Kategorier
Vardagstrams

Jag + Underbara Clara = sant

Jag glömde berätta att jag och Underbara Clara ska träffas och snacka en massa oplanerad men göttig feminism imorgon bitti inför en frukostkrävande publik på söder. Egentligen var jag bjuden som gäst men fick i sista minut förfrågan att ta lite mer plats än så. JA JAG VET JAG BAJSAR PÅ MIG PGA RÄDD men det blir nog kul.

Jaja, eventet kommer livestreamas och för alla som inte kan vara på plats kan det vara roligt att följa. Streamingen börjar kl. 08.15 och sänds via Saltå Kvarns Bambuser på denna länk: http://bambuser.com/channel/Saltakvarn (funkar den ej får ni copypaste’a)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag + Underbara Clara = sant”

Åh, så roligt! Blev lite ledsen när jag fattade att det var i Stockholm, men om det livestreamas och du dessutom är med måste jag ju titta! Sån himla tur att jag är ledig en stund imorgon också!

På tal om Saltå Kvarn..

http://www.saltakvarn.se/foretaget/demeterokrav.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Biodynamiskt_jordbruk

"I seminariet som hölls år 1924 introducerade Steiner åtta preparat att använda istället för konstgödsel.[4][1] Preparaten ska enligt Biodynamiska Föreningen ge växterna egenskaper som vitalitet, förnimmelseförmåga, kraft, förnuft, mognad och förmåga att övervinna.[4]—–> De flesta preparaten är växter som tillreds eller komposteras i kohorn eller andra djurdelar. [4][1] Kohorn anses av antroposoferna vara extra bra på att ansamla kosmiska krafter. <—–[5] Preparaten tillsätts i mycket små mängder i det gödsel som sedan används i jordbruket."

Och ah, den enda forskning som stödjer denna kosmiska härlighet verkar sådäär tillförlitlig: http://www.demeter.nu/index.php?id=10

Hemskt att säga, för jag har gillat Saltå Kvarn, och biodynamisk odling LÅTER ju bra, men är helt galet!

Svar:
Ja det är verkligen JÄTTEGALET att använda sig av naturlig kompost. Tacka vet jag kemikalier, konstgödsel, bekämpningsmedel och hormoner! Jag tycker att den här debatten är så himla skev och ska försöka skriva om hur jag ser på det i ett inlägg. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jennie: Eftersom Lady Dahmer har hängt både på Vidarkliniken och har en man som gått i Waldorfskola, så rinner förmodligen kritiken om Saltå Kvarn som en sekt med tvivelaktiga odlingsmetoder och djurhållning av henne som vatten på en gås.

Svar:
Du har kommenterat och läst hos mig väldigt länge och sådant uppskattar och värderar jag högt.Men nu börjar din tråkiga attityd gå mig på nerverna. Jag välkomnar kritik och diskussion, men på senaste tiden så har du tagit alla tillfällen att helt omotiverat komma in här och påpeka hur dum, envis, hycklande osv jag är och det bidrar faktiskt inte till nåt annat än en ganska unken stämning. Lägg av nu.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tant Elin: För att inga barn ska behöva utsättas för religiös indoktrinering i skolan.

Svar:
religiös indoktrinering? Har du gått i waldorf eller drar du egna slutsatser? Och varför skulle man inte som förälder få välja att fostra och utbilda sina barn efter sina religiösa föreställningar?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lisa – MondoCane: Saltå Kvarns moderbolag är Vidarstiftelsen, vilka har som ändamål att stödja antroposofisk verksamhet. Både Saltå Kvarn med sin biodynamiska odling, Vidarkliniken och Waldorfskolorna är sådana.

Lisa – MondoCane: Jag tycker att LD har rätt i mycket och jag har många gånger kommenterat när jag tycker att hon skriver något bra. Dessvärre har de positiva kommentarerna en tendens att försvinna i mängden och i stället uppmärksammas negativa kommentarer mycket mer. Detta är givetvis inte LD:s fel, utan så är det hos alla storbloggare.

Att Saltå Kvarn har starka band med antroposofin och verksamheter kring det är knappast ingen statshemlighet, utan ett ganska välkänt faktum för många. De sysslar bland annat med homeopati, biodynamisk odling (som inte är samma sak som att odla ekologiskt) och är motståndare av vaccin (och låter därmed sina barn få farliga barnsjukdomar). Och du får tycka att det är strunt såklart, precis som LD får, men människor som försöker bota cancer med vatten och nässlor står inte högt i kurs hos mig åtminstone.

Jennie – 1924? Alltså år 1924?

Caroline – På vilket sätt menar du att denna kritik skulle rinna av LD som vatten på en gås? Får hon inte vistas i dessa lokaler? Är "kritiken" (om man nu kan kalla det för det när ngn radar upp fakta från 1924 och dessutom handlar om biodynamisk odling) riktad mot LD ens? Borde den vara det? När jag läste det där så tänkte jag typ "jaha". Rann kritiken av mig som vatten på en gås?

Och vadå ha dåliga erfarenheter från Waldorff (orkar inte kolla vem som skrev det)? Jag har dåliga erfarenheter av vanligt lekis och skola. Kvittar väl hur god tanken är om de som sköter rörelsen är rövhattar. Finns ju helt ärligt folk som tycker Montessori är sekt/hjärntvätt/uppsprunget ur Satans bibel.

Aeriel: Vad jag menar med att kritiken förmodligen rinner av som vatten på en gås är för att jag senast i går såg LD inne hos Underbara Clara försvara antroposofernas icke-användande av vaccin, trots att de startade en mindre epidemi av röda hund tack vare det.

Att faktan som Jennie berättar om är från 1924 innebär ju inte att den är aktuell i dag. Saltå Kvarn gör ingen hemlighet av att de använder sig av biodynamiskt odlade varor.

Underbara Clara? Nej, jag gillar inte henne. Saltå kvarn? Ehm … Jag kommer aldrig aldrig någonsin i mitt liv köpa någonting därifrån. Men hoppas det går bra för dig! Du kommer äga, som vanligt.

@ Caroline

Att dra alla som på något sätt ställer sig positiv till alternativa lösningar på olika problem finner jag oerhört problematiskt och i längden ganska farligt (hört talas om rashygien??). Det här oerhörda vurmandet för den medicinska vetenskapen gör mig så ofantligt trött! Det är en ny, av människan påkommen vetenskap som har oerhörda brister! Inte med det sagt att jag inte är tacksam för de många fantastiska saker medicinen bidragit till men uppenbart är att den inte har lösningar på alla problem. Och för egen del kan jag bara tycka det är positivt att som på min mammas jobb där de behandlar sina gamla och dementa personer med hjälp av antroposofiska metoderde har lägst mängd pillerförbrukning i kommunen.

Det var inte kritik eller uthutning alls, bara info. Som jag skrev: Jag har gillat Saltå Kvarn och deras miljötänk, men det där tycker jag är vidrigt. Det var inget att ta ställning till över huvud taget, bara nåt att ev. fördjupa sig i om en har lust. Annars struntar en i det 🙂

Ellen: Att förespråka pseudovetenskap ser jag som ett större problem än att du inbillar dig att jag förespråkar rashygien. Och är det inte ganska tröttsamt att skrika rasist så fort man inte stryker någon medhårs?

Är helt med på Carolines linje och ni andra: varför ska man inte få klaga/kritisera? Just waldorfskolan skulle behöva kritiseras ännu mer, dock är dom otroligt bra på att tysta ner alla som försöker.

OT men ACK så viktigt:

I den här länken: https://spotlight.tv4.se/Nyheter/Senaste-nytt/Biggest-loser-ar-tillbaka/

…står det om nya biggest loser i sverige. Kost och träning, bra där. men så hittar man den här meningen: "– Det är så mycket mer än bara ett träningsprogram. Det här är programmet om den fula ankungen som blir en vacker svan. Och den stora förvandlingen sker på insidan. Det är en sann Hollywood-saga med människor som vill och behöver älska sig själva innan de kan älska någon annan, säger Anton Glanzelius."

och då blev jag riktigt ledsen. men jag som är en tjockis då, är jag per automatik ful? måste jag bli smal för att bli vacker och nöjd med mig själv… är vacker = nöjd med sig själv?

LD: Måste säga att jag ser att det i vissa fall kan finnas stora risker med att fostra (och speciellt utbilda) sina barn efter sina religiösa föreställningar. Så länge dessa föreställningar inte står i motsättning till t ex lagstiftningen, jämställdhetssträvan eller att ta till sig vetenskapliga fakta så är det väl inget problem, men i allt för många fall finns denna motsättning.

Svar:
Absolut, det tycker jag också. Men vem ska bestämma? Ska staten ta över uppfostran? Ska jag som t.ex feminist få fostra mina barn i min anda medan en muslim t.ex inte ska få det? Förstår du hur jag menar? Menj, att följa lagen ska vara självklart, men såvitt jag vet så bryter inte antroposoferna lagen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"På senaste tiden" avser ett inlägg igår och ett i dag bör väl påpekas. Jag tycker inte att religiösa skolor ska få finnas överhuvudtaget, så det handlar egentligen inte specifikt om Waldorf. Problemet med Waldorf, till skillnad mot många andra religiösa skolor, är väl dock att de påstår sig vara religiöst obundna trots att deras utgångspunkt ligger i antroposofin.

Svar:
Men du, har du GÅTT i waldorf? Du uttalar dig väldigt kategoriskt. *’religiös” skola? Jag känner flera som gått i waldorf och inte en käft känner igen sig i det du talar om. Visst var skolan lite ”flummigare” än t,ex den kommunala, men att den skulle vara religiös eller på nåt sätt pracka på barnen dåliga värderingar/hjärntvätt är inte sant. Tvärtom så har de ett förhållningssätt gentemot ungarna som jag personligen tycker är helt makalöst fantastisk. (rötägg finns i alla sammanhang dock)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jo, vi verkar överens i stort sett, vad jag menar är att problemen uppstår när man av religiösa skäl undanhåller barnen från t ex sexual- eller religionsundervisningen, vilket ju är barnens rättighet att få deltaga i. I exemplet med antroposoferna så tror jag att dessa i allmänhet är helt o k på barnuppfostran, men jag kan tänka mig at det finns en risk att vissa av barnen inte får ta del av vedertagna rön kring viss forskning t ex då man ju betonar de egna pseudovetenskapliga teorierna.

Svar:
youre preaching to the kör liksom. Religion är ett otyg och framförallt fundamentalister. Men samtidigt måste debatten vara nyanserad; religion per se är inte synonymt med det du räknar upp (vilket jag inte tror att du tänker eller tycker heller 🙂 ) och alla, inklusive jag, fostrar ju våra barn efter vår tro. Antroposofer tycker jag får oförtjänt mycket skit. Visst de tror på en massa flum, men oftast är de ganska harmlösa och antagligen inte ett dugg sämre på att bilda sina barn. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Öhm, inte var du inne och försvarade icke-vaccination av barn?

Svar:
jo. Så kan man se det. Jag försvarar dels rätten att bestämma över sina kroppar (vilket innebär att välja bort vaccin) och dels så ställer jag mig emot den idiotiska föreställningen att man är osolidarisk när man väljer bort vaccin. Folk måste förstå att man alltid, som förälder, sätter sina barn först. Jag fick höra hur jävla osolidarisk och elak och dum jag var som vägrade ge mina barn svinvaccinet. Idag ba ”VAD VAR DET JAG SA”. Alla har inte en blind tro på läkemedelsföretagen, alla tycker inte att det är bra med vaccin och utifrån DET gör just dessa sina val. Du skulle aldrig spruta in ett ämne du trodde var skadligt i ditt barn bara för att vara solidarisk, eller hur?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag gick på Waldorf. Vi lekte massvis ute och byggde kolmila minns jag. Vi sjöng i en jättekör hela skolan och vi lärde oss att virka. Upplevelserna var många. Jag gick några år i waldorfskola och även i kommunalskola och skillnaden var att i kommunal skola fick man inte vara annorlunda, klä sig som man ville eller ha egna åsikter….vilket du fick i Waldorf! Säga vad man vill om filosofi, uppbyggnad eller vad vad ni vill…..jag gick i waldorfskola och jag blev skitbra!!!

Jag skulle inte vaccinera mitt barn mot svininfluensan eftersom det inte är farligare än vanlig influensa och dessutom inte är tillräckligt testat. Däremot vaccinerar jag självklart mitt barn emot polio och andra extremt farliga sjukdomar (förhoppningsvis även HPV), inklusive sjukdomar som kan vara farliga för andra, t.ex. röda hund för gravida kvinnor. Att inte vaccinera barnen mot sådana sjukdomar anser jag är på samma nivå som att vägra ge barn blod vid behov.

Tant Elin: Ungefär hälften av alla jag känner som gick waldorf är idag med i olika sektliknande organisationer, t.ex. nazistgrupper. Om jag räknar efter blev dryga en tredjedel av alla jag gick på waldorf med mobbade. Jag minns virkningar och jag minns när vi hade möte om min mobbing, och hur det blev bestämt att jag skulle ha förståelse med mina mobbare eftersom jag var svår att tycka om. Jag minns kojbyggen och hur en lärare låg med olika flickor i sin klass och slog en tjej blodig. Säkerligen är inte alla waldorfskolor sådana, men min var det. Så att just du blev skitbra betyder inte alls att waldorf är skitbra, utan kanske har mer med att göra att just du passade på just ditt waldorf.

Svar:
att din skola var vidrig beror nog lite på att det var en waldorfskola. Jag har tyvärr liknande erfarenheter som du och gick i kommunal skola.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: Min skola var waldorfvidrig. Den var en sekt, mer eller mindre. Totalt avsluten ifrån världen med droger, sex, skam och hierarkier, allt i bästa waldorfanda där någon med en utvecklingsstörning bara behövde hitta sin själ och man kunde lära sig precis lika mycket av att dricka kaffe som att ha en riktig lektion med utbildade lärare. Det var totalt blaj. Jag säger inte att waldorf i sig är blaj, utan att jag verkligen ogillar waldorf-entusiaster som tror att waldorf är skitbra i sig. Det är det inte. Waldorf kan vara bra, och det kan vara enormt dåligt. Mitt waldorf var som sagt enormt dåligt. Att din kommunalskola var dålig spelar mig ingen roll, jag har ändå svårt att svälja prat om att man "får vara annorlunda" på waldorf eftersom jag själv (och många med mig) blev grundligt mobbade i åratal av både elever och lärare därför att vi var annorlunda. På waldorf.

För övrigt struntade skolan i nationella proven och de sista åren jag gick där så tog de in kompisar, ragg, släktingar och ungefär vem som helst att vara lärare, så länge de gillade waldorf var det okej. Jag har aldrig haft geografi och under en period använde en lärare (som sedan rymde med en elev till Vegas) Drakar och Demoner-böcker som undervisningsmaterial. "Åh, det låter precis som de upplevelser jag haft i kommunalskola!" säger nu säkert vissa, och har totalt missuppfattat vad det är jag försöker säga.

Förlåt min bitska ton, men jag avskyr verkligen anti-vaccinsnack. Vill man ha ungarna på waldorf så ha det, det är antagligen en jättebra skola, kör hårt. Men tanken att vi har rätt att döda eller skada våra egna eller andras barn därför att vi tycker att det är häftigt att tro på eurytmi och sådant tjafs, det är vidrigt. Inget emot antroposoferna i sig, det är anti-vaccinet som stör mig. Folk som jobbar i vård skall ha utbildning nog att veta bättre än att snacka om hur viktigt det är för barnens själsliga utveckling att ha mässlingen, eller hur man säkert får autism av det-eller-det vaccinet. De borde veta bättre, och gör de inte det så vet de inte tillräckligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *