Kategorier
Vardagstrams

En farlig människa är ett större hot mot mig än en lus

Jag hatar att få kritik, men när känslorna lugnar sig så tar jag till mig den. (Iallafall om den är schysst levererad) Jag tror det är viktigt att ifrågasätta och bli ifrågasatt för det utvecklar. Jag lär mig mycket nytt, får nya perspektiv och nya tankar och det i sin tur gör att jag omvärderar min egen verklighetsuppfattning och åsikter. Kanske inte på en gång, men det sår ett frö som med tiden påverkar. 
 
Att jag äter animalier, bär näbbstövlar, har husdjur, ridit och använder djurtestat emellanåt är ju ingen hemlighet och borde ju inte komma som en överraskning för nån av er egentligen. (Nya läsare undantaget, men de borde rimligtvis inte tro att jag är vegan heller eftersom att jag sällan skriver om det ämnet) Därför blir jag frustrerad och oförstående när flera säger sig vara besvikna på mig, vilja sluta följa mig eller på andra sätt tycker att jag är en dålig människa. Helt plötsligt. Ni visste ju redan?
 
Och är det verkligen så enkelt att avskriva en människa som man påstår sig tycka om? Ok, om det var sista droppen; ”nu har den där subban sagt för mycket dumt,nu får det fan vara nog” men jag kan bara utgå från mig själv och om jag skulle börja sortera bort alla människor som uttrycker sig dumt, har en obekväm åsikt (Ok, det beror såklart på vad det handlar om) eller gör nåt som jag inte kan förstå så skulle jag få sortera bort precis alla. Och gäller det nån jag faktiskt tycker om så är steget till bojkott väldigt långt. Kritik är som sagt en sak, men den aggressiva och föraktfulla attityden en helt annan. Jag förväntar mig den av folk som ogillar mig, men inte av de som följt mig i flera år. När det drabbar mig så känner jag mig sviken, som att jag aldrig var en riktig person ni verkligen tyckte om utan en slags fronfigur för värderingar ni gillar och när det blåser så går man vidare. 
 
Jag var otydligt med mitt första inlägg, detta har jag redan förklarat, men jag tycker ändå det frodas mycket hyckleri i djurrättsdebatten och den ville jag belysa. Att jag drog absurda exempel var inte för att jag tror att nån resonerar så eller för att jag tycker det är rimliga sådana, utan för att illustrera att rättigheter inte betyder samma lika. (och stammade ur ett inlägg där man jämförde barn och hundar och menade att de inte ska behandlas annorlunda) 
 
Man talar gärna om däggdjurs rätt till liv och slänger eventuellt in reptiler och fiskar i ekvationen men rättigheterna handlar sällan om rätten till frihet och rätten till sin egen kropp eftersom att få reflekterar över sitt eget bidrag. Man klappar sig lite på axeln för att man slutat äta djur (vilket är SKITBRA) men kastrerar katten utan eftertanke samtidigt som man glatt släpper ut den till ett ekosystem hen inte hör hemma i men gör oerhört mycket skada i. 
 
Och talas det om skadedjur eller insekter så låter det liberalare. Varför är det mer ok att slå ihjäl en mygga eller döda löss? Och vad gör man åt råttor i huset? Många menar då att man får döda i självförsvar och det tycker jag låter rimligt men på vilket sätt hotar en mygga eller en lus ens liv och hälsa? Och kan man isåfall applicera det på större djur? Om jag får döda en mygga för att hon suger på mig, är det ok att slå ihjäl en katt som rivs? Avliva en hund som biter? Döda en människa som är våldsam?
 
En farlig hund eller människa är ju ett större hot mot mitt liv än en hungrig lus liksom. Vad betyder självförsvar? Var går gränsen? 
 
Jag håller med om att man bör leva på ett sätt som minskar lidandet. För människor och djur och det är val som görs i vardagen, hela tiden. Ska jag välja det här eller det här? Vad innehåller den här produkten? Sorterar jag det här eller kastar i soporna? Köper jag nya syntetjackor eller en gammal päls? Äter jag säsongsbetonat och lokalt? Äter jag importerad frukt? Soja? P-piller? Vad bidrar jag till när jag köper bananer? Ris? Kläder från HM? Konsumerar du? Teknik? Lyx? Prylar? Vem är det som äger Body Shop? osv osv.
 
Att leva på ett sätt som utesluter lidande går inte, men man kan göra så gott man kan för att minska sitt eget avtryck på jorden och det går bortom vad vi äter och in på alla områden i livet.
 
Frågan är inte så svartvit som många gör det till utan innehåller regnbågens alla nyanser. Jag har träffat köttätare som lever på ett sätt som gör mer för miljö och djur än vissa veganers livsstil. Man kan göra på flera olika sätt och ändå dra sitt strå till den här specifika stacken. 
 
Dela hellre med er av tips för en miljövänligare och lidandefriare vardag. Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. Och det nöjer jag mig med iallafall för nu. Ni då?
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”En farlig människa är ett större hot mot mig än en lus”

För att vara lite allvarligare – ungefär så känner jag om hela våtservett-grejen. Ingen stor grej egentligen, men jag kände mig verkligen konfunderad över hur en sådan fråga tydligen är så viktig för många. Hur frågor som man själv tycker är relativt små är bära-eller-brista-punkter för andra.

Jag vill gärna tro att jag är en bra mamma, jag försöker göra det bra för min familj och göra det som är bäst för oss alla och samtidigt vara miljömedveten och medveten om hur jag konsumerar. Kommentarer som antyder att inge bra förälder skulle komma på tanken att använda våtservetter är för mig vad kommentarer om att ingen bra människa skulle komma på tanken att förgöra djur eller bära fleece är för dig.

Svar:
ah ok, vill bara påpeka att frågan om våtservetter absolut inte är viktig för mig. Det är bara en enkel grej jag gör och de jag blir arga på är företagen som tillverkar dem. Inte bekväma föräldrar som vill göra livet lite enklare. Och jag skulle aldrig sluta läsa din blogg eller skriva arga kommentarer till dig för att du använder dem. Jag tycker liksom inte att det påverkar vare sig ditt föräldraskap eller din personlighet 😉
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag äter enligt Paleo, och då alltså rätt mycket kött. Men ENBART ekologiskt/närodlat kött som levt och slaktats humanitärt eller man nu vill uttrycka det. Jag tror att mina val att lägga extra pengar på det köttet påverkar framtidens djurhållning mycket mer än vad en tyst vegetarians val gör.

Svar:
Fast äter du verkligen MYCKET kött? Sen jag gick över till lchf (med paleo-inspiration) så upplever jag att jag äter mycket mindre portioner av allt. förr kunde jag trycka i mig enorma mängder, men nu äter jag EN bit lax sen är det bra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag gillar dig för att du får mig att tänka till. Du är ärlig och stark. Och jag gillar att du kan bita ifrån, även be om ursäkt osv. Även ändra åsikt.

Att kunna det är bra. Jag har följt dig i 5år och håller ofta med dig, ibland inte. Gillar dig ändå. Eller ja, jag gillar din blogg. Dig som person känner jag ju tyvärr inte.

Svar:
🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Linnea i Colorado. Du har helt rätt. Jag läser miljövetenskap och jag vet, som många andra, att kött är en stor miljöbov, förmodligen den största. Och jag äter kött, trots den kunskapen. Jag tänker inte sluta äta kött utan jobba för att köttmarknaden ska bli mer hållbar, det är delvis därför jag går den utbildningen jag går. Allt går att göra hållbart, mer eller mindre.

Som aktiv inom djurrätten har jag funderat mycket över vad det är som får folk att "ta steget" och bli veg*, och jag har kommit fram till att det inte handlar så mycket om logik och argument, utan hur mycket men känner med individen det handlar om. Därför tror jag få bryr sig om insekter osv, just för att det är svårt att identifiera sig med dem (sen undviker verkligen jag att döda insekter, har jag en mygga i lägenheten försöker jag hellre stänga in den i ett annat rum osv). Sen kan man diskutera logiken i det hur långt som helst, men jag tror sällan att det gör någon skillnad. Sen jag slutade med kött har jag aldrig behövt tvinga mig själv att låta blir – jag har inte velat helt enkelt. Och den känslan kommer inte från statistik, argument eller logik utan innefrån. Kanske därför är det ectra svårt att engagera sig i saker som inte är lika synliga, typ inte stötta vissa stora företag eller köpa nya saker, för det syns lixom inte och kopplas därför inte automatiskt med en bild av lidandet det skapar.

Svar:
Argumenten för veg har aldrig övertygat mig. Däremot KÄNSLOR. Jag valde bort kött för att jag KÄNDE att det var fel för mig. För att jag hade ett val. För att industrin fick mig att må dåligt. Inte för att det egentligen är oetiskt att äta djur. (industrin är dock det)
Mygg har jag alltid slagit ihjäl. Varför? Jag bryr mig inte om dem.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men asså, konsumerande av animalier är inte en fråga om relativ skada. Det är väldigt konkret. Döden är definitiv. Att en person utför tex en miljömedveten handling förändrar inte det faktum att när samma person tex köper ägg så betalar hen för att alla pojkkycklingar som kläcks i äggindustrin mals ner levande i en kvarn. Bara för att det finns många områden att engagera sig i och göra val i betyder det inte att det gör mindre skada att konsumera animalier. Döden, smärtan är definitiv. Den är konkret och verklig för de individer som upplever den. Att det finns många problemområden är ingen som helst ursäkt att ignorera detta. En kan förminska i princip vilket problem som helst genom att börja dra in massa andra problemområden. Det förändrar inte vikten av den den ursprungliga frågan.

Svar:
jag pratar om sammanlagt. Du bidrar till död och lidande genom att handla bananer och ris liksom. Genom att konsumera. Genom att köpa coca cola eller tobak. osv. Man kanske väljer att äta kött från lokal gård eller jägare medan man avstår en massa annat som bidrar till sämre miljö och mer lidande på andra områden. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Linnea i Colorado: Jag blev så ledsen av din kommentar. Ännu en person som verkar tro att djuren smeks till döds. Kan inte du förklara för mig vad huminitär slakt är? Jag har svårt att tycka att någon "slakt" kan vara humanitär. Det är liv och död vi pratar om, jag tror inte att djuren som slaktades för din skull tycker att din köttkonsumtion är så humanitär. Varför inte bara skippa kött? Istället för att göra deras liv lite mindre eländigt genom att köpa ekologiskt/krav-märkt kött?

Svar:
Slakt är aldrig snällt. Däremot så kan man behandla köttdjur med respekt. Som våra förfädrer gjorde. Inga industrier eller djurfabriker osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det finns en hycklare i oss alla, utan undantag. Ingen kan leva på en pedestal. Jag dömer inte en människa för deras misstag. Börjar personen rättfärdiga sitt BS och hävda att det egentligen är det rätta alternativet tröttnar jag fort.

Vegetarisk livstil bidrar till mindre lidande än en köttätande. Jag är helt ok med att inte alla kan vara veggisar pga olika anledningar. Kom bara inte med fåniga argument om varför det är bra att äta kött. Äg vad du är och konsekvenserna av det. Från människor som prioriterar denna frågan högst kommer en konsekvens av det vara mindre respekt. Deal with it.

Svar:
fast varför tycker du att argumenten är fåniga? Visst har jag hört en del sådana typ: ”vi behöver kött för att överleva” osv, men att avfärda alla argument är minst lika trångsynt som tron att köttet innehåller något magiskt. Det handlar ju kanske om synen på köttätandet exempelvis. Alla tycker inte att det är oetiskt att äta djur och det argumentet håller lika bra som motsatsen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hela grejen med att vara vegan är att värna om miljön och djuren, helst upp till 100% och som vegan är man betydligt mycket närmare det målet. Inte en chans att en köttätare gör mer för djuren (genom att äta upp dem) och miljön (var ska jag börja?).

Sen är jag fullt medveten om att det finns de som säger sig vara veganer pga t.ex. en diet (alltså för sin egen vinnings skull) och andra liknande anledningar. Jag vill förtydliga att de kallar sig veganer.

Svar:
Min poäng är att det inte är svartvitt. Jag har bekanta som bara äter vilt. Ibland. Som aldrig importerar frukt och ris eller soja. Som odlar egna grönsaker och äter enligt säsong. osv osv.Givetvis är veganism skitbra men det blir så jävla unket när man sitter på sin piedestal och pekar fingrar på alla andra närman själv, i viss mån bidrar till förtryck och lidande världen runt. Generellt är vegetarianer och veganer mer medvetna, på alla områden i den här frågan, men igen: det är inte så svartvitt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Roger: mycket bra skrivet. Gissa hur mycket jag bryr mig? Nada.

Jag äter kött om jag känner för det, veg när jag känner för det. Slänger allt möjligt skräp i återvinningsstationerna, glas i hushållssoporna och resonerar som så att med all skit i övriga världen så har min insats ingen som helst betydelse. Och i perioder gör jag raka motsatsen till det jag precis skrev.

Nej jag kör på som jag känner för och hur min dagsform är just då. Husdjur skulle jag aldrig skaffa eftersom det är ett fasansfullt jobb att ta hand om.

Slutligen så kan jag avsluta med att livet på en utrotningshotad tiger eller annat utrotningshotat djur är bra mycket mer värt än t.ex breivik eller andra våldtäktsmän och mördare.

Problemet i den här diskussionen är inte att folk tycker olika, utan att alla verkar tro att det enda sättet att få fram sin poäng är att uttrycka sig så drastiskt som möjligt. Inte fanken skulle man säga åt en vän, som man normalt tycker mycket om, att man inte vill ses igen för att man inte håller med varandra om allt. Det här har devolverat till ett kokosamtal där alla som deltar känner att de måste upprepa samma sak om och om igen. We get it – det är synd om djuren och det är viktigt för er (och för de flesta, men prioriteringsordningen är olika för olika människor). Men lägg av att vara så dramatiska. Detär som LD säger – vi har alla känt till att hon inte känner som en del här känner inför djur.

Och att tala om förtryck är att humanisera djur. De vet inte att de är förtryckta. Vi behandlar dem illa, men ordet förslavande har konnotationer som säger att de är medvetna om sin situation. Att vara vegan är bra och fint, men djuren kommer inte att tacka er.

Att köttätare ens påstår att de bryr sig om miljön och sedan skulle göra mindre skada på världen än veganer. Jävla bullshit. Djurindustrin är den största faktorn när det kommer till växthusgas…

Svar:
Som jag sa, det är verkligen inte en svartvit fråga och det är jävligt naivt att påstå att det är det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är nog ganska långt ifrån perfekt. Jag äter kött, shoppar mycket och älskar att duscha. Men jag försöker tänka på miljön och på vissa sätt är jag hyfsat duktig. Trots ansträngd studentekonomi köper jag alltid ekoägg från frigående höns utomhus, ekomjölk och ofta även ekokött. När jag är färdigutbildad och har lön planerar jag att köpa mitt kött på gårdsbutiker och gärna ha egna höns om det är möjligt där jag bor. Jag äger förvisso en bil men åker ändå buss till skolan fastän det är smidigare att köra. Snart ska vi även flytta och på det nya stället finns det källsortering vilket jag tycker är jättebra.

Hoppas på att många skriver sina tips så kanske jag kan hitta fler områden att bättra mig på.

"Som jag sa, det är verkligen inte en svartvit fråga och det är jävligt naivt att påstå att det är det."

Nej, om en som vegan kör runt i en SUV så är det rätt. Men att påstå sig värna om miljön och äta kött. Den ekvationen går inte ihop.

Svar:
Går det ihop att värna om miljön och samtidigt importera frukt och ris?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad är skillnad på en lus som förökar sig på din kropp och livnär sig på ditt blod. Och en hund som biter dig.

Nå. En lus orsakar dig lidande och attackerar din kropp. Det går inte tämja löss till att avstå från att bita dig. Eftersom att löss är parasiter. Om en hund går till attack för att döda dig så är det okej att använda våld i självförsvar. Det händer att hundar biter för att de anser att de själva är i fara eller att något triggat dem. Du kan få hjälp att vänja av hunden vid ett aggressivt beteende.

Fast Sören du får nog tänka på de mängder konstiga ämnen vi sätter i omlopp genom att gräva upp från jorden? Att liksom de inte skulle ha varit i omlopp på miljoner år. Att vulkaner får utbrott är lite svårt att göra något åt, men ingen ursäkt att bajsa ur sig så mycket dåliga ämnen som möjligt.

Så om du skadar någon genom att du köper ris, blir det automatiskt mindre fel att du äter fiskars döda kroppar?

Svar:
Nej det påstår jag inte. Men bara för att du valt bort döda kropper betyder det inte att ditt samvete är rent.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Poängen är att naturen släpper ut flera 1000 gånger mer än vad människan gör. Om hela sveriges befolkning skulle sluta äta kött skulle alltså inte göra någon skillnad.

"Går det ihop att värna om miljön och samtidigt importera frukt och ris?"

Lissna. Ja, det gör det. Du värnar om den. Om du seriöst bryr dig mer om miljön än dig själv. Lägg dig ner och dö. Människor orsakar skada på miljön. När en värnar om miljön så försöker en med de minst skadliga alternativen. Att t.ex. äta en kotlett eller sushi är fan inte att värna om miljön.

Nej, Sören. För fuck sake läs på.

##@@)0afsj##@@2

Så är det inte. Det är tack vare mänskligheten som ozonlagret håller på att gå upp i rök! Tack vare oss som befolkningen i Venedig inom en snar framtid kommer få fuktskador i sina villor!

Jag håller med dig. Åh, du skriver så himla bra och vettigt!

Tycker det var ett otroligt bra inlägg, då denna diskussionen behövs.

Det GÅR att värna om djur och miljön och äta kött. Är ihop med en jägare och det kan ju folk debattera om hur mycket de vill, men då vet jag iaf hur rådjuret/vildsvinet/ni fattar har levt bra och att det dött snabbt. Jag äter mer veg nu än jag gjorde innan men jag utesluter inte kött. Och husdjur har jag av egoistiska skäl. Osv. Och ja, det finns många andra saker vi konsumerar som andra människor får lida av… Bananer… Ris… Kaffe… Choklad… KLÄDER…

Jag kan inte bli vegan för att det krockar med en annan väldigt tydlig ideologi jag har: Tillsatsfria livsmedel. Jag sträcker mig till att använda sojamjölk just för att jag tidigare inte heller konsumerade komjölk i någon större utsträckning, men nej, jag köper bara inte soygurt och extremt konstgjorda margariner som ofta innehåller palmolja.

Ägg har jag inte köpt på snart två månader, men jag tackar inte nej om någon bjuder på en fluffig, ägginnehållande kaka. Likaså köper jag choklad som innehåller äggpulver utan att ha dåligt samvete. Yoghurt likaså. Vad gällande smör, använder jag det väldigt sällan, och som bordssmör kör jag med den minsta asken Bregott mellan som utan problem räcker över en månad.

För mig handlar det om att dra ner konsumtionen av allt. Världen kommer inte gå under för att jag inte väljer bort alla animaliska livsmedel, men den kommer göra det om den stora massan fortsätter att öka sin konsumtion av alla sorters varor. Jag handlar extremt sällan nya kläder. (Senast var det ett par nya jeans för två veckor sedan, och innan dess var mitt senaste nya plagg inhandlat i… Oktober?)

Jag har sedan lång tid tillbaka slutat färga håret. (Med undantag för när jag skulle göra mig av med hennafärgningen.) Min konsumtion av hygienartiklar har krympt till ett minimum. Jag äter nästan aldrig halvfabrikat (och skulle troligen inte göra det även om jag inte var veggis) och har stenkoll på medelhavssäsongen. Allt behöver inte vara så svart på vitt hela tiden. Jag medger att även min förhållandevis lilla konsumtion av mejeriprodukter är en del av utnyttjande och lidandet hos djuren, men som sagt: Jag har två starka ideologiska övertygelser som krockar med varandra på den punkten. Är det då inte jag som har rätt att bestämma hur jag ska kompromissa där?

Dessutom accepterar jag INGET aggressivt beteende av mina hundar. Skulle det hända skulle jag leta efter fysiska fel och sitter det i psyket skulle jag avliva, jag skiter i vad folk tycker. Jag har noll tolerans mot dåligt beteende och jag har både brukshund, jakthund och sällskapshund. Ett dött djur lider inte, en aggressiv hund mår oftast inte bra och alla hundar går inte att rädda!

LD – Jag äter mer kött nu, ofta till alla måltider. Förr var det lätt en macka. Men mindre portioner – ja!

Victoria – Jag håller med dig delvis. Slakt är inte snällt som LD säger. Men jag väljer att äta så mycket kött jag kan som levt ett normalt liv (alltså vilt, dödats av en jägare), går inte det så köper jag kött som vuxit upp av grönbete och utomhus. ALDRIG skulle jag köpa kött ifrån Walmart eller Safeway. Varje gång jag äter kött är jag medveten om att det är kött och inte bara "mat" som serveras, jag är trygg i att mina konsumtionsval påverkar till det bättre.

Gud jag har läst debatterna på denna sida några dagar nu så att det bara snurrar uppi huvvu och jag vet inte vad som är vad längre.

Men jag tycker hur som helst, även om vi säkert inte delar åsikter om massor, att du är modig LD. Jag önskar lite mer av den varan själv. Och som du skrev, det är bra att man får kritik också. Människor som är omgivna av ja-sägare blir otäcka.

Jag är vegetarian sedan ca 12 år och gör mitt bästa för att vara en bra människa och medmänniska på alla områden. Men jag skulle ALDRIG hävda att jag som vegetarian per automatik är mer miljömedveten/moralisk/djurvän etc. än en person som äter kött. Världen är mer komplicerad än så. Trist att kommentarerna handlar om skuldbeläggande och kritik, det hade varit mer givande med konkreta tips och uppmuntran..

Jag tycker hur som helst att det är roligt att det är så många här i kommentarsfältet som gör medvetna val och som lyckas vara miljömedvetna "rakt igenom" – det är ngt som jag inspireras av och gärna vill bli bättre på!

det mest "miljövänliga" i matväg är ju att helt slopa animalier och bara käka närproducerat, men om en inte vill ta det (jätte)steget så är det ju alltid hur bra som helst att over all dra ner på sin kött/animaliekonsumtion, köpa lokalt/kött från kor som gräsbetar, undvika produkter med palmolja i pga mängder med skog skövlas för odlingarnas skull, och så vidare, och så vidare. livsstilsmässigt är det rätt trevligt att sänka mängden av produkter en konsumerar i allmänhet

Vad jag gör eller inte gör har ingenting med din skuld att göra. Måste jag vara felfri (hur ska du ens kunna bedöma det?) för att du ska acceptera mina argument? Ditt ansvar gentemot fiskarna har ingenting med mig att göra. Du använder dig av dina egna motståndares argumentationsteknik. När du skriver om genusfrågor dyker det alltid upp någon jävla mupp som säger "vad gör du åt att killar mår dåligt eller kvinnor som blir omskurna i andra länder då? Ingenting. Aha!" som om det påverkade vikten av ämnet du skriver om. Du drar heller aldrig in miljö i genusfrågorna du skriver om. När vi pratar djurrätt däremot, är det uppenbarligen mer relevant än något annat.

Svar:
jag säger bara att det inte är svart eller vitt i den här frågan. Inget annat.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vill bara säga att transporten står för en bråkdel av matens miljöpåverkan. Det är mycket viktigare hur maten produceras. Därför går det inte att jämföra "importerad frukt och ris" med kött, så länge det inte är flygtransport.

De flesta sojabönor som odlas går till djurfoder. De som äts av människor odlas oftast i Europa. Jag gör egen sojamjölk hemma i köket (ibland), försök göra om det med en ko ;). Det blir inte några tillsatser då.

Jag är vegan men tycker inte att jag är perfekt, det är ganska svårt att vara det när världen omkring mig inte är perfekt. Man ställs inför svåra dilemman som det kanske inte finns bra svar på och då gäller det att välja det minst onda. Det som orsakar minst lidande, brukar jag tänka. Men jag har inget svar på vad jag ska ge för mat till mina katter, till exempel. De får vanligt torrfoder med väldigt tvivelaktigt innehåll 🙁

För mig handlar inte veganism, eller etiskt leverne, om att vara perfekt utan om att ständigt göra sitt bästa. Det finns svåra val, och så finns det enkla val. Vi borde fokusera på dem istället för att krångla till allt så förbannat.

@Sören Fast det där är ju himla dumt tänkande. Man måste ju börja någonstans och det kommer göra stor om hela Sveriges befolkning slutar äta kött. Men jag tror mest på att köpa så närproducerat som möjligt.

Känns mest som sådant resonerande är ett sätt att ta avstånd från sitt egna ansvar.

För övrigt så är naturen skapt så det är jämnvikt, kossor fiser ut och gräset tar upp, regnskogarna släpper ut lika mycket CO2 som de tar upp. Sen kom människorna.

https://www.youtube.com/watch?v=ce4DJh-L7Ys

Det finns en anledning till varför de flesta veganer är förbannade på sin omgivning. Man blir trött på okunskap och jag tror mer på knytnäve-i-ansiktet-argument än klappa-katten-argument för att få andra att tänka om. För ja, det är det de flesta av oss är ute efter, att övertala andra till att välja veganism, eller i alla fall få andra att börja fundera på det och gräva lite djupare i ämnet för att det är så pass viktigt. Liv och död. Inse fakta liksom.

Råkar det vara någon som känner sig förtryckt av det så kan ni jämföra det med hur djuren känner sig när ni tvingar in dem i döden. Allmänt tjat från en vegan kan i alla fall jag tycka är mindre tvång.

Julia: Svaret är nej.

Svar:
Men sen handlar det ju om att man har olika tro och perspektiv. Jag är väl medveten om alla argument för vegansk livstil, jag har använt dem själv i debatter när jag var yngre. På mig biter inte argumentet ”fel att döda djur” eller jämförelsen med människor och slaveriet, även om jag tycker att tanken är fin och intressant. Jag tycker nämligen inte att djurätande/brukande är oetiskt per se (vi är djur, vi äter varandra, det är naturligt och en del av evolutionen osv) utan snarare djurhållningen som den ser ut idag. Och DET diskuterar jag hellre.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Julia: ja, Carlshamns mjölkfria. Det går åt ca en flaska i kvartalet eftersom jag inte äter mycket raffinerat fett. Bättre med avocado eller nötter, men det är svårt att steka i.

Vad är det dåliga med margarin, förutom om det innehåller palmolja? Ska hem och läsa på flaskan nu om den gör det :0

Tycker hela diskussionen fastnat i någon sorts tanke om att människan är så förbannat upphöjd och speciell samt en svartvit uppfattning av typen; Är du inte bäst och gör allt är du sämst och gör inget alls. Vissa människor vägrar liksom se någon nyans där i mellan.

Personligen anser jag mig själv vara ett djur, som vilket annat, alltså tänker jag inte svassa runt och låtsas som om jag är någon gudomlig överhöghet. Jag äter inte djur i onödan (äter inte kött alls med andra ord) men samtidigt, om en älg kommer in i min trädgård och äter upp mina bönor tänker jag jaga bort den/slänga småsten efter den djäveln.

Som djur tror jag liksom att det är naturligt att prioritera sin egen arts överlevnad.

Det som förvånar mig är hur ofta många verkar tro att man måste göra allt eller så inget. Jag äter inte kött, däremot mjölk och ägg, och till och med fisk någon gång nu och då. Är mitt val logiskt? Jag vet inte, kanske inte. Men är jag en dum hycklare för att jag äter ett ägg nu och då? Tycker jag inte, man måste ju börja någonstans. Bara för att man inte gör något 100% betyder det ju inte att det är alldeles onödigt.

Jag vet inte hur det är med alla andra, men jag kastrerade min katt för han inte ska springa runt och göra så att att det föds ännu mer hemlösa katter till den här världen.

Svar:
Din katt ska inte springa runt alls utan sällskap och koppel. Katter gör ENORM skada på ekosystemet och är inte som många tycks tro, ett vilddjur som klarar sig själv. Inte för att jag egentligen bryr mig nämnvärt om en lantkatt springer ute, poängterar bara att argumentet ”kastrerar för att de inte ska ligga runt” inte riktigt håller i en diskussion om djurs rätt till sin kropp osv. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är mycket man borde göra och inte borde göra men jag tex köper nästan alla kläder från HM eftersom det passar min budget och jag gillar stilen. Hade jag haft enormt mycket mer pengar hade jag kunnat handla annorlunda men det går inte så som det ser ut för mig nu. Kan inte heller välja bort bilen till jobbet varje dag för det går ju ingen buss?

Anledningen till att jag kastrerade min katt var den samma som Ninas. Hur menar du att det gör skada? Jag är uppriktigt intresserad och inte provocerad över just den tanken, vill gärna lära mig mer för mina katter skull.

Håller definitivt med om att det är omöjligt att leva på ett sätt som utesluter allt lidande. Jag försöker leva efter att lägga lidandet på ett minimum, satsar exempelvis på att få ner mina inköp från HM för tillfället. Men att handla mindre på HM påverkar i sin tur de som arbetar för företaget, de som SYTT kläderna. Blir snurrig i huvudet.

Svar:
Tänk så här: skulle det vara ok att kastrera människor mot deras vilja? Skulle det vara ok om jag tvingade min dotter att sterilisera sig? Så länge man tar sig friheter med andras kroppar så är dessa inte fria och deras rättigheter är inte värnade om.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men är inte det en väldigt stor del av problematiken rent allmänt i hur vi dömer folk? Vi förväntar oss på något sätt att alla ska göra allt. Det går ju inte. Jag är fattig, ergo, jag har inte råd att prioritera ALLT ur ett ekonomiskt perspektiv. Jag väljer att äta främst vegetariskt och jag väljer att handla second hand före H&M, som politiska ståndpunkter. Det är fan bara löjligt att tro att någon ska stå för ALLA saker…..

Tack för ett jättebra inlägg! Jag själv är 16år och går första året på gymnasiet i en skola där de anses coolt att vara vegetarian/vegan (det är en medveten skola så att säga) men även coolt att röka som på alla skolor. Jag själv älskar kött men har valt bort det pga köttindustrin (även om det slinker mer en köttbit typ en gång/varannan månad) men röker inte pga miljöskäl, hälsoskäl och för att de som producerar tobak ofta har hemska arbetsförhållande, ofta är barn som förstör sin hälsa osv. Det hör jag knappt aldrig en debatt om dock(i mina kretsar) för att röka är ju ballt! Och det är väldigt intressant tycker jag.

My story:

Skriver väldigt mycket, & efter en 6månaders textfödsel hade jag plötsligt byggt upp en fantasitillvaro som jag själv fann extremt tilltalande. Huvudkaraktärerna var lakto-ovo, animalskördade bara ägg & mjölk (decilitern mjölk per get, dvs, kalvarna fick sitt) från sina fem (från början, killingar kom med tiden, blabla, palla ra hela storyn, ingen slakt dock) getter & fyra höns som huserade på den stora ängsmarken jämte kollektivet dom bodde i.

Jag älskade smaken av kött, älskar, så fruktansvärt gott (så länge man kopplar ur en del kontakter i hjärnfunktioneriet), men jag insåg att nej, jag skulle aldrig kunna nå inre frid om jag fortsatte med de beteendet. Jag började med att tvinga mig kolla på två slaktfilmer på Tuben innan varje köttmåltid. Vilket definitivt fick mig att avstå från dom flesta. Sedan blev det en köttmåltid i veckan. En i månaden. & nu är jag helt köttigt as-fri. Hemmet är rensat från läder, dun, skinn, osv.

Börjat odla potatis, äter ägg, creme fraiche & ost, avstår från övrigt mejerimat.

Försöker hela tiden leva – enligt mig – mer själaroriktigt. Eller försöker & försöker, helt plötsligt märker man bara att vafan, det här går av bara farten. Bara man tar första steget.

Har följt diskussionen de senaste dagarna och är för trött för att skriva något klokt och vettigt men ville bara säga att jag tycker du har förklarat väldigt tydligt och pedagogiskt vad du står, du hycklar inte men det är ändå uppenbart att du inte bara stänger av och skiter i allt som har med djuromsorg att göra. Tycker inte du ska behöva försvara varför du äter som du gör mer just nu, det är precis som du säger inte svart-vitt.

Sara Brännholm: Håller fullständigt med dig. Ingen är, så att säga, perfekt. Jag dömer ingen, för det tjänar ingenting till. Okej, jag dömer dom som fjöntar runt & ba "Jag brukar köpa cheeseburgare & gå fram till vegetarianer & säga ’MUMMMMZzzKÖÖHTT! What ya gunna do about it?’" <- Sådana dömer jag, but who doesn’t, även den normala cheeseburgsätaren gör väl det.

Brukar istället ge positiv repsons när någon på jobbet berättat att hen lagat en god vegetarisk rätt, "trots att jag inte är vegetarian", för "av många bäckar små, blir det så småningom en ocean".

Eller som Bamse säger: "Många små kan tillsammans". 😉

Okej, ibland (inte strax innan/under/eller stax efter måltider) slinker lite "Btw-info" ur mig som tex "Grisar drömmer! & planerar inför framtiden typ ’Jaha, var ska jag gömma denhär lilla gobiten så inte Gris-Fia hittar den?’ för dom känner igen sina homies & har livslånga relationer med sina närmsta & alla familjemedlemmar! Fatta sött!"

Typ sådana, & kolla vad söt information jag säkert fick någon att haja till & dra fram ur bakhuvudet nästa gång dom är sugna på köttbullar. Hehehe…

Ja men alla kan ju för fan inte göra allt, det förstår väl alla? Exempel: Jag tänker ibland på vår elförbrukning och släcker lamporna för miljöns skull, men jag kör också bil vilket säkert är värre för miljön än vad våra två taklampor som lyser. Jag störs enormt av att veta hur djur behandlas i köttindustrin, men jag äter kött nästan varje dag men väljer eko för att (lindra samvetet lite?) i alla fall göra något liite bättre. Osv, osv. Man gör det man kan och vill. Är inte vi människor en miljöfara i sig bara genom att leva och andas? Jag menar, för att vara helt perfekt borde man ju dö då, hehe.

De flesta som diskuterar djurrätt och djurskydd tänker utifrån sitt eget perspektiv. Ett tips är att se problemet ut offrets synvinkel, där ser det ofta helt annorlunda ut. Försök att leva dig in i hur det som mjölkko känns att få sin nyfödda kalv bortdragen från sig. Eller hur det känns att stå i kö för att bli slaktad. Eller hur det känns att kvävas till döds på torra land och förgäves försöka ta sig tillbaka till vattnet.

Svar:
Det går inte att se saken ur offrets perspektiv eftersom att djur inte har samma sätt att tänka och reflektera på. Men självklart är industrin under all kritik. Och jo, jag skulle tycka det sög röv att bli uppäten av ett lejon men det är en del av kretsloppet.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Äter kött men köper så mycket ekologiskt/närproducerat jag kan. Alltid eko bananer och steker i rapsolja osv. Köper/säljer/skänker en del barnsaker/barnkläder begagnat. Använder tvättpapper bara våtservetter i undantagsfall. Pottvänjer tidigt barnen.

Som yngre åt jag lacto-ovo vegetariskt med fisk någon gång ibland. Det passade då, kändes etiskt okej. Just nu behöver jag äta kött, mår bättre då. Har varit med vid djurslakt av typen gårdslaktav får och det var faktiskt inte alls så hemskt som jag hade föreställt mig. Skulle dock helst vilja att alla djur slaktades så snabbt och smärtfritt, då skulle det kännas lättare att äta kött.

Fast veganism och djurrätt har ingenting att göra med miljön. Det är ju en ideologi där man försöker minska det lidande som vi människor åsamkar andra arter. Det största området där vi orsakar andra arter lidande är inom livsmedelsindustrin. Matvalen är direkt berörda.

Svar:
Fast miljön påverkar ju djuren ganska så direkt. Grodor och humlor dör ut för att vi inte kan ta hand om planeten. osv. Miljötänk och djurrätt går ju hand i hand.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Laks: Min pappa körde denhär på min brorsa när han var liten & just dödat en fruktfluga – på självaste julafton:

(med söt, ledsen röst) "Kunde inte han fått leva på julafton? Nu sitter några små flugbarn & väntar & väntar på att deras pappa ska komma hem… Men han kommer aldrig…"

Jag börjar fan tårögas än idag när jag tänker på den, flera år senare. Det irrationella insektsdödandet har jag inte förstått mig på överhuvudtaget sedan dess, vafan, dödar man nåt kan man väl i allafall be decent enough & käka upp det, annars är det ju bara total waste/killing for lolz. Inte för att (livstidshållen until) dödsdom någon gång är berättigat, även mejerimates hamnar ju tillslut i slakthuset, tankar jag som mejerimatsbrukare äter som garnering på varje ostmacka för att evolve till spiknykter ex-animalproduktuser.

Jag tycker att det bästa sättet att tänka på är "behandla andra som du själv vill bli behandlad". Simpelt och går att applicera på det mesta. Vill du bli slaktad? Uppäten? Instängd? Bli försöksobjekt? Bli ett klädesplagg?

Argumentet att vi är djur (vilket vi givetvis är) och lever enligt naturen när vi äter andra varelser för att det är naturens gång förstår jag mig inte riktigt på. Vi bor i ett samhälle, med lagar och regler och det är jag jävligt glad för. "Jag kan äta kött för att det hade jag gjort i naturen" är lite som "jag kan våldta den här tjejen för att det hade jag gjort i naturen". Djur våldtar, äter varandra, dödar varandra – men om vi har förmågan och MÖJLIGHETEN att låta bli, varför då inte bara göra det?

Svar:
Varför man inte vill äta veganskt är nog ganska individuellt. Min poäng är att alla inte ser det som oetiskt att äta djur och då funkar inte dina argument.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker det är jävligt trist när folk försöker leta fel på ens livsstil. Jag äter t.ex. inte kött MEN jag äter fisk och skaldjur någon gång ibland. DET är det många som vill påpeka, de verkar älska att gå på och förklara för mig att det är synd om fisken. Och att jag minsann inte borde äta det heller (jag förstår varför, jag tycker också synd om fisken men det hör inte hit just nu), även om personerna själva äter kött var dag. Jag förstår inte riktigt det, det måste liksom vara svart-vitt för dessa annars kan det kvitta. Rädda världen, eller försök inte alls.. typ. Jag säger inte att alla gör så, men det finns en hel del.

Jag tycker det är trist när du uttrycker dig klumpigt om djurrätt, jag tror inte det gynnar djurrättarna det minsta. Men jag är glad då jag läser över den biten du gör, och jag har för mig att jag har läst att du ger barnen vegetarisk kost (vet ej om det är uteslutande vegetariskt men iaf) och det tyckte jag var väldigt kul att läsa! Ja alltså, om jag nu inte hittat på det själv. Det är liksom inte så ofta man hör om sådana fall, tvärtom är det många som har frågat mig om jag kommer ge mina framtida ungar kött att äta. Det är tydligen något många vill att jag ska trots mina egna val… så det tänker jag ju inte göra. Heh.

"Fast miljön påverkar ju djuren ganska så direkt. Grodor och humlor dör ut för att vi inte kan ta hand om planeten. osv. Miljötänk och djurrätt går ju hand i hand."

På samma sätt går feminism och miljön hand i hand. Antirasism och miljön likaså. Människor påverkas även dem. Men ändå är det ingen som säger "feminister, ni måste göra mer för miljön!".

"Det går inte att se saken ur offrets perspektiv eftersom att djur inte har samma sätt att tänka och reflektera på."

Precis som utvecklingsstörda. Eller komapatienter. Eller barn. Eller folk med olika sjukdomar som påverkar deras hjärna. Sammanfattning: alla som inte uppfattar världen på exakt samma sätt som en vuxen, frisk människa har vi rätt att utnyttja, plåga och mörda för vår egen vinning.

Nej, djur har inte "samma sätt att tänka och reflektera" men de kan känna rädsla, smärta och ångest precis som vi. De har instinkter och det har vi också, men vi kallar det för känslor. Modersinstinkt hos en ko eller moderskänslor hos en kvinna, vad är skillnaden förutom att människan tänker, analyserar och planerar också? Saknaden och ångesten är samma.

Anna: No good deed goes unpunished, som det heter. Fick extremt mycket skit från nära & kära så fort jag hade mina once a month-köttdag. Än idag får jag påpekande från dessa köttegött-are, att jag ost&äggar & inte lever perfekt & man ba, japp. Så länge man är slapp & skiter i allt, då är man fri från minsta anmärkning från dessa personer, men anstränger man ena lilltån med så mycket som en millimeter pushup är dessa dom första att klaga på en & märka minsta fel.

Även från True Ones/Veganer kan jag känna att uppläxningen av veg-lärljungar är kontraproduktiv, men då är den i alla fall berättigad. Jesus älskade tom Judas, lixlixlix, haha, have faith & message will be spawn.

Hanna: Grisar planerar tom, & ändå gör vi som vi gör. Väljer att göra. Jag menar vi ba "Say whaaat, käka APA? DELFIN!? Hell to the no, dom är ju hyperintelligenta!" & man själv ba, ja, guess who som springer dessa så hårt i hälarna att delfinen får skavspark i sina metaforiska hälar… grisen.

Samma Hanna som tidigare i tråden 🙂

DMO: jag tycker det är helt kontraproduktivt att klaga på dem som inte gör "tillräckligt", för vem gör det? Jag ser hellre att en massa människor minskar på köttet och mejeriprodukterna än att några stycken blir veganer. Vem skulle jag vara att döma någon för det jag själv gjorde i trettio år av mitt liv?

Jag kritiserar inte LD:s eller någon annans val oombett, men jag stör mig på dåliga försvarsargument och gör mitt bästa för att peta hål på dem. De flesta argument för att utnyttja djur suger faktiskt. Har större respekt för den som säger "det är väl fel egentligen, men jag skiter i det/kött är gött/jag är lat" eller den som inte ens har funderat över frågan.

Och jo, Lady Dahmer har rätt i att djur inte tänker och reflekterar som människor gör. De förstår t.ex. inte vad det betyder att dö, även om de känner ångest, rädsla och smärta som vi. Precis som att människor tycker om att säga "fågeln förstod att jag ville hjälpa den", vilket den verkligen inte gjorde, de kan inte tänka på just det sättet.

Nej det betyder inte att människor kan göra som de vill bara för det, men det går inte att placera mänskliga tankar i ett djurs huvud.

Djurs modersinstinkt är inte lik människans (antar att djur som t.ex. elefanter och delfiner inte går att ta med i sammanhanget nu, om jag inte har fel så är de ett par av de få undantag som känner empati precis som vi..?) då t.ex. en häst, ett sto som separeras från sitt föl blir orolig och rädd för att hon själv är rädd, inte för att hon tänker på sitt föl. Hon kan nämligen inte det, hon försvarar fölet p.g.a. instinkt och sin egen ångest då hon inte är med sitt barn. Människor tänker dock ständigt på hur barnet känner, vi är oroliga för att vi tänker på hur oroligt och ledset barnet är då det är borta från oss. Vi skulle också offra våra liv för våra barn, det skulle inte hästen.

Ja, det är inte jättestor skillnad, men den finns.

Och nej, jag tycker inte att det är ett argument för att det är ok att utsätta djuren för dessa situationer, jag tycker mest det är intressant. 🙂

Vart i djurrättsdebatten menar du att det förekommer hyckleri? För om vi pratar om riktig djurRÄTT (och inte det bry-sig-om-djur-snacket som köttätare sysslar om) så skulle jag säga att det bland veganer och djurrättsaktivister finns en väldigt klar linje angående de frågor du antyder att personer som anser att djur borde ha rättigheter hycklar om. Alla veganer/djurrättsaktivister jag känner anser att fiskar liksom däggdjur har rätt till sina liv. Döda råttor för att skydda sitt hus? Absolut inte! Har aldrig heller sett någon djurrättsaktivist slå ihjäl en mygga eller annan insekt med flit, eftersom att djurrätt utgår från en tanke om respekt för alla levande varelser. Och påtal om kastrering så är frågan flitigt diskuterad inom djurrättskretsar (eftersom att det är rätt vanligt i djurrättskretsar att folk har katt, ofta katter som har varit i behov av ett nytt hem då tidigare ägare övergivit/inte kunnat ha kvar katten), även om de flesta har uppfattningen att det blir mer lidande för den enskilda katten om den måste vara inne hela livet, eller för en hel massa katter om ens katt springer och gör andra katter med kattungar, med tanke på det enorma överskottet på katter som är… Och att man därför väljer att kastrera sin katt trots att det blir en stor inskränkning i kattens kroppsliga frihet. Så det där hyckleriet finns nog snarare bland alla dom som säger sig bry sig om djur och "bara köper krav-kött", men garanterat inte drar sig från att beställa in kött på restaurang och inte ens fråga vart köttet kommer ifrån. Eller bara folk i allmänhet som "bryr sig om djur" men inte är beredda att ändra sina matvanor en endaste millimeter (trots att de kan, är fullt friska och därför skulle klara till och med strikt vegankost) hur mycket bevis på lidande man slänger upp framför dem. "Bryr sig om djur", jomen tjena.

Svar:
var i djurrätten? I de diskussioner jag deltagit i i många år. Hur det ser ut på andra platser har jag sämre koll på, men kan bara gå på det jag själv upplevt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Min poäng är att alla inte ser det som oetiskt att äta djur och då funkar inte dina argument."

Men då kan ju antifeminister, rasister & nazister använda ditt argument till att fortsätta döda och förtrycka kvinnor och svarta och judar.

Liksom:

En person går förbi en våldtäktsman som håller på att förgripa sig på en kvinna.

Personen: "Men hallå vad gör du!? Sluta!

Våldtäktsmannen: "Men för mig är ju detta inte oetiskt eftersom jag anser att kvinnor är mindre värda, förstår du?"

Personen: "Jaha, ok, förlåt. Ska inte störa något mer" och personen går vidare.

See what I mean?

Svar:
Jag ser vad du menar men håller inte med.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

hej nu missar vi den värkliga källan till ordentlig "kommentars-bråk".

Du räknade upp att du ridit som en grej….

Let the show beginn…

Svar:
det är liksom ingen som verkar bry sig om att jag är gammal hästtjej.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Många veganer/vegetarianer jag träffat är oerhört dömande mot köttätare. De köper minsann bara Kravmärkt, ekologiskt och fairtrade samtidigt som samliga röker, super och i många fall knarkar.Det tycker jag är rätt intressant.

Hanna: Håller med dig. Men, detdär med folk som vill rättfärdiga sitt beteende med diverse undanflykter som inte funkar, testar varje pro-argument hen inte tidigare fått ett riktigt bra motargument för att direkt ändra/utvidga sin inställning till ze matter, det finns mer "hopp" för dessa än dom som helt skiterit. Ett annat ex. Jag brukar diskutera tex utövande av pedofili som argumenterande på pro-sidan, absolut inte för att jag är för (fuck no, pun intended), men i forumen låter jag det (till en början) ge sken av att så vara fallet för att folk ska ge mig riktigt smash-hittande motargument som jag kan applicera på min egen världsbild & utveckling av inner universe.

Peta hål FTW! Inbjuderäven till hålpetande i det jag uttrycker, som sagt, the inner universe kan aldrig bli oändligt enough!/girig, hehe

Jag kommer att tänka på Killinggängets nazi-sketch, där en tysk dam på 30/40-talet ska rösta mellan två partier och hela tiden väljer nazisterna trots att Glenn Killing hela tiden påtalar att det andra partiet är bra mycket bättre.

Människan förtrycker djuren. Antingen tycker en att det är ok (vilket för mig är mycket konstigt) och stödjer den industrin, eller så tycker en att förtryck av andra levande individer är rätt kass och väljer då att inte stötta det.

Om vi diskuterar miljöfrågor finns det andra vägar att gå för att på ett bra sätt göra det en kan för att minska belastningen på miljön, även om jag anser att det enklaste sättet är att välja bort körr. Om diskussionen handlar om djurrätt så finns det egentligen bara två vägar. Antingen stöttar en kött/mjölk- industrin och dess förtryck eller så gör en det inte.

DMO: Jo jag tycker att det är ett intressant beteende att högljutt fördöma de som genom att äta kött stödjer köttindustrin och sedan utan att blinka eller problematisera själva stödja tobaks och knarkindustrin.

Vilken intressant och konstruktiv diskussion det här blev nu 🙂

Apropå argument för djurutnyttjande har psykologen Melanie Joy pekat ut tre typer av argument som handlar om att det är normalt, naturligt och/eller nödvändigt att utnyttja djur.

Normalt – argumentet är ganska lätt att bemöta, men min erfarenhet är att de som använder de andra två oftast har blandat in väldigt mycket känslor och därför inte är mottagliga för logiska argument.

I dom sistnämnda är det ju brukarna & dom som arbetar med droghandeln som tar mer eller mindre betydande skada. Jämför med om det var köttätaren & slaktaren som tog skada av arbetet.

Det är ju självklart inte en perfekt business, men det finns lika kassa villkor för/grader av utnyttjning av arbetarna med kötthandel som bland kokaodlarna/övriga arbetare i kokainhierarkin, beroende på i vilket land & område man befinner sig. Lildrugs som cannabis & svamp odlas ju ofta hemma & det skadar ju ingen annan än en själv.

Angående djurrätts- och miljödebatten, så resonerar jag nog ungefär likadant som du. Man ska vara MEDVETEN, anser jag. Göra vad man kan, inom rimlighetens gränser.

Jag blir väldigt provocerad av t.ex. en bekant som lever på väldigt stor fot med fristående hus, fritidshus som står uppvärmt hela året fastän de bara är där några veckor, två bilar i familjen (barnen skjutsas överallt de ska), Thailandsresa varenda år plus vissa år även en resa till Kanarieöarna eller Medelhavet… Hon menar, att hon trivs med sin livsstil och inte vill ändra på den, och om 50 år lever ändå inte hon längre, typ (hon har alltså barn, men hon tänker ändå inte på dem eller de kommande barnbarnen…). Så otroligt egoistiskt och aningslöst!

Men sedan har vi det där med RIMLIGHET å andra sidan. Om mina barn ska få riktigt kött, vilket jag anser att de (och jag själv) behöver för att det ingår i en naturlig, allsidig kost för oss människor, så kanske jag måste köpa billig fläskfilé från Danmark eller Tyskland ibland. MEN jag brukar också ofta handla när affären öppnar på morgonen, de dagar jag jobbar eftermiddagsskift, så att jag kan köpa svenskt kött med utgående datum som satts ner till halva priset i stället. Eller så köper jag billiga styckdelar av djuret, och kokar till en soppa tillsammans med rotfrukter. Sydamerikanskt kött köper jag ALDRIG.

Och så vidare, i varje enskild fråga. En kompromiss som funkar med både mitt livspussel och mitt samvete.

Roger: jag som då arbetar i vården och känner till det här på riktigt, har MÅNGA gånger stött på bleka, magra, matta, anemiska barn – vilka mycket riktigt har förnekats animaliska livsmedel av sina föräldrar. (Får barnen i alla fall ägg, fisk, mjölk och smör brukar problemen dock vara små eller inga.)Då anser jag att de föräldrarna har vänt sin "godhet" åt fel håll. De egna barnen måste alltid komma först, och definitivt före kor och grisar…

Och nu kommer någon att skriva att det går att äta en fullvärdig kost utan animaliska livsmedel. På det svarar jag, att i så fall kräver det VÄLDIGT mycket mera kunskap, arbete och ekonomi (eftersom bl.a. quorn inte är någon billig mat), än vad den genomsnittliga veganen besitter… De flesta gamblar med sin egen och sina barns hälsa.

Hej. Har ar mina tips som jag sjalvklart foljer sjalv annars skulle jag hyckla.

Ta med egen ateranvand kasse eller tygkasse nar du handlar mat.

Skrapa inte ner i naturen. Plocka upp ock kasta andras skrap om du kan.

Kor ekologiskt.

Rok inte.

Sortera dina sopor.

Ta med egen mugg nar du koper kaffe.

Svar:
Tack! fina tips! Man kanske ska skriva ihop en sådan lathund också nånstans…. kanske nån som redan gjort det? Vardagsmiljömedvetenhet. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ang Catharinas kommentar: ja, visst krävs det kunskap. T ex om att det finns långt bättre alternativ än quorn. Kikärtor, sojabönor, röda och gröna linser, svarta bönor, röda bönor, gryner av olika slag, sädesslag, rotfrukter osv i rätt kombinationer för att optimera proteinsammansättningen.

Det är superlätt att hitta tips för en grönare vardag på nätet, kan tipsa om Supermiljöbloggen som är en jättebra källa till information. Det är ju inte svart eller vitt, är man vegan men gillar att flyga utomlands tex så är man ju inte heller speciellt klimatsmart.

Catharina: Quorn innehåller äggviteprotein så veganer äter inte det. Veganer äter bönor och soja? Barn bör ju dock inte äta så mycket sojaprodukter, dels på grund av att det vid större mängder kan vara hormonstörande och dels för att t ex bebisar kan utveckla allergier. Enligt min mening bör inte barn vara VEGANER, men det är helt ok att vara vegetarianer utan att det påverkar hälsan nämnvärt (dvs om man har nån koll på näringslära).

Till er andra: man kan vara miljömedveten och äta kött utan att vara psykopat. Bara för att man inte har veganism som ideologi betyder inte att allt man gör är meningslöst. För det är lite så det låter när man läser vad ni skriver. Jag har full respekt för människor som väljer att vara veganer. Jag tycker dock inte om när någon annan kommer och kör i pekpinnar i ansiktet på mig och talar om vilken dålig människa jag är som inte är vegan. De flesta människor, kanske framför allt föräldrar idag försöker lära sina barn hur man ska leva på ett hållbart sätt. Men alla tycker olika saker är viktigast. Bara för att alla inte lever som ni gör betyder inte att de inte gör något alls.

Jag blir hellre inspirerad än provocerad av veganism!

"Det går inte att se saken ur offrets perspektiv eftersom att djur inte har samma sätt att tänka och reflektera på."

Vi vet alla att djur har känslor, känner rädsla och smärta. Om de inte reflekterar på samma sätt som dig är det ok att döda dem? Utvecklingsstörda och dementa, är det ok att döda dem? De reflekterar ju inte på samma sätt som dig. Nej just det, vänta nu, de har ju inte päls eller tassar. Då har de ju ett högre värde helt plötsligt..

Om någon förespråkar veganism och har gjort det livsvalet så är köttätande något som de vill avstå ifrån. Men när det kommer till att röka och knarka så är det inget som de vill avstå ifrån och därför tar jag inte upp det till diskussion. Jag själv skulle ha oerhört svårt att döma någon för att de stödjer en vidrig industri om jag sedan utan att blinka stödjer två andra

vidriga industrier.Ciggen och drogerna är deras kött dvs. något som man inte vill avstå ifrån trots att man "borde". Sedan är det naturligtvis också en fråga om hur dtogliberal man är men att tro att droger bara skadar den som intar ser jag som naivt.

Det är lätt att se sig som lite bättre om en t ex är vegetarian eller vegan samtidigt som en köper alla sin a kläder på HM som innebär människors lidande och kläder som inte håller för flera år aka ökad konsumtion.

Själv har jag precis gjort valet att inte äta kött på en månad, helt enkelt för att jag börjat ifrågasätta det moraliska i att äta andra varelser och att köttindustrin är en av världens största miljöbovar. Jag äter hellre sojan direkt än att den går genom foder till djuren och sen till mig.

Jag tror inte att jag är en bättre människa för det och alla gör vi våra val när det gäller vad vi konsumerar.

Det som kan störa mig är när en inte tar något som helst ansvar för vad en äter/köper. Hellre att en tänker lite extra på nåt än inte på nåt alls. Det går att ändra en sak för att göra en liten skillnad.

Sen tror jag mest på lagstiftning som inte tillåter all miljöpåverkan som vår mat har idag med transporter över halva världen, skövlande av regnskog osv. Konsumentmakt i all ära, men utan lagar som förändrar kommer folk fortsätta vara mer eller mindre lata, precis som jag är.

Catharina: Det är billigare att leva som vegan än blandkostare. Man behöver dessutom inte köpa köttliknande halvfabrikat bara för att man är vegan.

Är man intresserad är kunskapen inte svår att finna och det är inte jobbigare än att laga vanlig mat.

Jag blev ganska förvånad över motreaktionerna till när du skrev om att djur inte har och inte heller bör ha samma rättigheter som människor. Jag är vegetarian, har hund och är emot alla djurförsök och tester på djur osv. men självklart likställer jag inte mina hundar med mig själv. Hundar är djur, de bör ha rättigheter men jag skulle inte slänga mig framför en bil för att rädda livet på min hund. Människor äger jorden och man kan tycka vad man vill om det, men djuren kan inte ha samma rättigheter och vi måste behandla dom som de djur dom är. De blir inte kränkta av att inte få komma in på ett fik exempelvis, de har inte den verklighetsuppfattningen.

Catharina: Men alltså, jag visste att det skulle komma någon som ba: MEN JAAAG ARBETAR INOM VÅRDEN OCH VEEEET ATT VEGANER INTE KAN TA HAND OM SINA UNGAR!

Alltså, för det första, är man vegan så kommer man inte ge sina barn kött. På samma sätt som en kristen kommer uppfostra sina barn kristet. Man kommer lära sina barn den ideologi man själv tror på, oavsett vad det än är.

Sedan har jag väldigt svårt att tro att du har träffat tillräckligt med veganska barn för att kunna uttrycka dig om att veganer inte kan något om näringslära. Jag känner också riktigt många veganer, flera har dessutom barn och de är väldigt insatta i näringslära, förmodligen mer än de flesta köttätare. Tänk dig alla barn som dagligen äter helfabrikat i form av färdiglagade köttbullar, falukorv, fiskpinnar, makaroner osv, det är knappast mer näring i dessa. Varför talar du dig inte varm om hur undernärda dessa barn är? Dessutom är många små barn kinkiga vad gäller maten de äter, vet flera köttätare vars barn vägrar i princip allt i matväg i perioder, föräldrar som ger sina barn vegansk kost upplever nog samma grej.

Älskar för övrigt hur gärna folk generaliserar när det kommer till veganer, att de super, röker och knarkar, vilket också är väldigt världsfrånvänt då jag känner flera veganer som är straight edge. Bara för att du träffat några som du tycker uppfyller dina förväntningar om veganer, så betyder det ju inte att alla är på det sättet. Så himla trist inställning!

Sedan kan man ju fundera över hur naturligt det är med mejeriprodukter, när man ser till hur vanligt laktosintolerans världen över är.

Som vegan måste man ju äta något. Många veganer äter sådant som innehåller spannmål. Spannmål odlas oftast på ett sätt som är väldigt oförenligt med djurvänlighet. Oftast odlas stora arealer med en enda gröda sk monokoluturer vilket stör djurlivet och övrigt växtliv och bidrar till sämre miljö överlag. Däremot bidrar kor som äter artriktig föda till en bättre miljö.

Det är inte så enkelt som att bara låta bli att äta djur. Tyvärr.

Cathrin: Och korna äter vad…? Genom att äta kött och dricka mjölk så bidrar du ju även till att det som korna äter odlas. Mjölkkor står inne på vintern och äter inte bara hö utan även kraftfoder från diverse spannmål.

Dessutom har kor inte alltid funnits i vår ägo, så därför kan man ju fundera över vad som är naturligt, hur det såg ut innan vi började låta kor beta i markerna, eller hur det ser ut nu.

Ni kommer säkert tycka att det är en konstig fråga, men jag är på riktigt uppriktig. Det är nämligen så att jag inte riktigt förstår hur man kan kalla sig för feminism samtidigt som man stjäl mjölk från en mamma som fått sina barn i fråntagna?

Att låsa in kvinnor (oavsett art) och utnyttja dem som mjölkslavar låter inte särskilt feministiskt, åtminstone inte i min öron.

Som sagt kanske det känns som en konstig fråga, men jag är helt seriös och undrar helt enkelt hur ni tänker kring detta?

Svar:
jag ser inte kor som kvinnor. De är kor. Sen kan man diskutera djurhållning, men det är en annan sak.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD, jag har inte riktigt hängt med i debatten så jag behöver ett klargörande kring dina tankar. Du är vegetarian och äter animaliska produkter och argumenterar varför. Men jag hängde inte med när du pratar om husdjur och att man inte bör kastrera katter för att man gör det mot deras vilja? är det bara en teoretisk tanke eller finns det en skillnad?

Har som sagt inte hängt med i debatten så är bara intresserad av tankegången 🙂

Är själv kattägare och köttätare (har dock dragit ner på köttkonsumtionen pga köttindustrin men ser inga problem med köttätande per se)

Jag har varit veg i 1/3 av mitt 30 åriga liv, men är det inte längre även om jag fortfarande äter mestadels vegetariskt (och jag mår väldigt mycket bättre av att äta lite kött även om många verkar se det som provocerande).

Efter att ha funderat i flera år över mina åsikter som veg. har jag insett att det är mycket meningar som funkar för stunden för att antingen tilltala hjärta eller logik men inte nödvändigtvis båda samtidigt. Tex. det här med att det ska vara naturligt att äta kött eftersom det är något som sker i naturen varje minut, i stora som små drag. Oftast mycket brutalt och hänsynslöst. Då kommer oftast kommentaren "ja men djur (rovdjur) har inget val". Sedan när man diskuterar att det är underligt att likställa alla varelser på ett känslomässigt plan med människor så kommer kommentaren "djur har också känslor, och de kan också lida".

Det ligger mycket logiskt i att äta mycket vegetabilier, men jag tror inte att det är en slump att majoriten av de som skramlar mest i frågan är uppvuxna i västvärlden. Den dagen då veganismen börjar få sitt fäste på Grönland eller Sibirien känns väldigt avlägsen om man säger så…

På vilket sätt förstör katter ekosystemet?

Svar:
googla! De hör inte hemma i vår fauna och det har konsekvenser. De dödar smådjur, fåglar osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Folk verkar idolisera på något vis och när du då "bryter" mot deras bild så reagerar de lite väl kraftigt. Men som du skriver… varför reagera efter att ha följt en person länge? Borde man inte ha sett en del saker vid det laget?

Jag är långt ifrån perfekt själv men försöker att vara medveten och göra aktiva val. Som så många andra har sagt: många bäckar små.

Jag har dock svårt att förstå hur folk kan sitta på sina höga metaforiska hästar och döma andra när den egna byken otvivelaktigt är rätt solkig. Ur ett djurrätts- miljörätts- och männoskorättsperspektiv går allt importerat bort om en vill leva renlärigt (vilket jag rekommenderar om en vill vara överlägsen och nedlåtande). Mat, kläder, teknik, allt som importeras har framställts under förhållanden som kränker/skadar djur, miljö och människors basala rättigheter. Mycket av det en köper märkt svenskproducerat är också omöjligt för den renlärige men med de höga krav vi har i Sverige finns vissa små möjligheter att hitta "rena" varor. Största chansen har du med det du producerar själv.

Med det sagt vågar jag påstå att ytterst få kan två sina händer och rättfärdiga sina översittarfasoner. Och innan ni nitiska kommentatorer ens nämner rättvisemärkt och ekologiskt så borde ni lära er vad det innebär. Bättre, javisst, värt att prioritera, javisst. "Rent för samvetet", knappast. Tråkigt nog kan tilläggas.

Tips för bättre samvete/värld; odla själv, välj svenska livsmedel i möjligaste mån, välj gårdsslaktat SVENSKT kött, gårdsägg osv, vänj aldrig barnen vid artificiella smaker, prata med dem under uppväxten om etiska val och varför de ska sträva efter sådana val och inse att du fångar fler flugor med honung och humor än med ättika när du försöker omvända folk.

Jag hatar "köttätare vs. veganer"-diskussionen. Är själv vegetarian men har inget problem alls med vänner och familj som äter kött. Vi har alla våra prioriteter och andra frågor är uppenbarligen viktigare för dem. Ingen är perfekt och det är väldigt svårt (slash omöjligt) att inte på något sätt bidra till miljöförstörelse och lidande i dagens samhälle. Att avstå från att äta kött är bara mitt lilla bidrag, liksom. Kött är gott, kött kan vara nyttigt men jag vill under inga omständigheter stödja köttproduktionen.

Hur jag tänker kring det där med att till exempel döda skadedjur som kommit in i huset(typ myror) är att det liksom inte riktigt är det jag är emot… Vad jag är emot är själva slaveriet. Uppfödningen för människors idiotiska vinning. Sedan tycker jag såklart att det är hemskt att någon varelse dör(jag undviker alltid in i det yttersta att döda, myggorna viftar jag bort). Träffade en gång en vegetarian(typ?) som bara åt viltkött. Sådant kan jag absolut respektera, även om det inte följer min tro. Men att hen sedan åt ägg och mjölkprodukter…. många tänker inte på att de produkterna bidrar lika mycket till allt dödande som faktiskt kött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *