinvägar och njurar. Både jag och min son har dubbla system på vänster njure. Sonen har ätit massor av antibiotika, både akut och profylaktiskt, varit inlagd en massa gånger samt gjort ett par mindre ingrepp för att komma till rätta med sin grava urinreflux och mår idag jättebra. Ena njuren har dålig funktion men den andra tar över jobbet så det enda han behöver göra numera är kontroller ca vartannat år! Vi har hela tiden gått på njurmottagningen på Sachsska hos en fantastisk läkare där. En sån underbar en som ringer mig från sin privata mobil för att kolla hur det går. Hon hade även en underbar kollega som hoppade in för henne ibland men jag är inte säker på om hon jobbar kvar. Tyvärr gjordes en undersökning och två ingrepp på Astrid Lindgrens i Solna och det liknade mer det du beskriver från ert sjukvårdsbesök… Vidrigt.

Gå till er vanliga husläkare på VC på ett bokat besök och beskriv Ninjas problem och säg att ni vill ha remiss för utredning. Kontakta mig om du vill ha namnet på vår läkare på Sachsska.

Lycka till!

Hej

är själv sjuksyster, jobbar på en vanlig akutmottagning. Har flera ggr varit på Liljeholmens närakut då min son blivit krasslig eller skadat sig. Har VARJE gång fått ett jättefint bemötande: trevliga pedagogiska sjuksystrar, trygga snälla läkare. Typ inga väntetider över huvudtaget (45 minuter max men det räknar jag inte ens som väntetid i en akutverksamhet) Ni måste haft otur helt enkelt. Sen tycker jag rent ut sagt att det är ett jäkla sätt att ställa sig och fota folk på deras arbetsplatser. Nog för att DU upplevt personalen som otrevliga men vem fan förtjänar att bli uthängd med en taskigt suddad bild? Har varit med om flera gånger på min arbetsplats att folk som anser sig dåligt bemötta tycker att de har rätten att dra upp mobilerna och ställa sig och fota eller filma personalen. På vilken annan arbetsplats skulle det kunna inträffa? Vi betraktar alltid den typen av beteende som hotfullt och brukar ringa väktare för att få personen utkastad.

Kritisera gärna det du tycker är fel, men stoppa ner mobilkameran i väskan när du befinner dig på en vårdinrättning. Vem är det nästa gång som fastnar på bild? en annan patient som betett dig dumt?

De är hemska vid liljeholmen! bytt till sophiahemmet och blev gråtfärdig av deras underbart humana bemötande, fick operation efter ett besök där, innan hade jag gått till liljeholmens mottagning flera gånger per år med samma problem och fick höra kommentarer som "kom tillbaka om det blir värre" eller "jag skriver ut lite pencilin" bla bla… fyfan.

Det är tyvärr snarare regel än undantag med dåligt bemötande inom vården idag. Man får börja med att be om ursäkt för att man finns (och har råkat bli sjuk)…

Men jag var på Handens närakut idag. Ingen väntetid alls! Det var helt öde där, endast jag samt tre personal.

Har åkt in på akuten ett antal gånger, både själv och som sällskap åt andra, och bemötandet varierar väldigt mycket. Alla gånger har det varit på samma akutmottagning. De flesta gånger har de varit trevliga och det enda dåliga är att läkaren alltid har skitkalla händer. Andra gånger har de snäst åt en, knappt utan att ställa några frågor, bara sagt åt en sitta ner och vänta, och sen blir man snabbt undersökt och hastigt ivägskickad med en faktura.

Folk verkar inte ta UVI:n allvarligt, varken på små barn eller unga kvinnor. Bara män och äldre ojas det om. Har haft UVI fem, jag fötydligar: FEM gånger på 6 månader, och har nu fått fem olika doser av antibiotika, alla mellan 3 och 7 dagar långa. På bipackssedeln till en av dem stod det att om det var återkommande bör man äta det i minst två månader, och när jag nämnde det så gav de mig bara en ny femdagarskur och ett råd att gå ner i vikt för att förhindra att det kommer tillbaka… Fy fan säger jag bara.

Testa och ge henne tranbärsdrick ! finns koncentrerad och osötad hos hälsokosten.

Jag pluggar till ssk och ska nu ut på praktik på en vårdcentral i stockhom och det ska bli intressant !

Har du provat tranbärspiller varje dag i förebyggande syfte? Kapslar med pulver kan öppnas och ätas med tex yoghurt om det är svårt att svälja. Funkade på en kollegas barn.

Jag som haft problem i 20 år slapp äntligen antibiotika när jag provade d-mannose, ett naturligt förekommande socker som binder bakterierna i urinblåsan, de kissas sedan ut. Finns tyvärr inte i sverige, men kan beställas från UK. Det fick faktiskt en utbryten infektion att gå tillbaka.

Till Emma ssk. Du undrar på vilken annan arbetsplats man kan bli fotograferad och mitt svar är: alla arbetsplatser där man möter allmänheten.

Jag ser ingen anledning att just vårdpersonal ska kunna göra ett dåligt jobb och slippa stå till svars. Som sjuk är man särskilt utsatt. Jag blir hellre illa bemött av en busschaufför, banktjänsteman eller kassörskan i mataffären – då är jag ju förhoppningsvis stark nog att ta en diskussion eller byta affär/bank/buss.

Sen är jag den första som vill betala mer skatt så att vi får resurser till den gemensamma sektorn. Jag önskar att vårdpersonal fick arbetsvillkor som gör att de kan ta hand om oss när vi behöver deras hjälp, bristande resurser är dock ingen ursäkt att bete sig ohyfsat och respektlöst.

Låter lite som läkaren jag pratade, och sen träffade på akuten här i Kiruna.

Min son hade ramlat från sängen och var helt otröstlig och rädd för att ligga ner, han vägrade tom amma!

Ca 6mån.

Ringde akuten, råkade nämna att han ramlat för nån månad sen också..

Då jävlar fick jag höra att barn inte ska sova med föräldrarna, att vi skulle fattat att han kommer ramla, han frågade om varför han inte sov i spjälsäng, varför jag ammade på natten, och om jag inte hört talas om 5 minuters metoden!

Blev först chockad, sen ledsen, och sen jävligt arg!

Fyfan alltså. Han bad om ursäkt sen, men inte fan menade han det..

Min vårdcentral är KÄND för att vara surisarnas ställe. Typ "Jahaaa är du DÄR din stackare?"

En gång när jag ringde och kände mig lite tafatt sa personen i luren "Vad vill du??". Öh ja, förstås bara ringa och störa, vad skulle jag annars vilja liksom?

Fått samma bemötande på Liljeholmen, dom har aldrig varit trevliga alls. Också blivit idiotförklarad av läkare där, och då visade det sig ändå vara allvarligt sen…

Hoppas Ninja mår bättre nu, hade väldigt ofta UVI som barn (och idag…) och det var fan inte kul.

Har tidigare också varit på liljeholmens närakut. Gick också hem med besvikelse och känner igen det där att man blir dumförklarad. Det enda positiva med denna närakut är öppetiderna.

Har blivit illa bemött på sjukhus, VC, Ungdomsmottagningar, Vuxen Psyk. Även om jag frågar om saker på ett trevligt sätt så blir jag nästan alltid dumförklarad och snäst åt. Därför skiter jag oftast i att försöka förklara för det känns som om dom inte vill hjälpa iallafall.

Jag håller absolut med det sista du skrev. I vårdyrket måste man vara bra på bemötande oavsett hur stressigt man har det. Vården är så jävla dålig ibland i Sverige alltså, säkert varje människa har minst en dålig erfarenhet av vården, inklusive mig. Och när jag skulle kastrera min honkatt för något år sen så fick både jag och katten dåligt bemötande på veterinärkliniken, dom stressade upp både mig och katten. När jag kom tillbaka på eftermiddagen för att hämta katten så fick jag både menande blickar och ord om att min katt varit sur och arg, inte så konstigt enligt mig då med tanke på hur dom bemötte henne och hanterade henne. Som tur är så finns här två veterinärkliniker i stan så jag vänder mig efter den gången till den andra veterinärkliniken där dom är mycket bättre på bemötandet.

Det är vid såna här tillfällen man MÅSTE kontakta chef eller någon annan som har hand om sådana här punkter. Det är fan oacceptabelt med sånt här beteende och tråkigt nog är det inget som är helt ovanligt. Vi har själva råkat ut för det några gånger och faktum är att så fort vi har pratat om det med en annan läkare eller liknande har det direkt blivit bättre attityd!

Stackars Ninja! 🙁

Och jag förstår din frustration och besvikelse, för så FÅR inte sjukvårdspersonal bete sig i bemötandet med patienten.

Jag kan dock förstå personalens KÄNSLA (eftersom jag själv är sjuksköterska, och ibland har man så mycket att göra att man får panik över hur man ska hinna allt). Men från att KÄNNA något till att visa det för patienten är steget milslångt för mig i alla fall, och borde vara för all vårdpersonal.

Som nån annan skrev: när man är sjuk har man rätt till hjälp, och är i ett sårbart läge. Då SKA man bemötas med respekt!

Vad gjorde de för att hjälpa Ninja?

Har man gått vidare med en CT över hennes urinvägar? (datortomografi)

Usch vad tråkigt för er! Men då vill jag väga upp lite här, och säger som lina här ovanför att Umeå akut är alltid jättebra. Jag har själv åkt in akut där och får alltid bra bemötande. Även barnen.

Hej LD!

Har du läst boken F-ordet? F-ordet är en väldigt INTRESSAN och NYTÄNKANDE bok om olika ämnen såsom våldtäkt, VARFÖR prostitution är lagligt i Tyskland och historien bakom det (etc.).

Jag fann kapitlet om våldtäkt särskilt intressant. Detta stod i början av kapitlet;

”… Men vad händer med den kvinna som trots allt blir våldtagen? Är hennes liv förstört? Ja, det brukar man hävda.

Journalisten Anna Svensson hävdar något annat. Hon tycker inte alls att våldtäkt är det värsta som kan hända en kvinna. Det går alldeles utmärkt att helas och leva fullständigt efter ett sexuellt övergrepp. Problemet är bara att kvinnorörelser, opinionsbildare och välmenande jämställdhetspolitiker inte tror det. För de verkar tro att en kvinnas själv sitter i hennes kön.

Det, menar Anna Svensson, är inget annat än gammal hederlig sexism.”

Svar:
Jag håller med Anna Svensson
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ush, låter verkligen inte roligt. Har upplevt det där också och man känner sig så jävla dum själv, vilket man inte ska göra egentligen. För precis som du säger, det må vara ett stressigt och fruktansvärt jobb ibland – men pallar man inte så ska man inte jobba där heller.

Var där för inte allt längesedan då jag har haft en otrolig smärta i magen i flera månader. Doktorn lyssnade inte ens på vad jag sa och efter en stund sa han ignorant "jaha ja, så du är orolig för att du haft ont i EN MÅNAD?". Jag rättade honom och han ler och säger "tror du att du har en tumör?". Han behandlade mig verkligen som om jag vore en psykopatisk hypokondriker. Jag blev otroligt ledsen och känner fortfarande att jag aldrig vill besöka ett sjukhus igen. Good one, Sverige!

Uselt. Just dit går jag själv, med eller utan barn, har dock aldrig haft en så dålig upplevelse. De har ofta varit lite nonchalanta, men hittills inte oförskämda.

Se trots detta till att få en utredning av uvi:erna. Jag var själv kroniker som barn, så jag vet hur jobbigt det är.

När jag var barn hade jag en miljon UVI på raken. Tillslut upptäcktes en pytteliten missbildning på urinröret som såg ut som en liten blåsa där en endaste liten droppe urin kunde fastna och bli gammal – tada UVI. Den opererades bort jätteenkelt och sen dess har jag inte haft en endaste UVI. Kan vara värt att be dem kolla upp om ni inte vet anledningen till varför det sker så ofta? Kram!

Jag har bott i Stockholmsområdet i tio år och har bara haft negativa erfarenheter av vården. Jag har uppsökt fem olika vårdcentraler och har bara fått hemska bemötanden – när jag ringde efter att ha fått en blodpropp i benet fick jag rådet att "ringa igen om jag fick en till." Ett par gånger har jag blivit anklagad för att ljuga om mina symptom. En annan gång himlade en sjuksköterska med ögonen och drev med mig. Och så vidare. Jag har inget förtroende för vården här, jag har betydligt bättre erfarenhet av vårdcentraler och akutmottagningar i norra Sverige.

Fan va tråkigt att höra!

Jag var själv nere på samma ställe med en av mina döttrar, efter att ha varit i kontakt med vårdupplysningen som rekommenderat mig att åka dit, men vår kontakt, en lördagkväll kl 21, var himla bra, läkaren tog sig tid att kolla, såg vad det var, och skrev ut recept, och systrarna var bra och helt okej. Men jag håller med, att man inte ska behöva ta sånt beteende från personal, det är ju inte så att man åker dit för nöjes skull!! Roligare saker kan jag tänka mig en kväll liksom. Jag tycker du ska kontakta vårdcentralsansvarige, maila/ring och beskriv hur du blev bemött.

Jag brukar dra mig för att gå till läkaren. Tycker inte om miljön. Om jag hade blivit bemött illa så hade jag nog börjat gråta, men är utsatt som det är när man är sjuk. Och stackars barn, de lär ju tycka att det är jobbigt att gå till doktorn i framtiden också.

Mina senaste två läkarbesök har jag blivit så fantastiskt bemött att jag blir helt rörd. Första gången hade jag en baktierieinfektion och en hemsk hosta, hade en väldigt hög sänka och läkaren sa att det var en ära att få behandla mig.

Andra gången hade jag åkt på nån annan skit, läkaren var så empatisk och trevlig och ringde mig ett par dagar senare och sa att hon hade tänkt på mig i helgen och undrade om medicinen hade hjälpt. Hur många läkare gör så?

hade UVI ständigt förr och provade tranbärsjuice, citronvatten, ingefära och allt annat folk tjatar om, inget hjälpte… det blev bara värre och värre och min enda räddning var penicillin. tills det slutade hjälpa… men det var innan jag provade havregrynsavkok:

1. koka upp en liter vatten

2. stoppa ner en dl havregryn, koka några minuter

3. sila bort havregrynen

4. drick några glas av den äckliga geggan under dagen.

fortsätt varje dag tills symptomen försvunnit

avkoket är det enda som hjälper mig, hur i helvete det hjälper har jag ingen aning om, men det gör det. även om UVI:n slagit till rejält! och bäst av allt, inga biverkningar 😉

Jag har flera års erfarenhet av Liljeholmens närakut och har blivit väl bemött varje gång. Detta trots att vi, p.g.a. allergier, astma och diverse annat, varit där många gånger.

Ett tips är att ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG ringa vårdguiden, 1177 och liknande ställen, utan istället ringa till närakutens/ vårdcentralens rådgivande sjuksköterskor och få råd av någon som känner din historik bättre. Vårdguiden-folket och liknande ställen KAN INTE göra några finkänsligare bedömningar och skickar (enligt läkaren som avrått oss från att ringa VG/ 1177) in ALLT, speciellt barnfall, för de vill inte chansa. Ring istället till den mottagning du vill komma och hör vad de säger om prioriteringar, alternativ vård o.s.v..

Jag säger inte att det var ok av personalen att vara otrevliga mot er, verkligen inte. Men jag tror att stressen och spänningarna på liknande ställen generellt skulle minska om folk slutade åka in för bagateller och istället bokade en vanlig läkartid alt. sysslade med självbehandling i större utsträckning.

Ursch för UVI! Något av det värsta som finns! Det är verkligen synd om Ninja som behöver dras med detta. Jag har haft det själv tre gånger och hoppas och ber att det inte ska kommma fler gånger.

Jag håller med om att det är helt hemskt att bli illa behandlad när man kommer till akuten eller vårdcentral. Man kommer ju inte dit för skojs skull direkt! Jag hade nog skällt ut dem om de hade drygat sig så. Hoppas ni fick den hjälp ni behövde trots allt.

Bara en tanke. Kan det möjligen vara så att bemötandet på Liljeholmens närakut har något att göra med upptagningsområdet? De servar ju en del "socialt utsatta" (läs fattigare) områden som Skärholmen och Fittja. Har svårt att tänka mig att det skulle gå att komma undan med samma patientbemötande om upptagningsområdet var Östermalm eller Djursholm. Har själv besökt läkare på Östermalm likväl som i förorten och måste säga att det är ett helt annat bemötande i de "fina" kvarteren. Tyvärr, kanske jag ska tilägga eftersom jag önskar att alla skulle få samma empatiska eller åtminstone respektfulla bemötande.

Förjävligt! Idioter!

Jag blev en gång utskälld samtidigt som jag låg och grät av smärta på en brits på akuten. Jag tillhör inte de typerna som söker sjukvård i tid och otid, snarare tvärtom. Därför var det så brutalt att bli helt utskälld den enda gång jag har haft så ont att jag var tvungen att söka akutvård. Om man är sjuksköterska och ömsom skäller, ömsom är sarkastisk mot en patient som ligger och gråter borde man omedelbart bli avstängd från sitt arbete. Jag försökte anmäla men jag fick aldrig någon feedback på min anmälan så jag vet inte vad som hände. Kanske ska ta reda på det. Hatar att tänka att andra blir drabbade, tänk om BARN blir drabbade. Hemskt.

Jag har en bättre bok att rekomendera än den ovanför:

"Våldtäkt och romatik" av Katrine Kielos, den är superkort men HELT fantastisk!

Sen tycker inte jag att kvinnor som aldrig blivit våldtagna ska uttala sig om hur man mår eller hur man kan bli bra igen osv när det inte har en aning. Ärren läker inte och jag hade "hellre" blivit misshandlad än blivit utsatt för min våldtäkt – ALLA gånger. Sen tycker jag att diskussionen om det är det värsta som kan hända en är konstig och jag förstår inte syftet att jämföra brott. Det jag vet är att det är en fruktansvärd sak att bli utsatt för och att du känner dig tio gånger mer värdelös, ful, äcklig, liten, förnedrad, tom, hatisk, ledsen osv om du blir utsatt för en våldtäkt än en misshandel (blivit utsatt för båda). Katrine Kielos beskriver känslan och vad som händer och allt däromkring så jävla bra i "Våldtäkt och romantik". Snälla läs och berätta vad du tyckte!

Svar:
Frillan, du har absolut rätt i att människor som ej blivit våldtagna inte vet hur det känns. Men samtidigt så kan DU inte tala för ALLA offer. Du kan bara tala för dig själv. för det finns massvis med våldtäktsoffer som kommit över övergreppen och när man säger som du, att det är nåt man aldrig kommer över eller det värsta som kan hända så skuldbelägger man samtidigt alla de som inte passar in på den beskrivningen. Det finns så otroligt mycket skuld och skam och tabu ändå utan ”regler” för hur man ”ska” reagera eller må.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Frillan:

Det är ju just sådant som inte är bra för kvinnor, då en säger "ärren läkare aldrig" som om det vore någonting som gäller alla när det är just DIN upplevelse. Det är OK för en kvinna att ärren läker, det är OK för en kvinna att ’välja’ våldtäkt framför misshandel – precis som att det även är OK att inte klara av att läka & att hellre ha misshandlats.

Jag har blivit våldtagen & det fick inte mig att känna mig värdelös & ful. Det lämnade inte mentalt variga ärr. & det var rakt av inte det värsta som jag har varit med om.

Som Lady Dahmer svarat dig så är det DIN upplevelse du talar om, inte någon sorts luddig grupp av ’våldtagna kvinnor’ & deras känslor & tankar om saken.

Frillan: Mina ärr är hel-läkta, båda två. Finns mycket som påverkat mig värre i livet än dessa skeenden. Väljer våldtäkt framför misshandel, så länge jag inte blir smittad med hiv eller nån annan allvarlig sjukdom.

En sak som jag finner jobbig är att så fort man diskuterar våldtäkt, senast var på en fest i helgen, så är det alltidalltid någon som säger "förstört livet för alltid" & när man då framför sin politiska & känslomässiga åsikt, att nej, det är inte alltid ett equal mellan våldtäkt & life destruction så blir man alltid pekfingrat tillrättabannad att man minsann inte kan uttala sig om man inte själv varit där, "för jag har en vän som livit våldtagen &…" – & då får man antingen välja att hålla käften stängd & få sin åsikt i ämnet bortfärdad som obetänksamt irrelevant eller berätta något ytterst personligt om en själv.

Jag har haft mycket med vården att göra, och av alla kontakter med svensk sjukvård har jag lärt mig en sak- om du behöver sjukvård ska du snarare överdriva ditt problem än börja ditt besök med att ursäkta dig. Man måste använda stora ord och bokstäver för att få hjälp i svensk sjukvård idag, annars prioriteras man bort. Så är det i stort sett överallt. Att vissa sjukvårdare dessutom är otrevliga är ju bedrövligt… men hoppas ni som råkar ut för detta orkar stå på er och begära hjälp.

Jag läste en kvinnlig bloggare beskriva hur barnen alltid fick tid på vårdcentralen när hennes man bokade tid men sällan när hon gjorde det. Har vården fördomar mot pjåskiga mammor??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *