Kategorier
Vardagstrams

Nej, Laila Bagge, vet du vad!

När jag levde på botten så hade jag en mobil med kontantkort. Nej, jag hade inte ’‘råd’’ med den, men köpte den begagnad av en kompis för 200 spänn. Kontantkortet fyllde jag i ibland, nån gång i halvåret sådär, för en hundring. Det var säkert provocerande för nån jävel.
 
Typ nån som Laila Bagge, som tycker att tiggare och hemlösa (och kanske socfall som jag var då) ska ligga på ytterska randen av misären för att överhuvudtaget får en empatisk blick av henne. (Nej, jag är inte speciellt förvånad över att hon saknar analys eller insikt.)
 
Telefon är livsnödvändigt för många och kanske speciellt för de människor som lever utanför. Vart just hen fått sin mobil kan man man spekulera i länge, men det finns organisationer och privatpersoner som samlar in mobiler för att skänka till de som är hemlösa. Det finns oroade anhöriga som ger bort en, vänner eller bekanta som förbarmar sig och en del kanske helt enkelt snott sin. 
 
Man tigger för att man behöver det. Vare sig man knarkar, lider av mental sjukdom eller svälter, vare sig man kommit hit från ett annat land eller rymt hemifrån. Man tigger för att man behöver det. Ingen normal människa skulle förnedra sig själv eller sina barn om de inte var tvungna.
 
Men det är ju klart, det är ju mycket bekvämare att fortsätta tro att de egentligen har det bra, att de är ”organiserade”, eller vilken ursäkt man nu drar till med. Då kan man nämligen hålla ett fast grepp om plånboken med gott samvete.
 
Många av de fattiga tiggare som kommer hit lever dessutom tillsammans och samarbetar. Inte konstigt alls. Inte konstigt alls att de plockar upp varandra med bil på kvällen för att sen åka till gemensam bostad där det ofta bort tjugo pers på liten yta. Inte konstigt alls att de sen delar på det lilla de lyckats skrapa ihop. Inte konstigt alls att de är ”organiserade”. 
 
 
 
 
Lailas pudel är tyvärr inte mycket bättre den heller. 
 
 
 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej, Laila Bagge, vet du vad!”

Laila Bagges visar en syn på människor som är så grymt stötande så man har svårt att hitta ord. Och jag kan inte förstå hur hon kan se en motsättning mellan att vara hemlös och äga en telefon. Som du skriver kan man ju få tag på en telefon på många olika sätt, men även om vi antar att han köpt den, så kan ju en enkel telefon kosta ett par hundralappar. Menar hon att han istället borde köpt en lägenhet för den summan?

Intressant också att hon tar för givet att den hemlöse mannen talade med en annan hemlös.

Jag blev väldigt provocerad av hennes inlägg. Det var bara så otroligt…. dumt. Mobiltelefon= tillgång till bostad?! Och sen att hon blir så ARG över att han hade en mobiltelefon. Jag förstår inte. Hela inlägget visar på avsaknad av analys och empati. Pinsamt.

Fint hur hon förutsätter att den som ringde också var hemlös. Hon har ingen koll alls på situationen om hon tror att man som hemlös måste följa en viss norm. Gudars skymning. Mitt ex var hemlös under en period (långt innan vi träffades) och han hade fortfarande vänner och ett socialt liv, han hade bara ingenstans att bo eller pengar till mat. Hans vänner ställde upp med vad de kunde, men de var fattiga studenter och hade inte för mycket att ge. Skulle han då tvingas ge upp sin mobiltelefon för att få pengar när han så desperat behövde något att äta? Idiotfasoner. Låt bli att ge om du inte vill (Laila), men håll inte på att raljera över det på internet. Vet inte ens vem hon är, men vilket pucko! 🙁 Sådan brist på empati.

För sisådär 11 år sedan när jag var 15 träffade jag på en hemlös på stan och bad honom fylla i min "mina vänner"-bok. Han fyllde i sitt mobilnummer, och jag minns att jag blev förvånad, men glad, för det rubbade lite min världsbild. Tyckte det var ascoolt.

Hade aldrig tänkt på att uteliggare också hade vänner, och inte gillade matte i skolan, och hade favoritmusik. Att de inte bara är ett tomt skal som sitter på gatan och tänker på ingenting alls.

Men visst, istället för att upptäcka att de är människor kan man ju bli asförbannad också, antar jag.

Och idag är det väl ännu mindre märkvärdigt att ha en mobiltelefon, när du kan få och ha en för inga pengar alls.

Jag har av princip aldrig betalat för en mobiltelefon fast jag har råd. Det finns så många människor som vill ha en ny telefon fast det inte är något fel på den gamla och inte orkar sälja den. För övrigt lyssnade jag just åå partiledardebatten där Jimmie Åkesson var glad över att hans parti har lyckats påverka regeringen till att vilja förbjuda tiggeri. Låter som en farlig kombination när man samtidigt skär ner i trygghetssystemen. Man förbjuder det allra sista man kan ta till.

Enda gången jag har ifrågasatt tiggeri, är när jag har sett folk utanför min skola med en iphone i handen. Och sedan regelbundet byta av med en annan tiggare. Det är alltid 3 personer som byts av där.

Men det är klart att någon kan ha gett henne en iphone. Men min första tanke var att det är fejk, vem har råd med en iphone om den är hemlös.

Däremot förstår jag argumentet att de ska få ringa hem osv helt ut. Alla vill prata med någon de känner eller att de ska kunna ringa till den hemlöse.

Svar:
en del jobbar tillsammans. För att orka. För att det finns annat som beöver tas hand om. En del har barn som behöver tillsyn. osv. Att sammarbeta är ett sätt att överleva tillsammans-.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag vill spy i Lailas perfekta hår. Jag har ingen inkomst, jag hade varit hemlös om inte mina föräldrar lät mig bo kvar hos dem tills jag hittat nytt jobb. Jag har inte råd med ett skit. Jag har en mobil, en gammal tegelsten som är typ 5 år gammal. Kontantkort såklart, fylls väl på någon gång i halvåret. Jag lever på det jag har sen tidigare (kläder, förbetalt gymkort, lånar föräldrarnas bil osv) men jag köper inget nytt. Jag överlever men jag lever inte fullt ut.

Jag tycker det är jättesvårt att veta vilka tiggare som går att lita på och inte. Det känns väldigt märkligt när man t.ex. sett samma historia 550 gånger i tunnelbanan på en liten inplastad lapp.

"Mitt barn har leukemi, snälla hjälp mig!"

Jag vet inte om alla tiggare har barn med leukemi, men jag tvivlar på det. Hur vet jag att jag inte ger pengar till en person som sedan går och knarkar eller dricker upp allt? Hur vet du LD att alla som bor på gatan är människor som bara behöver pengar till mat eller andra saker som är viktiga för hälsan och överlevnaden? Tror du att det bara är inbillning att vissa av de här personerna går och köper en bira för mynten de skrapat ihop?

Om jag visste att det var en person som behövde hjälp eller som satt där hungrig då skulle jag förmodligen ha gett pengar oftare. Men jag vet inte om jag litar på att pengarna går till rätt saker (dvs. mat/alkoholfri dryck).

Svar:
Varför skulle en hemlös inte kunna ta en bira ibland? Eller en cigg? Eller nåt onödigt som kanske lyfter vardagen emellanåt? Många hemlösa är dessutom missbrukare. Jag tänker inte agera moralpolis för även missbrukare behöver käka ibland. Och ibland vill de ha knark eller sprit och då har jag kanske, med mina pengar, bidragit till att just denna person slipper sälja sin kropp på stritan just den kvällen. Det är viktigt att minnas att de är MÄNNISKOR och människor ”behöver” annat än bara den essentiella för att stå ut i en situation som är fruktansvärd.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast att det skulle vara organiserat är ju ingen osanning. I Örebro har vi stora problem med organiserat tiggeri. Jag vet människor som varit inne och köpt kassar fulla med mat till dem, men de bryr sig inte om dem. Det är inte mat de är ute efter, utan pengar. Sen är ju givetvis inte alla tiggare delar av en organisation såklart, men de är många.

Svar:
Har du själv köpt kassar fulla med mat eller är det ryktesvägen du har hört detta? För ryktesvägarna ska man inte lita på. Inte ens när det är nån man litar på som berättat eller säger sig ”upplevt”.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

OddPixie:

Spelar det någon roll om tiggaren framför dig "går att lita på" eller inte? Jag tror man kan lita på att INGEN människa tigger om hen har någonting annat att välja på. Skitsamma om snyfthistorian på lappen är sann eller inte. Skitsamma om pengarna går till saker som von oben människor inte tycker är lämpliga (många gånger handlar tex alkohol om ett sätt att stå ut i en fruktansvärd situation). INGEN människa tigger i onödan.

Märkligt hur hon blir arg över slutsatsen hon drar om att de hemlösa inte verkar ha det så dåligt då de har en mobil. Blir hon glad av personer som verkligen saknar allt?

men spela roll vad pengarna går till, knark eller mat? vill en hjälpa mänskan att klara livhanken för dagen kan man ju inte stå där å vara nån form av moralpitt. tycker jag iallafall! för då kan man ju likagärna gnälla typ "du skulle tänkt på detta innan och fixat pengar till hyran fast du var barskrapad/inte bli så jävla sjuk/trilla dit i ett missbruk/whatever annan anledning!"

ok om hen skulle köpa vapen eller sex, då kan jag haja att en ställer villkor för eventuella allmosor.

men å andra sidan, hur ska det kontrolleras?

(detta hör inte till ovanstående ämne)

Jag kan ibland uppfatta det som att många "extrema" feminister, till viss del även du, ser ner på kvinnor som väljer att se typiskt "kvinnliga" ut, men samtidigt är feminisktisk lagda. Som att en viss typ av kvinnor inte är välkomna in i feminismen. Jag har själv upplevt att det varit så många gånger, att man avfärdas som en "dum blondin" av många feminister, helt utan anledning, även fast jag själv kallar mig feminist och brinner mycket för det. T.ex. har jag märkt att du varit väldigt hård mot Amanda Schulman, som vad jag förstår driver ett bolag som endast anställer kvinnor, och tjänar mer än sin man osv. Är hon inte lika feministisk som du, fast på sitt sätt?

Förstår du hur jag menar? Detta kanske inte var någon direkt fråga, ville mer höra hur du ser på det.

Svar:
Jag förstår hur du menar men tänker att det går åt båda håll. Alla typer av kvinnor är välkomna inom feminismen. Dock så finns det en tradition inom feminismen att granska och kritisera vissa fenomen och det kan vissa tolka som att det är vissa människor som granskas och kritiseras. När jag exempelvis kritiserar skönhetsindustrin så kritiserar jag inte kvinnor som gillar smink och snygga kläder osv utan de normer som lär kvinnor att tycka si och så. osv.
Jag kritiserar t.ex inte Amanda för att hon sminkar sig eller gillar tjejiga grejer. Jag kritiserar henne när hon saknar analys eller uttrycker sig dumt eller fel. Jag skulle inte påstå att hon är speciellt feministisk dock, detta inte pga hur hon ser ut eller hennes intressen utan pga hennes grundläggande syn på män och kvinnor, manligt och kvinnligt osv. Att tjäna massa pengar eller lyfta kvinnor är inte det som gör oss feminister även om enskilda handlingar gynnar kvinnor samt/eller feminismen. Om du förstår hur jag menar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Att någon hemlös har mobil är ju inte alls konstigt. Att ha råd med lägenhet osv är ju tusentals kronor i månaden, och en mobil kan man ha haft i 8 år som fortfarande fungerar. Du behöver ju inte fylla på den mer än 1 gång per år för att inte numret ska bli avaktiverat.. Laila tycker alltså att 100kr/år är för mycket pengar för en hemlös att ha. Sen att hon dessutom har mage att hänga ut den här personen för det är ju ännu värre.

Förövrigt, om ni har svårt för att lita på om dom är hemlösa så kan ni alltid skänka ett litet "presentkort" eller vad man kallar det på subway eller liknande. Då vet ni vart pengarna går. Eller ignorera dom. Inte hänga ut dom i en stor blogg.. Nyanser kära ni 😉

Jag förstår inte riktigt heller argumentet att man inte ska ge pengar för att pengarna kan gå till alkohol. Men herregud, jag hade nog också druckit öl i tid och otid om jag levt i den hemlöses skor (dvs ibland utan skor).

En annan möjlighet som hon inte heller verkar ha tänkt på är ju att tiggaren kanske helt enkelt fått låna mobilen…

Men nej just det ja, tiggare känner ju såklart bara andra tiggare så ingen i deras bekantskapskrets kan ju ha råd med en telefon.

Det du skriver är så bra och så sant!

Åh, blir så arg! Att det fortfarande finns ett synsätt att man måste vara hemlös på "rätt" sätt. Har jobbat på bl.a ett härbärge här i Göteborg och skulle påstå att majoriteten har en mobiltelefon. Därför att mobiler är billiga, för att telefonen är en länk till resten av samhället. Därför att man fortfarande kan vara relativt etablerad men fortfarande sakna bostad.

När det sedan gäller tiggeri, är det i alla fall i Göteborg, inte organiserat. Kanske organiserat på så vis att det är familjer eller personer från samma by som tar sig till bl.a Sverige med förhoppningen att tjäna ihop pengar. Har man tur, kanske någon får ett arbete på ett bygge eller liknande, de andra får fixa försörjning på annat sätt. Ha inte dåligt samvete om ni ger en penning, för de får inte ihop mycket! Tycker att det är fruktansvärt empatilöst att prata om att förbjuda tiggeri, eller hur besvärliga de är, för de försöker trots allt bara få ihop pengar för att förbättra sin situation.

Haha – det var ju inte "mobilen" i sig som tydligen provocerade henne 😉 det var ju att den hemlösa bytte personlighet när han pratade i mobilen… xD Alltså jag ser faktiskt inte likadan ut när jag pratar med ngn i telefon – och jag kan tänka mig att som hemlös så är man nog glad när man pratar med någon annan oavsett vem det är 😛

Ja det är klart att det kan finnas ett s.k organiserat tiggeri, men det är ju för att det finns en anledning. Jag t.e.x som både har pengar, mat och bostad skulle inte komma på tanken att ha ett organiserat tiggeri? Nja jag tror inte att hon tänker längre än näsan räcker. Det är så lätt för andra att säga till andra "Ryck upp dig för fan" oavsett om det är alkoholism, knark, hemlöshet, arbetslöshet, vikt o.s.v. Om man inte vet hur det är ska man f*n hålla käften tycker jag…

Sen HATAR jag även läsare som ba: åhh jag som äääälskade att läsa din blogg, nu har du gjort bort dig nu slutar jag läsa"

Snacka om att inte låta kvinnan få göra misstag och lära sig av det. Det är det som kan vara bra med bloggar – Laila har nog fått väldigt mkt att tänka på genom att skriva detta inlägg 🙂 Jag slutar inte läsa en bra blogg bara för att personen skriver om ngt jag inte håller med om…jösses..

Svar:
åh jag blir också så himla trött på de där ”nä nu slutar jag läsa” för JA, Laila har lika mkt rätt att vara en idiot emellanåt som resten av oss och alla begår misstag. ALLA.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vet någon hur mycket sanning det ligger i att det finns tiggare som är organiserade på så sätt att det är en person som styr och skickar ut andra att tigga? Där denna person sedan tar större delen av de pengar som kommer in. Jag har inte några åsikter om huruvida folk lägger pengarna på mat eller alkohol/knark, men om det går till någon som fungerar som "hallick" för tiggarna känns det inte ok.

De flesta tiggare är säkert organiserade på ett eller annat sätt. Antingen på det sätt som LD beskriver med att de försöker skrapa ihop lite pengar så att de alla kan äta och i vissa fall blir de utnyttjade av människohandlare.

I båda fallen vill jag dock påpeka att de är TVUGNA att sitta där. De gör det inte för att det är kul, de gör det för att de inte har någon mat eller för att någon tvingar dem.

Om man som Laila Bagge tror att de sitter där för skojs skull eller för att de tjänar på det så borde man allvarligt fundera över sin verklighetsbild.

Nej, vilket urdumt och nästan tragikomiskt blogginlägg! Hennes slutledningsförmåga verkar ju inte riktigt innehålla någon som helst omvärldsanalys. Förstår verkligen inte varför det skulle provocera att den hemlösa ändrar utseende när hen pratar i mobilen, vad är det provocerande med det?! Trist att många vekar ha så mycket fördomar om hemlösa, man behöver ju inte gå oduschad, trasig och barfota för att vara hemlös direkt…

Alltså, jag håller med dig LD. Visst kan man ha en telefon eller fina kläder eller vad som helst fast man är utfattig.

Samtidigt kan man få en annan känsla för en person om man själv är på plats, en känsla som kan vara svår att förmedla i en text.

Jag själv är jääävligt skeptisk till tiggare av flera anledningar.

Jag har blivit utsatt för hot från tiggare, jag har blivit rånad av tiggare och slutligen har jag blivit lurad av tiggare (vilket jag tror de flesta blir). Jag har många berättelser som skulle ta alltför mycket tid att berätta om här. Men tiggare i allmänhet- jag litar inte på dem för fem öre.

Jag ger aldrig pengar till tiggare. Jag skulle hjälpa en människa i nöd, och jag har gjort det många gånger, men jag ger inte bort pengar längre. När jag arbetade på café för många år sen fick vi anställda ta med oss överblivna mackor, juice, sushi, wok, bakverk etc hem efter dagens slut. Jag plockade ofta några rätter för att ge till tiggare som satt vid tunnelbanan. Hur många gånger fick jag inte höra "nej jag vill inte ha, jag är trött på att äta från ert café, kan du ge mig en tia istället". Okeeej, förstår känslan av enformighet men du sitter liksom på gatan och tigger!! Och du vill inte ha maten jag erbjuder men du vill ha mina pengar?! Visst, man kar såklart rätt att tacka nej till ett erbjudande om mat om man vill. Men vad ska en tiggare då ha pengarna till? Jag hade liksom inte en livssituation själv där jag hade pengar över, bara till det mest nödvändiga..

Jag själv arbetade på café och täckte knappt hyra och uppehälle.. kommer från missbrukarfamilj i förorten och har själv haft ett allmänt tufft liv men försökt så gott jag kunnat att göra något av det.. JAG ska ge pengar så att en tiggare får "fickpengar" till alkohol och droger? Men maten jag själv åt varje dag dög inte åt en tiggare? NEJ tyvärr. Blir asförbannad bara jag tänker på det. Tiggare suger! Eller rättare sagt, missbrukare suger. Och 99% av alla på gatan (utom kanske vkinnor och barn som är ägda av ligor) av missbrukare.

Svar:
desperata människor begår ofta desperata handlingar. Det är ingen slump att brottslighet är hög bland utsatta.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh herregud. Antingen är hon lite befriad från intelligens eller så framför hon sina åsikter på ett väldigt klumpigt sätt.

Nog för att det, som hon säger, finns människor som "tigger" och i själva verket är rika, men detta måste ju vara väldigt sällsynt? Sen tycker jag fan inte det egentligen spelar någon roll om jag hade gett en tiggare 10 kr och sen fick veta att allt var teater. Ja i så fall; Bra spelat och tack för föreställningen! 10 kr gör mig varken rikare eller fattigare liksom…

Håller med de som tycker man inte ska ge pengar till hemlösa (för ja, jag bryr mig faktiskt om personen använder mina skänkta pengar till att köpa alkohol eller knark!). Ge mat istället, eller varma vantar, kudde etc

Intressant det här med att en hemlös inte skulle ha "råd" att ha en mobil. Det som kostar är väll knappast mobilen i sig (den kan vederbörande som sagt fått på en mängd olika sätt), utan mobilräkningen/abonemanget? Bagge kanske utgår från att alla med en mobil måste ha en lika fet mobilräkning som hon själv? Vilket man nog kan kalla trångsynt om något, att utgå ifrån att alla lever med samma standard/prioriteringar/livsmål.

Jag har börjat tänka på det det senaste att varför får jag knarka och supa upp mina pengar (vet att jag inte FÅR knarka men det är inte så att någon frågar mig innan jag får min lön eller barnbidrag (obs nej jag knarkar inte)) men det är JÄTTEVIKTIGT att hemlösa alltid BARA BARA köper mat och spårvagnskort för sina pengar? De får väl också vara korkade och dumma i huvudet? Jag förstår att man inte vill bidra till att någon knarkar/super ihjäl sig men tänker ni på det när ni köper biljett till en rolling stones-konsert också? Eller lyssnar på labyrint på spotify eller köper en skiva med snoop dogg. Fan tänk om de knarkar upp pengarna och inte köper mat för dem!! Vem funderar på att köpa en volvo men stannar upp först och ba jag måste vara HELT SÄKER på att de där volvocheferna inte åker till Thailand och köper barnsex för detta utan MAT! Jag ska betala i subway-kuponger! Varför ska de på botten ha högst krav på sig?

Däremot, som socialarbetare så vädjar jag: ser ni barn som tigger eller är med och tigger så ring socialförvaltningen där ni är eller socialjouren om det är kväll/helg för barn har rätt att gå i skola samt ska inte behöva delta i tiggeri.

Det är ett väldigt opåläst, onyanserat och fördomsfullt inlägg Bagge har skrivit. Jag var med vid ett soppkök i söndags där vi delade ut mat, kläder och hygienartiklar och det kom fram en man som var panikslagen eftersom han hade tappat sin mobil och frågade om vi hade någon, tyvärr så hade vi inte det. Utan telefon så blir allt så mycket svårare, svårare att få plats på härbärge, svårare att få kontakt med sociala myndigheter, svårare att hålla kontakt med sin familj.

Och ni som tänker skänka pengar eller liknande, sätt er ner och prata med personen istället eller gå och köp ett mål mat, det kan göra så otroligt mycket mer än en tia. Bara för att man tigger så behöver man inte tillhöra en liga som lurar människor, men OM hen är det så kanske du kan hjälpa henom genom att prata och ge mat.

Lina: För att majoriteten av alla hemlösa faktiskt HAR problem med droger och det är missbruket som gjort dem hemlösa. + att det är skillnad på om du super upp dina egna pengar vs någon som faktiskt har grava problem och som inte har tak över huvudet.

En hemlös äldre man, Lars kan vi kalla honom, som jag satt och pratade med i två timmar när jag satt och väntade på stationen i Stockholm han hade absolut ingenting men ändå så ville han dela med sig med av sin varmkorv till min hund. Jag sa att han nog behövde den mer än min hund men han insisterade. ..och människor som har pengar och bostad vill inte ens ge bort en tjuga.

Jag tror att vissa (många tyvärr) människor inte ser tiggare och hemlösa som människor. De har förlorat sitt människovärde i deras ögon. De glömmer att de inte bara är hemlösa, utan att det handlar om en människa. En människa med en historia, med drömmar, åsikter, personer som de älskar. Så mycket mer än enbart ordet "hemlös".

Under de här två timmarna fick jag reda på mycket om Lars. Vi pratade om det mesta. En av de saker som skar i hjärtat på mig var när han berättade om sin schäfer. Han sken upp när jag frågade frågor om henne men sen tårades ögonen på honom när han berättade att de inte kunde vara tillsammans. Men att det var bäst så "livet på gatan är inget för henne", "jag ville att hon skulle ha det bra". Som tur var så hade han en vän som kunde ta hand in henne, hon hade de bra nu och han kunde åtminstone åka och hälsa på henne. Han berättade att han hade lyckats samla ihop nog med pengar så han skulle åka och hälsa på henne snart.

Det skar i hjärtat när vi sa hejdå, att veta att Lars och massor av andra människor i samma situation som Lars lever såhär. Att de inte får leva varma och trygga. Även fast jag inte har mycket pengar så har jag åtminstone ett hem. Jag tänker på honom ofta och de gånger jag varit i Stockholm har jag tittat efter honom men aldrig sett honom igen. Jag hoppas att han har fått sig ett hem där han och hans hund kan vara trygga och få må bra.

Jag förstår mig inte på människor som Laila som faktiskt verkar tycka att hemlösa och tiggare ska leva barskrapade och inte ha någonting. Att de verkligen ska leva i en total misär, annars så får de fan ingen sympati av henne. Att människor som Laila tror att det bara finns "totalt barskrapad" och "ha ett hem, jobb, pengar". Det är väl bra att den här tiggaren har en mobil så den kan ha kontakt med samhället, med nära personer som bryr sig om dom och som hjälpinsatser faktiskt kan få tag på. Tycker Laila att det är bättre om den här tiggaren hade blivit av med sin mobil? Tycker Laila att den personen inte får ändra sinnestillstånd när någon ringer? Gör inte Laila själv det någon gång? Om jag är nedstämd och så ringer någon till mig och jag blir glad, har jag då bara "låtsas vara nedstämd" innan? Idioti.

Laila, du har en extremt vidrig människosyn.

Svar:
hemlösa har blivit objekt helt enkelt. vi ser dem som en massa, inte individer. inte personer. Men det är ju just det de är. Men historia, berättelser, minnen, tankar, åsikter, känslor.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tror att folk gärna intalar sig att vissa faktiskt inte behöver pengar på riktigt, att det bara går till ligor etc för då kan en bortförklara sin egen girighet.

Nej jag ger inte pengar till alla hemlösa jag stöter på. Varför? För att jag inte bryr mej tillräckligt mycket, helt enkelt.

Men att komma på tanken att ifrågasätta om en tiggare verkligen behöver hjälp – ja, det är ju fullkomligt idiotiskt.

Om jag blir "avlurad" tre kronor och den tredje ger någon möjlighet till värme, sovplats eller mat, så är det ok. Men det är klart att man inte vill stödja ett missbruk, och då kan man ju ge presentkort på mat, biobiljett, vantar, en kaffe, bussremsa, osv.

Och om nu tiggeri är så bekvämt och man tjänar multum, varför tigger inte de som alltid påpekar detta? De går ju miste om lättförtjänta pengar! Personligen tror jag inte det är så enkelt att tigga till sig några miljoner, så jag köper Triss-lotter istället för att byta yrke…

Och nu när jag vet att man kan få en bostad för mobilen ska jag genast sälja min iPhone – den borde ju räcka till en 3:a i Gamla Stan, minst. Yay!

Svar:
Ja dte är ju inte så att det kostar oss en massa
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lina några kommentarer ovan: Du beskrev det så jävla bra! Det vi betalar för, hur vet vi att deras pengar går till "rätt" saker? Det känns som att Bagge & co enbart vill ge pengar och få ut något av det själva. Hon kan säkert komma på anledningar till att inte skänka, hur tiggaren/den hemlöse än ser ut. Vill f ö också betala för en konsert i subwaykuponger!

Men usch, maken till osympatisk människa. Om hon ändå kunde försöka sätta sig in i de hemlösas situation innan hon uttalar sig. Inte fan sitter en på gatan och tigger för att det är mysigt.

Och han behöver inte ens ha fått telefonen av Stadsmissionen herregud du kan få tag på en telefon för en 50-lapp om du vet vart du ska leta.

Det här med ligor förresten. Det är polisens problem i mina ögon. Skulle personen vara mindre värd en korv eller en kaffe för att den är offer för en sådan liga? För tusan.

Lina: Om du verkligen är socialarbetare så har jag så himla svårt att förstå hur du inte kan lägga en moralisk aspekt av var pengarna går?

I ditt arbete borde du dagligen träffa barn som fått sina liv totalförstörda av föräldrarnas missbruk. Hur kan du då argumentera för att hemlösa ska få lägga pengar på droger? Tror du inte många av de hemlösa också har anhöriga som oroar IHJÄL SIG över dem och lider enormt mycket av deras missbruk? Att stötta missbruk är i mina ögon inte ok. Och jag tycker det är rätt anmärkningsvärt att en socialarbetare inte kan se problematiken?

Självklart finns det en mycket obehaglig aspekt av att moralisera över personer med lägre social status i samhället. Jag vet vad klasshat innebär. Känns som jag ältar nu men jag har växt upp på samhällets botten och hade lätt kunnat välja en helt annan bana i mitt liv än den jag gjort. Jag blir dagligen påmind om hur "annorlunda" jag är jämfört med kollegor och andra från ordnade förhållanden. Jag identifierar mig fortfarande mer med människor i en kvart än människor runt ett konferensbord. Men jag tänker fan inte kämpa för att "vi" ska få fortsätta att missbruka!

Jag tänker fortsätta nobba tiggare just av anledningen att mina pengar aldrig ska gå till droger. Jag är mer än hundra procent säker på att merparten av alla pengar som ges går direkt till sånt. Det är inte bra för någon.

Men alltså, om man nu vill lura till sig pengar är nog inte tiggeri något bra att rikta in sig på. Varför tror folk att tiggare är "fejk", oavsett anledning? Vad skulle icke-fattiga personer vinna på att fejka, hundra spänn om dagen? Det kan inte vara några stora summor de drar in.

Och ja, självklart finns det en risk att personen kommer köpa droger för pengarna. Men är den risken en anledning till att skita i dem??

Herregud, om nån sitter på gatan och tigger kan man väl iaf avvara sina småmynt. Vad är det för viktiga saker du tänkte köpa av dem annars?

Fast visst finns det organiserat tiggeri. Det står ju ofta i tidningen om ligor som tjänar pengar på att ta hit människor till Sverige för att tvinga dem att tigga.

Såg för ett tag sen en dokumentär om hur de bakom denna typ av trafficking levde gott på bla tiggarnas "inkomster".

Visst är det lika synd om tiggarna för det men människors ovilja att ge bottnar säkert mycket i just denna vetskap.

Undrar lite hur hon tänker där. Det är ju liiite dyrare med ett boende än med en telefon. Hade det varit en iphone 5 hade jag kanske funderat lite, men man behöver nog en mobil mer än någonsin när man inte har nånstans att ta vägen.

På tal om ingenting: Har du sett tv-serien "Once upon a time" någon gång? Det handlar om klassiska sagor, men med en liten tvist. Det är mycket prinsessor och hokus pokus. Började tänka på det när du skrev inlägget om kvinnor i huvudroller. I den serien är det väldigt många kvinnor som har stora roller och som är starka som personer. Den är ju inte för barn, men ändå. 🙂

Står det verkligen ofta i tidningen att ligor kommer hit och tjänar storkovan på tiggeri? Eller är det en tolkning? Och den där dokumentären, vad hette den och villen aspekt tog den upp?

Och innebär isåfall det att alla som tigger gör det för någon liga?

http://stockholm.etc.se/nyhet/polisen-%E2%80%9Dinget-tyder-pa-manniskohandel%E2%80%9D

Varför ska alla tiggare i Sverige behöva bevisa att de inte tillhör någon liga medans de som hävdar att de gör det aldrig ens behöver förklara vad de baserar sina påståenden på?

Jennie: Skrev jag att ALLA tiggare tillhör ligor? Nej, det gjorde jag inte. Jag skrev att sådana finns. Varför förneka människohandel? Är inte det något man bör ta tag i?

Du får tycka att det är en feltolkning, men din tolkning behöver inte vara mer korrekt än min.

Dokumentären kan du säkert googla fram. Den gick på SVT. Den tog upp just hur synd det var om de som utnyttjas för tiggeri o hur andra skor sig på deras utsatthet.

Men sånt ska man väl blunda för då eller?

Det är den här attityden jag brukar höra bland mina kompisar och jag tycker det är så svårt att ge svar på tal när jag inte har rena fakta utan mer den mänskliga slutsatsen "det finns ingen som VILL tigga utan de gör det enbart i yttersta fall om de måste" som back up, men nu har jag fått lite kött på benen med länkar och välformulerat inlägg. Tack!

Det är bara fjant denna hysteri som råder runt organiserat tiggeri. Är det sant för att tidningarna skriver om det? Att M vill förbjuda tiggeri låter i mina öron helt jävla sjukt. Dags att ta reda på våra hemlösa då kanske?!?!

Mycket prat om att skänka pengar hit och dit. Har någon av er stannar upp och gett en tiggare en vänlig blick? Att man ser dom? Jag tänker alltid att det kunde lika gärna ha varit min farbror eller bror. Det är inte nå vidare svårt att hamna utanför i dagens samhälle.

Kommer ihåg när jag var yngre. En tiggare kom fram till mig och sa att det fattades 11 kr till en bärs, jag hade bara en femma och ett halvt glasspaket, men han fick båda. Han kallade mig för hans ängel, jag blir fortfarande så himla glad av minnet. Just nu vill jag bara ta alla pengar jag har och leta upp stadens hemlösa. Tack Laila för den påminnelsen

Rosenskimrande: Men hur skulle det hjälpa hemlösa och eventuella personer som är utsatta för trafficking att folk slutar ge pengar till tiggare?

Vad löser man genom att misstänkliggöra alla hemlösa tiggare pga detta? För då straffar man ju de utsatta istället för den EVENTUELLA "liga-ledaren".

Sofia: men tänker du på att aldrig titta på Mikael persbrandts filmer? Aldrig spotifya Rolling Stones? Tror du deras barn inte lider av föräldrarnas missbruk pga att de är kända och rika? Har du kollat att alla dina fonder och pensionsfonder är etiska? handlar du på hm? Ja, jag är -verkligen- socialarbetare och har arbetat med hemlösa, missbrukare, psykiskt sjuka och barn. Jag hjälper människor att få den bästa möjligheten de kan att sluta med sina missbruk genom att bry mig, vägleda och hjälpa i mitt jobb. Jag träffar och hjälper barn och familjer dagligen. Nu arbetar jag inte längre främst med missbrukare utan med små barn men de finns i alla grupper naturligtvis. Att du undanhåller tre kronor från en hemlös kommer inte att minska dens missbruk (som inte alla hemlösa har, vissa är enbart psykiskt sjuka och kan verka påverkade trots att de inte är det, vissa tillhör extremt marginaliserade grupper) men kanske öka dens kriminalitet. Ge tre kronor till en hemlös och sen 30 kronor till en verksamhet som hjälper missbrukare så kanske du mår bättre sen? Jag planerar att lägga all min yrkesverksamma tid och lite till på att med passion och utan dömande blickar hjälpa barn och vuxna till bättre liv. Att moralisera har sällan hjälpt.

Susanne Ö: Varför tolkar du in saker i mina inlägg? Jag skrev inte någonstans att det var BRA om folk inte ger pengar till tiggare, oavsett varför de tigger. Jag skrev att det är lika synd om ALLA som tigger varför de än är tvingade att göra det.

Jag skrev ENDAST att man inte ska förneka organiserad brottslighet o att det kan vara så att människor är ovilliga att ge pga denna.

Tillskriv mig inte en massa åsikter tack.

Asså vafaaan vad irriterad jag blir när folk ska tjafsa om vart pengarna du ger går. Om det är till sprit eller knark. Skit samma förihelvete! Du din rika gubbe eller jag själv som går omkring med lösa tior, femmor och enkronor skräpandes i jackfickan förlorar ju INGENTING på att ge bort dessa! Är människor så fruktansvärt snåla och dumma i hu vet att dem inte kan "riskera" att deras tia råkar gå till en öl just den gången? Folk tänker så ur perspektiv att jag blir mörkrädd! Jag är 20 år och klarar mig nätt och jämt själv. Endå är det ofta ofta jag sitter på tunnelbanan och ger bort dem dör skramlande slantarna. Runt omkring mig sitter människor helt uppenbart "rikare" än mig och rynkar på näsan. Fyfan säger jag bara.

Tack för den här underbara bloggen säger jag bara! Snacka om att man får se saker ur ett annat perspektiv, tex så har jag alltid innan tänkt likt vissa andra här att "tänk om man ger pengar till nån uteliggare så går dom ändå bara till knark!"

men precis som du och andra skriver så varför skulle de inte få dricka en öl ibland eller t o m knarka? (har man ett jävla skitliv så kanske knarket är ända livlinan)

Annars kan man ju gå och köpa mat och ge om det skulle kännas bättre. 🙂

Vill ge ett tips till dig LD & alla som läser denna kommentaren läs Raines dagbok, genom den boken förstår man så mycket mer. Exempelvis att en bostadslös blir helt av skärmad från omvärlden om denne inte har en mobil. Att man är bostadslös behöver inte betyda att man knarkar eller dricker som lika gärna att man gör både och. Om någon undrar hur man kan hamna på gatan se modstrilogin. Ibland handlar det bara om att man helt enkelt inte känner till något annat, ibland att man hamnar i fel sällskap. Men inte fan väljer man det.

Jag blir också så sjukt förbannad när någon säger såna saker. Verkligen så arg att jag nästan exploderar. Folk förnedrar sig inte för att de är lata eller vill ha sprit. De gör det för att de är desperata. Och så länge jag inte vet att vi har ett vattentätt system som gör att 100% av alla människor har tillgång till bostad, mat, vatten och alla andra grundläggande rättigheter så tänker jag ge de pengar. Alltid.

Folk tycker att om någon UNDERSTÅR sig att visa ett jobbigt scenario, en lidande människa, och en blir sjukt empatiskt och givmild och skänker fem kronor så ska det FAN INTE GÅ TILL NÅGRA BEKVÄMLIGHETER, för det förtjänar inte fattiga. De ska bara få nöja sig med burknudlar. Inget annat. Någonsin.

Jag tillbringade ett par timmar utanför en Coop Extrabutik som en del i ett konstprojekt. Vi skulle göra något i det offentliga rummet och jag kom inte på ett skit. Jag satte mig utanför Coop Extra med en stor kartongbit och några märkpennor. Jag skrev "HJÄLP" på kartongen. Mycket spännande upplevelse. En studie i förnedring, empatilöshet och förakt. Ett fåtal, kanske 5 pers vågade sig fram och frågade vad jag behövde hjälp med. "Måla klart min tavla", sa jag. Några vägrade skriva/teckna något, men ett par skrev något trevligt och ritade en liten bild (en katt, bl a). Efter ca 2 timmar blev jag bortkörd av butikschefen, efter att folk klagat över min närvaro. Intressant dag.

Att säga att man inte bryr sig/skiter i om ens skänkta pengar går till droger är ju att nedgradera en annan människa så det inte är klokt!

Ni som inte bryr er (och alltså då ändå skulle skänka pengar om de höll upp en skyllt med "vill ha pengar till droger och bärs")

Säg att det var din pappa som bad om pengar till droger för han var pank, skulle du ge han det då?

Tycker inte det helt plötsligt ska vara ok för uteliggare att ta droger för att dem är fattiga och mår dåligt eller vilken annan ursäkt vissa nu har.

Svar:
grejen är att även missbrukare och fyllon behöver äta. En del av de pengar de får går liksom till just det. Eller till en natt på ett härbärge. Eller så är det bara det att en vänlig gest från en människa kan få en utsatt att må bättre.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Iwy: argumentet är inte att de är fattiga och mår dåligt utan att man endast (i stort sett) moraliserar kring människor på samhällets botten. Ju längre ner desto högre krav. Det är ofattbart. Missbrukarnas barn ska skyddas OAVSETT om missbrukaren är hemlös eller vd för ett företag, missbrukarna ska få hjälp OAVSETT. Men lita också på att missbrukarna som bor i den verklighet som gatan är inte kommer låta bli att knarka för att de inga pengar har. De kommer stjäla, sälja sina kroppar, göra vad som helst. Kanske räddar din tia någon från att behöva sälja sin kropp, kanske går den till en kopp kaffe. Var ARGA och kräv bättre missbruksvård istället!

Sen märker jag mer och mer att det här argumentet är skit för det folk allra helst undviker är inte att ge pengar till klassiska lodisar utan de vill allra helst undvika att ge dem till romer, och de är väl inte klassiskt kända för sitt tunga narkotikamissbruk?

Min mamma var hemlös i många, många år fram till att hon dog. Ja hon var missbrukare. Oftast satt hon i busskurerna på stan i Umeå tillsammans med andra socialt utsatta personer. Ibland drack de öl. Ibland satt de bara där för att umgås och på vintern för att hålla värmen. Hon hade en mobiltelefon, tack gode gud. Jag kunde nå henne ibland om hon hade haft möjlighet att ladda den och ibland hörde hon av sig när hon lyckats fylla på sitt kontantkort. Hon tiggde nog aldrig pengar, men även om hon hade gjort det så hade det inte gjort någon större skillnad. För tiggeri är nog den sista utvägen för alla människor.

Nu efter hennes död har jag suttit där i busskuren och pratat med hennes kompisar, dom som fortfarande lever som hon gör. Och alla människor som passerar, vänder bort sitt ansikte och visar sådan avsky. När man har nått samhällets absoluta botten, vad har man då? Att man dricker en pils för att det är gott eller för att bli varm, full eller bara för att glömma eller av vilken anledning som helst. Är det så konstigt. Prova att le mot den som har det tufft istället, som du kanske gör mot någon annan du inte placerat i din lilla box. Det gör mycket.

Att man blir hemlös, det kan hända vem som helst. Många av de jag har träffat är så kloka människor, med så mycket kunskap, tro och vilja. För det krävs ett jävlanama för att klara livet på gatan.

Alla ni som inte ger för att ni är rädda för att tiggaren bara kommer köpa sprit/knark för pengarna. Eller för att ni inte tror på att hen samlar in pengar till någon sjuk släkting som det står på lappen (och det spelar ju stor roll, för har hen inga sjuk släkting så tigger ju hen bara för att det är så jävla soft att tigga). Eller för att ni inte tycker det löser några problem att ge pengar till folk som tigger. Vad gör ni istället då? Jag hoppas att ni regelbundet och generöst ger pengar till, eller arbetar ideellt för, organisationer som hjälper missbrukare och hemlösa. För gör ni inte det, så är ni härmed för evigt förbjudna att någonsin mer använda era trötta argument för varför ni inte ger – erkänn istället att det handlar om att ni helt enkelt inte bryr er tillräckligt.

Jag är egenföretagare och skulle faktiskt gärna anställa ett par personer, just nu skulle tre heltidstjänster vara rimligt, för att avlasta mig. Ekonomin finns för det i företaget och det verkar inte vara svårt att hitta kompetent och trevlig personal – men hur ska jag veta att personalen sedan inte köper CIGG KNARK OCH ALKOHOL för lönen de får för sitt arbete?

Äsch, hela tanken att hemlösa (eller invandrare!) skall gå omkring och vara tacksamma precis hela tiden, eller att de måste bete sig exemplariskt eftersom de är skyldiga oss något, hela den grejen är så himla idiotisk. Minoriteter måste bete sig bättre än oss andra, och det är helt okej att inte vilja ge en hemlös person pengar eftersom de kanske köper alkohol – som om vi inte själva dricker eller röker. Helt okej att vägra ge någon hemlös någonting alls eftersom man är rädd att personen kanske inte alls håller på att bokstavligen svälta eller frysa ihjäl, bättre då att vägra ge till alla.

Jag vill inte heller tro att man skall behöva tigga i Sverige, men det betyder väl inte att precis alla som tigger gör det för att det är så grymt skönt arbete.

AJ: Är du någonsin uppe på stan? Det sitter alltid folk längs med Drottninggatan. Folk som använder sig av likadana meddelanden skrivna på kartongbitar. Det är INTE de typiska alkoholisterna jag pratar om, för de sitter alltid i en klunga nere vid likkistan på Stortorget. Om du inte har uppmärksammat de jag pratar om bör du nog titta lite närmare nästa gång du går ut. De verkar alla vara från samma land, eftersom de känner och pratar med varandra.

Jag har träffat massa människor som bor i skjul eller hyddor och inte alltid har mat för dagen som ändå har mobiltelefoner. För det första är begagnade, gamla mobiltelefoner nästan gratis nu mer (de var på 90-talet som alltid som inte hade sladd var dyrt, det är längre sen det fungerade så, gamal teknik har ju för fan knappt ett andrahandsvärde). För det andra är det ofta de som t ex är hemlösa, inte har fasta adresser eller är utanför infrastruktur på annat sätt som verkligen behöver mobiltelefoner.

Jag skänker aldrig pengar längre, jag gjorde det förr men vill inte riskera att det är en missbrukare jag ger pengar till, jag vill inte finansiera någons knarkande.

Istället för att ge pengar försökte jag börja ge rikskuponger, de man fick från skolan för att ha till lunch när man var ute på praktik.

De har aldrig varit intresserade av mina kuponger.

Jag har även försökt ge mat, donken, burger king osv, men det har inte heller varit av intresse. Då får det vara känner jag!

Trist att fokusen alltid ska ligga på fel/onödiga saker 🙁 Blir dock lite glad att det finns vettiga människor, bl a du och dina läsare som gör tvärtom! Annars hade jag fan blivit deprimerad…

Jo, jag är bolltvåa så det skriker här men jag har varit sjuk och var tvungen att kommentera ändå…

Snitthyran i Stockholm ligger kring 7000 om jag inte missminner mig. Siffran gäller för en genomsnittlig trea i länet – vilket alltså kan innebära Bredäng likväl som Kungsholmen. Snitt, dårå.

En iPhone5 64G kostar ungefär 8000 kronor om man köper den olåst.

Säg alltså att uteliggaren haft den värsta monstertelefonen på marknaden. Om han istället sålt den hade det fortfarande inte räckt till mer än en månadshyra + mat för dagen under första halvan av månaden. Hur tycker Laila att det är ekonomiskt försvarbart? Räknade hon alls? Hur ska intäkten från EN mobiltelefon lösa personens bostadsproblem?

Kretin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *