Kategorier
Vardagstrams

Tack Margit för det ouppnåeliga mansidealet!

 
Asså, hur många av er läste SÖNDER den här boken? Särskilt sidorna 123, 124, 125 och fram om jag minns rätt. Hur många av er har seriöst skev mansbild efter att ha läst serien? Jag menar, vem fan kan mäta sig med Tengel, Mar, Ulvhedin, Lucifer eller Tamlin?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tack Margit för det ouppnåeliga mansidealet!”

Jag läste dem för nästan 20 är sen och nu läser jag om dem som vuxen kvinna. De finns att läsa som ljudbok i mobilen och det är så himla coolt att läsa om och få se allt med genusögon men även hur bra de är.. trots allt. Hur Tengel pratar med Silje tex. ha ha ha. "Lilla Silje, nu får du sluta!" ,.. och Silje som är undflyende med blicken och utplånar sig själv i pestens Norge endast 16 år gammal för att rädda två små barn. Just detta tjat om att Silje endast är en ung flicka om och om igen. Är man så ung flicka när man är 16-17 år på 1200-talet? Medelåldern låg väl på 35-40 år och de fick barn så fort de blev könsmogna 😉 Men i vilket fall som helst så kan jag rekommendera att läsa om dem som ljudbok. Alla 47 finns på piratbukten och passar bra i mobilen. Jag är nyförälskad i hela släktet.. igen. Vi förnyar våra löften trots att jag är äldre och klokare och mamma vid den här gången. Sol är föresten väldigt lik min dotter fram till hon var 5 år. Det var heller inget jag tänkte på första gången då jag själv var en "ung kvinna".

Jag har inte läst dem, men mamma tjatar på mig att jag borde göra det. Det är hennes favoritböcker och jag är döpt till Hanna efter dem… Egentligen ville mamma att jag skulle heta Sol men pappa var inte med på det, och så funderade mamma på Liv Hanna (tydligen en karaktär?) men gillade inte dubbelnamnstanken, så det blev Hanna bara som tydligen också är en (elak?) karaktär i böckerna?

Svar:
åh hahaha Hanna, ja hon är fin hon. Ondskefullaste häxan, elak som få men älskad karaktär ändå bland många av oss som läst serien. ”Hon var den fulaste och ondaste häxa som bodde i Isfolkets dal.” men Liv Hanna som din mamma tänkte, är en snäll karaktär. Elaka Hanna hjälpte Liv till världen och därför fick Liv namnet Hanna också. 🙂 Sol heter Ninja i andra namn, och det är efter en av de andra huvudhäxorna. Hon var semi-ond. Älskade sin familj och hjälpte folk men älskade Satan och mörkrets makter också. Brändes på bål.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Den här svenskläraren gömde lådan med dessa sönderlästa böcker under sängen när hennes litterärt elitistiska kursare kom på besök. Sedan skrev hon en c-uppsats i vilken hos försökte påvisa hjältinnornas/hjältarnas androgyni (enligt någon form av queerteori) vilket ledde till att handledaren (40-talist till litteraturvetare med inriktning på svensk proletärlitteratur) tvingades läsa bl a Nattens demon, men även Demonen och Jungfrun och ytterligaare någon favorit…

Träffade Margit kort vid ett seminarium i Kungälv och fick Bödelns Dotter signerad och upplyste en antagligen lagom intresserad författare om c-uppsatsen…

Har faktiskt sällan upplevt liknande läsglädje efter den tiden (typ mellan 1985 – 1989).

Det skrevs en bok för många år sedan i vilken en svensklärare ville ta en ordentlig titt på vad ungdomarna läste – detta var på 80-talet – här är en länk: http://www.bokborsen.se/Ulla-Lundqvist/Bland-Grottbj%C3%B6rnar-T%C3%B6rnf%C3%A5glar-Och-Monster/925796

Hon tar upp den aningen underliga synen Sandemo har på sex, män och kvinnor och jag minns när jag läste den och sedan läste om min älsklingsserie som något äldre. Rodnade bakom skämskudden och nu, när jag plöjt serien en fyra fem gånger (är 41 år idag) kan vissa partier få mig att må illa på många sätt – både vad gäller synen på klasser och synen på män och kvinnor. Kan ändå inte låta bli att älska serien och idag står den på full display i billyhyllan 🙂

Lucifer och Tamlin <3 förövrigt tycker jag Lucifer är det finaste namnet ever, men vänner tycker jag skulle vara elak om jag döpte mitt framtida barn till det, men det är så vackert + betyder ju "bringare av ljus"!

ÄLSKAR!! Har läst dem om och om igen! =) Mina Djur heter Tamlin, Tula, Tengel, Tiili och Silje. Lobbade hårt för att döpa sonen till Kolgrim, men så blev det icke.Nej då, jag är inte alls enkelspårig….

Ah, ljuva minnen..! Tamlin och Lucifer. OMG säger jag bara!

Och jag gillade faktiskt Guiallaume också, pappa till Saga. Och så alla demoner som… Men herregud, vem var det nu då? Vem bodde kvar hos demonerna, i slutändan? Fan. Och inte har jag böckerna här. :/ Men hett var det. *flinar för sig själv*

Tancred är favoriten här. Vet att jag många gånger funderade över man kan döpa sin ev. son efter en isfolketkaraktär, och blev så glad när jag hittade din blogg och såg att sonen heter Tamlin. Vet inte varför jag tvekade faktiskt.

Läst hela serien ca 10 ggr och favoritböckerna dubbelt så många ggr om inte mer… Nu när jag blivit vuxen uppskattar jag dessutom margit mycket mer, vilken fantastisk bedrift hon gjorde när hon skrev en bok i månaden! Då är det lätt att förbise skrivfelen.

Heike har alltid varit min favorit..jag grät floder när han dog.

Jag sade som tonåring att jag ska begravas med mina böcker..och det gäller inte bara Isfolket, ett liv utan böcker..jösses, jag kan inte föreställa mig det, att inte kunna få läsa.

Jag älskade att läsa som ung (gör jag nu med, men har sällan tid), slukade bok efter bok. Men de där har jag aldrig läst. Brist i allmänbildningen kanske? Och nu undrar jag förstås mycket nyfiken vad som händer på sidan 123-125…?

Vet inte vilka sidor du menar (har böckerna hos mina föräldrar), men HELVETE vad jag älskar den där bokserien, speciellt när en som jag älskar nordisk folktro och sånt. Och tantsnusk. Hehe. Som jag sa till någon förut, de böckerna har ALLT: Kärlek, vänskap, romantik, spänning, äventyr, fantasy, humor, historia, snusk… tror jag ska läsa om böckerna igen faktiskt.

Älskade den serien. Minns dock en av böckerna där Ulvhedin, en drabbad, våldtar Elisa (som väldigt tydligt inte vill, får ont för han är så stor osv), sen blir de kära. Vände sig lite i magen på en.

ÅÅÅÅÅHH vad jag älskade de böckerna!!! Satt på helgerna och bara läste och läste och när en var slut tog jag fram nästa. Men favoritboken är den om Sol, nummer 3. Hon var min absoluta favoritkaraktär och oj vad jag grät när hon dog!!!! :'(

Jag älskar de här serierna! Och kvinnorna tar för sig!

och männen, mmmmmmmmmmmmmmhm! godis!

Har du läst Häxmästaren, Riddar-serien och Solens rike också? De är också bra, men spårar ur lite;)

Åh, jag älskar älskar älskar böckerna! Har läst hela serien tre gånger och vissa böcker många, många fler. Speciellt de allra första böckerna och om Tamlin. Min favorit är såklart Sol!

Nu när jag tänker efter så är det nog dags att läsa dom igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *