Kategorier
Vardagstrams

Hur gör man ett litet kalas lite mer speciellt?

Idag är det kalas för Tamlin som fyller tre. Det blir ett litet kalas med få inbjudna för så här i semestertider så är inte en käft hemma. Och det är ju inget större problem. NU.
Men hur kommer det bli sen? När Ninja har sina stora tvådagarskalas och hela släkten kommer och alla vänner och Tamlin får nöja sig med vad man kan skrapa ihop? Jag tänker att det behöver inte bli ett problem OM vi lyckas få hans kalas att kännas speciellt, kanske genom att hitta på nåt för honom som inte Ninja får?
MEN VAD???

20130720-102610.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur gör man ett litet kalas lite mer speciellt?”

Man kan fråga om han hellre vill ha kalaset senare eller tidigare när fler kan? Eller så kan man på födelsedagen åka någonstans, typ skansen eller junibacken eller vad man nu kan gilla, och ha kalas där. Ha picknick, fira på tgi eller slå ihop kalaset med någon kompis kalas och ha tillsammans?

Jag är inte nån kalasmamma, utan tycker det är rätt skönt att två av barnen är sommarbarn så att man slipper ifrån kalasen. Istället brukar de barnen bli firade flera gånger (först hemma med familjen och sedan allt eftersom vi träffar olika släktingar under semestern) och det har nog gått minst lika bra som ett stort kalas. På själva födelsedagen brukar vi låta den som fyller år önska sig en utflykt eller någon aktivitet istället.
Vill man ha barnkalas med kompisar från förskolan/skolan så är väl det bästa att vänta till hösten när alla är tillbaka i stan igen.

Jag hade alltid mina kalas i juni, samtidigt som skolavslutningar osv. Jag fyller år 21 juli (imorgon) och det är aldrig någon hemma då, speciellt inte när jag va liten. Släkten var dock alltid hemma så min riktiga födelsedag firade vi då 🙂

Vad bra att ni försöker tänkte på det här. Jag har minnen från min egen födelsedag (november) då min lillebror också fick presenter! Motivet till detta var att han var liten och blev ledsen om han inte fick något.
När det var dags för lillebrors födelsedag en månad senare fick inte jag ett skit. Ingen speciell uppmärksamhet, ingen present. Det är något som jag minns så väl idag, irritationen och avundsjukan över att lillebror ”alltid” behandlades på ett speciellt sätt, men inte jag.
Eftersom det sammanfaller under semestern så kanske Tamlins födelsedag kan innebära en speciell utflykt av något slag? Då han kan få vara med och bestämma ett inslag som Ninja inte får vara med om?
Shit, vad fort tiden går! Fattar inte att Tamlin redan är tre år, lilla korvas. Grattis Tamlin!

Vilken fin bild! Är det Mamma mu han håller i? Det skulle kunna vara Ior, för han har en Ior-min.
Ni kan kanske göra hans dag till en utflyktsdag då hela familjen gör nåt spännande, med utflykter anpassade efter Tamlins ålder. När han blir äldre kanske det kan vara äventyrsbanor, camping ute i skogen eller gocart.

Har en dotter som fyller tre år i dag. 🙂 Vår släkt är i regel hemma den här tiden så det är inget stort problem. Svårare blir det när hon blir äldre och vill ha kompiskalas … Hennes äldre bror fyller år i mitten av juni och det har tyvärr hänt att många varit bortresta när han har kalas. Nu ser vi till att ha själva barnkalaset lite före födelsedagen, då brukar de flesta kunna.
Har bekanta vars barn fyller år mitt i sommaren. De brukar skjuta på barnkalaset till hösten när alla är hemma.

Jag fyller år på vintern och storebrorsan på sommaren. När han fyllde år fick vi båda dagskort på vattenrutschen där vi bodde. Det var för jävla kul! Eller så åkte vi ut till något litet skär med båten och åt tårta. Brorsan knorrade aldrig över att jag också fick ta del av hans födelsedagsfirande. Men han har alltid varit väldigt överseende med att ha en jobbig lillsyrra i hasorna. Jag däremot hade uppstyrda vinterkalas med kompisarna där hemma. Inte alls lika roligt som brorsans födelsedagar. Det behöver alltså inte vara roligare med traditionella kalas.

Måste Ninja ha stora tvådagarskalas då? Kanske man kan hålla det lite mer nertonat när även hon fyller år, och sedan kanske ha en gemensam ”fest” för dem vid en tidpunkt där alla era vänner och släktingar kan komma, och då betonas det givetvis att det är BÅDE för Ninjas och Tamlins skull de kommer.

Bouncy castle! Eller den billiga varianten vi körde: vattenrutschbana av en presenning i en backe. 😀 när han blir lite äldre kan man ordna äventyrsstig med olika stationer. Spruta vattenpistol på burkar, krypa igenom en ’regnskog’dvs ett tält med växter, dinosaurier. Ha lianer, guldgrävning och massa pepp.

Jag är född mitt i indrustrisemestern, när jag hade kalas var det alltid kompisar och släktingar som var bortresta och hade aldrig ”fullt kalas” såsom syrran hade som fyller i slutet av oktober. Klart det var tråkigt om bästisen inte kunde komma när man var liten, men det var inte mer med det. Jag har aldrig lidit av att jag fyllt årcpå sommaren. Det som var lyxigt var dock att vi själva ofta var på semester på min födelsedag. Ett år var vi och tältade och i födelsedagspresent fick jag ca 20 bugg. (2 av varje sort som fanns i affären) och ett år var vi på ålandsbåt, då fick jag välja en present i taxfreen. De riktiga presenterna fick jag när vi kom hem igen. Det kändes som om hela semestern var mitt kalas. Några sommrar var vi och badade på min födelsedag och låg på stranden hela dagen. Då tog pappa med sig radion och så lyssnade vi ifall någon tingde in och grattade mig på radion istället. Vilket jag inte minns om det hände men jag var glad ändå. Jag fick ju bada hela födelsedagen. Det behöver nog inte vara värsta grejen för att tamlin ska bli nöjd. Ibland räcker det med det lilla för barnen men vi vuxna har prestationsångest och tycker det ska vara mer. Syrran var dock alltid avundsjuk på mig för jag kunde ju alltid få jordgubbstårta på min födelsedag. Det var inte lika enkelt för morsan att vaska fram goda jordgubbar till syrrans födelsedag.

Det kan ju bli så att Tamlin blir ett barn som tycker bättre om små kalas, där det kommer en till två kompisar. Sådan var jag som barn, och det var inte så dumt eftersom jag är född runt Kristi himmelfärd och då är det inte en käft hemma heller.
Har inte barn själv ännu, men berättar ur mitt perspektiv. Låter klokt att du tänker rättvist=)

Super-Viktigt att göra varje barns födelsedag speciell, och att inte inskränka på det andra barnets dag om det enas inte blev folkrikt/julgransfritt/nyårsfritt/midsommarfritt, det håller jag verkligen med om. Man kan kanske flytta kalaset en månad eller så, och spika ett datum – och göra en tradition av det så att släkt och vänner kan planera in det för gullsnörets skull? En storassyster i bekantskapskresen tycker än idag att hon skall firas på sitt syskons födelsedag, och stövlar in och tar åt sig av firandet(hon blir 40), och föreslog glatt att hennes barn kunde komma och firas när detta syskons barn fyller/mottogs inte sådär jätteväl/. Tror det där med födelsedagar ligger ganska djupt, psykologiskt, självbildsbevarande; Det är dagen när hela familjen, kompisar etc släpper till och säger: det här är Din dag, och vi är så glada att just Du blev till denna dag! Pusskalas, liten tårta och present på sängkanten den ”riktiga” dagen, och sedan lugnt tills kalasdagen då folk kan komma?

Jag har ett fråga, som inte ingår i inlägget. Det gäller om N´poo och jag läste att du brukar skölja håret med ÄCV. Jag undrar om man kan använda äpplevinäger istället för äpplecidervinäger, eller är det ett måste att använda äpplecidervinäger?

Du kan i princip använda vilken vinäger du vill, proceduren handlar om att återställa ett bra PH värde i hårbotten och bidra till att lösa upp de kalkbildningar som vattentvätt ger längs hårstrået. Det som däremot är viktigare är att SPÄDA vinägern med vatten. Tänk 5% vinäger resten vatten i en blandning.

Skattjakt? Maskerad? Nåt särskilt tema? Typ ”vattenkalas” med uppblåsbar bassäng, vattenpistoler, vattenballonger osv?
Barnkalasen mina föräldrar ordnade åt mig var oftast någon typ av skattjakt. En spökmaskerad hade vi också. Och mitt första kalas jag någonsin hade så hade vi precis flyttat in i en ny lägenhet som skulle renoveras, och vi fick måla och klottra på väggarna hur mkt vi ville under kalaset, de skulle ju ändå målas om senare.

Själv föredrog jag små kalas, eller allra helst att åka på någon utflykt med max fem kompisar. Men mina föräldrar ansåg inte att det var något riktigt födelsedagsfirande utan att man måste bjuda hela klassen, släktingar (även de jag inte kände egentligen) plus alla övriga kompisar. Jag tyckte dessa kalas var jättejobbiga. När jag var 11 fick jag äntligen välja själv hur jag ville fira, då valde jag att bjuda in 5 vänner och vi satt bara på mitt rum och umgicks som vanligt. Mina föräldrar tyckte det var jättekonstigt men det var så jag ville ha det!
Gör bara något speciellt av dagen, det är huvudsaken tycker jag! 🙂

Först och främst tror jag det är viktigt att det speciella med kalaset inte blir materiellt, dvs mer preseneter tex. Utan en upplevelse, men där kommer ju frågan om vad han intresserarsig för?

Jag hade nog satsat på att köra det lilla kalaset vid födelsedagen och sen ett lite större i augusti. Vi brukade göra så för mig som fyller vid Lucia, att vi hade ett större kalas i januari. Jag hade inget emot det utan förstod tidigt varför det blev så vid min födelsedag.

Jag själv fyller år under semestern och som du säger så är det alltid släktingar som är bortresta och så vidare. Det är ju alltid tråkigt med att en del är borta men det är bara att leva med. Alla kan inte alltid fira allt, oavsett tid på året.
Men när jag var mindre firade vi alltid mig lite senare just för att alla skulle kunna träffas. Inte det mest idealiska lösningen. Men jag har alltid sett det som bättre att fira med hela släkten än just på sin födelsedag.

Jag tänker lite så här, att även om Ninja får ett stort kalas, med fokus på henne och hon som får presenter osv, så får ju hela familjen, inklusive Tamlin ta del av festen. Att äta tårta, leka lekar, träffa släktingar och närmaste vänner. Tvådagarsfest, tack syrran liksom! Sen om ni gör nåt helt annat för Tamlin, dra iväg till jag vet inte, Furuvik eller äventyrsbad, nåt som ni inte gör i vanliga fall, som är vikt för Tamlins dag, så får ju hela familjen ta del av det också. Kanske med övernattning så blir det två dagars firande då också. Tack brorsan, typ! Dra inte ner på Ninjas fest, hon kan ju inte hjälpa när ni gjorde Tamlin…;)

Jag tycker att du ska prata med honom, fråga om han känner sig speciell? Annars kan man om han tycker att det är jobbigt byta födelsedag tycker jag, eller ha två 🙂

Eller Kolmården när man ändå är i krokarna! Lite dyrare skulle jag gissa (har faktiskt ingen aning om priserna på busfabriken men kan tänka mig att dem skiljer endel) men brukar vara oerhört uppskattat! Vet inte hur tankarna kring djurpark och sådär löper, men det brukar vara uppskattat av barnen och man får försöka tänka på att dem tack vare djurparker hjälper till att stärka oerhört många utrotningshotade arter.

Min dotter fyllde 5år nu för några dagar sen och som vanligt är ingen hemma eller i stan. Vi har löst det så att vi har kompiskalaset för dagisvänner och andra i samma ålder vecka innan midsommar. Då är alla hemma bara man skickar ut inbjudningarna i god tid innan. Ett äkta roligt barnkalas och krutet lägger man där helt enkelt. Sen när det är hennes födelsedag i juli så firar vi inom familjen. Vuxna och de få barn som råkar finnas i närheten. Det funkar skitbra och det blir dubbelt så mkt presenter och firande tycker hon. Kompiskalaset är mer uppspelt och uppstyrt. På dagen-födelsedagskalaset är litet, intitm och hon får chans att känna sig speciell för det är hennes dag.
Jag förstår inte problemet med barn som fyller på ”olämpliga dagar”. En fest/kalas kan man ju ha när det passar bäst och så kör man bara familjen på själva dagen. Då blir de istället för bortklömd dubbelt ihågkomna =)

Med risk för att ”klyftan” bli för stor så är ett tips ju att ni åker iväg. Till något lekland, tivoli-liknande, ja, något som Tamlin får bestämma! Och att ni då ”tonar ner” Ninjas kalas genom att alltid vara hemma. Jag är också född mitt i sommaren, en 18 Juli. Tro inte att en jävel är lediga då, när jag var liten brukade jag därför ha kalas fram mot hösten. Men det var ju när jag kom upp i skolåldern och förstod varför vi det stora firandet aldrig kom på ”min” dag.

Jag känner igen det där..Våran yngsta fyllde 3 den 14 Juli och det var typ ingen som kunde komma..
Jag förstår att alla är på semester,men jag kan inte låta bli att tycka synd om honom eftersom ingen kommer..
Våran äldsta fyller år i slutet av Augusti och har alltid hur många som helst på sitt kalas.
Som sagt så bryr han sig inte nu,men han blir ju äldre han också.
Men det är som du säger,att man får försöka göra det lite speciellt.:)

Fyller år på hösten, precis vid halloween. Trots det så har in släkt aldrig orkat släpa sig ner på kalas. Bor ungefär 30 mil bort, och fick på min 15-årsdag ursäkten ”det blir ju så långt för hunden att åka” av mina farföräldrar.
Dock har det aldrig varit problem att ta sig ner till mina systrars födelsedagar, då kommer de gärna ner två gånger på en månad. Och ja, lite bitter är jag över att ingen orkat ta sig ner. För när alla andra på skolan hade stora släktkalas så hade jag släktkalas med mamma, pappa och mina systrar. Ibland en farbror om någon hade tid. Vilket såklart inte var så roligt. Tror som flera andra sagt att man får göra Tamlins dag till något speciellt på ett annat sätt än tvådagarskalas. Utflykter, något speciellt som ni gör varje år kanske, för att det ska kännas speciellt även om inte det blir något stort kalas. 🙂

Min kompis unge fyller år på julafton, inte direkt en rolig dag att fylla år på. Så de firar honom på förmiddagen och sedan julafton efter lunch. Kalas har de på barnets namnsdag som är en dag tidigt på våren. Funkar superbra!
Tänker mig att ni kanske kan göra nåt liknande för Tamlin om det uppstår frågor om orättvisor, välj ut en bra annan dag som ni alltid har som kalasdag, varje år.

Gör det till Tamlins dag, alltså att han får bestämma om det nu är så att han vill åka på utflykt, campa i trädgården, leka med dockor hela dagen osv. Då blir det ju minst sagt en speciell dag. Sen kan man ju föreslå och plantera lite idéer hos honom innan… 🙂

Hmmm. Vår dotter fyller år i december, så jäkla tråkigt egentligen. Kallt och vedervärdigt. Vi har ännu inte haft nåt barnkalas för henne (hon fyllde fem sist), men i år funderar vi på det då hon har fler vänner att bjuda. Här där vi bor, i NYC, är det så himla trångt så att ha kalas i en pyttelägenhet är det inte tal om. Och utomhus i rusket /ingen snö ens/ är det inte tal om!
Att hyra in sig i en lokal kostar skjortan. Och jag vill gärna behålla kläderna vi har och inte ge bort hela skjortan i ett svep.
Funderar faktiskt på att tidigarelägga kalaset! Varför inte? Ha det i oktober, här är det fortfarande varmt då, och ha det i en park!
kanske kan vara nåt för er med? Tidigarelägga eller senarelägga? I alla fall barnkalaset. Släkten kanske kan komma närmare födelsedagen!

Jag fyller år på juldagen, min syster i april. Kan meddela att det inte fanns särskilt många vänner som kunde gå på barnkalas på juldagen, men rätt många andra halvan i april 😉 Vi löste det genom att ha barnkalaset antingen före eller efter jullovet så folk faktiskt kunde vara med, eller så hade vi det i samband med min namnsdag den 26 april. Båda delarna funkade bra, jag var ju ändå stor nog att förstå att folk firar jul med sina familjer.

Han kan få välja precis vad ni ska göra! En tur till Kolmården med någon kompis… Haha, sedan kom jag inte på något mer. Men få välja allt under dagen. Mat, tema, vad ni ska göra. Du/ni kommer nog på något, klipsk som du verkar ;).

Jag tänkte föreslå samma sak som flera andra, att ni har Tamlins kalas nån annanstans än hemma. En kalasutflykt! Skansen-kalas eller badstrandskalas eller tgif-kalas kanske? Hähä. Kan ju vara lite krångligt kanske men om man lyckas hitta på nåt som funkar kan det nog bli en fin tradition.

Vi har inte alltid firat födelsedagarna på den exakta dagen, inte för kalas menar jag. Det har alltid varit närmaste familjen som firat på själva dagen men för alla andra har en helt annan dag bestämts. Fungerat fint och på så vis blir det mer firande, inget som jag någonsin haft något emot! =)

Flera kalas! Jag har ofta ont i magen inför mitt barns kalas (6:e juli) men det brukar funka faktiskt. Vi har vad vi kallar släktkalas på födelsedagen (eller ungefär iallafall) och barnkalas när skola/förskola börjar. Mitt barn är ensambarn så hen har iofs inget att jämföra med. På släktkalas kommer släkt och vänner. Det är ofta lite vuxnare i den meningen att vi gör mat som passar bra för vuxna, kanske serverar folköl etc. På barnkalaset är det mer traditionellt kalas med fiskdamm/skattjakt etc. Min syster som bor på Gotland firar då vi besöker henne och det har också blivit en tradition.

Fyller också på semestern. Jag gillar inte att fylla år eller ha kalas. Under uppväxten ville jag bara vara hemma och att alla skulle komma och hälsa på för det var vad jag tyckte var kalas… Men jag har firat födelsedag på campingar och hos släktingar, och när jag varit äldre så har det hänt att min närmaste familj åkt iväg när jag fyllt år och tyckt att ”du kan väl fira en annan dag”… Jag älskar min lilla familj och de är annars toppen men detta med min födelsedag har verkligen kommit i skymundan. Det är som att jag får skylla mig själv som fyller på sommaren! Syrran fyller omkring midsommar och då är ju de flesta hemma. Som barn så fattar man att alla inte kan komma på ens kalas, det är inget konstigt, men mitt enda råd är att ni i familjen finns där och firar Tamlin stort på hans egen födelsedag. Fråga honom vad han vill och lyd 😉
Barnkalasen under skoltiden hade jag många gånger tillsammans med en klasskompis i början av augusti och det funkade bra!

Jag fyller också år på sommaren och det är först nu på senare tid som jag tycker att mina födelsedagar är rätt värdelösa… Jag fyller år i juni, så alla har inte riktigt fått semester än. Om dom väl har semester är dom kanske bortresta någonstans och då blir det en del fixande för att se till att alla kan. Just den här sommaren blir det tre firanden för mig eftersom alla inte är på samma ställe samtidigt och jag dessutom bor i skärgården dit inte alla kompisar kan/vill komma. Mina föräldrar har väl inte brytt sig så mycket om det, dom tycker det räcker att bara dom är med typ, och vill jag fira med släkten får jag fixa det själv. Det var bättre när jag var yngre.
Jag tycker födelsedagar är en stor grej. Jag vill bli firad av vänner, släkt och familj- alla på samma gång. Med tårta, presenter och hela konkarongen. Men jag får väl inse att ju äldre jag blir, desto svårare blir det att ordna. Känns ju extra trist eftersom jag fyllde 25 i år… vilket känns som ett rätt stort år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *