Kategorier
Vardagstrams

Ambivalent vardag

Så det här att läsa in ett års matematik på eh fyra jävla veckor var kanske inte den bästa idén jag fått. Eller så är det just det det är! Överstökat snabbt men liksom lagom till att man nästan greppat ekvationer så har vi bytt till grafer och när jag tror att jag fattar så säger läraren nåt som får en att ba ”vaaaa????” Jag lyckas med konststycket att känna mig som en nobelpristagare och en idiot i loppet av en lektion. Frustrerande men nästa vecka är det nationellt prov sen så behöver jag aldrig mer fundera på den skiten igen. (Man får ha IG eller vad fan det heter nu förtiden, jag var med när vi hade siffor 1 – 5 och har knappt vant mig vid vg och g och mvg och nu har vi tydligen bytt igen. Man får ha ig i nåt ämne va?)

Jaja. Här kommer nåt som livar upp stämningen:

tjackballe
”Wacka-wacka-Waah! Kolla in mig nurå brudar!”* Alltså jag kan inte sluta skratta åt den här. Alltså blicken tjejer. Så jävla rockenroll.

*citat Kristin Mandarin

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ambivalent vardag”

Jag har också suttit och bråkat med matten i några dagar nu. Hade tokångest inför dagens prov tills sambons kompis, civilingenjören kom förbi och hjälpte mig.
Han sa åt mig att sluta läsa om hur krångligt allting är, bara räkna. Om man fastnar så kan man gå tillbaka och läsa om just det man har svårt med. Matte är ganska enkelt så länge ingen påpekar hur krångligt det är.
(Gäller de lägre matte-kurserna. Civilingenjörs-matte är nog garanterat svårt.)

Alltså herregud vad jag nästan kissar ner mig av skratt när jag ser de här bilderna!! Just det här hur han ba tror att han är så jävla sexig,”wow nu ba kör jag den HÄR ultrasexiga posen,allright” ,helt fantastiskt!!
Vad gäller plugg känner jag lite samma sak. Fast panik i förtid. Jag börjar plugga (igen) till hösten, kommer läsa dubbel heltid på distans samtidigt som jag är mammaledig m Todd(då ca ett år). Det kommuner bli SJUKT.
Pepp till dig iaf,grymt skönt att ha det avklarat sen!

Nä men iuuh det där blev aningen för mycket eh.. man på en gång för mig.
Förstår att matten inte är särskilt upphetsande alla gånger. Själv hade jag turen att kvala in i snabbgruppen under matte A på gymnasiet, fick riva av A och B på ett år och kunde sen slippa matten helt år två och tre. Övriga i klassen tänkte åh guud så bra att läsa fort, då hinner vi köra matte C, D , E, F, G osv innan studenten men icke überhumanisten jag. Tysk grammatik, ja tack, matematik, nej tack.
Lycka till på nationella provet!

Sandelins utvik är ju riktigt skojjigt på riktigt eftersom han själv måste ha tyckte att det här fotot var en ”bra” idé.
Petterssons utvik är bara tragiskt. Någon har tjänat på hans desperation. Pettersson var säkert ingen vidare medmänniska men skrattet fastnar i halsen och jag blir bara ledsen när jag ser bilderna.

Hur läser du matten om man får fråga? På distans eller kurs på en ”riktig skola”?
Jag fasar så in i helvete för just den och det är det enda som egentligen för mig om jag vill läsa vidare på Högskola.
Eller har dom ändrat så man måste ha alla de där 2350 poängen för att läsa vidare?
Blir helt matt av alla regeländringar.
Tack på förhand!
//E

Jag kom in på högskola utan att ha alla de där poängen. Jag hade reducerat bort ett stort ämne på gymnasiet och även IG i ett ämne. Det beror helt enkelt på vad du söker till. Däremot hade jag alla grundämnen eller basämnen eller vad de nu heter.

Det finns inte kärnämnen så du kan ha F (IG/1) i matte. Tyvärr kan du aldrig räkna bort det då det är gymnasiegemensamt ämne och du måste i alla fall ha ett betyg (F-A ej streck) för att kunna söka högskola! Hoppas det hjälpte lite!

Det där med att ha nobelpriset inom räckhåll, för att en sekund senare fundera på när lobotomin utfördes är ju ganska typiskt för matematik 😉
Annars är det bara att kämpa på. Gick nyligen igenom MaB med min bror, och han sa väl i princip att ”Varför förklarar de det inte så här i skolan? Jag tyckte att det här var obegripligt, men det är det ju inte alls!”
Så min slutsats är väl (baserat även på många andra uttalanden, och på egna erfarenheter) att matteundervisningen idag behöver rustas upp rätt rejält.
Skulle mer än gärna bli mattelärare själv, men backar ur på grund av utbildningstiden, arbetsvilkoren och skitlönerna.
BTW; bilderna!! XD

Jag håller med. Jag pluggar själv på KTH och det kommer hela tiden rapporter på att de nyintagna har sämre och sämre baskunskaper i matte vilket leder till att många failar just matten. Bättre förkunskaper behövs!

När du kör fast kan du underhålla dig med följande citat:
”Matte är inte min starka sida. Varje gång jag får ett matteproblem tycker jag att det låter ungefär såhär: Om jag har 10 iskuber och du har 11 äpplen- hur många pannkakor får plats på taket? Svar:Lila, eftersom rymdvarelser inte har hatt på sig.” 🙂
Lycka till med pluggandet, det kommer säkert gå galant!

Haha tänkte precis äta lunch men nu vet jag inte längre 😉
Bra lärare är så sjukt viktigt när det gäller matte. (och annat också förstås) På högstadiet och gymnasiet trodde jag att jag var helt imbecill vad gällde räknande men sedan när jag läste in naturvetenskapliga programmet några år senare så hade jag en BRA mattelärare. Enorm skillnad och då insåg jag att var typ kung på matte. Hoppas du har en bra lärare nu och att det går bra på nationella proven!

Du kan ha vilket betyg som helst, så länge du inte har streck (då pga frånvaro/ej gjort prov, oftast). Men sen är ju inte ett IG något att vara glad över, det kommer man inte långt på.
Men nu har de ju bytt igen, till A-F. Jag är glad att vi har kvar gamla betygen på min skola, så man slipper ställa om.

Matte är ett djvulens påfund!! 😀
OT – läste detta idag och blev så så så ledsen. Inte bara pga Fokis inlägg utan mest av kommentarerna. Tipset är alltså att man ska köpa ett par leggins som får benen att se håriga ut, och på så vis skrämma iväg slemmiga typer, för vem vill kladda på en hårig oh ”äcklig” tjej. Andra tipsar om att man kanske kan smörja in sig med något som luktar äckligt istället för att slippa killarna. Men mest chockad blev jag nog ändå när jag läser en tjej som skriver att hon hellre skulle bli antastad än att gå runt med håriga ben.
http://fokis.se/2013/06/57697/#comments
Om sanningen ska fram var det inte länge sen jag själv skulle kunnat tänkt just så (bortsett från att hellre bli antastad kommentaren då). Men så vaknar man plötligt till och inser vad det är för värld man lever i, att så mycket av det man gör inte alls kommer från en själv utan av förväntningar på hur andra tycker att man borde se ut/vara. Blir helt knäckt när jag tänker på att min lilla dotter ska växa upp i samma samhälle med alla de krav som har gjort att jag mått fruktansvärt under min barndom, främst tonår.
Vad jag vill säga med min uppsats (om du orkat läsa såhär långt=) Är TACK! Tack för att du orkar ta kampen. Tack för att du är så klok. Och tack för att du får mig att vara stolt över att vara kvinna!

Jag trodde att man behövde ha godkänt i kärnämnena (svenska, matte, engelska) för att ha grundläggande behörighet och att man även behövde godkänt i de eventuella ytterligare ämnen som krävs för att komma in på just den utbildning man vill gå. Det verkar dock vara lite olika bud här i kommentarerna så nu är jag osäker på om jag har rätt.
Det där med betygssystem fattar jag inte heller, jag har gått flera olika kurser nu under våren och i vissa av dem fick man IG-VG och i andra fick man F-A (tror jag). Jag tycker det verkar onödigt krångligt att hålla på att byta betygssystem hela tiden, men det verkar ännu mer onödigt att olika skolor har olika betygssystem vid samma tidpunkt 🙂

Olika betygssystem försvinner nu till hösten iom att de sista som läste med gamla systemet gick ut nu i vår. Jag har undervisat i båda systemen och hållt liknande kurser med olika betygssystem. Jag önskar att det bara var G eller IG som gällde. Klarar man inte kursen så klarar man den inte liksom…
Gällande S/streck och F/IG så är det som någon sa ovan. F och IG är betyg, vid S saknas betygsunderlag vilket gör att du inte får med kursen som läst alls.
För att få ett godkänt slutbetyg kan man absolut ha F i vissa ämnen, så länge det inte överstiger en viss % (har glömt hur mycket i nuläget), men som Fia säger härnedan, det är också så att du kan tänkas behöva ha godkända betyg i vissa kurser för att söka till högskolan. Det lättaste är att se vilka kurser som krävs för allmän behörighet och ev. särskild behörighet för just den utbildningen/kursen.

Ig i matte, beror på vad du vill göra sen. För att söka in på universitetet måste du troligtvis vara minst godkänd i matte. Men vet hur det är. Gillar inte matte alls. Har dock denna termin fått träna en hel del på lättare matte då jag jobbat som lärare.
Lycka till på nationella provet! Skönt ändå att kunna bli klar på fyra veckor. 🙂

oj, missat att du börjar plugga matte. jag läste också in matte (B) på en månad och gjorde betygsprövning i maj. om det nu är B-kursen du läser så vill jag tipsa om mobilappen Matematik B (blå ikon), den kostar lite men är definitivt värt för en kan se många bra konstruktiva videos, göra tester och större prov. den är ett jättebra komplement till boken! (och i ditt fall lektioner) heja heja dig!

Om du vill ha behörighet till högskola/universitet så måste du ha 2350 poäng som du har minst E. Jag har för mig att Svenska 1, Engelska 5, Matematik 1, Historia 1, Samhällskunskap 1, Religionskunskap 1 är obligatoriska ämnen som man måste ha minst E i.
Att man får ha 200 poäng IG/F handlar så vitt jag vet om att man annars inte får mer pengar från CSN, faller man under det måste man kompletera för att få fortsatt studiestöd.
Matte är skit, jag håller på att läsa Matematik C (eller ja, den nya motsvarigheten till det) efter den hemska kursen har jag mina 2350 poäng och kan checka ut mitt slutbetyg, wohoo! 🙂

Jag har högskolebehörighet men körde i de två sista kurserna i matematik, jag gick naturvetenskaplig och vi läste till och med E-kursen. Jag skulle tro att man behöver godkänt i A- och B-kurserna.

Vidriga bilder, både estetiskt och att tänka vem han var och därmed varför bilderna överhuvudtaget existerar. Lika sjukt om han var/är Palmemördaren eller om han är oskyldig, han skulle i vilket fall som helst aldrig fått ”vika ut sig” om det inte vore för hans ”roll” i Palme-utredningen.
Intressant dock att du tycker att det är okej att roa dig på en manlig alkoholiserad misstänkt, men ej dömd, mördares bekostnad men liknande bilder på kvinnor skulle ha fått dig att gå i taket…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *