Kategorier
Vardagstrams

Jag säger ofta till mina barn att de är fina förresten.

Jag säger till Ninja att hon är fin mot sin lillebror när hon hjälper honom med kläderna och jag säger att Tamlin är fin mot sin syrra när han kramar om henne när hon är ledsen. Jag säger att det var fint gjort till Ninja när hon håller upp dörren till vår gamla granne och jag säger att det är fint att hjälpas åt. 
 
Jag tänker att om man konsekvent använder ordet enbart där egenskaper kan appliceras så får barnen en mycket sundare och nyanserad bild av vad ordet innebär. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag säger ofta till mina barn att de är fina förresten.”

Det gör jag med.

Men jag säger också till mitt barn att hon är fin när hon är nyvaken och håret står åt alla håll, eller när hon har ätit och är skitig i hela ansiktet, när hon är sjuk och hängig. Jag tycker liksom att vad vi än bekräftar så bekräftar vi det för personen, gör det till en medvetenhet, och jag tycker inte det är mer rätt eller fel att göra ens beteende medvetet som utsida, sen om man bara är fin när man har prinsessa klänning eller så DET är dock fel enligt mig.

Mitt barn ska veta att hon har en fin utsida och insida och hon duger PRECIS som hon är, ful som "fin"!

Men ja, det är precis så. Ordet fint i sig är enligt mig inte något som har med utseendet att göra egentligen. Ofta sägs ju sympatiska handlingar vara fina och fint kan vara något som är generellt behagligt.

Jag vill vara en fin människa, men hur mitt yttre är, är mindre viktigt.

Jag ger komplimanger för något min son gör, inte hur han är (duktig osv.). Fast det är svårt när man har växt upp utan det och hamnat i duktighetsfällan själv.

Tror du allvarligt att dina barn kan skilja på att du säger:

-Va fin du är mot lillebror.

Eller

-Va fin du är i håret idag.

Svar:
ja det tror jag, speciellt om man har en mamma som är bra på att förklara varför man är fin och vad det betyder
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tror på dig. Det är fint att få höra att man är fin. Alltså att man är en fin människa, det har ju inte med ytlighet att göra. Som att man är bra liksom. Jag brukar dela ut hjärtan till mina elever som det står Du är bra! på. Jag skulle lika gärna kunna skriva Du är fin! För jag menar inuti liksom och om man känner sig fin inuti tror jag att man gör fina saker för andra. Det är fint. Trevlig helg!

http://queenofkammebornia.se/2012/november/du-ar-bra-2.html

Queen of Kammebornia

Varför skulle det vara bra?

Vad gör dom för att dom ska få veta att dom är "bra" ? Får alla veta varje dag att dom är "bra" eller är det bara vissa?

De dagar dom inte får veta att dom är "bra" är dom dåliga då? Jag utgår från att det inte är tanken MEN förstår du hur ett barn tänker? Allt possitivt har en negativ motsatts, om någon är bra är någon annan dålig. Annars finns det ju inget värde i att vara bra.. Eller?

Du har en helt fantastisk tro på hur du kan påverka dina barn.

Svar:
Jag är medveten om att allt som våra barn upplever, ser och tar del av påverkar deras utveckling och personlighet.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jo och du är säkert helt fantastisk med dina barn, men hur kan du veta hur dom upplever saker? Har du frågat dom om dom vet skillnaden på att vara fin och göra någonting fint? och varför är bara det ena ok?

Vision jämnställt samhälle..

Hur ska det någonsin bli jämnställt och inte ens de som skriker högst själva lever det liv de efterfrågar?

Hur kan en världslig sak som pengar få avgöra?

-Nej det passar inte oss…

-Vi har valt att göra si och så annars förlorar vi x 1000kr.

Man kan ställa sig frågan vad är viktigast. Att vi delar FP och båda får ta del av vårat barns första år? Eller pengar? Kanske kan man då hoppa över en utekväll per månad och ha hemmamys?

Speciellt när man kan sitta och måla hela världen svart efter hur andra lever sina liv!

Svar:
HUr kan NÅN förälder veta vad deras barn upplever? Hur vet du vad dina barn upplever? Jag gör, som du och alla andra, det jag tror är rätt och det jag tror att mina barn mår bäst av. Jag har en konstant dialog med dem om deras tankar och tycken och funderingar.
Sen blir det lite märkligt att ställa fp mot pengar för pengar, det behöver alla. Man kan inte överleva på god vilja och kärlek.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Pappa Pelikan och andra skeptiker – Ni måste i alla fall medge att konceptet "måla hela världen svart" osv fungerar rätt bra, för rent uppenbart väcker det viljan att diskutera, att säga emot. För att få igång en debatt måste du ha en tydlig åsikt, du kan inte hålla på och vela och försöka behaga alla sidor, det blir bara mjäkigt och ointressant. Sedan kan jag inte minnas att LD sagt sig vara helt fantastisk mot sina barn eller världens bästa förälder?

Nåväl, bara en tanke jag fick.

En nyfiken fråga, hinner du någongång titta in hos oss lite mer anonyma bloggare?

Svar:
ja då och då, jag försöker ha koll på mina mer regelbundna läsare
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hur ställer du dig till order "coolt" och andra liknande ord? Har en dotter på snart 8 år, och för henne är det inte så viktigt att vara fin och snygg osv, så som man märker att det är för hennes tjejkompisar. Vi pratar mycket genus hemma och hon har grym koll, och tycker om att ifrågasätta normer osv. Helt enkelt en hyfsat medveten unge :). Men hon gillar kläder, gärna sportiga kläder, och typ skatekläder i alla möjliga färger och hon brukar vilja att vi bekräftar hennes kläder genom att säga att de är coola, schyssta, häftiga osv, och det gör vi också. Personligen tycker jag inte att vi bekräftar hennes utseende på detta sett, men jag kan ha fel. Vad tycker du?

Svar:
Nja, jag tycker ändå att det är en värdering. Det beror på, men i det här fallet så tycker jag att det hamnar lite i samma kategori, dock inte lika problematiskt kanske.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller helt med, precis så använder jag också ordet fin – att man är fin i sitt beteende snarare än sitt utseende. Och personligen blir jag mycket gladare när någon tycker jag är fin i betydelsen snäll än fin i betydelsen vacker. (Det brukar framgå rätt tydligt av sammanhanget vilket "fin" någon syftar på.) Andra komplimanger jag gillar både att ge och ta är att man ser glad ut, att man är rolig, smart, trevlig att umgås med etc.

Det här är så svårt…själv har jag blivit itutad att jag varit duktigt när jag gjort det och det, men ändå sedan vuxit upp med en obefintlig självkänsla. Det jag tror det handlar om, och som är det supersvåra, är att få barnen att vara säkra i den de ÄR, inte vad de gör, hur de ser ut osv. Att vara trygga i sig själva, stå för sina åsikter, sina handlingar och att de lever sitt liv utifrån sina egna önskningar. Hur man gör det har jag fortfarande inte kommit underfund med….

Svar:
Precis. OM man hela tiden värderar ungarna, med fin eller duktig, så bygger de upp ett självförtroende som är beroende av att andra bekräftar en hela tiden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag vet inte om det är så svart eller vitt. Jag har själv fått höra att jag är fin när jag var liten. Alltså ytligt. Men även på sättet du beskriver ovan. Jag växte upp och fick en bra självkänsla. Jag tycker liksom varken jag är fin eller ful. Beundrar inte mitt yttre men har inga komplex heller. Dock tror jag att i princip ALLT hänger på hur ens vuxna förebilder är. I mitt fall mina föräldrar. De brydde sig inte nämnvärt om sina utseende och projicerade därför inte någon större reflektion på mig heller. Jag såg t.ex. inte min mamma stå och sminka sig i otaliga timmar innan fest. Hörde aldrig de beklaga sig över vikt heller, etc.. Men jag fick ändå höra att jag var fin/snygg. Det tror jag har gjort att jag tycker det, men inte bryr mig så mycket. Förstår du hur jag menar? Det ena utesluter inte det andra. Beteendet hos förebilderna är viktigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *