Kategorier
Vardagstrams

Ägg i gröten

Vill bara börja dagen med att ge ett frukosttips för er med ungar som äter dåligt. Jag försöker undvika dåliga processerade kolhydrater här hemma. Att ge barnen sötade yoghurtar med musli, mackor eller havregrynsgröt med sylt till känns inte ok egentligen. (även om det har hänt fler gånger än jag kan räkna) Mjöl plus mjöl plus… ja, likamed socker samt minimalt med näringsämnen enkelt förklarat. Inte för att vi är sockerfanatiker, för här serveras godis varje helg och en och en annan tårta emellanåt, men för att socker är en del av nästan allt vi stoppar i oss nuförtiden och jag vill inte stöpa ungarna i samma sockerform som jag själv är matad med.
 
MEN IALLAFALL. Skit i varför. Jag brukar göra en god gröt till barnen. Olika varianter, beroende på hur det ser ut i skafferiet och jag ska först berätta om grundreceptet som jag hittat här. (Nötgröt)
 
Jag blandar alltså kokosmjölk, malda nötter (jag tar mandlar) och ägg och rör ihop till en gröt med lite kryddor osv. Sen häver jag i en ordentlig klicksmör också. Fett är nyttigt och mättar bra. Barnen skriker av glädje och håvar i sig. Massa nyttigt och göttigt. Man kan ju häva i mixad/hackad banan (som i receptet) eller massa bär. (eller både ock) Och jag serverar med mjölk som man gör med vanlig gröt.
 
Men ibland så har man kanske inte nötter. Då tar jag havregryn istället. Eller 50/50. Inte lika nyttigt, men va fan det blir ju bra ändå pga äggen. HURRA! Ibland har jag inte kokosmjölk och då tar jag lite grädde och vatten istället. Poängen är alltså ÄGG. Häv i ägg i gröten. Smakar inte annorlunda men blir en näringsbomb för de där små typerna som ofta bara petar i maten. 
 
Man kan säkert göra fler varianter. 
 
Men ÄGG, glöm inte det. Skitbra!
 
 
Vill barnen ha youghurt så brukar jag välja den turkiska feta varianten. Med massa bär, kokosflingor, nötter och frön på. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ägg i gröten”

Åh, jättebra tips! Receptet verkar ju kanon också. Synd att nötter är så satans dyrt bara – vi skulle aldrig ha råd att äta sådär mycket nötter till vardags tyvärr. 🙁

Hej Lady Dahmer! Gillar din blogg och tycker du är spot on när du skriver om feminism och kön! 🙂 Tycker du ska kolla in Dr. McDougall, på tal om kost o sånt. Jag äter själv enligt en vegansk kostmodell och det gör jag bland annat utifrån ett feministiskt perspektiv. Våldtäkt är inte ok, oavsett om offret är en ko som artificiellt insemineras för att producera mjölk till människor. Plus att om man kollar på alla lchf/paleo-gurus så är de alla överviktiga på lång sikt medan alla vegan-nissar ligger på en hälsosam vikt. Bara lite info. Fortsätt kicka ass med dina genusanalyser! 🙂

Svar:
Vegankost skulle göra mig sjuk tyvärr. Jag tror inte att människan är lämpad att äta kolhydrater och fettsnålt och själv mår jag sjukt dåligt när jag gör det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

så, vanligt gröt, är inte lika nyttigt?

trodde, typ, Yoghurt var bra?! äter de varje kväll efter träningen, med frukt, bär och kanel.

Svar:
yoghurt är bra-ish. Fet sådan. utan musli och socker såklart. Men ägg och nötter innehåller ju hundra gånger mer näringsämnen. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Är det inte mycket dyrare än vanlig gröt? Äter havregrynsgröt till frukost men har nog inte råd att köpa massa nötter. Finns det något bättre gryn (eh säger man så?) än havre?

Svar:
gud jo. Man får köpa nötter när det är billigt, eller köra hälften hälften. För er som inte är rädda för kolhydrater så går det bra att köra bara havregryn. Bättre gryn än havre tror jag är bovete.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Måste bara fråga vad för ägg du köper? Eller varifrån kanske jag ska fråga? Vet att du inte äter kött vilket jag inte heller gör. Jag tycker det tar emot så mycket att köpa ägg. Även om det står att äggen kommer från "frigående höns utomhus" så vet en ju att en stödjer en sån sjuk industri. Helst av allt skulle jag vilja köpa från nån bondgård, men som stockholmare har en ju ingen sån i närheten direkt. Skulle vara intressant att höra hur du tänker kring detta! 🙂

Svar:
Jag köper ekologiska ägg. Jo det tar emot ibland, men jag måste ju överleva också. Mat/näring går före här. Vegankost är inte ett alternativ för oss även om jag tycker att det är en beundransvärd idé.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Smart! Funderade just på ett sätt att få i barnet ägg! Men tar du kokosmjölk från konservburk? Tänker att det är lite läskigt pga bisfenol…

Svar:
Det finns kokosmölk i tetra!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Äter fiberhavregrynsgröt varje morgon och känner mig supernyttig. Men det var man tydligen inte då.. lika bra man slutar äta och dör. Vill inte bli nån lchf:are :(. Haha -.-

Bovetegröt är dock nyttigare än havregrynsgröt.

Svar:
Vad har du på gröten då? Varför vill du inte bli ”lchf’are”? Måste man välja? Kan man inte välja att äta bra mat utan att kategorisera det?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Älskar också ditt genustänk men LcHf är fruktansvärt omiljövänligt och osolidarisk kost. Sedan att det ökar risken för flera cancerformer ( i alla fall om man äter mycket rött kött) är ju inte en bonus.

Havregrynsgröt innehåller mycket näring, bl.a järn som är relativt lättupptagligt p.g.a kokningen som minskar fytinsyran. Dessutom är det miljövänlig kost.

Svar:
Det här är ingen LCHF-diskussion, men jag håller inte med dig. LCHF är inte mer miljöovänlig än den kost som livsmedelsverket rekommenderar, snarare tvärtom. (import av ris och frukt osv) Näringen i havregrynen är minimal som med alla processerade livsmedel. Att det skulle vara nyttigt är en sanning med modifikation.Det här med cancer och rött kött stämmer inte riktigt heller. Man har funnit i studier att de som äter rött kött i regel har mer cancer, men samma grupp rökte, drack och överåt mer också. (samt rörde inte på sig lika mycket som t.ex vegetarianerna) (samband?) Ofta går hälsosamt leverne hand i hand med köttfri kost, men det betyder inte att kött i sig ger cancer. I studien som är grund för detta åt även köttätarna chark-produkter som är fulla av nitrit. Sanning med modifikation som sagt. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag som ger mina ungar havregrynsgröt varje morgon och kväll (med inrådan från bvc då min äldsta ej går upp i vikt) dom får dock inte sylt i utan frukt och ah tyvärr lite socker och kanel för det går inte ner annars.. Sen smör, ganska mycket. Har alltid mycket smör och grädde i mat (vi alla är ganska smala/normala i kroppen endå) men jag älskar grädde och smör ^^ Men man kanske kan köra ägggröten på morgonen och havregrynsgröt på kvällen? Halvt fattig så havre är ju det plånboken inte grinar över likson. Men min äldsta verkar gå upp så något positivt iaf!

Svar:
går barnen inte upp i vikt är havregryn superbra och då ska du fortsätta med det. Det fettar på ordentligt. Jag gav min underviktiga hund havregrynsgröt varje dag (på inrådan av vet) av samma anledning. 🙂 Prova att ha i kokosnötsolja, (kallpressad jungfruolja) Den innehåller en syra som bara finns i bröstmjölk.
Du kan även blanda i ett ägg i den vanliga havregrynsgröten så blir den lite näringstätare. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Thanks sweetie, det ska jag pröva! Jag som precis satt här och inte visste vad jag skulle äta till lunch! Står mig inte på havregrynsgröt.

Svar:
inte jag heller. såvida jag inte petar i 100 gram smör liksom.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nötter är grymt gott! Är dessvärre alldeles för snål för att köpa mer än ett hekto i månaden. Ägg har också försvunnit på grund av snålhet och moral. Det är bra att det finns alternativ för dig och andra som inte mår bra av för mycket kolhydrater. Själv blir jag helkonstig i kroppen om jag får i mig för mycket fett, oavsett vilken fettkälla det är. Maximalt är en avocado och en tesked vardera av linfrö- och olivolja per dag, annars känns kroppen helt förorenad. Däremot mår jag prima av långsamma kolhydrater och fiberrik föda! Man måste verkligen lära känna sin egen metabolism och inte lyssna för blint på vad experter säger. Det viktiga är ju att man mår bra av det man äter.

Brukar göra en liknande variant på gröt varje morgon! 🙂

2 ägg

1 dl vispgrädde/kokosmjölk

1-2 msk kokosmjöl/hasselnötsmjöl

Bara att röra ihop i en kastrull eller stekpanna på spisen och sen toppa med lite kokos, nötter och lite grädde.

Blev dock inspirerad att testa att ha i smör eller kokosolja också!

Någon som sitter inne med bra tips på nyttig och mättande frukost när barnet är både ägg- och mjölkproteinallergiskt? Till vardags kör vi i dagsläget med havregrynsgröt, lingonsylt och lite kokosfett.

Svar:
kanske blanda i hackade nötter/nötmjöl och kokosmjölk?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med Clara. Många är mot vissa sorters förtryck, som sexism eller rasism. Men speciesismen är det inte många som släpper taget om. Tyvärr.

Svar:
problemet är ju att kosten påverkar hälsan. Att äta vegankost skulle jag bli sjuk av. min hälsa går före djurens. Det är ju inte så konstigt att man resonerar så.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Musli är INTE onyttigt om man gör den själv. Jag gör en variant med bovete, solrosfrön och linfrön som bas och kompletterar med massor av mandel, nötter och kokosflingor som jag rostar i ugnen tillsammans med kanel, kardemumma och ekologiskt vaniljpulver samt en skvätt grekisk honung. När den är klar tillsätter jag en liten näve torkad frukt samt pumpafrön. Det doftar jul i hela huset och magen fungerar som en klocka.

Kolla upp hur barn utvinner näring ur fullkornsmar och nötter.

Ägg i gröten var en kalaside.

Svar:
Jag googlade men hittade absolut ingenting
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det kommer nog dröja minst ett decennium innan forskningen når gemene man och de inser att mättat fett och gräsbetesuppfött kött är både nyttigt och hälsosamt.

Innan folk inser att råden om fettsnålt och fleromättade fetter är helt bortitok. (För att inte tala om kolesterolskräcken)

Lite synd att det ska sitta så hårt inne 🙂

Med Marianns gröt får du TVÅ ägg och dessutom mindre nötter för de som är lite känsliga för kolhydrater. Ska gå bra att ta mandelmjöl som kokosnötmjöl. Fast jag tar kokosmjöl. 🙂

Vänta lite, du tror inte att människan är lämpad att äta kolhydrater, men andra arters mjölk går bra? I vuxen ålder dessutom?

Svar:
Nej, jag tror inte att mejeriprodukter är bra i stora mängder heller.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med Clara och Laks, det är synd att så få inte inser hur omoraliskt det är att äta animaliskt.

Har du provat vegankost? För innan jag blev vegan trodde jag också att jag skulle må sämre, men jag mår t.o.m bättre, känner mig fräschare och småäter mindre. Kan inte låta bli att tycka det är ganska egoistiskt att sätta sin egen hälsa framför tusentals andra djurs. Det är ju inte som att man dör/plågas av vegankost direkt.

Svar:
Jag mår dåligt av kolhydrater. Det må vara egoistiskt, jag tycker personligen det är idiotiskt att sätta djurs hälsa före sin egna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har en konstant matvägrare, nu ska vi iofs dra igång en utredning om autism på honom men han äter verkligen dåligt, enformigt och väldigt mycket kolhydrater.

När jag gör pannkakor så görs de på glutenfritt pga celiaki men jag har säkert 8 ägg i smeten som ska ha 3. Ska han ha i sig nåt vettigt så är ägg bättre än vitaminpiller tror jag.

Tack för tips på ägg- och mjölkproteinfria tillägg, LD! Dock tror jag nötter blir svårt, när vi vet att vårt barn har så sjukt många anlag för allergi. Vågar inte chansa på det än på några år. :/

Vadå djurs hälsa? Omoraliskt? Varför är det omoraliskt att äta kött?

Jag har inga problem att äta kött (ändå ÄLSKAR jag djur) däremot har jag stora problem med hur slaktdjur behandlas. De ska leva under goda förhållanden och slakten ska således gå rätt till. Samma med mjölkkor och värphöns, båda förtjänar bästa möjliga djurhållning. Allt annat är oacceptabelt.

Och ja, det är svårt att veta vad jag köper alltid. Jag har flera ggr haft planer på besöka en bonde för se hur djuren lever.

Har tyckt att du har varit fantastisk, en hjälte genusmässigt. Men nu är jag så jäkla besviken på att du enbart låter folk som hyllar lchf får komma till tals, om någon argumenterar mot något du skriver så kommer det inte ens med (förutom ett litet fåtal). Jag vet din blogg etc etc men Inte sugen på att följa dig längre. Men fortsätt göra ditt grymma genusarbete i alla fall. Där är du grym!

Svar:
Hur menar du nu egentligen? Vadå bara låter de som hyllar LCHF komma till tals? Har jag tystat nån? Censurerat? Raderat kommentarer? Har du något bevis för att detta har hänt eller sitter du bara och hittar på? Alla får komma till tals här så länge man inte går till personangrepp. Jag uppskattar INTE anklagelserna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Och jag som hade tänkt bli nyttig och byta ut yoghurt och müsli mot havregrynsgröt… Aja får väl se det som ett steg på vägen.

Vad gäller kött håller jag mig så gott det går till ekologiskt och vilt (vilket jag inte vet hur de har levt men bättre djurliv kan de väl knappast få?).

Svar:
Ta bort muslin och byt ut yoghurten mot fet yoghurt. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tips! Mättande smoothie: 1 banan, 1 dl turkisk yoghurt (eller rysk som är ännu fetare och godare), 1 dl hallon, 1 dl blåbär och 1 ägg. Mixa och njut av en snabb, god LCHF-frukost! 🙂

Roligt förresten att du tipsar om en vegetarisk (dock ej vegansk) frukost och att folk trots det tjaffsar i kommentarsfältet om att LCHFare äter för mycket kött. Logiskt, någon?

En tankeställare, när jag läser en del kommentar om lchf osv. Tycker du inte dessa pekpinnar om vad som är nyttigt kontra onyttigt ex havregrynsgröt. Är inte även detta ett sätt att bidra till vikt hetsen?

Svar:
Jo det kan det kanske, men jag försöker hålla hälsosnack nere här. Nu talar vi ju om barnkost. Jag skiter i vad folk äter i övrigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Som vissa andra tycker jag vanligtvis om din blogg, men den här grejen med lchf förstår jag verkligen inte. Inte heller förstår jag det här med att veganer bara skulle äta kolhydrater. Jag är själv vegan och visst får jag tänka efter när det gäller protein, men visst äter jag protein! Det blir bönor, linser och sojaprodukter istället för ägg och kött. Man får tänka till lite extra istället 🙂

Svar:
bönor och linser är fulla med kolhydrater. Och jag förstår inte hur min kost skulle vara relevant i frågan om min blogg. Jag bloggar inte om lchf.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Veganmat betyder mat utan animalier. Det säger ingenting om hur den i övrigt är sammansatt och går naturligtvis att kombinera i det oändliga. Det finns inget likhetstecken mellan veganmat och högt kolhydratintag. Det beror på vad personen som äter den lägger på sin tallrik, som med alla annan mat. Vad som dock är lite speciellt med veganmat är att de flesta som äter den har en antispeciesistisk etik. Detta kommer sig bland annat av att precis som i genusfrågor ta del av information och ideologiska texter, ifrågasätta av samhället konstruerade normer. Efter en tid av detta, samtidigt som en har slutat att konsumera djur, blir det möjligt att riva ner den emotionella och kognitiva muren som vi byggt upp sedan barnsben som gör att vi inte relaterar til andra djur, inte sätter oss i deras perspektiv, inte värderar deras existens. Det är först där och då, när den muren är riven, som vi kan göra ett medvetet val. Innan detta är våra val präglade av speciesism, myter och traditioner som hindrar oss att lyfta blicken och relatera.

Svar:
Det är omöjligt att äta en sammansatt vegankost utan ett stort intag av kolhydrater. Jag har ingen ”mur” uppe- Jag har tagit ett fullt medvetet val; att sätta mitt välmående först. Det skäms jag inte för och det är liksom inte uppe för diskussion heller.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag undrar vad det är som gör att du tycker att Livsmedelsverkets rekommendationer (som är byggda på betydligt mer forskning än LCHF-konceptet) inte är något som man bör följa? Jag kan köpa att man själv testat en typ av kosthållning och tycker att man mår bra av den, men det är en helt annan sak att med säkerhet säga att en viss typ av diet är den som är hälsosammast för alla, särskild när det inte ens finns långstidsstudier på den. Jag är också nyfiken på vilken studie du läst om fett och mättat fett som omkullkastar alla tidigare rekommendationer om det?

Svar:
livsmedelsverket baserar sina kostråd på gammal forskning som bevisats vara en bluff. De rekommenderar lightprodukter och margarin, till inte bara vuxna utan barn också. För drygt två år sedan rekommenderade de att man åt sex smörgåsar om dagen (detta råd togs bort efter mycket kritik) och deras kolhydratsrekommendation är over the roof.
Det finns massvis med studier, långtids och korttids som visar att naturlig kost (med mättade fetter) är vad kroppen är gjord att äta. Läs gärna ”good calories, bad calories” . Det finns massvis med litteratur och dokumentärer som visar ett bredare perspektiv. Läs även ”pengarna bakom kostråden”.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jolin: Livsmedelsverket fortsätter att rekommendera lightprodukter, som ofta är tillsatsstinna med förtjockingsmedel, emulgeringsmedel och färgämnen. (Bättre att bara minska andelen grädde eller ost om man nu vill ha mindre fett.) Har för mig att de mer eller mindre utgår från att alla har samma metabolism och ämnesomsättning. Finns inga exempel på hur en väl sammansatt lågkolhydratkost funkar hos dem. Däremot har de gått ett steg framåt nu när de senast gjorde om råden så det blir ungefär en svenskanpassad medelhavskost. Upplever själv att medelhavskosten är lättare att anpassa till sina egna önskemål än svensk husman. (Kan ha fel där dock.) Dessvärre är det många kostrådgivare som vägrar inse att just deras kosthållning inte passar precis alla.

Schniffen – håller med om att det finns nackdelar med lightprodukter, men det betyder ju inte att allt fett och mycket fett är nyttigt. När de utformar rekommendationerna måste de ju räkna utifrån att alla har samma metabolism för att ha något att utgå ifrån, de är tydliga med att råden gäller som ett genomsnitt på gruppnivå. Att de inte kan ge exempel på hur LCHF fungerar skulle jag tro (mitt eget antagande) beror på att det inte finns långtidsstudier och Livsmedelsverket kan ju inte gå ut med rekommendationer om något som de inte har en aning om hur det påverkar människor på längre sikt. Jag håller helt med om att människor som arbetar som dietister eller kostrådgivare måste inse att det inte är säkert att just deras kosthållning fungerar för alla, man måste vara flexibel och anpassa sig efter patienten/kunden. Men man måste ju ändå ha en utgångspunkt i vetenskaplig evidens om man professionellt ska ge råd till andra människor.

Hej, köp fiberhavregryn och tillsätt lite fett i det så ger det en långsam höjning av blodsocker och insulinpåslag. Innehåller också betaglukan som sänker kolestrolhalten.

Apropå LCHF. Ifall du tränar och ska prestera inom träning/idrott kan du inte äta LCHF då måste du ha kolhydrater för att ladda dina muskler med energi.

Svar:
tack för tipset men du har fel. Det går alldeles utmärkt att träna utan kolhydrater och på lchf. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du menar att all den forskning som SNR grundar sig på skulle vara en bluff? Skulle alla de forskare som gjort dessa studier (nya som gamla) ha fejkat resultaten, är studierna av dåligt kvalitet, eller varför skulle de vara en bluff. Att det kommer en studie som visar på något annat betyder inte att den första är en bluff.

De källor du nämner är böcker. I en bok kan man välja att vinkla informationen hur man vill. Jag säger inte att innehållet i dessa böcker är felaktigt, jag menar bara att innehållet i en bok inte behöver vara detsamma som sanningen och man bör ha ett kritiskt förhållningssätt vilken "faktabok" man än läser.

Svar:
grejen med studier är att de inte alltid visar samband. Ta t.ex studien som visar att de som äter rött kött har mer cancer: i samma försöksgrupp fanns det även fler rökare, fler överviktiga, fler som åt charkprodukter osv. Eller om man tar den berömda kinastudien som visade på att de som åt fet mat blev sjukare än de som inte åt fel mat. Vad de glömde ta med i beräkningen var att de som åt fet mat även åt mer socker osv. Jag kan inte dra alla exempel här men jag är väl påläst. Och jag ÄR kritisk.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Finns säkert mängder av studier som har brister (det finns det inom alla ämnen och områden), men jag har svårt att tro att det är så många av de studier som SNR grundar sig på som är felaktiga att hela grejen skulle vara en bluff. Jag kanske har fel men jag antar att de som sammanställer rekommendationerna vet hur man ska analysera studier kritiskt.

Vi tycker helt enkelt olika, jag avslutar min diskussion med denna kommentaren, annars kan jag säkert fortsätta i all oändlighet ;), men tack för en intressant diskussion. Kul med någon som faktiskt vill ta diskussionen och argumenterar (även om vi har olika uppfattning om vilka argument som stämmer).

Vilket bra recept. Tyvarr har min lilleman gatt och blivit allergisk mot agg och mjolk.. Han ar visserligen bara 8 manader och kan vaxa i fran det. For har hemma kommer det inte serveras en massa sockerfyllda youghurtar etc. till frukost.(kanske da och da i form av godis och sa nar han ar storre)

Hallå där, såg det här inlägget häromkvällen och eftersom vi just den kvällen skulle äta gröt så tjoffade jag i både ägg och smör. Enligt barnen (som knappt fick fram ngt mellan tuggorna) så var det världens godaste gröt och nästa gång skulle jag visa pappa hur man gjorde så han visste! 🙂

Tack för tipset, även om jag inte tänkt ta bort kolhydrater helt, så blir jag mer och mer medveten (panikslagen) över hur mycket mer kolhydrater vi äter jämfört med protein och fett. Så jag försöker iallafall att tänka lite mer på det. Och barnen protesterar inte mot nytt tänk så här är det bara att köra! Gjorde smoothie häromdagen med bär, avocado, ägg och ingefära. Och sen keso i. Supergott. 🙂

Hej, nja fel och fel. Tränar själv väldigt mycket och befinner mig i den "världen". För mig fungerar det inte att PRESTERA utan kolhydrater, visst löka på gymmet eller träna på en låg – normal nivå går säkert bra. Men vill jag prestera (som sagt) så funkar det inte utan kolhydrater (för mig och de jag känner).

Men jag är inte den som inte kan ändra mig.

Vet du någon som tränar/tävlar osv på högre nivå utan kolhydrater? är ärligt intresserad alltså…

Svar:
jag vet att folk tränar på lchf ja. Jag själv, min man och vänner.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller med "Jag" ovan, har försökt posta källor till att högt köttintag leder till cancer samt att vegetarianer & veganer lever längre oavsett rökning och socio-ekonomisk status, men dessa kommer inte med. Börjar misstänka att det censureras då de inte stödjer LD’s tes.

Svar:
varför skulle jag censurera? Det är jävligt trista anklagelser du kommer med och jag uppskattar det inte. Här tillåts alla teser och åsikter så länge man har schysst ton.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej igen. Ok. Men som jag förstått det så tränar inte du eller din sambo kanske på högre nivå? där ni har stor träningsvolym och krav på snabb återhämtning? Vid stor träningsintensitet så måste kroppen tillföras kolhydrater. Däremot behöver jag inte sitta och trycka pasta dygnet runt men en strikt LCHF är inte optimalt då träningen blir på högre nivå. Så LCHF är inte lösningen alltid för alla i alla lägen…

Men nu är ju inte det här en kost och träningsblogg så jag kanske ska ge mig.

Tack för en bra blogg förresten. Jag gillar dig skarpt och du har skrivit tänkvärt och bra om mycket.

Gröten låter skitgod och den ska jag testa.

Det var ju ingen lchf-debatt egentligen men jag kan inte låta bli att ändå fortsätta lite. Att man inte kan träna på lchf är ju bara bullshit. Björn Ferry började äta lchf inför OS 2010. Jag tror att han tränade en del då.

Tränar man med hög intensitet så kan kroppen endast spjälka kolhydrater till energi eftersom det kommer att finnas för lite syre till att spjälka fett till energi. Fett kräver mer syre för att omvandlas till energi. Tränar du med hög intensitet kommer det alltså finnas för lite syre för att använda fett till bränsle vilket leder till minskad prestation.

Sen måste var och en känna efter i sin kropp vad som passar osv. Äter man LCHF och känner att man inte kan träna lika hårt eller prestera så är det ju bara att tugga i sig lite kolhydrater… inte krångligare än så. Men denna LCHF debatt blir så enahanda när man saluför att denna diet passar alla alltid i alla lägen. Som att den är den slutliga lösningen och svaret på allt.

Hej Jeanie! Två exempel på folk som presterar på lchf/paleo är Björn Ferry och Jonas Colting. Att DU inte kan prestera utan kolhydrater betyder egentligen inte så mycket. Jag själv äter lowcarb och presterar alldeles utmärkt oavsett om det är intensiv kampsport, tunga lyft eller löpning. Dessutom handlar det om low carb, inte no carb.

Och för att vara OnT: Nötgröten är kalasgod!

ja just det då äter du kolhydrater…ämnet var ju att kunna prestera UTAN kolhydrater 🙂

Svar:
var inte ämnet ”prestera på lchf”?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

…och i en paleo kost ingår kolhydrater likaså i en mindre strikt LCHF variant. Vad gäller förbränning av fett vs kolhydrater till bränsle är jag inte unik, vi fungerar på samma sätt.

Det går att äta vegansk LCHF, varför nu nån nu skulle få för sig att göra det. (rätter baserade på tofu, kokosmjölk, grönsaker,svamp, nötter osv) Är också förundrad över hur en feminist inte ser det uppenbara. Mitt ysterskap sträcker sig länge än benen jag går på, det är kvinnorna som slavar som mjölkmaskiner, och reproduktionsmaskiner, det är kvinnorna som slavar fram äggen som du sen ska äta på gröten. Helt onödigt och osysterskalpligt, alla gör så gott de kan men att du medvetet tar avstånd och påstår att du inte skulle må bra av att äta veganmat låter jävligt påhitttat.

Svar:
det är nästintill omöjligt att få i sig näring på det viset. Och sluta avfärda mig som osysterlig för att jag äter animalier. lägg av med skuldbeläggningen och den oärliga debattekniken.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag längtar efter en fredad zon i samhället där man inte kan se eller höra någonting om vilken mat man mår bra av eller går ner i vikt av. Ett rum där man inte pratar om mat, man bara äter den tillsammans, alla vad de vill. Sen kan man gå ut och fortsätta sålla i det gigantiska informationsflödet och välja ut det man tycker känns bäst för hälsan och jorden. Men när det blir för mycket kan man gå in i det där rummet, bara ha trevligt och äta tillsammans. Tror de flesta skulle ta bra och kloka beslut i slutändan om man bara fick vila öronen lite ibland från allt jävla hälsosnack. Häromdagen fick jag tre förmaningar på lunchen på jobbet, om salt, socker och mineraler, blir fan tokig.

Det går ypperligt att träna på elitnivå med lite kolhydrater.

Exempel på det är Jonas Colting (triathlet), Björn Ferry (skidskytte) och Sid Knutsson (fitness) osv. Finns fler.

Sluta sprida myter, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *