Kategorier
Vardagstrams

Ett litet experiment

Idag ska vi till doktorn igen. Ninja kommer INTE ha rosa prinsesskjol på sig den här gången. Hon kommer inte vara klädd i nåt som kan tolkas som ”fint” överhuvudtaget. 
 
Jag återkommer med rapport. 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ett litet experiment”

Låt mig gissa, de kommer inte att säga någonting alls om hennes yttre? Har själv noterat det då min son var till sjukhuset med sin fot, han kom i mjukiskläder och lillasyster hade en tyllkjol på sig, lillasyster fick allt fokus om hennes yttre/kläder av 2 sköterskor att den var fin och hon var fin. Visst kjolen var och är fin, det är den men ingen notis om själva patienten hade de annars.

Lycka till hos doktorn! Vilken UNDERBAR t-shirt Ninja har på sej! Jag skriver inte att hon är fin i den, men jag blir verkligen glad av att se den! Var är den köpt?

Svar:
åhlens!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej Natashja!

Jag satt nyss och läste igenom din fantastiska(som vanligt) blogg, och som vegan klickade jag mig intresserat in på "Vegetarian/djurrätt"-kategorien. Det inlägg jag fastnade för var detta: "Att ge barn en vegetarisk grund är en vacker gåva som de bär med sig hela livet", (http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2011/february/utkast-feb-6-2011.html) och som jag förstår äter du nuförtiden kött(eller i alla fall fisk..?). Min fråga är om detta har påverkat din barns kost? Äter dom fortfarande vegetariskt, eller hur tänker du där? Protesterade dom när/OM du började ge dom kött, och hur förklarade du detta för dom? Hur ställer du dig själv till djurrättsfrågor i dag? Detta är inte menat som något påhopp, utan jag är uppriktigt intresserad eftersom du är en sådan stor förebild för mig inom så mycket annat! 🙂

Svar:
Mina barn äter fisk och skaldjur emellanåt. Men aldrig några andra djur. Det känns inte bra. Jag skulle aldrig mata dem med fisk om de protesterade utifrån ett etiskt perspektiv. Vi pratar om att kött är djur som dödas och växer upp i trånga burar och hemska förjhållanden-
Jag är fortfarande lika intresserad av djurrätt även om jag fått en bredare perspektiv vad det innebär. Jag ser det inte som omoraliskt att ÄTA djur längre, däremot har jag samma inställning till industrin. Svårt att förklara kort här i svaret.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hur skulle du reagera om du Ninja började raka sina ben om ett par år?

Svar:
Jag skulle ifrågasätta det och tala om det. Jag vet att hon kommer börja göra det, och det vore inte konstigt. Hon växer inte upp i en bubbla. Hon kommer antagligen hata sin kropp och banta också. Jag ska försöka motverka, men jag fattar att hon kommer påverkas.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men va? Det där är ju typ det finaste jag sett (och nej jag vet, inte säga så, men jag älskar kombon)! Pippi och leopardmönstrat, det kan väl liksom inte bli bättre! Älskar barn med ett virrvarr av olika stilar och mönster. UUUUNDERBAAART!!! Det bästa som finns är när barnen tydligt klätt på sig själva utifrån hur de tycker kläder matchas på bästa sätt (långt ifrån övermatchade föräldrars val). Oslagbart! <3

Spänning spänning!

Nästa gång – låt Tamlin ha prinsesskjolen till doktorn för att se om han får höra att han är fin? Vårt barn har ofta haft väldigt "fiiina" kläder på sig till förskolan, t.ex. ny fin rosarandig tröja och mycket matchande byxor – men då aldrig fått höra att han är fin. Det är ju helt uppenbart för att han är en hane.

Jag missbrukar dock ordet "fin" har jag insett… skärpning på mig.

Jag tror inte resonemanget går längre än till att alla barn ska få känna sig sedda, trygga och välkomna på BVC/VC. Samma för föräldrarna för att de ska slappna av och inte stressa upp barnen i en ovan miljö.

Själv har jag nog bara fått höra att ungen är "frisk och fin" under de 2,5 år vi haft kontakt med BVC. Det ser inte jag som fokus på utseende, utan som ett kvitto på att ungen är frisk och växer bra.

Värre då med förskolan som inte begriper att man kan ge uppmärksamhet på andra sätt. (Inte den förälder som själv jobbar inom barnomsorgen heller). När jag kommer till förskolan räknar jag katter på en unges tröja, pratar färger med en annan, kollar vad som finns i facken på en tredjes handväska osv. Jag frågar vad de själva tycker om. Det är viktigare att de får känna att en auktoritet kan vara intresserad av deras åsikt, än att de får höra vad som är rätt.

"Fint" i vårt hem handlar mer och mer om att hjälpa varandra och göra rara saker för varandra. Vanans makt är stor, men vi försöker tänka efter före vad det är vi vill ha sagt.

Jag blev nyss medlem på Twitter och skulle behöva tips på sidor att följa? Följer just nu bara Dahmer och några nyhetssidor. Har svårt att hitta några fler mvh oteknisk

Men om man vill visa vem man ar genom sin stil da? Det kan ju inte vara fel? Om man I Sverige klar sin son I kjol och rosa blus, sa sager det "mina foraldrar ar trotta pa konsnormer" Och om tex jag har pa mig afrikanska klader och har ett armband med rastafarger sa kan det betyda att jag gillar den kulturen, kanske lyssnar pa Bob och roker lite weed. Sen kan jag fa for mig att kla mig som en rik dam for alltid lurar det nagon om man ska pa ett mote eller ga in I en dyr affar. Det blir ju trakigt. Jag har nog varit en riktig teaterapa, hangt med trender, emo, punkare, glam rock, barbiedoll, rakat huvud och buddist, ingen stil alls, svenne- beige, Hugo karamell , bara svart osv. I alla perioder lyssnar jag pa en massa musik, laser och kollar film och ar besatt av olika forum och siter pa internet. Samtidigt hoppas man ju pa att dra folk till sig. Genom vad man vill formedla. Jag kan ju vara pretty eller not pretty, masken eller kladerna sager ju sitt. Sa ar det fel att vilja formedla sin inre kansla genom klader, har och smink? Kram och glad Pask ocksa!

Som vidare svar på Elins inlägg om vegetarisk/vegansk kost. Äter barnen specialmat på förskolan? (Alltså, vegetarisk)

Svar:
Ja de får vegetariskt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker att det är lite skrämmande det där, sonen får bara kommentarer om sina kläder då han har på sig något som generellt tolkas som flickkläder. Aldrig om några killkläder. Jag har tänkt på det mycket och det är ju inte konstigt om tjejer som bara har såna kläder blir väldigt utseendefixerade, ibland är det nästan så att jag inte vill att han ska ha en rosa tröja med en kanin för jag vet att nån kommer säga att han har en så fiiin tröja på sig. Men samtidigt så blir han ju mjukare bemött med såna kläder och det tycker jag är hur bra som helst, synd bara att det inte finns någon balansgång mellan det hela.. det är antingen gulligull bemötande eller tuff bemötandet.

Jag jobbar på förskola och kör på. ’Hej! Kul att se dig! eller kul att du är här idag.’ Tycker det räcker bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *