Kategorier
Vardagstrams

Matglädje, inte matångest liksom.

Asså nä, inlägget om kost osv handlar ju inte om att vara nån till lags. (haha!) Jag vill bara höra hur ni tänker i frågan, få lite perspektiv och olika vinklar för att JAG ska kunna ta bättre beslut kring bloggandet i framtiden.Jag skriver ju gärna om den goda maten jag åt eller glassen jag köpte, men inte på ett ”ååååh vad nyttigt och hälsosaaaaamt”. Jag vill inte blogga så. Det är nämligen viktigt för mig att inte göra det. Jag vill hellre vara den där provokativa motpolen som frossar i gott utan en uns av dåligt samvete.
 
Därför blev det lite fel när jag dissade havregrynsgröten till förmån för min nyttigare gröt. Shit, jag föder ju upp de små kräken på makaroner, ketchup och korvgryta liksom. Jag var bara så exalterad över min fantastiska upptäckt att jag inte tänkte mig för. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Matglädje, inte matångest liksom.”

TACK!

Jag tycker att du för det mesta skriver om mat på ett positivt och bejakande sätt. Det är skönt när mat kan få vara just mat. Något som är gott och gör så att våra starka kroppar orkar. Inte något man måste må dåligt över.

Kolla in den här artikeln om pappaledighet i Norge: http://www.aftenposten.no/familie-og-oppvekst/Bedrifter-betaler-seg-ut-av-Apappapermen-med-bonus–7140207.html

Här i Norge betalar vissa företag ut en bonus till pappor för att de *inte* ska ta ut sin föräldraledighet! Här är alltså tre månader av ledigheten öronmärkta till pappan, och de brinner inne om pappan inte använder dem. Vet du om det finns en tendens till något liknande bonussystem i Sverige? Skulle det ens vara lagligt?

Hehe jag gick nog lite överstyr med min kommentar men just idag var folk på jobb extra jobbiga om kost och "åh vad nyttigt detta äääär" pratet. Antar att jag var smått irriterad och behövde ventilera 🙂

Kör på med matinlägg!! Älskar i princip allt du skriver om så kör på ^^

Det var väl ett jättebra tips! Brukar själv försöka få till ett mål per dag till ungen som känns lite redigt, sen blir det som det blir de andra målen (inget ont om ketchup iofs) Ägg och gröt på samma gång. Sjukt effektivt.

Det gör väl inget om du slänger in lite nyttiga goda tips också? Så länge det inte är "Titta vad nyttig och duktig jag är som ger barnen perfekt mat". Jag tycker själv om att varva nyttigt och onyttigt men äter mycket sällan något bara för att det är nyttigt. Smaken är viktigast!

Favoritlunchen är tonfisksallad med keso. Allt kröns med en twix till efterrätt tillsammans med en kopp kaffe.

Jag uppfattade det inte alls så utan fokuserade på att en kunde testa det om en har barn som äter dåligt. Vi testade och hela familjen gillar gröten jättemycket så det var ett toppentips.

Kram från en som upptäckt feminismen tack vare dig 🙂

Joo, men visst frågade du för att du skulle sluta skriva det du själv vill till förmån för alla "lättkränkta svenskar"…..*ironi* Ibland undrar man verkligen hur folk tänker.

Jag älskar mat och tycker om att prata om och läsa om det.

Däremot känner jag att jag kan gå in på matbloggar om jag vill läsa sådant.

However. Jag gillar att läsa om din vardag också. Det behöver inte handla om genus etc. hela tiden. Eftersom din vardag innehåller mat tycker jag inte at det är en big deal att skriva om det då och då, precis som du berättar om färgglada fleecejackor och inredning.

Sådant ger omväxling variation.

Jag tycker absolut att det finns balans i ditt skrivande om mat. Bara för att du skrev ETT inlägg om att nötgröten var nyttigare så rör vissa läsare upp en liten virvelvind? Du kommer alltid förolämpa någon, men jag tycker att du ska fortsätta som du har gjort hittills.

Ett inlägg i all hast innan sängdags bara.

Sålänge du skriver ur perspektivet att "det här är gott" snarare än " det här åt jag för att så har jag svårt att se att det blir fel.

Det finns så många diskurser kring mat, "det är gott" diskursen är dock mig veterligen inte förknippad med någon social problematik utan bör belysa det du nämnde i tidigare inlägg nämligen att mat äter man för att det är trevligt och för att man behöver äta.

Åh vad skönt om mat bara kunde få vara mat! Det är en källa till njutning, näring och energi! Kan vi inte bara erkänna att vi äter viss sorts mat för att den är god och ger oss tillfredsställelse, inget fel med det! Och nyttig mat, ja det är ju mat som innehåller saker som är bra för kroppen, dvs INTE mat med så få kalorier som möjligt… Hade alla bara varit på det klara med det där så hade det kanske inte varit så mycket pekpinnar när det gäller maten…

Nej, du skriver som du vill och jag tycker din blogg allt som oftast är en oas.

Därför blir det lite konstigt ibland (i mitt huvud kanske främst) när du dels skriver om TGI Fridays, glass och bullar utan förbehåll och sen dissar på havregryn. Vilka visserligen inte är klockrent för människor som är kolhydratskänsliga men inte heller komplett onyttiga, där handlar det mycket om vad man gör för måltid med dem, man kan göra en skitkass, eller en bra. För en del är nötgröten helt fantastisk kost, för andra inte.

Förstå mig rätt, jag gillar dig, och hur du skriver, och jag haaaaatar att en inte kan fika längre eller äta lördagsgodis utan att det ska pratas om att en syndar/unnar sig måste träna extra eller att en är duktig om en avstår. Duktig!? Jag kanske bara inte är sugen lix.

Gud vad rörigt detta blev men jaja.

<3

Tkr du ska skriva om mat som du vill. Att du skriver om en nyttig sak som du väljer istället för något annat motverkar inte det faktum att du i många andra inlägg skriver om mat på ett skuldfritt sätt. Du skriver om det du tkr om att äta och så är det med det liksom.

För övrigt känns det skönt att läsa en blogg som .. skriver "tårtkalas" elr liknande utan att säga att man "fuskar" eller sådant. Känns som om alla andra gör det som om man borde känna sig dålig och skyldig för att man äter någonting "onyttigt" utan att träna livet ur sig först. Så fortsätt med det 🙂

Fast uppmaning till att äta mer ohälsosamt är väl knappast nåt denna värld behöver? Det blir lite som att uppmana svältande till att banta. Att man ska äta hälsosamt för vikten är ett skevt synsätt men däremot för att förebygga alla västerländska sjukdomar som på senare tid svämmar över.

Svar:
Jag tycker tvärtom, att vi inte behöver fler förmaningar att äta nyttigt för det leder verkligen INGENSTANS. Vi får den informationen i alla medier, från alla platser i samhället, överallt, hela tiden, vi fullkomligen drunknar i hälsotips. Och vi blir bara sjukare och tjockare. Det funkar inte. Jag tror hellre på att uppmuntra njutning och glädje. Inte ångest.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

jag tycker ägg-gröten var ett SKITBRA TIPS! Om du inte hade bloggat om det hade jag aldrig fått reda på det! Och det var skitbra att du gjorde det, inte för att den är nyttig, utan för att man håller sig på den och blir MÄTT. Har en sambo som är lång och smal som en pinne, trots att han äter KOLOSSALA MÄNGDER, han behöver BRA SKIT att äta till frukost annars faller han ihop 😉

Det är ingen nyttighets-hets, nyttigt hit och nyttigt dit, mer av bra tips på bra mat som gör att blodsockret håller en jämn nivå så man slipper bli ett monster som skriker åt alla andra en timme efter frukosten.

Men vad är njutning och glädje då? För mig (när det gäller mat) är det oftast att göra så "ren" mat som möjligt, dvs. eko- och närproducerad mat, och att den är bra för min hälsa. Njuter inte det minsta av korv och ketchup som oftast innehåller bara skit. Varför vill man äta mat fylld med tillsatsämnen och tvivelaktiga ingredienser egentligen?

Det här är alltså inte en kommentar som är tänkt att vara elak eller provocerande, jag bara undrar!

Förstår nog din tanke med att det finns hälsotänk i varje medium och i massor av bloggar och att det genomsyrar vårt samhälle så in i helvete, och att det är tröttsamt som fan. Men samtidigt har jag, helt uppriktigt sagt, svårt att förstå motsatsen. Tycker också att många av de bloggar som jag läser som förespråkar hälsosamhet har en hel del bilder på typ pizza och kladdkakor på helgerna.

Sen finns det ju de som får dåligt samvete om de inte "lyckas" äta lika "bra" som andra, men det är väl i slutändan deras problem? Eller?

Svar:
för mig är njutning socker och fett, gärna i kombination. Glass (benåjerry), barbeque’ade friterade grejer från fridays med söta såser. osv. Jag älskar fruktsallader, tårtor, sallad, ost, godis.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har tre barn, 4, 8 och 9 år gammla. Alla barnen lider av vitaminbrist och behöver därför få sig grönsaker, som alla förutom 4 åriga dottern totalt vägrar att äta. Jag vill inte bli en ragata till morsa som bryter ner och knäcker mina barn genom att gorma och skrika, eller tvinga dem att sitta tills dom käkar upp.

Har du några råd eller tips på hur man ska göra?

Svar:
lider de av vitaminbrist så skulle jag lägga mer krut på att trycka i dem ägg i alla former. Ägg innehåller allt du behöver utom C, men C fixar du enkelt på annat sätt. Men det går att få i dem grönt (och det bör man ju, eftersom att det blir en bra vana som följer med hela livet). Servera grönsaker mellan målen. Kanske när de är hungriga och väntar på middagen. Skär upp morötter, broccolibuketter, avocado, paprika i små bitar/stavar och lägg på ett fat. Servera kanske med en god dipp?Man kan även mixa eller finhacka råa grönsaker och häva i maten innan servering. (råa är bäst) Vi har ofta selleri, paprika, broccoli, bönor i såserna. Tvinga aldrig. Fortsätt servera det de ratar, oavsett hur ofta de ratar det. Men tjata inte, tvinga inte, gör inte en grej av det. Ett annat tips är att låta dem välja grönsaker i aff’ären samt hjälpa till att skära upp.

Prova att göra smoothies med grönsaker och frukt blandat. Kanske med yoghurt eller kokosmjölk, avocado, banan, selleri osv. Vet att det finns massvis med ”RAW”-food-människor som blandar grönsaker och rotfrukter i sina söta smoothiesar. Bra som mellanmål och smakar sött och går nog ner.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *