Kategorier
Vardagstrams

Man behöver inte köpa kläder på Polarn o Pyret för att få genusglada barn

Ninja har slitit hål på alla byxknän så det var dags att köpa lite nytt. Att köpa barnkläder är farligt för sådana som jag som älskar att handla barnkläder. Jag går igång på starka färger och blir som ett barn i godisaffären så fort det är dags. (Så jag undviker in i det längsta)
 
Pippikläderna är min stora last. De är lite dyrare än HM (Dock inga Po.P- eller Molopriser) men vem kan motstå dessa färger? Tamlin älskar dessutom Pippi och då blir det extra kul.

 
 
Jag får ofta frågan var jag hittar könsneutrala kläder och vad man kan göra om man inte har tillgång till specifika affärer eller pengar att handla dyrt för. Men grejen är ju at kan man hitta det mesta som funkar på HM och Lindex och Kappahl om man använder fantasin. Poängen med att klä sina barn genusmedvetet är ju att inte köna barnen. Inte att man måste klä dem i specifika märken.
 
Jag handlar det mesta på HM, Lindex och Kappahl. Ganska sällan de där danska märkena som är så dyra och som många ofta vill kritisera mig för. De jag har har jag hittat på rea, tradera eller fått i present. (Jag brukar önska lite dyrare plagg av släkten).  Åhléns har också bra saker och det har de flesta butiker om man är beredd att ränna runt på både pojk- och flickavdelning. 
 
Jag handlar från båda nämligen och mixar och matchar. En Hello Kitty-tröja ihop med ett par pojkbyxor eller kanske en spidermantröja ihop med rosablommiga strumpbyxor. Våga rosa och gulliga tryck till pojkarna även om det sitter en liten puffärm på dem. Kompensera och balansera med nåt mer macho om det blir ”för mycket”.
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Man behöver inte köpa kläder på Polarn o Pyret för att få genusglada barn”

Helt underbara plagg! Älskar färgstarka kläder på barn. Dom få gånger jag klätt min dotter i beiga/gråa skalor har det bara känts så fel, visst är plaggen fina i sig men i mitt tycke blir det för "vuxet". Härom dagen hade hon en neongrön mjukisdress från pojkavdelningen, och det var inte svårt att hitta henne på förskolan bland alla andra barn 🙂

Köper det mesta barnkläder på polarn o. pyret. Gillar de mycket men de är ganska dyra. Mitt barn är inte det sortens barn som kläderna går sönder på, dom blir knappt ens smutsiga ;)(?) Lillsyrran får ärva sen .. Annars hade jag nog övervägt billigare alternativ.

Lite trist med kläderna från flickavdelning är att de är så förbannat långa och smala. Jag har en tultig liten pojk och kläder från flickavdelningen sitter ofta alldeles för tajt runt lilla magen och ser nästan obekväma ut i benet (fladdriga och sladdriga skall det vara när han fortfarande är såhär liten). För det vet vi ju alla att människor av honkön är längre och smalare än de av hankön, och det direkt från födseln (??).

Svar:
Det har jag också märkt. Köper nästan bara byxor från pojkavdelningen och större tröjor från flick. Köpte ett par tajts igår i storlek 122 till Tamlin (som normalt har 98 – 104) och de sitter ändå tajt. helt sjukt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det blir ju lite ogjort om man hela tiden ska tänka på vilket genus som kläderna utstrålar. Det blir ju liksom samma sak som när man ser till att köpa superflickigt till flickan och vice versa.

Den STORA frågan kommer dessutom lite längre upp i skolåldern. Då har barnen starka åsikter om sina kläder, särskilt döttrarna, och det är förbannat frustrerande att se flickorna stå med fina, rena sköra kläder och prata under regntaket medan pojkarna far runt och leker med vattentäta oömma kläder. När min dotter gick i mellanstadiet så ville hon leka, men hon ville inte ha på sig "fula" kläder. Då har man problem att lösa som förälder.

Svar:
för mina barn finns ett val: klä på dig vad som finns i klädlådan eller gå naken,. enkelt. Jag köper inga oömma kläder, oavsett vad barnen vill. Det går att tillmötesgå deras personliga smak ändå.

Att man sen skulle tänka på genus ”hela tiden” stämmer inte. Det sitter i ryggmärgen. Jag behöver inte tänka på det. Men att föräldraskap skulle vara enkelt kan man ju inte förvänta sig. Man måste tänka på ganska mycket hela tiden.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

MJ: köp inga kläder som inte får bli smutsiga. Problemet löst. Vem ger sköra kläder till ett barn?

Det är absolut inget problem att köpa genusneutrala kläder, bara att köpa fina, oömma, bekväma kläder till ungarna utan att ha GIRL XOXOXO och glitter på tjejernas kläder, eller HE-MAN LIKE DADDY och grimaserande mördare på pojkkläderna.

Kolla nöjde lillskrutten! Åh. Är pippikläderna i såpass kvalitet att det funkar för Tamlin att ärva dem sen?

Svar:
Pippikläderna är i ok kvalitet så det funkar, men de är redan nästan i samma storlek. Ninja och Tamlin alltså. Så de delar garderob nu. (med vissa undantag)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lisa – MC:

Barn har en egen vilja också. Jag har aldrig köpt några kläder som inte "får" bli smutsiga. Men tjejer med vita bommulstajts leker inte så mycket en lerig rast på hösten eftersom de själva inte vill ha smutsiga kläder resten av skoldagen. Skickar man med överdragsbyxor så används de inte för att de är fula.

Vem som ger det? Varenda förälder verkar det som.

När jag köper kläder så köper jag sådana som jag tycker är snygga, det är nästan aldrig något tryck alls på dem och det är nästan aldrig några klara eller ljusa färger. Men barn har en egen vilja som sagt, och den påverkas ju av deras omgivning. Att tvinga på den könsneutrala kläder är ju lika illa som att tvinga på dem något annat.

Svar:
Du har rätt i att tjejer i ljusa kläder ofta vägrar leka pga inte vill bli smutsig. Lösning på det är att aldrig köpa vita tajts. En lerig rast har man jeans. Den här idén om att barn ska få bestämma garderob helt själv är en märklig och vansinnig och framförallt MODERNT påfund. Förr fick man de kläder som fanns och man var tacksam. Man gör inte sina ungar en tjänst genom att skämma bort dem.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lady Dahmer:

Så du skulle lämna dem nakna på skolan då om de vägrade ta på sig det som du köpt?

Inga oömma kläder? Det måste bli dyrt.

Svar:
Ja, om de verkligen inte ville ha kläder. Men det skulle liksom aldrig hända. = ickeproblem. Och nej, oömma kläder är inte dyrare än ömtåliga.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@MJ

Men varför köper du vita tajts då? Så länge det är du som köper kläderna, så har ju du sista ordet, så köp inte värdelösa plagg som hämmar ungarnas lekar! Tror rätt få ungar skulle stanna hemma resten av livet för att de inte fick ett par tajts de ville ha.

Jag tvingar aldrig på mina barn några kläder, men jag köper inte heller kläder jag tycker är dåliga (funktions- eller genusmässigt) och så länge jag betalar kläderna så får ungarna gilla läget. Har aldrig varit några problem.

Svar:
Det blir inga problem om man inte gör det till ett. Om man köper hem ljusa och fina kläder så kommer ungarna inte vilja ha nåt annat. Finns de inte de kläderna så finns de inte och då får ju barnet välja mellan det som finns. Mina ungar har favoriter, men favoriterna är ju fortfarande plagg som jag valt att köpa hem.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men LD nu hänger jag inte med. För mig är oömma kläder sådana som man kan leka i utan att bli hindrad eller vara rädd om. Så jag tycker att alla kläder du köper till dina barn verkar vara oömma. Att dom KAN gå sönder är inte samma sak som att dom inte får gå sönder 🙂

För övrigt så är pippitunikorna/tröjorna mitt nya knark!

Svar:
Ja?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lillkillen fick lite ljusa linnebyxor och bommulsskjortor i somras då han fortfarande var för liten för att få vara i solljus. De blev gräsiga och matfläckiga och det gick ändå. Det mesta går bort med galltvål, och om han skulle visa sig att han aldrig ville leka om han fick ljusa kläder när han blev äldre får jag väl helt enkelt inte köpa ljusa kläder då. Jag tror absolut inte att varenda förälder köper ömtåliga kläder som man inte kan leka i.

De kan ju fortfarande välja precis vad de vill ha på sig så länge man bara köper kläder som de kan välja att ha på sig. Jag skulle aldrig köpa en liten stel kostym till sonen, alltså kommer han aldrig välja att ha på sig en stel och icke-lekbar kostym till skolan.

Svar:
Precis. Mina ungar får bestämma precis hur de vill se ut för dagen. Men de får välja ur det sortiment som finns.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men kan vi inte alla hjälpas åt att bara bojkotta H&M? Det finns gott om substitut, som inte har tabbat ut sig gång på gång på gång.

Svar:
ge mig ett exempel på bra substitut.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Köpte en dress i Nikeaffären i heron city. Vart positivt överraskad när alla deras kläder var märkta med unisex. Det var dock tråkigt att personalen i affären hängde kläderna uppdelat i "pojk" och "flick" färger.

Där resonerar jag lite olika då jag känner att det är viktigt för mig att stödja de butiker och märken som satsar på ett sortiment som är unisex. Vägrar därmed att sätta min fot på H&M:s barnavdelning pga deras hemska uppdelning och blir klart mycket gladare när jag kliver in i en butik med ex villervalla. Sen vet jag att H&M inte påverkas av att jag inte handlar där men för mig är det en principfråga och en önskan om att de butiker med unisex ska få finnas kvar och förhoppningsvis bli fler.

Svar:
problemet är att kläder från t.ex PoP och villervalla är så fruktansvärt dyra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Avskyr också egentligen h&m. Mår illa bara av att gå in butik. Köper man från flickavdelningen så får man ju gå upp tre storlekar annars visar ju det stackarsflickebarnet magen eller stjärten när hon böjer sig fram! blä.. Ger hellre lite mer för plagg som sitter bra 🙂

Lady Dahmer:

Du menade att du köpte bara oömma kläder?

Du köper ju som bilderna visar kläder som inte är oömma, så nu förstår jag inte riktigt vad du menar.

Flera:

Jag har ingen terrorregim hemma. Mina barn är människor med åsikter och viljor, jag har lärt dem att prata och argumentera. Om jag bara bestämmer rakt av det jag tycker och de aldrig får sin vilja igenom, jag aldrig lyssnar på dem eller deras argument aldrig räknas så blir de såklart förtryckta i hemmet. Jag för fram mina argument och de för fram sina argument och sedan ser man vilken kompromiss mellan dessa argument som blir bäst.

– Jag tror helt enkelt inte på att föräldraskap ska vara diktatorskap.

Svar:
Måste det ena utesluta det andra? Måste man köpa precis allt barnen pekar på i affären för att de ska känna sig hörda eller känna kontroll? Jag bestämmer vad som köps hem (detta sköter jag utan att ta med barnen) och barnen får bestämma vad de ska ha på sig utifrån det utbud som finns i klädlådan hemma. Det blir inga konflikter och inga maktkamper. Vill de ha pyjamas på sig så är detta ok.
Kläderna jag köpt på bilderna är kläder för inomhusbruk. Det krävs nog en hel del innan de går sönder. Alltså oömma.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tja som du själv sa så är tradera bra. Annars MeandI, ekobarn, smakrabater och Blingo på nätet. Åhlens och KappAhl i butik.

Svar:
Tradera är svårt. Dels att hitta plagg i rätt storlekar men också att hitta bra priser. De flesta kläder (som inte är hm osv) säljs dyrt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ett tips:

I puffärmströjor sitter det ofta ett gummiband uppe på axeln som man lätt kan sprätta bort om man tycker det blir för tjejigt med puffärm på en kille. jag gjorde det på min sons tingelingtröja som han älskade.

Älskar din blogg btw den inspirerar mej jätte mkt.

Lady Dahmer:

Öh? Att inte vara tyrann och bestämma helt över barnens huvud vad som ska köpas betyder, som jag skrev, INTE att man låter barnen fatta besluten över huvudet på föräldrarna.

Argumenten här har ju varit att man ska skita i vad barnen vill och bara köpa det man själv vill att de ska ha på sig eftersom man kan ta sig den makten. Det tycker jag är ett nedrigt och förtryckande förhållande till barnen. Mina barn är familjemedlemmar och får vara med och bestämma både över sig själva och över familjen. (Vilket inte innebär extremism åt andra hållet). Jag tror att de här tyrann-föräldrarna kommer få ångra sig bittert när barnen kommer upp i övre tonåren.

Svar:
Jag håller inte med dig om att man är en tyrann om man bestämmer vilka kläder som ska köpas in. Jag tar givetvis in önskemål men om dessa önskemål strider mot annat som är viktigare (t.ex ekonomi, bekvämlighet, praktisk, etik osv) så tillgodoser jag inte dessa. Det är aldrig några problem kring kläder hemma, varken med tvååringen eller Ninja som snart är fem. Och båda har starka viljor och egen smak. Argumenten här har inte varit att skita i barnen utan om att ta ansvar för barnen. Barn kan inte göra genomtänkta och bra val alla gånger så då behöver man begränsa dem.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Följer kommentarerna och blir alltid varm i hjärtat när jag påminns om att det finns så MÅNGA som tänker som jag.

Jag driver själv en barnbutik med målsättningen att det aldrig någonstans ska gå att urskilja om det är sorterat på pojke eller flicka.

Jag är ganska nystartad och tänkte att det kanske skulle bli svårt att stå emot "marknaden" som efterfrågar att sortimentet ska vara uppsorterat enligt gammal vana. Men faktum är att det är INGEN som påpekat att vi inte sorterar på kön utan enbart efter storlek och färgskala.

Folk verkar tycka att det är ganska skönt att bara få titta på barnkläder!

Eftersom min butik enbart säljer begagnat så är sortimentet blandat och vi har allt från Hello Kitty-rosa till Byggare Bob-blått. Och grejen är att till och med de extremerna blir riktigt charmiga när de hänger tillsammans, sida vid sida.

http://www.facebook.com/byebuybaby

Köper man hem kläder till barnen utan att barnen är med och låter de sen välja bland de kläder och passar det inte så får de gå nakna ?? Har jag förstått rätt ? I så falla har ju barnen absolut ingen fri vilja o välja vad de egentligen vill ha på sig. De kan bara välja det som du har köpt. Därmed det som du tycker är passande. Barnen har ingenting o säga åt saken. De får bara lyda och göra som du säger.

Och det andra jag tycker är konstigt är att säga att tjejer o killar ser likadana ut i kroppen och därmen behövs inga tjej o kill avdelningar i affärer, men sen säger ni att killar är bredare i höften så tjejebyxor är för trånga. Eller säga att det inte finns tjej o kill kläder , men sen ge tips om hur man gör tjejkläder mera killiga som att ta bort resår från puffärmar och mixa till med tuffare byxor för att jämna ut.

Jag förstår inte riktigt hur ni menar ?

För övrigt köper jag till de små efter min smak och när de själv kan börja prata och säga till så visar de på loppis vad de vill ha. På loppis finns det varken tjej eller killavdelningar.Och alla de som har haft tonårsbarn vet mycket väl att det går absolut inte tvinga de o gå runt i det de abslut inte vill. Man kan diskutera med de och argumenetera över pris o kvalite och så vidare, men själva klädstilen väljer de själva. Jag skulle vilja se den föräldern som får sin 15 årige son o ta på strumpbyxor o rosa klänning om han inte vill det. Man kan förespråka genus och köpa till sina småbarn så kallade könsneutrala kläder, men det funkar bara så länge de är små.

Svar:
Vet du vad Kadri, det är mycket barn vill och det är mitt jobb som förälder att sätta gränser. Att jag bestämmer vad som köps in betyder inte att mina barn inte har någon egen vilja. De får bestämma exakt vilka kläder de vill ha på sig av det som finns tillgängligt och det är precis så mycket valmöjligheter barn mår bra av. De får känna att de kan påverka i sin vardag utan att beläggas med för mkt ansvar. De har dessutom inte kunskap eller erfarenheten att kunna ta alla slags beslut.
Sen så har du nog missförstått vad vi pratar om här. Det finns tjej- och killkläder. Så mycket jan vi vara överrens om såvida nån av oss inte bor under en sten i skogen. Dessa uppdelningar är påhitt av oss och kan oftast urskiljas med tydliga könsmarkörer som tex rosetter och puffärmar osv.

Kläderna som riktas till flickor är regel smalare och mindre, TROTS att skillnader i kroppsstorlek hos barn inte har något med könet att göra. Alla flickor är alltså inte smala och långa och alla pojkar är inte breda.

Sen är det INGEN som överhuvudtaget har pratat om att tvinga barn till att ta på sig strumpbyxor eller rosa klänning så jag förstår inte varför du ens tar upp det exemplet. Slutligen så är det en enorm skillnad på en fyraåring och en femtonåring. Men jag kommer fortfarande inte att köpa precis allt mina tonåringar vill ha eller ber om, men det är ett helt annat ämne all together.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

MJ – Jag håller med om att problemen blir större när barnen blir större, men mer för att utbudet i affärerna förändras. Tjejkläderna blir visserligen lite tuffare, men samtidigt blir de mindre lekvänliga. Och killkläderna är hopplöst tråkiga. Mitt barn vägrar ha på sig något annat än mjukisar, för hen vill kunna röra på sig fritt, men plötsligt är alla fina färger borta, utom på tighta jeans. Det kan ju tyckas vara enklare för mig som har ett barn som vill klä sig lekvänligt, men det är en kompromiss. Om hen fick bestämma själv skulle det vara paljettklänningar i billiga material jämt, men det är ganska enkelt att förklara att olika kläder passar för olika tillfällen, det gäller ju även vuxna. Jag antar att du också har gränser för vad som är ok var. Och argumentet "andra får ju" är ganska ointressant i de flesta fall, så det borde det ju vara här också. Jag struntar för det mesta i om mitt barn klär sig könat eller inte, men jag styr över henoms garderob och som LD påpekar handlar det om att eftersträva balans, erbjuda olika valmöjligheter och bejaka olika delar. Och när barnen blir stora blir det också möjligt att föra diskussioner med dem om varför det är på vissa sätt och varför man tar vissa beslut. Mitt barn tycker att det är tråkigt och konstigt med begränsningarna trots att hen oftast föredrar att leva upp till sin könsrolls ideal och gärna säger pojkar är si och flickor så. Men våra diskussioner gör att hen har ett friare förhållningssätt än många av henoms kompisar.

Alltså…. LD’s ungar är två och fem år gamla. Det är väl knappast så att man tvingar barnen till lydnad om man inte tillåter en tvååring eller en femåring välja alla kläder själva, men uppmuntrar att komma med önskemål. Det är ganska äckligt att se folk diskutera som om man är tyrann för att man inte köper allt barnen pekar på eller låter en femåring köpa ömtåliga prinsesskläder som de inte kan leka i. Lite som att klaga över att de stackars barnen bara får välja på mat som finns hemma i skafferiet eller som föräldrarna köper hem, vilket tyranni. Allvarligt, att inte låta ungarna köpa egna kläder från två års ålder är inte att vara en elak och tyrannisk förälder.

Kadri, jag menar inte att säga att pojkar är bredare i kroppen, utan att flickkläder är smalare än pojkkläder. Sedan är det väl lite dumt att jämföra resonemang om en tvååring och femåring med en femtonåring, alltså en person som nästan är vuxen.

Håller med personen ovan som skrev om att bojkotta H&M (eller alla multiföretag i klädbranschen, skulle jag vilja säga). Som sagt, det finns bra ersättningar för det; second hand, tradera, blocket, skänkes/bytes-sidor (brukar finnas på facebook), eko-affärer när de har rea, sy själv av eko/second hand-tyger.

Sedan handlar det ju inte enbart om huruvida ett företag är "ont" eller inte, alla "vanliga" klädaffärer använder kemikalier i sina kläder, vid tillverkning/färgning/blekning samt odling av materialet, vilket inte är bra för barn. Därför är det bra att köpa ekologiskt (av uppenbara skäl) eller second hand (för att alla giftiga ämnen är urtvättade om det inte är nyköpte kläder som folk lämnat in). Kanske bra att tänka på som förälder, vad en utsätter sina barn för rent fysiskt.

Jag vet inte hur det är där du bor, men åtminstone här (en medelstor stad) finns det specifika second hand-affärer med enbart barnkläder samt ekologiska kläder. Kanske någonting att kolla efter?

Här köps kläder efter dotterns önskemål men måste klara av lek – dvs inte för långa klänningar eller för ömtåliga tyger (undantaget tights som hon har sönder på en vecka men de funkar så himla bra till klänning och under overall).

Önskemålen är dock av slaget "kan inte jag få en rosa klänning?" och sen är det JAG som väljer VILKEN rosa klänning som köps av alla hundratals som finns. Dotter är också dryga 5 år och för bara ett år sen hade hon itne denna önskerätt.

Ett problem som kommer komma när hon nu börjar förksoleklass till hösten är att även om jag sätter på henne lekvänliga kläder efter väder så kommer likförbannat majoriteten av tjejerna ha kläder som inte går att leka i. Har en bonusmamma som jobbar på frititds och det är ett ständigt problem med vinterskor som inte tål varken väta eller kyla, byxer som inte går att klättra i osv. Jag vill inte klä dottern i kläder för att "passa in" men jag vill inte heller att hon ska behöva känna sig som ett ufo heller (om hon inte själv vill förstårs ;)), måste hitta någon "lagom" nivå.

Kadri:

Jag har mycket svårt att föreställa mig att någon förälder här tvingar på skrikande barn plagg de absolut hatar. De som har barn med åsikter är nog ganska bra på att kompromissa. Att jämföra med en femtonåring känns ganska långsökt, femtonåringar har rätt till en helt annan integritet då de faktiskt på många sätt är att betrakta som vuxna. Vi bestämmer en massa saker åt våra små barn som vi inte skulle drömma om att bestämma över åt våra femtonåringar. Och jag tror faktiskt att e. femtonåring som haft tillgång till mer neutrala kläder som barn och lärt sig ifrågasätta upplever sig ha fler valmöjligheter och större självförtroende att ta vara på dem än andra.

Gud vad bra Tamlin passar i den där sista outfiten!

Jag klär min dotter i alla möjliga kläder (japp även klänningar) i alla möjliga färger (japp även rosa men hon passar faktiskt inte så bra i det så inte så mycket) och det vill jag fortsätta med så länge det går. Ju äldre barnet blir desto mer åsikter kommer det ha om kläderna och man får då försöka kompromissa och diskutera vad som är lämpligt.

Jag fick välja själv inom de kläder jag hade som liten och när jag var tonåring köpte jag mina egna kläder och fick välja vad jag ville ha själv med förbehållet att mina föräldrar förklarade att de tog sig rätten att styra mina kläder om jag inte själv visade att jag hade omdöme att klä mig på ett vettigt sätt. Jag vet att de förbjöd magtröjor tex vilket jag såg som urmossigt men idag är jag glad att de gjorde det, det ser bedrövligt ut med småtjejer med hela magen framme på stan och likadant med urkorta shorts vilket jag dock själv aldrig ville ha. Jag tycker nog mina föräldrar gjorde helt rätt i detta även om det kanske inte är politiskt korrekt idag att säga åt sin tonåring ’Du lämnar inte huset klädd sådär’ men jag kommer nog göra det i framtiden.

Har inga barn så jag fattar naturligtvis inte men jag undrar hur ett barn under 10 kan ge hållbara argument för att de vill ha vita ömtåliga tights eller en prinsessbakelse som går sönder så fort man tittar på den?

Herregud, barn blir ju lika påverkade som alla vi andra av det som finns runt oss! Om man bara pratar med barnet borde man väl kunna få fram om de verkligen vill ha vita tights pga x och y eller om det bara är för att en av deras vänner har det? Väger man inte då in deras åsikter? Blir de inte hörda OCH övar sin förmåga att argumentera?

Jag tänker spontant att när jag får barn är det jag som köper kläderna och sen får de ta på sig det som finns. Vill de ha något särskilt ska de ju självklart säga det men om det går emot ekonomi/praktiskt/principer eller annat får de fan komma med bra argument för att jag ska köpa det.

Sluta köp så mycket kläder!!!

Ok, ovan har det redan kommenterats om det, bra!

Men alla dessa nya billiga plagg från diverse kedjor. är inte/kan inte vara producerade bra. Plus att all odling av bomull är direkt skadlig för människor och miljö. http://www.wwf.se/vrt-arbete/vtmarkerstvatten/vattenfotavtryck/1128210-bomull-1a-sida

det finns bättre alternativ att välja.

och billigt om man väljer loppisar/bytesdagar osv.

Att laga trasiga kläder är också ett mycket bra alternativ. skaffar man sig bra kvalitet är det mer miljövänligt att betala någon för att laga kläderna än att köa nya. (om man inte känner för att göra det själv)

om man inte hittar begagnat,

tipsar vidare om köpeställen där man kan hitta kläder som är både snälla mot barnet om miljön.

http://nostebarn.com/default.aspx

http://www.ruskovilla.fi/SE

Mvh Veronica som får ont i magen av all skit i världen.

Det är ingen som säger att du är tyrann Ld eller att man måste ge allt barnen vill ha(det gör jag knappast), men om man inte låter barnen se utanför det man själv tror på så kan de ju egentligen inte välja själva. Och då är det ju precis det som du avskyr med mammor som köper rosa klänningar till sina små bebisar(som du påpekade hos Linda Blom ett tag sedan). Vad jag menar är att det är ju samma sak. Vi föräldrar väljer kläder till barnen efter vår egen smak och det vi tror på. Och självklart är det skilnad på en tonåring och en femåring. Vad jag menar är att man så gärna vill kritisera föräldrar till små barn som inte klär sina barn könsneutralt, men samtidigt tycker ingen ju att det är konstigt att tonårsbarn eller vuxna inte gör det. Så långt jag har pratat med läkare i vårt sjukhus och personal på BVC så säger alla att det är skilnad på pojkar och flickors kroppar. Alltså pojkarna är bredare o större. självklart finns det undantag.I sport finns det ju också tjej o kill lag för de har olika fysiska förytsättningar.

Svar:
Det jag avskyr med mammor som klär sina barn som prinsessor är att de könar sina barn, inte att de bestämmer barnens kläder. Det är dessutom skillnad på att medvetet ge sina barn tillgång till en stor variation och att ge dem tillgång till en roll. Inte samma sak med andra ord. Har du pratat med läkare som påstår att småbarnskroppar skiljer sig beroende på kön så har du pratat med okunniga sådana. Och nej, det finns inte olika fysiska förutsättningar mellan prepubertala barn. Att man delar in sporter efter kön är ett märkligt påfund med lite förankring i verkligheten. Det handlar bara om att, som med kläder, separera könen tidigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Någon annan som tycker att Po.p i senare kollektioner har blivit mer kommersiella?! Det vill säga; börjat ha fler "puffiga" ärmar, klänningar och utställda tröjor i sina kollektioner. Jag hatar färgen bejby rosa, skulle aldrig köpa det…men nu så tycker jag att det även har snirklat in sig en massa rosa puff kläder på po.p (framförallt i klänningar och tunikor). Jag klär min son könsneutralt, klänningar och tunikor väljer jag bort…skulle inte klä min dotter i det heller. Vi kör mest tröja och leggins/mjukisbyxor.

Tänkte på det här senast idag när jag fick hem ett neutralt klädpaket från tradera till vår oföddning. Visst var det söta grejer i paketet men fy så tråkigt annat än som slit och slängplagg i vardagen 😛 Bara brunt och vitt och det enda trycken som fanns var tråkiga moln. De kläder jag handlat på egen hand har varit mycket roligare i massa olika färger och med söta djurmönster och djurtryck och allt möjligt. Jag har köpt i alla möjliga färger och eftersom vi inte vet könet så kommer bebisen få ha det på sig oavsett kön. Likadant när folk frågar om vi vill kolla bland deras kläder "ifall ni får en pojke/flicka" (beroende på vad dom har för kön) så svarar jag alltid att vi inte är noga med färger utan kan gärna kolla ändå. Tycker inte alls det är svårt att köpa kläder som funkar för båda könen, snarare tvärtom just för att man inte är begränsad 🙂

Jag köper också kläder utan att barnen är med, men ibland får 5-åringen komma med önskemål tex vad gäller färg. Då brukar det oftast bli rött eller grönt (hans två favoritfärger). Sen får barnen välja av det som finns rent i garderoben när de ska ta fram kläder.

Ibland så vill de att jag tar fram och ibland tar de fram själva.

Jag ser inte heller problemet med att jag bestämmer utbudet och så får de välja av det. Vi gör samma sak med maten, vi bestämmer vad vi lagar så får de välja om de vill äta eller inte. Det konstiga är att när det gäller mat så är det sällan att någon tycker att det är fel. Visst får 5-åringen komma med önskemål när det gäller maten också när vi gör planeringen.

Vad det gäller kläder och kvalité så har jag insett att vissa saker kan jag inte köpa på H&M, exv byxor. De sliter min 5-åring ut på 1-2 månader medans byxor från PoP eller Nova Star håller och går att spara till lillebror. Då har jag ett ganska stillsamt barn, men med ovanan att slänga sig på golvet/marken ganska mycket och det slipter på byxor.

Men jag köper rätt mycket begagnat, antingen second hand-affärer eller Tradera. Visst om det är panik för att man behöver något fort så är inte något av det bra alternativ för då kan det vara svårt att hitta. Men jag har oftast lite framförhållning och då hinner jag hitta det barnen behöver.

Sen försöker jag utnyttja reor och har insett att barnen behöver mycket färre kläder än vad jag haft tidigare så nu köper jag inte alls lika mycket och då har jag råd med dyrare (men oftast hållbarare) märken.

Jag gillar verkligen hur du klär barnen! Försöker mig på lika men jag har verkligen svårt för puffärm och rynk (både till tjejer och killar) och då försvinner de flesta färgglada kläder tyvärr. Men jag försöker så gott det går, gillar också att matcha en rosa kitty tröja med ett par riktigt ’pojkiga’ byxor för att blanda lite. Även att ta en storlek större än vad sonen brukar ha på t-shirt och ha ett par leggins till det, tycker det ser så mysigt ut!

Svar:
äh, en liten puffärm behöver inte vara så farligt. Tamlins tröja på bilden har en sådan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Helt rätt. I och med affärernas medvetna uppdelning av barnkläder efter kön – blågröna kläder på den väggen, ljusrosa och utsvängande saker i midjan på den andra, tror jag dock att föräldrar lätt påverkas och ges budskapet att man ska hålla sig till en av väggarna och inte mixa. Jag älskar att handla barnkläder på loppis till min lillebror. Där finns alla möjliga sorters barnkläder, både nya och gamla, men oftast roligare och framför allt helt blandat utan någon som helst ordning. Har på loppis aldrig stött på en låda där det står "kille" eller "tjej" för barnkläder.

Jag tycker problemen med kläder växer med barnen. Det är inte ok att som kille i mellanstadiet komma i rosa tröja med puffärm, det är socialt självmord..

Mina barn, 8 och 10 år, är alltid med och väljer kläder. Vissa kläder vägrar jag att köpa, oftast med argumentet att det är för dyrt eller opraktiskt.

Dottern (8åringen) har aldrig gillat "tjejiga" kläder, eller ens brytt sig vad hon har på sig, så till henne köper jag det som är bäst ur praktisk/ekonomisk synvinkel, oftast på killavdelningen på Lindex. Sonen har jag alltid försökt att styra mot färgglada kläder, mest av den anledningen att jag vet hur många svarta termobrallor jag kommer att få leta bland annars.

Resultatet hos oss har blivit 2 barn av varsitt kön med kläder från killavdelningens mer färgglada sortiment. Finns en hel del om man letar i bassortimentet.

Överlag tycker jag nog att man ska avdramatisera barnklädernas utseende.

När du skriver att det är konstigt att dela upp sporter efter kön, hur menar du då?

Män ÄR fysiskt starkare, det är ju bara korkat att inte erkänna det. Eller menar du bara bland barn? Jag tycker nog att uppdelningen även där är befogad, när ska man dela upp det annars? Vid en viss ålder? När man når puberteten (vilket varierar väldigt i ålder)?

Svar:
nu pratar vi om barn. Och alla sporter bland vuxna är inte baserade på styrka. Varför är det befogat att dela upp bland barn?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nä, och tex ridsport, där kön inte spelar roll är ju inte uppdelad. Men de flesta sporter bygger ju på fysiska förutsättningar.

Ja, när skulle man dela upp det? Att splitta ett forbollslag som spelat ihop sen 1:a klass i 12-14års ålder är väl inte så kul…Jag vet att en hel del lag är blandade i barnaåldern, men ser eg inga problem med att sporten är delad efter kön. Det finns ju iaf en konkret förklaring till varför.

Men könandet går ju igen i diskussionen här. Man jämnar ut söta puffärmar med lite tuffare byxor t.ex. En släktings dotter hade en prinsessklänning när hon var 3-4 år, det var en kopia av någon disneyprinsessas klänning. Hon kände ju såklart samma känsla när hon hade den på sig, tuff och stolt, som hennes storebrorsa kände när han hade på sig sin matchtröja. Vi vuxna tyckte att båda var söta när de kände sig tuffa.

Könandet sker ju genom att vuxna överför uppfattningen om att prinsessklänningen är söt och matchtröjan är tuff (personligen tyckte jag att matchtröja var lite töntigt och att prinsessklänningen var förskräcklig, vilket jag såklart inte visade utan bejakade deras känsla av att de var tuffa). När man så könar kläder och definierar typiska tjejkläder som söta och typiska killkläder som tuffa så överför man ju de könsstereotyperna till barnen helt oavsett vilka kläder man köper till dem.

Svar:
Ja vi vuxna lär barnen vad som är sött, tufft, flickigt osv. Detta sker genom media, filmer, sagor, tv, tidningar, kompisar, förskolan, böcker, andra vuxna. Det vore en sak om våra barn växte upp i en bubbla, men det gör de inte. Därför är det viktigt att vara medveten. Könade kläder medför ofta ett könat bemötande.
Mina barn vet inte vad flick- eller pojkkläder är. För dem finns kläder. Okönade sådana.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Magdalena Widgren:

I de flesta sporter så är det ju så att det finns en icke könsbunden klass och en damklass. En kvinna som klarar kraven för att spela i herrlaget får ju det (i de flesta sporter) men inte tvärtom.

Sen är det klart att en kvinna hellre spelar fotboll i damlandslaget än i ett division 3-lag.

Uh, blir lite trött när det diskuteras kläder som ska vara ekologiska och rättvisa. Och H & M går bort i dylika diskussioner. Då ska en komma ihåg att alla inte kan göra det valet, att det är ekonomin som styr. Jag kom att tänka på när jag stod i en affär och tittade på en ekologisk vara och en icke dito. Sen valde jag den icke ekologiska, eftersom den var fem kronor billigare. Och för mig gör sånt skillnad.

Men å andra sidan kan en fundera över VARFÖR det finns ekologiskt och icke ekologiskt och inte bara en enda vara, som är rättvis och ekologisk?

Jag tycker verkligen att det är BRA att du tipsar om hur man kan mixa och matcha kläder från billiga märken utan att de blir stereotypt åt ena eller andra hållet. Ni som skriver saker som "Hur kan du handla kläder från affärer som delar upp efter kön? Varför bojkottar du inte och bara köper från unisexaffärer?" ni har ett sånt jävla medelklassperspektiv att det är inte sant. Det är ganska många som inte har råd att handla enbart på på Pop, villervalla, molo med mera. Många har till och med svårt att handla nya kläder från billiga kedjor i takt med att barnen växer ur de gamla och om Lady Dahmer enbart skulle tipsa om "köp kläder på villervalla" varje gång hon skrev om barnkläder och genus skulle många nog känna att det här med genus främst är något för de som har råd, något för medelklassen osv. Det är redan många som tänker att "Jovisst att barnen ska ha alla färger, men de billiga kläder som finns är ju sällan speciellt unisex", skitbra att LD ger tips på hur man kan göra det hela mer ekonomiskt. Ni som har råd att handla på Pop varenda gång behöver ju knappast tips för hur de ska bli mer unisex, det är ju nästan bara att gå in i butiken och ta första bästa typ.

Jag har inga egna barn (än) men du har helt klart utvecklat mina tankar på hur mycket folk könar barn, och då var jag ände väldigt medveten från första början. Men du behövdes för att jag skulle tänka vissa tankar hela vägen fram.

Svar:
Precis så. Många tror att det är dyra märken som gäller om man vill vara genusmedveten. Tyvärr. Man tittar in på de vanliga affärerna och suckar djupt och undrar hur fan man ska göra för många har inte råd med villervalla och Po.p och de av oss som har det tycker kanske ändå att det är vansinne att betala 250 spänn för en barntröja när du kan få en tröja för 75 på en annan affär. Klassperspektiv saknas ofta i ideologiska diskussioner. Tyvärr.
Jag vill ju tipsa om sådant som funkar för alla. Jag vill visa att ”titta, man kan välja smart även om man handlar i skitbutiker”.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Mina föräldrar tänkte likadant – Praktiska, tåliga kläder som jag och min bror fick välja mellan. Genom åren har klädintresset för mig gått uppåt och nedåt, men jag har aldrig fastnat i att söka bekräftelse på grund av mitt utseende. Det har alltid varit avdramatiserat hos oss, och jag tyckte inte att mina föräldrar var onda diktatorer som styrde klädutbudet likt det forna Sovjet. Visserligen var jag mobbad under skoltiden, men inte på grund av KLÄDERNA, utan för att jag var allmänt avvikande på ett sätt som störde många. Man ansågs vara konstig om man försökte göra sig fin, även bland tjejerna. I alla fall upp till mellanstadiet, sedan blev man konstig om man inte brydde sig om sitt yttre, samtidigt som många tjejer baktalade de som provade smink (rosa ögonskugga upp till ögonbrynet, jaaa!) trots att de själva hade mascara och läppglans. Jippi.

En morgon när vi kom till förskolan så möttes vi av en femåring som sa om Lillebror; Är det där Storasysters kläder?

Då hade han en brun Bamsehoodie med rosa rand på mudden. Sedan den dagen satsar jag hårt för att klä dem rätt lika (ibland bara färgmässigt, men oftast med samma mönster också) bara för att visa att pojkar och flickor kan ha samma kläder!

Hur könar man sin dotter som är bebis bara för att man köper några rosa klänningar ?? Könet sitter väl inte i klänningen ? Du vet ju inte hur respektive mamman uppfostrar sitt barn. Och i Lindas fall dessutom ännu ett ofött barn.

Och när det gäller barns kropsliga olikheter så föredrar jag tro läkarna. Inte att mistro din kunskap, men jag personligen litar mig på läkarnas 5-7 år långa utbildning. Redan vid födseln är pojkar både längre och väger mer.

Svar:
barn bemöts olika beroende på hur de ser ut men främst beroende på kön. Ett barn som är könat är alltså klätt på ett sätt som signalerar hens kön som i sin tur påverkar hur hen bemöts av sin omgivning. Att pojkar skulle vara längre och väga mer generellt vid födseln är fel. Ta en titt i din omgivning. Hur ser det ut? Är alla pojkar alltid större än alla flickor? (i samma åldrar) Mina barn är större än de flesta. Både Ninja och Tamlin. Jag har vänner med små pojkar och stora flickor, med stora pojkar och små flickor. Det är en enorm variation på barns kroppsstorlekar, både höjd och massa. En del är runda eller breda, andra smala. osv. Innan puberteten så skiljer det sig ingenting mellan barns kroppar. Du är felinformerad.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Olle oljud

Det mest ekologiska är att inte köpa alls. alternativ begagnat. och det kan man hitta billigt. ja, typ 5 kr för en tröja.. spelar ingen roll om du är fattig eller rik så kan du välja. och är du så fattig så du inte kan välja så är du definitivt mer miljövänlig.

Kadri:

Det är helt riktigt inte där det sitter, det sitter i inställningen till de rosa klänningarna. Som jag skrev ovan en inställning som hänger med hos de flesta som skriver här, bara att de av ideologiska skäl sätter ihop kläder som de könat olika och sätter kläder könade på ett visst sätt på barn som de könat på motsatt sätt.

Det är ju mycket små skillnader mellan könen före puberteten.

Kadri: De av mina vänner jag vet som vägt mest och varit längst när de fötts, det är tjejerna. Inte killarna, utan enbart tjejerna. Oavsett hur stora eller långa de är nu. Jag var dessutom ett av de barnen som inte var så himla liten, gissa hur kul det var för mig att handla kläder? I femman passade jag inte i vuxen-kläderna, men hade växt ur största storleken på barnavdelningen. På vuxenavdelningen skulle man ha bröst, det hade inte jag, på barnavdelningen skulle man vara en liten smal sticka till tjej för att passa i kläderna. Jag hade alltså mestadels kläder från killavdelningen för att de passade och satt bra.

Och jag önskar att mina föräldrar satt mer gränser för mig upp till högstadiet, för då var jag galen och hade verkligen ingenting jag skulle sätta på mitt barn jag får en dag. Jobbiga spetsar, tunna chiffongtyger, tajta kläder.. Usch. Och ändå lekte vi på rasterna i skogen på skolgården, klättrade och sådär. Det var svårare, men det gick.

Nej, jag är glad att jag fick mestadels kläder från Linus och Lotta (finns de kvar? Sist jag såg katalogen var det könat så det skriker om det) och då mest deras blandlådor i en storlek. Blommiga tygbyxor och liknande, ända upp i trean. Lindex, JC, KappAhl och liknande fanns knappt i våran stad då, och deras kläder satt så tajt att det inte var att diskutera ens. I tråkiga färger, dessutom.

Jättebra inlägg!

Jag tycker av princip inte om att handla på hm och andra kedjor av samma slag för att det är så enormt uppdelat till absurdum mellan könen. Dessutom får jag springa fram och tillbaka mellan olika åldersavdelningar i jakt på kläder till min treåriga son och tvååriga dotter. Alltså först småbarn tjej och kill och sedan lite större barn tjej och kill. PUST. Jag brukar handla second hand. Där hänger kläderna oftast på samma avdelning. Eller lite dyrare märken som villervalla och meandi.

Men vissa basplagg gillar jag att köpa på hm och kanske framför allt lindex, som har så snygga färgglada och retroinspirerade plagg för barnen.

Men det är jag och maken som bestämmer innehållet i klädlådan och fram till nu ungefär vad som kommer på också, men Mille har börjat visa intresse så nu får han välja i lådan om han vill. Ser ingen poäng med att han som är tre år skulle välja själv i butiken. Känns som en lyx så små barn inte behöver.

ha det gott!

Mycket diskussioner det blev under detta inlägg, vissa verkar ha huvudet mer på skaft än andra…. jag tycker detta inlägget är väldigt fint. det behövs fler som dig LD. läser din blogg varje dag, du är feminism för mig.

Oj vad jag saknar svenska barnkläder när jag ser såna här inlägg! Tycker ni att det är uppdelat efter kön, överdrivet ’flickigt’ och ’pojkigt’? Testa flytta till USA… Jag blir galen. Jag vill inte köpa någonting alls (vilket i och för sig är bra ur en del perspektiv, förutom att barnen behöver kläder…). Jag beställer PoP på nätet (de har en amerikansk sajt) och så tar jag med kläder från Sverige när jag är där…

TACK lady för att du ger mig argument! Jag klär mina pojkar i kläder som de och jag tycker är fina men folk är ju så jäääääävla rädda för allt som inte följer stenåldersnormen.

LD: Jag kan ju vara felinformerad, men då står det fel på föräldrasidor och BVC personal o barnmorskorna är felutbildade här vi bor.

Nej alla pojkar är inte alltid större, men som med all statistik så tas det ju genomsnitt och det säger att pojkar är större än flickor(ca 16 % tror det var).(står vid många gravid baby sidor som babyhjälp mm) Vid 2 års ålder är barn hälften så långa som de kommer o bli i vuxenålder och eftersom män är längre än kvinnor så är också pojkar längre. Självklart vet jag att många män är kortare än sina kvinnor, vissa barn är överviktiga o vissa underviktiga. Det finns alltid undantag. Alla barn mäts o vägs ju både på BB och BVC så jag antar att statistiken stämmer.

Svar:
16% är ju ingenting. Det betyder att 84% inte är det. Det där att man skulle vara hälften så lång vid två låter som en myt. Min son på två är i samma längd som hans syster var i samma ålder. Men detta är irrelevant, eftersom att – som LInn redan påpekat, en tröja i storlek 110 ska vara i samma storlek oavsett vilket barn det riktar sig till. Och så ser det inte ut. På flickavdelningarna är kläderna ofta smalare, mer åtsittande och längre. Ja LÄNGRE. Flickor förväntas vara smala och långa medan pojkars kläder är rymligare och större. se bild: http://ladydahmer.se/images/2011/lindex_129056910.jpg
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ha den där gula tröjan med katten på köpte jag faktiskt till min son för 2 veckor sen. Tyckte den var så fin. Häromdagen en annan tröja på hm med ett stort glittrigt hjärta på magen=). Också väldigt fin på honom =)

Här blir det detsamma. Jag måste dock in på klädaffärer ganska ofta för de flesta gånger hittar jag inget eller inte så mycket. Jag passar på när det finns färgglatt och bekvämt och roliga kläder och det blir aldrig jättedyrt, eftersom jag inte har råd med PoP och liknande. Tyvärr så är det många färgglada kläder som har extragrejer på sig… som rosetter, spets, volanger och liknande som jag tycker är helt onödigt. Jag köpte en tröja med färgglada ballonger från H&M på nätet och såg inte att en av ballongernas snöre var det en rosett på (alltså en riktig utstickande rosett). Jag var precis på väg att klippa bort den (eftersom jag även brukar klippa bort alla rosetter som sätts på varenda par trosor), men då hejdade min Connor mig. Han VILLE HA rosetten kvar. Så då fick den sitta 🙂

Efter att ha läst igenom en del kommentarer och svar på kommentarer undrar jag bara: Kan det inte vara en fråga om ålder? Barn i småbarnsåren har naturligtvis åsikter om sin klädsel, medan äldre barn oftast vill/behöver få styra mer själva. Så diskussionen kring hur man gör, blir lite fel om man inte samtidigt pratar om barnens olika åldrar! Självklart kan man styra barnens klädval när de är uppåt mellanstadiet eller äldre, men någon gång där, om inte förr, börjar de troligtvis vilja bestämma ännu mer själva! Köpa kläderna tillsammans med kompisar osv.

Svar:
Absolut, men grejen är ju också att äldre barn kan komma med önskemål som inte är genomförbara. T.ex dyra märkeskläder eller opassande kläder osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kadri: Jag är imponerad över vilken okunskap du besitter.

Att pojkar skulle vara längre och tyngre än flickor, redan när de föds. Dumt påhitt och dessutom 100% fel, liksom mycket annat som du skriver och hänvisar till.

Ett barn som är 68cm långt är 68cm långt oavsett kön.

LINN: Vad bra att du blir imponerad. Det är inte ofta man kan imponera på andra människor. Din klarsynhet att 68 cm är 68 cm oavsett om man är pojke eller flicka är enastående. Ålder har kanske också med saken o göra ? Eller ?

Om en pojke är till exempel(bara som ett exempel alltså) vid 3 års ålder 100 cm lång och tjejen är 95 cm vid samma ålder så är ju pojken längre.Eller ?? Eller blir de lika långa då ?

Och för övrigt är det inte jag som hittar på att pojkar skulle vara större vid födseln. Det är det information som alla läskunniga människor kan läsa till exempel på babyhjälpens hemsida.

Svar:
fast 68 är alltid 68 precis som Linn säger. En flicka på 68 cm är inte kortare än en pojke på 68cm.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hejsan!

Jag gillar din blogg och jag måste säga att jag har blivit mycket mer genusmedveten sedan jag började läsa dina inlägg! Det vill jag ge dig ett stort tack för!

Men nu måste jag säga att jag för första gången sedan jag började följa din blogg, kände jag mig lite upprörd av ditt inlägg. Jag syftar då på att du uppmuntrar till shopping på H&M, som flera gånger påvisat brister gällande ansvarsfullt företagande. Gång på gång dyker det upp nya rubriker om tvivelaktiga arbetsförhållande för klädjättens arbetstagare och nyligen uppmanade Anti-Slavery International H&M att sluta köpa bomull från Uzbekistan, som enligt organisationen använder sig av tvångs- och barnarbete.

Billiga "dussinkläder" tillverkas ofta med mycket kemikalier och lågkvalitetstyg. Kläderna är mest bara slit- och släng varor, eller såkallade "designed for the dump". Helt enkelt bara ytterligare en vara som snabbt nöts ut och ska ersättas av en ny i denna eviga och hysteriska konsumtionscirkel. En konsumtionscirkel som nöter på hela ekosystemet, då det till exempel går åt drygt 2000 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt.

Sedan kan man ju fråga sig när det någonsin blivit okej att betala under 100 kronor för en tröja? Man kan ju bara ana sig till hur lite av pengarna som hamnar i fickorna på de som faktiskt tillverkar kläderna… Billiga priser stavas billig arbetskraft. Och den här arbetskraften utsätter sig för farliga kemikalier varje dag för att färga våra billiga kläder, allt för en ynka cent av försäljningspriset. För att inte tala om hur deras närmiljöer och naturen blir förorenad av färgerna och medlena som används i klädtillverkningen.

Jag förstår att många familjer inte har råd att lägga pengar på dyrare kvalitetskläder och kläder som är ekologiska och fairtrade, men det finns andra alternativ än att traska till närmaste H&M. Jag tycker det är tråkigt att du inte en enda gång i detta inlägg lyfter upp begagnat som ett alternativ. Billiga, originella kläder för en spottstyver.

Jag har under hela min uppväxt traskat på loppis med mamma och det har jag fortsatt med upp i vuxen ålder. På loppisar finns det överflöd av kvalitativa barnkläder, de flesta i fantastiskt fint skick. Och med genus i åtanke måste väl det bästa vara att åka med ungen till loppiset och botanisera i djungeln av kläder som inte märkts under skyltar där det står "Flick-kläder" och "Pojk-kläder".

Det här var nog allt jag ville säga 🙂 Jag hoppas bara att du som har sån stor läsekrets, tar även såna här saker i åtanke, då du faktiskt kan göra en skillnad med dina inlägg även i frågor som inte direkt hör till bloggens kärnfrågor. Lycka till med allt ditt fina arbete!

Mvh. Heidi Hendersson

Svar:
Begagnat är super, men jag vet att flera här har samma erfarenhet som jag: de hittar inget begagnat som funkar. Jag är en riktig second hand nörd, jag och maken ränner i alla butiker vi kan och jag tittar ALLTID i barnsektionen då. Jag har hittat EN endaste tröja under fyra år som funkade. Går man till lite mer specialiserade butiker så kostar de begagnade nästan lika mkt som fullpris (t.ex där det säljs unisex osv). Jag hade aldrig kunnat köpa en hel garderob till mina barn om jag förlitat mig på secondhand. Antingen finns det inte storlekar (mitt största problem) eller så är allt så pass stereotypt att det inte går att använda. (alltså FÖR stereotypt) En del av mina läsare bor liksom inte i sthlm eller göteborg. En del bor i hudiksvall, bollnäs, korpilombolo liksom. Där finns det oftast inget annat än HM att välja på. Tyvärr.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men du, kan du inte skriva mer om barnkläder och hur vi, som någon skrev, kan avdramatisera detta inför barnen. Vad man kan göra hemma alltså? Mina tips är; prata inte så förbannat mycket om kläder och utseende, era egna, samt barnens. Köp inte kläder när barnen är med. Be inte barnen prova och oja er över hur fina dom är samt fota. Det brukar funka att mäta nya kläder mot gamla man vet passar och sen bara lägga in i garderoben och svara, japp när barnet konstaterar att det är nått nytt.

Sen tycker jag frågan om hur mycket barnet själv ska få bestämma är spännande och väldigt svår. Vi gör som du, köper det vi tycker passar och låter sonen välja av det. Men hade jag en galet viljestark unga med fabläs för oömma kläder så vet i tusan om jag skulle orka strida varje morgon..svårt…

Svar:
Ja, man ska ju inte bli förvånad över hur utseendefixerade ungarna blir eller att de sitter och bölar för att de har fel färg när man konstant uppmuntrar och framförallt uppmärksammar kläderna de har.
Sen behöver det ju inte bli strider om man inte köper hem sånt man inte vill att ungarna ska ha på sig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag köper faktiskt sällan kläder till mitt barn.

Hon får så mycket när hon fyller år och på julafton att jag behöver bara köpa något litet då och då.. men knappt det. Det jag tycker är så bra när vi har det på det här viset är att mina egna normer inte kommer inte så mycket, dom gör ju det för jag förklarar alltid att jag vill ha neutrala kläder som är färgglada, men dom köper ju alltid något som dom själva gillar, i deras stil, därför blir mitt barns stil så blandat. Det blir neutrala kläder, "tjejiga" kläder och "pojkiga" kläder som jag brukar titta på då för att väga upp lite. Perfekt tycker jag! 🙂

Och givetvis, återigen. Loppisar och 2ndHand!!!

Åh vilka härliga fina kläder. Älskar gula tröjan med katten på! Har du hittat den och rödrandiga Pippitröjan på H&M just nu? Får nog ta en kik dit asap i så fall för att shoppa likadana åt dotter min.

Mycket intressanta inlägg i kommentarerna om billighetskedjor, begagnat och könsneutrala kläder. Ska fortsätta läsa din blogg, hoppas på fler tips och råd om hur man ska klä sin unge glatt och praktiskt.

Ett dilemma som jag har är just rosa flickkläder. Har knappt köpt ett enda plagg själv, men både fått nytt och fått ärva högvis av rosa plagg. Och visst lite rosa är väl sött och vissa nyanser är ju pigga glada barnfärger. Men jag vill inte göra min dotter till en rosa prinsessa, om inte hon själv vill det och just nu är hon 1 år och är således inte så klädintresserad 😉 Men jag är trött på alla rosa kläder som vi fått, men känner att jag inte kan med att inte använda dem när man fått dem nyköpta i dyra fina märken tom. Men mina signaler om att det finns andra färger än rosa verkar inte gå hem i släkten 🙂 Svårt dilemma. Vill ju inte vara oförskämd mot de som ger presenter åt min dotter heller. De ska ju få köpa sånt de tycker hon skulle vara fin i. Även om jag själv föredrar rött, grönt, gult, blått och klara roliga barnfärger.

Älskar också barnkläder och förstår precis hur du resonerar kring dina inköp till barnen.

Enligt min erfarenhet så är det en helt annan sak att köpa kläder till ett äldre barn än till förskolebarn. Ett barn i mellanstadieåldern och uppåt har (förhoppningsvis!) i den åldern sitt eget tycke och smak, tyvärr är det inte alltid det överensstämmer med mitt tänk som är ungefär som de flesta hyfsat genusmedvetna föräldrar.

När barnen var små bestämde jag alla kläder och mina barn var aldrig så att de gnällde eller ville ha vissa kläder utan de fann sig i vad jag lade fram på morgonen. Nu ser det inte alls ut på samma sätt..

Jag gör mitt bästa för att kompromissa. Det är fortfarande jag som bestämmer men barnens önskemål och butikernas utbud i stl 128-170 styr såklart också en del. Jag vill dock framhäva att det går att hitta bra kläder hos alla butikskedjor i dessa storlekar men man får sålla en del.

I höstas ville tioåringen gärna få ett par boots i skinnimitation. Jag har alltid hållit "rejäla skor" som en grundbult i min klädfilosofi och hade sen länge bestämt att nej, där går gränsen. Men när jag såg hur gärna hon ville ha dessa skor så kände jag att jag fick rucka på mina regler. Vill jag att hon ska minnas hela livet hur hon var den enda som fick gå i foträta skor medan "alla andra" hade boots? Alltså, det är ingen enkel fråga alls. Jag vill självklart att mina barn ska stå starka i sig själva och kunna gå emot strömmen. Jag vill också att kläder ska gå att leka i, vara bekväma, tåliga och vad gäller skor helst kunna andas och vara vattentäta.. Men jag kan också dra mig till minnes hur det var att vara barn och att önska sig något och besvikelsen när man inte får det. SJÄLVKLART kan man inte, och bör inte, gå alla barnens önskningar till mötes. Men ibland måste man kunna mötas halvvägs. Mitt hjärta grät men jag gav henne bootsen. Vid dåligt väder (oftast ju, hehe!) så fick hon ha andra skor. Men det var faktiskt en fin upplevelse att se hur stolt hon var över dessa skor. För henne tror jag det mest handlade om att ta ytterligare ett litet steg mot att bli stor. På sätt och vis var det lika rörande som när man köper de första lära-gå skorna åt sin lilla bebis som nu ska lära sig gå.. fast just de här skorna var kanske inte lika charmiga 😉

LD: Men förlåt om jag uttryckte mig fel. Har inte lätt alltid o komma fram i det jag menar i skrift för jag är invandrare och inte fått den svenska språket med modersmjölken.

Vad jag menade så klart var att pojkarna är 16 % större än flickor inte att 16 % pojkar(av pojkar) är större. Enligt en annan sida är medelvikten för nyfödda pojkar 3,6 kg och flickorna 3,4 kg. Så därmed är pojkar större. Inget jag hittar på liksom. Om du öppnar din gröna bok som alla mammor får med från BVC så har pojkar och flickor separata tillväxtdiagram. På tillväxtdiagrammet står det medellängd o vikt med en svart linje och det visar att pojkaran är större. Alltså igen inget jag hittar på. Bara ett konstanterande. Lika med det du kallar för ”myten`´. Det kanske är en myt , men i så fall är det det som både bvc personal och skolsköterskorna får lära sig och det information de ger vidare till oss föräldrar.

Och när det gäller att tröjor är i olika storlekar så det kanske är så. Har aldrig mätt i affärer tröjor.Men de tröjor du hänvisar till är ju av olika modeller. En är ju en vanlig t-tröja och den andra mer som en top med mindre puffärm. Självklart ska en storlek på en tröjan vara samma, men olika märken har också helt olika uppfattningar av storlekar. Jag kan själv ha alt från 36 till 40 helt beroende på märket, men självklart även plaggets modell(altså hur den är sydd)

Svar:
Men som du ser själv så är den lilla skillnaden nästintill obefintlig. Dessutom är flickor ofta lite större än pojkarna kring puberteten. Detta är dock, som sagt, irrelevant eftersom att kläderna alltid är snävare och mindre på flickavdelningarna, även i samma storlek. Och topp? Ja det är en ”topp”. Det är oftast det på flickornas avdelning. Toppar. Medan det på pojkarnas avdelning är tröjor. Varför ska flickor ha tajta korta toppar medan pojkar har rymliga t-shirtar? Har du nåt bra svar på det?
Nästa gång du går in i en affär. Ta några prov. Ett par byxor och tröjor från vardera avdelning och jämför. Du kommer då upptäcka att flicktröjör är hela TIO centimeter smalare än pojktröjor och att byxor har ungefär samma skillnader. Du kan inte tycka att det är nåt annat än vansinne….??
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Undra hur man skulle hantera det har i England dar alla ungar maste ha skoluniform.

Skulle en kille komma till skolan med kjol sa skulle han bli hemskickad.

De flesta uniformer ar morkbla eller morkgrona.

Sa himla trakigt, fult och obekvamt for ungarna. Svarta "finskor" ar ett maste, inga tennisskor eller tofflor.

Det ar som att stalla tillbaka tiden 60 ar i detta skitland.

Och tank pengarna som tjanas pa detta tvang. De "fattiga" barnen har de billigaste varianterna av uniform, och sedan gar skalan hela vagen upp till Tailor made. Att ens ta en debatt om att avskaffa uniformen skulle hacklas ner till galenskap.

Annars sa gillar killar rosa i alla skalor har – men bara pa strumporna.

Nu är jag rätt sen men måste ändå tipsa om blingo.se. könsneutrala kläder som finns på nätet så att alla kan få tag på dem. Rätt dyra normalt men efter jul och sommaren (tror jag) brukar de köra rejäla reor, typ 75%, och då brukar jag bunkra för lång tid framöver. 🙂

Jag undrar varför du stödjer detta pippigillandet? Min dotter får inte titta på Pippi. Jag gillar inte att Pippi tex följer med en främmande man i Pippi på rymmen. En luffare de möter på vägen lixom. Vad lär det barn. Att följa med främmande människor. Pippi gör massa idiotiska saker tycker jag men som föräldrar verkar missa.

Svar:
Jag älskar pippi. Jag tror inte barn lär sig att göra dumheter för att de tittar på pippi. Dumheter lär de sig av oss och sina vänner. Pippi är fantasi, pippi gör allt det där förbjudna, pippi är en rebell. Astrid var alltid på barnens sida. Pippi är en bra karaktär och förebild tycker jag. Lagom tokig och olydig men stark, självsäker och med ett tjockt lager skinn på näsan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: Är det så ? Har aldrig jämfört o mätt faktiskt. Fast jag tycker att en top o en tröja är inte samma sak.En tröja måste ju vara större för att få plats med en top under. Ska man jämföra då måste man ju mäta två tröjor av samma modell. Och en t-tröja är ju av bredare modell än en top. Så är det ju bland vuxenkläder också.

Nu är min son så pass liten(1 år, storlek 80/86) så han har mest bodys och där skiljer sig inte ”killbodys” av ”tjejbodysarnas” storlek(av samma klädmärke som jag har sparat efter storasystrarna).Men det som gäller lite större barn har jag inte testat så kan varken argumenetera för eller emot där. Men när du säger att byxor på tjejavdelningar är väldigt trånga så tycker inte jag det. Min äldsta dotter hittar knapt jeansbyxor för alla är så breda i midjan. Likaså med mina andra döttrar,men de gillar mjukisbyxor också så det är lite lättare o hitta för de.

Men jag blev i alla fall nyfiken och ska jämföra några tröjor o byxor nästa gång jag kommer till en klädaffär.Kan nog ta tid för jag föredrar loppis framför dyra klädbutiker.

Svar:
Jag har mätt och jämfört mycket i mina dagar. Bara det att jag köper kläder från båda avdelningar har lärt mig att alltid välja större storlekar från flick och att alltid köpa byxor på pojk. osv. Utöver det så har det gjorts granskningar och undersökningar mer proffessionellt. Det var ett tvprogram för inte så länge sen där de gick runt och faktiskt mätte på riktigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hur gör du med underbyxor till T? Jag hittar bara kalsonger med döskallar och bilar till min tvååring… Trosor i större storlekar? Sy själv? Köpa döskallekalsonger och köra mer neutralt på kläder som syns?

Svar:
Just nu så använder han bara blöja men jag kommer antagligen att köpa trosor till honom. De är roligare. Det finns boxershorts för tjejer som packar in snoppen bra men ändå är färggranna och roliga.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller verkligen med om kattröjan! Ska dra till hm snarast möjligt och se om de har någon… i en stor storlek då, då jag vill ha den för mig själv. Tur att jag typ har en kropp som en tolvåring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *