Kategorier
Vardagstrams

Vithetsnormen och rasism // Vem har tolkningsföreträde?

De senaste dagarna har det diskuterats vitnormer och feminism och privilegium. Det började med den här virtuella bitchslappen som jag läste jublande men skamsen och med andan i halsen; PK-maffians ”Feminismen, vitheten och jag”. Sen kom nästa: ”En höjd röst i vita rum” som var minst lika bra.
Jag har fått så otroligt många insikter och aha-upplevelser det senaste dygnet att jag känner mig helt omtumlad. Fast i det stora hela så har jag fortfarande en väldigt begränsad analys. Det är svårt att se sin del i det strukturella förtrycket, speciellt när man känner att man kanske inte alltid varit så privilegierad. Man känner kanske inte igen sig och vill liksom ropa ”men jag är ju som du!” Utanför medelklassetablissemanget liksom. Fast ändå inte samma.

 

Men det är ju inte svartvitt heller och man ska akta sig för att osynliggöra andra former av rasism bara för att en form är mer utbredd. (Fast nej nu räknar jag inte när privilegierade vita svenskar blir kallad för svennefitta. Get over yourself liksom) Det är en flytande skala där människor kan åtnjuta vissa privilegier medan de missgynnas på andra sätt. Jag är vit. Jag har inte blivit kallad blattehora sen gymnasiet och det har aldrig varit synd om mig och jag vill inte vara en i raden av vita kränkta feminister som förnärmat bölar när ens privilegium pekas ut. För det känns lite för bekant. Ni vet…. några andra som tenderar att vara jävligt vita och kränkta?
Fast nu gjorde jag det ändå. Jag blev arg för att jag blev indragen i en debatt jag aldrig uttalat mig i, ihopklumpad med andra feminister och fick stå till svars för deras uttalanden och jag kände mig orättvist utpekad och ihopklumpad. Jag måste lära mig att inte tända på alla cylindrar. Och sakfrågan är ju inte obehaglig … eller jo det är den ju för man får ju ganska klart för sig hur lätt det är att blunda för olika sorters förtryck, men kritiken mot ”oss” är ju relevant och befogad.
Anna och Intezar som är mina bästa vänner är ju thai samt eritrean och jag blir lite, eller ganska mycket, orolig över huruvida jag antingen osynliggjort deras arv eller på annat sätt uttryckt makt. Omedvetet of course, men det är ju ingen ursäkt. Uppe i hälsingland säger ju folk t.ex n**** som ingenting och det gjorde jag med (och Intezar) och i efterhand så vill jag bara dö av skam vid tanken. Hur kunde jag? Men jag ”menade inget illa” och nej, det gjorde jag faktiskt inte alls men det är ju ofta där problemet ligger; i ignoransen. (FÖRLÅT INTEZAR älskar dig osv)
Men jag vill inte vara en i raden av vita kränkta. Jag vill heller inte tala för nån annan och den här debatten är inte min att föra fram för det kan lätt bli så jävla fel när man ska tala för en annan utsatt grupp. De kan tala själva. Däremot kan man ju hålla käften och lyssna, svälja stoltheten lite och bara rannsaka sig själv så jävla hårt det går även fast man fattar noll. Nån gång trillar poletten ner och tills dess får vi bara acceptera att vi inte kan ta tolkningsföreträde i just den här frågan.
Några som har tolkningsföreträde är däremot:
Elaine Eksvärd som påpekar bristen på svarta representanter i media och vår omedelbara närhet.
Lotta Gray // Vimmelmamman skriver att det bara är ok att vara färgad om man bara är sådär härligt gyllenbrun och oroar sig för sin son som tycker att brunt är fult. (Apropå hur vithetsnormen påverkar mörkhyade barn, läs här eller se det här klippet)
Och slutligen skriver Fanny Åström // Rabiata flatfeministen om ”Myten om den enade feminismen och kravet på förtryckta att vara ”konstruktiva”.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vithetsnormen och rasism // Vem har tolkningsföreträde?”

Bra inlägg! Du kommer ofta med kloka synpunkter och intressanta diskussionsunderlag. Dock så tycker jag att du är lite snäv i din norrlandssyn, jag tror du kan hitta lika många samhällen i södra Sverige som anser att vara annorlunda är något dåligt. Det Norrland jag känner är öppet och accepterande (nåja nästan, idioter finns överallt).

Hej! Från det ena till det andra, har du följt den senaste s.k. "debatten" med Bella och Odd i spetsen? Blondinbella har tydligen uppfunnit ett nytt begrepp, rabies-feminister. HAHA.

Den tanke jag fick efter att ha läst blondinbellas senaste inlägg om feminister är att de säger ju alla som innan de läst på. Jag är jämställdist inte feminist osv.

Men något som hon är drabbad av och jag också.

Den där dolda grejen att på exempelvis på arbetsintervju eller med SERIÖST jobb typ advokat, företagare då ska du ta på dig den typiskt "manliga" kavajen etc. för att bli tagen på allvar, det är ju ingen advokat som har på sig en jättesomrig kvinnlig klänning eller?

Och tar du på dig en somrig klänning då ska du gärna bryta av med den hårdare seriösare kavajen, för att? bli tagen som hårdare och seriösare, gör ett bättre jobb.

Underförstått betyder ju det att vi kvinnor tar på oss hårdare och manligare kläder när vi vill bli tagna på allvar, visa att vi gör ett gott arbete eller har ett seriöst och viktigt jobb. Oavsett om kavajen har ett kvinnligt snitt (intagen vid midjan)

<3

Riktigt, riktigt bra. Jag känner själv att jag blivit lite omtumlad. Jag tycker dock att "vi feminister" 😉 är rätt duktiga på att bena ut och reda ut begrepp utan jättebråk och att vi ändå kan ta debatten med varandra som det så vacker heter. 😉

Svennehora och svennefitta är ju kränkande för stt det innehåller hora och fitta, men nej, att bli kallad svensk (svenne) i Sverige, ett land där svenskars närvaro är självklar och aldrig ifrågasatt, är inte kränkande. Säkert kan individer som kallas det känna sig utsatta, särskilt om de är barn eller unga, men ingen vuxen borde göra annat än att rycka på axlarna åt ett sådant skällsord.

Varför ska svenskar som bli kallade svennehora "get over themselves liksom"? Varför förminska rasism mot svenskar? Eller du kanske menar att invandrare inte kan vara rasister, bara svenskar? Att du ens tycker att svenskar som utsätts för rasism ska komma över det är så jävla sjukt att det inte är sant. Fy fan vad arg jag blir!!!!

Svar:
Rasism handlar om strukturer. Inte enskilda åsikter.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Även om det inte går att gjämföra, och vi lever i ett land där vita är normen osv osv.

Så innebär inte det att en kan förminska de obehag som många vita får känna i ett område där vita är i minioritet och blir hatade, hotade och utsatta just för att de är vita "Svennehoror" odyl.

Oavsett vem som "har det värst" så är det skrämmande att bo i ett område där små barn leker lekar som döda svennen, och andra våldslekar som enbart är riktade mot "svennar", att cykla hem sent på kvällen mellan grupper av ungdommar som vrålar våldta Svennen osv. Och nej, många av dessa "privilerade vita" kan inte flytta pga ex väldigt dålig ekonomi.

Rasism är otrevligt åt alla hållen, och man bör inte gämföra rasism eller förminska Någons erfarenheter, vit som svart, brun, gul eller röd.

Rasism är alltid fel vem som helst som drabbas! Av vilken orsak ska jag acceptera att bli kallad svennehora som inte bara är rasistiskt utan också sexistiskt?! Skulle rasism och sexism riktad till en vit kvinna vara mindre dåligt? Ruskig människosyn. Kan tillägga att min partner är svart och mina barn sk mulatter. Mina barn har råkat ut för rasims några ggr och då har det inte varit svenskar utan araber och en ryss.

Bra inlägg men jag tycker som ngn annan längre upp att din bild av Norrland är väldigt snäv. Du drar ett landskap och benämner det som där uppe i norr. Min bild av Norrland är en helt annan, och idioter finns även i Sthlm.

Josefin, jodå advokater går också i somriga klänningar när det är varmt – om man inte ska träffa klienter eller vara i domstolen just den dagen. Och så har man ungefär 3 kavajer i olika färger som hänger på kontoret utfall att man behöver en ändå. Haha, du har lite rätt i det du säger, vi behöver hårda kläder för att veta att vi tas på allvar. Annat är det med åklagare, faktiskt. Kvinnliga åklagare (finns det gott om) bär inte alltid kavaj i rätten, men jag tycker inte att de behöver ha det, jag tar dem på allvar ändå. (Fast att jämföra en myndighet och advokatbyrå går inte riktigt).

Jag är inte heller varken född medelklass eller med den rätta blonda looken och känner ofta att jag kommer med ett outsiderperspektiv. Det gör det svårt att bita ihop och lyssna när någon plötsligt klumpar ihop en med folk som aldrig i sitt liv behövt reflektera över sina privilegier. Men jag försöker 😉

Blir väldigt besviken över hur snabbt och lätt många verkar ta till härskarretorik så fort de får sina egna perspektiv ifrågasatta.

Men kan också känna att det måste vara okej att delta i ett samtal även om man själv inte har personlig erfarenhet av det man pratar om. Hur ska vi annars någonsin komma någonvart? Känner att det ibland blir lite "du kan inte säga något om det här för du är inte kvinna/poc/arbetarklass/någon annan underpriviligerad grupp" och det är knappast konstruktivt.

När jag blir kallad svenneäckel/hora/fitta av invandrare tycker jag att det är lika fel och vidrigt som om jag hade sagt blattehora. Misstolka mig inte, jag skulle aldrig någonsin säga något sådant, utan jag tycker som sagt att det är helt jämlikt.

Det FINNS rasism mot svenskar. Sedan är den inte på långa vägar så bedrövlig eller stor som SD och liknande påstår, men den finns ändå. Jag skiter i vilket egentligen, men vill bara upplysa om att unga tjejer faktiskt drabbas (och ja, oavsett vilket land man kommer ifrån).

Sedan kan jag tycka att det är lite uttjatat. Ja, jag kämpar för lika rättigheter för alla, men när man börjar hetsa feminister om att det är för lite svarta etc, jag gör så gott jag kan men jag vill inte dra in någon oavsett etnicitet för välgörenhet och för att någon ska bli nöjd. Jag kämpar hellre tillsammans med unga feminister från alla möjliga länder för att vi alla vill! Just nu pratar jag mycket med feminister från Mellanöstern 🙂

Ingen har tolkningsföreträde när det kommer till ngn annan. Ingen kan veta hur den andra har haft det i sitt liv oavsett om det handlar om rasism, kränkningar, misshandel, diskrimineringar osv. Det enda man kan göra är att visa hänsyn och respekt för sina medmänniskor och tillåta dem ha sina upplevelser. Ganska löjligt egentligen att ens diskutera om vem dom har haft det värst och vem är mest kränkt. Det skapar bara vi och dem känsla istället för att öka den ömsesidiga respekten. ALLA är lika värda oavsett kön, etnicitet, religion, sexualitet, social status osv. Alla är vi människor som ska behandlas med lika rättigheter! Punkt slut!

"Fast nej nu räknar jag inte när privilegierade vita svenskar blir kallad för svennefitta. Get over yourself liksom"

Wow, resoneras det verkligen såhär? På fullaste allvar? Som mamma till en 10årig vit och priviligerad men väldigt osäker flickunge får jag en fet klump i magen när jag föreställer mig att detta skulle vara en vedertagen uppfattning i samhället, inom skolväsendet framförallt.

Visst kan jag tycka "get over yourself" var lite väl nonchalant/onödigt sagt, men tråkigt att se diskutionen gå mot "rasism mot vita" IGEN, med tanke på innläggets innehåll. Altså ja, -diskrimimering- mot vita händer, det betyder nånting, det är absolut inte okej, men just i den här diskutionen räknas det inte/är inte relevant. Det är inte strukturell RASISM, det är verkligen inte det. Om du tycker det låter orättvist, les gärna alla länkar igen. Och börja lyssna på icke-vita feminister som vill bli hörd de också, var lite ödmjuk. Att det er "uttjatad" som Hannah över här säger låter konstigt i mina öron efter att ha läst pkmaffians innlägg.

"du kan inte säga något om det här för du är inte kvinna/poc/arbetarklass/någon annan underpriviligerad grupp"

Mjorå, men snälla LYSSNA på de som ÄR det. Och akseptera att som vit kommer du aldri RIKTIGT fatta hur det är att vara PoC, att som man kommer du aldri precis veta hur det är att vara kvinna, och det er OKEJ, men akseptera det, och akseptera att den förtryckte gruppen kommer att veta mer. Och dermed kommer deras åsikt väga tyngre i rätt många samanhang.

Det är konstigt med denna helt snedvridna syn på rasism! Jag har mött rasister i alla etniska grupper men mot svarta kan jag lätt säga att den är enorm bland tex araber de hatblickar och kommentarer jag och min familj fått har verkligen skakat mig. Jag har själv fått sagt att svenska tjejer är horor och dem vill man ej ha som fruar. Rasism är alltid rasism!

Svar:
ja rasism är rasism, men rasism riktad uppåt har inte samma effekter.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja du har så himla rätt i att hålla käften och faktiskt LYSSNA är extremt underskattat i många sammanhang. Sedan är det för min del aldrig ok att kränka enskilda individer, oavsett syfte. Jag lyssnar gärna och vill förstå så mycket jag bara kan. Men när någon kallar mig för fitta eller hora har den personen överträtt åtminstone min personliga gräns. Och då slutar jag lyssna.

Norrland är som det är (jag tror inte att du ogillar mig för att jag är från Norrland? Eller?) men minst hälften av alla som föds i Norrland drar ju till Stockholm förr eller senare 😉

"(Fast nej nu räknar jag inte när privilegierade vita svenskar blir kallad för svennefitta. Get over yourself liksom).." For real? Att bli sårad för att man blir kallad svenne är skitnödigt ja men ord som fitta/slampa/hora/madrass osv det tolererar jag INTE oavsett om det sägs efter svenne eller blatte! fyfan va sjukt

Det här är besvärligt tycker jag. Jag har aldrig haft npgon tanke på att hudfärg är av vikt, det är så självklart som kön liksom. Alla finns bara. Men sen hamnade jag i södertälje. Snacka om att min syn förändrades. Så mycket jag har fått höra, och blivit puttad och spottad på för att jag är blond. Helt sjukt. Jag kände mig utsatt, rädd och kränkt. Jag satte det i perspektiv och förstod att det är det vi pratar om när vi säger att färgade blir utsatta för rasism. Sen blev jag förbannad för jag har inte gjort nånting, precis som ingen färgad gör det. Jag behöver inte svälja det bara för att jag är vit. Det jag däremot lärde mig också är att rasisterna var blattar som är födda här. Dom som flytt hit har inte haft samma attityd. Min erfarenhet är väldigt liten och bara min verklighet, inte den vita människans verklighet, men jag vill inte behöva get over myself. Har du vart i Södertälje? Man behöver visserligen leva där för att se och förstå vad jag menar, men vad jag förstår när jag pratat med bekanta så är tydligen Södertälje speciellt. Men som sagt, jag vill inte behöva acceptera detta pga min hudfärg.

Jättebra inlägg och jag har hittat fler bloggar att följa och tänka över, sktibra inlägg hade dem!

MEN.

Varför ska jag vara okej med att bli kallad svennefitta?

Jag låter inte folk kalla mig för fitta, när det är som en svordom. Samt att det finns en norm om att svenska kvinnor är väldigt lösaktiga, så nej, jag tycker inte att det är okej.

och det är inte en enskild individuell åsikt, som du hävdade i någon annan kommentar.

Visst det finns värre problem, men det betyder inte att det ska vara accepterat.

Svar:
det är ingen som säger att du ska vara ok med det, men ha lite perspektiv. at the end of the day så kommer inte du bli nekad jobb, boende eller andra rättigheter pga fel efternamn eller hudfärg. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är inte alltid så lätt att vara "icke-vit" i Sverige – som adopterad kommer man ofta till ett medelklasshem i "svenska" områden och man omhuldas och gullas med, men samtidigt underhåller denna vita svenska medelklass en norm i vilken man som vuxen adopterad kan få det svårt att passa in. Som liten var jag söt och efterlängtad, som vuxen fortfarande söt och troligtvis eftersänd… Vita medelklassmän närmar sig mig i tron om att jag är ett mer lätthanterligt, underdånigt alternativt till den frigjorda, av feminismen fördärvade vita medelklasskvinnan…

Tar ibland upp frågan om sexturismen till t ex Thailand och hur den påverkar synen på asiatiska kvinnor och blir ofta avfärdad som överkänslig och "men det har väl inte med dig att göra?" etc och "men det hjälper ju inte att jag väljer annan resedestination".

Lite rörigt inlägg, det här, men jag kan bli lite trött på att man aldrig blir förstådd, speciellt inte av de som hävdar att de förstår så mycket. Tack för att du tar upp frågan, LD.

Bara av ren nyfikenhet: Varför anonymisera inlägg tagna från ett offentligt forum som twitter?

Svar:
för att ibland är det irrelevant. ibland är fokuset det som sägs, inte vem som sa det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag skulle vilja flika in med att jag tycker att orden Women of Colour och People of Colour (WoC och PoC) ger uttryck för ett så etnocentriskt perspektiv att det inte är sant. Det är så lustigt när alla dessa politiskt korrekta social justice ultravänster-ungdomar slänger sig med dessa termer. För vad säger de egentligen? Jo, att vitt är det normala tillståndet. Allt som inte är vitt är annorlunda. Dvs, det finns vita, normala. Och så finns alla andra, färgade människor.

Svar:
Jag använder termerna för att de vi talar om använder dem. Jag har anammat dem från kvinnor som själv är ”färgade”. Annars är det en bra poäng det du säger…..
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *