Kategorier
Vardagstrams

Hur tänker ni kring inlägg om kost?

Jag vill ju att den här bloggen ska vara en fredad plats. En plats där vikt, kroppsideal och hälsa inte snackas om annat än när det problematiseras men ibland blir det ju att jag berättar om min egen träning eller maten jag äter och då blir jag kluven för det är så himla svårt att prata om sånt utan att nån påminns om att hen borde fundera på det också. 
 
Som i inlägget om gröten. Som mest bara handlade om att jag ville dela med mig av ett skitgott tips jag fått som funkade bra på kräsna barn men så blev det omedvetna pekpinnar ändå. Och så kan vi ju inte ha det. 
 
Hur tänker ni? Jag vill gärna höra från er som tycker att ALLT sånt snack ska utelämnas för jag känner att jag behöver bitchslappas lite på den fronten. Jag har ju dragit ner på alla sådana inlägg, som ni kanske har märkt, men ibland glömmer jag av mig. 
 
 
 
Jag skriver dock gärna om mat utan pekpinnar eller hälsoanknytning, typ Fridays eller BenåJerrys….. jag vill ju kunna visa att det är ok att gilla mat, äta gotta och fullkomligen skita i allt vad nyttigt heter…… hur känner ni kring det?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur tänker ni kring inlägg om kost?”

Jag känner att det är din blogg och att du borde skriva det du vill skriva om. Du bloggar ganska ofta, och det kan inte vara speciellt mysigt att sitta och skriva arga inlägg om idioter hela dagarna, ibland kan det vara trevligt att lätta upp med en kommentar om gröt eller fleecetröjor.

För övrigt vill jag gärna att alla talar, skriver och informerar MER om mat, fast på ett trevligare sätt. Helt själviskt eftersom jag älskar mat, jag älskar mat så mycket att jag hade gift mig med den om jag kunnat. Mattips och recept är balsam för min själ och tips på bra barnmat mottages alltid tacksamt, det jag avskyr är synen på mat som något farligt.

Nu finns det jättemycket utrymme för min matfetish på ett ickesexuellt sätt på nätet, så jag klagar inte. Det jag försöker säga är att du nog aldrig kommer att kunna glädja alla dina läsare, oavsett vad du skriver om. Att skriva "Tips! Det här är gott, enkelt och nyttigt!" är knappast att skriva "Lagar ni mat som inte är god, enkel och nyttig är du en hora!", för att använda det värsta man kan vara i samhället.

Svar:
jag känner precis så, att jag behöver lätta upp med annat. Och jag tycker definitivt att man kan skriva om mat, men utan hälsofokus. Matglädje, inte ångest.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker det är skillnad på tips för att få barn att äta och pekpinnar om hur man "borde" äta. Men jag har samtidigt förståelse för att det finns personer som blir triggade av alla typer av matinlägg även om jag själv kan uppskatta matinlägg som inte handlar om hälsa utan just mat. Lika gärna "jag äter B&J för det är skitgott" som "jag kokar nötgröt till mina barn för de tycker det är skitgott". Sen kan man kanske skippa "alla borde äta nötgröt varje dag för det är så himla nyttiiiigt". Inte för att du gör så men för att ge exempel på skillnaden.

Samtidigt kan jag tycka att det är mer inspirerande med olika typer av mat som visas, inte bara TGIF och tårta. Inte för att jag vill ha hälsohets, utan för att jag personligen blir mer inspirerad av mat som inte är snabbmat med socker, för att jag inte är så dragen av den typen av mat. Alltså inte för att det är fel att äta det om man gillar det 🙂

Jag tycker att det är helt ok att gilla all sorters mat och jag tror på balans. Tycker inte att det finns något fel i att äta och älska ohälsosam mat, men inte heller att väga upp med hälsosamt käk och älska det. Så länge det är för sitt eget välmående och för att en VILL äta det så ska en få gå lös på vad en vill. Dieter, och att äta för att bli smal, är det tristaste jag vet. Men att äta hälsosamt som är gott och ändå bra för att kroppen ska må bra är inget dåligt. Samma sak som att äta ohälsosamt inte är dåligt.

Jag tycker det är kul att hitta recept här! T ex receptet på gröten gillade jag jättemycket, hade nog aldrig ramlat över det annars. Det behöver ju inte vara så ofta, men någon gång då och då skulle (av mig) uppskattas. Det är din blogg – gör det du känner känns bäst! 🙂

Det är din blogg, skriv vad du vill! De matinlägg jag sett från dig har jag inte upptäckt några pekpinnar i men det finns ju alltid folk som hittar såna lite här och var…

Ett och annat matinlägg är helt okej, vem vet, en vacker dag kanske jag testar ett av dina tips igen? 🙂

Skriver du om mat är det nog viktigt att det är tydligt att poängen ligger i hur gott/äckligt/mysigt/socialt det är i stället för att fokusera på kaloriinnehåll.

Något som hör till detta är när du skriver om din träning. Även där tycker jag att det är jätteokej att ta upp detta men med fokus på att du kanske blir piggare av att träna, eller hur jävla jobbigt det är, i stället för att hetsa träning för träningens skull.

Och angående att någon där ute kanske känner sig otillräcklig pga det, är det självklart jättetråkigt men ganska svårt att undvika. Om du skriver något om din röda hårfärg kanske någon där ute tänker att "fan jag har inte färgat utväxten på ett tag, oj oj det var inte bra". När du skriver om din genusmedvetenhet och hur du uppfostrar dina barn kanske någon tänker "oj fan jag gör ju helt fel med mina ungar, vilken dålig jävla förälder jag är".

Det är liksom omöjligt att skriva om ämnen som människor inte kommer relatera till på ett personligt plan, antingen positivt eller negativt. Skriv om vad fan du vill 🙂

Jag är också trött på hälsohetsen, som jag tidigare själv bidragit till men nu skurit bort helt från bloggen. Men det är ju rätt lätt för mig just nu eftersom jag inte tänker gå ner mer i vikt och well… e rätt nöjd faktiskt.

Men så håller jag med Lisa här uppe – det är en jäkla skillnad på hur man säger det. Mattips till barn eller till vuxna med för den delen ser jag inte automatiskt som en pekpinne. Liksom "titta vad har snodde ihop idag – sjukt gott och enkelt". Jag är personligen rätt intresserad av vad maten innehåller och vad vi behöver äta för att få i oss allt vi behöver. Som att vi t ex har svårt att få i oss allt magnesium vi behöver så därför är det bra att slänga i sig en näve mandlar då och då – är det en pekpinne?

Det är onekligen en balansgång det där. Jag ska snart plocka upp löpningen igen och jag funderar på om det går att blogga om det på något bra sätt utan att stämma in i hälsohetskören? Posta bilder från min otroligt vackra löprunda? Men hur många gånger kan man göra det? Försöka förmedla enbart glädjen med att "komma ut i spåret"? Nä då kommer folk som hatar att jogga känna att de inte bara borde göra det utan också tycka det är roligt… Ja ja vi får väl se hur jag gör med det.

Jag tycker det är toppen att få tips på hur man kan få i kräsna ungar nyttigheter! Det är ju BARN, om de fick bestämma hade det blivit godis 24/7. Då måste man se till att de får i sig bra grejer, vill man kränga socker, fett och kolhydrater i en härlig blandning tycker jag man ska ta ett vuxet ansvar endast för sig själv där och uppmuntra barn till hälsosamma vanor. Gillar mixen bland dina inlägg!

Jag läser din blogg oavsett om du skriver om mat/hälsa eller inte. Men jag kan oxå längta efter en fredad plats (med det inte sagt att din blogg behöver vara den platsen, det är upp till dig)kanske inte fri från mat, men avslappnad kring mat. Mindre prat om hälsa och fri från ord som "syndat" osv när "onyttig" mat beskrivs. Inlägg om mat är inte problemet, för mig, utan värderingen kring vad vi stoppar i oss. De värderade orden kan göra mig trött ända in i själen. Har dock svårt att se att du skulle kunna skrämma bort mig (och merparten av dina läsare) bara för att du inte är superkonsekvent i dina inlägg och alltid nyanserar allt.

Jag tyckte att ditt inlägg om gröten var väldigt bra! Inte för att det handlade om kost, utan för att det var ett jättebra tips gällande barn! Jag menar, alla (de flesta) här inne vet ungefär vad ni har för matvanor och syn på kost och hälsa.

Din gröt var kanske lite annorlunda jämfört med klassisk havregröt, men det är samma sak som om någon annan skulle lägga upp en bild och visa vad man åt till middag, typ spaghetti och köttbullar, utan att vilja blogga om kost.

Nu laste jag aldrig kommentarenerna till just det inlagget, men hur nagon kan ta illa vid sig av det tipset ar for mig en gata. Skall dock ga in och lasa dem nu.

Sedan kan det vara vart att tanka pa att det ar fullstandigt omojligt att tillfredstalla alla. Oavsett vad du skriver om eller inte skriver om sa kommer det _alltid_ finnas kritiska kommentarer.

Ibland undrar jag om det ar som dom sager att svenskarna ar oerhort lattkrankta och tar saker extremt personligt.

Personligen tycker jag att tips pa nyttig barnmat alltid ar valkommen.

Jag gillar när folk skriver vad de äter och tipsar utan att lägga in värderingar i det. Om det är onyttig mat så behöver man inte skriva det, folk kan väl googla själva på receptet isf eller så ser man om det är 3kg socker?. Eller om det är nyttigt så behöver man inte tjata ihjäl sig på det. Jag gillar helt enkelt folk som bara kör på utan att ursäkta sig för att de är onyttiga eller avlägger en flera meningar lång motivering till varför man bör äta det ena eller det andra, eller hur de motiverar att det får "unna" sig just det där idag. För jag blev lite less på ditt nyttighetssnack med gröten. Jag förstår att man vill värna om sina barn, och att det var riktat till personer med barn. Men ändå. Kände mig mindre nyttig som åt vanlig gröt liksom pga "havregrynsgröt är inte lika nyttigt". Men javet inte. De som tror att havregrynsgröt är jättenyttigt kanske lärde sig något istället, och det kanske är bra.

Om jag var intresserad av nyttiga recept och sånt skulle jag ju i teorin kunna surfa runt på lchf-bloggar och liknande forum, men jag skulle inte kunna lita på att något av det jag läste var något att hänga i granen. Jag skulle utgå ifrån att hälften är äcklig skit som man tvingar i sig för att bli smal.

Du tipsade om en nötgröt som är helt främmande för mig, men jag blev nyfiken för att om det är DU som skriver om den, så är det förmodligen för att den är god.

Jag läser ju hellre om mat från någon som säger "Jag gillar tårta, hotwings, milkshakes OCH den här böngroddspajen" än nån dietfrälst hälsoguru.

Jag tycker att man kan skriva om både träning och mat på ett lustfyllt sätt utan pekpinnar eller "tips" om hur andra borde göra. Det är liksom skillnad på att skriva "idag åt jag det här, det är väldigt nyttig och har lågt GI blabla" och "idag åt jag det här och det var jättegott!"

Jag anser att man på sin egen blogg får skriva om det hur mycket man själv vill. Är man intresserad utav mat, träning och hälsa och vill dela med sig, då får man mer än gärna göra det. Jag kan som läsare skippa det om jag så vill. Men när folk på lunchen sitter och analyserar min matlåda bara för att jag aldrig har potatis, ris eller pasta (är glutenintolerant och glutenfritt är svindyrt) då vill jag gå i taket. Det tjatas om hur nyttigt dittan och dattan är och nyttigt hit och dit och det fettet är onyttigt och usch, hur kan du äta så mycket smör och kött. En hel del är med i viktväktarna och räknar kalorier och points och jag blir galen på att höra allt detta.

Jag hade ätstörningar i tonåren (vilket ingen på jobbet vet något om) och har kämpat massor för att komma dit jag är idag. Jag vet vad min kropp gillar att få i sig medan det för en annan kanske inte alls är bra. Att då få höra allt detta tjatet om hur nyttigt det där ser ut och hur nyttig en person känner sig, då vill man mest slänga en tallrik i huvuet på dom. För mig är inte socker nyttigt och jag håller det på väldigt låga nivåer. Det har jag även sagt till vissa men de sitter ändå och säger saker som ’men en liten kaka kan du väl ändå unna dig’. Men åååhhhhhhhh

Skriv du precis vad du vill om kost. Jag gillar det 🙂 har provat grötreceptet du tipsade om och det har gjorts massvis med gånger redan. Supergott!!

Jag fick lite ångest över det inlägget. Just eftersom det handlade om barnen. Har själv barn och du vet, man vill deras bästa typ jämt men når inte dit så klart. Kände bara HERREGUD måste jag göra nötgröt nu också? Har nog med sjå att få äldsta ungen att inte vilja äta kakor hela dagarna liksom.

Det här handlar ju om mina egna tillkortakommanden, inte dina. Det skulle inte alls vara lika laddat för mig om du skrivit att du åt något nyttigt och mättande. Det kan jag värja mig mot. Men nu när mina barn äter just havregrynsgröt, macka, fil och ägg till frukost… Ja det sved lite. Kände mig lite lite sämre.

Din blogg du bestämmer tänker jag spontant. Jag vill ju läsa vad just du tycker/tänker/gör..annars kan jag lika gärna läsa någon annan blogg. Angående mat – gärna matglädje utan pekpinnar. Vansinnigt trött på på alla självutnämnda experter inom LCHF, GI å andra j*vla bokstavsdieter. Jag håller med Millan, livet är för kort för äcklig mat. Vad gäller barn och mat så har jag märkt i min bekantskapskrets att de som inte har barn gärna utfärdar en och annan pekpinne såsom "om det ääändå vore nån fisk i de där fiskpinnarna". Så säger bara den som inte har barn alt. aldrig haft barn som är otroligt kräsna och faktiskt inte äter alls om det inte är specifika rätter. Men sånt brukat ju gå över det med, förr eller senare. Folk måste sluta vara så j*ävla skitnödiga.

Tycker det jobbigaste med matinläggen är nog alla människor som kommenterar och utgår ifrån att alla är precis som dem. Jag tror att man vet själv vilken mat man mår bra av och inte mår bra av. Även etiska aspekter på maten som om det är rätt att äta djur eller inte. Alla tycker inte att alla djur är lika mycket värda som människor, jag tycker i alla fall inte det. Däremot så tycker jag att djurs liv har ett egenvärde och att de djur som föds upp i människans fångenskap ska få sina behov tillfredsställda och en stimulerande miljö att vistas i. Eftersom jag inte anser att köttindustrin följer upp till mina krav om vad god djurhållning innebär väljer jag att inte äta kött. Jag tycker även att det är svårt att säga att ett djur har levt ett fullgott liv när det slaktas vid ung ålder. Min pappa har diabetes, han äter inte LCHF, men har ändå ganska mycket fett i sin kost för att det gör att han mår bättre än när han äter stor andel kolhydrater. Ska jag säga att han är omoralisk för att han äter kött då han mår bättre av det? Det är han som ska leva med sin diabetes, inte jag. Jag äter mejeriprodukter och ägg, jag inser att hönsen och korna/kalvarna inte har det bra, men jag känner att jag behöver näringen. Om man vill äta vegankost och mår bra av det är det jättebra. Men acceptera att alla inte har samma etiska ståndpunkt och kanske inte mår bra av att äta veganskt.

Tips är väl alltid bra, så länge det är gjort ur det egna perspektivet. Och inte som något slags "Så här är det minsann". Men det är supersvårt, när jag skriver om miljö och miljöpåverkan så är det samma sak, det är svårt att inte låta som en besserwisser. Jag ser det som att jag är en person med stor okunskap och vill ändra på det.

Personligen har jag inget emot att du skriver om kost, LCHF eller delger recept. Med tanke på att du i din blogg skriver om mycket annat och även belyser att du äter gott och onyttigt så känns det inte förmanande på något sätt, utan jag tycker bara det är kul med lite mattips. Det måste ju inte vara relaterat till utseende även om hälsoaspekten kan kännas som ännu en press i samhället. Dock är du så långt ifrån pekpinnandet att jag inte tar dina kostinlägg på det viset och tänker att man ju faktiskt inte behöver lösa just dessa inlägg om de intresserar en.

@Emma:

"Men nu när mina barn äter just havregrynsgröt, macka, fil och ägg till frukost… Ja det sved lite. Kände mig lite lite sämre. "

Detta forstar jag inte alls, hur i hela friden kunde det inlagget fa dig att kanna dig "samre". Forklara garna for det ar for mig en gata.

Den frukost du beskiver ar ju hur ok som helst. varfor inte bara ta det for vad det var att _om_ nu ett barn kinkar over vanlig grot eller _om_ man nu vill prova nagot annat sa kan ju prova LD’s notgrot.

Självklart är det helt upp till dig att bestämma vad du vill skriva om i din blogg. Såhär tänker jag: Ser gärna detta som en fristad. Sen är det alltid trevligt med tips. Så länge det kommer utan pekpinnar är jag rätt nöjd även om jag rätt länge varit ätstörd. Det som är mest jobbigt är ju ändå de där käcka hälsomänniskorna som tolkar allt fel.

Som ätstörd tycker jag det är jobbigt att bara se en bild på mat (eller träning/

värst–> viktnedgång). Antingen en skål med typ yoghurt och suuupernyttiga bär, nötter och frön eller en skitstor skål marängsviss.. Det triggar mig så gott som alltid, ofta utan att jag ens inser det i stunden.

Försöker därför bläddra förbi sånt i bloggar, nättidningar eller Fb-flöde men misslyckas väl till 90% oftast av självklara skäl; jag är inte frisk nog.

Jag tycker inte att någon behöver sluta skriva något man vill skriva. Jag blir inte kränkt utan triggad och om fler visste hur det påverkar så kanske dom skulle lugna ner sig lite med hetsandet. Det hjälper iaf lite att du inte skriver som många andra bloggare "nyttigt" "kalorisnålt" "har gått ner tre kilo på två dagar" och blablabla.

Det här är ändå DIN blogg & jag tycker att du bör skriva om vad DU vill, oavsett vad det handlar om.

Självklart vet väl de flesta med lite hyfs vad man inte bör skriva i sin blogg & anpassar sig efter det. Men jag tycker att du redan anpassar dig väldigt mycket i bloggen (som ändå är DIN egen blogg) & ser till att det inte förekommer något vikthets osv. vilket såklart är väldigt BRA.

Men om du t.ex. inte skulle få skriva om mat, hälsa & träning överhuvudtaget – vem hjälper det? Då blir det ju istället något som man inte får prata om & det sänder ju också fel signaler till många som läser. Alla som läser din blogg vet väl ändå vad du står för & att du är helt emot vikthets & liknande, så då ser jag inget som helst problem med att du får skriva om mat, hälsa & träningen eftersom jag vet att du alltid kommer skriva om det på ett normalt & bra sätt. Det borde alla andra som läser också veta.

Sedan om NÅGON skulle bli förnärmad eller illa till mods av att läsa om helt normala saker, då får det stå för dem. Man kan omöjligt göra alla till lags i en blogg & det är ändå DIN blogg där du borde skriva om vad DU vill!

Åh så glad jag blir över att du tar upp det här ämnet. På senaste tiden har jag funderat mycket över vilket stort fokus många bloggare lägger vid just mat och träning. Jag tycker att det är så enormt ointressant att läsa om pinnsmala mediatjejers "nya hälsosamma liv" som går ut på att äta 600 kalorier per dag eller följa någon strikt diet och träna, träna, träna. Ibland kan jag inte hjälpa att undra om inte majoriteten av alla bloggande tjejer lider av någon typ av ätstörning.

Jag tycker det skulle vara så skönt att läsa om mat utan nyttighetsaspekten eller pekpinnarna. Ser inga problem i att t.ex. ge tips på goda recept eller hur man får barn att äta frukost.

Ps. Jag tycker att Anna – Apan satt i granen – har löst det så himla bra. Dels verkar hon ha en vettig syn på sin viktnedgång och dels får man som läsare välja om man vill följa hennes resa genom att gå med i facebookgruppen eller inte.

När du skriver ut Mat tips etc så känns det mer äkta, prova det det är skit gott! Som din sallad du la ut med jordgubbar. Hade nåt hälsofreak skrivit ut det så hade jag tvekat, men när du skrev det så känns det mer troligt att det verkligen är gott oxå. Jag gillar dina för mig annorlunda mat tips. Varför ska mat vara lika om debatterat som råsa på killar? Det är mat och en färg ganska simpelt. 😉

Jag känner att var och en får äta det den vill, så länge det får kroppen och sinnet att må bra (scheisse vad flummigt det lät). Har exempelvis vänner som äter lchf, vilket inte är något för mig alls, men är glad för deras skull för att det passar dem så pass bra.

Men om man vänder på det, å ena sidan kan det vara en fristad att inte skriva om mat, å andra sidan, varför inte ha en fristad där man pratar mat på ett avslappnat sätt (med allt vad det innebär) istället för att utesluta den helt? Alla äter, och genom att inte prata om problemet mat, gör man det till ett mer avspänt ämne då?

Det är skillnad på mat-tips och pekpinnar till andra! Jag läser gärna det du skriver om mat. Många av mina favoritbloggare skriver ibland om saker som jag är mindre intresserad av och då måste jag inte lusläsa just de inläggen. Mat är väl en naturlig del av våra liv, klart man kan skriva om mat, oavsett om det handlar om gröt eller pommes.

Även om man inte propagerar för skönhetsideal eller ens tycker att man ska behöva bry sig om sitt utseende kan väl både träna och äta nyttigt ibland. Ibland går den bakvända hetsen lite för långt den med 🙂 Att du inte skulle få lova att skriva om en nyttig gröt utan att nån av dina läsare skulle protestera är lite komiskt.

Jag gillar att man kan få lite allt möjligt hos dig. Att du delar med dig av som i det här fallet nötgröten för att DU gillar den och dina barn gillar den. Jag hade aldrig hört talas om nötgröt förut, nu har jag det.

Jag som inte har barn kanske inte är så intresserad av att coop säljer fleecetröjor, men då scrollar jag över det inlägget. Genustänket med barnen tycker jag är intressant, så jag läser det. Till exempel. Det är ju inte svårare än så, att den som inte vill läsa mattips scrollar över. För det är ju verkligen inte som att du trycker ner i halsen på läsarna typ "ÄT DET HÄR DET ÄR NYTTIGT OCH JAG VET BÄST" som det ofta är i tex hälsobloggar.

Jag gillar att du är hälsomedveten och tipsar om vad du tycker är bra. Du skriver om träning, så varför itne om bra mat också?

Men viktigast av allt – DU ska skriva om vad DU tycker är viktigt.

Jag är med på att många vill ha en fristad från allt som har med mat eller träning att göra. Men jag kan känna lite tvärtom. Mat och träning behöver reclaimas. Nästan överallt handlar det om vikt och utseende, direkt eller indirekt. Och det är väl egentligen det vi behöver en fristad från? Att äta för att vara frisk och pigg, njuta, bli mätt och så vidare, det är något vi borde prata mer om. Motbilden behövs. Sedan är det säkert så att många automatiskt tänker vikt så snart mat tas upp, oavsett på vilket sätt det görs, men det är ju närmast ett symptom på problemet. Vi behöver lära om, träna oss i att tänka i nya banor och inte automatiskt göra de associationerna. Sedan kanske det finns andra arenor som lämpar sig bättre för det, om det är så att många här helst vill avskärma sig helt, men jag tycker snarast att det är positivt att du tar upp mat (och träning) på det sätt som du gör.

Lady mystica. Jag struntar egentligen i om DU förstår vad jag menar, mitt inlägg var ett rakt svar på frågan i inlägget. Jag kan förklara en gång till och om du sen fortfarande inte fattar eller tycker att jag är "lättkränkt" så skiter jag faktiskt i det.

Jag tycker att LD har en bra blogg. Jag inspireras av hennes föräldraskap. Jag ser faktiskt upp till henne och försöker vara lite mer som henne just eftersom jag tycker att hon har en så bra syn på livet och familjen. Jag känner själv att jag ibland brister i mitt föräldraskap. Det blir inte så bra som jag skulle vilja alla gånger. Till exempel gällande mat. Jag skulle vilja att vi åt bättre mat hemma. Jag hade alltså redan lite dåligt samvete över att mina barn ibland äter mat som jag tycker är dålig. Eller att jag kanske lagar bra mat men sen äter de bara makaronerna. Just frukosten har känts okej, som att vi har bra rutiner. När jag läste att LD tyckte att exakt den frukost mina barn äter "inte känns ok" – ja då blev jag lite trött. Och lite ledsen. För att just det som jag kanske tyckte funkade bäst kanske inte var så bra ändå.

Det här ligger alltså hos mig. Jag är helt övertygad om att jag själv håller på med massor av grejer som ger andra föräldrar ångest över sina egna tillkortakommanden.

Inlägg om mat är rätt trist, känner jag. Om jag vill få tips och inspo går jag hellre till en mat- eller hälsoblogg och låter detta vara en fredad zon. Det är ju mat och hälsa ÖVERALLT, man kan ju inte välja bort det ens om man försöker. Så det skulle vara himla nice om det här var undantaget!

Jag kan tycka att det kan vara jobbigt att läsa om att någon går på en speciell diet och DÄRFÖR tipsar om en maträtt. Och tycker spontant inte att recept måste finnas i alla bloggar. Särskilt kanske när du inte BRUKAR skriva om det i din blogg, eftersom en då inte förväntar sig/är beredd på att få sånt i fejjan. Känner alltför många som har eller har haft problem med mat för att det ska vara kul. Så jag tycker jättemycket att du ska fortsätta ungefär som innan, skriva om milkshakes och kakor men inte visa upp dagens minimala portion sallad liksom. Kram!!

Jag tycker inte att det låg några pekpinnar i ditt inlägg om gröten, det var bara ett bra tips. 🙂

Dock kan jag förstå alla som är trötta på pekpinnar om mat, för det är jag också! Jag är 23 år och jobbar på ett litet företag ute på landet. Det är jag och 4 anställda till, och jag är deras arbetsledare. (Hur det är att vara arbetsledare till 2 gubbar som är 49 resp. 64, och två tanter som är 48 resp. 63 när man själv bara är 23 år ung och tjej är en hel historia för sig, men den kan vi ta någon annan gång.)

I alla fall, i lunchrummet på jobbet får jag STÄNDIGT gliringar och pikar angående vad jag äter och inte äter och vad jag borde äta, av den ena gubben, han som är 49. JA, jag är tjock, och det vet jag om, men är inte det min ensak? Det kan vara saker som att han ställer fram en godispåse på bordet och bjuder de andra, men säger till mig att; "Det är inte så bra för dig att äta godis." Eller att jag har glömt frukostmaten hemma, och han säger att "Det gör inget, du klarar dig ändå." Eller att han kommenterar vad jag har i matlådan, varför det är för lite grönsaker, varför jag tar så mycket mjukost på mackan, att han ifrågasätter varför jag äter färdigrätter osv. Jag orkar inte höra mer!! Jag VET att jag är tjock och jag har mått dåligt av det i hela mitt liv. Inte blir det bättre av hans kommentarer. Dessutom känns det ju sjukt förnedrande när han säger det framför de andra också när vi sitter och äter. Jag vet inte riktigt hur jag ska bemöta det. Ofrivilligt sjunker jag ihop och blir tjejig och mesig när han säger sånt, eller också skämtar jag bort det, fast det inte alls känns som att jag vill skämta om mig själv och min vikt. Hur sätter man en sådan på plats??

Det beror på sammanhanget. Ser jag bilder på en blogg där det är bilder på nyttig mat + en supersmal mage så känner jag att jag ska börja äta nyttigt och tittar ner på min egna mage som är lite degig. Läser jag UnderbaraClaras blogg blir jag sugen på mat, för hon har en sådan genuin matglädje att det smittar av sig. Det blir även fel om matglada människor inte ska få skriva om god mat? Vare sig den är nyttig eller inte. Jag blev jätteglad när jag läste ditt inlägg om nötgröten för jag själv älskar frukost och du skrev att det var gott.

personligen har jag inga som helst problem med kost- och träningsinlägg, tycker mest att det är kul att få inspiration och tips osv. men på ett sätt är det ju kanske, som du själv påpekar, skönt med en plats på internet som inte alls är präglat av sånt..

Min kommentar är något jag drömmer och fantiserar om ibland när det blir för mycket åsikter och pekpinnar runt om mig. De kommer från alla håll och kanter vad gäller kosten, vissa gånger har jag säkert stått för dem själv, är intresserad av både hälsa, miljö och djuromsorg men tycker att det lätt blir en överdos i informationsflödet. Jag sätter automatiskt inte likhetstecken mellan ett välmenande tips på gröt till föräldrar och en kampanj för en speciell kost men kan ändå inte låta bli att lägga märke till att just det inlägget mynnade ut i en del vegan versus lchfdiskussioner där många berättar hur bra dom mår av just det dom äter. Att det är lite som att vi är uppdelade i olika lag där det konstant pågår en värvning till GI-laget, LCHF-laget, Vegan-laget, Paleo-laget, Fruktarianlaget, läste-om-en-ny-diet-i-Metro-laget osv..tycker det blir absurt.

Min kommentar är något jag drömmer och fantiserar om ibland när det blir för mycket åsikter och pekpinnar runt om mig. De kommer från alla håll och kanter vad gäller kosten, vissa gånger har jag säkert stått för dem själv ,är intresserad av både hälsa, miljö och djuromsorg men tycker att det lätt blir en överdos i informationsflödet. Såg nog inte ditt grötinlägg som någon större kampanj för något speciellt, det var ju ett välmenande litet tips till barnföräldrar men lade märke till att det ändå mynnade ut i de gamla vanliga vegan versus lchdkommentarerna där alla berättar hur fint dom mår av just det dom äter. Lite som att vi är uppdelade i olika hälsolag där det konstant pågår en värvning till GI-laget, LCHF-laget, Vegan-laget, Paleo-laget, Fruktarianlaget, läste-om-en-ny-diet-i-Metro-laget osv..tycker det blir absurt.

En av sakerna jag gillar med din blogg är att man inte får hälsohetsen slängd i ansiktet när man går in på den. Jag läser inte många "kändisbloggar", mest vänners bloggar och där skriver de om deras nyttiga frukostar och vad de gör på gymet. Därför skulle jag gilla om du kunde hålla sånt borta från bloggen. Men det är ju din blogg och du gör så klart som du känner för!

Det med gröten tycker jag dock är helt okej. Jag gissar att majoriteten av dina läsare är föräldrar och därför kan bli glada av recepttips till sina barn. Du beskrev ju inte maten som "supernyttig och bra för kroppen" utan som ett tips till barn som ej äter. Det är ju skillnad på tips och tips menar jag.

Måste dock säga att ditt tips om att ha ägg i gröten var fullkomligt genialiskt.

Äggröra= Gott

Mannagrynsgröt= gott

Äggröra + Mannagrynsgröt = SÅ GOTT I CAN’T EVEN ASDFKFALKFALEKLKLKEL

Du brukar väl inte vara den som vill göra andra till lags, LD?

Tycker att om du funderar på mat och ätande, på vad som helst som behandlar ämnet, så kan du utan dåligt samvete skriva om det här. Det är ju inte som om du skulle börja lägga upp bilder på halvnakna skelett och ha som rubrik SÅ HÄR BANTAR DU.

Om man vill ha en fredad zon utan matfunderingar… Ja, jag vet inte. Folk borde sluta ta så förbannat illa upp hela tiden. Det ÄR ju faktiskt bra med hälsosam mat, och att man tipsar om sådan betyder ju inte att man då menar SLUTA ÄTA GODIS FÖR GOTT. Det betyder ju bara att man bryr sig åtminstone lite i vad man stoppar i sig.

Dessutom, ser man ett inlägg med någon matrelaterad rubrik kan man ju bara hoppa över det. Svårare än så är det faktiskt inte.

Svar:
Nä, det här handlar ju inte om att vara nån till lags. (ha!) Jag vill bara höra hur ni tänker i frågan, få lite perspektiv och olika vinklar för att JAG ska kunna ta bättre beslut kring bloggandet i framtiden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Emma

– måste bara få tillägga: Om dina barn äter havregrynsgröt till frukost kan jag tala om att mitt barn äter vitt bröd med endast mjölkfritt margarin alt. kaviar till frukost! Haha! Onyttigt och näringsfattigt! (men han får äggröra ibland… och bra lunch, mellis och middag…)

Kan lägga till också som många andra skrivit att även jag har haft (har väl i viss mån, eller jag vet inte) problem med mat. Räknat points som en besatt, tränat fem dagar i veckan och känt mig skitfet fast jag är typ underviktig. Det är nog därför jag inte gillar att läsa om mat på DET sättet. Blir även stressad av mattips som jag känner att "jag borde testa" – men det ligger ju verkligen bara hos mig och därför struntar jag i att läsa sådana inlägg.

Alltså, jag låg och kräktes två dygn i rad. En gång i timmen. Kunde inte äta ett skit för allt åkte bara upp. Och sen vaknade jag mitt i natten av att jag skakade och allt snurrade och jag bara kände att jag MÅSTE ha mat. Då gjorde jag din gröt, det gick långsamt och jag fick vila flera gånger, men den gick ner och fick stanna där. Och det är den godaste måltiden jag någonsin ätit…

Och sen dess har jag inte spytt!!

SÅ TACK NATASJA!

Jag blev jätteglad för ägg-grötstipset. Bra att ha som nödlösning när man inte har aptit eller vill laga mat.

Däremot spyr jag på alla bloggar som tjatar om LCHF dieten – det är liksom flugan nu. Så inget tjat om "dieten som ska skapa fred på jorden och harmoni bland folket", tack. Däremot gärna små tips, som tex äggröt och annat som kan förenkla tillvaron.

Jag tycker att det är en himla skillnad på att prata om vikt under kategorin ’gå ner i vikt’ och under hälsa. Jag mår så himla bra av att äta nyttigare – och att må bra – det är väl det vi lever för?

@SannaM: Hah! Ja där slog du mig faktiskt, men som du skriver – då äter ditt barn bra sen. För oss är det lite tvärtom, bra frukost och lunch (om det är på FS, ibland bra även hemma) och sen lite hoppsanhejsan till middag. Och alltid kommer det en request om att få korv och makaroner i stället för vad jag nu slängt ihop 🙂

Vill man ha en fristad från hälsohets, tjockishat och fat shaming så bör man kolla in vår blogg fatshionistas.se

Tips om hur man slutar hata sig själv, hur man jobbar mot hälsohetsen och dietsnacket och tips på saker som kan peppa en finns att läsa där.

Varför är det mer OK att skriva om b&j o TGIF? Varför inte bara skriva om mat, i alla former. Mat har blivit en sån himla stor o laddad grej men folk verkar glömma att vi alla behöver få i oss mat för att överleva. Och vad man sen väljer som bränsle till kroppen är upp till var och en.

Det är din blogg så du får skriva vad du vill i den. Dina inlägg om BenåJerrys eller Fridays eller mat överhuvudtaget är härligt att läsa för det påminner mig att det är okej att äta socker, onyttigt och sånt utan att behöva må dåligt av det. Ett härligt avbrott från alla bloggar, artiklar som handlar om att allt onyttigt är lika med döden typ.. 😉

Jag tycker det är skönt att slippa, dock vill jag fortfarande ha tips på god mat! Sånt tycker jag du gärna får tipsa om, GOD mat. Inte fokusera på nyttigheten, utan njutningen. Slippa sånt här "såå nyttigt och bara så många kalorier och såå bra för kroppen" utan istället "HERREJÄVLAR VAD GOTT DETTA MÅSTE NI PROVA!!"

"Om man vill ha en fredad zon utan matfunderingar… Ja, jag vet inte. Folk borde sluta ta så förbannat illa upp hela tiden. Det ÄR ju faktiskt bra med hälsosam mat, och att man tipsar om sådan betyder ju inte att man då menar SLUTA ÄTA GODIS FÖR GOTT. Det betyder ju bara att man bryr sig åtminstone lite i vad man stoppar i sig."

Ta illa upp? är det det du tror folk gör? Nej, folk mår DÅLIGT av att se en bild i minuten på hälsosam mat med "nyttigt nyttigt"-kommentarer eller någon som hetsar på gymmet i jakt på perfekt kropp, perfekt kondition eller styrka. Gärna med perfekta träningsoutfiten som självklart också måste ha en kommentar. "kolla mina nya fina skooooor".

Och helt ärligt, tror inte det finns en enda människa idag som fullständigt skiter i vad hen stoppar i sig eller gör i övrigt för sin hälsa.

Svar:
Jag tror inte att det handlar så mycket om att de tar illa upp, snarare att många uppskattar min blogg för att den är fri från allt det där som svämmar över på varenda andra plats som finns på nätet. Och det tycker ju jag också är skönt och bra.Sen pratar vi visserligen om ideal och det i sig kan trigga, men jag vill inte ha några pekpinnar kring kost och hälsa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

detta är just lite av anledningen till att jag läser din blogg, för att du inte ständigt tjatar om hur farligt det är med godsaker eller att fett är dåligt. Jag är såå jävla less på allt tjat om vikt, mat, vad man ska äta och inte. Idag på lunchrasten satt en kollega och påpekade vilka ställen som hade "fet och tung" mat och varför man inte borde äta där så ofta. Andra matstället hade för stora portioner och det är ju inte så bra att äta allt det! Sedan var det en mindre föreläsning om fet creme fraiche i maten på ett tredje lunchställe, och att man nog borde se sig för med sånt. Jag är inte själv smällfet men jag är inte heller smal. Jag väger, till min längd, ett par kg för mkt och självklart vet jag vad för mat som är bra respektive dåligt…men herre min jävla gud, måste precis ALLT handla om mat? Som du skrev en gång, vi är alla ätstörda ( lr hur du uttryckte dig)….jag känner mig utled när folk går på om hur onyttigt det är med fika etc, jag får lust att sträcka ett par gånger extra efter kakorna/bullarna och helst lägga till ett "shut the fuck up"……:-/ Som du också skrev en gång; överallt bombas vi med ideal, hur man bäst ska förlora 5 kg snabbast etc etc i en evig spiral. Man blir så förbannat trött…

Jag tycker att du kan skriva om sådant du uppfattar som nyttigt/bra mat av andra anledningar. Inget blir bättre av att man tiger ihjäl ett viktigt ämne, vilket mat, barn och hälsa ändå är, hur mycket tankarna och teorierna än går isär. Jag tycker det du skriver om mat är inspirerande och om man som läsare märker att ett blogginlägg handlar om något som inte intresserar en så kan man ju låta bli att läsa vidare.

Varför skulle det förresten vara bättre att ha ett smak-perspektiv än ett hälso-perspektiv på maten?! Varför måste mat vara så jävla gott jämt, kan man inte bara få stoppa i sig det man behöver och sen fortsätta med sina roliga aktiviteter? Jag stör mig absolut mycket mer på frossandet i gotta än i korta tips om bra käk till ungarna! (Det betyder inte att jag tycker du ska sluta skriva gott-att-äta-inlägg, jag vill bara uppmärksamma att det faktiskt finns andra perspektiv).

Så, fortsätt skriv om mat, både god, dålig och nyttig, och hälsa – om du gillar att göra det!

Jag tycker att du kan skriva om sådant du uppfattar som nyttigt/bra mat av andra anledningar. Inget blir bättre av att man tiger ihjäl ett viktigt ämne, vilket mat, barn och hälsa ändå är, hur mycket tankarna och teorierna än går isär. Jag tycker det du skriver om mat är inspirerande och om man som läsare märker att ett blogginlägg handlar om något som inte intresserar en så kan man ju låta bli att läsa vidare.

Varför skulle det förresten vara bättre att ha ett smak-perspektiv än ett hälso-perspektiv på maten?! Varför måste mat vara så jävla gott jämt, kan man inte bara få stoppa i sig det man behöver och sen fortsätta med sina roliga aktiviteter? Jag stör mig absolut mycket mer på frossandet i gotta än i korta tips om bra käk till ungarna! (Det betyder inte att jag tycker du ska sluta skriva gott-att-äta-inlägg, jag vill bara uppmärksamma att det faktiskt finns andra perspektiv).

Så, fortsätt skriv om mat, både god, dålig och nyttig, och hälsa – om du gillar att göra det!

Jag tycker att mat ska behandlas "okänsligt". Det ska absolut kunna pratas och skrivas om mat och olika tips (speciellt tips för kräsna barn tar jag gärna emot) utan att det specifikt ska handla om vikt. Jag skiljer gärna på vikt och hälsa för de behöver inte alltid höra ihop.

@Emma:

Jag ar overtygad om att ALLA foraldrar har brottats med precis det du skriver. Inkl LD.

Jag kan inte ens rakna upp allt som sonen ratat trots ihardiga forsok att fa i han det jag/maken tillagat.

Nar han var lien existerade ingaen bloggvarld, men jag onskar det hade gjort det sa man just hade kunnat fa lite tips har och dar 🙂

Jag tänker precis som många andra här inne att självklart ska du skriva om det du tycker känns bra att skriva om. Tycker man om det du skriver så är det ju toppen, har man en annan åsikt så kan man ju alltid säga sin syn på saken i kommentarerna. Mår man dåligt av dina inlägg så behöver man ju inte läsa bloggen.

Själv kan jag tycka att det är inspirerande att läsa om träning, kost och hälsa, förusatt att bloggaren skriver om det på ett positivt sätt som inte ger ångest utan snarare gör att jag tänker oj det ser gott ut, det vill jag prova. Jag läser ett par sådana bloggar och det räcker gott för mig, för det kan bli för mycket också. Om jag nu läser en blogg där någon skriver om mat så tycker jag att det är bäst med en blandning av de nyttiga och onyttiga sakerna. Det bästa är om det är en bra balans och att man inte hetsar om nyttigheterna men inte heller glorifierar onyttigheterna.

Jag tycker inte att det per automatik är negativt att skriva om hälsa. Jag håller med om att det kan skapa ångest, men man får väl helt enkelt välja ut de bloggar som skriver om det på ett sådant sätt som man inte mår dåligt av och skita i att läsa de andra.

Något som jag däremot vänder mig emot är att många som skriver om hälsa antar att alla mår bäst av precis det som de mår bäst av. Alla är olika och bör inte slaviskt följa andras livsstil, men man läsa vad de skriver, tänka efter själv och välja ut det som man själv tycker är vettigt och skapa en egen livsstil som passar för en själv.

Jag gillade verkligen ditt inlägg om gröten, har tipsat flera vänner om den också. Ser inga problem med att du skriver om mat, nyttig som onyttig. Det jag gärna slipper läsa är "har sån ångest, gått upp 3 hg efter helgen" etc.

Jag har personligen aldrig känt att du bloggat om mat på ett sätt att du tipsar om någonting på grund av att det hjälper folk att gå ner i vikt t.e.x.

"Tkr att du skriver mest om mat, som i att, det här har jag ätit och det är gott."

Det är enbart positivt, eftersom att majoriteten av andra människor bloggar om saker för att det är nyttigt och så vidare.

Sedan om maten du bloggar om råkar vara nyttig, eller är bra så gör det ingenting. Eftersom att du har så många andra inlägg med mat som inte handlar om att det ska vara nyttigt eller bra etc.

Så länge det inte kommer in inlägg som "Sofia T" säger . . om att "har ångest gått så och så många hg" så tycker jag att du kan fortsätta blogga som du gör nu 🙂

Jag gillar inga inlägg om mat om det inte är smarriga recept. En del bloggar har ju hål i huvet och visar sin äckliga tallrik med ägg, skinka och grönskaker varje gång. oooohhh mums orgasm liksom. NOT

ymmi tjejer här händer det grejer

är så less på de där jag späker mg inläggen på sina håll. mulligt är nice, mat är gott, luther-fascistenra kan tugga sin senaste kostgrej i fred. kan kanske vara fågelfrön med keso inte fan vet jag. bryr mig inte heller. Den värsta kvinnofällan ever att man ska se ut som en vandrande pinne. Tuttar rumpa fett är snyggt och har man inte det så fine ändå men det är ju inte pinnarna som lever under terror precis. Fet är fin

Jag tycker det är helt ok med ett eller annat mattips, vill man inte följa det kan man ju låta bli. Eftersom jag tycker det är roligt med mat (för det är ju gott!) uppskattar jag bra tips som serveras utan pekpinnar. På min blogg skriver jag en del om det jag bakar, bara för att det är något jag tycker är roligt, och jag vill absolut inte komma med några kommentarer om vad som är nyttigt eller inte, det ska vara gott, helt enkelt.

Jag har även tyckt att det varit roligt med de inlägg som du LD skrivit om din träning, just för att man kunnat se att du tyckt det var roligt och fått dig att må bra, för det är ju det man vill med träningen. Jag jobbar själv på att skippa vikt- och utseendehetsen för egen del (mycket tack vare dig) och har satt upp helt andra mål för min träning, som fått mig mycket mer inspirerad än alla tidigare mål jag haft om att förlora x antal kilo.

Fast ska du verkligen behöva rätta dig efter att andra EVENTUELLT tar illa upp – när du inte ens har det som avsikt? Det blir som en slags negativ norm att följa, en censur. Dessutom tycker jag att du är tydlig med dina värderingar. Det vore trångsynt att säga att "de med låg självkänsla får skylla sig själva om de tar åt sig" men samtidigt är det ju ett jättedilemma. Var går gränsen för vad du kan skriva då? Troligtvis kan man inte ens skriva att man "promenerade till dagis imorse" utan att någon som valde bilen känner sig mindre värd – oavsett om man bor 200 m eller 5000 m från det där dagiset o själv bara skrev det för att beskriva, inte för att "pekpinna".

Jag delar t.ex. inte ditt kost-tänk (nu tänker jag på den beryktade bokstavskombinationen), men det spelar absolut ingen roll för då skummar jag bara igenom det och läser gladeligen dina andra inlägg som faller mig i smaken istället för att bli provocerad!

Slutligen vill jag tipsa om ett jättebra inlägg: http://johanna.livskick.nu/2013/01/02/debatten-om-halsohets-vi-stravar-val-alla-efter-god-halsa/

Svar:
Jag rättar mig aldrig efter att folk tar illa upp. Det tror jag du märker om du tänker efter. 😉 Men jag tror det är bra att lyssna på feedback.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag vill se mer matinlägg! Jag älskar mat och tycker att det är intressant att veta vad andra äter. Tycker att det säger mycket om personen. Vilken typ av smaker man gillar alltså, "nyttighetsfrågan" bryr jag mig inte så mycket om.

Jag har absolut inget emot sådana mattips. Jag tror nog att ganska många har stött på en grötvägrande unge i sina da’r, ett sådant här recept uppfattar jag mer som än hjälp än ett "titta vilken nyttig och hääärlig mat vi äter då!"-skrytinlägg. För min del får sådant här dyka upp lite oftare utan att det gör något. Det här är din blogg, det handlar om ditt liv. Mat är en del av livet. Jag tycker att du skriver om mat på ett naturligt sätt som inte gör det mer märkvärdigt än vad det är. Äta bör man annars dör man, och då kan det lika gärna få vara nöjsamt, praktiskt och enkelt ibland. Eller?

Jag tycker i alla fall att det är jävligt skönt med tips till "barnmat". Varenda dag står man där och funderar vad man ska äta? Därför är det skönt att ha flera olika saker och välja mellan. Och ja, jag skulle lätt kunna äta gröt till middag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *