Kategorier
Vardagstrams

Drömmorgon med Underbara Clara

HERREGUD VAD JAG ÄR KÄR I CLARA. 
 
 
Jag minns för några år sedan när jag först stötte på Underbara Claras blogg att jag tänkte att hon kanske var ganska så präktig och inte så feministisk, inte så att jag störde mig överhuvudtaget för jag gillar präktiga människor och blir inte provocerad av bloggare som framhäver det fina i livet. Tvärtom. MEN jag tänkte att hon inte var min typ och kanske lite tråkig och inte så feministisk och så la jag inte ner så mycket mer tid på hennes blogg annat än att jag såg hennes namn här och där. 
 
Men så en sommar för ungefär två år sen så läste jag faktiskt igenom hela hennes blogg. Hela hennes nuvarande och hela hennes gamla och blev störtförälskad. (och så fattade jag att vi hade massvis med saker gemensamt och att man kan vara superfeminist fast man bakar och springer i högklackat och fina klänningar och piffar och pysslar osv) ”Clara har gjort så här…” blev ett vanligt förkommande uttryck hemma och ja, maken vet vem Clara är vid det här laget. Ahem. 
 
Och idag så fick jag träffa henne för förstaste gången och vilken människa! 
 
Här kan ni titta på vårt samtal från idag.
Ni får klicka in er en bit till ungefär 14.30. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Drömmorgon med Underbara Clara”

Ja ibland är jag för snabba att döma, men snacka om lycka när det stämmer (eller olycka). Lite avundsjuk är jag allt.. för jag gillar den där präktiga Clara. Och dig med såklart!

Pöss

Hallå! Nu tänkte jag att jag skulle ta min kommentar-oskuld till denna blogg. Tittade precis på inspelningen och tyckte den var skitbra. Gillar både dig och Clara och har läst era bloggar väldigt länge.

Måste bara påpeka att jag tycker du har en väldans härlig röst att lyssna på. Så behaglig på något sätt. 🙂

Vad tycker du om det här? "Sofis modes modeexpert Nina Johansson jublar åt samarbetet.

–Jag tycker att det låter som ett strålande samarbete. Beyoncé är en grym förebild på många olika sätt, inte minst som baddräktsmodell eftersom hon inte är pinnsmal utan faktiskt har kvinnliga former. Hälsosam och en av världens absolut vackraste kvinnor. Dessutom härligt att man väljer en kvinna med mörk hudfärg, det behövs mer av den synen i modevärlden. Jackpott för H&M!"

Jag tycker att det är så jävla korkat. Förebild för att hon inte är smal och har "kvinnliga former"? Enda anledningen till att jag klickade på den artikeln var för att jag förväntade mig såna kommentarer, men så var det Sofies modes modeexpert istället som stod för uttalandet

1: Hur fan vet hon att hon är hälsosam?

2: Vad spelar det för roll att hon har mörk hudfärg?

3: En "pinnsmal" tjej kan vara hälsosammare än en som väger som de flesta.

3: Varför kallar hon henne för förebild för att hon inte är smal? Då är väl majoriteten av vår befolkning förebilder då, enligt Ninas värderingar. Hade Nina varit vettigare så hade hon grundat ordet förebild på något vettigare än hur någon ser ut i kroppen.

4: En smal tjej kan också vara en förebild, men antagligen inte i Ninas trångsynta värld.

4: Smala tjejer kan också ha mycket "kvinnliga former"

5: Tjocka tjejer kan ha mindre former

6: "En förebild på många sätt, inte minst som baddräktsmodell" Hur är någon en förebild som baddräktsmodell? Skulle vara intressant att veta. Baddräkter är till att bada med, inte till att folk ska gå runt och känna att de vill se ut som en viss modell eller liknande.

7: Varför använda det nedvärderande ordet "pinnsmal" överhuvudtaget? Hjälper dem större tjejer genom att trycka ner smala individer tror dem?

8: Tror de på Sofies mode att de hjälper tjejer genom att skriva på det här sättet?

9: Hur tänker dem på Sofies mode när de anställer folk?

För att fokusera på nåt positivare. Bästa kommentaren från artikeln:

"Anthon Elfström · Följ · Toppkommentator · Blekinge Tekniska Högskola

nej jag menar att Nina skrev "Beyoncé är en grym förebild på många olika sätt, inte minst som baddräktsmodell eftersom hon inte är pinnsmal utan faktiskt har kvinnliga former."

Det låter ju som om smala tjejer inte är kvinnliga, utan att kvinnor måste vara lite kurviga. Jag anser ju att alla kvinnor har kvinnliga former och att man inte i media ska berätta för oss vilka former en kvinna bör ha."

Jag såg hela snacket. Så himla intressant och jättekul att få höra dig i "verkligheten". Börjar mer och mer förstå vad som är bra med videobloggar! Tycker du verkar vara himla vettig och insatt. Jag har inte barn men tycker det är jätteintressant att lyssna på föräldraråd ändå, någon gång kommer dom ju och då vill jag vara påläst. Ville mest säga att jag tycker du, och Clara, är grymma! Kram!

Hej! Fantastiskt samtal! tänk om ni hade en podcast? TÄÄNK!? alternativt att du själv bjuder in olika bloggare och diskuterar feminism med dom? Kanske en gång i månaden, och för en ständig konversation? Diskuterar olika saker som sker i samhället. Dvs alla dessa saker du skriver om i bloggen, tänk om du bjöd in olika kända personer och diskuterade dessa? Blondinbella? hannapee? etc. en diskussion mellan dig och alex schulman skulle vara intressant.

Ja, en tanke jag hade. Tycker att du gör dig jättebra i skriftlig form men tror att du även har stor potential att omvända människor IRL då du framstår som en väldigt sansad och reflekterande och genomtänkt person! och snygg var du också! (förlåt)

Alltså, vad jag slås av VARJE gång när jag lyssnar på dig på radio, alternativt på tv, är att du är så jävla sympatisk. Du framstår som mycket "gapigare" i text än när du pratar, jag gillar gapigheten också iof, men du _är_ fan underbar!

Har mer eller mindre älskat Clara i perioder. Och är ju grym och har ett sånt jäkla driv. Dock har min kärlek svalnat lite sen hon fick Bertil och dels uttalat sig positivt om min största pet peeve Anna Wahlgren och dels visat lite dålig insikt i hur olika barn faktiskt kan vara och att det kanske inte bara är miljö som formar dem och deras egenskaper utan även arv. (Som att det här med ensamlek ex. inte är något som funkar att introducera för alla barn redan vid fem månaders ålder.)

Och jag vet att det är höga krav att ställa på folk, att hon liksom ska vara lika briljant i alla aspekter. Och att det är jag och inte hon själv som satt henne på piedestal.

Vad som är awesome med henne är hur hon liksom manglar på, och är både ljuv och brutal. Och jag kommer vara henne evigt tacksam för att hon hjälpt mig i två saker, mitt feministiska uppvaknande och i min sorg efter en mamma som gick bort alldeles för tidigt.

Vilket fantastiskt samtal!

Ett ämne fångade särskilt min uppmärksamhet och det är det där med att vara obekväm och gapig. Exempelvis, som du lyfter upp, att kommentera sexistiska "skämt", och på så sätt skapa dålig stämning. Människor är generellt ganska konflikträdda men yttrar ändå sexistiska/rasistiska/trans- eller homofoba kommentarer med jämna mellanrum, liksom utan att vilja ta diskussionen. Och då blir jag så jävla ARG. Hur gör du? Vad ska jag göra?

Mina erfarenheter rör främst min arbetsplats. Jobbet vill jag ha kvar men diskussionen vill jag ändå ta!

Älskar för övrigt idén om en podcast! Gört!

Jag gillar er båda grymt mycket! verkar som två så vettiga människor som man kan inspireras av, inte för att någon av er är perfekta utan för att ni är så kloka båda två.

Clara förespråkar Anna Wallgrens sova hela natten. Därför bojkottar jag hennes blogg. Usch!

Svar:
shit, skulle jag bojkotta alla som har avvikande åsikter så skulle jag bli jävligt ensam. SHN är ett jävla otyg, men jag bojkottar inte människor som använt sig av metoden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Anna: förespråkar Clara verkligen sova-hela-natten när hon skriver "Jag tror att det viktigaste i baruppfostran är att förstå att det kan bli bra på många olika sätt. Det finns inte en sanning som stämmer för alla. Det viktigaste är att hela familjen mår bra och står ut. Gillar man att sova med sina barn så gör för all del det!" ?

Min uppfattning är snarare att hon förespråkar att var och en gör som det blir bäst för dem och sina barn (vilket jag tycker är en sund inställning).

Ja vad roligt! Jag gillar er båda två. Och det känns som att ni kompletterar varann så bra. Visar att feminister kan vara på olika sätt, att man kan vara som man vill, och tycka en massa bra saker.Heja er!

Hej Natasja! Jättekul att se frukostsamtalet. Du gick ju igenom några enkla grejer som man kan göra som förälder för att hjälpa sina barn och jag har en fråga kring det. Min unge är i titta-och-peka-åldern, vi pekar på bilar och säger bil och brum osv, och så ser vi ju på folk som går förbi. Du menade att man inte ska skilja på kvinnor och män och jag ser din poäng. Men vad ska jag säga istället för gummor och gubbar? Människa och person känns som svåra och tråkiga ord för en ettåring? Har du några bra konkreta tips? Så har jag märkt att jag väldigt lätt kallar alla gosedjur och trädjur för han och försöker nu ändra till hon för att göra leksakslandet mera jämställt. Tror du det är en bra idé eller skulle jag gått in för att säga hen om allihopa istället? Vill väldigt gärna ha tips!

Hej!

Härligt samtal… fina funderingar.

Jag kom att tänka på när du beskriver den uppmärksamhet din dotter får när hon har prinsessklänning, att oavsett vad du som förälder uppmuntrar så verkar de orden väga ganska lite.

Nu menar jag ju inte dig som förälder utan rent allmänt…

Hur stora intryck gör vi egentligen på våra barn – när samhället så lätt kan påverka?!

//Disa

Jättekul att få se både dig och Clara i "verkligheten" (well, rörlig bild ^^). Jag har också varit en av de du nämner i videon, som inte haft mycket till övers för dig. Ska jag vara helt ärlig så tyckte jag att du var jättejobbig och störde mig jättemycket på dig. Inte för att du tar upp frågor om genus och feminism, för det är jag själv intresserad av och diskuterar gärna. Men för att ALLT ska bli en diskussion, och för att jag fick intrycket att ditt ord var det enda som accepterades av dig, liksom.

MEN, nu är det så att jag har flera vänner som följer din blogg, och som ofta länkar till dina inlägg. Och jag har mycket tilltro till dem, tycker de att något är värt att titta på så brukar det vara det. Så jag har ändå läst vartenda inlägg som det länkats till, och du har verkligen växt i mina ögon! Första gången jag tittade in på din blogg var för kanske 2-3 år sedan (om nu bloggen fanns då? vill tro att det var typ 2010). Och nu senaste veckan har det rentav blivit så att jag börjat följa dina inlägg helt och hållet av eget intresse.

Jag har förstått att du är mycket mer öppensinnad än vad jag tidigare trott och har fått en betydligt mer nyanserad bild av dig.

Det känns skumt att jag sitter och pratar så i detalj om din person, när jag inte ens känner dig, så jag ska sluta. Poängen jag vill göra är i första hand att du har fått en ny följare, och att jag tycker du är bra 🙂 Det behövs personer som dig – inte för att jag alltid håller med dina åsikter, utan för att du startar debatter och väcker engagemang kring frågor där det behövs.

Svar:
Sådana här kommentarer driver mig! Jag blir så otroligt glad av dem och inser att det jag gör faktiskt spelar roll och att mitt sätt faktiskt funkar! Tack!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Varför accepterar Clara en titel som Husmorskolan till sitt radioprogram? Varför inte en könsneutral titel istället för en som Sverigedemokraterna/genushatare hyllar?

Det är inte så "feministiskt" att låta som man vill tillbaka till 50-talet och hemmafrun.

Svar:
för att clara, nu ska jag inte tala för henne egentligen och du borde fråga henne om du vill ha ett bra svar, tycker att husmodern ska uppvärderas. Husmoder och hemmafru är inte samma sak alls. 🙂 Husmodern var stark, jobbade hårt och bar på kunskap som vi glömt bort idag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Oj, herregud! Jag hör nästan inte ett ord av vad du säger. Har inte hört dig prata så mycket, om ens någonsin, så jag kan inte avgöra om det är en tillfällighet (kanske för att du är extas över att vara med din nyfunna kärlek Clara!) eller inte. Men, pratar du fort eller?! Jag är alldeles för gammal för att kunna hänga med i den farten, haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *