Kategorier
Vardagstrams

Är det respektlöst att lukta svett?

Annika tycker att det är respektlöst att lukta svett men jag håller inte riktig med henne. 
 
 

Jag tycker verkligen inte att jag visar bristande hänsyn genom att lukta människa.

 

Jag stinker inte. Jag luktar knappt svett alls och jag vill inte ha en massa onödigt skit på min kropp för det mår den dåligt av. Det kliar, svider, blir torrt och rött. Jag använder inte shampoo, tvål, parfym, hårsprayer eller starkt luktande hudkrämer heller.

 

Klarar man inte av lukter så ska man inte röra sig bland folk. Det säger jag inte för att jag är oempatisk utan för att det är orimligt att begära att folk ska vara luktlösa. Folk luktar; parfym eller rök eller vitlök eller mat eller grill-os eller skinnjacka eller vad det nu må vara. Själv är jag extremt luktkänslig så jag har full förståelse för att det kan vara jobbigt, men det problemet äger man ju själv.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Är det respektlöst att lukta svett?”

Man kan ju vända på det och mena på att det är respektlöst att lukta parfym. Att vara känslig mot starka, konstgjorda lukter samt ha allergi är liksom inget nytt.

Varför skulle man lukta svett förresten? Hen drar konstiga slutsatser. Jag använder deo men kan lukta bra mycket svett för det.

Nej, det är inte respektlöst att lukta svett (men trevligt är det ju inte).

Däremot är det oansvarigt och respektlöst att häva på sig fullt av parfym. Ni vet, allergi osv. Alla har hört det tradas tradas och tjatas om. Men det är ändå viktigt.

Igår gick jag på stan, i köpcentrum, för första gången på ett år. Jag är ogravid och mådde ändå illa av alla parfymer. Jag är inte allergisk.

Detta var intressant… Jag vet inte riktigt om jag ska hålla med eller inte. Jag brukar vanligtvis hålla med dig, men i just den här frågan vacklar jag lite 😉

Jag förstår till fullo att inte alla vill smörja in sin kropp med kemikalier, massor av parfymerade krämer och schampon osv, det gör jag. Och jag förstår också att renlighet och deo/schampoanvändning inte omedelbart går hand i hand. Men själv tycker jag att svett luktar illa, det är obehagligt att sitta t.ex. på en spinncykel femton centimeter ifrån en annan människa, som helt uppenbart har använt samma träningskläder tre-fyra gånger utan att tvätta dem. Jag mår illa av det. Och samma sak av att sitta tätt intill någon på tunnelbanan som luktar uppenbart smutsigt, sur svett eller cigarettrök för den delen.

Vissa saker kan man inte rå för förstås, till exempel om man svettas "surt" eller har dålig andedräkt, men jag tycker inte det är fel att göra något åt det för sin omvärlds skull heller faktiskt… Det är så mycket som är "onaturligt" i vår värld idag, t.ex. att vi sitter tätt ihop på tunnelbanan eller inklämda fyrtio personer i en spinningsal, och då kanske det krävs att man anpassar sig därefter också, i alla fall litegrann. Faktiskt. Och vill man inte, eller behöver man inte, använda schampo, deo, munspray eller tandkräm för att hålla sig hyfsat fri från odörer, då är det väl toppen.

Jag hoppar på SannaMs tåg här lite grann.

Nu är det inte likställt att lukta svett bara för att man slopar deon. Det som gör att de flesta luktar svett är att man är smutsig. Svett i sig luktar inte. Sen är det en himla skillnad på att en svettlukt anas, eller att någon fullkomligen stinker svett. Men som Sanna skriver, att sitta bredvid någon på kommunalt färdmedel som luktar väldigt starkt är ganska otrevligt.

Det är inte per definition respektlöst att inte använda deo men jag tycker det är respektlöst att inte bry sig om andra människor i det offentliga rummet. Att störa genom en stark kroppsodör ÄR inte trevligt men då handlar det om ett större problem med den personliga hygienen.

Det är ju just det som är ett stort problem! Att alla bryr sig mer om vad alla andra tycker och tänker istället för att se till vad man själv mår bäst av!

Jag använder inte deo, för jag ser inte anledningen till det? Som tur är så tycker ingen av mina vänner och bekanta att jag är äcklig eller saknar respekt. Det är i alla fall ingen som nämnt något..

Jag skiter väl blanka fan i vad du tycker om mig. Jag gör vad jag mår bra av, du borde göra detsamma.

Alltså jag gillar att lukta gott, jag brukar ta parfym på mig (dock inte så mycket, enligt mig själv iaf), men det är ju ens eget val om man vill skippa parfym/champo/blablabla you name it. Så länge man är ren, och liksom inte stinker svett är det okej. Och det här med stark parfymlukt tycker jag, som flera andra, att det kan kännas kvävande.

Nu är det ju så att ny svett sällan luktar illa. Det är när man struntat i att tvätta sig på ett par dagar som svetten börjar lukta. Så problemet är inte att folk inte använder deodorant, utan att folk skiter i att tvätta sig.

"Det är inte per definition respektlöst att inte använda deo men jag tycker det är respektlöst att inte bry sig om andra människor i det offentliga rummet."

AMEN

Är lite kluven… samtidigt som jag tycker att det är ruskigt blä när folk "dränkt" sig i parfym tycker jag att det är minst lika blä när folk har ingrodd svett som har en frätande lukt. Å andra sidan, kan man hjälpa det? Jag är inte helt säker.

Oj vad svårt.

Ja, svett är en "naturlig" kroppslukt, men det är ju å andra sidan fisar också? Och jag tycker nog att det är respektlöst att fisa på en fullsatt buss så andra tvingas lukta på stanken.

Sen är ju svettande inget som man kan hindra med viljan, men om man genom att sätta på lite deo förhindrar att man stinker så ja- varför inte? Och hade man inte själv velat det?

Första gången jag kommenterar här faktiskt, tyckte detta var en intressant diskussion. För det första håller jag med dig, LD. Varför ska man tvingas ha på massa kemikalier på kroppen för att andra KANSKE kommer besväras av att man luktar som människan naturligt gör? Det finns dessutom MÅNGA olika faktorer som spelar in i detta med lukten. Rakar man sig under armarna till exempel? Många menar på att om man inte rakar sig så dunstar svetten bort fortare och fastnar inte i kläder som får det att börja lukta. Jag märker ingen skillnad personligen, men sen använder jag deo bara av farten, det har blivit en rutin. En annan sak som påverkar är hur man äter, hur ofta man tvättar sig, om man har någon sjukdom. Sen tror jag det är så att visst, slutar man med deo så kanske det luktar sämre ett tag, tills kroppen vant sig att ta hand om det själv. Det här med att ha respekt för andra i omgivningen är – förlåt mig – rent bullshit. Det är som att säga att man inte får vara fet för då kanske människor blir äcklad av en, eller att man inte får ha för pipig röst för att andra kommer få huvudvärk av den. Vi är alla olika, och människor hittar ständigt saker att störa sig på hos andra. Och då föredrar jag tveklöst lite mänsklig svettlukt än massa parfym. 🙂

Som någon poängerade ovan så luktar färsk svett inte speciellt mycket. Otvättade träningskläder är ofräscha, och luktar väldigt illa. Jag använder en ekodeo (som faktiskt funkar) och känner mig nöjd så, den luktar knappt men håller mig fräsch. Jag vill inte heller ha hormonstörande/cancerogena ämnen under armarna. Ämnen som dessutom följer med dusch och tvättvatten ut i naturen. Det tycker jag nog är ett värre brott än att lukta lite svett.

Bra skrivet LD.

Svett och respektlöst i samma mening är bara så fel, och i ärlighetens namn ganska korkat sagt.

Citat; "Det är inte per definition respektlöst att inte använda deo men jag tycker det är respektlöst att inte bry sig om andra människor i det offentliga rummet. Att störa genom en stark kroppsodör ÄR inte trevligt men då handlar det om ett större problem med den personliga hygienen. "

Du säger i princip samma sak i den här kommentaren.

Tänk om världen skulle vara lite mer "sköt dig själv och skit i andra" när det handlar om ytligheter som deo.Vem använder det, vem gör det inte och vem stinker mest?

Ärligt talat bryr jag mig inte ett skit om hur folk luktar.Det finns då också ett medmänskligt val att antingen gå någon annanstans om man inte står ut eller så finna sig i att varje människa har sitt val att lukta precis hur de vill.

Sluta tramsa Karin.

Jag tycker absolut att alla kan försöka undvika att lukta starkt, må det nu vara av svett, bajs eller parfym, med hänsyn till andra människor. Jag skulle väl inte ta i och säga att det är respektlöst att inte göra det för tror ingen direkt gör det med uppsåt att störa andra, men en kan ju försöka att inte stinka om möjligt.

Däremot tror jag inte att folk luktar mer bara för att de inte vill ha kemikalier på kroppen. Och sån svettlukt är ju ofta väldigt subtil. Vad jag menar är att jag kanske inte behöver gå på restaurang efter träning utan att duscha (eftersom jag luktar rätt äckligt då).

gå in på michaela fornis blogg ovh läs inlägget hon skrev om att vara rädd för killar. har ju ingenting med det här att göra, men det var en väldigt gripande text som jag tror att du skulle finna ganska bra också

Deo och liknande är ju ingen garanti för att man inte luktar. Som nämnts ovan är det gammal svett och smuts som luktar och är man själv ren med rena kläder är det framför allt det som avgör om man luktar eller inte.

Sedan finns det ju människor som verkligen luktar illa, men där ligger det oftast fler problem bakom och de är nog bortom att tänka på hänsyn till andra. När jag för många herrans år sedan jobbade i en kvartersbutik fanns det några gubbar i området som luktade riktigt hemskt av ingrodd svett, kiss och tobak. Värst var han vars lukt smittade av sig på pengarna, så det kom upp ett litet doftminne av honom varje gång man öppnade kassalådan.

Hej

Jag färgar håret med henna men tvättar det med vanligt schampo. Jag använder inte heller deo men tvättar mig under armarna två ggr/dag förutom duschen på morgonen så jag sprider nog inte så mycket svettlukt. Däremot så undrar jag vad du använder istället för schampo? Använder du något annat än vanlig tvål då du tvättar händerna? Skulle du kunna göra ett blogginlägg där du tipsar om alternativa produkter som är mer naturliga.. 🙂

Intressant ämne.

Jag har funderat mycket på detta eftersom jag inte vill använda mig av farliga produkter på kroppen. Jag har letat och testat en massa olika deodoranter , men har inte hittat nån hudvänlig variant som funkar på mig. Jag svettas mycket och gillar inte alls att lukta svett. Vilket det gör på mig.

Nu har jag testat en egengjord variant i några dagar och den funkar faktiskt riktigt bra! 🙂

Blanda lika delar

KOKOSOLJA, BIKARBONAT och POTATISMJÖL.

Kleta det under armarna, det funkar faktiskt! 🙂

Ett litet tips i all välmening 🙂

För övrigt tycker jag oerhört illa om när jag är ute med sonen och folk sitter och stinker parfym, verkligen stinker alldeles omotiverade mängder med kemikalier. Det luktar hemskt, och sonen är lite allergisk… Folk gör väl som de vill, men det där med att lukta illa är inte enbart svettrelaterat.

Hellre lite svett än en liter parfym. Och man luktar inte automatiskt svett för att man inte använder deo, snarare tvärtom: de som använder (aluminium)deo luktar i regel MER svett + parfym.

Kan dock hålla med om att folk som inte duschar kan vara respektlösa… Har man råd med tvål och inte har några handikapp som gör att man inte klarar av att tvätta sig, då kan man fan duscha ibland. Finns en man i min stad som luktar så vidrigt, det går inte ens att beskriva… Han har inga svårigheter att bära kassar med mat, så jag förstår inte varför han inte bara köper en två och tar en dusch 🙁

Flera skriver att man inte luktar svett om man är nyduschad och har rena kläder. Tycker inte att det stämmer. I perioder luktar jag svett trots att jag är ren, ofta i stressiga perioder och på vintern. Tidigare använde jag deo, men luktade svett ändå. Däremot har jag märkt att när jag någon gång tar bort håret under armarna luktar jag mindre svett, så nu gör jag det ibland på vintern. (Jag vet att LD t ex skrivit att man inte luktar svett pga av hår under armarna men jag har verkligen märkt denna skillnad.)

Jag tycker att det är skillnad på svett och svett. En människa som inte använder deo eller parfym, men ändå tvättar sig regelbundet och byter kläder relativt ofta kan lukta lite svett om man kommer nära, men det är ju inte äckligt på något sätt. Då skulle ju alla barn vara äckliga i så fall. Sen finns det de som luktar intorkad svett och sällan byter kläder och då kan lukten bli väldigt stark och obehaglig, men alla som sköter sin hygien någorlunda bra, oavsett vilka produkter som används, luktar i alla fall inte äckligt så att det stör omgivningen.

Fast det värsta är nog de som struntar i att tvätta sig och sprayar på sig parfym istället. Många populära parfymer luktar bara svett för mig pga detta.

Det där var något av det löjligaste jag läst… idag. Att folk på allvar sitter och försvarar att "det är respektlöst att inte använda deo" gör mig lite matt. Går du på gym är det väl klart som fan det luktar svett. Pallar du inte så kan du jogga i skogen istället. Sätt dig inte på sätet bredvid en svettbomb på bussen. Gå undan om du tycker att någon eller något luktar.

Och jag personligen är jävligt respektlös i det offentliga rummet. Jag skiter fan i andra människor. Går inte före i kön, slåss inte osv men om de tycker att jag har ful frisyr eller luktar konstigt – BUHU. Ställ dig nån annanstans då.

Mvh en som använder deo ibland, men inte för din jävla näsas skull.

Det som luktar är inte svetten i sig. Det är bakterierna som bor på huden som utsänder svettlukten när de äter av svetten. Så svettlukt handlar om att man inte är ren.

Nej, det är inte respektlöst att lukta svett. Men gott luktar det inte. Helvete, jag spyr nästan bara jag måste vara i samma rum som någon som luktar svett. Ny svett luktar ju inte, men gammal svett. Uäääh. Hellre någon som stinker parfym för min del. Det kan jag stå ut med. Men svettlukten ger mig kväljningar.

Vill tillägga att det som stör mig mest är att folk gör det till en fråga om "respekt mot andra". Märker jag att nån luktar illa så tycker jag oftast synd om den personen. Jag tänker att antingen vet hen inte om att hen luktar, eller så kan hen inte göra något åt det för att kroppar är olika, man svettas olika mycket, har olika andedräkt osv. Att ni tycker så jävla synd om er själva för att nån annan kanske har problem med sin kroppsodör är larvigt tycker jag. Hur dåligt kan ni må av det egentligen? Och hur länge – såvida det inte är typ jobbarkompisen i bordet bredvid?

Svar:
eller hur? Hur jävla egocentrerad kan man bli egentligen?
Jag hade en kollega som luktade bajs, jag tyckte synd om henne. Inte fan gick jag runt och var arg över hennes ”respektlöshet”.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är inte respektlöst att lukta svett men om nån uppenbarligen lider av det och ber en att försöka mildra det och man fullständigt struntar i det, det är respektlöst. Man måste ta hänsyn till andra i det offentliga precis som att andra måste ta hänsyn till dig. Det där är en balansgång.

Svar:
Men snälla nån, om man stinker svett så finns det antagligen en god anledning till det. Det är inte respektlöst. Det är respektlöst att kräva konstant och fullkomlig renlighet av sin omgivning. Jag känner bönder, kroppsarbetare osv som luktar konstant. De kan inte förväntas duscha tre gånger om dagen för att anpassa sig för en omgivning som inte klarar av att andra luktar. Har min syrra varit i stallet så stannar hon kanske vid affären innan hon åker hem. Eller åker buss hem osv. Jag brukar gyma och sen både gå på affären och åka kommunalt. För ibland hinner man inte hem och duscha, ibland hinner man inte så mycket alls.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Detta är nästan komiskt. Jag är allergisk mot många parfymer. Jag använder bara baby-produkter. Och eko-produkter. Jag använder deo (jag provade mig fram till en som inte ger mig besvär) och det är inte så att jag tar av mig jackan och de 3 lager kläder som jag har för att inte frysa ihjäl och säger till folk att lukta på min armhåla. Just deo känns knappast… speciellt inte av någon som sitter bredvid en på spårvagnen och jag vet hur jobbiga starka dofter är (även svett för svett stinker till skillnad från vissa parfymer). Jag är känslig som fan. Man kan faktiskt göra medvetna val. Och ett av dem är att införskaffa luktfria hudvänliga produkter. Om inget så finns många bra sidor som visar hur man kan lösa dessa problem genom att själv göra vissa häxblandningar hemma.

Sen så luktar vissa mer än andra. Tonår, klimakteriet, vissa som genomgår behandlingar för vissa sjukdomar, hormonella obalanser… allt påverkar vår svettproduktion! Men en dusch om dagen borde väl alla kunna ta med eller utan deo. Det är fan inget fel att vilja känna sig ren och fräsch man behöver inte duscha i parfym!

"Det är inte respektlöst att lukta svett men om nån uppenbarligen lider av det och ber en att försöka mildra det och man fullständigt struntar i det, det är respektlöst. Man måste ta hänsyn till andra i det offentliga precis som att andra måste ta hänsyn till dig. Det där är en balansgång."

Exakt så Anna.

Tramsfjanten C här ovan tycker att man bara ska bry sig om sig själv och skita i andra. Säger en hel del. Noll respekt för den åsikten och fram för lite medmänsklighet.

Jag håller för tillfället på att avgifta min kropp från allt möjligt som finns i tvål, schampoo, balsam, deo och hudkrämer. Jag har alltid haft problem med att jag svettas väldigt mycket i armhålorna. Kan ta en dusch (med tvål och schampoo), gå och lägga mig i sängen och efter fem minuter känner jag min egen svettlukt. Det hänger alltså INTE ihop med att man duschar ofta och använder tvål och deo. Har nu lagt av med alla sådana här produkter för cirka en månad sen, jag kan fortfarande lukta svett men nu luktar det inte alls lika starkt och fränt som innan. Min förhoppning är också att min kropp så småningom ska stabilisera sig efter all överkonsumtion av allehanda produkter som den fått utstå genom åren!

att inte sköta sin hygien är respektlöst mot andra, om personen rör sig bland andra. om du är med din familj och tar nån tripp till affären för att handla och luktar svett stör mig inte ett dugg. om du däremot sätter dig på bussen från sthlm till umeå och du inte har tvättat dig under armarna på ett bra tag, jo då är det fanimig respektlöst.

Stor skillnad på att lukta och stinka någonting. Kan väl vara en trevlig gest mot sin omgivning att inte stinka svett, bajs eller parfym typ men har svårt att se hur man egentligen kan kräva att alla undviker att lukta något som man själv har ont av.

Jag kan vara extremt lättäcklad och tycker det är väldigt äckligt när personer med långt skägg äter mat..och maten fastnar i skägget och de inte torkar bort matresterna utan de hänger kvar i skägget och fladdrar. Men det är ju min lilla fobi, jag kan ju inte kräva att alla som ska äta mat i närheten av mig ska raka av sig skägget…

Det är sjukt respektlöst att lukta svett! Lika respektlöst är det att lukta starkt av parfym eller stinka vitlök ur munnen. Har man dom problemen ska man hålla sig borta från sin omgivning, inte tvärt om eftersom man själv är orsaken till problemet.

Att lukta människa är däremot inget problem, varken för sig själv eller för sin omgivning.

Hahaha, roligt Johan.

Om jag luktar vitlök så ska jag hålla mig borta från folk? JAG har ju inget problem med det, märker det ju inte ens eftersom jag äter vitlök varje dag i mängder.

Narturligtvis behöver jag inte böja mig över folk och andas på dem medvetet, men jag kan inte undvika att jobba/åka buss/gå på stan för att andra har problem med min vitlöksdoft.

Haha vitlök! Minns att det var en stor grej när jag växte upp (80-talet) om nån luktade vitlök, men nu har jag inte hört nån nämna det eller känt nån vitlökslukt på många år. Kanske för att jag själv äter det typ dagligen, gör inte de flesta det? Känns som maten inte är komplett annars.

Hahahaha! Kan vara det dummaste jag läst. I så fall var ALLA jävligt respektlösa för hundra år sedan 😉

Använder inte heller deo, schampo osv och luktar mycket mindre svett än då jag gjorde det. Vissa förstår inte hur deodoranter påverkar oss 😉

nej jag gillar inte heller svettlukt. det är mycket jag inte gillar. vem har rätt och vem har fel? man kan inte gå runt och begära att andra ska göra som man själv vill, tänk utanför er egen box, lite mer acceptans någon? vi ska samsas i samhället liksom.

undrar om denna rädsla för svettlukt hänger ihop med rädslan för åldrande, som nån skrev att barn skulle vara äckliga om de inte använde deo typ, men barn luktar ju inte för de har inte genomgått puberteten.

så var kommer denna skräck för att lukta allt annat än starka kemikalier, "rent", ifrån?

Svår fråga tycker jag.

Jag har två kollegor som luktar illa. Den ena "bara" svett, den andra luktar extremt illa. I de här fallen handlar det alltså om mer än att de bara inte verkar använda deo.. Men ja, att lukta illa på det viset är besvärande för övriga (på min arbetsplats har det kallats arbetsmiljöproblem). Man har pratat med den som luktar mest, men det har inte hjälpt. Och hur gör man då? Kan jag, så väljer jag att inte fika/äta i närheten av dessa två. Och jag vet att jag inte är ensam om det. Och då blir det ett problem, bla genom att det kan få en person att känna sig utfryst.

För min del får man gärna skippa deo/tvål/parfym så länge man håller sin "kroppslukt" på en hyffsad nivå..

Kan hålla med om att använda starka parfymer etc kan upplevas likadant (eller ja, nästan iallafall).

Att ta hänsyn till det offentliga rummet fungerar endast om samtliga delar samma syn på vad som är rätt eller fel. Vilket är en önsketanke.

Men att vid interaktioner med människor stöta på komplikationer – det är något man måste ta hänsyn till. Olika människor har olika störningsmoment i vardagen. Om vi nu ska ha kvar ett kollektivt samhälle får man ändå visa acceptans gentemot varandra(s "brister").

En sak som jag har tänkt på är hur parfym blev populärt hos allmänheten. Var inte det för att dölja lukt pga dålig hygien? För isåfall borde ju höjden av modernitet vara att visa hur renlig man är/lite man luktar genom att inte använda parfym men tvätta sig dagligen med parfymfria produkter 😛

Annars rent logiskt borde man ju behöva använda starkare parfym/deo ju mer svett man luktar och då stinker man ju ändå, fast det är parfymstank istället för svett och det störs ju folk av också + att man måste använda starka kemikalier dagligen..

Stinka parfym är självförvållat men om man stinker svett trots normala hygienrutiner så kan man ju inte hjälpa det?

Om man har god hygien så luktar man inte helt sjukt illa när man svettas, så när du stor i affären efter gymmet så kommer inte du stinka helt sjukt mycket förutsatt att du inte är skitig eller har slutliga kläder trots att svetten sprutar.

Svar:
Jag stinker inte alls. Även om jag inte duschat på flera dagar OCH gymat. helt sant.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Eva H: klart DU inte har något problem med det, du ÄR ju problemet. Ditt argument är verkligen beviset för respektlöshet. Det som är till din fördel är väl att du då har ett jobb som inte innebär kontakt med andra människor antar jag.

Lisa: Det är stor skillnad på att ha lite vitlök i maten och att stinka vitlök, det går, jag gör det själv ibland, men då går jag inte till jobbet och sitter i kontorslandskap, då jobbar jag hemma i respekt för min medarbetare och kollegor.

M: Du kan inte ha läst mycket du om det där var det dummaste du läst. Men din kommentar om hur det var för 100 år sedan bevisar just det, att du inte läser. Det är nämligen vetenskap att man med dagens mått luktade mer illa för 100år sedan, men eftersom ALLA gjorde det så hade man en mycket högre tolerans.

LD: Jag tror inte för fem öre på att dina vänner som är bönder och kroppsarbetare går omkring och luktar illa för jämnan. Dom flesta personer i dessa branscher jag känner längtar nämligen till att få ta en dusch efter en hård dags arbete. Dessutom blandar du ihop begreppen, att gå in i affären på väg hem från jobbet eller stallet är inte = att alltid gå omkring och lukta illa. Jag tror som sagt att varken du eller din syrra vill gå omkring och stinka/lukta illa i andras närvaro.

Svar:
Jag sa inte att de luktade illa för jämnan. Men det vet du ju inte om de främlingar du stöter på gör heller.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

har inte använt deo på över tio år, duschar inte varje dag.. det enda nån gnällt på nån gång i doftväg är att jag luktar av min rökelse ,-)

min man använder inte heller deo, är vi konstiga?

Jag har funderat mycket på det där med hur mycket kemikalier man kletar på sig och i många fall finns det ju alternativ utan kemikalier. Det jag dock undrar över är vad du använder istället för tvål? Exempelvis efter toalettbesök då man vill tvätta bort bakterier eller för att begränsa smittspridning när man är sjuk.

Irriterande med folk som säger att det är respektlöst att lukta/stinka! ALLA kroppar fungerar olika; skall svettlukt behöva bli ett FUNKTIONSHINDER där människor som drabbas inte kan vistas i det offentliga rummet. Lite empati kanske?

Det är ju mänskligt att lukta lite. Det där med hygien är lite intressant att diskutera, en del tror sej sitta inne på den ultimata sanningen hur alla ska hålla sej fräscha på, när det eg är olika på hur en är o lever. De i min närhet jag haft störst problem med att luktar så duschar åtminstone en gång om dagen (!) men ganska snabbt, o har en ohälsosam livsstil; rökning, stillasittande, dålig kosthållning, stress osv. Tycker själv att min kropp luktar värre om jag bara sitter och proppar i mig onyttiga saker än när jag t.ex. är till gymmet eller annars rör på mej. Jag minns en gång en kille jag hade som stod o högg ved en sommardag i solen, jag kramade om honom och ooh vad han doftade gott av sin svett, o han hade inte ens deo på sej då 🙂 Jag tror knappt någon som luktar gammal svett gör det för att va respektlös mot andra, en kanske t.ex. mår dåligt eller vad som helst.. Mina föräldrar glömde (!) att informera mej om hygien när jag blev tonåring, plus att jag bara fick duscha två gånger i veckan. Fick lära mej den hårda vägen genom att betraktas som skolans stinkbomb som de andra gick och höll för näsan åt. Det handlade verkligen inte om att jag struntade i andra, jag visste bara inte hur jag skulle göra. Tänk lite längre.

Jag kände en person som jag gick i skolan med, och hen hade en väldigt stark svettlukt. Hen kom på morgonen och luktade rena kläder och deo, och efter lunch luktade hen ren svett. Frän, stark lukt som var mycket obehaglig.

Men vad kunde hen gjort för att förhindra det? Ingenting! Personen hade gjort så gott den kunde innan den kom till skolan, skulle hen ha tagit en dusch på lunchrasten eller? Nej just det, I think not.

Den här personen visste säkert om sitt problem, och jag tyckte synd om personen då personens kropp fungerade så, helt enkelt. Fanns inget någon kunde göra.

Och det här med att vara tex bonde och att alltid lukta känner jag igen, lukten sätter sig i håret och det spelar ingen roll om man duschar varje dag, lukten fastnar.

Så jag har tydligen gått runt hela förra året och varit respektlös för att mitt hår luktat får mot min vilja? Kyss mig i arslet är min kommentar på det.

Kan det inte vara bägge och? Att stinka svett eller sticka parfym? Folk verkar tro att det är en battle emellan de bägge. Många av oss är med om att folk luktar så jävl amycker Chanel no.5 att de verkar sponsrade, eller suttit berdvid nån som stinker så surt att man inte kan äta (har en vän som har en sådan naturlig lukt att det.. känns som läsningsmedel. tyvärr kan ingen parfym i världen täcka detta, utan det gör fyskiskt ont i näsan hursom)

Att inte bry sig om folk i det offentliga rummet är respektlöst. Men de flesta av oss har självinsikt, därav kan vi bestämma om deo/parfym eller ej är ett bra alternativ. Om folk flyr ifrån en på tunnelbanan kanske man kan funder en gång till. Om inte, kör på vad som är bekvämt.

Där jag kommer ifrån, mitt på landet, så var det ett par klasskamrater som kom från en riktig sån där.. lantbruksfamilj. De hade för jämnan en viss odör om dom. Ska de också hålla sig undan av respekt för omgivningen? Spelade ingen roll om de duschade etc, det är liksom lite svårt att undvika att lukta skit i såna miljöer.

Vad använder du om du inte använder tvål och schampoo? Hur gör du när du blir smutsig, får fett hår, badar i klor etc?

Sen tycker jag att alla som kan göra något åt sin kroppslukt, t ex duscha och använda förebyggande deo, bör göra det om dom tänker vistas på ställen där andra människor är. Det värsta jag vet är att t ex åka tåg och tvingas känna någons äckliga kroppsodör! Att lukta skit när man kan göra något åt det är respektlöst både mot sig själv och andra.

Svar:
människan är så fiffig att hen har en kropp som, genom miljoner år av evolution, klarar av att hålla sig ren utan moderna uppfinningar. 😉 Vatten räcker. Jag tvättar mig med vatten. Ibland med olja, honung, bikarbonat. Håret tvättar jag med antingen bikarbonat eller balsam. Läs gärna under min no poo kategori.
Grejen är att ju mer tvål du använder och ju oftare du duschar, desto mer rubbar du hudens naturliga ph som funkar bakteriedödande och desto mer kommer du att lukta. Jag slutade stinka svett när jag slutade använda deo och raka mig. Min hud slutade ha problem när jag slutade duscha så ofta-. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Som flera stycken redan nämnt så börjar inte svett lukta illa fören den kommer i kontakt med bakterier.

Jag tror såhär att dom flesta deodoranter förhindrar svetten från att komma fram, till en viss bristningsgräns, då kommer den bara. Samma sak med doften, deon maskerar till viss del eventuella kroppslukter till en viss gräns, sen kommer det lukta oavsett. Det jag vill påvisa är att det till större delen inte hänger på om man använder deo eller inte. Sköter man sin personliga hygien som man ska och byter till rena kläder med jämna mellanrum så är man good to go.

Det tycker jag att det är. Andra människor ska inte behöva lukta på din kroppsodör. Samma gäller såklart starka parfymer, men lökig svett (för ja alla svettas)

är något så vidrigt att det finns inte. Använd en mild deodorant från apoteket åtminstone.

Jag satt under en period i en liten glasbur med fem kollegor, trångt och med inte helt ultimat ventilation. I det läget funkar det inte om någon luktar svett eller stinker vitlök (eller parfym för den delen, men det här parfymstinkandet som alla relaterar till är jag skonad från, stöter sällan på någon som stinker parfym).

Om man i det läget resonerar att "jag skiter i vad andra tycker, det här är upp till mig" blir det, som någon skrev, ett arbetsmiljöproblem och definitivt både respektlöst och hänsynslöst. Samma om man är tandläkare eller har ett annat yrke där man "hänger" över folk som inte kan väja för eventuella odörer.

Sedan är vi uppenbarligen olika. Om jag glömmer att ta på deo, trots att jag är nyduschad och har rena kläder, luktar jag svett ganska omgående, trots att jag inte svettas märkbart. Däremot behöver jag varken mycket eller stark deo för att inte lukta.

Jag använder inte heller deo och tycker det är fullkomligt onödigt. Jag luktar typ ingenting, min pojkvän påstår ibland att jag luktar vällingpulver av någon konstig anledning men annars inget. Han har också fått sluta med sin deo då jag fick utslag av att vara för nära honom. Att använda artificiella dofter är respektlöst. FInns väldigt många med överkänslighet eller allergi

Har inte använt deo på ca 6-7år! Ingen har någonsin klagat på att jag luktar illa. De jag umgås med säger att jag luktar gott och det är väl tack vare mitt sköljmedel och min egna underbara doft. Deo innehåller massa konstiga ämnen så varför ska man kleta på det för att få annat löst folk att tycka man luktar gott…? Förstår inte det.. Men men, jag bryr ju inte om vad folk tycker längre och OJ vilken frihetskänsla.

Sen kan ett problem vara att man har kläder där svettlukten är ingrodd för man bara tvättar plaggen i 30-40 grader och använder för mycket tvättmedel med zeoliter där överskottet sitter kvar och täpper till och liksom "gror" med andra saker. Lägg då plagget i ättika blandat med kallt vatten i 15 minuter innan tvätt och minska mängden tvättmedel. Lukt bort!

Sasca och Maria. Läs på om No poo, balsammetoden.

Personligen använder jag shampo, men utan sulfater, parabeneer, mineraloljor osv. Finns ett shampo av Eco cosmetics som är bra nybörjarshampo. Men snart ska jag gå över till Karawans eller Elijah Saihils pulvershampo.

Det kan ta upp till 3 månader för håret att vänja sig vid ett ekologiskt shampo för hårbotten det kommer att överproducera talg – så att det ser fettigt ut. För sulfaterna har torkat ut hårbotten och helt förstört hårets naturliga hålla rent process.

Body bazaar, softskin.se, och naturligtsnygg är tre bloggar som skriver om vilka medel i vanliga hud och hårprodukter som är farliga, och vad man kan använda i stället. Finns flera andra bloggar också.

Jag kommer fortfarande ihåg när jag och en tjejkompis var ute på långresa, där hennes deodorant tog slut varpå vi AKUT for in i närmsta livsmedelbutik och försökte hitta åt vettigt alternativ bland alla ecuadorianska märken. Letandet pågick i säkert tio minuter, jag ganska uttråkad, och hon frågade mig vad jag brukade använda. Hon fullkomligt tappade hakan när jag svarade att jag inte brukade använda deodorant. Eller parfym. Och detta är inget AKTIVT STÄLLNINGSTAGANDE, det är bara det att… jag tänker oftast inte på det. Jag tycker inte att jag behöver det. Det brukar inte DRYPA SVETT FRÅN MINA ARMHÅLOR bara för att jag skippar deon. Och om jag tar deo och sen går på spinning – ja då svettas jag väl naturligtvis i alla fall!

Men min kompis var helt förundrdad. "SKIPPAR deo? Du menar, låter bli att ta nånting ALLS? Shit… Jag har aldrig tänkt på att man kan göra så!"

Varpå jag svarade att jag faktiskt inte tycker att jag brukar svettas så mycket, speciellt inte i vårt nordiska klimat. Och i Ecuador med 35+ blir det ju ganska meningslöst, där man svettas fem minuter efter duschen igen. (Resonemanget nådde tyvärr inte fram till min vän, hon var fortfarande lamslagen av det faktum att jag INTE ANVÄNDE DEO, LIKSOM INTE ALLS.)

Min poäng är: deodorant är något av en självklarhet för de flesta, men märks det verkligen så stor skillnad de dagar du använder deo och de dagar du skippar? Jag tror inte det. Jag vet ett äldre par på mitt jobb som alltid har samma kläder på sig, och dom stinker verkligen riktigt illa, men jag har ALDRIG NÅGONSIN suttit bredvid en person på ett café, som ser hyfsat fräsch ut(= ej alkoholist/hemlös/pundare och med hyfsat hela/rena kläder), och känd en olidlig odör från denna människa och tänkt att herregud, fy FAN vad hon stinker, hon kunde väl ha tänkt lite på mina behov och tagit lite deodorant i alla fall!

Självklart luktar alla människor. Vissa stinker till och med då och då. Och det är okej.

Men ska man vara i närheten av andra människor i åtta timmar och verkligen STINKER kan man lika gärna gå hem. Min åsikt.

Men alltså… kommentarerna! Jag ORKAR INTE! Ska vi inte börja tvinga "obrydda" människor att gömma sig eller stanna hemma så att alla modellsnygga ska kunna få gå på gatorna utan att bli irriterade på andras fulhet! Typ, ge folk som skiter i sitt utseende böter eller något! De beter ju sig helt galet respektlöst när de inte bryr sig om vad andra tycker!

Jag tycker inte heller att det är jättetrevligt att hamna bredvid någon på bussen som luktar starkt av svett, men grejen är ju att jag faktiskt ska kliva av bussen! Man kan inte begära av folk att de ska se ut på ett visst sätt, eller använda sig av vissa produkter för att de KANSKE träffar någon som är gravid och kommer må illa. Är man preggo och mår så dåligt av andras dofter, då ska man nog undvika i att åka kommunalt tills man inte längre är så känslig att det inte räcker med att vinkla bort huvudet eller andas med munnen i ett par minuter. Läste dessutom någonstans att det tar ca två minuter innan man har vant sig vid en lukt och i princip inte känner den längre.

Jag är sjukt imponerad av att vissa här kan gå utan deo utan att drypa av svett och stinka!!!

Hur gör ni? Jag svettas som en galning med eller utan deo 🙂

Svar:
jag svettades mer när jag använde deo. framförallt så luktade jag mer illa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nä precis @elinpinglan det var ju det jag skrev: jag svettas som en gris med eller utan deo – skillnaden är att jag luktar illa om jag inte använder deo. Stark svettlukt medan deon gör att jag inte luktar. Jag vill ju dock vara utan deo men står inte ut med lukten.

Du får ursäkta men du lever utefter en stereotyp som man ser allt för ofta. Dina åsikter är banala, du skriver utan att läsa igenom och för att porovocera. Back to earth grejen och feminism, jag blir så trött på skiten. Du gillar väl udda konst med, dricker bara bio thé, klär dig i polan o pyret och hänger på söder. Var den du är. Feminism, ska alltid vara så här, som du vill måla upp den.

Svar:
Är du här för första gången? Är du alltid så här fördomsfull och avfärdande? Om du är trött på skiten ska du givetvis inte återvända, men att dra en massa förutfattade slutsatser om mig säger mer om dig.
Jag är den jag är.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men va, använder du inte tvål när du tvättar händerna efter toalettbesök? Jag hoppas verkligen att du inte lär dina barn den vidriga vanan. Vatten är inte antibakteriellt, om du nu trodde det. 🙁

Svar:
det är inte tvålen som tvättar rent heller, det är GNUGGrörelsen man gör när man tvättar. Tror du på fullaste allvar att människokroppen är beroende av moderna uppfinningar för att hålla sig rena?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Om det vore gnuggrörelsen som tvättade rent hade du kunnat gnugga utan både vatten och tvål, så så är det verkligen inte. Det är när du masserar in tvålen och sedan tvättar av den som det blir rent. Var god läs på.

Svar:
Jag har läst på. Jag har även diskuterat med läkare om saken. När jag jobbade på förskola var detta nämligen ett hett ämne iom att barnen blir sjuka ofta. Vattnet hjälper till att föra smutsen (inte bakterierna) bort från ytan, förutsatt att man har en sund hy med bra ph-värde. Dvs INTE tvättat bort det med en massa tvål.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sara, jag tvättar oftast inte heller händerna med tvål. I princip alla tvålar som finns på offentliga toaletter innehåller en massa skit som förstör mer än de hjälper. Kan tillägga att jag aldrig är sjuk, blir inte ens förkyld.

De enda gångerna jag tvättar händerna med tvål är om jag varit i kontakt med något direkt smutsigt, som luktar illa eller som är flottigt och som man inte kan lösa upp med vatten.

Svar:
vid undersökningar på människor som använder tvål vs människor sominte gör det har man sett att i slutet av dagen så har de som använder tvål FLER bakterier på händerna än de som inte tvättar med tvål.
Anledningen till detta är att ja, tvål rengör effektivt för stunden. (vilket är varför läkare bör tvätta med det innan operation) Men tvål rengör också FÖR effektivt. Tvål tvättar nämligen bort hudens naturliga bakterieflora som SKYDDAR mot dåliga bakterier och angrepp.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu biter du dig lite i röven. "Det är inte bra för din kropp med deo osv"

Men att vara övervikt och trycka i sig godsaker skulle vara bra för sin kropp eller? Du talar lite emot sig själv. Faktiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *