Kategorier
Vardagstrams

Ska det vara vitt eller vitt?

Då har jag köpt en miljon liter stockholmsvitt. Tänkte smart. Om jag köper stockholmsvitt som lister och tak redan är målat i så behöver jag inte tejpa överallt. HURRA!!
 
Ett annat misstag många svennar gör när de ska måla vitt (jomen det är ju bara svennar som målar vitt) är att de väljer det vitaste kritvitt för det ska ju vara VITT och så missar de totalt att ”vitt” är ett ganska brett begrepp och att lister, tak och andra detaljer är målat i en vit som snarare ser gulbrun ut bredvid det där vitaste vita. Resultat: skitkonstigt. 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ska det vara vitt eller vitt?”

Jag har varit i Grekland, det är bara vita hus och vita väggar inomhus. Zooma ut lite Lady Dahmer, dina påståenden är lite väl fyrkantiga. Men det är klart du är årets provokatör, det är ditt jobb att vara fyrkantig.

Svar:
Blev du provocerad nu? :-O
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

resultat: du får måla om allt i den nya vitastevita färgen man just köpt. Ramar, lister u name it.

Gått på den missen en gång innan och inte en gång till 😛

Härligt att du har huvudet på skaft direkt =))

Svar:
när vi byggde sommarhuset i Delsbo så skulle vi ha vita och gråa nyanser inne och jävlar vilken djungel. Målarna valde dessutom fel vit (INTE sthlmsvitt) och då blev det heltokigt på listerna, så de fick måla om. osv. Vi lärde oss där.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Svennar hit och svennar dit. Om du tror att det "funkar" bara för att du själv är halvbabbe så tror du fel.. Varför tar du inte familjen och flyttar ut söder om bredäng istället? Så långt långt bort från det vita svennelandet (i dubbel bemärkelse) du kan komma! Istället väljer du en blå villaidyll? Varför? Fett kefft bre!

Svar:
ursäkta men HAHAHAHAHAHAHAHA.
för övrigt älskar jag svenneidyllen. Därför.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alltså jag kanske uppfattar helt galet, men jag uppfattar svennar i det här sammanhanget som Svensson, alltså medel-människan, medelmåttan. Ni vet…normen och att hon är lite ironisk…men jag kanske är för korkad för att förstå att hon är omvänt "rasistisk".

Min första uppfattning av ordet svenne var svendom… Sedan blev det slang för just medelsvensson som en motpol till det mer alternativa eller extrema. Först på senare år har jag fattat att det är synonymt med svensk i motsats till utländskt och det var då generaliseringen blev laddad.

Tycker förresten inte det finns någon "omvänd rasism" – rasism är rasism oavsett vem som ger uttryck för den och mot vilka den riktas.

En dokumentär om svensk inredningshysteri skulle i alla kunna heta Hundra nyanser av vitt 🙂

Det är så sjuuukt kul att folk tyckts bli arga över att du skrev att bara svennar har vita väggar. Att det liksom provocerar… Och så försöker folk komma med "revolutionerande nyheter" som att FOLK I ANDRA LÄNDER HAR VITA VÄGGAR! OJ tur att jag satt ner alltså.

Att det just är så populärt här i kring nuförtiden är kanske för att folk har kommit på att det är svårt/ omöjligt att göra "fel" om man har vita väggar?

Svar:
som du förstår så skrattar jag ganska gott. Hähä. 😉
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Roligast är väl ändå att första kommentaren är någon som säger sig varit i Grekland.

LADY ÄR HALVGREK.

Även om hon kanske inte varit där är hon nog medveten om de vitputsade väggarna och fasaderna.

Och för mig är det svennevita mer en fråga om fulfuru och avsaknad av "murriga" hem med lite galenskap och glädje i mönster & färgval.

Mitt hem ser ut som jag har gjort diverse jordenrunt-resor och jag älskar det. Trots att jag bara varit utomlands en gång.

Mvh. AMALIA

Man dör lite. Det gör man faktiskt.Att folk på riktigt stör sig på att att man gör sig lite lustig över det banala. Ni med vita väggar behöver liksom inte oroa er – det är ju ändå ni som är normen.

För egen del tror jag nog att jag kommer köra med mintgröna väggar resten av livet.

Svar:
herregud HUMOR liksom.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vem fan målar inte lister och tak när man målar om? Trodde det var en själklarhet vid ommålning.. så de som inte målar om allt får väl skylla sig själv om det blir fult.

Svar:
varför skulle man behöva måla om listerna?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bodde hos en dam 60+ när jag pluggade i Brighton för en massa år sedan. Hon fick en dag för sig att måla om i sitt övermöblerade vardagsrum – ett pytterum belamrat med två soffor stora hörnbyråer från golv till tak, samt ett högt piano. Med bävan frågade jag henne hur detta skulle ske (OBS tjock heltäckningsmatta som gör skjutande av möbler omöjligt) och om jag förväntades hjälpa till. "Oh, no, dear! I paint around the heavy stuff", sa hon. "It won’t show and those who buy the house can redecorate how ever they want to". Gotta love it!

Svar:
låter som svärmor. bokhyllorna har en fast plats sen hon målade om vardagsrummet. lol
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag såg på twitter att du funderar på att gå på folkhögskola! Jag går själv min första termin på en och min mamma är rektor på en annan så jag vet rätt så mycket om konceptet. Det är annorlunda mot att gå på komvux. Det ingår exempelvis inte läxor, prov eller betyg i folkis pedagogik. Istället när en är klar får en ett omdöme som grundar sig bland annat i hur mycket en har utvecklats och hur engagerad en har varit. Diskussion är viktigt men om en inte är bra på att uttrycka sig så tar de hänsyn och tittar på hur en skriver istället (fast du är ju bra på båda så du behöver ju inte oroa dig).

Om du ska läsa in gymnasiet så ska du gå på allmänkurs och ofta har de kurserna olika inriktningar som exempelvis konst eller musik. Det finns väldigt många skolor i Stockholm, det är bara att gå in på folkhogskola.nu och söka på Stockholms län.

Hahahaha… många vita nyanser ja 😀 När jag skulle ha vitt till en garderob en gång så undrade de vilken vit jag skulle ha. Vadå vilken, undrade jag. Sedan kom de med en sådan färgremsa PLUS att varje färg dessutom fanns i matt, halvmatt eller blankt…hehehe 🙂 Oj, ser att en del som kommenterar inte fattat humorn i inlägget.

Jag kan inte förstå hur alla tycker att vitt är så himla snyggt? Alltså vitt!!! Det kan inte bli tråkigare i mina ögon.. Fast jag måste erkänna. Jag är rätt sugen på att måla hallen vit.. just nu är den en grotta och jag märker liksom på mina gäster att dom typ vill vända igen när dom ser hallen!! Haha!!! 😀

Svar:
Måla en ljus färg, men inte vit. Mjukt ljust varm gul får det att kännas soligt. Ljust mintgrön eller rosa eller beige t.o.m. Eller en ljus tapet. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Med risk för att låta som en besserwisser, det finns dock två sorters stockholms vit, en som mycket riktigt är gulaktig och en som är gråaktig i tonen 🙂

Svar:
det är den gula som är standard har jag för mig
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du missade budskapet tror jag. Du använder ordet svenne i ganska så negativa ordalag, du skriver kebab på den svenska flaggan och du kämpar för ett samhälle fritt från rasism. Jag fattar, du vill framstå som lite coolt blatteurban med koll. Och inget fel i det. Problemet är att du tillsammans med dina MÅNGA gelikar ändå hamnar i blåa villaområden där ingen heter något konstigt som inte går att uttala;) För när det väl kommer till kritan så vill ingen befatta sig med miljonprojekten. För man vill ju ge sin lilla Charlie en trygg uppväxt, och där ute händer det så mycket skit… Men snacka går ju.

Svar:
Nej jag använder inte svenne i nedsättande ordalag. Det är din tolkning. För övrigt är jag så jävla venne själv, så det där med ”blatteurban” vet jag inte var du fått ifrån. Och nej, jag skulle aldrig i livet bosätta mig i ett miljonprojekt. Du verkar vara en fördomsfull idiot.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När jag flyttade till Sverige fattade jag inte varför alla hade vita väggar i sina hem. I mitt hemland hade vi vita väggar bara i sjukhus. Tyckte det kändes jätte kallt på något vis o ha vita väggar, men nu har jag vant mig med det och har själv ganska så ljusa väggar i det här huset vi bor i ny. Inte vita, men nära på.Vi har ljusa väggar och färgglada skåp. Skulle båda vara färgglada skulle det bli för mycket tror jag..

När vi skulle flytta in så målade vi nästan hela huset i Stockholmsvitt bara för att ha en bas att utgå från. Alltså seriöst, jag AVSKYR stockholmsvitt, den är ju lite fulgul så det ser ut som nån rökt inne!

Nu är det som tur är bara hallen däruppe och trappen som är fulvit. Resten målades om rätt snabbt. Du skulle sett sambons min när han kom hem till ett ehm väldigt ljusblått vardagsrum. Det skulle bli turkost…

Nu ska vi måla om det igen men i en blågrönish nyans typ. 😀

Själv tycker jag det ser väldigt lortigt och omysigt ut med en massa färger på väggarna, tyvärr applicerar jag de egenskaperna omedvetet även på de som bor där och jag skäms för att säga det men jag ser ner på folk som har det murrigt och färgglatt hemma.

Svar:
det där lät ju helt sjukt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tho ho! Här kommer Tant Målarapan och lägger sig i. *höööm hööööm*

Stockholmsvitt kallas även tonad vit och har beteckningen: S 0502-Y.

S = Second edition (ncs-systemet gjordes om och för att markera att det är det nya som gäller sätter man "s framför.

05 = svarthet

02 = kulörstyrka

Y = Var i färgskalan kulören ligger, Y = gult

Den gråvita heter: S 0500-N.

N = Neutral, alla N-kulörer är rent grå utan inblandning av kulörstyrka.

Tänk bara på att lister och dörrkarmar har en annan glans än väggarna vanligtvis. Så att måla upp på dem kan faktiskt bli ganska synligt. Och även om det inte syns med blotta ögat så kan de ha gulnat lite också. Taket kan också framstå som smutsgult om du målar bara väggarna vitt. Bara ett vänligt tips. 🙂

Alltså. Ordet svenne. Personligen skulle jag inte använda det mer än jag skulle använda ordet blatte – dvs aldrig. Inte ens i skämtsamt raljerande. Och nej, det är inte så att jag känner mig kränkt, provocerad eller får någon lust att skrika omvänd rasism, men jag tycker likväl att användandet av ordet, åtminstone i de två senaste inläggen, framkallar visst obehag. Jag antar att det jag inte förstår är behovet av att använda ett nedsättande skällsord (som ju svenne faktiskt är) när det finns alternativ. Eller annars heller för den delen, men i synnerhet då.

Svar:
att du inte bör använda blatte är antagligen för att du inte är en. Precis som mörkyade kan kalla sig nigger medan det för en vit aldrig är ok att göra detsamma. Jag använder inte svenne i nedsättande syfte.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vi gjorde misstaget att köpa råvit färg och det blev väääldigt vitt. Fick också måla listerna, mot både golv och tak, och till dem skulle jag ha några nyanser högre glans. Mer slitstarkt.

Nu funderar jag på om man själv kan bryta färgen till en mer antikvit eller så. Måste väl gå att blanda lite. 🙂

Lycka till med målningen

Haha, åh. Jag ÄLSKAR vitt. Mitt hus har bara vita väggar, i alla rum. Kaklet i badrummet är vitt och likaså kaklet i köket. Klinkersen i hall, badrum och tvättstuga är dock mörkgrå. Har ett aningen ljusare trägolv utan någon gul nyans, och jag dör för det är så fint. Ljusa gardiner osv. Det är bara barnens rum som har massa färger, för det tycker jag dom ska ha (ja, väggarna är ju fortfarande vita i grunden, men vi har såna där stora väggdekorer mm på). Jag tycker inte det ser det minsta kallt ut hemma hos mig, tror det beror på hur man använder nyanser också, mycket textil och ljusstakar är hemtrevligt precis som fina tavlor. Även om ramarna är svarta eller vita 😉

Men va fan! Mitt första inlägg förstod du inte alls! Och när jag gjorde ett försök att påvisa din/er dubbelmoral så kallar du MIG för en fördomsfull idiot!? För att i meningen efter deklarera att DU aldrig kommer att flytta ut till ett miljonprojekt! Nä det är klart du inte kommer, för där bor ju bara massa invandrare och annat löst patrask! Fattar du nu då?? Eller vänta lite föresten, slint lite på capsen och kalla mig för något, blir nog lättare så. Men helst inte fördomsfull för jag bor nämligen i Botkyrka:O

Svar:
Du är fördomsfull för att du antar en väldigt massa om mig. Som dessutom är fel. Jag växte för övrigt upp i Tensta. Ingen höjdare.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Gissa hur glad jag var när lägenheten jag flyttade in i hade ALLT annat än vita väggar och furugolv ^^ Sovrummet har varmgrå väggar, köket är visserligen vitt, men tapeten är lätt mönstrad och vardagsrummet har någon skojig svagröd tapet med cirkelmönster på. Stort och ljust känns det, trots att man inte ser skymten av de typiska vita väggarna. Linoleummatta överallt också. Heheehhehrgh.

Svar:
Jag fattar att många vill ha ”ljust och fräscht” men måste det vara vitt? Nej. Varma mjuka ljusa nästanvit-pasteller tar bort det där sterila och själlösa tycker jag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Att säga att man inte använder ett ord i nedsättande syfte, i det här fallet svenne, tycker jag är ett jättedåligt argument. Jag har hört det sägas tidigare, av folk som vill kalla chokladboll negerboll, eller efter Bosse Hansson-incidenten på Råsunda i höstas, och jag tycker nu som då att intentionen är mindre relevant. (Kan tillägga att jag har hör ordet svenne regelbundet, även om det inte har varit riktat till mig personligen, och aldrig har den som yttrat det gett intryck av att mena det i något annat syfte än nedsättande.) Man tar helt enkelt inte bort ett ords negativa konnotation bara genom att hävda att man inte menade det i negativ bemärkelse. (Sen kan man ju iofs "ta tillbaka" ord, men av olika anledningar tycker jag inte att det resonemanget kan tillämpas på just svenne – men det är ju bara min åsikt.)

Svar:
Om du jämför svenne och neger så blir jag fan sné. Svenne syftar på svensk och svenskar dvs vita människor, sitter och dinglar benen högst upp i hierarkin. Neger har å andra sidan en skamfylld historia och syftar på människor som är underordnade. Dessutom jämför du med VITA människors vilja att använda ett ord full av historia om människor de är överordnade, med mig, som ÄR SVENSK och använder ordet svenne om mina egna landsmän. Herregud. Är det nåt vi vita är bra på så är det att vara så jävla lättkränkta. Nej, svenne är inte i närheten av neger.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med Malin ang lister och deras glansgrad. Var lite försiktig, så du inte dräller en massa matt färg på blanka lister, för yep, det kommer att synas. Det kan vara bra att hålla en bit tunn styv kartong under (typ cornflakes kartong), som skyddar mot färgstänk. Då vi fick vårt nya hus målat invändigt beställde vi färg med normal väggfärgs-glansgrad, så att väggarna går att torka utan att det blir märken. So far so good. Men målarna har bättrat på på vissa ställen, där det måste ha blivit märken. Då har puckona använt helmatt färg. Det syns extremt väl.

(Ang ljusa pasteller har jag totalt motsatt åsikt. Har fått en överdos av magnolia och vanilj, vilka ser lätt skitiga ut, och är extremt mycket svårare att matcha möbler och textilier till.)

Svar:
ska dock ej måla med matt färg. har valt vanlig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vari ligger jämförelsen? Jag tog upp två exempel på ett argument för att illustrera en poäng. Jag har inte ställt neger och svenne emot varandra, eller värderat dem i förhållande till varandra, sagt att svenne är "lika illa" som neger, eller tvärtom. Faktum är att jag tycker att alla jämförelser av den typen är ganska så absurda. Svenne blir ju inte mindre nedsättande bara för ordet neger också finns. Så du kan ju bli hur sné du vill över vad du vill, men jag tycker inte att jag har jämfört svenne och neger. Själv blir jag irriterad över hur du inte alls bemöter mitt argument ("Man tar helt enkelt inte bort ett ords negativa konnotation bara genom att hävda att man inte menade det i negativ bemärkelse.") utan istället antyder att jag inte har någon aning om vad jag pratar om genom att upplysa mig om vad social stratifiering är för något. Jag blev en gång kallad bitch av en (amerikansk) väninna, hon menade det inte alls i negativ mening, men jag tycker ändå inte det är trevligt att bli kallad det, för det har en negativ underton. Är min ovilja att bli kallad bitch obefogad för att det är en kvinna, utan "dålig" intention, som använder ordet? Och nu vet jag att du inte kallade mig personligen svenne, men jag är svensk och omfattas således av benämningen – men om jag personligen skulle kallas svenne av vem det nu må vara – är min ovilja att kallas det obefogad om det är en annan svensk som säger det utan att mena det i negativ bemärkelse? Och om jag personligen tycker illa om att bli kallad något som de facto är ett nedsättande begrepp, är det då konstigt eller obefogat att jag även motsätter mig en mer svepande användning av ordet? Sen vill jag påpeka att jag inte känner mig särskilt kränkt av att bli kallad varken svenne eller bitch, men jag ogillar starkt orden för att jag tycker de är nedsättande. Uppenbarligen har du inga problem med svenne, och då är det väl bara du fortsätter använda det då, precis som jag kommer fortsätta ogilla det.

Svar:
Jag förstår vad du säger, men håller inte med.
det finns väldigt många som tar illa upp av att kallas tjock men det är också ett ord jag använder väldigt frekvent. Det kommer alltid finnas folk som tar illa upp, men svenne är ett ganska harmlöst ord som jag definitivt kommer fortsätta använda.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *