Kategorier
Vardagstrams

Glad sommar!

Vi är ute i segersäng och insuper sommaren. (och hälsar på i vårt hus. Tre veckor kvar!) Mobilen är död och jag glömde batteri men det känns bara befriande att kunna ta en långhelg utan stress. 
 

 
Förresten, jag sa aldrig att det var ok att kalla nån svennefitta eller att man inte får bli ledsen av det. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Glad sommar!”

"Men det är ju inte svartvitt heller och man ska akta sig för att osynliggöra andra former av rasism bara för att en form är mer utbredd. (Fast nej nu räknar jag inte när privilegierade vita svenskar blir kallad för svennefitta. Get over yourself liksom) Det är en flytande skala där människor kan åtnjuta vissa privilegier medan de missgynnas på andra sätt. Jag är vit. Jag har inte blivit kallad blattehora sen gymnasiet och det har aldrig varit synd om mig och jag vill inte vara en i raden av vita kränkta feminister som förnärmat bölar när ens privilegium pekas ut. För det känns lite för bekant. Ni vet…. några andra som tenderar att vara jävligt vita och kränkta?"

Detta tillsammans med din tidigare kommentar var väl det som störde mig. Du grötar ihop samhällsteorier med individnivå, och klumpar dessutom ihop människor som tycker att det är lika fel att sparka uppåt som nedåt, med människor som förnekar att det finns maktstrukturer i samhället. Man kan dela samma sanningar men ha olika åsikter. Man kan vara fullt insatt i sanningen att vi har ett patriarkat, men ändå tycka att kvotering är dåligt eller att kvinnor också kan göra sexistiska saker mot män. Man kan vara fullt insatt i strukturell rasism och vilja bekämpa den, samtidigt som man har åsikten att all rasism ska bekämpas på samma sätt, oavsett maktperspektiv. Utan att vara en Vit Kränkt Kvinna eftersom man inte ifrågasätter sanningen om den strukturella rasismen.

Haha… Du har ju ändrat i ditt förra inlägg. Oärligt, tycker jag att helt enkelt ändra och ta bort det "kontroversiella", ang svennefitta, när man inser att det kanske var lite väl klantigt skrivet.

(F ö, man har inte analys, man gör en analys. )

Svar:
nej jag har inte ändrat i mitt förra inlägg. Vad syftar du på?Eller menar du att jag tog bort den personliga biten om min uppväxt i tensta? Varför är det oräligt? Jag kände att det var irrelevant egentligen i sakfrågan och kommer posta om det vid annat tillfälle.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Oj så fantastiskt mysigt det ser ut på ert nya ställe. Jag är helt medveten om att du inte sa att det är ok, men folk orkar nog inte läsa längre än näsan räcker 😉 Hoppas ni får en härlig helg och glad sommar på dig också!

Det är faktiskt fullkomligt egalt huruvida du tycker att det är okej eller inte att kalla någon för svennefitta. Det är det faktum att du gör skillnad på hur man bör behandla folk beroende på etnicitet som är skrämmande. Jävligt oetiskt till och med skulle jag säga.

Svar:
nej, jag gör inte skillnad på hur jag eller andra bör behandla sina medmänniskor. Däremot har jag insikt i hur maktbalans påverkar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller med Caroline. Man kan inte göra skillnad på hur man behandlar folk eller vad man tolererar från dem beroende på etnicitet.

Det är nedlåtande syn att ha inställningen att etniskt svenska ungdomar som blir kallade svennefitta i skolan medlidsamt ska rycka på axlarna och säga:"Döm dem inte, för de vet inte bättre." Du kräver större mognad av dem som blir kallade svennefitta än av dem som kallas blatte. Eller hur? Svennefittan ska vända andra kinden till, medan blatten kan lasta alla sina oförrätter på svennefittan.

Det är som Ju skriver ovan, man måste skilja på övergripande strukturer och interaktion mellan enskilda individer.

Svar:
fast vem har sagt att man ska göra skillnad på hur man behandlar folk?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åsa:

Nej, feminism är inte samma sak som rasism. Däremot kan en kvinna som anser sig ha rätten att bete sig svinigt mot alla män på individnivå vara sexistisk mot män trots att vi lever i ett patriarkat. Kvinnan kan alltså vara sexist fast hon är feminist.

Alla feminister som jag känner tycker dock att detta beteende inte är ok. Däremot vill man förändra kvinnosyn och kvinnors möjligheter i samhället genom samhällsövergripande åtgärder. Tex delad föräldraledighet, kvotering och annat.

Ju:

Det där låter som en väldigt billig bortförklaring – "jag anser mig vara förtryckt därför när jag beter mig som ett svin så gör jag det som en individ – men om en man gör det så är det bevis på en struktur"

För att acceptera det som en individs agerande så måste man ju gå med på att det finns ett patriarkat – om man inte gör det, utan bara ser…t.ex. feminister som hela tiden generalliserar och pratar skit om män så skulle man ju kunna se det som ett ganska starkt bevis för att det finns en helt annan maktstruktur – en maktstruktur där samhället accepterar att feminister förtrycker och degraderar män, eller hur?

Då är det enbart en fråga om perspektiv huruvida en persons handling är ett bevis på en struktur eller om det är en isolerad händelse på individnivå, och inte bevis för någonting alls.

Bevis som man måste ha en förutfattad mening och tolking om är ju trots inte bevis för någonting eller hur? Då måste man ju gå på andra kriterier, som till exempel hur ofta det händer och hur accepterat det är i samhället.

Då kan man ju ställa sig frågan vilken sida samhället ställer sig på – finns det ett utbrett stöd och människor som proppagerar för våldtäkter, kvinnomisshandel eller att man fan inte ska ha samma lön för samma jobb?

Eller är det så att de här frågorna för gehör av allmänheten och bidrar till att skapa an allt mer negativ bild av män som våldtäktsmän, misshandlare och snåla, maktgiriga jävlar?

När de begås möts de då med motstånd av allmänheten eller ses det som helt ok?

Hur är det då med feminister som förtrycker och degraderar män? Möts de av samma avsky och hat av samhället som våldtäktsmän och misshandlare gör?

Men det kanske är befogat? Naäe – Om man tittar på våldtäkt t.ex. så gjordes 6320 anmälningar om våldtkt – det anmäldes långt fler kvinnor för snatteri…stöld, skadegörelse, misshandel, bedrägeri och narkotikabrott för att bara nämna några – om det vore en korrekt bild av män så skulle samhället även se kvinnor som nerknarkade misshandlande tjuvar och bedrägerskor…och det tror jag att vi kan vara ganska överrens om att det inte gör.

Det talar ju faktiskt för att vi har en samhällsstruktur som ser helt annorlunda ut än det patriarkat som du har målat upp…det påvisar ju faktiskt raka motsatsen. Att samhället i stort är på kvinnors sida.

Om det då är så att bevisen pekar dit de gör så finns det ju inget patriarkat…bara feminister som förtrycker och degraderar män, eller?

Richard ramirez är död! ! Skumt. Han var ju ändå rätt ung

Svar:
jag fick precis nyheten. känns ….. konstigt på nåt sätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

I ditt svar undviker du det väsentliga. Att du tycker att den vita tjejen/killen ska bita ihop och ta skiten för det är liksom mer synd om de andra – på ett överordnat strukturellt plan. Alla behandlas som om de i första hand tillhör ett kollektiv – kollektivet vita med makt eller kollektivet förtryckta med brunt skinn. Men i den specifika situationen kan ju maktförhållandena var helt andra.

Svar:
Jag tycker att vita svenskar ska ha lite perspektiv och maktanalys.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh jag måste bara säga STORT TACK LD för att du tar upp detta ämnet (rasism) och ÄNTLIGEN har du helt förstått vad det handlar om! Det var så många kommentarer under de andra inläggen så därför skrev jag här för jag ville verkligen att du skulle se min kommentar. För några månader sen tyckte jag attdu var helt fel ute men nu är du inne på helt rätt spår! Vad glad jag blir av att se att människor faktiskt KAN ändra sig och få en djupare förståelse för det hela. Önskar att fler tänker till så bra som du har gjort nu. Så TACK återigen! Ha en skön sommar! 🙂

Penisinnehavaren:

"Det där låter som en väldigt billig bortförklaring – "jag anser mig vara förtryckt därför när jag beter mig som ett svin så gör jag det som en individ – men om en man gör det så är det bevis på en struktur""

Där har du nog missförstått. Vad jag skrev och menade var att det på individnivå inte är mer ok för en kvinna att ta en man på kuken än en man att ta en kvinna på fittan. Den individuella handlingen kan inte bortförklaras med att det finns ett patriarkat.

"För att acceptera det som en individs agerande så måste man ju gå med på att det finns ett patriarkat – om man inte gör det, utan bara ser…t.ex. feminister som hela tiden generalliserar och pratar skit om män så skulle man ju kunna se det som ett ganska starkt bevis för att det finns en helt annan maktstruktur – en maktstruktur där samhället accepterar att feminister förtrycker och degraderar män, eller hur?"

Fast att vi lever i ett patriarkat är mätbart och en sanning i vetenskaplig mening. När man räknar på vad män och kvinnor äger i materiell mening, när man tittar på män vs kvinnor som sitter på maktpositioner i samhället, när man analyserar hur kvinnlig förhåller sig till manligt, då ser man att kvinnor är underrepresenterade. Sen är det en ÅSIKT om man tycker att detta är "naturligt" eller ett resultat av könsroller vårt samhälle omhuldar.

Sen finns det inget stöd för våldtäkt och misshandel av kvinnor, men det finns en stor misstro man som våldtagen eller misshandlad kvinna ska övervinna innan hon bevisar att det var en "riktig" våldtäkt eller misshandel.

Anna: I ditt svar undviker du det väsentliga. Att du tycker att den vita tjejen/killen ska bita ihop och ta skiten för det är liksom mer synd om de andra – på ett överordnat strukturellt plan. Alla behandlas som om de i första hand tillhör ett kollektiv – kollektivet vita med makt eller kollektivet förtryckta med brunt skinn. Men i den specifika situationen kan ju maktförhållandena var helt andra.

Lady Dahmer Svar: Jag tycker att vita svenskar ska ha lite perspektiv och maktanalys.

Jag var bara tvungen att saxa den här kommentaren och svaret, för jag tycker att de symboliserar missförståndet som allt tjafs i de tidigare kommentarsfältet handlat om.

Anna behandlar frågan på individnivå -och har enligt mig rätt i sin åsikt.

Lady Dahmer behandlar frågan på samhällsnivå – och har enligt mig rätt i sin åsikt.

Inget uttalande motsäger egentligen varandra. Man kan vara fullt medveten om att sanningarna strukturell rasism och vithetsnorm existerar – och ändå ha ÅSIKTEN att rasism ska bekämpas med nolltolerans oavsett vilken maktposition avsändaren har i samhället. Vita svenskar som har lite perspektiv och maktanalys behöver inte alls dra samma slutsatser och ha samma åsikter som Lady Dahmer fast dom har "förstått" samma sanning.

Jag har alltid varit feminist och vänster politiskt, men på senare tid har jag börjat ifrågasätta vissa argumentationstekniker som vänstern omhuldar. Lena Anderssons krönika "Indignation kräver varsamhet" var den första ögonöppnaren. Ni hittar den här: http://www.dn.se/ledare/kolumner/indignation-kraver-varsamhet/

Nästa ögonöppnare var boken "Under det rosa täcket" (s.55) som visade hur man blandat ihop sanning och åsikt i debatt. Jag har skrivit om det i tidigare inlägg.

Jag tycker att vänsterfolk och feminister (inklusive jag själv) ofta faller i fällan att vi tror att folk inte har "fattat" sanningen när de har en annan åsikt än en själv, vilket leder till att man börjar angripa deras förmåga att se sanningar istället för att argumentera för sin egen åsikt, när det är detta som eventuellt kan leda till att personen ändrar åsikt istället för känna sig kränkt över att hens intelligens ifrågasätts.

Snälla Lady Dahmer, kan du inte svara vad du tycker i det här? Skulle vara sjukt intressant att höra, jag är inte rädd för kritik 🙂

Svar:
Jag har inga motargument utan tycker att det du säger låter väldigt vettigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

JU: tyvärr så tog Lady Dahmer bort mitt inlägg, vilket är synd då det var artigt och välstrukturereat…dock så innehöll det konkret fakta som jag misstänker att Lady Dahmer inte vill att feminister ska se. Det är synd att ett så viktigt ämne inte kan få diskuteras.

Svar:
jag har inget tålamod med jämställdister. Vill du sprida din propaganda så kan du med fördel hänga på flashback.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Människa med tillhörande känsloliv är man väl oberoende av om man är vit, svart, kvinna eller man. Hur man reagerar på en kränkning beror väl mer på hur man är som person och vad man varit med om tidigare. Jag förstår inte hur man etiskt skulle kunna försvara att det är mer okej att kränka en person framför en annan, jag kan inte få ihop åsikten om att människor har lika värde och rättigheter.

Hur gör då jag som är vit och kvinna. Jag har stor makt i och med att jag är vit, men jag har liten makt i och med att jag är kvinna. Efter denna maktanalys blir det svårt att veta om jag ska känna mig kränkt eller inte… 😉

Jag är verkligen nyfiken på hur LD tänker sig att man ska rangordna människor efter hur utsatta eller privilegierade de är. Vi vet ju alla vid det här laget att LD anser att män utövar maktspel över kvinnor och att vita utövar maktspel över alla andra etniciteter som någonsin har existerat. Därför önskar jag att LD tar och föreställer sig följande lilla scenario:

Svart man skriker svennefitta åt vit kvinna. Är det då den svarta mannen som i egenskap av sin hudfärg sparkar uppåt eller är det den svarta mannen i egenskap av sitt kön som sparkar neråt? Bör den vita kvinnan "get over herself" eftersom hon är vit och därmed privilegierad eller är hon förtryckt av patriarkatet?

Jag önskar verkligen att du tar dig tid och svarar på det här, LD.

Svar:
Jag tror inte mitt svar spelar nån roll. Du har redan bestämt hur du ska tolka min text.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: Nej, jag har absolut inte bestämt mig för hur jag ska tolka din text, men däremot kan du räkna med att jag kommer protestera så fort du börjar rangordna människor.

Svar:
Fast jag har inte rangordnat. Det är nåt du fått för dig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast Caroline, att ta hänsyn till olika etniciteters situation är inte samma sak som att rangordna dem. Många svarta blir dagligen utsatta för rasism och diskriminering från alla möjliga håll medan man som vit svensk (vit man i allra högsta grad) slipper förtryck från samhället och på så sätt är väldigt priviligerad. Att springa runt och kalla invandrare för blattar innebär att man upprätthåller förtrycket som de redan utsätts för. Om jag däremot blir kallad svennefitta får det inga konsekvenser alls förutom att jag kanske blir sårad, och ja det är ju trist för mig men faktumet att mina vita känslor liknas med och ofta belyses mer än den diskriminering som människor inom andra folkgrupper tvingas möta varje dag är bara ännu ett bevis på mina vita privilegier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *